Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 29: Lijpe Freek

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 28, vandaag deel 29. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier

Woensdag 8 juli 2016  

Freek en ik zitten bij klantmanager Hetty.  

“Lijpe Freek?” vraagt Hetty nadat Freek zich trots heeft voorgesteld met zijn artiestennaam.

“Ja, binnenkort beroemd in heel Nederland.”

Hetty, vandaag licht oranje haar en bijpassende oorbellen, kijkt bedenkelijk. “Maar je gebruikt die naam toch niet bij sollicitaties?” informeert ze voorzichtig.

“Nee hoor, daar gebruik ik mijn echte naam, al leidt dat meestal tot verbazing dan wel hilariteit.”

“Dat zal zo zijn, maar ik vermoed dat werkgevers niet heel enthousiast worden van een potentiële medewerker met de bijnaam Lijpe Freek.”

Volgens Hetty is het “in principe” goed dat Freek zijn dromen wil naleven. En met zijn dromen geld wil verdienen. “Maar,” zegt ze met een moeilijk gezicht, “ik wil wel dat we reëel blijven. Uiteindelijk moet je wel een inkomen nastreven. Is dat wel mogelijk als, hoe noemde je het ook alweer, rap artiest?”

Freek knikt stevig en zegt: “Zeg dat wel, als je kijkt naar Amerikaanse rappers en hun huizen en auto’s, dan is dat wel duidelijk. De Ferrari ’s en zwembaden vliegen je om de oren. En ook in Nederland kun je er goed mee verdienen. Zo iemand als Gers Pardoel? Die heeft een dikke Mercedes en woont in een huis van een half miljoen. Typhoon werd laatst nog aangehouden omdat hij in een te dure auto rijdt. Dus dat zit wel goed.”

Ik durf Freek niet te vertellen dat die Amerikaanse rappers vrijwel altijd hun auto’s leasen en huizen huren. Zo gauw de hits opdrogen, zitten ze weer in een flatje, enkele uitzonderingen daargelaten.

Freek praat enthousiast door: “En het is allemaal dankzij Eren dat het nu zo goed met me gaat.” Daarop geeft hij me een stevige klap op mijn rug. “Wat dat betreft ben ik heel blij met het maatjesprogramma. Echt tof.”

Hetty knikt bedenkelijk en bladert door enkele papieren. “Maar ik zie ook dat je nog niet voor gesprekken bent uitgenodigd bij werkgevers. Zo lang je geen inkomen genereert als, ja, uh, rap artiest, moeten we daar toch echt mee aan de slag.”

Freek zegt: “Geen zorgen, komt allemaal goed. Ik zit nu beter in mijn vel. Dat is ook goed voor de sollicitaties. Ook al zijn die in feite niet meer nodig.” Freek glimlacht.

Hetty fronst en kijkt mij weer bedenkelijk aan, alsof ik schuldig ben aan de waanideeën van Freek.  

“We moeten elkaar toch helpen,” zeg ik snel.

Hetty knikt. “Dat klopt. Dat is het idee. Maar goed. Laten we het aanzien. Over twee weken kijken we verder. Dan verwacht ik resultaten.”

Freek steekt zijn vuist naar me uit. Aarzelend maak ik een vuist van mijn hand en duw deze tegen zijn vuist.  

“Strak!” zegt Freek. Hij staat op en verlaat de ruimte.

Dinsdag 14 juni 2016  

Het is de 14e. Payday. Maar ik heb mijn uitkering nog niet ontvangen. Navraag bij de gemeente lukt niet, want de lijnen zijn overbelast. Na vier keer proberen geef ik het op en besluit ik een bezoek te brengen aan het gemeentehuis.  

Bij de receptie tref ik een grote groep mensen aan die willen weten waar “hun geld” is. Net als de sfeer grimmig dreigt te worden verschijnt een medewerker van de gemeente die zich voorstelt als persvoorlichter. Met enigszins bekakte stem zegt hij: “Onze welgemeende excuses voor de vertraging. We onderzoeken wat er mis is gegaan. De kans is groot dat de betaling morgen alsnog plaatsvindt.”

“Kunnen jullie niet gewoon cash uitbetalen?” roept iemand. De jongen draagt een blauwe overall vol met witte verfvegen. Moet straks waarschijnlijk naar een klusje toe. Heeft ervaring met cash.

“Ja cash!” klinkt het vanuit de groep. “Cash!”  

Op dat moment wordt de persvoorlichter gebeld. Gehaast pakt hij zijn smartphone uit de binnenzak van zijn donkerblauwe jasje, luistert naar de stem aan de andere kant, en knikt enkele keren. Hij zegt: “Goed nieuws. Zojuist heb ik confirmatie gekregen dat de bedragen morgen met zekerheid op jullie rekening staan, bij sommigen vandaag al. Er blijkt een fout te zijn gemaakt bij de aanlevering van de batch met betalingen. Waarvoor nogmaals onze excuses.”

