achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Stef Blok heeft een veel groter probleem: de steun aan groepen in Syrië

De slechte dagen die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) nu doormaakt vallen in het niet bij de zwellende puist in zijn nek inzake de steun aan gewapende oppositiegroepen in Syrië. Geenstijl heeft er al eerder over bericht.

Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt (beiden CDA) laten het er niet bij zitten, afgelopen week beantwoordde Blok nieuwe Kamervragen van het christen-democratisch duo. Wat blijkt: het kabinet heeft inmiddels een DERDE onderzoek gelast naar de Non Lethal Assistance (NLA) ter waarde van ruim 25 miljoen euro van Nederland aan ‘bepaalde groepen’ in Syrië. 

Het kabinet heeft een externe partij opdracht gegeven het hulpprogramma te onderzoeken. Die evaluatie is uitgevoerd van november 2016 tot en met januari 2017. Maar dat is allemaal geheim. Blok schrijft afgelopen week: “De organisatie die de evaluatie heeft uitgevoerd heeft expliciet verzocht om niet publiek bekend te worden gemaakt in verband met veiligheid van de medewerkers.” 

Tevens blijkt er nóg een onderzoek gaande te zijn. Blok schrijft aan Van Helvert en Omtzigt: “Eind januari 2018 heeft het kabinet besloten de onafhankelijke evaluatiedienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (IOB) een onderzoek te laten doen naar de monitoring van de Nederlandse programma’s in Syrië waaronder NLA. Deze doorlichting is thans gaande.”

En wat schrijft Blok vervolgens: “Nu het NLA programma is beëindigd, heeft het Kabinet de auditdienst Rijk gevraagd onderzoek te doen. Het kabinet zal de uitkomsten van het onderzoek vertrouwelijk met de Kamer delen in het najaar van 2018.”

De auditdienst Rijk wordt ook wel omschreven als ‘de narekenaars’. Bassiehof benieuwd, waarom nu zelfs een derde onderzoek? Er ligt al een geheim rapport, een tweede is nakende en nu blijkt dus een derde onderweg. En gaat de auditdienst Rijk ook kijken naar het volkenrechtelijk mandaat? En gaan ze ter plekke onderzoek doen? De woordvoerster van Blok hield zich op de vlakte: “De auditdienst Rijk is de onafhankelijke interne auditor van de Rijksoverheid en onderdeel van het ministerie van Financiën. De auditdienst is door het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om het NLA programma financieel door te lichten. Het onderzoek van de auditdienst richt zich op het financiële aspect.”

Het enige wat het kabinet wil zeggen is dat de ‘gematigde gewapende oppositie’ in Syrië voertuigen in gebruik heeft die door die door Nederland zijn geleverd. En uit ‘veiligheidsoverwegingen’ maakt het kabinet echter geen informatie openbaar waaruit kan worden afgeleid welke groepen door Nederland werden gesteund of waar ze zich destijds of momenteel bevinden.

Het is dat Willibrord Davids inmiddels 80 jaar oud is, een kans op een tweede Commissie Davids zit er waarschijnlijk niet in. Wie volgt hem op? Want Mark Rutte weet net zo goed als Jan Peter Balkenende destijds dat het juridisch niet in de haak is. 

Remember Afrin.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.