Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

BANKBLOG - Faalhazen als leiders en overheersende bureaucratie

Nu had ik de meeste economen al niet bepaald hoog zitten, maar nu is zelfs Frans Bauer een betere voorspeller dan de voornoemde beroepsgroep.

lalala geld

Wat zich nu afspeelt in de wereldwijde economie, is voor velen moeilijk te bevatten. Zo stamt de hoogst gemeten toename in het aantal aanvragen voor een ww-uitkering in de VS, 695.000, uit 1982. Echter, vorige week werd dat record verpulverd met 3.3 miljoen aanvragen in één week. En deze week werd dit enorme record wederom verpulverd met een toename van 6,6 miljoen! Er zijn dus 10 miljoen werklozen in 2 weken bijgekomen. De impact van de coronamaatregelen zijn duidelijker in de VS, omdat bedrijven makkelijker personeel kunnen ontslaan (en dus ook weer gemakkelijker personeel aannemen als de vooruitzichten verbeteren. De verwachting is dat de Amerikaanse economie met iets van 30% op jaarbasis zal krimpen). Helaas is het einde van de stijging van het aantal werklozen aldaar nog niet in zicht en wij in de EU zullen met vertraging gaan volgen. 

Economen hebben dit nog nooit meegemaakt. Ze staan met hun modelletjes in de hand en proberen met niet langer bestaande verhoudingen wat zinnigs te zeggen. Nu had ik de meeste economen al niet bepaald hoog zitten, maar nu is zelfs Frans Bauer een betere voorspeller dan de voornoemde beroepsgroep. Maar waar economen in ieder geval zien dat er wat aankomt, weten de meeste burgers in het geheel niet wat er op hun afkomt. 

Een gedeelte van de burgers loopt lekker te shoppen bij de bouwmarkt (er dus van uitgaande dat zij nog een baan heeft aan het einde van het jaar), terwijl het andere gedeelte angstig om zich heen kijkt om geen corona op te lopen. Maar ze missen allemaal het echt grote gevaar; ze slaapwandelen met zijn allen in het ravijn. Mensen die meer dan 93 jaar oud zijn, hebben het type storm waar wij op af stevenen wellicht meegemaakt in hun kleutertijd. Ironisch dat nu juist deze groep zo hard getroffen wordt door corona. 

De vaste lezer van dit blog (bestaat pas 2 maanden, lol) weet op welke storm ik op doel: economische depressie. De ziekte corona zou altijd een impact op de economie hebben gehad, maar nooit en te nimmer zou deze zo groot zijn als de impact van de regeringsmaatregelen

Allereerst hebben onze gezalfde leiders de rapporten over onze capaciteit om een pandemie aan te kunnen genegeerd. Keer op keer werd er, onder andere, gesteld dat onze IC-capaciteit veel te klein was. Faal 1. Ook hadden onze leiders de luxe van verschillende voorbeelden van het verloop van het coronavirus en de verschillende manieren van aanpak, waardoor het relatief makkelijk was om goede maatregelen te treffen. Maar onze leiders waren te druk met het de nek omdraaien van boerend en bouwend Nederland en ons de 130km/h te ontzeggen. Als ze hadden opgelet, dan hadden ze gelijk beademingsapparaten gekocht, IC-capaciteit uitgebreid, mondkapjes en dergelijke geregeld, en (als er toch voor een lockdown gekozen zou worden) een vroege korte en strenge lockdown afgeroepen. In plaats daarvan hebben ze pas drie weken terug bij Philips aangebeld voor beademingsmachines! En mondkapjes? Die zijn nergens te vinden (ach, RIVM zegt dat ze toch niet helpen…). Verder kwam de lockdown te laat en is deze te slap en te lang. 

Onze opperfaalhaas, Mark Rutte zag in ieder geval kans om selfies te laten maken bij een verzorgingstehuis, slaapadvies te geven, cursus handen wassen te perfectioneren en influencers te betalen voor pro lockdown prop (nog niet bevestigd). En heel geniepig laat hij een paar kansloze en straatarme landen toe tot de EU, ramt de stikstofwet er stiekem doorheen, geeft een MILJARD aan een EU coronafonds, en haalt nog nog wat van dit soort fratsen uit. Nou zou je als weldenkend mens verwachten dat de peilingen een flinke afstraffing van de regeringspartijen zou laten zien en dat Rutte aangeschoten wild zou zijn. Maar nee hoor, de mensen staan trots achter hun fiere leider en belonen hem en de zijnen met flinke winsten in de peilingen. Als de schapenpest ooit in Nederland uitbreekt, dan zou het aantal kiesgerechtigden met 40% afnemen… 

Helaas is de voornoemde faallijst nog niet ten einde. Zoals zo vaak creëert de overheid een probleem en dient het zich aan als de oplossing, om vervolgens met de verkeerde oplossingen te komen. Ook nu weer is het bingo. Door de coronomaatregelen hebben onze leiders de economie vermorzelt. Om de pijn te verzachten is er een pakket aan financiële maatregelen getroffen. Zoals weken terug al te lezen was in dit bankblog, moest de overheid snel en groots uitpakken. En dat kan alleen als het haar bureaucratische natuur zou laten lopen. Dat betekent nu hulp geven en achteraf pas checken of het terecht was. Als het huis in brand staat, dan blus je het met het water wat voorhanden is. De prijs hiervan, daar heb je het dan later wel over. Maar bureaucratie is een niet te doden monster. Wetten moeten worden gemaakt, waaruit regels opgesteld dienen te worden met de daarbij horende goedkeuringsprocedures. Dus het noodpakket was niet alleen klein, maar komt ook te laat.

Maar daarmee is de gifbeker nog niet leeg, want de hulp aan bedrijven die dit het hardst nodig hebben, wordt in veel gevallen geweigerd. Bureaucraten hebben namelijk bepaald dat alleen bepaalde bedrijfscodes recht hebben op de EUR 4000 (peanuts). Nu krijgt de visagiste dit bedrag wel omdat haar SBI-code op de lijst staat, maar tattoozetter weer niet, terwijl deze laatste ook een contactberoep heeft die hij nu niet mag uitoefenen (meer hierover in dit artikel). De SBI-lijst dekt vele getroffen bedrijven dus niet, of dekt juist bedrijven die niet zo hard getroffen zijn door de veel te ruime toepasbaarheid van een specifieke SBI code. 

Maar stel, je bent een eeuwig faalbedrijf, dan zit je gebakken bij onze faalhaasleiders. Zo kan de KLM rekenen op 2 miljard (en Air France 3 miljard) aan garanties. Nadat ons leiderschap in al haar wijsheid een groot aandeel had genomen in KLM-AirFrance (aandeel is nu honderden miljoenen minder waard), gaan ze vol op de knietjes. Maar de echte motor van Nederland, het MKB, moet codes opzoeken dan wel opvragen, paperassen invullen en door vele andere bureaucratische hoepels springen om een fooi te mogen ontvangen. 40.000 banen staan nu op de tocht in de bouw, volgens de EIB, de horeca valt om en nu pas beginnen sommigen zich af te vragen of het medicijn niet erger is dan de kwaal. 

De overheid zal het financiële noodpakket dus moeten uitbreiden en sneller moeten toekennen. Verder zou Zuid-Korea als voorbeeld moeten dienen aangaande de bestrijding van corona. De lockdown zou moeten worden opgeheven. In plaats daarvan zouden zoveel mogelijk mensen moeten worden getest en alleen waar nodig moeten zij in quarantaine gezet worden. Alle focus op het vergoten van de IC-capaciteit en het bijbehorend materieel. Dan hebben we ten minste nog een kans om te herstellen van alle schade.

Maar kijkende naar de peilingen, zal Rutte en zijn bende faalhazen doorgaan op het ingeslagen pad; het pad naar een economische depressie die zijn weerga niet kent. Elk volk krijgt de leiders die het verdient. En bedankt, hė! 

Reaguursels

Inloggen

Én in Zuid Korea draagt bijna iedereen een mondkapje en liefst ook een bril. Dat helpt heel erg om verspreiding te voorkomen. Zo handig. Dat het RIVM daar nou niet op komt. Maar goed we staan wereldwijd derde qua Coronadode per hoofd van de bevolking. Zo'n positie wil je natuurlijk niet kwijt. Nu nog de economie in een sneltrein vaart naar de sodemieter helpen en Nederland is af. Op de verkeerde manier helaas

van heinde en verre | 04-04-20 | 19:01

En nog iets ; het moge toch voor iedereen nu duidelijk zijn dat we een NEXIT moeten doen, tenzij we tot het einde der dagen met die economische zwarte gaten opgescheept zitten die doorgaan tot wij net zo zijn ? Daar zit nl geen einde aan. Griekenland, Italië , Spanje , Portugal. Het is niks en zal nooit wat worden .

Kim-Jung-Un | 04-04-20 | 18:37 | 1

En Frankrijk. Ik zou zeggen terug naar de oude EG. Economische samenwerking ja. Maar de euro maakt meer kapot dan je lief is.

ches | 05-04-20 | 07:11

pop US 1989 246,819,000
2018 327,167,000
factor ~1,36
695000 x 1,3 is bijna een miljoen. Verder was het werkloosheidspercentage toen al ~5% bijna het dubbele van nu.
Tel daarbij ook nog zwartwerkers op, dat percentage was vroeger ook veel hoger.
etc
Als je vergelijkt , laat het dan wel een klein beetje hout snijden.

Kim-Jung-Un | 04-04-20 | 17:20

Ik dacht vroeger dat een MP boven de partijen stond en een echte staatsman was, een leider die het beste voor het land voorstond en tijdig de juiste maatregelen nam, ongeacht de politieke consequenties. Maar deze MP en zijn kabinet is alleen bezig met partijpolitiek. De bevolking van ons Nederland kan wat hem betreft letterlijk doodvallen.

Leffe Blonde | 04-04-20 | 17:06

Economen, tja, alfa’s die ipv te kunnen rekenen er liever over praten. Wordt dus nooit een (=exacte) wetenschap

Rest In Privacy | 04-04-20 | 15:58

Misschien om het nog complexer te maken. Heel veel beroepen staan met de verkeerde SBI-code bij de KvK ingeschreven. Weliswaar zijn er een aantal hulpmiddelen om de nieuwe ondernemer goed naar de correcte codering te geleiden, maar de kwaliteit van de ondernemer laat het hier dikwijls al afweten om dat te bewerkstelligen. En aangezien er geen sprake is van een jaarlijkse "omgekeerde enquête" controleplicht zul je zien dat de meeste ondernemers na 5 jaar nog steeds met dezelfde code ingeschreven staan, terwijl er ook dikwijls sprake is van verandering van de beroepsactiveiten. Kortom, ik schat dat ongeveer 25% van de subsidiedoelgroep het of niet ontvangt, of ten onrechte het ontvangt.

Fantomas | 04-04-20 | 15:56

Deels eens.

Als het kon, zou ik ook liever iedereen vrij laten rondlopen, en massaal testen en die personen vastzetten, maar de capaciteit of wil is er blijkbaar niet.
Als dat niet kan, zou ik liever bij signalen van een epidemie onmiddellijk quarantaines instellen van weken tot een maand op iedereen die NL in komt vanuit een land dat zelf geen (goede) quarantaine tegen de besmette landen heeft.
Als er dan toch mensen doorheen glippen zo snel mogelijk hun wijde omgeving testen en preventief laten isoleren.
Als het hek van de dam is en mensen zijn ontraceerbaar besmet raken zou ik de risicogroepen adviseren in zelfisolatie te gaan.
Als het kon, had ik liever een gezichtsbedekkend gasmasker met herbruikbaar filter aangeschaft voor elke Nederlander in het uiterste geval dat een virus onbeheersbaar wordt (of we een biochemische aanslag te verduren krijgen).
Maar als we dat niet hebben en dan ook nog blijkt dat de niet-risicogroepen een aanzienlijke kans lopen (en slechts 0,1% is bij een besmetting van 10% van de bevolking genoeg) om op de IC te belanden en\of de zorg overbelasten, heb je volgens mij geen keus meer dan een korte maar krachtige lockdown: grens potdicht voor personenverkeer, niemand met meer dan 1 persoon naar buiten voor puur noodzakelijke boodschappen of met heel goede verklaring waarom het een noodgeval betreft. Dat een aantal weken tot twee maanden volhouden en je bent als het goed is virusvrij.

Daarbij zou ik ook niet al te genereus met geld gaan strooien, want er is immers vrijwel niks non-essentieels om het aan uit te geven. Plus de productie, dus het aanbod van goederen en diensten, ligt stil. Een lager aanbod bij even grote vraag geeft hooguit flinke inflatie, met name in de essentiële goederen die nog wel beschikbaar zijn, want je kunt het nergens anders aan uitgeven, of hooguit oppotten op de bank.

Maak gebruik van zo'n "Amerikaanse" flexibele ontslag\aanneem economie. Stuur iedereen die geen werk heeft onbetaald naar huis, zodat ondernemers geen personeelkosten meer hebben. Laat ze vaste lasten betalen als ze dat kunnen, maar opschorten indien niet, en geef alleen kredieten aan hun crediteuren als die problemen krijgen daardoor. Biedt elk huishouden 1000 euro per maand voor vaste lasten als een aflossingsvrije lening tegen een ietsje hoger rentetarief dan de overheid voor leent. Plus ook weer een krediet voor mensen die het daarmee niet redden en geen eigen geld hebben. Geef die leningen inderdaad niet al te moeilijk vooraf, maar wel met sancties achteraf als men onterecht misbruik ervan heeft gemaakt. Bijvoorbeeld een hogere boeterente en de verplichting om het alsnog versneld (maar betaalbaar) in te lossen.

Als je dan uitgaat van 8 miljoen huishoudens, die letterlijk allemaal zouden claimen armlastig te zijn, kost een quarantaine van 3 maanden (uitzonderlijk lang als je het goed doet) in de basis zo'n 24 miljard euro, die je ook nog afbetaalt. En dat is dus een extreem voorbeeld want een groot deel van de bevolking heeft het waarschijnlijk niet eens nodig. Dus je komt dan niet eens in de buurt van de achterlijke bedragen waarmee het kabinet Rutte nu willekeurig naar persoonlijke favorieten loopt te smijten.

Iedereen en elk in de kern gezond bedrijf kan zo'n periode gewoon doorstaan, en na de opheffing van de lockdown komt de economie gewoon weer op gang en kunnen de aflossingsvrije leningen naar draagkracht worden afgelost of levenslang de rente betaald blijven aan de overheid die er dan nog een fractie winst op kan maken ook. Reeds doodzieke bedrijven die zelfs met aflossingsvrije leningen met lage rente en tijdelijk ontbrekende personeelskosten niet overeind blijven kunnen worden geliquideerd en hun werknemers en productiemiddelen nuttiger ingezet. Verder is het hooguit 3 maanden verlies van economische groei en verloren inkomen, niet een eeuwigdurende Depressie. Of voorgoed hogere prijzen voor energie en alle producten die ermee gemaakt worden, met vrijwel nihil werkzaamheid of voordeel, zoals bij de Klimaatwaanzin.

En als er al een paar beurs-, woningmarkt- of schuldenbubbels barsten was dat slechts een kwestie van tijd, gezien decennia wanbeleid met kunstmatig lage rentes, bewust in stand gehouden woningnood en hoge grondprijzen, en mensen te lang aanzetten tot teveel lenen. Met heel toevallig de Corona als de onvermijdelijke speldenprik.

Wol | 04-04-20 | 15:36

Meneer Hindsight is weer aan het woord.
2 weken terug werd hier op GS samen met FvD en PVV nog een complete lockdown geëist. Nu is die Lockdown er en wordt dat ineens een Faal genoemd.
Ook het argument dat de regering te druk was met milieu en boeren ipv Covid voorbereidingen is gratuit.
Zo kan ik evengoed zeggen dat men zich hier en bij de PVV en FvD veel te druk maakte om immigranten bij de Griekse grens en procedures tegen Buitenhof ipv de komende pandemie.
Kortom de verwijten aan de regering zijn vals en op zijn best heel ver gezocht.

brownsugar | 04-04-20 | 15:12 | 1

Er is geen volledige lock down. Kijk eens baar buiten. Mensen wandelen en fietsen buiten. Kinderen spelen buiten. Het autoverkeer is nauwelijks afgenomen. De bouw gaat verder. Kortom: wie de straat op wil, kan dat gewoon doen.

Leffe Blonde | 04-04-20 | 17:01

Links en de MSM zijn voor meer dan 100 % verantwoordelijk dat die klojo Rutte nog steeds de lakens uitdeeld.
Ik las ergens dat Boris Johnson met name de BBC aanpakt en heeft gezegd, wie daarna wil gaan luisteren wordt er maar lid en ten aanzien van de overige MSM draait hij de geldkraan.
Als PVV of FVD in een nieuwe regering komen is dat ook een van de eerste zaken die ze gaan doen.

oakmont | 04-04-20 | 14:54 | 1

Als de PVV en FvD aan de macht komen mag er waaRschijnlijk alleen nog PVV nieuws worden uitgezonden. Net als in Hongarije.

brownsugar | 04-04-20 | 16:08

Goed bedenken; bijna iedereen heeft heeft moeilijk en/of zwaar in deze tijden.
Er is echter een grote groep verscholen Haagse Rijksambtenaren die zonder ook maar een cent in te leveren, en zonder in den Haag aanwezig te zijn, lekker in het zonnetje vrolijk verder leven.

mevr.Kribo | 04-04-20 | 13:47 | 1

Daar zijn er te veel van.

Mr.Crowley | 04-04-20 | 13:56

Dat Rutte het nog steeds goed doet ligt aan de door de EU en belastingbetalers gesubsidieerde media, televisie en kranten. Rutte weg betekent een einde aan de subsidiestromen en uiteindelijk een Nexit.

Tarvo | 04-04-20 | 13:36

Goeie rant, helemaal terecht.
Het 'beleid' is echt om te huilen, maar Rutte is een gelikte marketing pop waar bange afhankelijke mensen zich graag aan vast klampen.
Think for yourself and question authority.

