achtergrond

Geenstijl

Gaat niet gebeuren, maar "VS akkoord met levering Nederlandse F-16's aan Oekraïne"

Groen licht en gas geven zijn verschillende dingen

Okay, VS akkoord met de levering van Deense en Nederlandse F-16's aan Oekraïne, maar. "Het duurt mogelijk nog een jaar voordat de F-16's daadwerkelijk worden verzonden. Vrijdag werd bekend dat de opleiding van de eerste Oekraïense vliegers vermoedelijk pas in de zomer van volgend jaar volledig is afgerond." Bovendien, zo schrijft het NRC, "had Oekraïne in juni überhaupt nog geen landingsbanen die geschikt zijn voor de F-16’s. Er isgeen reden om aan te nemen dat dat inmiddels wel zo is."

En een JAAR is héél erg lang tijdens een stagnerend Oekraïens tegenoffensief waarvoor die F-16's bedoeld zijn. De Washington Post schreef gisteren zelfs dat de VS inmiddels verwacht dat het tegenoffensief als zodanig zal mislukken, en dat "is likely to prompt finger pointing inside Kyiv and Western capitals about why a counteroffensive that saw tens of billions of dollars of Western weapons and military equipment fell short of its goals."

Tegelijkertijd liet stafchef Stian Jenssen van NAVO-secretaris Jens Stoltenberg deze week al het proefballonnetje op dat Oekraïne simpelweg grondgebied af zou moeten gaan staan aan Rusland als onderdeel van een vredesbestand. Vervolgens kwam er van de NAVO een verontschuldiging voor die suggestie, maar "Jenssen did not retract the notion that a potential exchange involving territory for NATO membership could be considered in the future."

Kortom, mochten er ooit wel Nederlandse F-16's in Oekraïense dienst treden, dan zal dat pas na de oorlog zijn als onderdeel van een soort NAVO-veiligheidsgarantie. Tijdens deze oorlog gaat het niet gebeuren.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.