Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (29)

Donderdag 20 juli

Twiet van de dag

Wat een feest, vrienden. Ik ben erkend Timmermans-watcher (ik muntte zelfs zijn inmiddels door gans Nederland gebruikte koosnaam Frenske) en heb in nauw overleg met het politbureau van GeenStijl meteen besloten om zijn verkiezingscampagne voor de Linkse Walm op de voet te gaan volgen. Mijn bevindingen, analyses en voorspellingen kunt u na het zomerreces van de Tweede Kamer wekelijks lezen in het enige echte Frenske Journaal: vrij en onverveerd, fair & balanced

De ware Frans Timmermans openbaarde zich aan mij in een ogenschijnlijk luchtige Facebook-posting, op 16 augustus 2014. Hij prees het boek Gevelde Eiken aan, met daarin gesprekken tussen de Franse schrijver/politicus André Malraux en oud-president Charles De Gaulle. 

Ik vind het vreselijk wanneer een insipide klerk als Frenske dweept met mijn held Malraux. La condition humaine is verplicht leesvoer voor iedereen en luister naar deze schitterende potkast

Frenske over Gevelde Eiken: 

Terecht en bijzonder dat Elsevier aandacht besteedt aan de vertaling van dit geweldige boek. Ik las het toen ik in Frankrijk studeerde en nadacht over welk beroep ik zou kiezen. Het gesprek tussen een groot schrijver en een groot staatsman leek mij vooraf interessant als stijlfiguur, maar lezend trof mij toch vooral de kracht van het menselijke retrospectief, de zelfkritiek van De Gaulle, die ik tevoren alleen maar voor grenzenloos arrogant hield. Een uniek boek dat ook 45 jaar na het gesprek de moeite waard is, want de essentie van internationale politieke verhoudingen komt er in terug. De titel verwijst naar het prachtige gedicht dat Victor Hugo schreef bij de dood van Théophile Gautier. In mijn woorden: “Oh, welk een woest lawaai maken de eiken die in de schemering worden geveld voor Hercules’ brandstapel!” 

Timmermans die uit de losse pols Victor Hugo vertaalt, zich spiegelt aan twee Franse legendes en bewondering heeft voor zelfkritiek: zo zie ik hem graag. Wat de diplomatieke brille van Timmermans betreft: iedereen is vergeten dat Frenske als MinBuza een Venezolaans drugsbaas en tevens de rechterhand van Hugo Chávez liet ontsnappen van Aruba, doodsbang voor Caracas, dat dreigde met een militaire invasie op ons overzees grondgebied. De DEA en de VS waren woedend. Tot zover Frenske de diplomaat. Zo kennen we Frenske: likken naar boven en trappen naar onderen. Carvajal, bijgenaamd El Pollo, is overigens vorige week door Spanje uitgeleverd aan de VS.

Ik ontmoette Timmermans voor het eerst in het Europees Parlement. Hij was broodmager, kamde zijn laatste haartjes over zijn glimmende schedel en leek in niets op de mastodont die hij nu is. Hij drong zich overal op, en met name aan de entourage van de PvdA-delegatie. Opzichtig slijmen kon hij als de beste, net als schouderklopjes geven, en iedereen stoof weg zodra Frenske in aantocht was. Ik ben hem al snel gaan volgen op zijn Facebook-wandje, en vooral toen hij minister van Buitenlandse Zaken mocht worden, blij als Asha ten Broeke die manager is geworden van een Jamin-filiaal. 

Een eigenaardige eigenschap van Frans Timmermans is dat hij alles - maar dan ook alles - naar zichzelf toetrekt, als middelpuntvliedende kracht van Europa. Frans de Super-Europeaan. Het is natuurlijk de sublimering van zijn minderwaardigheidscomplex, maar dat is voer voor psychologen. 

De talloze postings over de Tweede Wereldoorlog op zijn FB-wandje eindigden altijd bij Frans Timmermans. Alles draait om hem. 

“Vandaag met ons koningspaar op staatsbezoek in Polen. Mijn vader heeft zeer levendige herinneringen aan de bevrijding van Breda door de Poolse 1ste Pantserdivisie van generaal Maczek. Hij was zes en herinnert zich nog de gevechten in de straat en dat de Polen de bretels doorsneden van de Duitse soldaten die zich hadden overgegeven, zodat dezen hun broek moesten ophouden en niet weg konden rennen. Maar vooral herinnert hij zich de bij mijn grootouders ingekwartierde Poolse soldaten, die zo ontzettend verlangden naar de bevrijding van hun vaderland.” 

En: “Dit weekend wordt veel aandacht besteed aan Operation Market Garden, precies 70 jaar geleden. Bijna 35 jaar geleden werd ik door mijn toenmalige schoonvader, een Arnhemmer die tijdens de oorlog was geëvacueerd, ingewijd in alle facetten van “A Bridge too Far. Het leidde er onder meer toe dat ik de rol van de Polen ging bewonderen. Vind nog steeds dat misschien wel mijn mooiste actie als kamerlid was om samen met Hans van Baalen te werken aan eerherstel van generaal Sosabowski en zijn moedige mannen. Vandaag wil ik wederom onze Poolse bevrijders eren.” 

Ook de kersttoespraak van Beatrix trok Timmermans naar zich toe: “Schitterende kersttoespraak van onze vorstin. Vertrouwen is het cement van de samenleving. Maar je kan het niet opleggen, het moet groeien tussen mensen, tussen verschillende bevolkingsgroepen. Met hernieuwd vertrouwen kan Nederland de toekomst aan. Dus een goede toekomst hebben we als Nederlanders zelf in de hand. Daarom zeg ik: zalig kerstfeest voor u allen en al uw dierbaren!” 

Echt stuitend werd het als Timmermans de holocaust er bij sleepte: “Buurvrouw vertelt tussen neus en lippen dat de toenmalige (en eerste) bewoner van ons huis tijdens de oorlog joodse onderduikers in de tuin heeft verstopt. Bij een bombardement is het onderkomen nog bijna geraakt, maar gelukkig hebben de onderduikers de oorlog overleefd. Ben er stil van. Mooi project, om dit eens helemaal uit te zoeken als ik in de toekomst weer vrije tijd heb.” 

Vervolgens blijkt dat er zelfs een beroemde joodsche schilder in het huis van Frans Timmermans was ondergedoken. “Opmerkelijk verhaal over de Duitse schilder Rudi Zeller, die in de oorlog ondergedoken zat in het huis waar wij nu wonen. Tussen ’42 en ’48 maakte hij zijn portretten in de kamer waar nu Mare slaapt. Een bijzondere gedachte.” 