Harry Turtle | 04-04-20 | 13:15

Is het jullie ook al opgevallen dat bij bedrijven waar je gouden/zilveren munten kan kopen alles zo'n beetje uitverkocht is?

Levertijd staat op onbekend.

Historisch gezien is dat geen goed teken.

DMaN | 04-04-20 | 12:59 | 2

zolang je goud niet kunt eten is dat zeer beperkt

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 14:49

@Epistulae_Morales | 04-04-20 | 14:49: Al een paar duizend jaar is een ounce goud ongeveer dezelfde koopkracht waard. Ongeacht de situatie. Dat is dan wel weer zeer onbeperkt. Maar goud wordt pas echt leuk als de koopkracht in elkaar dondert en we voor 500 euro in de maand werken in verband geen ander werk.

Graaier | 04-04-20 | 16:45

Misschien niet zo aardig om op te merken maar 2 weken geleden riep Koolmees: we gaan het binnen no time regelen, geen gezeur, geen kleine lettertjes en over 1 week gaat de overheidskassa open.
Uiteraard loopt men nu al vast, ambtenarij en automatisering met zonder kleine lettertjes, jammer genoeg blijkt nu al dat er weer kleine lettertjes te over zijn en de kassa nog niet werkt.
Het gekke is en blijft dat het met de BElasting jongens altijd een 1 richting verkeer is, ze weten alles, ophalen van centen gaat perfect maar nu ze iets moeten storten werkt het systeem niet, maak elke ZZp-er 5 ruggen over, je kent ze allemaal als Belastingdienst en ga later kijken waar dat onterecht was.
Denk als het zo door gaat er met de kerst een voorschot volgt tegelijk met een kerstpakket op te halen bij de voedselbank.

Uw Verzekeringsadvis | 04-04-20 | 12:56

De kosten van levensonderhoud zijn door de overheid veel te duur gemaakt en de belastingen te hoog. Vermoedelijk heeft dit iets te maken met de Euro en ons monetaire systeem.
Dit was al een paar jaar aan de gang.
Nu is er Corona.
De hel wacht op ons.

Mr.Crowley | 04-04-20 | 12:42 | 1

Nu de blaam voor de coronavirus pandemie door Amerikaanse inlichtingendiensten www.breitbart.com/politics/2020/04/01... en de president van de Federatie van Aziatische Bisschoppen www.breitbart.com/health/2020/04/02/a... is neergelegd bij China's CCP, zijn met name in Italië de vooruitzichten voor de verdere voortgang van China's Nieuwe Zijderoute aardig bekoeld. Geintjes uithalen met een virus zijn een showstopper op alle fronten. Nu volledige genezing van COVID-19 ondubbelzinnig is aangetoond www.youtube.com/watch?v=wHwX9plIee8 zal de westerse wereld zich gaan herstellen. China heeft zichzelf echter buitenspel gezet. Of alleen de CCP de rode kaart krijgt is de vraag.

rmstock | 04-04-20 | 14:46

Onverbiddelijk hard maar de juiste inschatting van het huidige crisisbeleid. Contact gehad met een bedrijf die binnen 1 tot 2 weken noodgedwongen faillisement zal aanvragen. 13 medewerkers kunnen bijstand aanvragen. De beloofde hulp blijft voor hen uit vanwege een foutieve sbicode. Een van het kastje naar de muur verhaal (meldt het maar bij rvo) Verhuurder wil ze geenszins tegemoet komen. Dan wordt het een simpel rekensommetje, verdere schulden beperken. Een lokale economische catastrofe met domino effect op andere bedrijven in hun web.

suscrofa | 04-04-20 | 12:36 | 2

Gelukkig zijn niet-vitale beroepen ook niet vitaal voor de economie. Althans, dat laat de overheid je denken.

arlen | 04-04-20 | 13:10

dan gaat die huurder ook nat. maar ha. als huurkosten alleen ( want personeel is al dan niet tijdelijk te ontslaan ) een molensteen is dan is je bedrijf gewoon niet gezond.
dat is het nu zichtbare nadeel van het gratis geld de afgelopen 140 maanden

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 14:52

Zonder negatief te willen zijn op de inspanningen van de overheid op dit moment moet mij toch van het hart dat alle (ongetwijfeld goedbedoelde) acties, die nu genomen worden in deze crisis, toch erg veel weghebben van pure improvisaties. Zag men bijvoorbeeld, door gewoon naar China te kijken, niet al vanaf het eerste moment dat dit virus vooral ouderen, veelal met onderliggende fysieke problematiek, hard trof en een hoog percentage aan sterfgevallen opleverde? Was het niet verstandig geweest juist die groep extra te beschermen door een vroege “lockdown” van bejaardentehuizen en/of individuele personen? Nu wordt de de hele maatschappij platgelegd om juist deze kwetsbare groep te beschermen. De schade is daardoor enorm en zal uiteindelijk een veelvoud aan ellende gaan veroorzaken. De kuur zal vele malen erger blijken dan de ziekte. Helaas is het gebrek aan visie van onze overheid niet alleen in dit geval schrijnend. De gezondheidszorg jarenlang uitgehold, ziekenhuizen en Ic’s gesloten, overgeleverd aan de accountants van de zorgverzekeraars, etc. etc., zodat wij daar nu ongeveer van alles tekortkomen. Ons leger weggesaneerd, zodat ons land zichzelf niet (nooit) meer kan verdedigen tegen een vijand. Onze boeren weggepest, zodat we ons eigen voedsel niet eens meer kunnen verbouwen, maar kennelijk in het buitenland moeten inkopen. Onze (eigen) energievoorziening platleggen, zodat we volledig afhankelijk worden van het buitenland. Duizenden immigranten naar binnen halen en hen alle faciliteiten bieden, zodat normale Nederlanders, die hulp behoeven achteraan op wachtlijsten belanden. Alle macht weggeven aan een Europese politieke unie, waarvan wij de mensen, die over ons beslissen, niet eens kennen, laat staan gekozen hebben. Totale hysterie en idem adhoc actie(s) omtrent een veranderend klimaat, zonder eens goed naar de feiten te kijken en, daarop gebaseerd de juiste acties te nemen. Ik kan zo nog wel even (heel lang eigenlijk) doorgaan. Ik hoop van harte dat deze periode zal leiden tot een herbezinning over al dit soort onderwerpen en dat er eindelijk eens een overheid zal opstaan, die de heldere visie met idem dito pragmatische oplossingen zal hebben op onze toekomst. Wie o wie zou dat moeten gaan doen?? Wordt vervolgd…

uilenspiegel7450 | 04-04-20 | 12:26 | 4

Rutte haat visie’s dus er gaat helemaal niks komen....... onthoud dit: “de overheid kan niks” behalve dan veel geld verkwisten......

Blonde Nel | 04-04-20 | 14:13

@Uilenspiegel:
Inderdaad. Hopelijk gaat deze crisis leiden tot herbezinning op een aantal onderwerpen.
Pensioenfondsen, belastingen, zelfvoorzienendheid op gebied van medicijnen en zo nog al het een en ander

theo-is-dood | 04-04-20 | 14:36

Eensch, maar wat zou jammer is, de goeien moeten weer lijden onder de kwaaien.
Het ,, kwaaie ,, deel krijgt een overheid waar ze op hebben gestemd, dus verdienen ze niet beter. De mensen die er niet op hebben gestemd en verandering willen, verdienen zoveel beter als nu het geval is.

oakmont | 04-04-20 | 15:07
▼ 1 antwoord verborgen

Waar herken ik dit toch van? Niet zo lang geleden was er ook zo´n gaaf land waar een handige babbelaar jaren achtereen de scepter kon zwaaien en een grote schare volgelingen verkreeg met hulp van de gelinkte media. Waar burocratie de maatschappij verstikte en technocraten fortuin konden maken als ze binnen hun netwerkjes bleven. Waar tegengeluid werd gesmoord door schijnprocessen te voeren. Ook dié kinderloze babbelaar gaf ruim baan aan de ¨multi nationals". Dramde voor een groot Europa. Maakte ruzie met de Russen. En stak vervolgens de hele zooi in de fik. Onder het motto: eigen schuld.

squadra | 04-04-20 | 12:22 | 1

Merkel?

Rest In Privacy | 04-04-20 | 17:02

Denk dat het mkb gedragen wordt door mensen tussen de 30 en 50 jaar. De risicogroep zit daar ver boven. Intelligente lockdown is dus simpel. Isoleer risicogroepen en laat de vitale beroepsgroep weer aan het werk. Maandag a.s !

Kwelbeller | 04-04-20 | 12:01 | 2

MKB bestaat veelal uit familiebedrijven, denk dat je qua actief werkende eigenaren wel in de buurt zit met 30/50 maar de mannen met de meeste aandelen, de vaders, zijn een tikkie ouder en veelal eigenaar v/h vastgoed.
Zie in de praktijk dat die makkelijker de huur en aflossingen v/d kinderen de overnemers laten schieten, die op hun beurt weer geen management fee/vergoeding/dividend er uit halen, die hebben veel over voor het familiebedrijf.

Uw Verzekeringsadvis | 04-04-20 | 12:46

het gaat er toch echt om dat als iedereen ziek mag worden er een tekort van een kleine 100.000 ziekenhuisbedden is. tenzij je ook je MKB personeel kunt missen kmdat ze doodgaan is die optie niet reeel

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 14:55

De plan-demic mag wat kosten, al gaat het over lijken maakt zijn pis niet lauw.

jitro | 04-04-20 | 11:57

Hoewel ik nooit op de VVD heb gestemd, had ik destijds wel veel meer vertrouwen in het liberale gehalte van die club. Men was veel nuchterder en kritischer versus de linkse onzin hobby's; de luchtkastelen die geld verslinden alsof het een lawine is. De VVD verzette zich tegen wat nu de SJW gekkies kapotmaken in de samenleving van zwarte piet tot moorkop. Maar ook de VVD is lang ingeweekt en bezweken door de zieligheidsindustrie. Men gelooft het wel, sterker men is zelf niet eens meer afvragend of kritisch versus het RIVM, men vaart blind, terwijl ook zij kunnen vaststellen dat er haken en ogen aan zitten. Nee, wij baseren ons op de wetenschap. O ja? En doe je dat dan blindelings? Dan ben je dus overgeleverd aan een stel dwazen, gedekt door een corrupte journaille die alles slikt.

Broadsquire | 04-04-20 | 11:50 | 6

@BozePaarseMan | 04-04-20 | 11:56: exact en dat momt doir de PVV. die drijft ze in elkaar. al 15 jaar voltrekt dat proces zich. en heg is niet eens de PVV due dat diet, maar die clown van een Wilders

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 14:56

@BozePaarseMan | 04-04-20 | 11:56: Wij zouden met ons inkomen zo'n 25 jaar geleden de doorsnee VVD stemmer moeten zijn geweest. (Gezamenlijk 6 maal modaal.) Tegenwoordig stemmen we standaard tegen de gevestigde orde. Nooit op de VVD gestemd en zal er nooit op gaan stemmen.

BadPatNL | 04-04-20 | 16:21
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik vraag me af welke ondernemer met 0 omzet zijn personeel nog in dienst heeft in Nederland. Hartstikke leuk en aardig dat je 90% loonheffingskorting krijgt, maar je hebt toch geen geld om het te betalen.
En op de overheid hoef je niet te rekenen dat je het terugkrijgt. De Nederlandse overheid toont namelijk al decennia aan een extreem onbetrouwbare handelspartner te zijn. Ik zou het bijna een mafia achtige organisatie noemen.

Ook begint mijn haat voor het rivm, van dissel, en rutte tot nog grotere hoogtes te stijgen dan mijn haat voor hoogervorst, ab klink, oosterhaus, donner en hirsch-ballin. Wat wordt Nederland door een stel walgelijk incompetente en hypocriete huichelaars bestuurd.
Ware het niet dat je dan ziet wat het Nederlandse electoraat van het leiderschap vindt, en dan zie je dat 40 jaar lang vakkundig het onderwijs saboteren zijn vruchten afwerpt.

Dauthi | 04-04-20 | 11:46 | 1

Kom je wederom bij de familiebedrijven terecht die houden zo lang is mogelijk de mensen in dienst.

Uw Verzekeringsadvis | 04-04-20 | 12:48

Dat er zoveel dikke mensen zijn, komt door dat stoppen me roken. Dat zoveel mensen korte lontjes hebben, veel meer dan vroeger, komt door dat stoppen met roken. Dat er zoveel depressieven zijn in Frankrijk en bar tabacs moesten sluiten, komt door het stoppen met roken. Dat er zoveel cocaïnegebruiker zijn, komt doordat cocaïne wel door maatschappij wordt geaccepteerd en roken niet. meer. Tel uit je winst. In eerste wereldoorlog moesten soldaten verplicht roken, zeker als ze lijken moesten ruimen. Want vuur dood bacteriën. Dood vuur ook virussen? Wat, als blijkt dat rokers minder kans maken op besmetting dan al die gezonde mensen? Dan wed ik, dat de Overheid dat bericht zou censureren.

Frans1156 | 04-04-20 | 11:45 | 3

Je hebt 100% gelijk.

isitsoornot | 04-04-20 | 12:31

Dikke mensen komen door dikke ouders.

arlen | 04-04-20 | 13:06

dik-> meer eten dan schijten.
er is geen andere mogelijkheid.

dus minder eten is de enige oplossing. ook al bewijst dat je maar 1 x in de week hoeft te eten.

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 14:58

De mens die thans, zoals in het stukje staat geschreven, nog in de rij staat bij de bouwmarkt zonder te weten of hij/zij over 6 maanden nog een baan heeft, is wellicht dezelfde mens die in de rij staat om op Rutte te stemmen. Men wil niets geleerd hebben van eerdere ellende, men heeft niet het lef om de zaak eens van een andere kant te bezien. Men zit onder die grote paraplu in de grote kudde. Niemand valt op, niemand is anders, allemaal lekker warm en droog bij elkaar.
We hebben het toch goed, hoor je dan...........................tel je zegeningen.

Broadsquire | 04-04-20 | 11:40 | 3

zilang Wilders en Baudet als angstige sneeuwvlokjes in de marge maar wat roepen, en realiteitszin compleet ontberen, zal dat nig wel even zo blijven. wen dr maar an

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 11:44

@Epistulae_Morales | 04-04-20 | 11:44:
Wilders is een nieuwe hitler en een racistische fascist en Baudet is een racistische, narcistische fascistoïde lavendelsnuivert en pianoneukert en een clown, allebei staan ze maar wat aan de zijlijn te roeptoeteren, te jankeballen en te blaten, komen nog niet met het begin van een oplossing en hebben tot nu toe helemaal niets bereikt.
Zo, dat hebben we ook weer gehad: de voormannen van de grootste oppositiepartij met de meeste opbouwende voorstellen t.a.v. de gezondheidszorgen, en de partij met de meeste leden, die met een stroom van voorstellen, plannen, moties, onderzoeken en reële wetsvoorstellen zijn gekomen en daarbij al jaren tegen een keihard stompzinnig kartelpolitiek cordon sanitaire oplopen, weer even intelligent, weldoordacht en goed geïnformeerd afgeserveerd.
Nou, neem nog een bakkie, EM en ga lekker genieten van het zonnetje. Je werk voor vandaag zit er weer op. En denk je, voordat je een koekje neemt, een beetje om je BMI?

piloot47 | 04-04-20 | 12:27

Voor Rutte en zijn Linkse MSM aanhangers is deze Corona crisis een geschenk uit de hemel.
Immers, de VVD stijgt door zijn aanpak met 8 zetels in de peilingen terwijl zijn grootste tegenstanders Wilders en Baudet totaal uit beeld zijn verdwenen en wat aan de zijlijn staan te pruttelen.
Voor de verkiezingen in 2021 is Rutte’s succes verzekerd.
Macht corrumpeert.
Immers, waarom het hele land stilleggen ipv de kwetsbare groep isoleren?
Volgens cijfers van het RIVM zijn 95% van de Corona doden 80+ en al ernstig ziek.
Het opmerkelijke is dat er nu totale hysterie en angst is ontstaan onder de bevolking.
Er wordt Rutte geen enkele kritische vraag gesteld, of het ook anders, minder ingrijpend had gekund.
Zelfs scherpe columnisten als Hoogland, De Winter en Marbe, schieten in een kramp als de huidige gang van zaken bekritiseerd wordt.
Niemand vraagt zich hardop af wat het desastreuze beleid van Rutte voor de gezondheidszorg betekent.
Bejaarden tehuizen moesten gesloten worden, van Rijn moest aftreden omdat hij bejaarden in hun eigen ontlasting liet liggen.
Bejaarden moesten het zelf maar uitzoeken.
En nu komen ze opeens van pas.
Want volgend jaar zijn er verkiezingen.

Bolder | 04-04-20 | 11:35 | 4

Na prinsjesdag en tienduizenden faillissementen later, zal Rutte afgaan zoals destijds Melkert.

de honden blaffen... | 04-04-20 | 12:07

@de honden blaffen... | 04-04-20 | 12:07:
Laten we hopen dat daar niet eerst, zoals bij Melkert, een politieke moord aan vooraf moet gaan....

piloot47 | 04-04-20 | 12:32

Zelfs GeenStijl schoot in de kramp.

Harry Turtle | 04-04-20 | 13:18
▼ 1 antwoord verborgen

De eerste paragraaf bevat al een reusachtige tegenstelling. Economen die geen raad weten en toch kunnen zien dat er wat aankomt (kies dan!) maar de auteur weet het nog beter dan al die economen samen. Indrukwekkend!

Economie is vooral emotie en geen model. In uitzonderlijke omstandigheden liggen ook weer uitzonderlijke mogelijkheden. Vooral als je dat met elkaar ook zo stelt en mogelijk maakt. Een forse recessie is onvermijdelijk. Maar markten kunnen razendsnel weer aantrekken. Laten we vooral de tatoeage/vuurwerkwinkels even buiten beschouwing laten dank u wel.

