achtergrond

Geenstijl

NCTV-baas Dick Schoof belde MSM en vroeg om niet over koppensneller Khalid K. te berichten

Drie tweetjes van Harald Doornbos vertellen een naargeestig verhaal over staatsbemoeienis en de vrije pers in het Midden-Oosten de Nederlandse polder.

Het was op 12 februari 2014 dat Harald Doornbos ons voor het eerst vertelde over de jihadistische onthoofdings-avonturen van Abu Abdulrahman al-Iraqi, de uit Almere afkomstige Irakese kalifaatganger Khalid K., die vermoedelijk als sinds 2012 in ISIS-gebied vertoefde. Vanaf dat moment zouden we regelmatig foto's van hem met zijn oorlogstrofeeën (afgehakte hoofden) te zien krijgen, en minstens zo vaak lezen dat hij dood was, of juist daaruit was herrezen. Alleen: zijn eerste publieke optreden verscheen niet in de mainstream media. Ome Harald legt op Twitter uit hoe dat komt. NCTV-baas Dick Schoof heeft indertijd "actief redacties van Nederlandse media benaderd met het verzoek om dit niet groot te maken." Nog erger: tweets van Harald en bronnenonderzoek onzerzijds leren dat Schoof deze bekentenis zelf gedaan heeft, op een plenaire vergadering bij de NOS. Daar heeft hij ten overstaan van tientallen Staatsomroepers "op vertrouwelijke basis" op staan scheppen hoe hij een verhaal over een moordlustige Nederlandse jihadist uit de media heeft weten te houden.

Schoof "realiseerde zich dat je in de Nederlandse journalistiek niemand iets kon verbieden", maar toch wist hij daar, op de NOS redactievergadering van medio februari 2014, trots te melden dat bijna alle redacties knipmessend 'Ja, meneer' hadden gezegd - en vervolgens niet alleen niet hebben bericht over Khalid de Koppensneller, maar ook niet hun journalistieke taak hebben gedaan door het schandalige en schaamteloze verzoek van Schoof openbaar te maken. Juist in die periode werd steeds duidelijker dat er tientallen, zo niet honderden Nederlandse jihadisten naar Syrië waren vertrokken. Schoof vreesde sociale onrust, en die snaar raakte hij vermoedelijk ook bij de "journalistieke" poortwachters van de moraal die kunnen beslissen over wat u mag weten, en wat niet.

We hebben diverse bronnen, waaronder Google News en LexisNexis, geraadpleegd. Behalve GeenStijl en HP/De Tijd was er niemand die in februari 2014 berichtte over de opgedoken foto's van Khalid K., op één man na: Perdiep Ramesar, in Trouw. LOL. Niets in het Algemeen Dagblad, geen woord in NRC, nada in De Volkskrant (waar ze hem in september 2014 een 'held' noemen), stilte bij RTL Nieuws, sneeuw en ruis bij de NOS (wel tekst, geen pica), geen letter in de regiotitels van De Persgroep (toen nog Wegener), en zelfs Elsevier zweeg. Pas nadat voor de tweede maal een foto van Khalid met onthoofde hoofden opduikt, beginnen de MSM voorzichtig over hem te berichten.

We hebben de NCTV om een reactie gevraagd.
UPDATE 14:00 uur. Reactie woordvoerder NCTV: "Het klopt niet dat de heer Schoof in februari 2014, of op enig ander moment, actief media heeft benaderd met de vraag een verhaal uit de berichtgeving te houden." Onze follow-up vraag is nu of iemand anders dan Schoof namens de NCTV contact met media heeft gezocht.
UPDATE 16:00 uur. NCTV zegt nog een keer 'nee'. Er is "niemand anders die namens of voor de NCTV media met dit verzoek heeft benaderd." OK, genoteerd. En toch geloven we d'r niks van want er zijn bronnen en bovendien kennen we Ome Harald niet als hoaxer.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

DREIGINGSNIVEAU TERREURAANSLAG VAN 3 NAAR 4

"Dat betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt."

@Ronaldo | 12-12-23 | 16:09 | 451 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.