achtergrond

Geenstijl

LIVE. Debat over geloofwaardigheid Rutte, Pechtold, Segers (oh ja en over dividendbelasting)

Chips, cola en de handelingen van het Tweede Kamerdebat van 15 november 2017 bij de hand.

UPDATE

Berichtgeving gaat HIERRR verder.

Het gaat in de Tweede Kamer namelijk een beetje over het afschaffen van de dividendbelasting, een cadeautje van 1,4 miljard aan Unilever. Maar het gaat veel meer om de hand op het hart van Segers, de niet-bestaande memo's (die wel bestonden) van Pechtold en het gaat vooral om het eerlijke antwoord naar het beste weten van Mark Rutte. Het gestuntel van minister Wiebes (die een memo voor Rutte zelf schreef en mogelijk strafbaar is) afgelopen vrijdag leidde de aandacht van de kopstukken af, dus als die vandaag valt dan kunt u de dolken van Pechtold, Segers, Rutte en (wat is die trouwens stil) Buma in zijn rug zien zitten. De messen van de oppositie zijn sowieso geslepen. U volgt het debat in de livestream hierboven of op STAATSUNILEVER24 danwel UNILEVERUNILEVER24
UPDATE: Jesse Klaver trapte af. Had een paar scherpe vragen, maar wilde toen hij daar door Greet naar gevraagd werd, nog geen politieke conclusies trekken.
UPDATE: Asscher heeft, bij gebrek aan een tijdlijn van Rutte, zelf dan maar een tijdlijn gemaakt. "Triest om te zien", noemt LoLo de lach van Wiebes. Inhoudelijk dicht bij Klaver. Allebei roepen ook fractievoorzitters coalitiepartijen ter verantwoording.
UPDATE: SP-monarch Marijnissen haalde vilein het liegen van Zijlstra bij het debat, sloot ook aan bij vragen Klaver en Asscher over het gedraai van Rutte. De drie 'grote' linkse partijen zitten min of meer op hetzelfde spoor.  Nu is het de beurt aan Wilders.
UPDATE: Wilders ging er vol in. En bij Greet, dat weet u allemaal, is vol ook echt vol. Rutte en Wiebes hebben 'de boel belazerd' en moeten 'wegwezen'. 'En kom alsjeblieft allebei nooit meer terug'.

Wilders: Rutte en Wiebes hebben 'boel belazerd' en moeten 'wegwezen'

UPDATE: Zelfs SGP'er Ome Kees van der Staaij heeft een hoop 'waarom-vragen' en het 'gevoel bekruipt' hem dat het beste weten van Mark Rutte niet goed genoeg is.
UPDATE: Ook Ouwehand (PvdD) kritisch op Rutte. Straks Azarkan nog, maar daarna eindelijk iemand die de boel moet gaan verdedigen: vvd-onderknuppel Dijkhoff.
UPDATE: Hee, dit was leuk, de bijdrage van Azarkan. Had een heel verhaaltje bedacht en alles: 'het magische document van tovenaar Wiebes', 'de goochelaars van het grootkapitaal', 'de Daltons van de dividendbelasting', het kon niet op. Mooiste woord: 'guitigerd'. 
UPDATE: Tijdens de bijdrage van Dijkhoff (die zijn pr-regeltje dat het 'een rommeltje' is herhaalde) was er eindelijk actie bij de interruptiemicrofoon. Veel actie: Asscher kwam langs, Azarkan, Marijnissen, Ouwehand, Krol, Klaver, nog een keer Asscher, nog een keer Marijnissen, toen nog een keer Klaver, toen Wilders, toen Asscher voor de derde keer en nog een keer Klaver, daarna nog eens Asscher en toen Ouwehand nog een keertje en op het einde Azarkan weer. Leukste momentje was toen Dijkhoff "Het klopte niet" zei over Ruttes uitspraken in november. "Hoe heet het dan, als iemand iets zegt wat niet klopt?" wilde Wilders weten. "Een onwaarheid". HÈÈ HÈÈ, denken wij dan. Daarna vroeg Klaver ook nog om een tijdlijn met wie wat wist na het wob-verzoek naar de memo's. Lekkere inleidende beschietingen waren dit wel.
UPDATE: Henk Krol is zelf ook altijd zijn bonnetjes kwijt maar hij was wel heel boos.
UPDATE: Huh. Buma geeft toe dat hij stukken bij brief van Rutte niet gelezen heeft omdat hij 'weg wil blijven' bij vragen wie wat wanneer wist. Terwijl het daar om gaat. Oppositie snapt er niks van en neemt hem flink onder vuur. Gek verhaal verder van de CDA'er, die het allemaal heel normaal vindt dat hij niets gedaan heeft om de 'onwaarheid' van Rutte te herstellen.

WIE SNAPT DIT?

LOL: Rutte was even weg tijdens inbreng Buma. Wilders: "Misschien is ie al afgetreden." Enfin. Als Buma het zelf nog allemaal snapt, petje af. Nu Gertjan 'Hand op mijn hart' Segers.
UPDATE: Segers geeft toe dat hij zijn hand beter niet op zijn hand had kunnen leggen. Is wel zo. Maar de memo van Wiebes, die Segers wel heeft gezien, is volgens hem 'geen memo, maar een tekst'. Hmmm ja. Segers heeft met de hand op het hart dus woordenspelletjes gespeeld. Tot zover de geloofwaardigheid van de fractievoorzitter van de ChristenUnie. Benieuwd hoe het zo met het bonnetje van Pechtold gaat.
UPDATE: Het knettert tussen GroenLinks en D66. Volgens Pechtold had hij alleen het stuk van Wiebes gezien, maar had dat niet 'op tafel' gelegen en vroeg Klaver hem op 15 november alleen maar naar stukken door 'ministeries of raadsadviseurs'. Klaver vindt dat 'gezwabber' en een 'zwaktebod'.

Dit is wat Pechtold op 15 november zei

Dit is wat Pechtold op 15 november zei

UPDATE: Dat was Pechtold. Het spectaculairst ging hij tekeer tegen Wilders, die het penthouse erbij betrok.

Wilders vs Pechtold

UPDATE: En daarna kwam Baudet. Die had een leuk fragmentje van Rutte op band, maar mocht dat niet laten horen. Daarna had hij het eigenlijk alleen over dividendbelasting en stelde geen enkele vraag. Bedankt voor je bijdrage. Vergadering is geschorst tot 20:30 uur. Wij zijn even spareribs halen.

Broodje!!!

15 november 2017: Rutte ontkende bestaan informeel uitgevraagde memo's

15 november 2017: Rutte ontkende bestaan informeel uitgevraagde memo's

24 april 2018: Rutte had zelf een memo...

24 april 2018: Rutte had zelf een memo...

... en er waren wel degelijk informeel uitgevraagde memo's

... en er waren wel degelijk informeel uitgevraagde memo's

Spoorboekje!

Spoorboekje!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.