GeenAccount | 04-04-20 | 11:27 | 2

De tatoeage en vuurwerkwinkels zijn extreem belangrijk voor het innovatievermogen van een maatschappij. Ook de sociale rol is belangrijk. De grote bedrijven kunnen overleven, de kleine niet. De focus is verkeerd.

Frau Merkel | 04-04-20 | 12:59

Je kan prima zien/weten wat eraan komt en je geen raad weten wat je er tegen kan doen...

ReyNemaattori | 04-04-20 | 17:21

Als ik een suggestie mag plaatsen, zou ik beginnen om het hele subsidie wereldje totaal te doen verdwijnen. Onrendabele, weinig tot niets aan de samenleving en economie toevoegende hobby's meteen op eigen benen zetten. Een van de effecten zal zijn dat links dan volledig instort want deze sociale brutalen hebben met subsidie de halve wereld gekocht. Dat het geld ergens vandaan moet komen heeft hen kennelijk nog nooit geboeid. Weggeven uit andermans zak geeft kennelijk een sociaal warm invoelend idee. Zo ook dat enorme infuus in Brussel dat geld verbrandt alsof het biomassa is. Want als het biomassa is, is het altijd goed. Het klimaat denken te veranderen mag tenmiste de mensheid een hoop geld en gezondheid kosten, en niemand wordt daar beter van.

Broadsquire | 04-04-20 | 11:19 | 2

Een prima advies!

Helaas zijn politici alleen geïnteresseerd in wat goed is voor de eigen club politici, bestuurders en de handlangers in de MSM.
Je ziet nu zelfs het schaamteloos misbruik maken van de gelegenheid om lastige dossiers er even door te drukken. Verder is het belangrijk om de in crowd te beschermen en dus een lijn te trekken. De dissidenten (Forum, PVV, DENK en Dieren) wordt scoringsdrift verweten. Ik weet echt wel dat Rutte voor een loodzware taak staat als premier en misschien toch enig respect daarvoor, maar dat heb ik vervolgens niet als ik kijk naar het weifelen. Neem je tijd om de tijdlijn van maatregelen te bekijken dan is het een en al tegenstrijdigheden en te laat ingrijpen. Voeg daar een gezondheidszorg aan toe die gebukt gaat onder personeel tekort en bureaucratie en daar hebben we dan onze ramp als het dus een mis gaat.

Ik vrees dat na de Corona de bestaande lijnen gehandhaaft zullen blijven, dus wel die zinloze subsidies aan niets bijdragende clubjes. Het najagen van een klimaataccoord waar niemand beter van wordt alleen milieuclubs (subsidie) en politici die klimaat als stokpaard/verdienmodel hebben.

Er is massaal een stem op Forum en PVV nodig om iets te veranderen, en blijkbaar is de bevolking er nog niet aan toe.

Nuuk | 04-04-20 | 11:43

Eens.

De macht die links heeft is uiteindelijk allemaal te herleiden naar de subsidies die ze uit kunnen delen voor hun vriendjes. Neem je die subsidies af, dan neem je ook hun macht af.

Als het aan mij ligt, dan zouden er alleen subsidies naar hernieuwbare energie en ander fundamenteel onderzoek mogen gaan. De rest is allemaal overbodig.

DMaN | 04-04-20 | 13:16

Zondag op FOX-news een interview met Bill Gates, toch benieuwd wat die gaat zeggen, die weet wel wat van pandemieën.

sprietatoom | 04-04-20 | 11:17 | 2

Gates is één van die mensen die landbouw wil afschaffen en voedselvoorziening wil monopoliseren met patenten voor industrieel voedsel. Fake food investeerder.
vegconomist.com/hot-off-the-vegan-pre...

Stormageddon | 04-04-20 | 12:28

Van virussen weet Bill iig heel veel.

klaas24 | 04-04-20 | 12:40

Ik voorspel dat de grootste faalhaas, de man van vele onjuiste voorspellingen (er komt geen pandemie, corona is niet zo besmettelijk, enz, enz, enz) Jaap T. van Dissel (RIVM) na dit alles terugkomt als minister van infrastructuur of zo. Mark my words...

Air van Boven Dorens | 04-04-20 | 11:17

Zolang er in velden geen Nederlander te vinden is die asperges wil steken is er volgens mij toch nog niets aan de hand .
Nog niet .

likmegaties | 04-04-20 | 11:15

Reality check, jongens... de economie is al kapot. Over de hele wereld, en Nederland is niet immuun. Het lijkt wel alsof sommigen nog het idee hebben als het RIVM in januari. “kleine kans dat het naar Europa komt”, “lijkt niet heel besmettelijk”, “carnaval vieren doe je in een kleine kring”, “groepsimmuniteit kweken”. Het idee dat als we alle maatregelen maar opheffen, dat het dan allemaal wel weer goed komt met de “heilige economie”, is waanzin. Boekjaar 2020 is geheel naar de kloten, zowel voor bedrijven als voor de staat, en het allerbeste zou zijn als we de hele boekhouding, wereldwijd, van alles en iedereen maar zeker van de overheden, dit jaar vergeten. 1-1-2021 begint gewoon op 0.
Dat is het makkelijkste. Dat gaat ook helemaal niemand willen. Dus, next best thing, we beginnen de boekhoudingen weer waar we 31-12-2019 mee afsloten.

Maar ja, grote nationale economische genieën als Jort Kelder, Kees de Kort en Alexander van Sassen Elsloo hebben dat nog niet bedacht. En de bankiers zien de buien al hangen boven alle kuddes beren op de weg. (Komen die beesten per kudde? Geen idee).
Het zal er weer op neer gaan komen dat de kleine man, de arrebeier, de zelfstandige en het MKB voor de komende tien jaar moet gaan bloeden. Want dat is het enige creatieve idee wat boekhouders van staat en bank kunnen bedenken.

Stormageddon | 04-04-20 | 11:06

Het gaat na twee maanden de goede kant op met dhr Sassen van Elsloo, maar nog steeds maakt hij de denkfouten die horen bij iemand die slechts in maakbaarheid en/van geld denkt.
Allereerst de implicatie over de VS: 10 miljoen aanvragen staatssteun betekent niet 10 miljoen werklozen erbij. Het zegt slechts iets over mensen hun neiging om te hangen aan een tiet van de overheid. Deze implicatie wordt dan weer niet gemaakt over de staatssteun aan bedrijven in Nederland; hiervan wordt wél onderkend dat staatssteun kan worden gevraagd, maar niet hoeft worden toegekend. De reden dat overheden geen Sinterklaas willen spelen is gelegen in het feit dat hebzucht niet verdwijnt in tijden van crisis maar juist duidelijker naar voren komt. Denkt u aan het hamsteren.
Ten tweede klopt het zeker dat de overheid, de regering, de instituten, ofwel de macht, fouten heeft gemaakt en ook blijft maken. Als iemand die al jaren niet stemt verbaast het mij niets dat de schapen die dit nog wel doen in deze tijd van crisis nu ineens hangen aan tegennatuurlijk leider Rutte. Het is echter mens-eigen om niet autonoom te denken in crisistijd. Juist nu zijn we afhankelijker van elkaar dan ooit: in het allemaal houden aan alle regels, in het besef dat een dokter een keuze kan maken over uw leven of dood, in het ondergaan van de malaise zowel op economisch als sociaal vlak. De economie is iets wat geenszins bepaald wordt door de regering, dat gelooft enkel een maakbaarheidsdenker als dhr Sassen van Elsloo. --->

Mensdier | 04-04-20 | 11:02 | 5

@Frau Merkel | 04-04-20 | 13:02: inderdaad, zeg dan niks..

Mensdier | 04-04-20 | 13:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Even ter geruststelling voor de auteur, die aan het eind van zijn stuk verzucht: "Dan hebben we tenminste nog een kans om te herstellen van alle schade."
Uiteindelijk zal de schade weer ingehaald worden, al weet niemand hoe lang dat gaat duren, en via welke weg het herstel gaat lopen. Maar tot dusver is het mensdom altijd weer uit een crisis vandaan gekomen. Gehavend, verarmd, gedecimeerd, door oorlogen, door de pest, noem maar op.
Zo zal het ook nu gaan.
Wat betreft de economen ben ik het met hem eens. Die praten hoofdzakelijk elkaar na, en kunnen nauwelijks een meter vooruit kijken. Dat hebben we overduidelijk kunnen zien tijdens de crisis van 2008, die ik van nabij het gevolgd. Wie toen zijn ogen en oren open hield, kon ruim vóór het uitbreken van de crisis al zien dat het fout zou gaan. Met die subprime-toestanden in de VS en andere zaken die aangaven dat er een giga-crash aan zat te komen. Stomtoevallig had ik toen, via een erfenis, een pakketje aandelen in mijn bezit gekregen (voor het eerst in mijn leven...) Heb ze onmiddellijk geloosd, wat mij niet gespeten heeft!
Met de analyse van het geknoei van Rutte kan ik het alleen maar van harte eens zijn. Idem met die van het domme VVD-kiezersvolk, wat een ezels zijn dat toch!

KeesBruin | 04-04-20 | 10:58

Het is eerder vragen om gemaakte fouten te herstellen n.a.v. deze verschrikkelijke virus pandemie.Het oplossen van deze ramp en alerter te zijn op ons leven en ons land is nu opportuun. Daaraan moet nu gewerkt worden.
We hebben veel te lang alles maar geaccepteerd wat China wilde en uitvoerde.
In Europa hebben zich honderd duizenden Chinezen gevestigd met hun uitgebreide overdadige winkels, waar je werkelijk alles kunt kopen. Ook al gaat dat na een half jaar kapot. Nederlandse winkels zoals Blokker- Hema etc. konden nauwelijks met hen concurreren.
Ook kochten de Chinezen heel veel onroerend goed en bedrijven in Europa. Zij hebben het monopoly in de productie van bijna alle medicijnen in de wereld, maken zelf de grondstoffen ervoor en laten ook in India medicijnen maken, omdat arbeid daar bijna niks kost.
Nederlandse regeringen hebben dit - ondanks toch vele waarschuwingen van dokters en economen - allemaal geaccepteerd en laten gebeuren. Nederland had fantastische farmaceutische bedrijven zoals Oss-Organon en in Delft Gist brocades. Heeft Philips als medische apparaten grootheid .Hun kennis, wetenschap en productie is door Chinezen overgenomen.
Via China is nu een verdacht virus ontsnapt en de wereld is in paniek.
Nederland heeft zich niet voorbereid en ook wel laat gereageerd.
In tegen stelling tot Duitsland, zoals altijd grundlicher.
Het is de ex minister Ab Klein (CDA) die eigenlijk begonnen is onze gezondheids zorg kapot te maken, door zijn vele bezuinigingen etc.
Regeren is vooruit zien. Dat ontbrak en ontbreekt in Nederland.
Daarom zijn onze medicijnmakers weg, zijn er geen beademings apparaten meer, geen IC bedden, ziekenhuizen gesloten, mensen in de zorg ontslagen en ontbreekt medisch materiaal.Slecht beleid inzake de zorg is een feit, maar dat wisten wel lang.
En de EU ? Die heeft het bewijs geleverd, - door helemaal niets te doen dan over ons belasting geld praten en te eisen- , dat ieder land vooral autonoom moet blijven en onafhankelijk van door vreemden gemaakte wetten.
Voorts moet met ingang van heden gewerkt worden om volstrekt onafhankelijk van China te worden. Dat is nu wel duidelijk.
Laten we onze eigen nieuwe medicijnmakers net als China dus ook maar eens gaan subsidiëren. Nederland eerst !

outdoor | 04-04-20 | 10:58 | 1

Ab Klein is Ab Klink. Overigens had Piet Hoogervorst daar ook flink de hand in met zijn heilige graal van marktwerking in de zorg.

Heiner | 04-04-20 | 11:38

Verschil is dat MKB geen dikbetaalde commissariaten te bieden heeft voor uitgerangeerde politici. KLM & Co wel.

Rico den Hollander | 04-04-20 | 10:57

Helemaal eens. Elk volk krijgt de leiders en de politieke deugers die het verdient. Als makke schapen volgen zij, als lemmingen storten zij zich in de afgrond. Wie doen dat niet, precies de leiders cum suis. Opdat wij nooit zullen vergeten.

De Evangelist | 04-04-20 | 10:48
-weggejorist-
Castor12 | 04-04-20 | 10:48

Helemaal eens wb het leiderschap, door de schaapjes toegejuigd want heldhaftig rustig en eigen land steunen, maar na het coole persartikel toch mljd doneren via de EU en de eigen middenstand kan toch echt de typhus krijgen. Om nog maar te zwijgen wie tzt voor alle bezuinigingen etc op gaan draaien: de uitgeknepen en met pecht zelfs wetkloze burgers.
Ik las eerder een (1) (Vlaams) artikel over dat de overheid problemen creëert en daarmee de angst waarheid maakt, etc etc. www.topics.nl/onze-maatschappij-is-in...
Waarom hoor ik hier verder niemand over? Alles draait om macht, dus ook deze crisis. Zijn mensen echt zo dom/goedgelovig? Zo fijn, die saamhorigheid en ander gekwijl? Denkt niemand verder na dan zijn eigen...?

Rest In Privacy | 04-04-20 | 10:46 | 2

Nee hoor. Hier nog één

Met zn 2en maak je toch meer herrie!

Koning één oog | 04-04-20 | 10:48

@koning een oog
Deze telt maar half. Zwak verhaal (niet echt economisch, niet echt politiek of sociaal, amper concrete ideeën, weinig bereik). Zelfs als tie heel telt is het wat weinig, he, 1 bredere overheidsstrategie analyse per land.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 11:06

[vervolg]
2/ de huizenmarkt. In Nederland was het de gewoonte om geld te lenen voor een huis (voor het gezin normaal gesproken) op basis van slechts 1 salaris. Wel zo handig, omdat na een tijd aanpassingen in de werksfeer getroffen dienden te worden (want kinderen krijgen vergt nou eenmaal tijd en aandacht). Op een bepaald moment waren de 'kerken' (banken) samen met de opperkerken (overheid) het erover eens dat het een goed idee zou zijn om geld te kunnen lenen op basis van 2 inkomens; man & vrouw. Het resultaat? Iedereen in Nederland heeft hetzelfde huis, maar nu 80% duurder. Resultaat 2? diezelfde onbenullen die een hypotheek afsluiten op 2 salarissen, lopen te zeuren om steun via belastingcompensatie voor kinderen (kinderbijslag, opvangtoeslag en wat voor een andere infantiele compensatiemaatregelen men allemaal bedacht heeft) - want 'we moeten door blijven werken, want hebben te hoge lasten!'. Ander resultaat is dat diegenen die rationeel denken en geen huis willen kopen (want te hoge prijzen en te hoog risico) uiteindelijk als losers in een hoek worden gezet, want geen alternatieven.. Wanneer binnenkort de huizenmarkt 30% instort, wordt er uiteraard geroepen om 'hulp van de regering' om zo alle gezinnen te redden - diezelfde gezinnen die teveel risico hebben genomen en een te duur huis hebben gekocht op 2 salarissen. En de echte slimmeriken die nooit een huis hebben gekocht - die krijgen dus weer geen kans om huizen voor een normale prijs te kopen.. slaap lekker verder

putinisyourfriend | 04-04-20 | 10:40 | 5

De echte slimmeriken verdienen zoveel dat ze hun huis hebben afgelost.

Frans1156 | 04-04-20 | 11:36

@Frans1156 | 04-04-20 | 11:36: Dat hoeft helemaal niet. Mijn vader heeft destijds zijn woning gekocht van 1 (modaal) salaris met een hypotheek van 5 jaar. Toen was het afbetaald. Maar: altijd zeer zuinig geleefd - zonder gierig te zijn - nooit iets op afbetaling gekocht enz. enz. Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.... Luidt het spreekwoord (dat niemand meer kent). Nee, alles moest uit de VS overgenomen worden: je tot je nek in de schulden steken, vakanties (op afbetaling) zo ver mogelijk. Mijn ouders gingen altijd naar een huisje (dat apart stond, geen kamp dus) op de Holterberg en héél soms in de herfst of winter naar Hahnenklee in de Harz vanwege de prachtige natuur. Daarmee waren ze dik te-vre-den. Ook een woord dat weinigen nog kennen.

Lupuslupus | 04-04-20 | 13:22

de echte slimmeriken lenen niet om zo groot mogelijk huis te kopen en dito schild aan te gaan, maar om zo klein mogelijk te lenen voor genoeg huis. in die gevallen betaal je onder elke omstandigheid het minste tegen het minste risico.

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 15:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Nou wat een onzin dit verhaal. Ik ga gewoon investeren juist nu. Er zijn uitstekende koopmomenten en nog meer mogelijkheden dan ooit.

AMX pri | 04-04-20 | 10:38

Dit is een stukje in mijn straatje.

Onthou wel dat Mark zelf niet zoveel doet. 'De man zonder ideeen' is een prima middenkader manager. Makkelijk vervangbaar, weinig om handen en kan lekker kletsen.

We kunnen wel stellen dat de westerse wetenschap gefaald heeft. China met hun dichtschroeven en lassen van deuren heeft veel vaker te maken gehad met uitbraken zoals deze. Vandaar die 'overdreven' maatregelen.

RIVM en de westerse evenknieen hebben met verkeerde info gewerkt. Verkeerde info uit China.

Als er een politieke afrekening komt, dan zal dhr. Van Dissel voor de bus gegooid worden. Niet Mark. Dat is wel duidelijk. En China blijft onze vriend. Want €€€.

sjef-van-iekel | 04-04-20 | 10:34

Tijdens de financiele crisis van 2008 werd er gewezen naar de schuldigen: bankmedewerkers die alleen uit zouden zijn geweest op bonus en winstbejag. Tijdens deze corona crisis is de zoektocht naar de schuldigen inmiddels hortend en stotend op gang gekomen. Van Oef ziet in de Chinees een boosdoener maar ook van vele artsen is van Oef totaal niet onder de indruk. Palliatieve clowns zijn het die veel te weinig levens redden. Types die ook niet beter zijn dan de medicijnen die ze toedienen. Geen topprestatie van de ziekenhuismaffia tot nu toe.

van Oeffelen | 04-04-20 | 10:34 | 1

Nederlandse artsen zijn zeker geen clowns, dat is echt onzin, maar het staat u vrij om dit te roepen.

vlotterik | 04-04-20 | 10:41

Heb zo'n 20 jaar geleden een universitaire studie internationale economie afgerond op een respectabele universiteit in NL.

Nog nooit zoveel onzin gehoord van sommige 'experts' op het gebied van macro-economie, micro-economie etc.
De gevaarlijkste godsdienst ter wereld is het 'economisch systeem' met de banken als kerken en de macro-economen als haar priesters.
Zoals elke andere godsdienst hebben de leiders ('economische experts') onderling absurde regels afgesproken, en zijn hun volgers maar alwat bereid om deze regels naar de voet te volgen. Wat in die regels niet wordt meegenomen is de realiteit - but who cares?

Een tweetal voorbeelden - waar ook menig reaguurder zichzelf in zal dienen te herkennen als 'goedgelovige':

1/ effectenhandel. er is geen enkel rationeel argument te bedenken waarom 'trader X' op 3 april een aandeel van bedrijf A kan aankopen, om ditzelfde aandeel op 6 april weer van de hand te doen. Simpel gezegd is aandeelhandel bedoeld om bedrijven geld te geven voor hun bedrijfsplannen in de komende tijd (normaal gesproken ten minste 1 jaar) en krijgt degene die denkt dat daarin investeert, na een tijd wel/geen geld terug (wel als de bedrijfsstrategie heeft gewerkt). Het zou dus logisch zijn dat als trader X 1 aandeel van bedrijf A koopt, hij dan gedurende tenminste 12-18 maanden dit aandeel niet van de hand kan doen (dit geldt dus ook (en met name!) voor secundaire markten - absoluut ongewenst vanuit het oogpunt van stabiliteit en groeikansen) [vervolg]

putinisyourfriend | 04-04-20 | 10:33 | 3

Als economen zich ergens niet mee moeten bemoeien is met de aandelen en FX handel. Dan worden ze net zo'n amateur als de rest van de marktdeelnemers. Zeg eens iets zinnigs over monetair beleid, rentestanden of investeringsniveaus.

van Oeffelen | 04-04-20 | 10:38

Een minimale tijdsduur om een aandeel vast te houden is een interessant idee! Nu wordt er zelfs gehandeld in fracties van seconden (niet bepaald weggelegd voor iedereen ook) en worden koersen stiekem wel eens gemanipuleerd.

Dr. Worstenbroodje | 04-04-20 | 13:13

nou ga jij je schoolgeld maar terugvragen. als er nl ‘geen enkel argument’ zou bestaan voor aandelenhandel, dan zou het nl niet gebeuren.
maar ondertussen is het een miljardenbusiness.
er zijn dus miljarden redenen voor.
en de kern is winstbejag.

dat jij dat niet in een sociaal perspectief kunt plaatsen maakt je een prutser eerste klas, want dat is gewoon het hele diel van die studie van je geweest.

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 15:11

Maak alles gratis, dus niet alleen gratis geld,maar diensten ook,overheid,bouw,gezondheidszorg,ect.
Winst en schulden ook afgeschaft.
Belasting en toeslagen ook afgeschaft.
Loonkosten en als werknemer salaris ook.
Maar ik denk dat de mens als hebberig persoon niet in staat is om in een gratis wereld te leven op dezelfde voet als voorheen.
Daar gaat mijn utopie en word de ergste depressie in de menselijke historie in 2021 werkelijkheid met gebruik van vreselijke oorlogen als er niet een Wereldwonder gebeurt.

steekmug | 04-04-20 | 10:31 | 3

Koop een eiland... ach daar ga ik al...

Overrijp | 04-04-20 | 10:34

Tuurlijk kan dat.
Hoef je niet te kopen is gratis

Jemaintiendrai | 04-04-20 | 10:51

@Overrijp | 04-04-20 | 10:34: Het grappige is, dat wanneer je dan over een paar jaar een kijkje op dat eiland gaat nemen, je óf een hoop dooien óf precies dezelfde situatie als buiten dat eiland zult aantreffen...

Gladiator Fap | 04-04-20 | 10:57

Grotendeels eens met dit epistel. De codes zijn makkelijk op te vragen en te controleren op de site van de belastingdienst.
Waar het fout gaat is dat heel de detailhandel, m.u.v. de supermarkten en vershandel, compleet in de goot ligt. Kledingzaken dicht, schoenenzaken dicht, Ikea dicht enz. Aangezien iedereen thuis moet blijven komen er ook minder mensen op straat en in een winkelcentrum.
Stel ik heb een ijswinkel met horeca. Dan sta ik geregistreerd als ijswinkel, met als bijzaak horeca. Dus geen subsidie. Terwijl heel mijn handel helemaal stil ligt. Daar ligt het probleem. Het moest weer zodanig dichtgetikt worden, dat het grootste gedeelte niks ontvangt, terwijl je wel verplicht wordt om het grootste gedeelte van je winkel moet afsluiten, plus dat er 90% minder mensen op straat lopen.
Voor de duidelijkheid: ik heb geen ijswinkel.
Trouwens, die 4000 euro is ook peanuts.

zwartzondersuiker | 04-04-20 | 10:25 | 3

stel je hebt een ijswinkel. dan ben je, ondernemer zijnde, toch een ofioot als je niet nu al hebt nagedacht hoe je de spullen aan de deur van mensen krijgt?

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 11:19
-weggejorist-
Imzadi | 04-04-20 | 10:25

Bedenk je ook nog even dat je als bedrijf bij een omzetdaling van 20% in aanmerking komt van hulp. Wat dacht je van de bedrijven die pas over twee maanden kunnen aantonen dat de verstuurde rekeningen niet betaald worden. Dat staat bij de tweede betalingsherinnering in de boeken. Die dan dus pas als oninbaar kunnen worden aangemerkt. Over een maand of anderhalf a twee dus. Die omzetdaling is er bij visagistes en bedrijven waarbij direct betaalt word. Maar ligt wat ingewikkelder bij bedrijven die op papier nu nog gezond zijn maar waar de inkomsten achteraf via aangegane contracten met veel particuliere klanten nu simpelweg nog niet aantoonbaar is.

peterdh | 04-04-20 | 10:23 | 1

Yep. En datzelfde geldt voor zzp'ers die facturen sturen.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 10:52

de enorme explosie in de VS van ontslagen is niet 1:1 aan de depressies van 1882 en 1929 te koppelen.

het grote verschil is dat bedrijven nu vooral de contact sectoren zijn zoals niet medische verzorging, horeca en cultuur. niet productie, niet voedselvoorziening.
en keihard gezegd, die sectoren zijn luxe sectoren. de impact is dus op luxe.

dat is impact. maar veel minder erg.

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 10:21 | 3

Het is een dominosteen, men verwacht nu al dat er meer werkeloosheid in de bouw komt dan bij de kredietcrisis. Niet dat we die huizen niet nodig hebben bij een gierend woningtekort.

sprietatoom | 04-04-20 | 10:28

Merk jij verschil als je je aan kwijt raakt in een "luxe-sector" zoals security in de horeca of in een museum, je baan kwijt raakt als timmerman of je baan kwijt raakt als kok? Ga je me vertellen dat dat impact is op luxe? Vertel dat even aan degene die het geld van de huur / hypotheek van je moet ontvangen? Of aan degene van wie je de geproduceerde producten moet kopen.

peterdh | 04-04-20 | 10:29

@sprietatoom | 04-04-20 | 10:28: men verwacht.. ja tuirlijk want dat is makkelijk.
ik verwacht een todd ed name van werk voor voorsl de kleine aannemers ( die ook vaak bij grote klussen worden ingehuurd)
echt IEDEREEN is aan het verbouwen geslagen.

Epistulae_Morales | 04-04-20 | 11:21

De impact is duidelijker.

Koonkluk Huis | 04-04-20 | 10:20

Elk blog krijgt de schrijvers die het verdient. En bedankt, hė!

Moeki de Meeuw | 04-04-20 | 10:18 | 1

Dat is wel heel triest dan.

van Oeffelen | 04-04-20 | 10:27

Wat een slecht verhaal. Lekker vingerwijzen en iedereen angst aanjagen voor De Grote Depressie is niet zo moeilijk. Met al uw jaren beurs en hedge fund ervaring horen we liever hoe we geld kunnen verdienen aan de toenemende inflatie en instortende economie. Waarom deelt u die kennis niet, als u die heeft?

cop-forrester | 04-04-20 | 10:16 | 4

Als hij het deelt werkt het niet meer (voor hem). Zo werkt de markt.

Muxje | 04-04-20 | 10:25

Koop gewoon 3 btc. Schrijf die af in je hoofd, vergeet dat je ze hebt. Ga zeker niet elke dag kijken hoeveel ze waard zijn. En bedankt me maar op een moment dat je gepast lijkt.

hustler01 | 04-04-20 | 10:38

@Muxje | 04-04-20 | 10:25: het tegenovergestelde is waar bij beleggen. Als ik aandelen Philips koop heeft dat vooral nut als ik anderen daarna kan overtuigen ook aandelen Philips te kopen.

hustler01 | 04-04-20 | 10:39
▼ 1 antwoord verborgen

Twee managers voor elke loodgieter, eindeloze stroom belasting geld heen en weer schuivers, gender specialisten, diversiteit managers, Zwarte Piet activisten, gesubsidieerd kunstenaar, hopelijk blijven deze belangrijke beroepsgroepen straks gespaard .

Castor12 | 04-04-20 | 10:15

lekker iedereen BANG..! maken............

grapjasz | 04-04-20 | 10:15 | 2

Bang maken? Het overgrote deel van de mensen IS al bang.

Roadsurfer | 04-04-20 | 10:23

Lekker iedereen laten denken dat alles wel goed komt en niet kijken naar de realiteit is een betere oplossing? Liever blij failliet dan het zien aankomen? Ben jij een struisvogel?

peterdh | 04-04-20 | 10:31

Regeren is vooruitzien zeggen ze altijd. Bij de huidige generatie ligt daarbij de nadruk wel erg op het volgende baantje.

down | 04-04-20 | 10:15

Meer dan 15 jaar geleden was ik met wat collega's bezig voor een groot ziekenhuis om wat testen op te zetten voor opkomende long virussen. Men hield er toen al rekening mee meteen breed scala aan types. Dat er vervolgens weinig is mee gedaan kwam door het kostenplaatje.
We hebben mazzel gehad dat er niet vaker een uitbraak is geweest. Zo heeft het ID Lelystad wel een betere capaciteit om veestapelziektes te testen. En dat komt omdat men daar rekening hield met het hele kostenplaatje. En zelfs daar vliegen er mensen uit als het een paar jaar rustig is.
Een boekhouder, waar Den Haag vol mee zit, denkt nog minder na over menselijke ziektes en de gevolgen. Ze hadden het kunnen weten als ze beschikten over voldoende kunde in risico analyses. Maar het zijn ambtenaren. Die zich druk maken om hoe fijn de maling van hun koffie is. Hoe de nieuwe meisjes van HR eruit zien. Hoe snel ze de file naar huis voor zijn.
Het wordt tijd voor een grote schoonmaak.

Deflatiemonster | 04-04-20 | 10:11 | 5

Om toch in de sfeer van geld te blijven. Wat kost deze lockdown? Zet dat eens af tegen de kosten om altijd goed voorbereid te zijn op pandemieën. Ik denk dat er dan jaarlijks best wel wat geld naar die voorbereidingen kan. Je kan dan in geval van een pandemie wellicht een lockdown voorkomen, korter laten duren of alleen selectief toepassen.

Overigens moet je niet onderschatten hoe belangrijk het is hoe de nieuwe meisjes van HR eruit zien.

Sitting_targets | 04-04-20 | 10:28

@Roadsurfer | 04-04-20 | 10:26:
UIyteraard waren het bestaande virussen. Maar je kreeg er niemand warm voor. Zo gaat dat altijd: Er wordt pas iets gedaan als het probleem voor je eigen voordeur staat. We wisten al maanden van de ellende in Wuhan, maar bleven lachend doorgaan hier. Misschien omdat het volk liever de hele dag Boer zoekt Vrouw wil kijken in plaats van zich eens verdiept in de rest van de wereld? Datzelfde domme volk, dat niets deed om hiertegen te waarschuwen staat nu weer als eerste te roepen dat onze overheid niks deed. Zoals de schrijver van dit dommige stukje. Alexander de Hutsefluts, mensen waar we niets aan hebben, die bij de eerste schoonmaak weg mogen, graag.

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:34

@Sitting_targets | 04-04-20 | 10:28: precies wat ik laatst tegen mevrouw P. zei op de bank. Visieloos gaan we ten onder. Heel kwalijk en het volk is nog te dom om de verantwoordelijken af te straffen. Bizar.

pibasso | 04-04-20 | 12:07
▼ 2 antwoorden verborgen

De 4000 euro op basis van een SBI code is uiteraard een gedrocht van een regeling. Alle reeds bestaande toeslagen bedacht door onze ambtenaren waren al gigantische faalregelingen die uitlokten tot fraude op grote schaal en over die wetten hebben ze vaak een jaar of langer over nagedacht. Deze nieuwe regeling moet in 2 weken operationeel zijn.
Naast dat er bedrijfstakken net naast de regeling vallen worden toeleveranciers van de getroffen sectoren volledig overgeslagen. Waarom wordt een horecazaak gecompenseerd maar de horeca groothandel niet? Deze groothandels hebben uiteraard een veel groter personeelsbestand, hogere huren en meer vaste lasten. Dit zijn de eerste bedrijven die snel en en masse gaan omvallen. Als eerste de bedrijven met grote voorraden aan bederfelijke waar.
Ik denk dat het de komende maanden duidelijk gaat zijn dat er een wereldwijde socialistische coupe gepleegd is. De Alexanders en Jorts van deze wereld moeten gaan accepteren dat het kapitalistisch systeem zoals wij dat de afgelopen decennia kenden voorbij is. Er gaat topdown een nationaliseringsslag plaatsvinden beginnend bij de KLM en eindigend bij uw koopwoning. Doordat ca. 30% van de huizenbezitters de vaste lasten niet meer gaat kunnen betalen zal hiervoor een staatswoningcorporatie wordt opgetuigd waarbij uw woning staatseigendom wordt en u huur gaat betalen zodat de bekende nivellering instrumenten kunnen worden toegepast om u zodoende in de woning te kunnen laten wonen. Privaat bezit en eigendom zullen langzaam gaan verdwijnen en zullen worden geconcentreerd in enkele wereldwijd opererende aanbieders een trend die overigens al langer zichtbaar is.
Wat de advocaten van de vrije markt zich moeten beseffen is dat dit systeem voor velen niet veel afwijkt van hoe zij al jaren leven. De grote meerderheid van de inwoners op deze planeet kennen de vrije markt geheel niet en voor hen zal er dus weinig veranderen, zij zijn al hun leven lang aangewezen op de giften van de staat. De groep mensen voor wie de verandering het grootst gaat zijn zijn de ondernemers, en dan niet in de zin van zelfstandigen met een eigen bedrijf maar alle mensen die iedere dag hun bed uit gaan om iets te ondernemen met als doel zich op zowel materieel als intellectueel vlak te verrijken. De mensen met een non-conformistische en wantrouwende inslag richting overheid. Mensen die beseffen dat een overheid het uitvoeringsorgaan van de wil van het volk zou moeten zijn en al jaren met lede ogen aanzien hoe de huidige overheden het democratisch proces negeren. Het interessants gaat het worden in de Verenigde Staten. Anders dan in het socialistische Nederland bestaat er daar in de meeste staten een groot wantrouwen richting overheid en met 90 wapens op iedere 100 inwoners hebben velen zich reeds ingedekt tegen een totalitaire regering. De kans is groot dat de 'endgame' tussen socialisme en vrije markt daar gespeeld gaat worden.

Plaktong | 04-04-20 | 10:11 | 9

Wat je aan het slot van je comment zegt over de VS is grote onzin. Een ongeorganiseerde troep bewapende mensen is kansloos tegen een zeer kleine goed gemotiveerde en beter bewapende groep professionals die zonder aarzelen een hele meute bij wijze van voorbeeld voor anderen naar de hel blaast.

Of de hemel, reken ik ook goed.

Ichneumonidae | 04-04-20 | 10:34

In Duitsland is de hele IT binnen een weekend gebouwd om meer dan 50.000 aanvragen en uitbetalingen te doen.

Frau Merkel | 04-04-20 | 13:13
▼ 6 antwoorden verborgen

De enige echte faalhaas hier is u, @Alexander Sassen van Elsloo ... Achteraf roepen vanaf de zijlijn over wat er allemaal fout is gegaan, is eenvoudig. Maar als het op leiderschap aankomt, zie ik u nergens terug op dit moment. Geen oplossingen, maar een beetje roepen over economen, politici, burgers die het niet snappen, leiders, etc. etc...

Maar hoe zit het eigenlijk met obscure bloggers die geen enkele impact maken op wat dan ook? Was u niet die "faalhaas" (uw woordkeuze, niet de mijne) die Artikel 50 oprichtte en huilend afgevoerd werd door gebrek aan stemmen?

Op onbekend terrein gaat leiderschap niet direct om alles vooraf weten, maar om besluiten te durven nemen en rust te creëren. Mensen houvast te bieden, en ja, zelfs als dat alleen een schijnzekerheid betreft. U wilt goedkoop scoren door te schrijven dat de "opperfaalhaas Mark Rutte" (wederom uw woordkeuze, niet de mijne) het allemaal niet begrijpt en de verkeerde dingen doet. En wellicht heeft u nog gelijk ook! Maar het feit blijft dat hij daar nu zit en u achter de veiligheid van uw toetsenbord.

