achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG 86 - Staakt-het-vuren start morgen om 7:00 uur, nieuwe tunnels gevonden en USS Thomas Hudner schiet Jemenitische drones uit de lucht

We kijken mee

Vandaag zou een belangrijke dag in Gaza worden nadat gisteren werd aangekondigd dat om 10:00 uur (9:00 uur onze tijd) het staakt-het-vuren van start zou gaan. De geplande gevechtspauze van vier dagen is het resultaat van weken durende onderhandelingen onder leiding van Qatar en wordt gebruikt om vijftig gegijzelden Israëliërs (vrouwen en kinderen) uit te ruilen tegen honderdvijftig Palestijnse gevangenen. Dat laat alleen nog even op zich wachten, want terwijl Nederland zich verwonderde over de indrukwekkende eindsprint van Wilders, kondigde Israël aan dat de deal vertraging oploopt en "niet voor vrijdag" van start gaat. Wat het oponthoud veroorzaakt is niet duidelijk, maar Qatar laat weten ergens in de komende uren met een statement te komen over de start van het staakt-het-vuren, dus dan leren we meer. Ondertussen gaan de gevechten onverminderd door met Israëlische aanvallen op 300 doelen in de afgelopen 24 uur, nieuwe tunnels voor de IDF om te slopen en raketten die nog steeds richting het zuiden van Israël vliegen. Op de Rode Zee is het eveneens onrustig, want daar knalde de USS Thomas Hudner Jemenitische drones uit de lucht. Het is nog onduidelijk of die vliegende bommen onderweg waren naar Israël of specifiek het Amerikaanse oorlogsschip aanvielen. Verder wist het Franse Liberation de identiteit te achterhalen van één van de gegijzelden die we eerder zagen op de CCTV-beelden van het Al-Shifa ziekenhuis. Het gaat om de Nepalese student Bipin Joshi die sinds de aanslagen op 7 oktober werd vermist. Hoewel de beelden bewijzen dat hij is meegenomen door Hamas, is het onduidelijk of hij momenteel nog in leven is. De situatie blijft bewegelijk, dus we blijven kijken. Updates volgen. 
Update 11:11 - IDF heeft de directeur van het Al-Shifa ziekenhuis in de boeien geslagen. Niemand is verbaasd. 
Update 11:21 - Ook weer traditioneel onrustig: de grens aan het noorden. Hezbollah schoot vanmorgen vanuit Libanon bijna vijftig raketten richting Israël, al haalden sommigen het niet over de grens. Mogelijk was het wraak voor de dood van de zoon van een plaatselijke Hezbollah-leider die omkwam bij een Israëlische luchtaanval. 
Update 12:54 - Nieuwe POV-sfeerbeelden uit Gaza na de breek.
Update 14:35 - IDF bevestigt de arrestatie van de Al-Shifa-directeur. Israël neemt het hem kwalijk dat er een Hamas-commandopost onder zijn ziekenhuis bevond, er wapens werden opgeslagen en dat Hamas-terroristen in het ziekenhuis schuilden na de aanslagen van 7 oktober en zelfs gegijzelden meesmokkelden. 
Update 14:50 - De wereld wacht op een definitieve gijzelaarsdeal tussen Israel en Hamas en hoewel het officieel stil blijft, gaan er genoeg geruchten rond. Zo zou Hamas willen dat de gegijzelden worden opgehaald door Egyptische ambulances en wil Israël juist dat het Rode Kruis het transport doet. Daarnaast meldt de WSJ dat beide partijen vertraging veroorzaakten door pas laat met een lijst van de gegijzelden en gevangenen te komen die worden uitgewisseld. Het blijft vooralsnog bij gemompel in de wandelgangen, want de betrokken partij zwijgen verder. 
Update 15:23 - Nieuwe dealdetails! Qatar laat weten dat het staakt-het-vuren morgenochtend om 7:00 uur (lokale tijd) begint en de eerste groep gegijzelden rond 16:00 uur wordt vrijgelaten. 
Update 15:27 - De eerste groep gegijzelden die wordt vrijgelaten bestaat uit dertien personen. Een lijst met de namen is doorgegeven aan de Mossad. De overige 37 gegijzelden die als onderdeel van de deal worden vrijgelaten, volgen in groepjes in de drie dagen daarna. 
Update 15:53 - De Israëlische premier bevestigt het ontvangen van de lijst. Officials controleren momenteel de details en nemen contact op met de familieleden van de geselecteerde gegijzelden.
Update 16:26 - Het staakt-het-vuren start morgen pas, dus vandaag wordt er nog volop gevochten in Gaza. 
Update 16:49 - En nu voor iets luchtigs: Een Joodse advocaat in de VS heeft een trademark op de slogan 'From the river to the sea, Palestine will be free' geklapt en wil iedereen aanklagen die de kreet gebruikt. 
Update 18:59 - Waar sommige internationale partijen hopen dat het staakt-het-vuren tot langere gevechtspauze leidt, laat de Israelische minister van Defensie Yoav Gallant een heel ander geluid horen tijdens een bezoek aan de troepen. "This will be a short respite, after which the fighting will continue with intensity, and pressure will be made to bring back more hostages. At least two more months of fighting is expected."

POV-sfeerbeelden

13.000!

Bedrag:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.