Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Sam Bal - Politici verdienen slimmere kinderen

Inzake de emo-karavaan rond Sigrid Kaag

Nederland is een van de weinige Westerse en - in elk geval in onze ogen - meest moderne landen waar nog niet zo heel lang geleden een politieke moord is gepleegd. We hebben ook een politicus – waar je het echt niet eens mee hoeft te zijn – die zwaar beveiligd wordt wegens levensgevaarlijke dreiging, en geen privéleven meer kent. Hij is niet de enige. Bedreigen, intimideren, aanzetten tot haat en geweld, discriminatie of vrouwenhaat: het is verwerpelijk, extreem fout. Elke aangifte is terecht, en hopelijk worden deze mensen hard aangepakt, zonder medelijden, zonder mededogen. 

Het valselijk beschuldigen van bovenstaande bij mensen die inhoudelijk kritiek hebben, satire bedrijven, of die het gewoon niet eens zijn met je politieke overtuigingen is overigens even fout. Het is valse retoriek, zwak en ook doorzichtig om weg te kunnen blijven van inhoudelijke repliek door deze mensen over één kam te scheren met dreigend tuig. Dergelijke valse beschuldigingen leiden ook tot enorme schade en mogen bij de beschuldiger ook tot even harde aangiften en veroordelingen leiden. 

Al dat bedreigen en intimideren is overigens helemaal niet nodig. Er is namelijk genoeg inhoudelijke kritiek: waar is dan dat beloofde nieuwe leiderschap? Waar is dat op de inhoud scherpe debat, zonder moddergooien en zonder polarisatie? Waar is de focus op het oplossen van problemen die mede veroorzaakt zijn, zoals de toeslagenaffaire? Waar wordt gewerkt aan het herstel van vertrouwen in politiek? Waar zet de MinFin de tering naar de nering in plaats van de staatschuld tot Zuid-Europese proporties op te laten lopen? Waar is de feeling met de hoogste prioriteit wat er bij Nederlanders acuut speelt (maandelijkse rekeningen kunnen betalen bijvoorbeeld), maar ondertussen vele miljarden van ons geld in een beerput dumpen onder het mom van het klimaat, zonder enige serieuze onderbouwing?

De lijst gaat nog wel eventjes door. De manier van handelen, de manier van praten, het toont een arrogantie, een decadentie, een wereldvreemdheid, een onwrikbaar eng geloof in Het Klimaat en De Oplossing, een benauwende bemoeizucht tot in de haarvaten van de samenleving, een incapabiliteit om werkelijke zorgen in de maatschappij te herkennen en vervolgens daadkrachtig te besturen. 

Ja Sigrid Kaag, dit alles is het beeld wat over jou inmiddels heerst in Nederland, buiten je steeds kleiner wordende D66 bubbeltje om. Zie, kritiek uiten zonder bedreiging, haat of intimidatie is prima te doen, mensen. Niet iedereen is eloquent, en frustratie uit zich in vele vormen. Inhoudelijke kritiek heeft niets van doen met dat ze een vrouw is. Mensen op posities die veel beloven en het vervolgens niet waarmaken, krijgen terecht kritiek. Bij positie horen kritiek en satire. Het hoort bij de gelijkwaardigheid. De lusten èn de lasten. Misschien dat sommige vrouwen daar nog even aan moeten wennen? 

Bestuurders hebben een voorbeeldfunctie voor de maatschappij. Ooit was het Kamerlidmaatschap een van de hoogst haalbare ambten, maar het gedrag van Kamerleden is tegenwoordig lager dan wat je in de uithoekjes van Twitter vindt. Men veroorzaakt deze ellende zelf, en D66 gedraagt zich geen haar beter dan hun zogenaamde nemesis, PVV of FVD. 

Ons mooie land, waar we juist zo goed waren geworden in bestuurlijk polderen en empathie of op zijn minst respect en tolerantie voor andere ideologieën hadden, waarbij ‘Paars’ misschien wel te zacht was en wegkeek bij problemen, is afgegleden tot ministers en Kamerleden die nog steeds wegkijken bij de echte problemen maar alleen maar in hun eigen theaterspel hun trieste rol spelen van met stront over en weer gooiende apen. Intimidatie en bedreigen is dus totaal verwerpelijk, maar wat lok je toch zelf ook met zijn allen uit, dit trieste niveau hadden we zeker niet verwacht van een partij van hoogopgeleide en zichzelf beschaafd noemende mensen. 