Ik zou zeggen: doe er wat aan @Alexander Sassen van Elsloo. Wordt leider. Sta op en leidt je volgelingen (oh, wacht... ) of hou gewoon braaf je snuit en laat ons in zalige onwetendheid voor zolang het duurt...

Odin | 04-04-20 | 10:09 | 7

@Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:21:
Ja waarom is niet elke journalist gewoon president? Mag je tegenwoordig niet meer schrijven dat het fout gaat? Mag je niet meer schrijven dat de huidige bestuurders het niet goed doen? Dat mag alleen als je zelf de capaciteiten hebt om een land beter te besturen zeker... Ja, dat is een oplossing waar we beter van gaan worden. Gewoon je mond houden en slap beleid niet benoemen. Dan komt alles goed.

peterdh | 04-04-20 | 10:37

@peterdh | 04-04-20 | 10:37:
Nee maar zeikerds zie alleen problemen benoemen maar geen oplossingen verzinnen, zoals Alexander Hutsefluts, hebben we niets aan. Die mogen ongezien retour. Daarom is zijn partijtje ook nooit wat geworden. Hoewel, sommige zoals hij zijn groot geworden met klagen zonder oplossingen.

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 11:04

@Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 11:04:
f
Dan vraag ik me af waar jouw weblog is met ter zake doende goed onderbouwde oplossingen, want tot nu toe loop je zelf alleen maar een beetje te zeiken.

peterdh | 04-04-20 | 17:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Die 4000 euro is niet eens een fooi, het is echt helemaal niks. En waarom? De overheid stelt al drie voorwaarden en aan alle voorwaarden moet je voldoen. De eerste voorwaarde is dat je een bedrijf moet hebben met een adres dat niet je prive-adres is. Daar gaan al heel veel thuiswerkenden dus het schip mee in. De 2e voorwaarde is dat je moet aantonen dat je minstens 4000 euro minder omzet hebt in deze 3 maanden, dat is mogelijk wel aan te tonen. En de derde voorwaarde is dat je moet aantonen dat je meer dan 4000 euro aan bedrijfslasten hebt in deze 3 maanden. Als je een pand voor je aktiviteiten huurt zal je dit wel snel halen, vaak is dit zelfs meer dan 4000 euro. De overige kosten hierbij optellen en je hebt heel veel meer kosten dan 4000 euro. Samengevat: je krijgt als hard thuiswerkende ploeteraar in je eigen bedrijf geen 4000 euro en als ploeteraar werkende in je eigen bedrijf buiten huis maak je al meer dan 4000 euro aan bedrijfskosten, resultaat is dat je nog altijd veel verlies in die drie maanden maakt, je hebt namelijk ook geen inkomsten.....

ZZP'ers en zelfstandigen kunnen nog een beroep doen op de TOZO, dan kun je bijstand krijgen. Maar vergeet niet dat de gemeente er al 4 weken over doet om het je te laten weten. Van de lucht mag je dan leven. En als je dan wat gaat krijgen is het inderdaad een fooitje. De gemeente vraagt je of je nog andere inkomsten hebt zoals een pensioentje of zo en of je nog wel wat winst maakt in deze drie maanden. Dit trekken ze dan weer van het bedrag af en zo kom je tot de conclusie dat het allemaal GROTE WOORDEN zijn en LEGE ZINNEN.

Graaf Monte Cristo | 04-04-20 | 10:09 | 1

Jup helemaal correct maar waar lees je dat in de media??? Echt lachwekkend die MSM!

Roadsurfer | 04-04-20 | 10:21

Wat een lulstuk. Ik ontken de werkeloosheidcijfers etc niet maar het is wel erg veel sprokkelen en aan elkaar gelijmd met ‘als ze geluisterd hadden’.

Risingson | 04-04-20 | 10:09 | 2

Stuurlui aan wal. Die kruipen altijd als kakkerlakken uit de kieren.

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:23

@Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:23:
Ook stuurlui die aan wal staan kunnen gelijk hebben als ze zien dat de stuurlui achter het roer op een ijsberg afvaren hoor.

peterdh | 04-04-20 | 10:39

Staat ons weer een revolutie te wachten? Het kan zomaar gebeuren als alles instort... Maar ja revoluties zijn rare dingen als ik dat zo lees qua historie. Misschien tijd voor iets 'nieuwers' dan de dé revolutie zoals we die tot nu toe kennen?

Roadsurfer | 04-04-20 | 10:05 | 5

@BozePaarseMan | 04-04-20 | 10:10:
En dan nu nog beweren dat het ligt aan immigranten., We hebben het coronavirus, dat een impact heeft die 100x groter is dan waar jij maar over blijft zeuren. Daagt het je al een beetje? Nee he?

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:24

@BozePaarseMan | 04-04-20 | 10:10: Eenheid is zo geregeld hoor. Honger of het afschilderen van een groep als barbaars en binnen enkele weken is er angst en geweld. Kijk maar naar de landen waar oorlogen woeden. Daar was eerst stilte voor de storm. En een paar maanden later totaal wantrouwen en geweld. Voor het gemak even. Oekraine, Joegoslavie, Syrie, Jemen, Irak, Birma en Afrika op tig plekken. Gewoon een mix van nationalisme, geloofsgekkies, economische shit, massale werkloosheid onder jonge mannen met veel testosteron en het gaat los.

Graaier | 04-04-20 | 10:35

@Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:24: Eenheid, daar ging het hier over. Eenheid is door uw linkse kameraadskis uit de maatschappij verdreven. De oorzaak ligt bij uw soort, niet aan die arme drommels die door u naar het beloofde land zijn gelokt.

BozePaarseMan | 04-04-20 | 11:47
▼ 2 antwoorden verborgen

vd week opperde Jort Kelder om uit economische belangen oude mensen, waar wij notabene onze welvaart aan te danken hebben, in te slapen. What's next Jort, gehandicapten en andersdenkenden ? Mij lijkt het dan een beter idee om te beginnen met veel te veel verdiende mediapikkies met dikke buitenhuizen die nog nooit vuile klauwen van het werken hebben gehad.

AntonJansen | 04-04-20 | 10:04 | 8

@Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:26: Hij heeft zijn belastingafdrachten publiekelijk gemaakt, en dat was niet misselijk. Genoeg om heel wat Joop-bezoekers te onderhouden.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 10:31
▼ 5 antwoorden verborgen

"wij in de EU zullen met vertraging gaan volgen" Haha, vertraging hier in NL met hoogstens een paar uur dan, alle medewerkers met een proeftijd worden per direct eruit geflikkerd. Eventjes een telefoon-rondje er extra bij naar mensen die wel door de proeftijd heen zijn maar niet per direct kunnen worden ontslagen: "je flexcontract wordt helaas niet omgezet in vast over een paar maanden, dan weet je het alvast" Alle snipperdagen/vakantie-uren zijn bij iedereen ineens *poef* verdwenen, en er gaan al geruchten dat niemand zijn vakantiegeld gaat krijgen.

onesizefitsall | 04-04-20 | 10:01
-weggejorist-
Elmauro | 04-04-20 | 10:01

Hulde voor dit epistel. De rauwe ongemakkelijke waarheid. En ook dit nog:
- In deze corona-gekte worden uw pensioenen terloops compleet gesloopt.
- We zijn nu voor 100% onderdeel van de EUropese transferunie. U werkt voortaan ook voor voetbalverdwaasde Spanjolen, luierende spaghettivreters en serviessmijtende Grieken.
- Mark Rutte (noot: VVD) heeft verklaard dat Nederland een diep socialistisch land is. Zijn voorliefde voor linkse hobbies is nu wel duidelijk, in tegenstelling met de anti-socialistische principes die hij in verkiezingspraatjes ooit heeft geuit.

Fijnstoffer | 04-04-20 | 10:01 | 2

Tsja, de verkiezingspraatjes, mijn leraar Staatsinrichting op de HBS zei het al in de jaren 60, " het volk is dom, en vergeet gauw"

vranac | 04-04-20 | 10:04

Zo herkenbaar. Dit is totaal onderschat. Hoe goed de regering nu z’n best doet, het beleid wat gevoerd is slaat keihard terug. En zeg niet dat we dit niet aan hadden zien komen want hier is op dit blog al vele malen voor gewaarschuwd.

BozePaarseMan | 04-04-20 | 10:01 | 2

Dit blog lijkt anders vaak genoeg op een kippenhok, om niet te zeggen een gekkenhuis. Geen stijl op te trekken.

Ichneumonidae | 04-04-20 | 10:17

Ik ben absoluut geen aluhoedje, maar ik volg bepaalde dingen echt niet meer. Kan ook zijn dat mijn alcohol en drugsgebruik in het verleden, de toch al beperkte hersencapiciteit iets meer heeft aangetast dan ik veronderstelde.

Pluisbaard | 04-04-20 | 10:00

Dus een dreiging van (massale) werkloosheid en toch trouw 700 importmensen per week naar Nederland gehaald te hebben over de afgelopen jaren. Bedankt Rutte en bedankt eeuwige stomme Nederlander die op partijen als de VVD blijft stemmen.
Julie! J'accuse!
Rutte en menig ander politicus zijn mooi-weer politici. Alleen als er veel geld weg te geven is en de dingen goed gaan, kunnen mensen als Rutte functioneren. Bij crisis is hij zonder waarde en is het Peter's principle in optima forma. Zoals bij zoveel bestuurders.

appeltjesgroeneweide | 04-04-20 | 09:58 | 2

Zou de crisis misschien aangedikt zijn om zo bewust een gigantische werkeloosheid te genereren? Misschien komen er wereldwijd in verschillende landen verkiezingen aan en weinig werkeloosheid leidt meestal tot het herkozen worden van de zittende kandidaat. Zo maar een gedachte, geen althoedje, maar gewoon opportunisme in zijn puurste vorm

Gladiator Fap | 04-04-20 | 10:02

@Gladiator Fap | 04-04-20 | 10:02: dat is geen gedachte dat is deepstate beleid vele belangrijke landen en instellingen zoals de EU hebben in 2021 verkiezingen of ingang nieuwe of einde van meerjarenbegroting.

steekmug | 04-04-20 | 12:10

In de Goldman Sachs call voor een selecte groep investeerders werd gezegd dat USA binnen een maand op 15% unemployment rate zal zitten. Tja, dan moeten die mensen hun handjes eens laten wapperen. Schitterend weer hier in de bergen, straks een mooie randonnee langs stromende bergbeken, eeuwige sneeuw en een klein meertje. De wegschaal wees vanochtend naar 93.2 en dat is prima op gewicht, slechts 1 corona kilo erbij. De hele komende week wordt overigens schitterend weer, 10 uur zon per dag en nauwelijks wind. Nederland, sterkte met het uitje naar de woonboulevard!

van Oeffelen | 04-04-20 | 09:56 | 2

Leuk het lokale weerbericht.
Maar wat is er naast dat nu schitterend aan je bericht? Behalve dan het etaleren van uw psychologische profiel?

Kaas de Vies | 04-04-20 | 10:09

@Kaas de Vies | 04-04-20 | 10:09: Van Oeffelen schept er genoegen in om andere mensen de ogen uit te steken en zich verheven te voelen.
Past dus prima in de bancaire sector waar meerdere mensen een gebrek aan realiteitszin hebben.

Vertel eens van Oef, hebben je Goldman Sachs boys al verteld waar de Dow op staat over zeg 2,5 maand?
Geven ze lekker overal een koopadvies op terwijl ze zelf short posities opbouwen?

Maya de Blij | 04-04-20 | 11:11

Op advies van lezers dezes (lol) blog heb ik de uitzending van Zembla terug gekeken over China en de medicijnproductie. Godsallemachtig. Tot 90% van alle grondstoffen van medicijnen komt uit China en India. Om de kosten te drukken heeft het Westen (Gist Brocades) alles verplaats naar Azie. Globalisering heeft ons genekt. Alle maakindustrie verdwenen en wij zijn een volk van zwetsconsultants, coaches, dozenschuivers en ambtenaren geworden.

Piet Karbiet | 04-04-20 | 09:53 | 10

@Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:00: Nou, weet dit al lang hoor maar het ging mij met name op de medicijnen. Dat is geen neo-liberalisme meer maar een monopolie op geneesmiddelen. Heel gevaarlijk en China gebruikt het als wapen.

Piet Karbiet | 04-04-20 | 10:13

@Piet Karbiet | 04-04-20 | 10:13: Don't get me wrong, ik ben het met je eens, maar dat is toch heel normaal? In Nederland lopen we toch ook te springen als "we ergens de beste in zijn" en vooroplopen, om het vervolgens in klinkende munt en invloed om te zetten? Het doet nu alleen pijn omdat we een keer aan het kortste eind trekken, maar dat zal die Chinesen aan hun reet roesten: business is business. (VOC-mentaliteit, weet je nog?)

Gladiator Fap | 04-04-20 | 10:25

@Piet Karbiet | 04-04-20 | 10:13:
Allemaal om de winsten. Sinds de ziekenhuuizen private ondernemingen zijn bezuinigen ze graag op medicijnen en de goedkoopste komen nu eenmaal uit China. Ook voor Big Pharma is het goedkoper de grondstoffen uit China te halen. Wie had nu kunnen denken dat daarin ook een gevaar schuilt?

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:28
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik behoor tot de generatie van potentiële slachtoffers van Jort Kelder.

Vlak na de oorlog had niemand meer iets (Tientje van Lieftinck)
De mensen waren vrolijk, grote schoonmaak, gemeenschapszin.
Het was een fantastische tijd, het heeft ca. 15 jaar geduurd totdat de Jort Kelders gingen profiteren van de arbeid van anderen.

Bolhoed | 04-04-20 | 09:51 | 4

Kelder zei gisteren dat hij "3 huizen" had. Dat lelijke en onverkoopbare ding op de Wadden zit daar ook bij. Alleen zijn huis in de provincie Utrecht heeft wel stijl. Over huizen gesproken, de 2 projecten van van Oef in Spanje zijn afgelopen maandag stilgelegd door die Sanchez. Deze linkse rakker heeft het helemaal verkloot in Spanje.

van Oeffelen | 04-04-20 | 10:00

Onze dictator Rutte heeft zijn zin gekregen, het volk is bang.
Bijna 1500 doden in nederland en dat is allemaal de schuld van deze regering die gewoon telaat heeft gereageerd.
De armoede zal toeslaan en de kloof tussen arm en rijk zal veel en veel groter worden dankzij de VVD en een staatsgreep kan ons nog redden.

loekdeleeuw | 04-04-20 | 10:03

@van Oeffelen | 04-04-20 | 10:00:
Zijn er niet stemmen om hem strafrechtelijk te vervolgen of wordt dat niet besproken in de Goldman Sachs call?

Kaas de Vies | 04-04-20 | 10:10
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb het al veel vaker gezegd. De Nederlandse burger heeft 2,5 zoveel schulden als de Italiaanse en 1,5-2 zoveel als de Franse, de Duitse, De Spaanse, de Portugese burger. Wij hebben een sterke staat en zij hebben een zwakke staat. Toch moeten wij de belastingbetalers telkens weer bijspringen. Het gevolg is dat wij sinds de invoering van de Euro er op achteruitgegaan zijn. Ineens mogen we niet meer stoppen op ons 65ste wat reeds vele jaren meer is dan de zuidelijken, we betalen de hoogste benzineprijs, onze auto's zijn het duurste in Europa dankzij de BPM. Ja sommgen profiteren in dit land. Gunstige belastingcondities voor buitenlandse bedrijven. Wat heeft de burger hiervan? We hebben een sterke staat maar wat heeft de burger hiervan? De hoge ambtenaren profiteren, de politici en hun baantjescarroussel in de favoriete sectoren profiteren er van in het onderwijs, de zorg, defensie, justitie, de bouw, de hele immigratieindustrie en noem maar op, onlangs nog die honderden miljoenen subsidie voor de Tesla-rijders tenkoste van veel ic bedden. En nu zullen de gekke henkies van Europa want dat zijn we, mogen we weer gaan betalen omdat Duitsland zich nog steeds schuldig voelt sinds de 2e wereldoorlog en zal ons meeslepen omdat Rutte toch weer bij het kruisje tekent. GVD. Ik pik het niet meer. Mensen wordt wakker en stop met stemmen op de partijcarrousselpolitici want zij zuigen ons uit. Want dat is makkelijker dan werkelijk het politieke gevecht aan te gaan met de slimme Italianen of Fransen. Dat kunnen onze politici niet eens. Ze zijn in 1 ding gespecialisserd: de eigen burgers (die niet tot hun carrousselclubje behoren) uit te zuigen en dom te houden. Maar je zult zien dat we weer moeten betalen voor iets waar we niets aan hebben. www.welt.de/debatte/kommentare/articl...

ecologiste | 04-04-20 | 09:51 | 3

Ze hebben ons afhankelijk gemaakt van het systeem. Dat is voorop gezet beleid, want zo hou je iedereen in het gareel, aldus uw overheid.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 10:10

@Boogschuttertje | 04-04-20 | 10:10:
Mensen die praten over "ze" en "ons" zijn paranoide. Neem ik niet serieus. Ik zie zeitten achter de geraniums.

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:30

@Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:30: Heeft niks met paranoïde te maken, maar met ervaring. Heb veel rondgelopen bij de overheid. Probleem is dat nooit duidelijk is wie wat beslist omdat ze altijd de filosofie van gedeelde verantwoordelijk gebruiken. Als het spannend wordt, dan worden er meerdere hoge piefen van verschillende diensten gekoppeld, want dan is niemand echt verantwoordelijk. Maar als je niet gelooft in systeemafhankelijkheid, dan moet je eens heel goed je eigen positie en die van je omgeving analyseren. Ben benieuwd!

Rest In Privacy | 04-04-20 | 10:34

En dat alles voor minder doden dan bij een reguliere griep! Helemaal gek! Wie nu nog niet inziet dat dit een plandemie is, is ziende blind. Covid is een virus in de influenza familie. In 2017-2018 stierven 9400 mensen door griep. Nu slechts een paar honderd. Waar was de paniek destijds? De gevolgen van deze draconische maatregelen zullen vele malen erger zijn dan de doden die nu te betreuren zijn. Zelfdoden, chronische psychische klachten, miljoenen werklozen, enz. Uw leven verandert voorgoed, en u vroeg er zelf om!

Eagle_Eye | 04-04-20 | 09:50 | 10

He he wakker , dit roep ik hier al 4 weken.!
De gevolgen van deze paranoide paniekzaaierij zal ons nog met afgrijnzen decennia heugen.

joppo0 | 04-04-20 | 10:15

Oh is dit de plek waar alle rationele mensen die doorhebben dat die maatregelen totaal krankzinnig zijn zich verzamelen? Fijn dat nog niet iedereen hier in een hysterische zombie is veranderd.

Antiquerulant | 04-04-20 | 10:33

I.p.v. testen-testen-testen en besmette personen plus contacten isoleren (zoals alle deskundigen aanbevelen) iedereen en z'n moeder ophokken, muilkorven en verder en passant nog even de middenstand ausradieren. Deze plandemie zal ons inderdaad nog decennia lang heugen...

Morgenstern064 | 04-04-20 | 10:55
▼ 7 antwoorden verborgen

Tijd voor een intelligente lock-up. De economie naar de kloten helpen is niet zo moeilijk - het herstel zal heel wat langer gaan duren.

Cijfers die makkelijk op te hoesten (haha) zijn krijg je niet. Zo weet ik van de bekende kuchende man in de regenjas dat er honderdduizenden aanvragen om uitstel van belastingbetaling bij de fiscus liggen - deze worden zonder nadere vragen automatisch verleend voor een periode van 3 maanden.

Gooi die cijfers maar eens op tafel.

Ichneumonidae | 04-04-20 | 09:50 | 4

@BrutusBosch | 04-04-20 | 09:56: In veel gevallen zal dit uitstel idd uitmonden in afstel, omdat de particulieren of bedrijven in kwestie in financieel opzicht omgevallen zijn.

Ichneumonidae | 04-04-20 | 10:03

@Ichneumonidae | 04-04-20 | 10:03: en dan nog even doordenken.... en dan is er dus een gat in de schatkist, waarna de regering zal bepalen dat er niet minder uitgaven zijn. En wie mag dan uiteindelijk dat gat gaan vullen? Juist! En dat, terwijl we tegelijkertijd óók al mogen opkomen voor het onderhoud van de mensen die normaalgesproken dat gat vullen. Als de gaten kaas groot genoeg zijn en als er genoeg gaten zijn, heb je alleen nog maar "lucht" in de verpakking waarop "kaas" staat. En dan gaan er pas écht mensen sterven en is het "hadden we maar". Maar ja, je mag dit niet zeggen, want dan ben je een trol naar het schijnt. Ondertussen heb ik zoiets van "laat maar gebeuren", kennelijk willen "we" het zo. Maar dan niet achteraf komen aanzeiken met je identeitspolitiek, elektrische auto's en genderneutrale wc's zeg ik dan tegen de grootste zeurders. En nee, je krijgt geen extra WC-rol van me. Stik er maar in.

Gladiator Fap | 04-04-20 | 10:16

@Gladiator Fap | 04-04-20 | 10:16: Umm als je hem niet geeft kan ie er ook niet in stikken toch.
U heeft verder helemaal gelijk.

Gokmaar | 04-04-20 | 13:04
▼ 1 antwoord verborgen

Ja Zuid Korea als voorbeeld voor nu in deze fase. Maar vergeet Taiwan niet als voorbeeld voor een mogelijke volgende pandemie.

En nu is het dus extra jammer dat Rutte al 2 x de BTW verhoogd heeft zodat je dat straks niet meer in kan zetten als het weer wat beter gaat of een verlaging wat in vergelijking met het buitenland ook niet veel zoden aan de dijk zet. Die jarenlange belasting verhogingen helpen niet mee met het herstel. Hopelijk gaan ze verlagen. Helikopter geld is niet de oplossing

Alexander | 04-04-20 | 09:50 | 1

Misschien wat simpel gedacht. Alle landen hebben hier meer te maken. Als dit achter de rug is mogen alle landen 35% van hun schulden wegstrepen. Beginnen we waar we in januari mee geeindigt zijn.

Frans1156 | 04-04-20 | 10:52

Deze post is een gevalletje de beste stuurlui staan aan wal. Wijsheid achteraf en advies dat theoretisch wel kan kloppen, maar nu praktisch niet uitvoerbaar is. Je moet er wel de middelen en de mensen voor hebben.

Sitting_targets | 04-04-20 | 09:50 | 1

Misschien zou het dan een idee zijn om stuurlui achter het roer te zetten waarover mensen niet achteraf hoeven te klagen.

peterdh | 04-04-20 | 10:07

Ze moeten dit en ze moeten dat... Ze, dat zijn wij! Hou op met mekkeren en pak aan wat je kunt doen. De zon schijnt voor ons allemaal. Geniet er van.

mygoodness | 04-04-20 | 09:49 | 2

Vertel eens. Wat kan iemand met een hogere hotelschool als opleiding en als enige werkervaring in de horeca doen nu hij als ZZP'er in diezelfde horeca werkeloos thuis zit? Genieten van het weer? Of de zelfstandige timmerman met nog af te betalen hypotheek, doorlopende huur voor een klein bedrijfspandje voor opslag van zijn spulletjes, stalling van zijn werkbusje waarvan de afbetalingen nog binnenkomen en een daling van binnenkomende opdrachten naar het nulpunt. Ook lekker in de zon zitten? Doe dat even keer 150.000. Ze kunnen zonnestoeltjes gaan verkopen zeker? Oh wacht die komen uit China. Naja badhandoeken misschien voor op het strand. Oh wacht, dat kan niet meer. Zeg eens wat kunnen die 150k mensen doen om aan centjes te komen? Wat kunnen ze aanpakken om te gaan doen als er niets is om aan te pakken?

peterdh | 04-04-20 | 10:14

@peterdh | 04-04-20 | 10:14: Het siert u dat u zo'n nitwit nog probeert te bewerken.
Zou ik niet eens aan denken te doen.

Gokmaar | 04-04-20 | 13:01

veel te makkelijk vriend,sommige dingen zie je niet aankomen,je kan er rekening mee houden inderdaad,maar jij hebt ook geen schuilkelder in je tuin.

mokummer | 04-04-20 | 09:46 | 7

Waar zijn de testen voor het coronavirus? Dat hadden ze al een tijdje zien aankomen. Liggen die in de niet bestaande schuilkelder?

peterdh | 04-04-20 | 10:16

@Sitting_targets | 04-04-20 | 10:00: Aangezien ik in Duitsland woon en er dus dagelijks mee geconfronteerd wordt, heb ik de volgende these kunnen afleiden en die poneer ik dus bij deze:

In Duitsland gaat het beter in vergelijking tot andere landen, omdat:
1) Duitsers van nature gehoorzaam zijn en zich daarom meer inzetten voor het succes van de groep, bóven het individu. Soms is dat niet goed (Godwin), soms, echter, is dat heel goed (4x wereldkampioen... klinkt raar, maar hier komt die denkwijze heel goed en zichtbaar tot uiting)
2)"für Risiken und Nebenwirkungen, fragen sie Ihren Arzt oder Apotheker". Wie ooit een reclameblok van een Duitse zender gezien heeft, weet dat een gevoelde 50% van alles wat voorbij komt, reclames zijn voor geneesmiddelen. Duitsers zijn over het algemeen erg gesteld op hygiene en gezondheid. Dat vertaalt zich in een IC-Systeem met voldoende capaciteit.

welnu, gooi die beide in een mix en je krijgt dat een virus geen schijn van kans heeft. In een land dat 6 keer zo groot is als NL welteverstaan.

Gladiator Fap | 04-04-20 | 10:34

@Sitting_targets | 04-04-20 | 10:00: Zembla nog bekeken gisteren, over de medicijnmacht van China? Dan wordt eng duidelijk dat China meer dan 80% van de grondstoffen voor allerlei medicijnen produceert. Die hebben de afgelopen jaren de hele farmaceutische handel wereldwijd weg geconcurreerd door mega massaproductie tegen lage prijzen. Vele anderen, met name in EU, gingen straal failliet. China vraagt nu tijdens deze crisis factor 10 tot 100 meer voor deze grondstoffen.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 11:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Het financiële noodpakket is er niet voor de bedrijven, het is er voor de banken.
Het zou goed zijn als iedereen, maar vooral de bedrijven, dat inzien.
Zonder noodhulp gaan er hele sectoren op de fles, en degenen die daar het meest bij inspringen zijn de banken.
Maar dat betekent niet dat er in de toekomst geen (bijvoorbeeld) horeca meer is.
Er worden doorstarts gemaakt en nieuwe bedrijven worden opgezet.
En alles is weer bij het oude.
Maar wel nadat banken hun verlies hebben genomen.
Wel of geen noodhulp geven is dus eigenlijk de vraag: wie betaalt de economische gevolgen voor de Corona crisis: de banken of de belastingbetaler?

Er worden doorstarts gemaakt en nieuwe bedrijven

jemagookniksmeer | 04-04-20 | 09:46

Maar moet ik nu instappen op de beurs of nog even wachten?

Mark_D_NL | 04-04-20 | 09:46 | 7

De beurs is het grootste casino van Nederland. Niemand weet de uitkomst van het volgende balletje. Dus heb je geld en houd je van een gokje dan zou ik inzetten. Voel je je lekker maandag, dan koop je omdat je denkt dat de crisis gaat meevallen. Vul je je kut en denk je dat we allemaal deaud gaan, dan gok je op een daling en ga je in put opties. Zo werkt het ongeveer.

Graaier | 04-04-20 | 10:16

@Graaier | 04-04-20 | 10:16:

Eens, echt logisch is het allemaal niet wat daar nu gebeurt. Tussen hoop en vrees.

LOL, je verspreking "Vul je je kut"

sprietatoom | 04-04-20 | 10:22

@sprietatoom | 04-04-20 | 10:22: Mmmm, zo had ik niet bedoeld. Zou mooi zijn als mevrouw Graaier daar een beursthermometer had.

Graaier | 04-04-20 | 11:43
▼ 4 antwoorden verborgen

Maar nee hoor, de mensen staan trots achter hun fiere leider en belonen hem en de zijnen met flinke winsten in de peilingen.
Die truc, zeg ik bewust, is al eens eerder uit gehaald.Is dit volkje nou zo dom om de partij die jaren wordt verguisd ineens de hoogste eer te gunnen?Trouwens, op de foto van rutte in zijn torentje mis ik de altijd aanwezige baphomet.

Ben5570 | 04-04-20 | 09:45 | 1

Dat is een ramskop. Een kleine knipoog zeg maar. Baphomet heeft het bovenlichaam van een vrouw en een ezelskop met ramshorens.

LiniaalRectaal | 04-04-20 | 15:21

De grootste klap komt nog. Fijn dat werknemers nu nog doorbetaald krijgen (90% + 10%) maar dit kost je wel de WW. Als bedrijven straks alsnog omvallen dan vallen er velen terug in de bijstand. Erg leuk als je een hypotheek op je woning hebt die je niet kunt betalen.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:44 | 5

@Ben5570 | 04-04-20 | 09:47:

Zeker! Maar ik vraag me af of deze groep op de uitgaven let? Wiebes zei dat we de abonnementen, van bijvoorbeeld de sportschool, door moeten laten lopen. Als we dus met hetzelfde uitgavenpatroon blijven doorgaan dan is de klap straks keihard zonder WW.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:54

Precies. Het is uitstel van ellende, al zal het wel een wat dempende werking hebben. Tenminste, dat is de redenatie.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:55

Het erge van die 90% maatregel is, dat veel bedrijven ervoor kiezen om de deuren dan maar helemaal dicht te gooien. Dat is eenvoudiger en gunstiger dan voortmodderen en met personeel kijken of je nog 40 procent bij elkaar kunt fietsen.

Graaier | 04-04-20 | 10:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik blijf me er altijd over verbazen dat degene die ons in de problemen hebben gestort, kennelijk het best in staat worden geacht om die problemen weer op te lossen.

0112358 | 04-04-20 | 09:44 | 1

Dat dus. En net zoals in het artikel wordt gesteld, gaan de minister gewoon door met geld uitdelen aan het buitenland. Alsof er niets aan de hand. In mijn bedrijf wordt alles wat nodig is voor het overleven de deur uitgejast of stopgezet (overheid geeft Marokko en via EU over en nergens gratis geld). Worden onze reserves aangesproken (overheid maakt extra schulden alsof het niet ooit terugverdiend moet worden) en werken we met scenario's voor het komende jaar (de overheid is lekker stoer aan het crisis managen met de blik op slechts enkele weken en bedden). En waar wij voor elkaar willen zorgen nu en in de toekomst, is Den Haag bezig met "never waste a good crisis" en jast allerlei omstreden maatregelen er in recordtempo doorheen. En dat levert Rutte ook nog eens 10 extra zetels op. 1 op de 15 Nederlanders extra vind hem nu een topper. My god.

Graaier | 04-04-20 | 09:58

De Zuid Korea aanpak, helemaal mee eens. nog één maand dit virus onderdrukken met deze maatregelen, daarna onder controle van heel veel testen toch de economie weer opstarten, want wat een totale collaps van de economie teweeg brengt is met geen pen te beschrijven.

Het is van levensbelang om niet uitsluitend de aandacht te leggen op covid 19. De grote vraag is echter of een catastrofe in de VS nog af te wenden is. Het gaat daar zo ontzettend hard dat een geldcrisis heel snel dichterbij komt. Is het daar eenmaal een feit dat volgen wij snel. Het is niet een heel slecht idee om toch nog iets aan houdbare voorraad aan te leggen en wat cash te pinnen nu het nog kan.

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 09:43 | 5

armoede, misdaad, burgeroorlog.Nooit gedachtdat het toch nog mogelijk is in onze superstaat he?

Ben5570 | 04-04-20 | 09:49

@Ben5570 | 04-04-20 | 09:49: Gaan we het dan toch nog meemaken in ons korte leventje, dat we ons dunne laagje beschaving afschudden? Bij hoeveel werklozen en honger gaan we over toch tot slachtpartijen voor het goede gevoel?

Graaier | 04-04-20 | 10:04

@Ben5570 | 04-04-20 | 09:49:
Oh ja ik wel. Anarchie is 1 week lege winkels van ons verwijderd, ongeacht welke mate van "beschaving" we hebben bereikt. En ja, een geldcrisis. Dat staat ons te wachten. Daarmee houdt ongeveer alles op. Dat lijkt nu ver weg, maar dat dachten we ook begin maart over Corona, en kijk waar we nu zijn.

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Gaat de huizenmarkt nog instorten?!

marrretje | 04-04-20 | 09:42 | 5

Lijkt me simpel toch. Als mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen en al die huizen verkocht moeten worden maar niemand die veel te hoge verkoopprijzen nog kan betalen dan stort het in hoe simpel kan het zijn?

Roadsurfer | 04-04-20 | 09:59

Ja, dat is zeer aannemelijk. De gevolgen etteren nog een paar jaar door. Een trein is in een klap gestopt en na de lock down (juni/juli) moet die langzaam op gang komen.

Al die bedrijven hebben vaste lasten die niet eindig of deels worden gecompenseerd. Die ZZP'ers zitten de komende drie maanden wel in een regeling, genaamd uitkering. Stel dat die een woning hebben van 2.400 Euro, dan stapelt het probleem zich elke maand verder op. Een KLM heeft aangegeven dat ze na de crisis verwacht kleiner zullen zijn (dus ook minder personeel).

Als is de lockdown opgeheven, zullen bedrijven voorzichtig zijn met het doen van uitgaven. Dat gaan de ZZP'ers merken. En mogelijk gaan de prijzen omlaag om maar werk te hebben.

Als is de lockdown opgeheven, de toeristen heb je niet terug in de horeca. Toeristen zitten de wonden te likken. Heb ik wel geld om op vakantie te gaan (misschien konden ze niet werken of tegen een minimaal tarief) en/of vertrouw ik een vliegreis wel. Straks zit alles weer dicht van het ene op het andere moment.

Atlantis-95 | 04-04-20 | 10:18

@Boogschuttertje | 04-04-20 | 09:46: Dat heb ik afgelopen week ook gedaan. Rentemiddeling voor de resterende 15 jaar. In mijn geval heb ik een kapitaalverzekering ernaast en zal ik de premies moeten aanpassen om weer op het gelijke eindkapitaal te komen (1 leendeel wordt afgelost waarmee de woning 50% is afgelost).

Atlantis-95 | 04-04-20 | 10:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Heel veel middenstanders stemmen ook braaf op de VVD omdat ze denken dat het een ondernemers partij is. Ook veel jonge loonslaven die denken dat de bomen tot aan de hemel groeien en er ooit kans op maken. Tegen zoveel dommigheid kun je niet op.
Stem nou eens met de voeten. Straf die amateurs af.

Deflatiemonster | 04-04-20 | 09:40 | 1

Haha, liever links nu op de troon hijsen?

Frans1156 | 04-04-20 | 10:58

Democratie is de dictatuur van de middelmaat.

Was altijs zo,
Is nu zo,
En zal altijd zo blijven.

Hiram | 04-04-20 | 09:40

Het is een treurig rijtje falen. Fouten worden niet toegegeven. We worden als volk opgeofferd. De banken zullen wel weer gered worden.

Piet Karbiet | 04-04-20 | 09:40 | 2

Nee. De banken wordt nu de facto verboden om hun winst (dividend) uit te keren. De overheid laat met dat signaal aan de banken weten dat ze hun eigen broek moeten ophouden.

theo-is-dood | 04-04-20 | 09:46

Er is geen behandeling voor corona. Een vaccin laat nog zeker een à twee jaar op zich wachten, als er al een gevonden wordt. Mensen zullen dus dood gaan door corona, onvermijdelijk. Het heeft geen zin die dood met enkele maanden uit te stellen door hele stukken van de economie stil te leggen. Het is slechts kort uitstel van executie tegen een te hoge prijs. Aanvaard de doden en ga door met werken.

