achtergrond

Geenstijl

Syrië-WOB. Blok wist donders goed dat Rutte Toyota's in Syrië voor strijd werden gebruikt

Ja ho eens even Stef Blok. Wat staat er nu toch in die SyriëWOB van Trouw en Nieuwsuur.

In een verslag van een van de bedrijven die namens Nederland de Non Lethal Assistance aan 'gematigde' Syrische rebellengroepen leverde, staat hier vrij expliciet (deel 10, pagina 15) dat een van die groepen superblij was met al die Nederlandse voertuigen. En waarom? Omdat ze zo lekker kunnen worden ingezet voor militaire doeleinden. Lijkt ons ook nogal logisch, dat als je voertuigen levert aan strijdende groeperingen, die voertuigen niet alleen worden ingezet voor de gezelligheid. Maar goed. DIT wist minister Blok allemaal toen de Kamer hem vroeg of het leveren van auto's niet een vorm van militaire steun was. Het gaat om een verslag uit 2016.

De tekst na dit stukje in het verslag is zwart gemaakt. Dus misschien staat er wel: "...en toen hebben we als de sodeflikker al die auto's afgepakt van die gasten." Maar waarschijnlijk staat dat er niet. En wat zei blok op 2 oktober 2018 over de auto's in de Tweede Kamer?

Het staat er letterlijk: "In de leveringsovereenkomsten werd aangegeven: niet inzetten voor oorlogsdoeleinden." Wel gek dat er dan in een verslag trots wordt geschreven over hoe nuttig die voertuigen zijn ingezet voor oorlogsdoeleinden.

Wij zullen er wel niets van begrijpen, maar zoals wij het lezen het was zonneklaar dat de door Nederland geleverde voertuigen werden ingezet voor de gewapende strijd. Wij zijn dan ook reuze benieuwd naar wat volkenrechtelijke experts daar van vinden. Stel daar maar eens een vraag over, Omtzigt!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.