Timmermans sleept vaders, schoonvaders, buurvrouwen en Beatrix aan de haren er bij om zijn punt te maken: alle wegen leiden naar Frenske. Toen hij verwekt en geboren werd, vonden er naar zijn zeggen zonsverduisteringen plaats in Maastricht. Kortom: Timmermans is de moddervette uitvoering van Harry Mulisch, maar dan zonder diens humor en zonder diens schrijftalent. 

Frenske is een slecht, egomaan mens, met een aantal alarmerende kenmerken van een narcistische psychopaat. Dat moge duidelijk zijn. En wie dat niet ziet, heeft stront in de ogen. Enfin, ieder land krijgt de zonnekoning die het verdient. 


Vrijdag 21 juli

Ik ben dol op Argentinië, Argentijnen, het Spaans dat ze spreken en op Lunfardo, het bargoens van de hoeren en de zeemannen en de criminelen van Buenos Aires. Het land heeft geweldige schrijvers voortgebracht: Roberto Arlt, Julio Cortázar, Jorge Luis Borges en last but not least Ernesto Sabato. Zijn boek El túnel herlees ik minstens 1 keer per jaar. Meneer Bol: '

Het zal wel volstaan als ik zeg dat ik Juan Pablo Castel ben, de schilder die María Iribarne heeft vermoord.' Hiermee begint het verhaal van de geobsedeerde liefde van een kunstschilder voor de enige vrouw die zijn werk begrijpt. En de enige voor wie hij zijn mensenhaat opzij kan zetten. Castel klampt zich aan hun zielsverwantschap vast en begint te geloven dat hij zijn liefde alleen kan perfectioneren als hij haar weet te reinigen van alle verwijten en beschuldigingen – door haar te doden. Met haar blinde echtgenoot, diens rokkenjagende neef Hunter en de onuitstaanbare Mimí als bizarre getuigen voltrekt zich een onvermijdelijk drama.

De Tunnel inspireerde Albert Camus tot het schrijven  van De Vreemdeling

En The Cure baseerde Killing an Arab weer op dat schitterende boek van Camus. 

Standing on a beach 
With a gun in my hand 
Staring at the sea 
Staring at the sand 
Staring down the barrel 
At the Arab on the ground 
See his open mouth 
But hear no sound
I’m alive I’m dead 
I’m the stranger Killing an Arab

En verder ben ik gek op Roberto Emilio Goyeneche alias El Polaco, Carlos Gardel, Julio Sosa en natuurlijk Mercedes Sosa. En Maradona! En van dit geweldig lied van Rodrigo, La Mano de Dios, gezongen door Pluisje zelf, krijg ik tranen in mijn ogen. What a geezer! En ik reed met Rob Muntz en Willem Davids de Dakar Rally dwars door Argentinië en Chili: 15 delen voor de VPRO

“Vanwaar deze fascinatie voor die gluiperige, pathetische en  vooral hysterische Argentijnen, Don Arturo?” hoor ik de ongeschoolde reaguurders denken. Nou, jelui snappen dat of jelui snappen dat niet, chicos. Ik zat vandaag de serie op Netflix over de Argentijnse bokslegende Carlos Roque Monzón Ledesma te bingen en toen wist ik weer precies waarom ik zo van dat land hou. Er is geen stad ter wereld na New York  met zoveel valse nichten en mensen van het Oude Volk, en dat geeft Buenos Aires, in combinatie met de vergane glorie, zijn unieke karakter. 

De serie deed me denken aan die bloedstollende film noir: El Secreto de sus Ojos

Bij het zien van zulke meesterwerkjes krijg ik spontane Fernweh naar Argentinië.

Elf jaar geleden had ik voor een habbekrats bijna een boerderijtje met alpaca’s gehuurd in San Salvador de Jujuy, een prachtig stadje met een geweldig klimaat, helemaal in het noorden van Argentinië, aan de voet van de Andes. Maar  het werd dus de Algarve, omdat de familie van mijn toenmalige verloofde Paula eiste dat ze de Nieuwe Wereld inruilde voor het Avondland en daarom woon ik nu in de Algarve.

Snik…. 

Social

Zaterdag 22 juli

Als ik het NOS journaal en het RTL Unilever Bulletin moet geloven, is Zuid-Portugal veranderd in een hel. De Death Valley van Europa. Eerder dit jaar had de weerman van RTL Unilever Nieuws schokkende beelden laten zien van de Arade-rivier, die uitmondt in een delta bij Portimão, op een uurtje rijden van mijn Villa Vischlugt. De treurbuisweerman, Maurice Middendorp, maakte de bankbintjes wijs dat de rivierbedding droog was komen te liggen door te weinig regen als gevolg van de klimaatcrisis. Mijn makker Erik de Vlieger, die vlak bij de delta woont, reageerde boos en schreef aan de weerclown dat de Arade bij deze monding geen zoetwaterrivier is, maar een zoute stroom die met de getijden meebeweegt. Het oeroude fenomeen van eb en vloed dus. Bovendien, aldus de Vlieger, was de afgelopen winter helemaal niet droog geweest maar juist veel natter dan de winter van het jaar daarvoor. 

Als het hoernaille de kijkbuiskindertjes al voor de gek houdt met fopnieuws uit de Algarve, kunt u ervan uitgaan dat klimapocalypseberichten uit verre landen nog meer  gefabriceerd zijn dan het fake news over de Algarve. Neem de Vlaamse klimaathystericus Wim Loodst. Die vloog naar Death Valley in de Verenigde Staten en klaagde daar - zwetend en puffend in zijn zwembroek - over de extreme hitte en werd het lachertje van Twitter. Het was 51 graden en dat kwam volgens meneer Loodts door de opwarming der aarde. “Je kan geen 10 minuten buiten staan of je voelt de zon al branden”, vertelde hij aan VTM Nieuws. Maar ho even, meneer, die temperaturen zijn daar normaal en daar dankt ‘the Valley’ haar naam aan.

Mij zullen ze niet zo snel horen klagen over het weer. Ik woonde vier jaar in Asunción, de hoofdstad van Paraguay, en daar was het regelmatig 48 graden in de schaduw. Als het kwik in de winter soms onder de twintig graden daalde, sprak men op het journaal over een koufront en trokken de inheemse indianen truien aan en zetten ze mutsen op. 

Er zijn trouwens nog opvallend weinig bosbranden dit jaar, in Portugal. Ik kijk elke dag even naar Fogos.pt, waar alle fikkies tot in de details worden vermeld. Brandweerwagens staan natuurlijk dag en nacht paraat in de kazernes in de Algarve en de spuitgasten lummelen wat en maken gebbetjes met passerende schoolmeisjes. Senhor Bombeiro mag zijn slang overal in hangen, want het beroep staat hier bijna net zo hoog aangeschreven als profvoetballer. Wanneer er een brandweerman is gesneuveld tijdens het blussen, komt zijn begrafenis uitgebreid in het journaal. Verder heeft Portugal geen levende helden, op een handjevol Yolanthe Bacalhau-achtige zeepsterren en Ronalda na. Toen ik hier net woonde, fikte de hele bergketen achter mijn toenmalige hut af. De lucht was zwart, er heerste een Egyptische duisternis. Alles zat onder het roet, op de stranden was het een smeerboel. Het is nu net zo droog als toen en bovendien blaast er een verzengende föhn.

In de Algarve was het de hele afgelopen  week tegen de veertig graden - vrij normaal voor de tijd van het jaar -  en ik vreesde met grote vreze dat eerdaags Frenske Timmermans langs zou komen om klimaatslachtoffers de hand te schudden in het kader van zijn naderende lijsttrekkerschap van de Linkse Walm. De mollige Ridder der Climapocalypse wijzigde echter op het laatste moment het reisschema van zijn campaign trail en daalde af naar Chaudfontaine in België voor een audiëntie met het handjevol overlevenden van de gruwelijke overstromingen in 2021.  Na afloop vloog de privé helikopter van Timmermans (voor de kenner: een Mil Mi-26) nog even door naar het met drie Michelinsterren gedoteerde restaurant Hof van Cleve in Kruisem, waar Frenske een persconferentie gaf voor een troep juichende journalisten uit België en Nederland. 

Social

Ik ben in de regel vrij zen, zoals de trouwe lezer van mijn Anus weet, maar vanochtend had ik een totaal onverwachte woede-uitbarsting in de Aldi van Almancil, naast de Apolónia, mijn favoriete kruidenier. Van de zes kassa’s was er slechts eentje geopend, en daar stond een rij van vijftien man voor. Het personeel, een mannetje en vrouwtje of vijf, stond op zijn gemakske pakken suiker te stapelen en de vloer te moppen. Mag er nog een kassa open, brulde ik, welhaast krankzinnig geworden van zoveel inefficiency. Werd iedereen woedend op mij! Inclusief de Portugese en niet-Portugese wachtenden! Why's Everybody Always Pickin' On Me?

Meestal kan ik wel tegen, maar nu even niet, met die hitte.  

Professor Arie Pos schreef over dit typisch Portugese fenomeen het volgende in Portugal voor Bonvivanten

Dat onuitroeibare maar niet zelden contraproductieve improvisatietalent moet van bovenaf in toom worden gehouden door een ijzeren hiërarchie, strenge sturing en een strikte begrenzing van competenties. Dat is meteen het geheim van de lage productiviteit in Portugal. Iedereen wordt slechts geacht te doen wat hem van hogerhand is opgedragen en moet daar geen vragen over stellen of gaan improviseren. Eigen initiatief is streng verboden. Iedereen heeft zijn afgebakende functie en opdracht. Zo wordt de improvisatie en de daaruit als vanzelf voortvloeiende chaos beteugeld. Dat jij ongeduldig in een rij staat te wachten bij een kassa waar niemand zit terwijl drie man winkelpersoneel elders bezig is een pallet suiker uit te pakken, is geheel des Portugezen en is er moeilijk uit te rammen. Lang wachten en lang in de rij staan is men gewend. Het is een soort ritueel waar de Portugees de tijd voor neemt, met een praatje hier en een praatje daar, dat pas na lange tijd iets van gemopper krijgt. Ik vermaak me zeer om mensen die voordringen, meestal betrekkelijk welstellende oudere dames met rare kleurspoelingen. Die lopen meteen naar het begin van de rij met een ‘vraagje’, wat een kort praatje wordt, met aan het eind iets als ‘Ach, geeft u me even drie broodjes en een onsje ham, dan ben ik weg’. Er wordt geen 

nee gezegd en als de rij gaat morren wacht de bediende besluiteloos af. Zeggen dat die of die eerder aan de beurt was is not done. Je zou er een klant door kunnen verliezen. Soms levert het minutenlang gebekvecht onder klanten op. De rij slaat het geamuseerd gade en wacht rustig door. En dan die pallet suiker. Je zal toch ook al wel eens in andere winkels hebben gemerkt dat Portugezen niet aan multitasken doen. Bij mijn bakkertje sta ik gerust tien minuten te wachten terwijl er maar één klant voor mij is, die door twee meisjes wordt bediend. De ene maakt tergend langzaam, maar met veel zorg en toewijding, een koffie verkeerd en neemt met de klant het hele kraslotenassortiment door, terwijl de andere zich naar de keuken spoedt om met evenveel zorg en toewijding een tosti te bereiden en niet meer verschijnt voordat die klaar is. Intussen groeit de rij wachtenden achter mij. Als de eerste gewoon het koffiekopje onder de automaat had gezet en mij de klaarliggende zak met vijf broodjes had aangereikt, was ik binnen twee minuten weggeweest. Het tostimeisje had in de tijd dat ze in de keuken wachtte een stuk of tien mensen aan brood kunnen helpen. Maar zo gaat dat dus niet. Men is met één ding voor één klant tegelijk bezig en daar neemt men de tijd voor. Je zou er de deugden van toewijding en onverdeelde aandacht in kunnen zien. Maar je hebt ook bakkers waar het wel vlot gaat. Daar heeft de baas of bazin dan meestal in dezelfde negotie gewerkt in Frankrijk of Zwitserland. En natuurlijk kunnen suikeruitpakkers niet zomaar even achter de kassa gaan zitten. Caissière m/v is een verantwoordelijk beroep waarvoor de doorgaans ongeschoolde jongeling het vertrouwen van de baas moet verwerven en langdurig ervaring moet opdoen. Het zou een chaos worden als iedere vakkenvuller maar achter de kassa kroop zodra er een rij klanten staat te wachten. Wie vult die vakken dan? Nee, Tuur, de jongens was opgedragen dat de suiker van de pallet moest en dan doen ze dat, ook al stort de hele Aldi rond ze in. En de kassière (vind ik nog altijd een hilarisch woord met dat houtenklazerige Hollandse ‘kassie’ en die frivole Franse uitgang) gaat pas achter de kassa zitten als de bedrijfsvoerder omroept ‘Juffrouw Ofélia, kassa 3’. Zo is het voor de Portugees zoals het moet, en zo is het goed.

Social

Maandag 24 juli

Lummeldagje, in ene ruk de serie Halston uitgekeken. Wat een verademing op Netflix, tussen al die woke moraliserende shit. Zuipen, kettingroken, snuiven, pijpen, kontneuken zonder kapotjes, supervalse nichtenhumor, een geweldige soundtrack en geen enkele boodschap. Heerlijk! Heimwee naar de jaren tachtig.

Social

Dinsdag 25 juli

Hoog bezoek! Cees Groenewegen komt mij in Villa Vischlugt interviewen voor zijn Portugal Portal. De reaguurders weten dat ik mediaschuw ben, maar voor KC maak ik een uitzondering. Het is natuurlijk een aardige opwarmer voor de feestelijke Portugese presentatie van Portugal voor Bonvivanten, aanstaande zondag in Oliejahoo. Komt allen!

Social

Reaguursels

Inloggen

Tuur, ik heb weer genoten van je Anus, ondanks dat ie door het Frenske bashen een beetje bruiner lijkt.

ratelaar | 27-07-23 | 09:32

Ik verbaas me in Portugal bij kassa´s altijd dat als er iemand met een rolstoel aankomt de hele rij opzij gaat en de boodschappen op de band terug geschoven worden. Ik weet het is wet, maar het gemak waarmee de wet nagevolgd wordt is verbazingwekkend. Met 1000 excuses van de kassajuf als ze je niet op tijd opgemerkt hebt. Prioridade, alleen de buitenlandse toeristen die geen haast hebben winden zich op.

bergsbeklimmer | 27-07-23 | 07:38

Frans Timmermans is Christus in de verschijning van een diplomaat. Hij nedergedaald uit Brussel voor het Laatste Oordeel. Aan een ieder aan zijn linkerhand zal voorspoed zijn. Aan de rechterhand zal men voor eeuwig branden in de opgewarmde aarde waar het vuur niet dooft en de worm niet sterft

Citroenzuur | 27-07-23 | 06:36

Tsja, het stemgedrag van Frans T. in het verleden verdient ook om onder de loep te worden genomen; een windvaan was er niets bij.
Vooral niet bij baanwisselingen.....

Maggiesfarm | 27-07-23 | 02:11

Was in Argentina (2001/2002). Buenos Aires, en ja ook in Jujuy, Vandaar in een gehuurde Opel Corsa rondgetuurd, en uiteindelijk in Bolivia uitgekomen. Prachtige omgeving. Heb overwegen in Buenos Aires te blijven (was overigens een heel erg vervelende periode, peso -$ van 1-1- naar 3-1. Demonstraties met doden. En de criminaliteit vloog omhoog. Tegenover ons huis in B.A. was een pizzeria, waar constant een agent voor de deur stond, niet alleen vanwege de criminaliteit, maar vooral omdat het salaris van een politieagent bij lange na niet genoeg was om te leven. Vandaar dat bijbaantje. Weet niet of dat allemaal de doorslag heeft gegeven, maar woon nu in een ander groot land.

vanvandaag | 27-07-23 | 01:31


Op die foto met VVD klimaat-paus Edje Nijpels, staat knaapje Jetten er een beetje bij als Wethouder Hekking.

Ervaringsdeskundige | 27-07-23 | 01:04

Dank voor je inzet voor de goede zaak, Arthur. Hopelijk leest Timmermans mee en ziet hij dat sommigen feilloos door zijn retoriek en lyriek heen prikken. Hoe meer ontmoediging hoe beter. Dit kwalijke figuur moet uit Den Haag worden geweerd.

MickeyGouda | 27-07-23 | 01:01 | 1

Ik denk dat AA zich nergens voor inzet maar gewoon het beste probeert te maken van deze aankomende hel.

mykdelta | 27-07-23 | 03:52

Dhr. Laroes (ex. hoofd NOS staatsprop en founder of the Divi bowl) heeft idd ernstige gelijkenissen met Sjakie.. en nog praatjes voor tien ook. Denk dat Laroes zelf een beetje vergeten wordt.

De man wordt ook nog eens door ons betaalt... een echte ‘rooie’ aldus.

Unsinkable-Sam | 27-07-23 | 00:31 | 1

Als niet iedereen op Laroes duikt, is hij straks netjes uitgegumd. Hopenlijk maakt dat dan het speelveld eerlijker. Iets dat volgens mij nu best belangrijk is. Ik heb geen zin om nog jaren aan de volgende charlatan te verspillen. Die kans krijgen we nooit meer, en je hoeft geen tokkie te wezen. We gaan nooit meer dit geplaveide pad voor onze kiezen krijgen.

music.youtube.com/watch?v=R5tdujFUXYg...

Dit is onze toekomst.En dan kan je hoog of laag springen,

Xaphan | 27-07-23 | 01:11

Meh, Timmermans behandelen is een beetje mosterd na de maaltijd nu. het afzagen hebben wij hier al gedaan en om eerlijk te zijn stukken kleurrijker.
Maar een 1 op 1 interview van Tuur met Frans, dat lijkt me wel wat. Als Frans het aandurft.

Graaisnaaiert | 27-07-23 | 00:21

Inderdaad buitengewoon ergerlijk dat NL ondanks dringende verzoeken tot uitlevering door de VS, Venezuelaanse topmilitair en drugsboef Carvajal maar liet lopen. Zo glad als een aal in een emmer met snot als gewoonlijk, had Rutte weer heel sneaky een "geitenpaadje" uitgevogeld om er weer ongeschonden tussenuit te komen. Carvajal zou diplomatieke onschendbaarheid genieten. Ze stuurden die kerel terug naar Caracas waar hij als een ware held werd onthaald. De VS daarintegen waren zeer ontstemd want wilden hem heel graag hebben. Venezuela had nog een grote een grote bek ook ! Ze kwamen zelfs met 4 oorlogsscheepjes aantuffen om hun woorden kracht bij te zetten. Ze zouden een invasie plegen van de Antillen eilanden. waar Venezuela al eerder territoriale aanspraak op had gemaaktm dacht ik. Om die grote bek alleen al hadden we meteen 2 van die roestschuiten naar de kelder moeten jagen ! Maar ja... Vroeger deden we nog wel eens wat..
en.wikipedia.org/wiki/Dutch%E2%80%93V...
Maar nu ? Nederland is een laf, bang en eerloos land.

Asteroid-B612 | 27-07-23 | 00:17 | 3

Polderen noemt men dit slappe pikken beleid. Had de marine er op afgestuurd, daar zijn ze voor.

Unsinkable-Sam | 27-07-23 | 00:34

Welkom in de echte wereld. Normaal schiet je die topmilitair dood. san hoef je ook niet aan videobewijs en dat soort onzin te doen, tenzij het serieus wisselgeld is, zoals Afrikaanse warlords. Als je die assets jebt, kan je de Afrikaanse geschiedenis radicaal veranderen. Maar we hebben geen VOC mentaliteit meer, want beschaafd wezen in onze beschaafde wereld. De rest denkt al lang heel anders. Die schieten bijvoorbeeld wilderst zonder scrupules dood. En iedereen maar klagen dat er geen menu ergens midden inj de nacht wordt opgediend.

Xaphan | 27-07-23 | 01:35

@Xaphan | 27-07-23 | 01:35: We hadden die kerel niet dood hoeven schieten, maar wel moeten uitleveren aan de VS. Fuck die communistische bananenrepububliek. Maar nee hoor, Nederland staat weer in zijn hempie. Doet niets, durft niets, te moeilijk, te gevaarlijk.

Asteroid-B612 | 27-07-23 | 03:46

Tijdje terug was het weer klimaatramp met de warmste dag of was het een week op deze hele planeet. Gek genoeg vermelden ze dan niet dat 2 jaar daarvoor de koudste dag of week was op deze planeet. Vandaag was het weer het afsterven van koraal om dat het water te warm werd. Niet wordt vermeld dat dit gewoon een natuurverschijnsel is wat overal regelmatig optreed want te koud of te warm doet de natuur af als normaal omdat organismen dan iets noordelijker dan wel zuidelijker opschuiven. Wat ergens afbreek wordt ergens anders opgebouwd.
Letterlijk alles wordt uit de kast gehaald om voor te sorteren wegens aanstaande verkiezingen. Frans klimaat wonder met buik moet scoren. Vermoeiende onzin in 39 talen zonder enig resultaat.

dijkbewaker | 26-07-23 | 23:51 | 2

Schreef ik vanochtend vroeg al over het journaal en dat koraal bij Florida. Een of andere dunne kale meneer van Yale of tv: "Happens often. Its also dying, so I've heard.
.
Kijk eens aan. Een deskundige die wat heeft gehoord.
.
Ongehoord.

Piet Karbiet | 27-07-23 | 00:04

We hebben de ballen verstand van klimaat. Iedereen roept maar wat. Ik heb 20 jaar aandata van de zon tot jullie beschikking. Dat is bijna een complete korte zonnecyclus. En het lijkt erop dat elke keer de zon in het omwisselpunt zit, en direct daarna het weer helemaal gek wordt. Dit is eigen onderzoek, dus n=1 geval. Maar je kan tegenwoordig niet de Zon als hoofdmotor aandragen. Als je dat probeert, ben je de dorpsgek en die mag je op zeker niet je agenda laten dwarsbomen. Daarom zitten er alleen jaknikkers in het IPCC. Dat is best triest, als je geen dwarsliggers wilt bestrijden. En voor de mensen die willen checken of de kennis van de Zon geneuzel is: tik spaceweather in, en leef je uit in de geschiedenis die voor iedereen vrij toegankelijk is. Geen verborgen agenda of ander geblaat. En met de kennis van vroeger, lukt het tot nu toe nog niemand om de toekomst te voorspellen. En kom niet met Nostradamus aanzetten. Ik wil iemand hebben die zonnecyclus 26 en het verloop daarvan kan voorspellen. De echte wetenschappers lukt het niet

Xaphan | 27-07-23 | 00:30

The gambler van een of andere countriezanger. music.youtube.com/watch?v=7hx4gdlfamo... Dit is meer naar aanleiding van een vorig artikel. Soms word je the gambler, terwijl je dat helemaal niet wilt zijn. En als jullie goeie muziek willen, raad ik julie Amy Winehouse of Whitney Houston aan. En je kan nog tientallen voorbeelden aanhalen. Allemaal tenonder gegaan in gekkigheid. Denk daar maar over na. Wat is jouw bestaansrecht als je eigenlijk gewoon een simpele ziel wilt zijn.

Xaphan | 26-07-23 | 23:44

Lekker leesvoer Tuur

Boersmania | 26-07-23 | 23:42

Fijn stuk weer, Arthur snapt mensen en dingen die gebeuren.

kroel | 26-07-23 | 23:24

In ieder geval gaat Rutte 2 voortgezet worden onder de naam Timmermans 1.
U krijgt:
Veel immigratie en asielzoekers.
Miljarden naar klimaat hysterie.
Meer EU minder zeggenschap.
Nog hogere belastingen.
Verdere afbraak ouderenzorg.
Versobering zorg in het algemeen.
Nog minder inspraak.
Nog meer fractiediscipline.
Nog meer inflatie.
enz.
Een stem op de linkse wolk of op de VVD brengt dit scenario heel dichtbij.

Zapata10 | 26-07-23 | 23:22 | 1

Als je het volk kan wijsmaken dat Timmerfrans een afgezant uit Brussel is, heb je genoeg beginmateriaal om dwars te liggen met effect.

Xaphan | 26-07-23 | 23:47

Dank Arthur voor steeds weer dat mooie leesvoer, het is zeer gewaardeerd.

Nuuk | 26-07-23 | 23:14

De Aldi-scene, zeer herkenbaar. In Spanje soms vergelijkbaar gedrag. Ik was met de kinderen in zo'n enorm Aquapark. Luv it. Drukke rijen, betonnen wandelpaden, heet en ze wilden vanzelfsprekend patat. Bij een tentje stond een rij halfnaakte toeristen te bakken in de zon. Er werkte in het hok drie jonge meisjes en de Franse vader voor mij bestelde 'Trois bières et deux cola'. Het Spaanse wicht keek verschrikt alsof hij Swahili sprak. Qué? "Trois bières et deux cola." Paniek. Hij wees op het menu maar die hing alleen aan de straatkant. Het meisje reikte met haar hoofd ver over de toonbank voor hulp. De Fransman maakte met zijn vingers de aantallen duidelijk. Ah, 2 cerveza en 2 coca-cola. (In hoeveel Europese landen heet cola geen cola?)
De rij was inmiddels aangegroeid tot de glijbanen van de Orgasm maar de Fransoos wilde er ook nog 3 patat bij. Qué?! Hij wees. 3 frites. Wut? Ah, 3 fritas.
Ik zal u de details besparen hoe het 2e meisje als intermediair de order doorgaf aan de patatbakster die vervolgens in een tergend langzaam tempo alleen de eerste patatjes bakte, die aan meisje 2 gaf die ze in een puntzak stopte. Vervolgens begon meisje 3 aan de tweede portie patat. Bij 'extra mayonaise / mayonesa extra' viel ik flauw ....

Piet Karbiet | 26-07-23 | 23:11 | 3

Dat is bij mijn Jumbo dagelijkse kost. Allemaal Oejraïnse grietjes die dan in het Engels aangesproken moeten worden. En in mijn land praat ik Nederlands. Geen Engels. Als je dan ineens wel een keer in het balkanees gaat praten, krijgen ze massaal een hartverzakking. Dat stond niet in de handleiding. Hetzelfde geldt overigens als je Frans of Swahili gaat ouwehoeren. Het is allemaal niet erg, maar wel ergelijk. Een kassameisje heeft een andere functie in het grote verhaal. Als het een slimme meid was, moest je haar nu zoeken op de campus van de TU/e. Dit is overigens geen neerbuigende denkwijze. Ik praat gewoon in de Jumbo geen vreemde taal. Daar is de Jumbo niet voor opgericht.

Xaphan | 27-07-23 | 00:01

@Xaphan | 27-07-23 | 00:01: Bij de Vomar hier ben ik bij de kassa meestal van glas. Ze lullen dwars door me heen. Kletsen met kassa 4. Ik reageer bij vertrek dan meestal met: " NEE HOOR, IK HOEF GEEN BON MEE !!
.
???!
.
Heerlik die glazige blikken. Onbetaalbaar.

Piet Karbiet | 27-07-23 | 00:11

Niet echt geloofwaardig. Want in Frankrijk is het juist niet „coca-cola” of „cola” maar alleen „coca”. Geen enkele fransman zou „deux cola” bestellen.

Trouwens is het afwerken van rijen ook in NL een ramp. Maar dan van de kant van de klant die pas als hij aan de beurt is begint na te denken wat hij eigenlijk wil kopen.

redanx | 27-07-23 | 08:21

Even een mooi klein liedje.
Sweet Thames flow softly.

Waarom is het bijzonder?
Om te beginnen twee Ieren die over de Thames zingen.
Natuurlijk Christy Moore. Altijd goed.
En dan de dame waar hij samen mee zingt.
Niet alleen de ogen en de stem.
Ook niet het schuchtere spieken op het papiertje waarop de eenvoudige tekst staat.
Maar vooral het mantelpakje en het kapsel.
Zo hebben we onze Sinead zelden gezien!

Christy Moore & Sinead O'Connor - Sweet Thames flow softly

music.youtube.com/watch?v=Tgwtl-s0CNI...

Kapitein Sjaak Mus | 26-07-23 | 22:57 | 3

Een schitterend liedje, dat ik ook nog niet kende. Zo leer ik vandaag wat dat betreft wel het eea bij. Eerder ook al Sinéad met The Chieftains via Louz.

Nuuk | 26-07-23 | 23:08

Jaa mooi, kende dit niet.

kroel | 26-07-23 | 23:32

Oh.
Sorry.
Dit was nog geen café.
Nou ja, het was goed bedoeld.

Kapitein Sjaak Mus | 26-07-23 | 23:36

Eerst nog even opwarmen. Werkelijk, dag na dag klimaat hysterie. Ze zijn totaal van het padje af.

Zapata10 | 26-07-23 | 23:11

Zet dat artikel eens vrij leesbaar voor iedereen. De T. is nu net een uitzondering om gratis alles te kunnen lezen. Iemand is nu al uren aan het spitten in de hooiberg, en dat is helemaal niet erg ofzo.

Xaphan | 26-07-23 | 23:15

"Timmermans is de moddervette uitvoering van Harry Mulisch"

Als liefhebber van WFH kan ik niet anders dan demonisch grijnzen om deze vileine humor, de nuancering achter de komma om voor de hand liggende redenen weggelaten.

Roos | 26-07-23 | 22:56

Overigens nog even een aanvulling op de waardering voor Ceca. Ik persoonlijk en met mij velen is het feit dat Ceca getrouwd was en nog steeds de achternaam draagt van Arkan, een massamoordenaar, etnisch zuiveraar en algehele schoft van het zuiverste water een grote smet op haar blazoen.
Arjan was aangeklaagd door het Joegoslavië-tribunaal maar werd vóór voorgeleiding in Belgrado afgeknald.

Aleon | 26-07-23 | 22:54

Mooie beschrijving van Timmermans. De ene boomer die de andere boomer ervan beschuldigt dat de wereld om hem draait.
Ik doe wekelijks moeite om doorheen de navelstaarderij van Dhr. Arturo ook nog wat wetenswaardigheden op te pikken, en de laatste tijd valt dat goed mee.
Dat neemt echter niet weg dat er in de auteur toch nog een groot stukje Timmermans zit. Het is eigen aan de sprinkhaan-generatie.

Nonkel Frituur | 26-07-23 | 22:51 | 4

@JJMS | 26-07-23 | 22:57: Maar ik schrijf net dat het de laatste tijd goed meevalt. Dat mag men als een compliment zien. Ik vermoed dat de auteur minder aan de drank zit, en dat heeft een positieve weerslag op de kwaliteit.

Nonkel Frituur | 26-07-23 | 23:15

Yep. Veel ikke. Allen is Don Arturo jonger. En aangenamer.

Piet Karbiet | 26-07-23 | 23:17

@Piet Karbiet | 26-07-23 | 23:17: Is de Don wel jonger?

Après toi | 26-07-23 | 23:45
▼ 1 antwoord verborgen

Naast het UFO nieuws in de USA ook nog leuk Hunter Biden nieuws, die zijn deal met de rechtbank niet ziet doorgaan. Een dreun voor de Bidens omdat hij nu open staat voor veel meer zaken en mogelijk gevangenisstraf. Hij heeft zich nu ook onschuldig verklaard in de rechtbank, dus geen schuldbekentenis nu zijn deal niet ging lukken. Het congres graaft verder en de bewijzen van grootschalige fraude en corruptie stapelen zich op rond de Biden clan. Deze week weer nieuwe getuigen. Ook gaat het graven in de betalingen door. Dit gaat Joe ernstig schaden en nu gaat er zeker een impeachment komen.

P-unit | 26-07-23 | 22:48

Ja, Frans is nogal vol van zichzelf.

VP732 | 26-07-23 | 22:47

Ik vind je dat je beter schrijft sinds je niet meer zuipt, Don. Samenhangender, zogezegd.

JJMS | 26-07-23 | 22:44

Heeft ze daar ook van te voren op de tafel gedanst?

Andersdenkend | 26-07-23 | 22:46

Zo snel kan het gaan wanneer Kaag haar bezemsteel intrekt.

kroel | 26-07-23 | 23:28

Zou Kaag.... Mah, kan het me bijna niet voorstellen. Aan de andere kant, ze haden heeft wel de sleutel van onze kluis...

Graaisnaaiert | 27-07-23 | 00:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Fijn stukkie weer Tuur hoewel ik geen tijd heb om de linkjes te volgen, dat komt morgen wel.
Toch jammer dat Geenstijl je bijdragen, ondanks veler verzoek, niet op een wat praktischer tijdstip wil plaatsen zodat reaguurders wat meer tijd en mogelijkheden hebben op je stukken te reaguren.
Ennieweetjes, fijn gelezen weer.
Overigens ben ik het met je eens dat Ceca de beste Balkan-zangeres is. Waardeer haar al tientallen jaren vanwege haar zang. Ben zondag voor het eerst naar een concert van haar geweest in Bosnië, ik vond het gewoon goed maar de waardering van het grotere publiek liep helaas wel weer langs de religieuze scheidslijnen, zoals alles eigenlijk hier, al tientallen jaren.
Zouden ze er ooit nog overheen groeien?
Kom al sinds het begin van het uiteenvallen van Joegoslavië in Bosnië en deel je mening over het grote aantal, verreweg de grote meerderheid zelfs, spekmoslims. Hoeren en snoeren, goed drinken, vloeken en nog veel meer doet hier nauwelijks tot niet onder voor welk westers land dan ook.
Niets nieuws onder de zon dus.

Aleon | 26-07-23 | 22:34 | 2

Bosnië als zelfstandig opstakel stond niet in de planning van de UN. En die religieuze scheidslijnen zijn er allen, omdat iedereen compleet gek is gemaakt. Iedereen wilde zich zoals Jantje van Lije gewoon doorgaan met het normale bestaan. Totdat ineens de Bosnische moslims een factor in het spel werden. En daardoor is de echte pleuris uitgebroken. Die Bosnische Serviërs, whats in a name, doen niet aan landje delen. Ja, voor nu, maar morgen kan het zomaar anders zijn. Omdat het zo werkt daar, zitten ze voor eeuwig aan de leiband van het Westen. Maar wat nu als het Westen valt. Wat dan? Gaan jullie dan allemaal ineens Bosnische Serviër worden? En hebben jullie enig idee dat je ontsnapte geesten nooit meer in de fles kan teruglokken? Een hoop vragen dus.

Xaphan | 26-07-23 | 22:53

Jullie? Ik ben ontsproten uit volbloed geboren Nederlanders en zij ook weer en zij ook weer etc. etc. en heb dus geen enkele bloedband met Bosnië. Dat het rommelt op het moment is zeker en ook gevaarlijk.
De grootste factor daarin zijn de politici van de verschillende religies en dan met name in het gebied waar ik regelmatig verblijf. De grootste onrust is overigens te wijten aan de Serviërs die door onophoudelijk gestook van Rusland en in veel mindere mate Orban kansen menen te ruiken. Het is aan de speciale vertegenwoordiger die gasten kort te houden en eventueel hard in te grijpen, een macht die zonder meer aanzienlijk is en al eerder met de vuist op tafel heeft geslagen.

Aleon | 27-07-23 | 02:15

Elsevier interviewde Timmermans die uit de duim zoog: 'Veel Europeanen zeggen al: "Ik woon in een EU met mensen die ik helemaal niet ken. Ik dacht dat die allemaal zoals wij zouden worden". En aan de andere kant van het voormalige ijzeren gordijn is het: "Oh, dat lidmaatschap van de EU, we moeten zoveel offers brengen. Ik dacht dat zodra de muur viel, er iemand een Mercedes zou komen brengen".

drs.Nee | 26-07-23 | 22:29 | 1

Het lijkt gek, maar u zegt het prima. Iedereen is door de EU voor de gek gehouden. En het ergste is nog de zwakke munt die we met zijn allen cadeau hebben gekregen als aalmoes. (En dan andersom)

Xaphan | 26-07-23 | 22:59

Max Pam schrijft geweldige columns, ik snap niet dat zo'n middelmatig mannetje als Hans Laroes daar commentaar op durft te leveren. Hij moet wel een beetje zijn plaats kennen, vind ik.

Après toi | 26-07-23 | 22:27

Ik beken. Bij topics over islamitische aanslagen vaak The Cure - Killing an Arab gepost terwijl ik natuurlijk vanaf het eerste moment wist dat dit nummer was gebaseerd op een boek van Camus. #jeugdzonde

Piet Karbiet | 26-07-23 | 22:22 | 3

Wist ik niet. Maar dan op de Vreemdeling, vermoed ik.

Après toi | 26-07-23 | 22:25

@Après toi | 26-07-23 | 22:25: Oui. Een Algerijn die werd afgeknald door de Fransen.

Piet Karbiet | 26-07-23 | 23:22

@Piet Karbiet | 26-07-23 | 23:22: Door de hoofdpersoon in het boek. Die daarna de doodstraf krijgt.

Après toi | 26-07-23 | 23:32

Heel goed, laten heel veel mensen die nog wel beschikken over een kritisch denkvermogen Timmermans becommentariëren. De Joopioten zijn al weer verloren zoals ze dat in 2012 ook al waren. De Bregmannen en de andere meeste mensen die deugen kunnen we ook wel afschrijven evenals de kakelshows en dode bomen. Het gaan drie lange maanden worden, maar ik ben blij dat we terug kunnen vechten. Na Balkenende en Rutte nu Timmermans is werkelijk echt te belachelijk voor woorden.

Zapata10 | 26-07-23 | 22:21

Met dat zwetsen en pathetische overdrijven gaat Frenske natuurlijk wel in de problemen komen. Dat wordt nog lachen met/om deze ijdele aap.

Après toi | 26-07-23 | 22:19 | 2

Hij heeft de voltallige media mee. Het maakt niet uit wat hij wel of niet zegt. Daar lullen ze omheen. Wij hebben social media. Laten we hopen dat het genoeg is. Verwacht niet van het electoraat dat ze slim genoeg zijn om de muur van propaganda die er aan zit te komen te doorgronden. Dat hebben ze nooit gekund.

Zapata10 | 26-07-23 | 22:25

Ome Frans heeft wel onvoorwaardelijk de MSM achter zich. En dat collectief moet je niet onderschatten. Veel drukke mensen springen blindelings in de ravijn, wanneer de msm dit massaal roepen. Die hebben gewoonweg een te druk bestaan om zelf nog te kunnen nadenken. Niet raar, wanneer je 2 kinderen moet opvoeden en beiden keihard moet zwoegen om te kunnen overleven, als je geen afgestudeerde hotemetoot bent met rijke ouders. Gelukkig zijn veel afgestudeerde hotemetoten eigenlijk gewoon gepriviligeerde dombo's die ergens mazzel hebben. Je kan hier rijker worden als vuilnisman, als dat je een matige beta figuur bent. Daar hebben ze hier Aziaten voor, en die snappen het grote spel wel.

Xaphan | 26-07-23 | 22:28

Ach Frans hoeft alleen maar af te vallen om Ministe President te worden
Of datzelfde voor Caroline geldt is wat minder makkelijk te voorspellen
Een battle tussen Frans in een scherp gesneden outfit en Caroline in een eenvoudig slank gevalletje zou dat dan moeten uitwijzen.
Kijk Carolien is politiek gewoon beter dus wellicht hoeft ze niet eens drastisch af te vallen om Frans te verslaan

Rene strijland260746 | 26-07-23 | 22:19

Ach tegenslag zoals frenske , sprinkhanen, droogte en een pandemie , daar komen we overheen
Overcome
youtu.be/KwAj7aLg688
Luitjes met buren die last hebben van de bad , ook daar komen ze wel overheen

deathchant | 26-07-23 | 22:14 | 1

De bas dus

deathchant | 26-07-23 | 22:15

Volgt iemand de hoorzittingen over de UFO's die massaal rond de Aarde lukraak alles en iedereen voor gek zetten. Er is geen natuurkundige die dit netjes kan verklaren. Nu zal het geen disclosuire zijn, maar het is wel interessant om er eens naar te luisteren. En nee, degenen die verhoord worden zijn niet ontsnapt uit het gesticht, al roepen ze massaal van wel. Luister nu eens een keer naar dit soort rare dingen. Als wij het als mens niet zijn en kunnen, wil ik graag weten waar we wel mee te maken hebben. En als het aliëns zijn, wil ik geen sitting duck zijn.

Xaphan | 26-07-23 | 22:13 | 15

Troost u, als het wel aliens zijn zijn wij allang de sitting duck. Tenzij ze andere plannen met ons hebben.

Graaisnaaiert | 27-07-23 | 00:17
-weggejorist-
V.Puffellen | 27-07-23 | 00:29

@Xaphan | 26-07-23 | 22:37:
Nope, ik neem dit zeer serieus. Alhoewel ik wel ern slag om de arm houdt vwb niet menselijke technologie en niet aardse wezens.
Dat komt van Grusch, maar die heeft daarvan alleen horen zeggen. Hij heeft het niet met eigen ogen gezien.
Maar kennelijk zijn er wel stukken materiaal in omloop.
Google maar eens op UFO debris of UFO fragments.

ratelaar | 27-07-23 | 08:23
▼ 12 antwoorden verborgen

De meeste mensen hebben geen idee waar het over gaat. Boeken lezen en auteurs waarderen is echt iets van 50 jaar geleden.

AntiZanicz | 26-07-23 | 22:12 | 3

Je bedoelt dat je nooit een boek leest maar wel de hele dag aan het gamen bent. Cultuurbarbaar!

Après toi | 26-07-23 | 22:17

nee nee neen , Daarom moet ik zeker iedere week langs de bieb omdat vrouw smoelensmid weer een stapel gebonden papier wil omruilen.. niks geleden maar nu! Ook de kinderen van rond de dertig lezen zich suf .. Het is van alle tijden maar nu niet meer aan iedereen besteed helaas. ;(

Smoelensmid | 26-07-23 | 22:23

Waar wat over gaat? Dit stuk van Arthur of jouw geZanicz?

UnderTheDevil | 26-07-23 | 22:26

Van Cortázar heb ik De Prijswinnaars gelezen -Los Premios. Niet onaardig. Maar zijn bekendste verhaal is natuurlijk Las Babas del Diablo, waar de Engelse film Blow-Up op is gebaseerd. Van Antonioni.

Après toi | 26-07-23 | 22:11

Je Twitter linkje onder 22/7 is stuk. Verder weer een prettige bijdrage!

UnderTheDevil | 26-07-23 | 22:09

Ik kan niet wachten, zin an

Ervaringsdeskundige | 26-07-23 | 22:03 | 2

Wil alles weten en lezen over onze verlosser des vaderlands.

Krijg tranen in mijn ogen, der Franz doet het toch maar weer even. Nee niet voor zichzelf maar voor ons, het klootjesvolk, die als een verdwaalde kudde door Franz naar veilige, CO2 neutrale gronden geleid wordt.

Aldaar aangekomen zult dit arme, onwetende volk warme thee wachten, geserveerd door een barmhartig leger van nareizende kansenparel-familieleden of daarvoor voordoend.

Franz zal vergeleken worden met alleen de aller grootsten zoals Kim Jong-il.

De onzelfzuchtige adjudanten Samsom en Klaver voelen zich er terecht nederig en klein bij.

De NPO overtreft zichzelf wederom met een portret van de grote Messias die een boost van ongekende verantwoordelijkheidsgevoel en zelfredzaamheid bij iedere inburgeraar tot het gevolg heeft.

Ik moet hier stoppen. Ben overmand door emoties.Dat ik dit mag meemaken. Nee ik heb het niet verdient maar Ja, kan ik zeggen: ‘Ik was er toen bij !!’

Ervaringsdeskundige | 26-07-23 | 22:44

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland