achtergrond

Geenstijl

Roundup. Utrecht, de dag erna

Wat weten we, waar staan we & hoe voelen we ons als land.

Hoewel we nog geen uitsluitsel hebben over de precieze motieven van Gökmen Tanis (aanslag met terreurmotief, eerwraak, of 'gewoon' een drug infused rage), zijn er wel veel feiten bekend.  Zo zijn de namen van de twee van de drie dodelijke slachtoffers inmiddels openbaar. Het gaat om de 19-jarige Roos Verschuur uit Vianen, die hulp verleende aan een slachtoffer en dat zelf met haar leven moest bekopen, en om Rinke Terpstra, jeugdtrainer bij sportvereniging DESTO en vader van drie kinderen. Dat laatste blijkt uit een bericht op de website van de sportclub. Als derde slachtoffer wordt een tante van de schutter genoemd, maar dat is vooralsnog een gerucht. Wie (of wat) het precieze doelwit van de schutter was, is nog ongewis.

De verdachte handelde vermoedelijk alleen, maar er zijn wel in totaal drie aanhoudingen verricht: Gökmens broer Bilal werd aangehouden, evenals vermoedelijk degene die hem een schuilplaats verschafte aan de Oudenoord, waar Tanis rond 18u30 werd aangehouden maandagavond (videobeelden). Update: Derde verdachte heeft geen connectie met de gebeurtenissen (aldus BM Van Zanen).

Het Algemeen Dagblad had de beste boots on the ground in Utrecht: Yelle Tieleman maakte een degelijk profiel van de dader (tussen cokejunk en shariamoslim) en de krant sprak ook  het verkrachtingsslachtoffer van Gökmen Tanis, een ex-vriendin waar hij bepaald geen gezonde relatie mee had: "Hij is geen terrorist, maar een psychopaat" en "Ik heb de politie al vaker gewaarschuwd." Zijn vader reageerde in de Turkse media: "Hij moet boeten als hij de dader is." Andere journalisten in Kanaleneiland hadden overigens wel pizza, maar geen cameraspullen meer.

Tanis heeft een lange staat van dienst als draaideurcrimineel, met zeven diverse veroordelingen in zeven jaar, en bleek bizar genoeg in 2011 al in een klassiek GSTV-filmpje te zitten als de 'haatdemocraat', die onze toenmalige verslaggeefster Chantal Hanse op de Oudegracht "uitschold" voor 'democraat' en zelf een voorkeur voor sharia uitspreekt. (Dit was de Oudegracht gisterenmiddag: uitgestorven.) Het verhaal over zijn deelname aan de strijd in Tsjetjenië, zoals door BBC Türk bericht, heeft echter niet met Gökmen te maken maar gaat zo goed als zeker over zijn broer, Bilal, die bij de AIVD bekend is als geradicaliseerde moslim en (voormalig) lid van een (klein) jihadistisch netwerkje. 

De tram naar IJsselstein rijdt deze morgen weer, vlaggen hangen halfstok in het hele land, lijkenpikker Katie Hopkins wordt volkomen terecht het land uit getwitterd, en op NPO Radio 1 spreken diverse mensen hun morele afschuw uit over het feit dat Forum voor Democratie maandagavond hun campagnebijeenkomst in Den Haag niet af hebben gelast. Een rustige dinsdag en hou je veilig, lui.
UPDATE 09u20: Gökmen Tanis (die nu weer overal 'T.' heet) is de enige verdachte die nog vast zit.
UPDATE 09u55: Utrecht, er gaat wat mis. BM Van Zanen zegt dat er nog maar 1 verdachte vast zit, maar de politie twittert dat alle drie de aangehouden mensen nog in bewaring zijn. Ook de advocaat van een van de twee 'andere' verdachten weet niets over vrijlating.

Alle GS-topics van maandag over Utrecht

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.