achtergrond

Geenstijl

Tamara - Mensen zijn beesten

Wat is het warm, hè? Ja het is warm. Heet zelfs voor Nederlandse begrippen. Heel lang al. En nog een beetje langer. Zelfs mijn hagedissen (die in het wild in het warmste en droogste deel van Australië wonen) hebben last van de aanhoudende hitte. Maar ja, hebben we een keer een zomer die niet letterlijk in het water valt, loopt iedereen een zonnesteek op.

Mijn lieve opa (moge hij rusten in vrede) zei altijd: "Dit is geen weer voor een blanke." Ik kan niet anders dan het hartgrondig met hem eens zijn. Mijn huid kent 2 standjes: melkflessenwit of Heinz Curry Ketchup rood. De meesten van ons zijn gewoon niet gebouwd op dergelijke aanhoudende tropische temperaturen. Genetische bepaald ofzo. Maar niet alleen aan de buitenkant. Kijk eens naar onze gedragingen. Vakantietijd, de zon schijnt en we denken alleen nog maar aan onszelf. We dumpen massaal honden langs de weg of in het bos, geven doodzieke konijntjes 'terug aan de natuur', konijnenopvang ontploft, kattenopvang barst uit de voegen, dierenasielen prop- en prop- en propvol, uitheemse schildpadden uit een kanaal gevist, gratis dieren af te halen via marktplaats. Of nog erger: we doen alsof we ervan houden en laten ze in de volle zon achter in een auto.

Kunnen we niet gewoon even goed nadenken voor we impulsief een dier aanschaffen waarvan we vooraf geen flauw idee hebben hoe we ervoor moeten zorgen? En dat die dieren ook verzorging nodig hebben gedurende die 5 keer per jaar dat je zelf lekker met vakantie gaat? En dat het houden van een dier doorgaans vele malen duurder is dan de aanschaf? Dat een dier TIJD kost. En moeite. Dieren zijn geen dingen, maar levende wezens waar je zuinig op moet zijn en goed voor moet zorgen. Die loos je niet na een paar jaar zomaar buiten in de verwachting dat ze zichzelf wel kunnen redden. 

Ik erger me echt groen en geel aan alle nieuwsberichten die ik hierover allemaal voorbij zie komen. Ik schaam me op zulke momenten dood dat ik een mens ben. De onvoorwaardelijke liefde van een dier is iets waar wij mensen nog wat van kunnen leren. Die kennen geen asociaal zelfzuchtig gedrag. En wist je dat het houden van huisdieren helpt tegen stress?  

Denk alsjeblieft na voor je een dier aanschaft. En lees je van tevoren in in plaats van er achteraf achter te komen dat je het eigenlijk niet kunt geven wat het nodig heeft of dat je geen flauw benul hebt waar je mee bezig bent en ook de moeite niet wil doen het te leren. Neem je hond niet mee in de auto als je geen airco of arko hebt en je niet van plan bent hem de hele tijd bij je te houden en geef hem thuis een zwembadje. Geef je kat een natte handdoek of een ventilator. Maak voor je konijnen een wortelijsje. Maar in 's hemelsnaam: DUMP JE DIER VERDOMME NIET ZOMAAR BUITEN. Stelletje aso's.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.