achtergrond

Geenstijl

Marcel Gelauff (NOS) is een onreine blanke aap

Gedoetje over het gebruik van "blank" en "wit" bij de Staatsomroep. NOS-radiomannetje Jurgen van den Berg zei dinsdag iets over hoe de NOS Taalcommissie bepaald heeft dat staatsomroepers voortaan "wit" moeten zeggen als ze het over blanke mensen hebben.

Behalve een lelijk Anglicisme dat op de heteluchtstroom van de sociale rechtvaardigheidshysterie vanuit Amerika is meegevoerd naar Nederland, is het ook gewoon onzin: autochtone Europeanen zijn blank, niet wit, en in veel Europese talen wordt derhalve het woord 'blank' gebruikt: bianca, blanche, blanca. Maar de NOS-logica is nóg maffer, want Baas van het Journaal Marcel Gelauff ziet 'blank' en 'zwart' niet als huidskleuraanduidingen, maar als tegenstellingen. Vanaf 1"30 zegt hij: "Er is gekozen om 'wit' te gebruiken, en niet blank, omdat blank associaties oproept met 'schoon' en 'rein', en als dan zwart de tegenstelling is, is zwart blijkbaar niet schoon en rein." WTF!? Het gaat om huidskleuraanduidingen, om uiterlijke kenmerken dus, niet om inhoudelijke tegenstellingen tussen mensen. Een zwarte kan uiteraard net zo goed schoon & rein zijn, zoals een blanke vies & onrein kan zijn. Zwart is niet automatisch negatief, omdat blank positief zou zijn. Wat is dit voor apekool?

SJW-logica bij de NOS: Als het geen hond is, dan is het dus een kat. Als iets geen lul is, is het dus een kut. Als het geen water is, dan is het dus bier. En als het geen patat is, dan is het dus friet. (Oh wacht die laatste #iswelzo.) We snappen dat de Nederlandse taal lastig is voor de omroepambtenaartjes van de Orwelliaanse Taalcommissie. Maar dit is wel het domste excuus dat Gelauff kon bedenken om zijn poep naar bloemetjes te laten ruiken. De enige die de associatie legt tussen "blank = zuiver, DUS zwart = negatief", zijn die omroepracisten zélf. En dan nog een slotvraag: dat 'blank' associaties zou oproepen met 'schoon' en 'rein', WAT IS DAAR MIS MEE? Of is opgelegde zelfhaat nu ook van Staatsomroepwege verplicht en mag een blanke überhaupt nooit meer als een goed mens gezien worden? Doe toch eens normaal, mens.

Hahaha. Jinek was iets te voor de blanke hand liggend.

De NOS heeft ervoor gekozen om niet langer het woord ‘blank’ te gebruiken in hun nieuwsberichten, maar ‘wit’. Het woord blank zou té positief zijn in tegenstelling tot zwart. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff staat achter deze keuze en vanavond legt hij uit waarom. #RTLLN

Image
48
Reply

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.