achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Van Aartsen, het Kalifaat heerst in uw Schilderswijk

kalifaatdenhaag.jpgGisteren kon u lezen over de Gaza-steunbetuiging in de Haagse Schilderswijk. Die liep episch uit de klauw en zelfs bij de altijd zo voorzichtige NPO NOS (!!) is te lezen dat deze lugubere bijeenkomst vooral een aanleiding was voor een potje openlijke, bloeddorstige jodenhaat. Volgens een woordvoerder van Jozias van Aartsen, VVD-burgemeester van DenHaagIsistan, werden er 'geen grenzen overschreden.' Staat u mij toe sterk van mening te verschillen met de burgervader, op grond van mijn belevenissen ter plekke. Laat ik eerst een paar zaken ophelderen. Ten eerste: het recht van mensen om te demonstreren zal ik ALTIJD verdedigen. Ten tweede: ik was niet herkenbaar als GeenStijl-journalist. Dit in verband met mijn veiligheid, een punt waarop ik later helaas gelijk kreeg. Ten derde: ik heb mij niet gemengd in discussies of mij op enigerlei wijze provocerend gedragen. Ik was er, en maakte foto's. Tot zo ver de huishoudelijke mededelingen. Het relaas nu.

Al meteen bij aankomst werd ik bedreigd en uitgescholden toen ik foto's nam. "Hoer, loop door, vies wijf", en: "We jatten je telefoon als je foto's maakt." Een politie-agente zag en hoorde het, en nam me apart. Of ik wel wist dat foto's maken voor onrust zorgde? Ik vroeg haar of ze de bedreiging had gehoord, en of ze wel wist dat fotograferen op de openbare weg is toegestaan. Ja, gaf zij toe, maar het kon weleens escaleren als ik dat deed. Ik maakte mij bekend als verslaggever van GeenStijl en legde uit dat met een GS-logo rondlopen toch ook voor de nodige onrust zou zorgen. Ook sprak ik de wens uit dat ik bij rellen tegen de pers op hun bescherming kon rekenen. "Nou, ik denk niet dat ik daar op zo'n moment tijd voor heb." De dreigprimaat liet ze ongemoeid. Kort daarop escaleerde de demonstratie in een jodenhatende rel.

Verbijsterd stuurde ik eerst wat beelden en bovenstaand gesprekje door naar de redactie. 'Ga maar live jongens, geen verslag achteraf, NU. Dit gaat gekkig worden'. Daarna stroomde het kruispunt vol met mannen met de inmiddels in Nederland zo vertrouwde zwarte banieren. Mede-journo's @bpschut en @fverhoef en ik maakten wat foto's, twitterden, ik grapte nog tegen een verslaggever van Nieuwsuur dat ik beter niet hardop kon zeggen dat ik van GeenStijl was.

Toen gebeurde het. De knaap die eerder dreigde mijn telefoon te jatten, stormde op me af. Hij had zichzelf gezien op GeenStijl. (Foto hieronder - red.) En dat moest er NU af, vond hij. Ik hoorde het door de menigte zoemen: "GeenStijl.. GeenStijl.." Oh fuck. In no time stonden er enige tientallen jongemannen om ons heen. "Ik breek bij je in en pis in je slaapkamer!" tierde het sujet. Iedereen schold en dreigde. 'Kankerhoer, weg die foto. we achtervolgen je tot je huis, we pakken jou, kankerhoer, GeenStijl haat ik, het zijn racisten, kankerhoer'.

bedreigerbel534.jpg

'Broek uit'
Ik bleef rustig herhalen dat ik op een demonstratie het recht heb om foto's te maken. De man bleef woedend schreeuwen en toen hoorde ik een paar keer, her en der in de menigte, niet luid gejoeld zoals de andere verwensingen maar zacht en laag; "Broek uit", "Trek haar broek uit" en "Trek haar kleren uit." Goed. Weg hier. NU. Ik vroeg Verhoef de politie te halen, hetgeen hij deed maar ze kwamen niet. Ik vroeg het hem nogmaals, weer ging hij en weer liepen ze niet met hem mee terug. Ik riep zelf om de politie. Uiteindelijk maakten ze wat ruimte en vroegen of ik even mee kwam. De boze mijnheren volgden, uiteraard.

Er waren een stuk of zes geüniformeerde agenten. Er waren tientallen relbeluste mannen. Eén van hen zei letterlijk, smalend: "Wij zijn met meer, wat ga je doen? Ons allemaal tegenhouden? Dan heb je het leger nodig en dat heb je niet." Het joch, want dat was het, had een punt. Dat wisten zij, dat wist de politie en dat wisten mijn metgezellen, die overigens niet van mijn zijde weken. Ik wilde al met al dus erg graag weg. Dat leek de dienstdoende agent een goed idee. Of ik een taxi kon bellen? Ehm. Nou nee, er staan hier tientallen razende kerels om me heen, REGEL DIT mensen. Ik schrok van een tik en koude plens over mijn hoofd. Frisdrank droop over mijn haar, kleren, tas: een lafbek die achter me stond kieperde het over me heen en maakte zich uit de voeten. Hoongelach van de groep, de mannen vonden het prachtig, maakten foto's, joelden.Tof. Nu was het gevaarlijk én vernederend. De agent zag de ernst van de situatie in en eiste onmiddellijk een wagen om me op te halen, hetgeen geschiedde: De-escalerend
Op het bureau had ik, hevig riekend naar limonade, een gesprek met de dienders, en hen verwijt ik niet zo veel. Ze moeten 'de-escalerend' optreden. Ze waren met veel te weinig. Maar er ging dus wel iets gruwelijk mis. Antisemitische spreekkoren, bloeddorstig en primitief. Een politiemacht die afhankelijk is van de grillen en luimen van het tuig; want die zijn de baas op straat en ze weten het. En hee, een blikkie fris tegen mijn kop, het is laf en onsmakelijk maar overkomelijk. Maar ik zat binnen op een politiebureau en geen enkele bedreiger, belager, ISISvlagzwaaier en vrije pers-saboteur werd een strobreed in de weg gelegd. Toen mijn collega Van Rossem een berichtje stuurde met de woorden van de woordvoerder van Jozias van Aartsen, verantwoordelijk voor deze aanfluiting, dat er "geen arrestaties zijn verricht en dus zijn er geen strafbare grenzen overschreden", dacht ik even dat hij een zieke grap maakte.

Buigen voor vrijheidshatend tuig
De burgemeester laat zijn politiekorps zwak, slap en onderbezet optreden. En kraait dan victorie: nul arrestaties, niks aan de hand mensen! Dat er geen arrestaties zijn verricht wil niet zeggen dat er geen grenzen zijn overschreden. Herinnert u zich hoe ik zei dat ik ieders recht om te demonstreren zal verdedigen? Welnu, mijn recht om daar ongehinderd verslag van te doen is even belangrijk. Mijn overheid MOET dat kunnen garanderen, anders zijn we verloren. De-escaleren? Is verslaggevers afvoeren de-escaleren? Is jodenhaat negeren de-escaleren? Is gezichtsbedekkende kleding toestaan de-escaleren? Nee, dat is buigen voor vrijheidshatend tuig van de richel. Dat is wegkijken van de ondermijning van alles waar wij, onze burgemeesters voorop, voor (zouden moeten) staan.

We blijven alles maar weggeven en uitverkopen, tot het negeren van strafbare feiten aan toe. Er worden stelselmatig grenzen overschreden, steeds een stukje verder, al jaren. Ik kan dit soort verslaggeving niet meer doen. Zij winnen. Een paar marginale clowns winnen omdat onze burgemeesters, beleidsmakers en politici ons uitleveren. 1 gehinderde verslaggever en 1 doodgewenste bevolkingsgroep per keer. Dit ene akkefietje zal het Vrije Westen uiteraard niet ten val brengen, maar het tikt inmiddels aardig aan met de onbestrafte strafbare feiten. En op een dag winnen ze niet meer. Omdat wij onze vrije democratie eindelijk gaan verdedigen, of omdat we niks meer te verliezen hebben?

Wat wordt het, mijnheer Van Aartsen?

UPDATE: VVD Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff kondigt op Twitter Kamervragen aan over VVD burgemeester Van Aartsen. Ook Van Klaveren/Bontes hebben vragen gesteld, de PVV natuurlijk, en CU kondigde eveneens iets aan. Mogelijk volgt PvdA ook nog. Lokaal in Den Haag hebben de PVV, Groep De Mos en CU/SGP vragen ingediend over het openlijke antisemitisme en de (pers-)bedreigingen. Kortom: Van Aartsen heeft aan een heleboel mensen een heleboel uit te leggen.

Reactie demo-organisator De Ware Religie:
Lees hier het topic met de gebeurtenissen van donderdagavond terug - red.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.