achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Voorpagina @Volkskrant na Israëlische bevrijding vier gijzelaars incl. Noa Argamani baart opzien

Opzien baren, kent u dat

Ja kijk weet je, dat zegt Hamas inderdaad, maar jezus 'Redactie'. Hamas zegt dat er meer dan 200 'Palestijnen' gedood zijn tijdens de reddingsoperatie, en maakt daarin zoals altijd geen onderscheid tussen burgers en Hamas-strijders. Israël spreekt van "minder dan 100 doden", en je vraagt je toch af of keurige Gazaanse journalisten als Abdullah al-Jamal bij wie gijzelaars mogelijk toevallig thuis verbleven onder 'burgerslachtoffer' geschaard worden.

De operatie is hernoemd naar de tijdens de operatie gedode commandant van de Yamam contraterreureenheid Arnon Zamora. De details van de operatie tekenen we morgen op, maar zie meer beeld na de breek.

Afsluitend even een korte anekdote die ondergetekende in 2014 werd verteld door een Israëlische kolonel op de Golanhoogte, uitkijkend over de Valley of Tears. Van 6 tot 9 oktober 1973 tijdens de Yom Kippoeroorlog waren Israëlische pantsereenheden daar hopeloos in de minderheid. Maar op de vierde dag trok het Syrische leger zich terug, vlak voordat de Israëlische linies het zouden begeven.

Volgens de kolonel gaf uiteindelijk maar één factor de doorslag in de Israëlische zege: de IDF ging terug het slagveld op voor elke gewonde soldaat die daar achtergebleven was, vaak met meer slachtoffers tot gevolg. Syrië daarentegen liet elke soldaat volkomen onverschillig creperen. En uiteindelijk was het deze morale differential die Israël in staat stelde de linies te behouden tegenover een hopeloze overmacht.

Naschrift 10:37 - We durven overigens best aan te nemen dat de Israëlische teams voor deze operatie uitzonderlijk permissieve rules of engagement hadden. Een eerste verslag leest in ieder geval alsof het zonder meer toegestaan was elk obstakel binnenshuis subiet uit te schakelen en dat zal onderweg terug naar de heli niet anders geweest zijn, luchtmacht incluis -  Noa was te belangrijk.
Update 11:36 - Volkskrant-voorpagina was automatisch gegenereerd door elke update van liveblog naar voorpagina door te lussen?

Noa thuis

Meer beelden van de op

deze hamers

Geertje

was 'em echt ja

De gemiddelde Volkskrantredacteur

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.