Vaderlandsch vernuft. De 3D-printbrug
Fuck ja Nederland! Hup het land van creatief met technische oplossingen omgaan met een onmogelijk natte rivierdelta! In Gemert wordt vandaag de eerste brug ter wereld geopend die uit de 3D-printer is komen rollen. Schitterend dat in het land dat steeds meer door professioneel slachtofferschap en sociale wetenschappen geteisterd land af en toe ook nog eens wat moois industrieels gebeurt. Want ja, maatschappelijke vooruitgang komt nu eenmaal niet voort uit bewustwordingsdebatten in de Rode Hoed, maar uit de rekenmachientjes van Delft en Eindhoven.
Ps. Deze betonbrug is leuk natuurlijk, maar stiekem wachten we nog op de MX3D-brug, die net een beetje kickeder is want staal.
Reaguursels
InloggenBrug komt uit 3d printer rollen?
Flikker toch op, wat "geprinte" beton elementjes met in 1 richten wapening opgenomen. (wel knap overigens)
De kop schotten waartussen deze elementjes en waarop is afgespannen zijn "gewoon" prefab.
Dus "een geprinte brug" dekt nauwelijks de lading.
Maar goed, De BAM is weer eens in het nieuws.............
Nou sorry hoor, maar dit is echt geen Nederlandse vinding of creativiteit. Die printers komen uit het buitenland. In plaats van zo'n klotebrug zouden ze hele wijken binnen een jaar uit de grond kunnen stampen om goedkope woningen te realiseren voor hen die verkankerd zijn over hoge huren, veroorzaakt door grijpgrage huisjesmelkers die van Amsterdam een expats-city maken waar je onder de 1000 euro bijna niks meer kunt huren.
Die grijpgrage huisjesmelkers snap ik wel... Het probleem is eerder dat er teveel mensen zijn die zich Amsterdammer willen kunnen noemen.
Marktwerking heet dit.
Ik vind het overigens prima hoor... Hoe groter het percentage mensen is die daar vrijwillig willen wonen, hoe langer het hier in Twente prettig en betaalbaar wonen blijft.
Als je dadelijk werkelijk alles kan uitprinten van een compleet huis tot een kopje koffie dan gaat dat gegarandeerd tot banenverlies lijden. Want niet ieder mens is van nature een ontwerper.
Je koopt juist bij Nike alleen het Design, geen skills nodig hier, je mag ze zelf uitprinten. Of het in Milkshape Blender zelf doen natuurlijk,
Hier is een idee: als we eens alle subsidie/beurzen/geld die we nu aan sociale/culturele/DiedrikStapel wetenschappen geven, in Beta-wetenschappen steken?
Check my privilege? I ENGINEER my bloody privilege!
Omscholing is geen excuus voor het vernietigen van banen door robotisering.
Slet dat een auto gemaakt zou worden zonder robots,hoeveel mensen zouden er dan in Born werken?
Doemscenario's en de mensheid: een oude combi.
Industriele revolutie=massale werkloosheid en armoede. Het tegenovergestelde gebeurde: betere arbeidsomstandigheden, kinderen kunnen naar school, eerste welvaart.
Automatisering=massale werkloosheid. Mhhh. Weer vooruitgang en onnoemelijk veel nieuwe banen.
Robotisering=massale werkloosheid. Ja blijven roeptoeteren. Inderdaad bestaande banen verdwijnen. Er komen nieuwe. Welvaart en levensstandaard nemen toe. Misschien wel een vierdaagse werkweek mogelijk, of basisinkomen.
Spannend: jazeker. Doemscenario? Op de grote hoop bij zure regen, .....
@botbot, ongeveer even veel. Er zouden echter hooguit honderd auto's per dag van de band rollen (als je dat al haalt) ipv de ruim 700 die er nu gedaan worden. Veel van het werk dat door robots wordt gedaan is daarnaast het repetitieve, zware klote werk (zoals uitlijnen en puntlassen van panelen) waar mensen een pleurishekel aan hebben, stuk aan gaan en stiekem ook niet zo goed in zijn.
Juist en wat gaan die 100 auto,s dan kosten? wel zo duur dat tien op een dag ruim voldoende is en het personeelsbestand krimpen moet.
Sowieso lijken als je echt naar uitersten kijkt industrialisatie en min of meer feodale praktijken twee uitersten te zijn, maar waar wel de eerste mensen grotendeels bevrijd heeft van het tweede (en de VS was het zelfs het geindustrialiseerde noorden tegen het zuiden dat economisch op slavernij dreef - en dat als 'manier van leven' wilde behouden.
Toch zijn banen die in eerste instantie voor robotisering in aanmerking komen, banen met een hoog verloop sowieso en dus tijdelijke contracten ook. En wat is er op tegen als robotbedrijven die nagenoeg break-even draaien banen overnemen van uitzendbureau's die de neiging hebben een beslag te leggen op een relatief groot deel van de toegevoegde waarde van zo'n werkplek, waar niet zoveel tegenover staat (behalve dat je dus snel van iemand die dat werk doet afkunt.. dat is meer wetgeving dan een verdienste en met dat soort winsten kan men ook goed lobbyen ook).
