achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Rook, spiegels en glitters

Dat was een boel nepnieuws en desinformatie deze week

Het was de week van de schijnwerkelijkheid. Dat bleek ook zaterdag toen Frans Timmermans de indruk wekte een belangrijk bezoek aan de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz te brengen. In werkelijkheid was het een socialistische bijeenkomst op het partijbureau van zusterpartij SPD. De argeloze kiezer denkt nu dat Timmermans het oor van wereldleiders heeft terwijl het niet meer was dan een rood familiebezoek. Zie in dat licht ook de visite van Dilan Yesilgöz aan de Franse president Emmanuel Macron dinsdag waar ongetwijfeld een Mon chère-telefoontje van Mark Rutte aan zijn politieke geestverwant aan vooraf ging. Nog niet zolang geleden werd gewaarschuwd voor ongewenste buitenlandse inmenging door statelijke actoren, nu blijken nepnieuws en desinformatie door onze eigen politici verspreid te worden. Maar niet alleen door hen.

Dat bewijst de affaire rond de non-binaire Bram met glitters en Thierry Baudet van afgelopen week. De ogenschijnlijk schuchtere “””student HBO””” bleek onderzoeksjournalist Bram Wissink te zijn. Een toneelstukje gepresenteerd door de met belastinggeld gefinancierde NOS die er schijnbaar belang bij had om het CV van glittertje niet nader toe te lichten. Een voorstelling waar Rob Jetten weer gretig gebruik van maakte. De D66-leider zei er zelfs slecht van geslapen (het is maar goed dat hij geen ambities voor het premierschap koestert) te hebben, iets wat hij mocht toelichten bij Op1. En zo werd de tweestrijd van de marginalen Jetten en Baudet (ongetwijfeld tot wederzijdse tevredenheid al was dat niet de bedoeling van de NOS) nationaal nieuws. 

Dan bestaat er ook een tussenvorm van deze praktijken die is bedacht door Pieter Omtzigt en Timmerfrans die begin deze week zélf een debat organiseerden in Arnhem. Dat ziet er dan onafhankelijk uit met gespreksleider Diana Matroos maar die moet ook worden betaald natuurlijk. Andere partijen doen overigens hetzelfde. Ogenschijnlijk een onafhankelijk journalist inhuren die banden heeft met de eigen partij (zie Nynke de Jong/PvdA voordat ze werd vervangen door Hadassah de Boer die weer een dochter is van Hedy d'Ancona en Donatello Piras met stevige banden met het CDA en Hugo de Jonge in het bijzonder).

Omtzigt heeft wel trek in die tussenvorm, vrijdag liet hij het Radio 1-debat schieten om vanaf een campagne-evenement in Deventer Yesilgöz uit te dagen voor een 1 op 1 debat over bestaanszekerheid. Maar zolang je als debatleider een of andere pipo van een sprekersbureau laat invliegen, heeft zo’n bijeenkomst nul tot generlei waarde. Ook dat wordt dan een toneelstukje, de VVD-leidster is gelukkig vooralsnog niet ingegaan op de uitnodiging.

Wat hopelijk geen theater wordt, is het RTL-debat hedenavond met Omtzigt, Yesilgöz en Timmermans waar een belangrijke vraag beantwoord moet worden. Want er moet ook maar eens een einde aan het treurspel van Omtzigt komen: wil hij nou wel of geen premier worden? De kiezer heeft met nog zo’n twee weken te gaan het recht te weten wie Omtzigt dan op het oog heeft mocht NSC de grootste worden.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.