Zyprexa20mg | 04-04-20 | 09:39 | 4

Helaas. Dit raakt kant nog wal. Medicatie: een combo van malaria-meds en antibiotica, en mensen zijn met 5 dagen het ziekenhuis uit. Je moet wat meer lezen.

random_roadkill | 04-04-20 | 09:48

@random_roadkill | 04-04-20 | 09:48: antibiotica helpen niet tegen virussen. de malaria-medicijnen zijn nog louter experimenteel, verwacht er niet te veel van.

Zyprexa20mg | 04-04-20 | 09:52

@random_roadkill | 04-04-20 | 09:48:
Antibiotica helpen niet, noch malaria-medicijnen. We staan nog steeds aardig machteloos bij nieuwe virussen.

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:07
▼ 1 antwoord verborgen

In wat een kutland wonen we toch ook. De nederlandse volksmoraal en intelligentie is zo hypocriet en kut. Ik schaam me kapot voor Rutte en zijn leugenachhtige companen, maar nog meer voor die klot*ambtenaren die alles kapot maken en niet doen wat opgedragen wordt. De beloofde steun en hulp is of niet voor jou bedoelt of je hebt niet de goede code. De bullscit is weer alomtegenwoordig. En alle ambtenaartjes krijgen gewoon doorbetaald terwijl ze keurige nederlanders vertellen dat ze in de stront kunnen zakken. Als corona nou alleen maar die slappe-hap-mensen zou treffen...

mr.Cam | 04-04-20 | 09:37 | 9

@beldewouten | 04-04-20 | 09:55: egoist, jouw gedrag is een van de problemen waar dit land mee te kampen heeft.
I.p.v. een ander helpen die zich machteloos voelt trap je hem na.

pickalilly | 04-04-20 | 10:11

@pickalilly | 04-04-20 | 10:11: Pleur op, je gaat toch niet meejanken met zulk gezeik omdat ‘iemand zich machteloos voelt’. Het is hier geen sociaal werk.

beldewouten | 04-04-20 | 13:47
▼ 6 antwoorden verborgen

Het is een naar virus, maar onze overreactie maakt dat we de economie helemaal na de mallemoer brengen (met heel veel objectieve gezondheid schade). We kunnen een voorbeeld nemen aan Zweden of Denemarken (wat alweer aan het opstarten is)

Marchal | 04-04-20 | 09:37 | 6

De medailles worden niet uitgereikt als de wedstrijd pas voor helft is gelopen.

witwas | 04-04-20 | 09:43

Zweden nee, Denemarken ja.

marrretje | 04-04-20 | 09:46

maar dat willen we niet.We willen heersen over het plebs.

Ben5570 | 04-04-20 | 09:54
▼ 3 antwoorden verborgen

'Wat zich nu afspeelt in de wereldwijde economie, is voor velen moeilijk te bevatten'. Helaas, ik had een interessant artikel verwacht, met uitleg over wat ons dan te wachten staat. Maar het is weer één grote aanklacht over alles wat de autoriteiten in schrijvers ogen fout doet.

Frans1156 | 04-04-20 | 09:35 | 5

Jemag best de autoriteiten de maat nemen.Beschouw het als een leermoment voor de autoriteiten....... nahhhhhh.

Ben5570 | 04-04-20 | 09:56

@Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 09:50: oogkleppen op en afreageren op Wilders i.p.v. dat cordon om die partij te doorbteken met zijn ALLEN de schouders er onder en dit land niet ten onder te laten gaan.
Toon eens ballen i.p.v. altijd maar bepaalde politieke stromingen af te zeiken en te negeren. Wilders is geworden wat de rest van de partijen ervan gemaakt hebben.
Het Egoisme en individualisme viert hoogtij en dat wordt de ondergang voor NL, niet Wilders of Beaudet laat staan Trump.

pickalilly | 04-04-20 | 10:15

Wat ons te wachten staat is de hel van het UWV. Het opvreten van je onverkoopbare huis en spaargeld, het met 10.000 man solliciteren op een schaarse baan, waar degene die het voor het minste geld wil doen, wordt aangenomen.

Varende_Reaguurder | 04-04-20 | 10:38
▼ 2 antwoorden verborgen

De opleiding tot IC verpleegkundige duurt 18 maanden, succes met de snelle uitbreiding van die capaciteit. Gelukkig zijn de zorgverzekeraars de ondernemers die de ziekenhuiscapaciteit uitonderhandelen. Die zwijgen nu uiteraard in alle talen.

Dan het sprookje van de marktwerking: daar sta je dan met je dure leasebak en dito trofeevriendin. Al die jaren maar roepen dat zo'n slagvaardige overheid alleen maar lastig is, dus je eigen katvangers zoveel mogelijk in Den Haag posteren. Komt er een of ander virus uit zo'n goedkoop productieland als China. Nou moe? Blijken we zelf niets meer te kunnen. En dat allemaal vanwege een paar cent meer marge.

Om vervolgens in hysterische huilbuien uit te barsten als het kabinet onze hele dure belastingcenten (de onze, niet die van de belastingontwijkers uiteraard) zorgvuldig wil uitgeven. Geen vooruitziende blik hebben en je zelf toch ondernemer noemen. Om over de financiële sector maar te zwijgen.

Maar er is hoop: Hans de Boer blijft wat langer aan als voorzitter van VNO-NVW.

Vuilnisman?

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:31 | 5

@Gokmaar | 04-04-20 | 09:42: U, voor zover u niet wilt tutoyeren, is met een kleine U hoor. Zonder dit nog verder te politiseren: al die verhalen over mensen in de zorg en de verpleging, waaronder ook veel vrijwilligers, die coronaflipperkast het OV inderdaad. Als nukubu kan ik al die landgenoten ook alleen maar sterkte wensen en dankbaar zijn.

Dit in tegenstelling tot al die parasitaire schreeuwlelijkerds met hun vergaderschema's en netwerkjes. Wat vallen ze door de mand. Het zij zo.

Nu gewoon doen wat we kunnen. Wat ik me wel afvraag: hoe komen al die zwartrijders door die klapdeurtjes op de stations? En al dat zwartrijdende tuig? Klootzakken hou je toch, al dan niet geïmporteerd. Beschouw ze stomweg niet als representatief voor de samenleving als geheel. Hooguit als een symptoom van een heel ander probleem.

Tot slot wil ik u en de uwen een fijn weekend wensen. Sterkte en kop op!

Rest In Privacy | 04-04-20 | 10:03

@Hetkanverkeren | 04-04-20 | 10:03: Dank u, 1 ferme trap er tegen en het springt open. Zou liever zien dat het been open springt, maar ja je kan niet alles hebben he..

Gokmaar | 04-04-20 | 12:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Aantal jaren geleden kwam er een nieuwe veelbelovende partij op. Virtuele zetels smelten nu als sneeuw in de vroege lentezon. Kun je Rutte daar nu wel de schuld van geven, of roepen dat the sheeple achterlijk zijn. Maar het probleem meneer, dat blijft.
TINA.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:30

Kan Alexander niet met Feynman een eigen hoekje krijgen op de site voor autistische en/of dramatische stukken? Worden de mensen, waaronder ik, er niet telkens mee geconfronteerd.

overVecht | 04-04-20 | 09:30 | 4

@Lupuslupus | 04-04-20 | 09:48:

Ja. Het gaat niet goed. Maar daarvoor hoef ik dit soort stukken niet te lezen. Mijn neefje van 16 die economie leert op het mbo weet dit alles beter te verwoorden.

overVecht | 04-04-20 | 09:50

Nou na 7 minuten Kees de Kort kan ik ook wel iets sterkers gebruiken hoor.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:55

@je_zusje | 04-04-20 | 09:55:
Kees de Kort is een held. Die man weet op een heldere manier precies te vertellen waar de pijn zit en waarom bepaalde maatregelen totaal stupide zijn zonder dat hij vervalt in allerlei aluhoedjestheorieën, die overignes niet per se fout hoeven zijn, maar waaraan je niet zoveel hebt zolang je geen fatsoenlijk bewijs hebt. Je kan je beter beperken tot de feiten.

Antiquerulant | 04-04-20 | 10:25
▼ 1 antwoord verborgen

De banken kunnen, als de basis van de geldvoorziening, een hele grote rol spelen in hoe groot de crisis gaat worden. Als zij beslissen om de te betalen aflossingen en de te betalen rentes tijdelijk, gedeeltelijk op te schorten, dan dan werkt dat door in de hele economie. Dan hebben bedrijven tijdelijk minder lasten. Dat kan doorwerken in de hele keten tot aan de werknemers/consumenten. En dan kan de overheid ook toe met een kleinere aanvulling op de loonkosten van bedrijven. Want het volk hoeft ook even minder te betalen aan vaste lasten. Op dit moment staat alles weer in het teken van, als het puntje bij het paaltje komt, de banken te blijven voorzien van 'hun' geld. Zoals het er nu naar uit ziet gaan er een heleboel bedrijven naar de kloten. Het is aan de banken nu om wel of niet op de noodstopbutton te rammen. Een pauze van een half jaar richt veel minder schade aan dan lekker doordauwen. En de (investeerders van) banken zou het sieren om dit te doen, als dank voor het overeind houden van de banken tien jaar geleden.

Leptob | 04-04-20 | 09:28 | 4

Check effe op utub Arno Wellens. Die verteld allleeemaaal leuke dingen over banken.

David000000007 | 04-04-20 | 09:39

Er zit geen rek meer in de financiën.
Dit is een gods geschenk voor de oorlog die al jaren bezig is.
Het westerse systeem is zo’n beetje aan het einde van zijn veerkracht. Het enige wat we kunnen doen is gezamenlijk schrappen van verplichtingen.
Daar zullen twee grote niet aan meedoen.

enra | 04-04-20 | 09:54

Denk je echt dat banken zomaar zullen afzien van het opschorten van betaalverplichtingen? Dat alleen als ze zich gesteund zien door de staat (de belastinghbetaler) of wanneer het in eigen belang is, op langere termijn. Maar vergis je niet in het altruisme van banken, dat is nonexistent.

Beste_Landgenoten | 04-04-20 | 10:14
▼ 1 antwoord verborgen

Economie is pure Cijfertjeskwakzalverij en niets meer dan dat. Natuurkunde en Wiskunde zijn exacte wetenschappen maar Economische voorspellingen kunnen na 1 milliseconde al in elkaar storten als er iets geks gebeurt zoals nu. Dus ja waarom zou je in hemelsnaam je maatschappij bouwen op economische groei en voorspellingen daarvan?

Roadsurfer | 04-04-20 | 09:28 | 6

@Boogschuttertje | 04-04-20 | 09:39: Allemaal gebasseerd op verzonnen geld. Net als de beurs. Onverklaarbaar dat aan een zooitje gebakken lucht zoveel gewicht wordt gehangen.

GOEM | 04-04-20 | 10:05

Het probleem is vooral dat de meeste economen niet bijster intelligent zijn. Dat komt omdat de slimste jongetjes van de klas inderdaad Natuurkunde en Wiskunde gaan studeren. Je kan als econoom best een hoop voorspellen, maar dan moet je als eerste je eigen modellen begrijpen en ten tweede ook de grenzen van je modellen kennen. Daar gaat het in 95% van de gevallen al fout. Modellen zijn heilig bij economen.

Onze economische voorspellers zitten bij het CPB. Het CPB geeft in zijn laatste publicaties gewoon toe dat de modellen niet meer werken en dat het in deze uitzonderlijke omstandigheden onmogelijk is goede voorspellingen te doen. Dat soort voorbehouden komt echter niet in de media terecht. Daar publiceren ze gewoon het cijfertje dat er uiteindelijk uit komt rollen en brengen ze het alsof het bijbelcanon is.

Ik sprak na het Brexitreferendum ook een keer een CPB'er die me vertelde dat ze niet het geringste idee hadden wat voor effecten het zou hebben. Toch moest er een rapport worden opgesteld over de gevolgen van de Brexit. De cijfers uit dat rapport werden verkocht alsof het het woord van Onze Lieve Heer zelf was. Daarmee konden ze immers lekker de brexit bashen.

Antiquerulant | 04-04-20 | 10:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Is dit geschreven door een puber, woordkeuze zoals "allereerst" het herhaaldelijk gebruik van het woord faal, " lollen" om een zelfgemaakte opmerking. Het heeft de boodschap danig ontkracht.

BrutusBosch | 04-04-20 | 09:28 | 4

Met de laatste zin van u vooral eensch.

VP732 | 04-04-20 | 09:35

Nee hoor ik vindt faal(haas) een perfecte uitdrukking om dit soort onbenullen mee te typeren!

Roadsurfer | 04-04-20 | 09:56
▼ 1 antwoord verborgen

Wat nu eens een interessante analyse zou zijn.

Private Equity heeft heel erg veel cash aan de zijlijn staan.
Is het wenselijk dat zij nu hun slag slaan door heel erg veel op te kopen?

Kaas de Vies | 04-04-20 | 09:28 | 4

Dat zou ik even aan Annemarie Jorritsma vragen, mijn beste. Zij behartigt hun zaakjes in Nederland. Of anders Van Oeffelen even in zijn netwerk laten duiken.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:35

@Hetkanverkeren | 04-04-20 | 09:35:
Ik denk dat van Oeffelen en ik in dezelfde vijver vissen. Alleen heb ik een turboprop, want milieuvriendelijker, vlieg toch alleen maar in Europa.

Kaas de Vies | 04-04-20 | 09:47
▼ 1 antwoord verborgen

Ik mis waarom Frans Bouwer nou een betere voorspeller is

IJzer Oxide | 04-04-20 | 09:27 | 1

Het is Frans de Bouwer.

Pimp my Voortuin | 04-04-20 | 09:36

Om het pensioenstelsel overeind te houden, komt het kabinet straks met een persverklaring waarin anticonceptie verboden wordt en er een voortplantingsplicht zal worden aangekondigd...

F. von Zeikhoven | 04-04-20 | 09:26 | 4

goed idee, de volken die zich boven gemiddeld reproduceren komen niet beplaald uit de landen waar alles rooskleurig is en hard gewerkt wordt.

Ray Skak | 04-04-20 | 09:29

Het spreekt voor zich dat ons pensioenstelsel nu alleen kan overleven door te moderniseren, dat betekent europaniseren.

Pimp my Voortuin | 04-04-20 | 09:37

De meeste grote pensioenfondsen hadden al jaren geleden moeten gaan korten op hun uitkering aan hun deelnemers.

theo-is-dood | 04-04-20 | 09:54
▼ 1 antwoord verborgen

Er zijn ook een paar voordelen die uit deze crisis zullen komen:
- Veel flauwekul beleid zal stoppen. Zal wel even slikken zijn voor de snowflakes en linkse gekkies. Maar helaas geen geld meer voor flauwekul.
- Er komen nieuwe kansen. Mensen die vastgeroest zitten, zijn de lul. Mensen die flexibel zijn en kansen zien, kunnen er beter uitkomen.
- Globalisering zal heroverwogen worden en in veel gevallen zullen bedrijven in de toekomst hun bedrijfsprocessen anders inrichten dan nu.
- EU faalt zo hard op dit moment dat het maar de vraagt is of zij er nog bovenop komen.
- Wereldorde zal veranderen. Europa gaat, was al een trends, steeds minder prominent worden in de toekomst. Azië zal prominenter worden. VS is de vraag wat daar gaat gebeuren. Dip kan veel dieper worden dan in Europa, maar de opkomst gaat ook veel sneller dan hier.
- Etc etc.

Ahhh,,, is ook allemaal gelul uit mijn nek, maar het zou zomaar zo kunnen gaan.l

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:25 | 6

Ik denk dat mensen die gewend zijn vooral te ontvangen wel een uitdaging tegemoet kunnen zien. Mensen die vooral gewend zijn zichzelf te redden komen er wel. Ook klagers zullen het zwaar gaan krijgen, mensen met een positieve instelling redden zich wel.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:54

De EU faalt, helemaal mee eens. Maar is dat juist niet de bedoeling. Zeg niet dat ze het niet weten, ze weten het donders goed en werken ergens naar toe, Naar wat weet ik niet, zij wel.

gato | 04-04-20 | 10:43

Ik zou er niet te hard op rekenen. Links dramt keihard door. As we are speaking is die Wiebes heel druk om 3 kolencentrales de nek om te draaien in plaats van dat hij bezig is hoe we in godsnaam straks de economie weer aan de praat krijgen. Carola is druk met stikstof. Mark Rutte cs kennen hun prioriteiten, er moeten nog zoveel bedrijfstakken kapot. En wij zijn straks dubbel de sjaak: de corona schade betalen en die decadente luxehobbies betalen.

Dit kabinet lijkt op Eindoven net na de oorlog. De stad had aardig wat oorlogsschade door bombardementen maar het grootste deel van de stad hebben we zelf gesloopt in de jaren 50 en 60.

5611 | 04-04-20 | 12:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Week of 12 geleden had ik een zeer kort gesprekje met een jonge man ( lekker ding ) Hij werkt voor een groot pensioenfonds. Hij ging naar Londen voor een meeting over de te volgen strategie i.v.m. De eventuele gevolgen van een lockdown in Europa. Ik bedoel maar. Was al bekend in de hogere regionen dat het mis zou kunnen gaan. Wat dus ook gebeurde.
Hoe groot is de kans dat je zo iemand tegen komt, bijna nul zou ik zeggen.
Maar mij gebeurd dat.
Ik heb toen al mijn aandelen verkocht. Ja ik ben een lul.

Gokmaar | 04-04-20 | 09:25 | 6

@Ray Skak | 04-04-20 | 09:32: waarom niet? Als het een lekker wijf was met dikke tieten kan het dan wel?

