achtergrond

Geenstijl

Echt Nieuws over Nederlandse roofkunst in Kiev

Hee nu we toch dat hele verhaal over corruptie in Oekraïne weer opgerakeld zagen door de neppe nepnieuwsbestrijders van de EU, hoe staat het eigenlijk met die roofkunst van het Westfries museum? Het korte antwoord: slecht!

Het lange antwoord: Er zijn nog altijd 19 Nederlandse museumstukken, eigendom van het Westfries Museum, vermist in Oekraïne. In het hondscorrupte land was de geheime dienst van de regering betrokken bij de roof, of in ieder geval de handel in de vaderlandse kunstschatten (plaatjes) die in 2005 zijn gestolen. Temidden van alle nepnieuwsophef staat er vandaag een verhaal in het Noord-Hollands Dagblad over hoe een oud-baas van de geheime dienst het museum nu probeert te helpen die stukken terug te krijgen. Alleen: de vrienden van Rutte, Pechtold en Juncker in Kiev werken nog steeds niet mee. Bewijsstuk A: hierboven hebben we quite an emotional photograph with no place for an alternative point of view, waarop Petro Poroshenko, de chocogarch van Oekraine, te zien is in een joviale begroeting met een paar mensen, waaronder Borys Humeniuk, een rebellenleider, kunstrover en hoofdverdachte van wie het Westfries museum vijf schilderijen met veel pijn, moeite en tegenwerking door Kiev heeft weten terug te bemachtigen. In de video hieronder is een stukje restauratie te zien, want  die Karpaten hebben natuurlijk geen idee hoe je kunst moet behandelen. En of de rest ooit terugkomt? Zolang Marketing Rutte en Alexander Penthouse hun chocoprins te vriend willen houden, zouden we nergens op rekenen. "Ze wachten schaamteloos af tot het allemaal overwaait", lezen we in het NHD. (Foto via kunstrechercheur Arthur Brand)
UPDATE: Ohjee toch nepnieuws. We hadden de verkeerde een pijl naar 'kunstrover' gegeven. Foto veranderd, hierboven een zin aangepast, toelichting in deze tegel. Waarvoor dank.

Restauratie gestolen kunst Westfries Museum, deel 1 from Westfries Museum on Vimeo.

Inventarisatie van de staat van het schilderij Keukenstuk van Floris van Schooten, een van de vijf teruggevonden schilderijen die in 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.