En als je kijkt naar een zwembad in een hedendaags bungalowpark, dan is de outsourcing op het eerste gezicht ook best wel extreem.. toezicht in het zwembad is met camera's ipv een badmeester zo lijkt, dat zwembad wordt gerund door een derde partij,die komt dan aanrijden in een busje dat verraad dat ze dus meerdere zwembaden runnen, maar aan de broek zie je weer dat iemand die het water komt testen weliswaar in het busje van die 3e partij (mee)rijdt, maar voor CSU werkt (zal wel een Rentokil-achtig bedrijf zijn) en van een leeftijd is dat ie misschien ook niet eens in vaste dienst is, maar via een soort payroll-contructie werkt. Wat dus vroeger iets was dat personeel van een zwembad deed, daar zitten nu dus zomaar 3 lagen outsourcing misschien wel tussen - en ik denk dat de enigen die wat opbouwen daaraan, feitelijk overhead is als uitzendbedrijven, managers en accountants.. regel dan inderdaad wat sensors die de kwaliteit van dat zwemwater (op afstand) in de gaten houden.. (met desnoods nog een paar schoonmaakrobots erbij.. ). En zorg dat je dan wat mensen hebt die daar mee overweg kunnen (en dan moet je ze weer wat leren en zorgen dat er gebruiksvriendelijke interfaces op die apparatuur zit - het doen van die proefjes voor de waterkwaliteit zou in principe moeilijker moeten zijn om te kunnen leren.. wat nu dus ge-outsourced wordt, maar waarschijnlijk dus niet om die reden - maar zo verdienen onderhand wel erg veel mensen denk ik een relatief hoog salaris aan zo'n groep mensen, die zelf misschien niet zoveel kunnen ook - mag je onderwijs misschien aanrekenen - en kom je alsnog weer in dat 'feodale vaarwater' met alle nadelen die daar nog meer aan kleven.. ik zeg dan: tijd om weer een beetje richting nieuwe industriële revolutie op te schuiven, in praktijk en historisch dus ook eerder types die het leven beter maken.. die andere 'job creators' ,ik heb het er niet zo op.. en praktijk leert ook dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt er relatief weinig beter van worden, met robotisering kan je iig kwalitatief betere banen creëren, waarbij minder aan overhead en zaken als lobbyen verloren gaat).
ja! Dood aan het vakmanschap, allemaal met designbrillen op robots aansturen. (totdat een robot ook de moeilijke designer vervangt natuurlijk: duurt niet lang)
Mee eens, want wie moeten straks de uitkeringen opbrengen voor alle bouwvakkers die werkloos worden? Voor bedrijven zijn dit waarschijnlijk lucratieve processen, maar voor de "gewone Nederlander" lijkt dit minder gunstig.
Laten we de robots belasting betalen?
Ah, u koopt uw schoenen nog bij de ambachtelijke schoenmaker, uw kleren bij de kleermaker en de bank is door een echte meubelmaker gemaakt? Of is dat eigenlijk wel heel erg duur en koopt u ook liever schoenen, kleren, en meubeltjes die in veelal geautomatiseerde processen worden gemaakt?
Dit gelul over dat je geen machines mag maken die menselijke arbeid vervangen is zo oud als de piramides. En het wordt keer op keer ontkracht.
Laat ik heel direct zijn, als iemand een machine kan maken die beter kan wat jij kan. Dan ben je overbodig.
Als je niet overbodig wilt worden zul je je moeten aanpassen.
Banen creëren of behouden omdat het zo zielig is als mensen niet meer kunnen werken hebben we geprobeerd. Die noemde we Melkertbanen en waren een enorme ramp. En betekende dat mensen die wel bijdroegen aan de economie voor de onrendabelen moesten betalen.
Noem mij een rechtse eikel maar daar heb ik geen zin in.
Dat logo van de TU Delft..... het lijkt wel fuDelft...
Je moet wel oppassen met printen van bruggen en rotondes op Microsoft systemen. Soms reageert de printer niet en dan blijft je printtaak in de wachtrij staan. Kom je de volgende dag op het werk dan liggen er zo maar wat bruggen en rotondes bij je printer.
In Barcelona staat een 3D-geprinte betonnen kathedraal. Heet Sagrada Família . Zijn tijd ver vooruit dus.
En wat een liluk ding is dat. Die moeten ze ouderwets bombarderen met gegoten granaten.
@miko Dat was het plan van de terroristen op de Ramblas.
Eindelijk iets positiefs op GS. @Redactie: graag meer van dit soort topics. Cool!
+10 voor rit soort onderwerpen.
Ideetjes: koop zonnepanelen om de geldstroom naar zandbakkië te dwarsbomen (en de energietax te fucken); de IQ toename van AI versus politici; ...
Energietax? Ik heb al geen gas en lever dik terug (jeay)
Helaas, helaas. Ook de TU Delft heeft sinds kort een heuse Diversity Officer, die komt controleren of de schoenmaat en schedelomtrek van de medewerkerspopulatie wel de juiste standaarddeviatie hebben. www.tudelft.nl/en/2017/dewis/tu-delft...
Rinze Benedictus. Geen vrouw. Geen migratieachtergrondier (alhoewel Rinze wat Fries aandoet). Dan moet het wel een excuus-diversity officer zijn.
In zijn profiel heeft hij het anders alleen over zijn vak, zijn prestaties en gezin. Dat baantje heeft hij natuurlijk gewoon in z'n mik geschoven gekregen van het bestuur. Hij hoeft er gelukkig geen carrière mee te maken zoals die muts bij de VU
Even for the record: Een lichtgetinte Indiër bij het beginplaatje. Jammer dat we dit soort dingen "moeten?" turven. De Sesamstraat-check. Mooi bruggetje met het bruggetje.
Vergeet ook de rotonde niet die geprint is
www.omroepbrabant.nl/?news/270542682/R...
Ik vind helemaal mooi!
Ik blijf de term ‘printen’ toch wat gek vinden.
REAGEER OOK