achtergrond

Geenstijl

Mopperen op Maarten van het Wijwater

Ugh, zucht, sport. Wat is er nou leuk aan bewegen en dan doen alsof dat ineens de belangrijkste shit sinds het gesneden brood is? Waarom is een roze aap die harder kan zwemmen dan een andere roze aap ineens leuk?

Waarom laten we zwemmen sowieso niet over aan de haai? Waarom moeten we kanker ook ineens als een soort sport zien waar je allemaal stoere winnaars hebt en waar we de verliezers vergeten alsof ze 19e werden bij het speerwerptoernooi op de Olympische Spelen van Mexico? Waarom we kanker en sport nu graag in één pakket krijgen nu een of andere sportzwemmer aan het zwemmen is tegen kanker? Dat hele volksstammen langs het water gaan staan om een rare hybride van sportkanker aan te juichen in FRL, het zal allemaal wel. Demense klappen toch wel voor alles. Dat de hele pers, van de noslims tot de nuffige sportschoolmijders van de NRC er dan op los gaan alsof Maarten van der Weijden net een cure for cancer heeft uitgevonden, in plaats van dat ie gewoon een rondje zwemt, dat is grappig. 

Heel Nederland is gevangen in de pseudoreligie van de sport en het "goede doel" sinds we de kerk niet meer hebben, maar het is wel een treurig aftreksel zeg. Al die valse hysterie... Dat heel Nederland zich een ons sponsorloopt, dat je door je vriendengroep gegijzeld wordt om te doneren voor nono's die de Alpe d'Huez opfietsen voortegen de blafkanker, dat je een pariah en een nazi bent als je vragen stelt bij dit soort egomane, futiele hijgerige shitzooi die vooral veel egootjes heelt maar heel weinig tumoren... 

Nieuwsflits: dokters lossen kanker op, niet de MAMILs op de Alpe of een of andere kerel die een rondje zwemt langs elf matig interessante provincieplaatsen. Ja, dan is er altijd nog het argument dat "het geld onderzoek helpt". Ja, of gewoon niet: zo'n druppel op een gloeiend plaatje helpt echt niet hoor. Bovendien dekt deze cultus van de fopcharitas het nare feit toe dat we steeds minder collectieve middelen aan kankerbestrijding en zorg besteden, maar steeds meer onderzoek en zorg overlaten aan parasitaire zorgverzekeraars en for-profitziekenhuizen. Als we dus écht een vuist tegen kanker willen maken als maatschappij richten we ons dus niet meer op dit soort knakkers, maar op het nationaliseren van de zorgverzekeraars, het verruimen van de universitaire budgetten en het sponsoren van breedtesport die mensen gezond houdt, in plaats van topsport - want daar gaan mensen alleen maar meer van bankhangen en daar krijg je ook gewoon kanker van.

UPDATE: Gestopt. Schuld van GeenStijl.

Iconische foto is iconisch.

De voeten

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.