achtergrond

Geenstijl

NRC verzint ALWEER nepnieuws over Russische invloeden (en legt ons woorden in de mond)

Wat krijg je als een krant die internet niet snapt, een verhaal gaat maken over internet? NEPNIEUWS! Zo ook vandaag weer in NRC. Jep. Ze doen het weer. Met inclusief leugens over GeenStijl. Dit mailde "mediaredacteur" Reinier Kist vrijdagmorgen:

(Opklik voor groot)

Dit was ons schaterlachende antwoord op hun spijkers op laag water fopjacht op een paar embedded tweets bij waargebeurde nieuwsfeiten, en verder hebben we rustig afgewacht tot ze zich weer aan dezelfde steen zouden stoten.

(Opklik voor groot)

En ja hoor. Wat maakt die nepnieuwsfabriek aan het Rokin van onze melige mail? Een citaat dat we helemaal nooit gebruikt of gezegd hebben, over beschuldigingen die te hilarisch zijn om serieus te nemen. Oei! Wederhoor verdraaien en verbuigen, dat lijkt ons niet geheel in lijn met de NRC Code voor goed journalistiek gedrag! Houdt dan helemaal niemand zich daar nog aan daar? Tssk, tsssk.

Voor wie het nu nog niet duidelijk is: in de topics waar NRC naar verwijst, stonden tweets met video's van nieuwsfeiten. Enkele van die tweets waren kennelijk afkomstig van (Russische) trollaccounts, en die accounts zijn door twitter verwijderd. We hebben ze via andere bronnen alsnog er in gezet, want het was allemaal echt nieuws met echte feiten, alleen toevallig (ook) door trollen gedeeld. Big deal. In dit topic staat een filmpje dat wereldwijd het nieuws haalde, van een Amerikaanse agent die een onschuldige neger doodschiet. In dit topic slopen banlieubandieten een Parijse bus en dat kun je best onder moslimterreur scharen want het waren echt geen blanke jochies (en bovendien was de primaire aanleiding niet die bus, maar een dom stukje van Grunberg). In dit topic verzamelden we wat beeldmateriaal van een mars tegen sharia. En in dit topic wordt Marine le Pen op het podium belaagd door een tietenprotest. Allemaal waar gebeurd.

Maar NRC ziet overal RUSSISCHE COMPLOTTEN en slaat daarmee wild om zich heen (zie ook: de afzichtelijke Omtzigt Canard die nog steeds niet hersteld is.) En zo is ineens iedereen schuldig, zelfs een van hun eigen NRC-verslaggevers, hoewel ook hij feitelijk nieuws retweette dat toevallig door een trollaccount werd gedeeld. En dat is dus het punt wat ze in die analoge fopnieuwsfabriek niet snappen: wat de inhoud betreft, waren de tweets gewoon feitelijk. De kracht van goeie trollaccounts is namelijk dat ze 90% van de tijd feiten & waarheden delen. Het is die laatste 10% waar je voor moet waken. NRC draait dat om, spoort een magere 30 van die feitelijke tweets op die in 2 jaar bij 10 mediamerken hebben gestaan, verzint daar vanuit de antirussische tunnelvisie een eigen context bij en voilà: ineens leiden alle media aan "Russische invloeden". Le Canard NRCé ziet weer eens 100 spookrijders op dezelfde weg waar wij d'r allemaal maar eentje zien: NRC zelf.

Nee, geen link naar NRC want je moet sturend nepnieuws niet verder helpen verspreiden. U kunt nog wél stemmen op Le Canard NRCé in de NRC Fotowedstrijd.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.