achtergrond

Geenstijl

BLITZ! Duitse MinBiZa Seehofer WIL AFTREDEN

CSU-adelaar Horst Seehofer wil zijn ontslag indienen als partijvoorzitter van de CUS en - belangrijker - minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Merkel. Maar zijn partij staat het niet toe.

Terwijl tweederde van de Bild-lezers vindt dat Seehofer niet moet inbinden in zijn strijd met Merkel om asielzoekers bij de grens terug te sturen naar het land waar ze de EU binnen kwamen, weigert de CSU kennelijk zijn ontslag te accepteren. Als Seehofer opstapt, schaft Merkel het (zo goed als zeker) ook niet meer als bondskanselier, dus de bevrijding van Mutti's epische migratie-missers is slechts een paar Beierse bejaarden van de Duitsers verwijderd. En Seehofer blijft boos op Mutti: "Ich fahre extra nach Berlin, und die Kanzlerin bewegt sich null Komma null", zei hij over het late overleg van zaterdagavond. Developing, dus. Also, also. Liveblog bij BILD, wachten is op de PresseKonferenz van Seehofer zelve (stream onder).
UPDATE: Deze tweet suggereert dat Seehofer koos voor de laatste optie (van deze 3) 'zelf opstappen maar geen kabinetsval'. Op dit moment ligt de chaos vooral bij CSU, is Seehofers hoofd het enige dat op het hakblok ligt, en als dit allemaal een campagnespel van CSU was om de deelstaatverkiezingen te winnen, dan staan ze op dit moment op achterstand in hun eigen spel.
UPDATE 23u40: CSU-leiders zitten in hun eigen kantoren onafhankelijk van elkaar te zwijgen naar de buitenwereld. Heel on-Duits allemaal.
UPDATE 00u05: Zelfs politieke crises in DLD zijn saai. Nog steeds stilte. Maar ook van Merkel wordt kennelijk nog een live persco verwacht.
Update 00u30: Nog steeds geen sjoege op de streams. We horen morgen wel hoe 't afgelopen is.
UPDATE Maandag 08u30: Seehofer seht es nog even aan. Merkel moet eerst reageren op zijn eisen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.