Woensdag 15 juni 2016  

Volgens een brief van de gemeente ben ik willekeurig geselecteerd uit een grote groep werklozen om mee te werken aan een vooruitstrevend onderzoek dat ten doel heeft om te bepalen of het verstandig is om uitkeringsgerechtigden te voorzien van financiële middelen zonder directe plichten.  

Voordat ik mag toetreden tot het onderzoek, zal een vooronderzoek plaatsvinden om vast te stellen of ik voldoende gemotiveerd ben om een positieve bijdrage te leveren aan het onderzoek. Om mijn motivatie en geschiktheid voor het onderzoek te bepalen, moet ik mij aanstaande maandag om 9:30 melden voor een gesprek met de heer Hartog (teamleider klantmanagers) en mevrouw Nasubariam, wethouder Werk & Inkomen van de gemeente.  

Reaguursels

Inloggen

Ik lees nu de comments niet eens meer, ik plemp alleen nog dat dit toch echt binnenkort afgelopen moet zijn.

Bret24286011 | 19-05-19 | 22:45

Dus we beginnen op 8 juli, en gaan daarna weer terug in de tijd met 14 juni?

Brofist | 19-05-19 | 22:32

"Ik durf Freek niet te vertellen dat die Amerikaanse rappers vrijwel altijd hun auto’s leasen en huizen huren. Zo gauw de hits opdrogen, zitten ze weer in een flatje, enkele uitzonderingen daargelaten."

Zo leer je nog eens wat.

ProAsfalt | 19-05-19 | 21:40

Werken, luie flikkers.

Badr Haary | 19-05-19 | 21:31


Begin 20e eeuw,de plaats is Braunau am Inn te Oostenrijk.

Kleine A. was een heel speciaal jongetje.
Hij had zichzelf tekenen geleerd,en nu had hij ook belangstelling getoond voor de piano die in de hoek van de kamer stond te verstoffen omdat niemand in het gezin talent had,en muzieklessen onbetaalbaar waren voor dit lagere middenklasse-gezin.
Zijn broer die nu overleden was,was de enige die nog enige muziek aan dit zwarte Monster kon onttrekken.

A. was gebiologeerd van de bladmuziek,de witte en zwarte toetsen. Maar hij speelde niet zoals elk middelmatig niet getalenteerd kind heel braafjes de noten: - do re mi fa sol-. Maar heel talentvol probeerde hij de "bluenote" te rakende toon die zich bevindt tussen de mineur en de majeur,de toon die in het trieste toch nog een positieve mogelijkheid voelt, want dat apelleerde aan een diep gevoel van binnen.
Zoals in elk lief schoothondje een boze grijze wolf verborgen is,wanneer hij mee gaat janken met een toon uit een instrument.
Trouwens,later wist hij de grote grijze wolf tevoorschijn te roepen uit een heel volk.

Dus toen onze kleine A. op een dag bezig was met het spelen van de tonenreeks: C - Es - F - Fis - G - Bes - C, kwam zijn vader de kamer binnen stormen en zei : - Wass ist diesem mit die ellendige Negermusik ? Und diesem Asynkopischen Rhythmus? Ich will diese Musik nicht im Hause,nie in meines Land,nie wieder hören,du fauligen Dreckjung- of iets in die trant,mijn duits is niet zo goed.

En hij sloeg de klep met een klap dicht precies op de middelvinger van onze Grosse artist hierbij verloor hij het topje van zijn middelvinger Later,na vele jaren,werd dit defect gebruikt door de Russen om hem positief de identificeren,of geef ik nu al een stukje van het verhaal weg??? Teken kon hij best wel, maar zijn moeder had een positieve opmerking naar hem toe : - kleine A.,probeer eens wat meer Zwier erin te leggen,hoeft niet allemaal punctueel en strakke lijnen te zijn jongen.-

Maar A. bleef koppig met een lineaaltje foto's van huizen overtekenen, en in zijn ogen zou hij eens een grote kunstenaar zijn.
Op een dag toen zijn vader plotseling overleden was,omdat hij gestoken was door een horde boze bijen,wat zijn hobby was,was onze kleine A. eigenlijk opgelucht.
Hij was nu de enige man in huis. Hij verliet de middelbare school en trok naar de grote stad,de hoofdstad,daar zou hij het helemaal gaan maken als up- and coming new artist. Hij troggelde van zijn moeder het pensioen van zijn vader af waar hij volgens hem recht op had,en trok met de trein naar de grote stad,een map met zijn tekeningen onder zijn arm.

In de trein was het een kakofonie van vreemde talen en culturen,ongeveer zoals Nederland anno 2019,en ook toen had niemand daar om gevraagd.
Maar we hebben het nu over het Wenen van 1912.

A. leefde het leven van een Bohemian; een kunstenaar nog voordat hij het echt was,maar dat zou later wel komen,dat wist hij zeker. Tot zijn grote afgrijzen werd hij afgewezen bij de Kunstacademie. Dit moest een fout zijn; iemand die zijn Talent niet zag.
Hij was er kapot van en hij dronk voor het eerst van mijn leven bier. Pisener om precies te zijn,pilsener met het Reinheitsgebot gebrouwen.

Dat reinheitsgebot was trouwens een goed idee,en zou hij later toepassen op een heel volk. A.wist het niet meer en het bericht dat zijn moeder was overleden deed hem besluiten om naar Duitsland te gaan,het land van de unbeschrenkte Mögligkeiten.
Maar hij ging niet zoals zijn vader,een job nemen van 9 tot 5 als ambtenaar,nee,hij wou groots en meeslepend leven dat und nichts anderes.

Van dat groots en meeslepend leven is inderdaad uitgekomen, tenminste als je de laatste drie jaar niet meetelt...

King of the Oneliner | 19-05-19 | 20:29 | 5

@Ouwe_Kip | 19-05-19 | 23:09: Ja, het begint een beetje een traditie te worden, hè, net als het 8 uur journaal.

King of the Oneliner | 19-05-19 | 23:34

mooi verhaal vooral de kakofonie in de trein.............

grapjasz | 20-05-19 | 00:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Als de serie klaar is, over 5 jaar of zo, lees ik hem in 1 ruk uit. Mijn korte termijn geheugen kan geen jaren onthouden.

sprietatoom | 19-05-19 | 19:51 | 3

Dan twijfel ik ook aan die 5 jaar van je.

Gele Beer | 19-05-19 | 20:09

Er zijn betere dingen te lezen...

SterF... | 19-05-19 | 22:12

De Tuk, Candy of de Chick ...

Fi-Bu-Bla | 20-05-19 | 03:34

Wanneer drukt Eren die Simone nou eens achterover op haar bureau ?

Wijze uit het Oosten | 19-05-19 | 19:44 | 1

Je verward pornhub met geenstijl...

ZwarteDag | 19-05-19 | 21:01

Als dit alles niet tot een spectaculaire ontknoping leidt word ik gek.

MickeyGouda | 19-05-19 | 19:21

Ik kocht met mijn uitkering mijn eerste appartementje. Van de huurpenningen een hypotheek geregeld voor een tweede. Afijn, heb nu 500 woningen. Joop Den Uyl bedankt!

Mammeloe | 19-05-19 | 19:12 | 5

@Langshetrandje | 19-05-19 | 19:26: Klopt. Sybren Kooistra (online campagne) is vertrokken naar Brussel ('European Greens'). Vaak beschimd, maar zijn vertrek lijkt wel degelijk uit te maken.

DebraCadabra | 19-05-19 | 21:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb het echt geprobeerd.
Maar na een paar regels komt dit:

“Nee hoor, daar gebruik ik mijn echte naam, al leidt dat meestal tot verbazing dan wel hilariteit.”

Dat is GVD toch geen spreektaal!
Afvoeren deze nepschrijver.

doitdoit | 19-05-19 | 19:10

Traag sleepte Eren zich kreunend naar de badkamer, draaide de kraan open en plensde wat water in zijn gezicht. Weer een dag zonder doel, zonder zin. Van Simone al maandenlang taal nog teken vernomen. Freek zat in de afkickkliniek voor een cokeverslaving.
Zijn vader was teruggekeerd naar Turkije, geen familielid waar hij nog contact mee had. De klantmanager zat hijgend in zijn nek, ieder gesprek verliep steeds moeizamer.
Wankelend rommelde hij in zijn opbergkast en trok een stevig touw van een meter of drie uit de puinhoop.
Hij schoot zijn Jack aan, stapte in zijn crocs en borg het touw op in een plastic Jumbo tasje en ging op weg naar de brug.
Oplettende lezertjes wijzen wij op het komende slot van deze zinderend spannende serie.

Eppo | 19-05-19 | 19:06

Hij komt zo.. Er wordt nog even een horizon in getekend..

Shareholder II | 19-05-19 | 18:58

Mevr. Masturbarium van Werk&Inkomen.
Nu gaat verhaal pas echt beginnen.

Ruimedenker | 19-05-19 | 18:54

Als dit 29 weken lang kan, kan een sporttopic ook. Terugkerend op de zondagavond. Ik doe de eerste 52 gratis. Gewoon omdat ik een liefdevolle Reaguurdert ben, hart voor de zaak. Voor dit rebelse weblog met andere invalshoek.

de Voorzittert | 19-05-19 | 18:51 | 3

Graag met updates over het solo gesynchroniseerd zwemmen en extreme ironing. Alvast bedankt.

Aap Noot Miesje | 19-05-19 | 19:15

Lovenswaardig dat de Voorzittert dit aanbiedt.
En met Aapnootje hoop ook ik dat kleinere sporten aan bod komen.

Shareholder II | 19-05-19 | 19:35

Voorzittert, dit wil ik misschien wel zien. Kunt u een klein stukje ter voorproef ter beschikking stellen?

doitdoit | 19-05-19 | 20:05

Dingen wil ik weten. Over Simone. Cultuurverschillen. Maar ook overeenkomsten. Haar vagina.
Met je Gers Pardoel.

RickTheDick | 19-05-19 | 18:45

Freek nam een slokje van de witte Chardonnay, en spoelde daarmee de pommes frites weg. Voor hem op het bord wachtte nog een mals biefstukje. Hij keek onwillekeurig door het raampje en zag onder zich de toppen van de Andes langzaam voorbij trekken. Zijn smartphone trilde. Het was zijn klantmanager die meldde dat het geld was overgemaakt op zijn rekening, en namens de uitkerende instantie verontschuldigde de klantmanager zich voor de vertraging. "Stelletje tuig", mompelde hij, en prikte met zijn vork in het rode vlees.

Rest In Privacy | 19-05-19 | 18:41
-weggejorist-
poiuytrewq | 19-05-19 | 18:40

Ik volg dit niet zo goed....... maar is er al geneukt?

Fatwabuster | 19-05-19 | 18:36 | 2

Nee.

RickTheDick | 19-05-19 | 18:45

Tijdens het lezen.
Ik was al klaar voor ik aan de laatste alinea begon.

Ruimedenker | 19-05-19 | 18:56

"Leipe Freek"., Lol.
Dank je Ebru, deze episode was goed!

kotelet | 19-05-19 | 18:35 | 1

Koffie op mijn toetsenbord.....

Gele Beer | 19-05-19 | 18:48

Ondertussen.......: live aankomst van onze super held!!!! www.telegraaf.nl/

Harry de Slijter | 19-05-19 | 18:32 | 3

Jij bedoelt niet Romy denk ik..
Lord Duncan is de man. Groot respect voor hem.

Shareholder II | 19-05-19 | 19:08

Gaat deze held de kosten van het volgende Festival ook betalen? De sukkel heeft 20 miljoen of iets in die orde van grootte weggepist.

Frau Merkel | 19-05-19 | 20:51

@Frau Merkel | 19-05-19 | 20:51: Serieus ?

Rest In Privacy | 19-05-19 | 21:12

"Ons lalala-geld".... stelletje uitvreters

AdPatat1960 | 19-05-19 | 18:26 | 1

Ja, echt he. Lui volk.

Badr Haary | 19-05-19 | 21:32
-weggejorist-
Zeurkees | 19-05-19 | 18:22 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Maar nu is Ali Osram nog steeds niet van bil gegaan. Volgende week beter.
Dat ie nog steeds geen werk zou hebben was te verwachten.
Laat hem nou zijn pelgrimstocht doen, kan ie daarna weer aan het werk.

Osdorpertje | 19-05-19 | 18:15

uitkeringstrekkers heb ik nooit begrepen, nu naar 40jaar gewerkt te hebben wel.

de uitbater | 19-05-19 | 18:11

Het is Lijpe Freek
Terug deze week
Shake shake shake shake shake your Freek

In ander nieuws ben ik zelden slachtoffer van zo'n vooruitstrevend onderzoek waar je geen negatieve bijdrage (waarom niet) aan mag doen.

Aap Noot Miesje | 19-05-19 | 18:06

Ik heb eens het gehele artikel gelezen, en kwam tot de conclusie dat ik het gevoel heb dat het verhaal niet af is. Ben ik de enige die er weinig van begrijpt?

Meesteres Belgie | 19-05-19 | 18:05 | 6

@Frau Merkel
Nou, als je het zo brengt is er ook geen zak meer aan.

Aap Noot Miesje | 19-05-19 | 19:30

@Aap Noot Miesje
Dan óók niet :)

Frau Merkel | 19-05-19 | 20:52

Het stopt inderdaad een beetje abrupt.

Badr Haary | 19-05-19 | 21:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Verheug me op het laatste deel!

Rest In Privacy | 19-05-19 | 18:04 | 1

Ik ook, niet dat ik die onzin lees of zo.

Flappie2006 | 20-05-19 | 07:38

Eindelijk!
Vol spanning op deel 30 wachten doet....

Is dit nog nieuws? | 19-05-19 | 18:00

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino