achtergrond

Geenstijl

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 29: Lijpe Freek

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 28, vandaag deel 29. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier*. *

Woensdag 8 juli 2016  

Freek en ik zitten bij klantmanager Hetty.  

“Lijpe Freek?” vraagt Hetty nadat Freek zich trots heeft voorgesteld met zijn artiestennaam.

“Ja, binnenkort beroemd in heel Nederland.”

Hetty, vandaag licht oranje haar en bijpassende oorbellen, kijkt bedenkelijk. “Maar je gebruikt die naam toch niet bij sollicitaties?” informeert ze voorzichtig.

“Nee hoor, daar gebruik ik mijn echte naam, al leidt dat meestal tot verbazing dan wel hilariteit.”

“Dat zal zo zijn, maar ik vermoed dat werkgevers niet heel enthousiast worden van een potentiële medewerker met de bijnaam Lijpe Freek.”

Volgens Hetty is het “in principe” goed dat Freek zijn dromen wil naleven. En met zijn dromen geld wil verdienen. “Maar,” zegt ze met een moeilijk gezicht, “ik wil wel dat we reëel blijven. Uiteindelijk moet je wel een inkomen nastreven. Is dat wel mogelijk als, hoe noemde je het ook alweer, rap artiest?”

Freek knikt stevig en zegt: “Zeg dat wel, als je kijkt naar Amerikaanse rappers en hun huizen en auto’s, dan is dat wel duidelijk. De Ferrari ’s en zwembaden vliegen je om de oren. En ook in Nederland kun je er goed mee verdienen. Zo iemand als Gers Pardoel? Die heeft een dikke Mercedes en woont in een huis van een half miljoen. Typhoon werd laatst nog aangehouden omdat hij in een te dure auto rijdt. Dus dat zit wel goed.”

Ik durf Freek niet te vertellen dat die Amerikaanse rappers vrijwel altijd hun auto’s leasen en huizen huren. Zo gauw de hits opdrogen, zitten ze weer in een flatje, enkele uitzonderingen daargelaten.

Freek praat enthousiast door: “En het is allemaal dankzij Eren dat het nu zo goed met me gaat.” Daarop geeft hij me een stevige klap op mijn rug. “Wat dat betreft ben ik heel blij met het maatjesprogramma. Echt tof.”

Hetty knikt bedenkelijk en bladert door enkele papieren. “Maar ik zie ook dat je nog niet voor gesprekken bent uitgenodigd bij werkgevers. Zo lang je geen inkomen genereert als, ja, uh, rap artiest, moeten we daar toch echt mee aan de slag.”

Freek zegt: “Geen zorgen, komt allemaal goed. Ik zit nu beter in mijn vel. Dat is ook goed voor de sollicitaties. Ook al zijn die in feite niet meer nodig.” Freek glimlacht.

Hetty fronst en kijkt mij weer bedenkelijk aan, alsof ik schuldig ben aan de waanideeën van Freek.  

“We moeten elkaar toch helpen,” zeg ik snel.

Hetty knikt. “Dat klopt. Dat is het idee. Maar goed. Laten we het aanzien. Over twee weken kijken we verder. Dan verwacht ik resultaten.”

Freek steekt zijn vuist naar me uit. Aarzelend maak ik een vuist van mijn hand en duw deze tegen zijn vuist.  

“Strak!” zegt Freek. Hij staat op en verlaat de ruimte.

Dinsdag 14 juni 2016  

Het is de 14e. Payday. Maar ik heb mijn uitkering nog niet ontvangen. Navraag bij de gemeente lukt niet, want de lijnen zijn overbelast. Na vier keer proberen geef ik het op en besluit ik een bezoek te brengen aan het gemeentehuis.  

Bij de receptie tref ik een grote groep mensen aan die willen weten waar “hun geld” is. Net als de sfeer grimmig dreigt te worden verschijnt een medewerker van de gemeente die zich voorstelt als persvoorlichter. Met enigszins bekakte stem zegt hij: “Onze welgemeende excuses voor de vertraging. We onderzoeken wat er mis is gegaan. De kans is groot dat de betaling morgen alsnog plaatsvindt.”

“Kunnen jullie niet gewoon cash uitbetalen?” roept iemand. De jongen draagt een blauwe overall vol met witte verfvegen. Moet straks waarschijnlijk naar een klusje toe. Heeft ervaring met cash.

“Ja cash!” klinkt het vanuit de groep. “Cash!”  

Op dat moment wordt de persvoorlichter gebeld. Gehaast pakt hij zijn smartphone uit de binnenzak van zijn donkerblauwe jasje, luistert naar de stem aan de andere kant, en knikt enkele keren. Hij zegt: “Goed nieuws. Zojuist heb ik confirmatie gekregen dat de bedragen morgen met zekerheid op jullie rekening staan, bij sommigen vandaag al. Er blijkt een fout te zijn gemaakt bij de aanlevering van de batch met betalingen. Waarvoor nogmaals onze excuses.”

Woensdag 15 juni 2016  

Volgens een brief van de gemeente ben ik willekeurig geselecteerd uit een grote groep werklozen om mee te werken aan een vooruitstrevend onderzoek dat ten doel heeft om te bepalen of het verstandig is om uitkeringsgerechtigden te voorzien van financiële middelen zonder directe plichten.  

Voordat ik mag toetreden tot het onderzoek, zal een vooronderzoek plaatsvinden om vast te stellen of ik voldoende gemotiveerd ben om een positieve bijdrage te leveren aan het onderzoek. Om mijn motivatie en geschiktheid voor het onderzoek te bepalen, moet ik mij aanstaande maandag om 9:30 melden voor een gesprek met de heer Hartog (teamleider klantmanagers) en mevrouw Nasubariam, wethouder Werk & Inkomen van de gemeente.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 53 (EINDE): Een baan

Onze roman in stukjes is ten einde! Vorige week las u deel 52, vandaag hel allerlaatste stuk, deel 53. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier*. *

@Redactie | 03-11-19 | 18:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 52: Tewerkstelling

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 51, vandaag deel 52. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 27-10-19 | 18:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 51: De schrijfcursus

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 50, vandaag deel 51. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 20-10-19 | 18:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 50: Niet elk baantje

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 49, vandaag deel 50. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 13-10-19 | 15:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 49: De hadj

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 48, vandaag deel 49. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 06-10-19 | 18:30 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 48: Owen

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 47, vandaag deel 48. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 29-09-19 | 17:55 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 47: Naar Turkije

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 46, vandaag deel 47. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 22-09-19 | 16:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 46: Knallen

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 45, vandaag deel 46. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 15-09-19 | 19:33 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 45: Inkomsten

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 44, vandaag deel 45. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 08-09-19 | 18:00 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.