achtergrond

Geenstijl

Mark Rutte, MH17 en de Ministerraad-Interviews

mh17radarbeelden.gif Ons is een MH17-nabestaande bekend die voor de verkiezingen zei op Mark Rutte te gaan stemmen. MH17 gebeurde tijdens zijn wacht, dus MH17 moet onder zijn verantwoording worden opgelost. Anders loopt het dossier zo mogelijk nog verder in de modder. "En omdat ik vind dat hij 't karwei moet afmaken en ik daar niemand beter toe geschikt acht, wat overigens meer zegt over de rest dan over Rutte", zo verwoordde de nabestaande zijn logische standpunt. Maar hoe staat het er voor met MH17, want er zijn nog zo veel vragen, en wat kan Pieter Omtzigt nog in zijn controlerende functie als Kamerlid, als het CDA binnenkort in een coalitie zit met de vvd? Aangezien er vandaag een (geheime) bijeenkomst van de regering Rutte met de Werkgroep Waarheidsvinding (= groepje steeds gepikeerder rakende nabestaanden) plaats vindt: even een update van de StaVaZa. Want er beweegt te weinig, rond te veel zaken.

Mark, MH17 en de Ministerraad De regering heeft onderzoek naar het eigen handelen in de eerste drie maanden na MH17 laten doen, door de WODC. Dat is een kantoortje van het ministerie van V&J - niet de meest geloofwaardige plek waar een vvd-regering onderzoek naar zichzelf (!) kan laten doen dus. Sowieso zou het parlement zo'n onderzoek moeten doen, maar hee. Straks vinden ze nog dingen die Rutte liever stil wil houden. Dus ging het onderzoek naar het WODC, dat het voor de objectiviteit weer liet uitvoeren door de Universiteit Twente. "Evaluatie nationale crisisbeheersingsorganisatie vlucht MH17", heet het onderzoek. Het onderzoek zelf is dus vermoedelijk wel objectief, maar het probleem is dat Rutte de uitkomsten geheim heeft laten verklaren. Pieter Omtzigt probeerde de verslagen van interviews die de onderzoekers hielden met ministers (en ook met Rutte zelf) via Kamervragen boven te krijgen, maar kreeg een dikke vette NJET van Stef Blok, op dat moment de minister in het vvd-roulatierooster op V&J. Openbaarmaking van het onderzoek zou - kutsmoes-alert - 'vanuit het oogpunt van wetenschappelijke ethiek niet correct zijn [...] en bovendien een bedreiging vormen voor de validiteit van toekomstig onderzoek." LOL, wetenschappelijk onderzoek geheim verklaren in naam van de wetenschap - dat kan echt alleen de vvd verzinnen.

Dat vond de rechter dus ook onzin. Afgelopen maandag oordeelde die dat notulen van de ministerraad over MH17 weliswaar geheim mogen blijven (en dat is op zichzelf niet raar), maar dat het gespreksverslag (van het interview met Rutte zelf) niet met zulk gelul tot staatsgeheim mag worden bestempeld: "De rechtbank oordeelt over het gespreksverslag dat verweerder onvoldoende heeft gemotiveerd waarom hij dit verslag integraal heeft geweigerd openbaar te maken. Geen van de ingeroepen weigeringsgronden rechtvaardigt een integrale weigering van het gespreksverslag." Oftewel: Rutte moet met betere argumenten komen om het deksel op zijn eigen doofpotje te houden. Hele uitspraak hier.

Wachten op zwartgelakte Wobs Er is meer: in februari oordeelde de rechter dat de verslagen van de ministeriële commissie MH17, die bij een Wob van RTL compleet zwart gelakt waren met de middelvingerkleurige marker van - toen nog - Ard van der Steur, alsnog geopenbaard moeten worden (uitspraak hier). Dat is tot op heden echter nog steeds niet gebeurd, maar de deadline daarvoor is deze vrijdag. Rutte kan ook nog naar de Raad van State. Als in: verwacht vrijdag vooral geen documenten uit deze doofpot op het bureau van Pieter Klein.

Ra ra politiepet Tot slot is er nog een derde onderzoek, waar vooralsnog geen rechter aan te pas is gekomen. En dat komt door wederom een gehaaid truukje van Rutte II. Het gaat om de evaluatie van de Nationale Politie rond MH17. Dat rapport is al jaren 'in concept' - een veelgebruikt middel om te kunnen zeggen dat het 'nog niet af' is, en het om die reden in de la te kunnen houden. Regering wil wel wat concept conclusies sturen, maar verder nog niks:
conceptnognietklaar.png Zelfs de onderzoekers van de Universiteit van Twente hebben dit rapport niet in kunnen zien voor hun onderzoek, wat des te meer doet vermoeden dat er zaken in staan die Rutte liever niet aan het licht heeft. En dat brengt ons terug bij het begin: de nabestaande die op Rutte stemde, wil dat hij verantwoordelijk blijft voor MH17. Maar dat betekent ook dat Rutte nóg vier jaar de regie heeft over wat er aan informatie naar buiten (kan) komen. En als het CDA straks in Vak K zit, is het maar zeer de vraag hoeveel ruimte Pieter Omtzigt (zo ongeveer het enige Kamerlid dat zich bijna drie jaar na dato überhaupt nog actief met MH17 bezig houdt) nog heeft, krijgt of kan nemen om zich in dit doofpotdossier vast te blijven bijten. En ohja: die Ra ra radabeelden hebben we ook nog steeds niet gezien.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.