achtergrond

Geenstijl

EU-top: Rutte lijkt poot stijf te houden maar Nederland gaat MILJARDEN BETALEN

Rutte wordt gepest op de werkvloer maar hij ondergaat het.

Okay, hedenochtend zit het ongeveer als volgt. Het oorspronkelijke voorstel was een steunfonds van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard zou bestaan uit giften en 250 miljard uit leningen. De frugale vier hebben onder Ruttes leiding een tegenvoorstel gedaan waarin 'slechts' 350 miljard uit giften zou bestaan. En dit leidde hedenochtend tot een herzien voorstel door de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, waarin 'slechts' 390 miljard uit giften zou bestaan. Ook zal hij volgens een EU official voorstellen de afdrachtkortingen voor bepaalde landen te verkleinen. EU-leiders komen vandaag om 16:00 opnieuw samen om het er eens goed over te hebben.

Onder de 'harde voorwaarden' die Rutte stelt valt inmiddels ook een veto-noodrem die bijzonder gevoelig ligt bij Italië, want daarmee kan een enkele lidstaat een betaling tegen houden. Zeg maar een beetje de unanimiteitsclausule waar Verhofstadt al een carrière lang tegen ageert. En natuurlijk eist Rutte voor de vorm nog steeds dat Italië stopt Italië te zijn en zowaar met overheidsfinanciën om leert gaan.

Weet je, rook en spiegels, brood en spelen. Zelfs al bestaat het steunfonds straks voor 400 miljard uit leningen en 350 miljard uit giften, het is nou niet alsof die leningen ooit terugbetaald worden, dus het zijn gewoon veredelde giften. Hoe dan ook kost het Nederland netto 21 miljard euro.

Update: het wordt 17:00.

Laying down the 'law'

Laying down the 'law'

Is zo

Is zo

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.