achtergrond

Geenstijl

Te Koop (niet op Marktplaats): oude seksblaadjes

De Sekstant, kent u die nog?

Te Koop, maar niet op Marktplaats: oude uitgaven van het vieze boekje van de Partij van de Arbeid. Sekstantwas het magazine van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) en werd uitgegeven van 1929 tot 1994. 

De NVHS was een gerenommeerde club, gebouwd op het gedachtengoed van historische namen als Aletta Jacobs en Jan Rutgers (waar de Rutgers Stichting naar vernoemd is), en streed voor anticonceptie, abortusrechten en een gelijkwaardige seksuele moraal. "De NVSH geeft voorlichting over alles wat met seks te maken heeft. We streven naar het bevorderen van positief, verstandig, tolerant en vrijer seksueel gedrag", aldus de website. PvdA-prominenten waren prominent lid. Die waren toen nog echt progressief, namelijk. Zo ontiegelijk progressief, dat ze vrijwillige pedofilie tot open onderwerp van vrij debat verklaarden, en daar vervolgens net iets te ver in door sloegen.

Dat leidde tot magazinecovers die vandaag dus niet eens meer als historisch hebbedingetje verkocht kunnen worden via internet. En wij maar denken dat een vrije samenleving gedijt bij een vrije uitwisseling van vrije gedachten, teneinde tezamen tot de beste beoordeling te komen - óók met inachtneming van historische context. Maar dit past kennelijk niet meer in de Canon. Dit ontvingen we in de mail:

Beste redactie,
Ben een oude man van bijna 76 en langzaam aan het ‘ont-spullen’. Had op de zolder nog een doos oude jaargangen van Sextant liggen en dacht hier misschien iemand een plezier mee te kunnen doen. Weggooien kan altijd nog nietwaar? Dus plaatste ik gisterenavond de volgende advertentie op Marktplaats met een aantal aansprekende foto’s :

Titel:                                    SEXTANT maandblad NVSH 29 jaargangen1966 -1994
Prijs:                                    €75,00
Rubriek:                              Boeken>Tijdschriften en Kranten
Datum van plaatsing:         01 jul. ‘19
Beschrijving:                      27 van de 29 jaargangen van de Sextant zijn compleet. Bij slechts twee jaargangen ontbreken enkel exemplaren. Verder een dozijn boeken (paperbacks) met aanverwante literatuur. Het materiaal (bijna 25kg) is gratis beschikbaar voor bibliotheken van overheidsinstellingen, onderwijs, musea e.d. Voor particulieren : i.v.m. de handelswaarde van het materiaal (o.a.. door strips van Jaap Vegter in Sextant) dient het materiaal minimaal € 35,00 op te brengen plus verzendkosten bij niet ophalen.

Tot mijn grote verbazing kreeg ik vanmorgen op mijn smartphone een mailtje van Marktplaats dat ze een melding hadden gekregen dat mijn advertentie niet voldeed aan hun algemene voorwaarden. Na deze er op nagelezen te hebben trof ik een voorwaarde die op mijn advertentie betrekking zou kunnen hebben:

"c. Een Advertentie mag in ieder geval geen discriminerende, pornografische, beledigende of en bedreigende of opruiende inhoud bevatten. Ook mag de inhoud geen politieke boodschappen en persoonsgegevens van derden bevatten of in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden."

Hier bijgevoegd een screenfoto van de Marktplaatsmail plus de foto’s die ik er op gezet heb [hieronder - red.], mede aangespoord door Marktplaats die verklaart dat het plaatsen van meerdere foto’s de verkoopkans vergroot. Maar tjonge tjonge, de tijden zijn wel veranderd.

*Mochten jullie soms in het materiaal geïnteresseerd zijn (o.a. oude artikelen van La Meulenbelt): het is nog gratis beschikbaar. *

Met vriendelijke groeten,
[NAW bij redactie bekend]

De foto in de advertentie die vermoedelijk tot de verwijdering heeft geleid, is er eentje met een man onder de douche, vergezeld van een naakt kind van een jaar of vier. Het is de cover van de editie uit maart 1981 en we laten hem zelfs hier maar niet meer zien want de coverstory draaide om de vraag 'Erotiek en kinderen, waar ligt de grens?' De tekst van dat artikel is nog online te vinden en is een regelrecht pleidooi voor meer pedofilie in de seksuele moraal. Ja, dat kon toen nog op links - en dat was gelukkig ook ongeveer het punt waar Nederland besefte dat de progressieve vooruitgangsdrift niet alleen haar begrenzingen kende, maar ook op volle snelheid keihard tegen een muur kon lopen. De Sekstant heeft het, mede vanwege die pedopleidooien, niet gered en de NVSH bestaat nog wel maar is nergens meer relevant. 

En de oude blaadjes? Die kunnen nog best een leuk inkijkje geven in de (soms best wel doorgeslagen) progressieve geest van de jaren '70 en '80. Kritiek op "gastarbeiders" was toen trouwens ook nog heel gewoon, zien we in een van de stripverhalen hieronder. Zou dit vandaag een stukje strip in VPRO-gids of Volkskrant Magazine kunnen zijn? Echt niet. Moeilijk voor te stellen wat een ongekende vrijheid je ooit had op links!

Te Koop. Mail maar

Maar linksblaadje, wat doet u nu?

De strips in leesbaar formaat, hierrr de kleurenstrip en daarrr de zwartwit.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Ome Pat Condell over Alexander, Jesse & Kajsa

Hè ja soms heb je gewoon ff zin in een good old power rant van Pat Condell.

@Van Rossem | 27-02-18 | 21:58 | 0 reacties

LIVE. Senaat buigt zich over Operatie Orgaanroof

Als Pia Dijkstra's donorwet door de Senaat komt, krijgt Stiefpapa Staat prenatale beschikking over je meest waardevolle, persoonlijke en private bezittingen. Dat zou NIET middels een 'Ja, tenzij'-constructie door de overheid moeten worden bepaald.

@Van Rossem | 30-01-18 | 10:05 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.