achtergrond

Geenstijl

Here we go. EU gaat internet aan de ketting leggen

Over drie maanden gaat de Europese Unie de Duitse internetcensuurwet copypasten in de talen van alle lidstaten. Big Brussel gaat het internet muilkorven door social media bedrijven met wetten te dreigen als ze 'hate speech' niet 'beter aanpakken'.

De EU geeft bedrijven als YT, FB en Twitter nog drie maanden om 'betere aanpak' van "terroristische inhoud, het aanzetten tot haat en geweld, materiaal dat seksueel misbruik van kinderen bevat, namaakproducten en inbreuken op het auteursrecht" aan te pakken. En daar moeten "betrouwbare flaggers" (hun woorden!) voor gaan zorgen. Dat heeft een EU-bobo met de Orwelliaanse titel "vicevoorzitter en commissaris voor de Digitale Eengemaakte Markt" in een Brussels decreet aangekondigd. De argumentatie daarbij is uiteraard weer volkomen kolderiek: "De verspreiding van illegale online-inhoud ondermijnt het vertrouwen van de burgers in het internet." LOL. Dat zegt dus het instituut dat de trollenfabriek EUvsDisinfo subsidieert en dankzij Nederlandse druk van '66 online houdt.

Een uur om de haat te wissen
Het meest bizar is een voorgestelde 'Eén-uurregel': "Aangezien terroristische inhoud het schadelijkst is in de eerste uren nadat deze is verschenen, zouden alle bedrijven dergelijke inhoud als een algemene regel moeten verwijderen binnen één uur na de melding ervan." Hoe moeten internetbedrijven dat doen? Bijvoorbeeld met wettelijk verplichte uploadfilters, waar de EU ook aan sleutelt, maar die alleen maar regressief en censurerend zullen werken. Inmiddels is er, na de 'nepnieuwscommissie', het uploadfilter en de hatespeechprotocollen een duidelijk patroon van verbeten bureaucratie te ontwaren waarmee Big Brussel met big bazookas op de gehele internetvrijheid schiet, in de hoop óók de kwaadaardige kantjes kapot te maken. Maar als er aantoonbare haat & jihad gepreekt wordt in een Turkse moskee in Hoorn, dan zegt de lokale overheid 'niet waar, niks aan de hand'.

We weten derhalve inmiddels hoe de 'progressieve' pendule zwaait, zeker waar het over de aanpak van "hatespeech" en "nepnieuws" gaat. Big Brussel wil de burger beschermen, zegt het. Wij zeggen: the powers that be willen hun eigen machtspositie beschermen door Vrije Geluiden die op internet ongehinderd hun weg naar het daglicht weten te vinden, terug te snoeien en te smoren. Dat zeggen we niet zomaar, dat zeggen we omdat de Duitse censuurwet al heeft aangetoond dat (machts-) kritische geluiden, zoals die van AfD-politici, sneller gejorist worden dan regressieve retoriek van enge imams. Zo blijven Libiërs die in Duitsland saffie-selfies maken na een lekker potje eerwraak op hun zus gewoon online, evenals Syriërs die in Duitsland snijwond-selfies maken na het doodsteken van hun vrouw. Maar twee gekozen AfD-politica zagen hun social accounts afgesloten worden na wat kritische tweets op Merkels migratie-manie.

Divers, inclusief en met de zilte tranen van de zedigheid
Twitter-CEO @Jack deelde deze week ook een hoogdravend stukje retoriek rond de lege buzzwoorden "diversiteit" en "inclusiviteit", over hun verantwoordelijkheid voor 'progressie' en de 'beschaafdheid' van het publieke debat. Sure, Twitter zit vol irritante teringtrollen en agressieve gekken. Maar we maken ons geen illusies over welke "haatspraak" er wordt aangepakt, en welke haat ongemoeid zal blijven uit naam van de inclusieve samenleving. Social media-bedrijven als Twitter en Facebook (en ook, zoals de memo van James Damore bewees,  YT-eigenaar  Google) worden enerzijds bestuurd door progressief geprogrammeerde zedige jongetjes uit de siliconenvallei, en anderzijds hier in Europa door overheden aangespoord om dat progressieve ideaal dat ook in de EU ingebakken zit, aan hun gebruikers op te leggen. 

Al die progressieve buzzwoorden zijn slechts slim gesneden nieuwspraak die niet de vrijheid van meningsuiting en de kwaliteit van het debat moeten bevorderen, maar die kritiek tot een morele misdaad maken, teneinde dergelijke thought crime te kunnen censureren. En dat dan onder het mom van trollenbestrijding. Maar wie bepaalt wat de definitie van 'een trol' is?

2018: shadowbans en staatscensuur
Deze bedrijven passen al semi-censuur toe in de vorm van 'shadowbans': zonder mail of melding aan de gebruiker, wordt zijn of haar kanaal op YouTube of timeline op Twitter zeg maar in de schaduw gezet, waarbij content slechter zichtbaar is, of alleen nog via directe links bereikbaar is, en waarbij de advertenties worden weggehaald (zodat de contentmaker er niets meer aan kan verdienen),  zoals YouTube doet met video's van de sowieso al vaak gejoriste Pat Condell is (zie tweet hieronder) of de in Amerika populaire SJW-criticus 'Sargon of Akkad'.

Nu alleen die internetpaspoorten nog, om anonimiteit op te heffen, en dan krijgt de EU echt lekker grip op de digitale vrijplaats van ideeën, het wereldwijde web. Dat zal vast helpen om de '66-wens te vervullen om 'de voet van de nationalistische rem' te halen. Allemaal met de beste bedoelingen, uiteraard. We zeiden het dit jaar al vaker: 2018 wordt het jaar van de beangstigende dreiging van online censuur.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.