Analia von Solmsch | 04-04-20 | 10:03

@Ray Skak | 04-04-20 | 09:32: Harry moet wel, hij kan nu immers niet naar de hoeren. Oh corona...

Pluisbaard | 04-04-20 | 10:07

@HoerieHarry | 04-04-20 | 09:29: Naaa Harry toch. Foei ik ben monogaam. Je kent mijn vriendje niet maar als ik zou vreemd gaan dan kan ik 5 weken niet reaguuren. Bovendien hou ik veel te veel van hem en hij van mij.

Gokmaar | 04-04-20 | 12:44
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
enra | 04-04-20 | 09:25

USA en NL hebben allebei op redelijk vergelijkbare wijze de crisis onderschat en gefaald in de aanloop.

Rutte krijgt hoogste waardering van het Nederlandse volk en Trump is een idioot.

Ik begrijp dat niet.

Kaas de Vies | 04-04-20 | 09:24 | 6

@Roadsurfer | 04-04-20 | 09:34: Precies, ze weten donders goed wat ze doen, waarom en alles is toneelspel.
Onderschat je vijand nooit, denk na, alleen maar roepen dat ze dom zijn zie je niet wat hun bedoeling is.

gato | 04-04-20 | 10:49

@Pimp my Voortuin | 04-04-20 | 09:39:

Trump heeft in ieder geval een groot deel van de media tegen zich wat hij ook doet. Hier hebben we kranten die zelfs durven te schrijven dat we vooral niet te kritisch moeten zijn op het RIVM en Rutte maar blind moeten vertrouwen op hen.

Daarmee bevestigen ze zelf dat de Nederlandse journalistiek morsdood is.

sprietatoom | 04-04-20 | 11:02

Dat heet gelijkgeschakelde media. Het gaat ze alleen uiteindelijk niet helpen. Als van het najaar de economie in puin ligt en het beste kabinet sinds WOII er nog een schep bovenop doet met klimaat, stikstof en andere luxeprobleempjes, zullen de verkiezingen over een jaar een bloedbad worden.

5611 | 04-04-20 | 14:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Die 1 Miljard welke Rutte aan zijn EU heeft geschonken had hij beter aan het MKB kunnen geven. En wanneer worden het Slotervaart ziekenhuis, Lelystad ziekenhuis en zo zijn er nog wel een paar op te noemen weer geopend? Laten we hopen dat er nooooit meer bezuinigd zal worden op de zorg.

Bl0feld | 04-04-20 | 09:24 | 5

Ik vind het ook veel geld, maar Rutte wil nu niets meer horen over die Euro Bonds. Daar gaat het om. Je geeft daarmee de sleutel weg. En wat we zien is dat Italie/Spanje ervoor al een potje van maakten aangemoedigd door Dragi.

Atlantis-95 | 04-04-20 | 10:28

Zo lang het volk zich stil houdt gebeurd het niet. We moeten het eisen. Stil zitten is ook iets doen, namelijk over je heen laten lopen.

gato | 04-04-20 | 10:52

Rutte wilde ook niets weten van uitbreiding van de EU met de schurkenstaten op de Balkan maar is nu bijgedraaid om de steun te kopen van deze Nato landen voor zijn nieuwe baan.

vranac | 04-04-20 | 11:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Enne waar komt Frans Bauwer terug in het verhaal?

Guusje Nadorst | 04-04-20 | 09:23

*selfies laten maken"? Dat lijkt me lastig

Stijl_Loos | 04-04-20 | 09:22

Ken wanhopige ondernemers die een beroep hebben gedaan op het 2 a 3 weken geleden geopende noodloket bij gemeentes voor tijdelijke ondersteuning. Z

AntonJansen | 04-04-20 | 09:19 | 1

Ze kijken elke dag in hun mail en rekening of er wat bekend is. Wat kregen ze gister in hun mail ?

U heeft zich via 155.nl gemeld voor financiële ondersteuning voor levensonderhoud. Ondanks berichtgeving vanuit de rijksoverheid is het aanvraagformulier van de regeling Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers (Tozo) nog niet opengesteld. Vanwege de complexe materie en een wijziging in de regelgeving vanuit de rijksoverheid moet een aantal zaken nog worden getoetst en verwerkt. De verwachting is dat het aanvraagformulier voor de Tozo begin volgende week online staat. U krijgt dan weer bericht van ons.

AntonJansen | 04-04-20 | 09:21

Bedankt.
Probleem is helaas nog veel groter dan je schetst. Of gaat nog groter worden.
Als de Corona onder controle is, dan zijn veel landen stuk.
Import en export worden niet meer als voor de crisis. Grondstoffen worden soms schaars. Politieke en sociale onrust wordt ook een risico.
De combinatie van alle factoren brouwen een lelijk soepje.

koolteer | 04-04-20 | 09:19 | 2

Inderdaad. En Europa heeft weinig grondstoffen. Die roofden ze vroeger al uit andere werelddelen.

Hadena | 04-04-20 | 09:54

Wees gerust, het gedram over klimaat, stikstof enz gaat gewoon door. En wij betalen, bovenop de afrekening voor corona.

5611 | 04-04-20 | 14:40

Nou, het kost me moeite om dit warrige verhaal te volgen maar om economie en volksgezondheid in één artikel samen te voege, dat had je beter kunnen laten want van beide heb je duidelijk geen kaas gegeten en dan is dit het resultaat.
Ik wil wel één ding kwijt erover: Nederland heeft de juiste maatregelen getroffen, de landen om ons heen zijn er beduidend slechter aan toe. Had het beter of sneller gekund? Vast wel, maar achteraf kijk je een koe in de kont.
Als je vooraf je bek hield, moet je ook nu je smoel houden.

Busverhuur | 04-04-20 | 09:19 | 3

Nou dat is een grote verademing dat Nederland het zo goed doet. In Beieren moet een ondernemer met 10 man in dienst 1 (EEN) formulier insturen en heeft na drie dagen het geld op de bank wat tot 30.000 Euro kan gaan en niet terug betaald moet worden. Ben blij dat het in Nederland dus veel beter gaat.
www.stmwi.bayern.de/soforthilfe-coron...

jan huppeldepup | 04-04-20 | 09:26

@jan huppeldepup | 04-04-20 | 09:26: Gezondheidszorg heb ik het over. Dat Duitsland failliet gaat straks aan het gratis uitdelen van geld, dat is een heel ander verhaal. Ook daarvoor geldt: achteraf is het gemakkelijk oordelen.

Busverhuur | 04-04-20 | 09:39

@jan huppeldepup | 04-04-20 | 09:26: Zwitserland 1 formulier (A4), 10% van je jaaromzet, de zelfde dag gestort. Voor omzet > 5M is er een iets uitgebreidere procedure, maar daar krijg je zelfs een negatieve intrestvergoeding op van 0,75% of 0,85%.
Het is een door de staat gegarandeerde lening die over 5 jaar afgelost moet worden.

Pimp my Voortuin | 04-04-20 | 09:43

Blijkt dus dat meer dan 50% van de banen in Nederland overbodige luxe-banen zijn.
10.000 kappers, tattooshops, cafeetjes, ambtenaren die niets toevoegen, kunstenmakers etc.
In feite is alleen de voedselproductie en distributie van levensbelang.

King of the Oneliner | 04-04-20 | 09:17 | 10

Waarom blijkt dat nu pas dat 50% overbodige luxe-banen zijn? Loop een door een willekeurige binnenstad, kappers, schoenenwinkels, nagelstudio’s en eindeloos veel koffiewinkeltjes, pizzaketens. Dingen die doet als je geld over hebt.

Analia von Solmsch | 04-04-20 | 10:11

Grotendeels onzin. De onzin beroepen zitten niet in de persoonlijke dienstverlening naar de consument. De onzin beroepen zitten in dingen als coaching, communicatie, bureaucratie en bedrijven die je helpen de bureaucratie te omzeilen.

5611 | 04-04-20 | 14:44
▼ 7 antwoorden verborgen

Alle identity-snowflakes die op basis van emotie (hoe zou JIJ het vinden als jouw opa... etc) de mensen die om snelle, kort & krachtige lockdown hebben geroepen nu als trollen verketteren en lekker op het strand hebben gezeten: eat this. jullie maken het Rutte en Co mogelijk een land naar de mallemoer te helpen. Daarmee ben je medeverantwoordelijk. Stik er maar in.

Gladiator Fap | 04-04-20 | 09:17 | 7

@Gladiator Fap | 04-04-20 | 09:59: Zie daar het verschil. Er zijn toch nogal wat mensen voor wie gedacht moet worden. Men is gevoeliger voor de kans op financiële consequenties dan consequenties voor de gezondheid. We zagen het hier een paar weken geleden. De regering kwam met aanbevelingen waar ik de zin wel van inzag, maar zonder enige verplichting. Werd dus ook massaal niet goed gehoor aan gegeven. De overheden zien dat, bijvoorbeeld uit eigen observaties of observaties door toezichthouders of politie en besluit na ongeveer een week(!) met striktere regels en boetes te komen. Toen werkte het ineens wel. Bijzonder, maar toch ook weer voorspelbaar, Nu gebeurt het als het tegenzit weer.

Heiner | 04-04-20 | 12:01

@Gladiator Fap | 04-04-20 | 10:41: Het had effectief geweest de besmettingshaarden in een vroeg stadium af te grendelen van de rest van het land , bijvoorbeeld direct nadat de eerste gevallen zich openbaarden, maar het idee van een gesloten gebied schijnt niet bij dit land te passen. Zou mogelijk veel narigheid gescheeld hebben. Jorritsma van Eindhoven, hoofd van de Veiligheidsregio waar de eerste uitbraak plaatsvond, zei het ongeveer zo: "Brabant gaat niet op slot" Nu zijn er overal gesloten gebieden.

Heiner | 04-04-20 | 12:12

@Heiner | 04-04-20 | 12:12: Het is ook wel bijzonder opportunistisch om te menen dat een tijdje het slot erop "niet bij het land past", maar je dan daarmee het risico op een heleboel sterfgevallen volkomen accepteert. Kennelijk "past dat dan wel bij het land". En zo zie je maar weer: idealen worden boven mensenlevens gesteld. Welkom in de politiek.

Gladiator Fap | 04-04-20 | 13:49
▼ 4 antwoorden verborgen

Rutte is gewoon een waardeloze kwast. Maar hij wordt wel iedere keer herkozen. Ieder volk krijgt de leider die het verdient. Kennelijk verdient het Nederlandse volk niet beter. Het is een combinatie van grenzeloze domheid, onwetendheid, onverschilligheid, je kop in het zand steken (het niet WILLEN zien), niet uit je VVD-comfortzone durven stappen en misschien ook wel een vleugje zelfdestructief gedrag. Hoe dan ook, met Rutte gaan we uiteindelijk kapot. Is het niet door de EU, door de klimaathysterie, door de massa-immigratie, dan wel door het totaal visieloze Corona-beleid. Maar KAPOT gaan we met deze totale lulhannes. En we staan erbij, kijken ernaar en laten het gewoon gebeuren. Ongelooflijk.

Motleycrew | 04-04-20 | 09:17 | 1

Helaas mee eens. En die zelfde mensen zullen op een dag roepen: oh nee, het is nu te laat. Jammer dan anderen (hebben) moeten lijden onder domheid van zoveel stemmers. Daarom ook stemrecht vanaf 40 jaar.

appeltjesgroeneweide | 04-04-20 | 10:35

Politici zijn heer en meester in het omlullen van hun falen alsof het door hun goed opereren nog enigszins meevalt, de schade. Goed stuk!

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:17

Waarom zou jij het wel weten en ecenomen niet ? ik ben ook geen fan van economen maar ik denk dat de maatregelen die nu in ons land worden genomen verstandig zijn. Achteraf zeuren dat we eea niet goed hadden voorbereid (makkelijk hóór) en wijzen op andere landen die het anders doen is (weer makkelijk hóór): we zullen achteraf pas kunnen zien welk land eea het goed heeft aangepakt. Ben trouwens wel benieuwd hoe eea in dwe toekomst gaat veranderen. Straks weer gewoon weer door op de oude voet of proberen we iets van dit te leren ?

Peerke Poep | 04-04-20 | 09:17

Ja wat kun je daar op zeggen, afwachten maar? Als ondernemer nu al een faillissement aanvragen? In de politiek gaan?
Banen zijn geen lux goed maar toekomst voor veel mensen wat nu lichtvaardig verspeelt wordt.

jan huppeldepup | 04-04-20 | 09:17

Het jongetje met de grootste bek op het schoolplein was de zogenaamde leider, terwijl hij blij was met zijn knikkerpotjesmonopolie en de zandbak mijnen was het ook vaak het domste jongetje van de klas.

Ik had toen al 9 van dit soort idioten voor mij werken toen ik net 5 was.

En dat wordt op latere leeftijd niet anders.
Low profile je imperium uitbouwen door anderen de baas te laten spelen.

Ik moet zeggen dat ik nu aardig wat leuke zandkasteeltjes bij elkaar heb verzameld.

Kaas de Vies | 04-04-20 | 09:16 | 1

Luchtkastelen dan?

Normpje | 04-04-20 | 09:21

Gelukkig heeft ook Alexander van Sassen Elsloo geen glazenbol in z'n slaapkamer die de toekomst voorspelt.

HoerieHarry | 04-04-20 | 09:15 | 10

@Maya de Blij | 04-04-20 | 11:08:
Afhankelijk van de cijfers van coronadode in het weekend kan het aankomende maandag al in de buurt komen.

Als Trump of een centrale bank geen gekke dingen gaat zeggen uiteraard.

Kaas de Vies | 04-04-20 | 11:31

@Maya de Blij | 04-04-20 | 11:08: Grote kans dat er 30% over blijft vanaf de recente top gerekend. Dat is 200 en een beetje... Zelf denk ik dat kortstondig (aantikken) 150 zelfs mogelijk is. Spannend! Er gaan grote namen verdwijnen, zelfs sommige sectoren worden irrelevant. Nog een indexfondsje?

squadra | 04-04-20 | 12:43

@squadra | 04-04-20 | 12:43:
Heb 2/3 al verkocht.
Wacht nog even op het instap moment, kan inderdaad zomaar 200 zijn.
Dan een S&P indextracker en wat individuele aandelen,
De vroeg cyclische in dit geval, grondstoffen en sowieso ASML.
Succes!

Maya de Blij | 04-04-20 | 21:30
▼ 7 antwoorden verborgen

Makkelijk om vanaf de zijlijn de roepen dat het allemaal niet genoeg is. Ik ben al lang blij dat er wat ruimte is om met geld te strooien. Door losgeslagen immoreel gedrag van onder andere grootbanken was dat bijna niet het geval geweest. Volgende week een lijstje van hoe derivatenhandel de wereld om zeep helpt? Kan corona nog een puntje aan zuigen.

beldewouten | 04-04-20 | 09:15

Eens. KLM en vast ook Unilever (Toch Mark?)zijn gered. 1000 euro budget voor elke ambtenaar die thuis moet werken voor goede arbo stoel en groot scherm, alleen uitzendkracht ambtenaren krijgen dat niet. En vanaf maandag mag mkb online iets aanvragen waarvan je nu al weet dat de site wekenlang zal crashen. Dit land nuken zal een beter resultaat geven. Of moeten de overgebleven ambtenaren dan nog eerst uitzoeken hoe ze ons belastinggeld moeten verdelen? Ktlnd

Rest In Privacy | 04-04-20 | 09:13

Maar om te reaguuren op Uw tegel. Had U anders verwacht dan ?

Gokmaar | 04-04-20 | 09:12

Economie versus volksgezondheid: links Nederland lukt het niet dat enigzins objectief te hanteren.
Gisteravond probeerde Jort Kelder zijn standpunt subtiel toe te lichten en dat lukt hem best goed, maar de interviewers van OP1 probeerden hem allerlei woorden in de mond te leggen.
Het begon al met de opmerking dat Jort had kunnen weten dat je door de media in een raar hoekje wordt geframed als je economische (=welzijns)motieven mee laat wegen in het beleid.
Daarna probeerden ze nog een keer of drie hem te laten zeggen "laat dikke bejaarden maar doodgaan"; wat hij keer op keer ontkende.
Bij het item daarna ("vluchtelingen" uit Lesbos laten overkomen: tuurlijk, doen joh) hield Jort wijselijk zijn mond toen hem naar zijn mening werd gevraagd.
Bij de NPO worden ze nooit wijzer.

langelat | 04-04-20 | 09:12 | 6

Klein stukkie gezien, die trut van BNN die o zo ondeugende dochter van de huisarts uit Tjietsjerkstardeel zit zo vast in haar linkse bubble dat ze de weg kwijt raakt als iemand zelf een mening heeft.
Snap echt niet wat dat mens daar moet.

Uw Verzekeringsadvis | 04-04-20 | 13:32

Daar kon je natuurlijk op wachten, dat de deugers als de bliksem Lesbos leeg willen gaan halen, uiteraard gesteund door de Staatsomroep.

5611 | 04-04-20 | 14:52

@5611 | 04-04-20 | 14:52:
Ik als niet deuger wil Lesbos ook zo snel mogelijk leeg* hebben. Per Transavia terug vliegen naar verwegistan.
* Exclusief lokale bewoners.

Cadaver | 04-04-20 | 21:40
▼ 3 antwoorden verborgen

De tijd zal het leren.

HoerieHarry | 04-04-20 | 09:12

Zo, captain hindsight is weer eens aan het woord...

Wat een dramatische onzin.

alexbl | 04-04-20 | 09:12 | 3

Het zou mij plezieren als u ook argumenten zou aanvoeren. Liefst met bronvermelding.

theo-is-dood | 04-04-20 | 09:21

@theo-is-dood | 04-04-20 | 09:21

Zelfs ik zie dat het weer 1 en al drama is.

overVecht | 04-04-20 | 09:26

Zo, U bent vroeg wakker zeg.. wow
Rest van de @red ligt nog uit te walmen.. goed hoor.

Gokmaar | 04-04-20 | 09:11

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino