Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Correspedant overgenomen door zwarte farao's

Het is Black Achievement Month en dat moet u weten ook. Bij De Correspondent zijn ze zwaar moreel gechanteerd met verwijten van racisme om echt een heerlijk krankzinnig stuk van een paar beroepskwetsjankies te plaatsen over "vergeten zwarte mensen in de geschiedenis". Het is namelijk mode onder SJW's van rijkgepigmenteerde persuasie om de geschiedenis zo te herschrijven dat alle goede dingen van het leven (wetenschap, mooie muziek, intellectuele vooruitgang) te danken zijn aan zwarte mensen, in plaats van de Faradays, Mozarts en Hegels die je in de "imperialistiese geschiedenis" aantreft. Dat leidt echt tot hi-la-ri-sche geschiedvervalsing: Afrocentrisme. Parel op de kroon van de zwartepietificatie is de "we wuz kangz"-mythe waarin bepaalde UvA-typjes claimen dat de Egyptenaren zwart waren en dat eigenlijk alles wat we daarna als beschaving hebben gedaan gepikt hebben van de Egyptenaren. Compleet onzin, maar toch: het artikel in de Corrie begint uiteraard met wel met de "We wuz Kangz"-mythe over Imhotep, kennelijk een Michaelangelo die we over het hoofd gezien hebben (en die ook nog eens zwart bleek). 

De verzinsels van de Terry over de homeopathische verdunning van het Romeinse Rijk zijn een lachertje vergeleken bij de "Black History" die  op de UvA wordt gedoceerd en bij De Correspondent een ingang vindt. De rest van het lijstje wordt gelukkig wel beter, trouwens: na een vagelijk gepromoveerde "zwarte filosoof" krijgen we een mythische koning die zogenaamd Timboektoe uitbouwde tot een prachtige islamitische stad terwijl wij hier een beetje verdwaasd de Middeleeuwen beleefden in onwetendheid en duisternis. Jammer dat het beeld van de achterlijke middeleeuwen al in de jaren '50 naar prullenbak is verwezen door onder meer C.S. Lewis in The Discarded Image - dat is natuurlijk een echte historicus, dus die wordt niet gelezen door de sekte die zich verlaat op boekjes van Amerikaanse activists met een behoorlijke afstand tot de historische werkelijkheid. Tuurlijk, Timboektoe is enorm stoer en al die boeken zijn ook tof (dus moesten ze kapot van de moderne moslims), maar om nou in Black History Month te zeuren over de doorgewerkte slavernij en racisme van Zwarte Piet door met Musa I van Mali te komen? Een kleine blik op Wikipedia leert ons dat hij leiding gaf aan een immense slavenstaat en met 12.000 slaven op pelgrimage naar Mekka ging. Gelukkig bestaan er in de door leftie fake news gebrainwashte UvA-koppies geen zwarte of islamitische slavenhouders, want anders zou hun betoog wel wat aan kracht inboeten.

Vervolgens wordt het wonder boven wonder nog interessant ook. We krijgen we een paar sleutelfiguren uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de west: Anton de Kom, Sophie Redmond en Otto & Hermine Huiswoud. Uiterst interessante mensen aan wiens hand men prachtige inkijkjes kan beleven in de grote machinaties van de 20e eeuw: communisme, dekolonisatie, de omgang van het kleine spruitjesnederland met de grote wereld. Uiteraard staan er ook drie Amerikanen op de lijst, want de Nederlandse zwarte bewustzijnsbeweging praat ons natuurlijk maar al te graag aan dat het hier allemaal net zo is als in de VS. Overigens is het wel prachtig om te zien hoe de zeer bescheiden bubbles van SJW-schreeuwers functioneren: een randfiguur als Audrey Lorde "aan de basis van de intersectionaliteit, een feministische beweging die ras, klasse, leeftijd, gender en seksualiteit combineert" wordt op een voetstuk gehesen, maar een Napoleon kun je haar toch niet noemen; met een publiek van wat halfacademische boosluitjes is haar invloed op de loop van de geschiedenis nou niet echt schokkend te noemen. 

De schrijvers doen ook vermoeden dat dit samengeraapt zooitje dorpsonderwijzers, mythologische figuren en randschrijvers slechts het topje van de ijsberg zijn: "De twaalf personen hierboven zijn een kleine selectie van sleutelfiguren uit de geschiedenis die licht werpen op zwarte perspectieven. Ze laten zien dat er veel meer andere verhalen en perspectieven te geven zijn dan we nu via scholen, media of culturele instellingen krijgen aangeboden." Dat is uiteraard helemaal waar en er zijn ontzettend veel ontzettend interessante zwarte perspectieven in de geschiedenis. Dat de zwarte emancipatie en de dekolonisatie echter de hoofdmoot op het curriculum zouden moeten vormen en een centrale plaats zouden moeten innemen in het nationale historische geheugen is kolder. Er is gewoon simpelweg veel te veel andere geschiedenis en Suriname en dat zwikkie eilandjes zijn nooit meer geweest dan matig belangwekkende sideshows van de Vaderlandse Geschiedenis, met enkele tientallen belangrijke betrokken en een paar kleine, oninteressante oorlogjes. Pindanootjes vergeleken met, zeg, het geworstel met Napoleon, het gedoe met ome Hiti of de strijd tegen de Spanjaarden. Op een schaal van Napoleon en Hitler is een Surinaamse dokter gewoon niet zo ontzettend boeiend: inderdaad, leuk voor de idioten die daadwerkelijk nog geschiedenis gaan studeren na de middelbare school (zoals uw nederige dienaar), maar om dat nou aan het curriculum van elk schoolgaand kind in Nederland toe te voegen? Helemaal grappig is het natuurlijk als dat zou komen door een "wit complot" om de "zwarte geschiedenis uit te wissen" waardoor de Griekse filosofie ineens zwart is en de basis van de moderne vrijheid niet in de Europese verlichting ligt, maar in de Afrikaanse tribale Ubuntu-gedachte - wat kennelijke types wel eens beweren. 

Het is vreselijk jammer dat de UvA-activisten door morele chantage niet tegengesproken worden in hun geschiedvervalsing en hun hilarisch debiele wereldbeeld. Zo worden namelijk de werkelijk interessante historische figuren (die, for a change, ook echt bestaan hebben) zoals Anton de Kom ondergesneeuwd in een kolkende stroom hysterische onzin van een stel beroepsactivisme. Grote schrijvers en mensen uit de emancipatoire beweging als W.E.B. Dubois en De Kom verdienen inderdaad de historische aandacht en zijn ook grote schrijvers en denkers: dat hun erfenis wordt beheerd door een paar krankzinnige typjes aan de UvA en zo naar de couranten doorsijpelt doet afbreuk aan hun historische importantie. Het is trouwens werkelijk diepracistisch dat De Correspondent dit soort koldergeschiedenis van mensen plaatst: in plaats van serieuze zwarte geschiedenis wordt het zwarte erfgoed gelijkgesteld met een paar intellectueel oneerlijke activisten die een bijzonder onvolwassen en historisch onjuist beeld presenteren, maar uit een soort paternalisme en angst om voor racist versleten te worden krijgen dit soort nono's toch een podium. Het geeft aan dat Bobby Rijndwerg en zijn bende zwarte mensen niet als gelijken ziet, maar als een leuk accessoire om de eigen deugdelijkheid te tonen. 

Goed, om het stuk met een vrolijke noot te eindigen: toch nog een  vergeten figuur van kleur! Wisten jullie dat de een van de rijkste personen en tevens grootste plantagehouders in Suriname in de 18e eeuw een zwarte vrouw was? Elizabeth Samson, mensen. Gaat dat lezen dan hoe ze van de slavernij opklom tot de Andrew Carnegie van de kolonie. De vrouw die tot aan de Hoge Raad procedeerde om met een bakra te trouwen EN WON. Kortom, de enorme grijstint die het zwart-witverhaal in de Corrie in perspectief plaatst. De vrouw die in één keer alle voorzichtig gesponnen UvA-realiteitjes onderuit schoffelt. 

Reaguursels

Inloggen

God wat een lelijke gozer.
Moet dat nou?

mallekater | 08-10-17 | 14:39

Vroeger op tv was een man die beweerde dat de hele Griekse mythologie zich op de Zeeuwse eilanden had afgespeeld. Hij had overtuigende (ahum) argumenten waarheen hij alles naartoe redeneerde.
Maar dat was in het programma Showroom dat zonderlinge types portretteerde, niet bij een instituut dat zich universiteit noemt.

Franker | 08-10-17 | 13:29

Zwart niet nee. Maar gezien de regionen waaruit zij afkomstig zijn kun je toch niet anders dan concluderen dat zowel Jezus (het midden-oosten) als Sint Nicolaas (Turkije) met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet het roomblanke uiterlijk hadden waarmee zij hier steevast worden af/uitgebeeld, maar getinte, mediterrane types waren. Ik bedoel, wel een beetje realistisch blijven mensen. Dat zijn gewoon de feiten.

VanEndehoven | 08-10-17 | 11:53

We wuz kangz.

Varende_Reaguurder | 08-10-17 | 10:51

Straks komen de chinezen vertellen dat Jezus geel was.

Zorbadon | 08-10-17 | 09:10

niet blanken zijn bruin. zwarte piet is zwart (van de roet)

ogeon | 08-10-17 | 08:37 | 1

Dat is nou al een beetje een errug oude... zwartjes zijn zwart en witjes zijn wit, lijkt me helderder.

mallekater | 08-10-17 | 17:04

Alle rasjankerts: verplicht Frantz Fanon lezen, tot de laatste letter.

bisbisbis | 08-10-17 | 05:11

Veel mensen weten dit niet maar hermann goering was eigenlijk van origine een neger uit betsuanaland.

12pints | 08-10-17 | 03:06

Artikel in de Correspondent gelezen en heeft vrijwel niets van doen met (wetenschap, mooie muziek, intellectuele vooruitgang),
Ja Imhotep als het allemaal waar is en voor alle anderen zijn even zovele zo niet veel meer voornbeelden te vinden ui anders gekleurde culturen.

Dat gezeur dat de Arabieren van alles uitgevonden hebben en nu de Afrikanen is klinkklare nonsens. Ja in de verre geschiedenis zijn er ook enige vooruitstrevende figuren in Afrika geweest, hadden Arabieren wijsgeren en waren ze zeer goed in de astrologie.

Maar de grootste basis van hun wetenschap ontstond doordat men In de eeuwen na het ontstaan van de islam de Islamitische wetenschappers veel vertaalden uit Iraanse, Perzische, Indische, Assyrische en voornamelijk Griekse kennis naar het Arabisch. Algebra ontstond uit die basiskennis in de Arabische wereld.

Kortom het stelt allemaal niet erg veel voor wanneer men alle inzichten, ontwikkelingen, uitvindingen en patenten door de eeuwen heen tot heden bij elkaar optelt. PUUR SJW gezeik.

Moneytron | 08-10-17 | 01:14 | 1

Perfect omschreven, heel die SJW cultus is een tijdelijke manifestatie van de 21e-eeuwse tijdsgeest. Een lege huls, met loze woorden, kudo's voor uw betoog.

Batavi Magistralis | 08-10-17 | 01:53

Elisabeth Samson is inderdaad een heel boeiend figuur in de Surinaamse geschiedenis. Cynthia McLeod (dochter van de laatste gouverneur/eerste President van Suriname Ferrier) heeft een historische roman over haar geschreven: De vrije Negerin Elisabeth. Ik zou ook willen aanstippen Richard Anton Patrick Connel O'Ferrall. Wat over hem op Wikipedia staat is bijna zo overgetypt uit de oude kranten van Suriname. Ze vermelden niet dat hij de nieuwe redacteur werd van de oude krant Onze West als de oude redacteur Kraag wegloopt om de nieuwe krant "De West" op te richten die nu nog bestaat. Nooit worden Baron, Boni en Jolie Coeur genoemd in dit soort beschouwingen. Ik ken nog drie andere, Cojo, Mentor en Present, levend verbrand op de brandstapel. Gevluchte slaven die alleen maar een vuurtje stookten om de aandacht af te leiden zodat ze voedsel konden gaan stelen. Maar toen brandde de halve stad af . . .

Ikbeneenzelfbouwer | 08-10-17 | 00:29

De leukste bruine mensen zijn die intens diep zwarte humor jongens. Springen ook heel hoog, grote piemel, advocaat, nos medewerker, succesvol tuig-vlog/rapper/crimineel

rattenvanger XL | 07-10-17 | 22:17 | 1

Ik ga voor Braboneger.Lijkt mij een leuke buurman.

Rest In Privacy | 07-10-17 | 22:40

Ik ben gelovige in de heilige Raptor Jezus en ik voel mij door de naam Black Jesus enorm gertriggered. Want tot op heden is er nog steeds niet bewezen dat Jezus geen raptor had kunnen zijn

MPdeH | 07-10-17 | 22:16 | 1

Het was ook een T-rex die de appel plukte, Weten niet veel mensen!

Rest In Privacy | 07-10-17 | 22:41

De zwarte homo sapiens presenteren als nieuwe uber mensch door witte zelf haters, brrrrr.

Castor12 | 07-10-17 | 22:07

Roche, universiteit van Portland en Intel sponsoren deze onzin.

arlen | 07-10-17 | 22:02

Lubachhhhhh, ze stelen jou idee!

Rest In Privacy | 07-10-17 | 21:58 | 1

Insert "w'

Rest In Privacy | 07-10-17 | 22:10

Vraag jezelf eens af hoeveel zwarten er eigenlijk een Nobelprijs hebben gewonnen. En dan niet de politiek gestuurde of arbitraire prijzen zoals vrede of literatuur, maar prijzen die er wetenschappelijk toe doen; natuurkunde, scheikunde, geneeskunde en economie.

de euro middenweg | 07-10-17 | 21:41 | 4

Joh! Breng die progressieve Noren nu alsjeblieft niet op het idee dat je mensen prijzen kunt geven uitsluitend OMDAT ze iets meer melamine in hun huidje hebben dan de gemiddelde Noordwest- europeaan... nu wij het er tóch over hebben: hoe zou het demlaatste tijd met Barack Obama gaan?

bisbisbis | 08-10-17 | 04:40

Bijna allemaal, Marco Polo, ontdekkingsreizigers, kolonisten, Zuid-Afrika, ik kan niet ophouden om op te noemen waar al die witte, overigens zijn het blanke, mensen geweest zijn. Heel,Zuid-Amerika. De Verenigde Staten. Pfft. Wat een rare vraag.

ristretto | 08-10-17 | 08:29

Ikbeneenzelfbouwer....0041
Nou, eh, zoveel zelfs dat de zwartjes nu, na eeuwen nog, over lopen te emmeren.

Maar ja, de geschiedenis is zo'n dingetje, nietwaar??

mallekater | 08-10-17 | 17:07
▼ 1 antwoord verborgen

Het afrocentrische antwoord op de mythe van de blanke superioriteit is de mythe van de zwarte superioriteit.
Dat zegt genoeg.
Iets met pot en ketel.
Splinter en balk.

noordwal | 07-10-17 | 21:00

Helemaal ongelijk hebben ze natuurlijk niet.De uitwassen van 'een bepaald geloof' heeft noordafrika toch wat licht getinter gemaakt.

nemeton | 07-10-17 | 20:46

"We wuz kangz n shiet" haha 4chan derogatory lingo

Demoncraten666 | 07-10-17 | 20:42

100000 jaar geleden zijn we ook uit Afrika gekomen ook zwart mag dat ook even vermeld worden in black achievement maand. Er zit minder genetische variatie tussen alle mensen dan in een gemiddelde chimpanseegroep. Blank, wit, rood en geel en alle andere varianten kunnen echt vruchtbaar nageslacht krijgen. Nu heb je de neiging om de voorkeur te geven aan mensen die op jou lijken (kinselectie als evolutionair principe) en om met mensen om te gaan die volgens dezelfde regels handelen als jij.

bijna_raak | 07-10-17 | 20:10

Evolutie? Jazeker, de neergaande variant.
Goodbye, prepperen, op de barricaden en achter de zandzakken want de doorgeslagen debielzombies zijn losgslagen en veroorzaken een complete World War Z chaos. Gelukkig zijn de andere zombies nog allert door te beweren dat deze puinhoop wordt gered door maitreya, de nieuwe (islamitische) wereldleraar. Zoiets als de redding van diabetesfonds door Verkade.

matrixbluepill | 07-10-17 | 19:47

In navolging van de VS gaan ze hier in Nederland ook beginnen met die Amerikaanse etnocentrische zwarte onzin die ons vertelt dat de zwartmens aan de basis heeft gestaan van alle Westerse-, Aziatische- en Zuid-Amerikaanse beschavingen. Het enige bewijs dat te berde wordt gebracht is het hebben van 'broad features' dwz negroide gelaatstrekken en donkere huidskleur.
Ik heb op YouTube een vijftal van die documentaires gezien (weet de titels helaas niet meer!) maar als je zin heb in een lachstuip moet je ze eens opzoeken!

BadLieutenant | 07-10-17 | 19:40

Dus als het goed begrijp waren het de zwarten, in Egypte, die zo'n beetje de slavernij hebben uitgevonden of in ieder geval hebben groot gemaakt? Met blanke slaven?

Elessir | 07-10-17 | 19:37

Goed stuk, ook dat van de heren Boter en Flintermann dat gelinkt wordt.

We willen allemaal graag van grootheden afstammen in plaats van losers toch? Wie wil niet dat een genealogisch onderzoek aantoont dat onze opa Karel de Grote was en onze betovergrootmoeder Cleopatra? Minus de details van de hoeveelheid doden en ellende die ze op hun geweten hadden uiteraard. Waarom we dan uiteindelijk zelf nog steeds randfiguren zijn die nooit iets gepresteerd hebben blijft een raadsel. Je kunt beter een groots (en goed) mens worden, voortkomend uit een onbetekend nest, dan een mislukt, opgeblazen ego van roemrijke historische komaf.

Toch apart die beroemde uitspraak van Martin Luther King dat hij een droom had dat ooit mensen zullen worden beoordeeld, niet op de kleur van hun huid, maar de inhoud van hun karakter. Om vervolgens gekaapt te worden door drammende kleuters die alleen maar zich willen en kunnen voorstaan op hun huidskleur en hun martelaarscomplex en de al dan niet ingebeelde ellende die hun voorouders is aangedaan door een piepklein deel van de voorouders van andere mensen, die ze collectief veroordelen wegens hun afkomst en huidskleur.

Dat wij "kleurloze" mensen dan weer massaal afstammen van een maatschappij vol horigen, die gebonden aan hun land en heer moesten zwoegen om een piepkleine steenrijke adel van luxegoederen te voorzien, interesseert niemand ene moer. Ons niet, want wij hoeven geen minderwaardigheidscomplex te camoufleren door een lichte huidskleur nog wat meer te benadrukken met een flinke laag loodwit of talkpoeder. De drammers niet, want voor hen is hun kleur nog verder benadrukken en zich figuurlijk als een Zwarte Piet in blackface te hullen de voornaamste basis voor hun eigenwaarde.

Genoeg voorbeelden uit hun kunst dat de Oude Egyptenaren een moksi volkje waren. Kijk dit gemengde stelletje maar eens: www.bluffton.edu/homepages/facstaff/s...
En deze voorname dame is ook verdacht mengelmoezerig qua kleur en gelaatstrekken: en.wikipedia.org/wiki/Nefertiti

Het idee dat slavernij een unieke, letterlijk en figuurlijk zwarte bladzijde uit de geschiedenis was is ook met gemak te ontkrachten voor wie maar bereid is even op het internet rond te struinen of een geschiedenisboek te openen. Je opwinden over een standbeeld van een generaal die de onafhankelijkheid van het Confederale Zuiden van de VS verdedigde? Wat moeten de Italianen dan wel niet denken van de Zuil van keizer Trajanus in Rome? Een monument ter meerdere eer en glorie van de totale genocidale vernietiging van het volk van Dacië. Kent u dat niet? Klopt, u kent het waarschijnlijk alleen nog van een automerk, aangezien alle Daciërs die niet gedood werden door de Romeinen werden gedeporteerd naar de rest van het Rijk als... slaven. En daarna werd de leegte opgevuld met Romeinen vanuit dat Rijk en zo komen we aan al die Roemenen. Waarvan de criminele elementen dan weer zijn uitgewaaierd over de rest van Europa, tot opluchting van de thuisblijvers, maar ik dwaal af...

Wie graag een paar echte Afrikaanse "grootheden" uit de geschiedenis wil kennen, waarbij grootheid net als onder het blanke westen vaak in liters gevloeid bloed kan worden uitgedrukt, hoeft niet echt lang te zoeken. Neem bijvoorbeeld feministe en xenofobe avant la lettre, koningin Ranavalona I van Madagascar. Mocht trouwen met de kroonprins en later koning ven Imerina, het dominante centrale koninkrijk op Madagascar in die tijd. Wist na diens onfortuinlijk vroege dood (vermoedelijk liefdevol door haar bespoedigd) de macht te grijpen door haar rivalen in de familie kalt te stellen.

Had het niet zo op een invasieve nieuwe religie genaamd het Christendom. Zag ze als een soort vijfde colonne ter kolonisatie van haar land door de Britten en Fransen en als een bedreiging van het traditionele geloof van voorouder- en talismanverering. Ze bedankte daarop hartelijk de westerlingen, zendelingen en immigranten voor de nieuwe kennis en technieken die ze hadden meegebracht, maar met hun religie mochten ze opdonderen. Helaas ging ze daar wel vrij effectief en radicaal te werk, want christenen mochten bijvoorbeeld rekenen op hangen aan een touw boven een ravijn waar na weigeren tot afzweren van hun nieuwe geloof en aanbidden van het traditionele, één voor één de touwen werden doorgehakt. Of ze liet ze langzaam opkoken in een pot vol water (wat stereotiep Afrikaans weer). Ze geloofde ook heilig in "recht door beproeving": je moest wat stukjes kip eten (ja, weer Afrikaans stereotiep, sorry) kreeg dan giftig sap van de Tangena-boom te drinken en als je die kip weer uitkotste of niet een uiterst pijnlijke dood stierf was je onschuldig. Een eerlijk proces met rechter, jury en bewijsmiddelen was duidelijk geen westerse verworvenheid die ze wilde overnemen.

Ook is ze één van de weinige Afrikaanse vorsten geweest die erin is geslaagd een aanval van westerse mogendheden af te slaan met militaire middelen. Omdat wapens en zo dan wel weer iets westers waren dat ze graag kopiëerde. En ze hield net als haar voorouders en de rest van Madagascar erg van slavernij. Het houden van rooftochten om slaven te kunnen maken en verkopen hield haar ook mede op de been. Ze zal niet blij zijn geweest toen de westerse landen de slavernij afschaften. Tot heden ten dagen is Madagascar verdeeld in afstammelingen van drie klassen: Andriana (edelen), Hova (vrije burgers) en Andevo (slaven).

Maar nee, slavernij en zo, dat was vast allemaal echt alleen blank tegen zwart.

Wol | 07-10-17 | 19:36 | 3

Nog vergeten te vermelden: de Malagasy zijn niet helemaal "zwart" overigens, al zien velen er wel zo uit. Ze spreken een Maleis-Polynesische taal en komen oorspronkelijk (deels) waarschijnlijk uit Borneo in Indonesië. De Afrikaanse elementen kwamen later binnenwandelen, maar ze zijn dus een geslaagd voorbeeld van rassenvermenging. Hoop dat dat zwart genoeg is voor de negrofielen?

Wol | 07-10-17 | 19:39

Ik raad u aan uw epistel te publiceren in de Correspondent. Dat zou pas echt toegevoegde waarde betekenen voor dat gemankeerd blog.

Moneytron | 08-10-17 | 01:20

Ik begin me zo langzamerhand af te vragen welke wetenschapper/ schrijver achter de nick "Wol" verborgen gaat. Dank weer voor dit stukje, veel van geleerd!

EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 11:14

Prima toch? zal net zo succesvol zijn als een white-awareness in bv Kenia of Ghana.

Stortkoker | 07-10-17 | 19:31

Met belangstelling dat stuk onder ‘Compleet onzin’ zitten lezen. Wat is wetenschap toch heerlijk. Bewaartip.

Risingson | 07-10-17 | 19:25

Wie heeft al dat Egyptische katoen nu geplukt?
Ik ben even in de war.

Cold-Cees | 07-10-17 | 19:23

Deze zwarte activisten hebben ondertussen niet door dat ze voor het karretje gespannen worden van een stel wat geslepener activisten. Er zijn blijkbaar krachten die niets liever doen dan chaos veroorzaken in de Westerse samenlevingen. Waarom? wie het weet mag het zeggen. Is het Soros die West-Europa wil vernietigen als straf voor de holocaust? Zijn het de Chinezen die vooral de US onschadelijk willen maken? Zijn het de Russen die alle anderen willen verzwakken? Cui bono?

Pierrepoint | 07-10-17 | 19:13 | 1

De Chinezen en de Russen lijken me onwaarschijnlijk

du Roi Soleil | 07-10-17 | 19:50

Goed verhaal, lekker kort.

Shape of Despair | 07-10-17 | 19:05

Kim Jong-il, Muamar Gaddafi, Idi Amin, Sadam Hussein, Mao Zedong, Pol Pot.

Orakel1958 | 07-10-17 | 19:03

Ze zijn Zwarte Piet vergeten.

louis6227 | 07-10-17 | 19:03

"Alles afgekeken van de (al dan niet zwarte) Egyptenaren" is met twee woorden te weerleggen: Rosetta Steen. We wisten tot 1799 niet eens waar all die plaatjes over gingen, laat staan dat we aan het afkijken waren.

Dat "Black history month" komt sowieso uiterst rasistisch op me over. Moet dat weer apart gezet worden van de rest van de geschiedenis? Louter omdat die mensen en zonniger tintje op de huid hadden? Achtelijk gedoe.

LeQuin | 07-10-17 | 18:57

Dit artikel brengt me terug in de tijd naar "mega-troll" Egmond Codfried Zie rationalwiki.org/wiki/Egmond_Codfried... Wat een volhardende gestoorde betweter! Tegenwoordig is dit bijna normaal op het internet.

GeenAccount | 07-10-17 | 18:55 | 1

Leuk. Ik kende 'm nog niet ;-)

Wel bijzonder dat Codfried op alle forums geblocked is behalve..... Egyptsearch 'However this forum is overtly black supremacist and has virtually no moderation'.

Al-Dente | 07-10-17 | 20:06

Deze jongelui hebben eenvoudigweg een verkeerd geloof in verkeerde pilletjes. Het gevolg is dementie op zeer jonge leeftijd.

Orakel1958 | 07-10-17 | 18:54

Ik mis eigenlijk de TRIS in het verhaaltje van de UvA, da's ook een stukkie geschiedenis, ja toch niettan ?

Vesta | 07-10-17 | 18:51

.. maar goed. Het is een modern idee te denken dat negers en moslims de nazaten van de farao's en oude culturen zijn. Het lijkt niet onaannemelijk te vermoeden dat genoemde helden de nazaten van de grafrovers zijn die alleen de piramiden lieten staan omdat daar teveel tonnen aan massa in zit om ze te stelen of te slopen.

Jan Passant mk2 | 07-10-17 | 18:51

En mo was constant "blauw"met zijn bezopen ideeën.

botbot | 07-10-17 | 18:47

"Maar kijk men is veranderd want rooms-katholiek en protestant begonnen toch hun grip al te verliezen.
Men moest dus wel een and're koers gaan kiezen!
Men was geweldig in zijn sas want wat ontdekte men al ras toen men nog eens de bijbel las dat Jezus ook een neger was!"

Jan Passant mk2 | 07-10-17 | 18:44 | 4

Nee barbaar, ik citeer een groot cultureel betrokken zanger.

Jan Passant mk2 | 07-10-17 | 18:51

En wie is deze culturele grootheid?

Kruisruiker | 07-10-17 | 18:53

Robert Long, waarbij Jan zich een kleine contextuele diefstal heeft veroorloofd.

bisbisbis | 08-10-17 | 05:01
▼ 1 antwoord verborgen

Maar als die zwarten en lichtgetinten dan zo superieur zijn....
.
waarom ligt elke samenleving waar zij besturen of de meerderheid hebben dan in puin & vol geweld of richting puin bewegend?
.
Waarom vertonen de delen van onze samenlevingen waarin zij sterk vertegenwoordigd zijn dan dezelfde trend richting puin en geweld?
.
En waarom lijken zij, gezien de verafgoding van geweldsprofeten en gangsta’s, daar nog trots op te zijn?
.
Tsja...

Parel van het Zuiden | 07-10-17 | 18:38 | 4

@Energya
Schande dat het nooit gebeurd is, maar is het niet tijd om de Egyptenaar om te volken tot een halve Soedanees. Delen een grens, maar zijn toch zo verschillend. Lijkt me een mooi project.

RickTheDick | 07-10-17 | 18:51

Ja, dat is dan weer de schuld van de boze blanke man; diens evilness doet de genialiteit van de negert teniet. Zo is de cirkel weer rond.

HaatbaardKnipper | 07-10-17 | 19:36

Oh, daar zeg je me zowat...
Heb JIJ al een staat, land, of regering gevonden waar zwarten de dienst uitmaken en het een duurzame vreedzame samenleving is??
Hetzelfde geldt overigens ook voor de moslimculturen(zoiets als schimmelinfecties), wie kent er een moslimland waar het al bijna 80 jaar pure vrede en liefde is??
(Want dat prediken de navolgers van de strijdheer en kinderverkrachter toch??)

mallekater | 08-10-17 | 17:10
▼ 1 antwoord verborgen

Met de kanttekening dat het toen nog over black history month ging. Het gaat hard de verkeerde kant uit.

netniet | 07-10-17 | 19:00

Wat een waanzinnig goed stuk, bedankt, nederige dienaar!

Franque | 07-10-17 | 18:34

Respect voor twee Lonnie Johnsons... voor hun pionierswerk op het gebied van de blues en speelgoed (de super soaker).
Verder zal men over 50 jaar vol schaamte terugkijken naar wat de zwarte man de kipheid heeft aangedaan.

RickTheDick | 07-10-17 | 18:34

Wat een vreselijke berg achterlijkheid krijgen we voorgeschoteld door de UvA en hun doorgeslagen studentjes. Is dit het intellect waar Nederland op wacht? Het lijkt meer op een krankzinnigengesticht waar ze allemaal losgelaten zijn.

lanexx | 07-10-17 | 18:34

Ik ben nog opgegroeid met de wijze lessen van 's lands meest onderschatte troubadour, Frank Boeijen (denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit). Maar om een of andere duistere reden wil men mij per se in een kamp duwen. Ik moet en zal schuldig en racist zijn.

Ik merk dat ik mij inmiddels behoedzamer en formeler opstel tegenover mensen met een andere huidskleur. Dat is omdat er voor mij geen logica en rede meer te ontwaren valt in de huidige diversiteitsdiscussie (die ik ervaar als gerichte agressie tegen blanken). Sad.

atheïstisch stemvee | 07-10-17 | 18:33 | 1

Ik stel me zo langzamerhand helemaal niet meer op.
Ze kunnen de boom in.
Ik ben het gezanik van falend zwart volk spuugzat.

Ik ben getrouwd met een donkere, geweldige, fantastische vrouw en heb 4 schitterende dochters met mengkleurtjes, maar geen van hen is geinteresseerd in het gezeik van zwarten die niet mee kunnen of willen komen en die zich daarom tegen hun broodheren keren.

Daar kunnen ze vrij weinig aan doen, op de UVA leren ze dat wij , witmannen, de schuld van hun eeuwige incompetentie en falen zijn.

Je kunt het vlekkeloos aflezen aan datgene wat ze aan kwaliteiten aan hun naam op het internet toevoegen...
Activist, opiniemaker, schrijver, kunstenmaker, affijn roep maar een paar buitenplaatsen op waarvoor je a. niets hoeft te kunnen en b. niets voor geleerd hoeft te hebben laat staan c. enige beschaving voor dient te vertonen.
Opgemerkt moge zijn: d. een grote bek helpt en voor je het weet zit je bij
DWDD en Pauw de blits te maken zodat huppelkutjes als Anne Fleur helemaal door het lint gaan van geiligheid.

Waarna vervolgens heel Joop, al of niet op de UVA gestudeerd hebbend, in katzwijm ligt van ultieme bewondering.

mallekater | 08-10-17 | 17:21

Maar laten we eerlijk zijn, een persoon als Anton de Kom heeft meer waarde gehad voor de mensheid dan Willem Alexander en Maxima bij elkaar. Over die laatste 2 worden dagelijks bladzijden vol gekwezeld en de eerste kent bijna niemand.
Zo bekeken valt er wel wat te corrigeren op onze beleving van de geschiedenis (zonder dat ik dat zwart of wit wil noemen).

Koos Knak | 07-10-17 | 18:28
-weggejorist-
Hans_Joachim | 07-10-17 | 18:27

En zo is het.

Kruisruiker | 07-10-17 | 18:28

Arturo en Ephimenco zijn beide blanken en hebben over dit onderwerp geen recht van spreken. Op het moment dat ze wel spreken, en ze zijn het met kleurgeneuzel eens dan eisen ze eigenlijk spreektijd op van melanine verreikte mensen, zijn ze het er niet me eens, dan is elke uitspraak die ze doen vooral om zichzelf onschuldig te kunnen blijven voelen. Zo rollen ze bij de Wekkertjes.

earrebarre66 | 07-10-17 | 18:52
-weggejorist-
Hans_Joachim | 07-10-17 | 18:25 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik krijg moordneigingen van dit soort idioten.
Waarom iedere keer lijstjes van negers die we zogenaamd 'bewust' vergeten zijn?
Ik ken er niet eentje van, dus belangrijk kunnen ze dus niet zijn geweest hier in het westen. Misschien in Afrika vroeger, zou kunnen.
Waarom geen lijstjes met belangrijke Aziaten?
Ik ken ze niet, maar ook die zullen er zijn.
En wat mij betreft mag Jesus een Vietnamees zijn, boeien.

Kruisruiker | 07-10-17 | 18:18

Eigenlijk heel eenvoudig: "wiens" bij manlijk enkelvoud,de rest:meervoud en vrouwelijk: "wier" .Geen dank...

P.Faust | 07-10-17 | 18:17

Ik bewonder een groot aantal zwarte mensen: Martin Luther King, Miles Davis, Charlie Parker, Chuck Berry, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Jesse Owens, Pele, Eusebio, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Alvin Ailey, Bas Quint, Usain Bolt. En, vooruit : Barack Obama.
Maar om hun prestaties; niet omdat ze zwart zijn/waren.

R van Perzie | 07-10-17 | 18:11 | 1

Het ligt aan het pigment.Een baby hoe dan ook word blank geboren.Zodra het geboren wordt dan schijnt de zon.Hoe meer pigment hoe eerder donker of zwart wat je wilt.Maar in mijn beleving hebben ze nog nooit wat goeds gedaan.

flesje | 07-10-17 | 18:27

Goed verhaal! Waar blijft de update van de Geenstijl App voor IOS?

Alex Delarge | 07-10-17 | 18:10 | 2

Sukkel. daar hebben ze een website voor. IPhone gebruikers : te dom om voor de duvel te dansen :) (let op: humor, ook dat moet je ze uitleggen)

New Quacka | 07-10-17 | 19:07

Als je iets wilt begrijpen van post-koloniaal Afrika, lees het boek "The State of Africa", de 2005 editie. Ik hoop dat het lukt; het is meer dan 500 pagina's horror. Voor meer drama, liefde en horror: Jef Geraerts, Gangreen 1 (Black Venus), Gangreen 2 (De Goede Moordenaar).

bambi1970 | 07-10-17 | 18:09

Zoek eens met google naar "American Inventor". En denk maar niet dat je dan Edison, Ford en Bell als antwoord krijgt.

1nfidel | 07-10-17 | 18:08

Dit kan geen toeval zijn gezien het topic hieronder...

Ommezwaai | 07-10-17 | 18:07

De morele chantage die onze maatschappij in een wurggreep weet te houden kan niet anders dan leiden tot een geweldsexplosie. En ik heb het hier al meer gezegd, maar een van de vele belangrijke factoren daarin is juist dat westerlingen de mogelijkheid van geweld vergeten zijn. Je kunt zelfs in NL niet eindeloos treiteren zonder uiteindelijke fysieke confrontatie. En het is diep triest dat idioten en psychisch gemankeerden tegenwoordig op zoveel bijval kunnen rekenen.. er is namelijk maar 1 onvermijdelijke uitkomst...

Lood om oud ijzer | 07-10-17 | 18:07

Mesopotamië was toch nog een heel stuk voor de Egyptenaren. Als er één ding is wat Egyptenaren hebben aangetoond dan is het wel hoe achterlijk religie is. Welke debiel gaat er nu met stenen van 2,5 ton door de hete zon slepen ?

Afrika is de bakermat van de mens. De San is het oudst levende wat er nog rondloopt en hoewel ze allemaal getint zijn, zijn de uiterlijke kenmerken van alle volkeren ter wereld in hun gezichten te herkennen, prachtig om te zien.
Het proberen te herschrijven van de geschiedenis is leuk maar er is dus niets om de uitzonderlijke kwaliteiten van alle niet witten, met hun fantastische uitvindingen te staven.

Logischerwijs is Afrika een goede plek geweest om als mensheid te ontspruiten. Warm klimaat en niet teveel moeite hoeven doen om in leven te blijven. De mens die afstamt van Afrikanen die niet opdezelfde plek wilden blijven, stammen dus af van meer onderzoekende en ondernemende genen. Zo breidde het leven zich steeds verder uit over de planeet. Tot het in veel minder milde klimaten terecht kwam waar men veel harder aan de bak moest om zichzelf overeind te houden. Het bewijs is simpel, als het warm is dan doe je niet zoveel en als jhe niet zoveel doet, dan kom je niet vooruit.

Hiermee heeft zich een veel hogere mate van creativiteit ontwikkeld waardoor deze afsplitsing zich veel beter ontwikkeld heeft over tienduizenden jaren. Daar kan niemand wat aan doen en daar hoeft niemand zich schuldig over te voelen. De overige mensen moesten gewoon blij zijn dat ze zich in deze dagen aan kunnen sluiten bij dergelijke culturen. De door sommigen van hen getoonde aggressiviteit is gewoon een gebrek aan ontwikkeling.

netniet | 07-10-17 | 18:05 | 2

Er wordt inmiddels betwijfeld of de oudste menselijke resten wel uit Afrika komen. Er zijn vondsten gedaan in Europa van 6,2 milj jaar geleden. www.weet-magazine.nl/strijd-om-de-oor...

bodemloos | 07-10-17 | 18:20

Lees je eigen bron nog eens na,waarde. Mensachtigen niet,homo sapiens zijn van oorsprong wel uit Afrika. De San leven overigens ook nog steeds in Afrika.

netniet | 07-10-17 | 19:08

Het zijn altijd de figuren die roepen dat blank of zwart niets uitmaakt die blijven benadrukken dat Jezus zwart was. Dus het maakt wel uit? Of niet?

Jack Jersey | 07-10-17 | 18:02 | 2

Nee ja hoo! Op speakers corner Hyde park vernam ik weer dat jezus een moslim was en bovendien blank. Ik denk dat de tijd rijp is om de geschiedenisboekjes eens stevig te gaan herschrijven want ik snap het niet meer.

MvandePijnakker | 07-10-17 | 18:16

Het ligt er kennelijk aan waar sommigen, Joden graag de schuld geven of is dat te scherp ? Als het wit is maakt het wel uit als het zwart is niet. In ieder geval bij aanslagen of heeft AFD al verontwaardigd naar Sylvana gewteet dat zwarten dus ook niet heilig zijn ?

netniet | 07-10-17 | 18:21

In 1400 werd in Europa het perspectief begrepen. Van de Egyptische tekeningen weten we hoe plat die waren. Say no more.

bodemloos | 07-10-17 | 18:01

Weten jullie waarom Noach, die van de Ark, geen zwarte kon zijn? ........ Omdat aan het einde van het gedobber de 2 kippen op de Ark nog springlevend waren. (is een mop van een zwarte amerikaanse komiek, maar oh zo waar!)

forecastle | 07-10-17 | 17:52 | 3

Noach met zijn sneeuwwitte huid en witte kapsel... was een dobberalbino op de vlucht voor mensen met viagratekens in hun ogen.

RickTheDick | 07-10-17 | 18:24

Als Noah en zijn familie dan niet zwart was, waar komen de zwarten dan vandaan?

Winter_is_coming | 07-10-17 | 18:41
-weggejorist-
SnartBlirdetRagnarok | 08-10-17 | 00:09

Mooi geschreven errrug lang stuk terwijl je eigenlijk niet eens op die onzin van de UvA in hoef te gaan. Meegaan in hun discussie is het validiteit geven.
Basisuitgangspunt moet zijn: ophouden met alles naar ras en kleur in te delen. De UvA doet dat duidelijk niet, en zijn derhalve niet serieus te nemen. What else is new.
De politisering van alles inclusief geschiedenis is al een tijd aan de gang. Zo wil de BBC ons doen geloven dat de Romeinen negers waren en dat tijdens de Tudors de vrouwen de dienst uitmaakten - ja ja, tell that to Ann Boleyn.
Het is een zorgwekkende en gevaarlijke ontwikkeling, en doet denken aan Heinrich Himmler die hevig ervan overtuigd was dat het Arische ras van oudsher een superras was, en dus allerlei archeologisch onderzoek bekostigde om maar deze theorie te bewijzen. Uiteindelijk was het onzin, maar dat kwam pas naar voren nadat dit superras naar de bliksem was gebombardeerd door de gealliëerden.
Black History Month riekt naar BlackLivesMatter, naar Malcolm X en Black Power. Een geslaagde poging van zwarte supremacisten om de geschiedenis opnieuw te 'himmleren'. Wellicht vindt u mij een racist omdat ik voorgaande zin schreef, maar ik ben niet degene die het constant over huidskleur heeft, dat is de linkse kerk. Zij houden maar niet op te drammen over zwart, bruin, geel en wit en over het algemeen mag je het niet eens over 'black' hebben, maar over 'people of color' (Amerikaanse spelling). Zelfs hierin is men inconsequent.
In tegenstelling tot Himmler is er geen reden aan te nemen dat er op eenzelfde manier een eind komt aan deze gekte, toch moet het echt stoppen want deze razernij is ertoe in staat onze maatschappij volledig uiteen te rijten. En dat is uiteindelijk waar het links om te doen is.
Er zal dus flink tegengas moeten gegeven worden, het stukje van Zentgraaff is slechts een begin, de druk zal op de ketel gehouden moeten worden en men zal met keiharde onweerlegbare feiten deze ideologische fanatici het zwijgen moeten opleggen. Niet omdat ze niet vrijuit zouden mogen spreken, maar omdat ze niet vrijuit ongehinderd de boel zouden mogen belazeren.

Rest In Privacy | 07-10-17 | 17:51 | 2

Goed verhaal. Ook lekker kort...

F. von Zeikhoven | 07-10-17 | 17:55

"toch moet het echt stoppen want deze razernij is ertoe in staat onze maatschappij volledig uiteen te rijten..."

Dat is nou precies waarom deze idiotie zo gevaarlijk is.
Ik zeg het eerlijk: een jaar of wat geleden viel mij een 'huidskleur' gewoon niet op. Totaal niet. Tegenwoordig dus wel.

Is dat "vooruitgang", of bewijs van het bestaan van een idiote hetze? Ik denk dat laatste.

EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 11:28

Hoe gaat het eigenlijk met de zwarte mensen in China, Rusland, Japan e.d.

Dutch_Holland | 07-10-17 | 17:49

Jezus was een genderneutrale vrouw

Centauri3 | 07-10-17 | 17:47 | 3

Met een bochel.

simplesimpie | 07-10-17 | 17:54

Geestelijke en lichamelijk gehandicapt, zwart Joods, homosexueel, in een rolsotel, zonder benen, met een stoma.

netniet | 07-10-17 | 17:57

LHTBIA of zoiets?
Heb je daar een plaatje bij?

mallekater | 08-10-17 | 14:42

Can you dig it?

LibertasSimplex | 07-10-17 | 17:47
-weggejorist en opgerot-
skylos | 07-10-17 | 17:47 | 1

Ik zie net 'Voetbalmeisjes' op NPO Zapp. Het bleek nog erger dan ik dacht. De witte mens wordt ff lekker gehaat. Uitschelden en meppen is ook helemaal ok! Man man man. Inleiding episode: 'De meiden van FC Athena spelen een wedstrijd uit tegen een Wassenaarse club. In Wassenaar zijn ze een multicultureel elftal als FC Athena niet gewend. Het zorgt voor wat ongemakkelijke situaties op en om het voetbalveld. Vooral Noelle krijgt te maken met racistische vooroordelen en zal voor zichzelf op moeten komen.'

oorwormpie | 07-10-17 | 17:45 | 2

Klopt, heb ik ook eens tot mijn grote schaamte een aflevering van gezien. Een multiculti meisjesvoetbalclubje... volgens NPO reglement

ploppy | 07-10-17 | 19:00

ploppy | 07-10-17 | 19:00
Misschien was het vooral deze aflevering, maar als ik bedenk dat hier een aardige groep mensen aan heeft meegewerkt vind ik het een enge bedoening.

oorwormpie | 07-10-17 | 21:54

Ik heb de hele tekst niet gelezen dus excuses als het wordt vermeld, maar er is recent DNA-onderzoek verricht op Egyptische mummies, en wat bleek? De oude Egyptenaren waren méér Midden-Oosters en mínder Afrikaans dan de huidige Egyptenaren. Dus we wuznt kangs.

Gualtiero | 07-10-17 | 17:44

Nog even en de SJW UVA verkondigt dat de dino's ook vreedzaam en zij aan zij leefden met de zwarte Egyptenaren totdat die die nare witte metoriet insloeg.

Al-Dente | 07-10-17 | 17:41

Verbazingwekkend: terwijl er vroeger zowel op school als door de media als op elke andere wijze werd ingestampt dat kleur alleen aan de buitenkant zit, is nu kleur allesbepalend. Misschien leidt het ergens toe, maar tot op heden is het vooral negatief gericht en plaatst het succesvolle gekleurde mensen in de verkeerde hoek.

Wunwegwundarwun | 07-10-17 | 17:41

Zo. Moe van Mocro bashing en nu kunnen wij weer eens de volle laag krijgen.

Bigi Bana Boy | 07-10-17 | 17:39

Top standpunt, Egyptenaren waren zwart, de Joden blank... Dus zijn de pyramides gebouwd door blanke slaven onder het juk van zwarte slavenhouders. Kunnen we nu dan eindelijk eens ophouden met dat gezeik over het slavernij verleden?

TheLuggs | 07-10-17 | 17:36
-weggejorist-
Tgroenekroontje | 07-10-17 | 17:34

Black achievement month?? Is een weekeinde dan niet genoeg??

miko | 07-10-17 | 17:32

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl