achtergrond

Geenstijl

LIVE Utrecht Updates. GÖKMEN AANGEHOUDEN

Net live tijdens persco gebeurd: Gökmen Tanis aangehouden op de Oudenoord (net buiten centrum aan de andere kant tov Kanaleneiland). BEELDEN:

Laatste updates:

Update PERSCO: BM en politie hebben weinig nieuws te melden. Er is iemand aangehouden (niet Gokmen), maar betrokkenheid bij de schietpartij is vooralsnog onduidelijk. OM: eerste verklaringen duiden op terroristisch motief, maar andere verklaringen zijn niet uitgesloten.
UPDATE: Live tijdens persco komt het bericht binnen dat een verdachte is opgepakt, op de Oudenoord, slechts 3 kilometer verderop. Politie Utrecht bevestigt via twitter dat het inderdaad om Tanis gaat. Hoera!
UPDATE: Dader zat blijkens de beelden hierboven (en deze foto's) in dit portiekflatje ter hoogte van nummer 148. Zat hij soms bij messentrekker Dustin W. achter de boekenkast het drankkabinet?
Update: Dreigingsniveau teruggeschaald van 5 naar 4.
Update: Andere aanhouding is Gökmens broer, op een school in Nieuwegein. Eventuele betrokkenheid onduidelijk.
Update: Morgen vlaggen halfstok (en verkiezingen gaan gewoon door).
UPDATE PERSCO RUTTE: "Motief nog steeds onduidelijk", zegt de man die vanmorgen stellig over 'een aanslag' sprak zojuist. Feit is: we weten het inderdaad nog niet en er zijn aanwijzingen voor meerdere motieven. Zou Rutte iets te snel het electorale opportunisme omarmd hebben vanmorgen? Videobeelden hierrr.
UPDATE: Wilders wil spoeddebat omdat Nederland recht heeft op "de waarheid". Terwijl net duidelijk werd dat Rutte óók nog geen idee heeft.
UPDATE: Profiel door de altijd goed ingevoerde Yelle Tieleman: "Gökmen (37) is doorgesnoven gek, een drugsdrealer en een instabiel figuur". Een van zijn broers, Bilal' is een bekende van de AIVD 'vanwege extreem gedachtegoed'. Daar zit waarschijnlijk de Tsjetjeense connectie waar BBC Türk het over had, en zo verklaart ook de snelle suggestie van een aanslag. Gökmen zelf dwarrelde heen en weer tussen drugs (-handel) en salafisme - en veroordelingen.
UPDATE: Baudet gooit het op zijn campagnebijeenkomst in het Kurhaus op hoe eerwraak "een totaal andere beleving van intimiteit dan het traditioneel bij ons is (video). Hiddema gaat voor de strijdbare duiding: "Ze willen ons die gebeurtenis in Kanaleneiland aanwrijven. Nou, mooi niet!" (video)
UPDATE: Meer over Fvd in nieuw topic, comments alhier gesloten.

Feitenrelaas du Jour:

Er zijn vandaag in Utrecht drie mensen gedood, en vijf gewond geraakt, bij een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De hoofdverdachte is de Turks-Nederlandse Gökmen Tanis, een 37-jarige draaideurcrimineel, hierboven links op een foto die GeenStijl van een bekende Tanis ontving. (Rechts is zijn broer.) Hoewel premier Rutte spreekt van een aanslag en VVD-burgemeester Van Zanen uitgaat van een terroristische daad, spreken bronnen en geruchten in 'allochtoon Utrecht' van een geweldsdaad in de relationele sfeer. Ook het Turkse persbureau Anadolu baseert zich op familieleden die zeggen dat het om eerwraak of een relatiedrama gaat.

Verdachte Gökmen Tanis is al sinds 2011 bekend bij het grote publiek als de 'Haatdemocraat' in een filmpje van GeenStijl.TV. In gerechtelijke kringen is hij beter bekend als fietsendief, inbreker, mafkees die in 2013 op een flat schoot en meer recent: verdachte van een verkrachting. In 7 jaar stond hij zeven keer voor de rechter. In Utrecht gaat het verhaal dat het slachtoffer van die verkrachting vanmorgen het doelwit van de "mentaal beperkte" Tanis was. Een andere optie is dat het zijn eigen ex-vrouw is waar hij het op gemunt heeft.  De overige slachtoffers zijn omstanders, mensen die ingrepen en mensen die de vrouw te hulp wilden komen. "Ik heb niets gedaan", zou de vrouw geroepen hebben. 

De verdachte ontsnapte in een gestolen Renault Clio, die later werd teruggevonden waar volgens een buurvrouw een briefje in lag met heel groot "Allah" er op. Het Parool maakte melding van het roepen van "Allah Akbar" tijdens de schietpartij, evenals de NOS (!). Eén en ander wijst potentieel op een islamitische aanslag, maar Alpie, die hem kent van vroeger, zegt dat hij 'de ene dag gelovig was, en de volgende dag zat hij dronken een jointje te roken'. Op de NOS zegt iemand dat hij 'zeker weet' dat hij aan de crack slash coke is. "Wij zijn ook tegen hem!"

NCTV Pieter-Jaap sluit een terroristisch motief nog altijd niet uit, maar alles bij elkaar opgeteld proeft dit vooralsnog naar een op zichzelf staande gebeurtenis, niet naar een religieus gemotiveerde terreurdaad. Politie, speciale eenheden en hulpdiensten zijn nog altijd in groten getale aanwezig & alert in Utrecht. Het dreigingsniveau blijft tot 22:00u op het hoogste niveau in de provincie Utrecht. De advocaat van de verdachte heeft vooralsnog geen commentaar.

"Strijder in Tsjetsjenië"
De Turkse BBC meldde eerder vandaag dat Tanis in Tsjetsjenië gevochten zou hebben, en later bij ISIS, en dat hij daarvoor eerder opgepakt is. Ze baseren zich op een Turkse zakenman, maar die beweringen lijken ons vooralsnog onwaarschijnlijk omdat Nederlandse autoriteiten zulks niet bevestigen (wat toch niet moeilijk zou moeten zijn als hij echt in IS-verband is opgepakt), er zijn geen bijzondere waarschuwingen bij het signalement verspreid (wat we raar zouden vinden indien het echt om een geradicaliseerde strijder gaat) en hij is een verdachte van inbraak en verkrachting, niet van IS-deelname.
Update: Bioscopen en schouwburg in Utrecht vandaag gesloten, sporttrainingen afgelast.
Update: Zucht. Katy Hopkins is geland en komt lijkenpikken in Utrecht.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.