Wacht even. Els Borst?
Het is natuurlijk vreselijk om je eigen kinderen te horen praten over angst dat hun moeder iets wordt aangedaan. Mensen, leef je even in de impact op zo’n gezin. Doe even normaal.

Exemplarisch voor hoe D66 in een eigen bubbeltje zit was echter de opmerking dat ze bang waren dat haar wordt aangedaan wat Els Borst is aangedaan. Eh, wacht even? Oud-minister Els Borst, voor wie wij enorm veel respect hadden, was slachtoffer van een gesjeesde man die haar vermoordde, hij vermoordde zijn eigen zus ook. Een man die in een gesloten inrichting had moeten zitten maar dat niet zat, mede omdat kabinetten (ook D66) de GGZ niet goed organiseerden. Dit was geen politieke moord. Geen politieke moord, maar het falen van een welzijnsstaat. 

Pim Fortuyn - ook daar mag je het totaal mee oneens zijn, de man wees onzes inziens terecht naar problemen maar was daarmee niet automatisch de oplossing - was de juiste vergelijking geweest die men hier had kunnen maken: iemand die moedwillig door politiek en media zwart is gemaakt, uitgesloten, en is vermoord. Een politicus vermoord in Nederland, ons mooie democratische landje. Ondenkbaar! Toch is het gebeurd. Maar ja. Els Borst was D66. Fortuyn was van een andere bloedgroep. Wilders is van een andere bloedgroep. 

Werk zat
We zouden nooit, nooit, nooit buigen voor dreiging of intimidatie. Hou die rug recht! Maar soms hebben kinderen meer verstand dan hun ouders. Stop alsjeblieft, of ga überhaupt niet de politiek in. Niet vanwege de dreiging. Maar vanwege de inhoud... (...of het gebrek daaraan). Je zou willen dat ook Baudet en Wilders zulke kinderen kregen, ten eerste om er wat menselijkheid en liefde in te krijgen, en ten tweede gewoon wat meer eerlijke en nuchtere feedback te krijgen van wie ze dierbaar zijn.

En helaas – ook wij – laten ons dus weer verleiden tot discussie over een meta-onderwerp, waardoor we met zijn allen wederom de focus verliezen op de echte issues: betaalbare energie, betaalbare huizen, lagere lasten in plaats van rekeningrijden en tal van belastingverhogingen, grip op de staatsuitgaven, minder overheidsbemoeienis met hoe wij ons leven inrichten, gesprekken over wat ons bindt en waar we met zijn alleen heen willen, op de inhoud; betrouwbaar, behoorlijk en daadkrachtig bestuur; fatsoenlijke zorg en een betrouwbaar pensioen; asiel (honderden vermiste kinderen!); toeslagenaffaire (weggehaalde kinderen!) en natuurlijk: degelijk onderwijs, want onze kinderen worden minder slim - straks gaan ze nog allemaal de politiek in!

Werk zat dus. Voor een nieuw kabinet.

Reaguursels

Inloggen

Iedereen wordt wel eens geminacht, uitgescholden, slecht behandeld of bedreigt. Daar hoef je weinig fout voor te doen.

Nu is het zo dat ik in het verleden regelmatig bedreigt werd, het hoorde bij het werk wat ik deed. Je leert er mee omgaan en je kan ook steeds beter inschatten wie verbaal een natte scheet laat en wie dus echt meent wat hij zegt. In een zeldzaam geval ben ik ook wel eens bedreigd door een vrouw, maar het gross waren toch mannen. Je kunt onderscheid maken tussen bedreigers en hun grondslag vd dreiging:

- gefrustreerde grootbekken.
- territoriale bedreigingen.
- tribale, fam. of rel. bedreigingen.
- fin. ger. bedreigingen.
- criminele ger. bedreigingen.
- overheids dreigementen (!).
- ideologische bedreigingen.
- religieuze bedreigingen.
- vervloekingen.

De meeste dreigementen waren in de strekking van molest, anderen gingen nog wat stapjes verder wat ik hier niet uiteenzet om mafkezen niet aan info te helpen. Mijn ervaring is dat 95% in the spur of the moment lag en snel afvloeide. Echter, er zaten een aantal serieuze dreigementen bij, deze dreigementen werden nooit rechtstreeks geuit, maar indirect door een bv een boodschapper of hint. Deze nam ik wel serieus en moest dan alert zijn daar je wist dat ze je op de korrel hadden. Voorzover de practijk.

De reden dat er nooit schriftelijk gedreigd werd had te maken met simpel bewijsbaar. Telefonische dreigementen kwamen wel voor trouwens, maar die kon je mooi aanpakken (!). Welnu, de hedendaagse dreigementen via internet vallen wat mij betreft in de categorie ‘spur of te moment’ en ‘grootsmoelen’.

Unsinkable-Sam | 29-05-23 | 01:35

Dat die man die Els Borst vermoorde gek was doet niet af aan het feit dat het politiek gemotiveerd was.
Hij gaf duidelijk aan dat het om de euthanasiewet ging. De man was een christenextremist

Shoarmamasutra | 28-05-23 | 22:52

Els Borst, hoe de kinderen daarvan weten? Kaag zal wel een klein huis-tempeltje hebben waar ze elke dag een kaarsje voor Els opsteekt. En voor het slapen gaan vertelt ze lange verhalen over Els.

Sneerpoets | 28-05-23 | 20:27

Dat Kaag onder dat bekakte laagje deftigheid ontzettend achterbaks is, dat wisten we al. Zie het wippen van Arib voor Bergkamp, de gecoördineerde dolksteek in de rug van Remkes, “hier scheiden onze wegen” enzovoort.
Maar ze is ook villein: Generaties wankele jongeren doodsbenauwd maken met klimaatpaniek (“doen of doodgaan”) en boeren met onsamenhangende stikstofargumenten over de kling jagen. Wat bewijst dit? Ze is ijskoud en mist empathie. Ze kan emotie veinzen als het moet, maar het is een ijskonijn. Zo iemand moet je niet aan het roer willen.

Zeddegeizot | 28-05-23 | 19:45 | 1

Zegt ook een hoop over de Hollandse jongeren die van de leg raken door de aan hen gepresenteerde klimaatpaniek.

Ik zie het dagelijks op m'n werk. Men (de jongeren) willen veel maar kunnen niet incasseren.

Kaag, klassenboekdrager knaapje Jetten, Sjoerdsma ..... etcetc het zijn allemaal types die dit land kan missen als kiespijn.

Ervaringsdeskundige | 28-05-23 | 19:51

D66 wil met IEDEREEN samenwerken... O, wacht, alleen met "gelijkdenkenden".

Het is een club van komende en gaande mensen die sinds 1966 niets anders doen dan hun opportunisme en persoonlijke ambities te realiseren, en als dat wel of niet lukt, zich binnen de kortste keren weer likkebaardend terugtrekken.....

Maggiesfarm | 28-05-23 | 19:42

Kaag bedreigen kan echt niet. Haar in de zeik nemen voor haar arrogantie en gebrek aan nieuw leiderschap mag, nee moet. Persoonlijk betwijfel ik of Kaag echt bedreigd wordt, zeg maar zoals Wilders of in het verleden Fortuyn of Janmaat. Dat waren de bedreigingen van links. De fakkeldrager Max van der Berg, die enkel wilde praten, was misschien ongemakkelijk maar geen echte bedreiging.

Sieg Hein | 28-05-23 | 19:27 | 5

Ze wordt vast wel bedreigd en dat moet echt niet. Het is wel schering en inslag. Tal van politici maar ook voetballers bestuurders van clubs, burgermeesters, BNers worden bedreigd.
Waar je zeker gelijk in hebt is de hypocrisie waarbij Wilders zeer ernstig bedreigd wordt en dat dit voor Kaag toch echt anders ligt. Er is nauwelijks compassie met Wilders. Er volgt een werktuigelijk “ja, is erg” wanneer het aan de orde komt. Rutte doet dat zo, aar zelfs dan krijgt Kaag dat nauwelijks langs haar hete aardappel en sneert dat het toch ook zijn eigen schuld is.
Baudet is een mallekop, maar daarvoor dien je niet bedreigd te worden. Toch heeft hij minimaal bij mijn weten het ronduit gevaarlijke antifa aan de deur gehad. Eenmaal onder begeleiding van de politie! Die mogen dan zijn deur en gevel besmeuren en bedreigende teksten roepen.

Dat maakt de ergernis zo groot over iemand als Kaag en dan verlies je soms uit het oog dat elke bedreiging niet OK is, ook niet naar Kaag.

Wat ik ook mis bij de regerende politiek en media, is de aandacht voor talloze gewone burgers die worden bedreigd. Laatste weer die chauffeur die met een meute rovende en rellende migranten in de bus van Ter Apel naar Den Haag reed. Ik denk dat die wel bang was, en terecht. En het is in het OV rond Ter Apel, Budel, enzovoorts schering en inslag. Je zal er maar chauffeur, conducteur zijn, of inwoner, winkelier in zo’n dorp. Die mensen worden bedreigd. Ik denk dat er veel kinderen zijn die best angst hebben dat hun vader of moeder wat overkomst op het werk in bus en trein.

Nuuk | 28-05-23 | 20:10

@Nuuk | 28-05-23 | 20:10: eens. Bij mij bekruipt wel eens het gevoel dat Justitie het laten van een scheet voor de deur van Kaag als ernstiger ziet dan het laten ploffen van een bom bij Wilders, Baudet, de Mos of noem maar een rechtse politicus

Sieg Hein | 28-05-23 | 20:27

@Nuuk | 28-05-23 | 20:10: Spijker kop. De bedreiging van massa’s Nederlanders in allerlei omstandigheden vinden ze iets waar je niet over praat.

Zomaarwat | 28-05-23 | 21:42
▼ 2 antwoorden verborgen

"In plaats van gekonkelfoes in achterkamertjes zou er ‘nieuw leiderschap’ komen"

Mooi gesproken van Qaq, de grootste blaaskaak van nieuwe elan.

KlaagGraag | 28-05-23 | 19:18

Baudet afzeiken, maar nog erger Geert en passant onder de bus gooien, terwijl deze mensen en partijen nimmer hebben mogen meebesturen en geen wet of plan van ze is aangenomen, vind ik walgelijk.

Misschien nog wel erger indien opgediend in een bedje van ogenschijnlijke redelijkheid.

Je kunt ze ook gewoon beschouwen als symptomen van een soort kwaad waartegen het slecht vechten is, dat zelfs aantast. Dan doe je ze enig recht. Nu, schande. Vind ik. Voor wat het waard is.

Zomaarwat | 28-05-23 | 19:08

Chapeau

Kouwe Kees | 28-05-23 | 19:08

Een woord... Chapeau!

eekeek | 28-05-23 | 18:54

En gaat stropop Teun Hoes over 10 jaar ook weer janken over z'n uitzending?. Dit was een tot in de puntjes geplande 1-3tje (Teun/NPO-Volkskrant-Kaag/D66) om "madame" Kaag een ontsnappingsroute zonder gezichtsverlies te bieden. Man, man, man wat ben je dan voor een "journalist".

Phantomas | 28-05-23 | 18:46 | 1

Collegetour en Willem H. was ook iets waar Twan trots op terug kijkt.

" Twan Huys: ‘Met kennis van nu was Holleeder-interview geschrapt’ "

KlaagGraag | 28-05-23 | 19:12

Kaag en haar armetierige D66 loopjongens zijn de grootste polariseerders uit de na-oologse politiek. Verbinden?, amehoelaa. Ik zie alleen minachting naar het gewone publiek.

Phantomas | 28-05-23 | 18:27

Dank je, die is inderdaad goed zeg!

Nuuk | 28-05-23 | 17:40

De manier van handelen, ........................................ vervolgens daadkrachtig te besturen. Kijk, dat valt bij d66 (en Hugo) onder haat.

Daarmee is het probleem benoemd, De definitie van haat wordt opgeschoven naar het hebben van kritiek.

bergsbeklimmer | 28-05-23 | 17:26

Sambal heeft het goed gezegd en ik heb vandaag nog wel babi pangang gegeten.

thanseeuwen | 28-05-23 | 17:18

Goed stuk Sam, treffend verwoord.

Jan van Haerlem | 28-05-23 | 16:41

Zijn laatste stuiptrekkingen van Kaag. Diederik Samson zetten ook als laatste stuiptrekking zijn gehandicapte kind in. Hoort schijnbaar bij de progressieven en hun media strategen

Snap_het_ook_niet | 28-05-23 | 16:35 | 1

Misschien de eerste (duidelijke) stuiptrekkingen van het systeem.

nikolaos | 28-05-23 | 16:49

Wat zóu het helpen als dit soort kwaadaardigheid geen podium zou krijgen…Als iédereen zich unaniem achter de Grote Leider zou scharen...één land, één volk, één Hugo!

Zenzeo | 28-05-23 | 16:31

Ah, de moordenaar van Els Borst was een verwarde rechtse man? Dacht dat alleen moslims verward konden zijn?

Bigi Bana Boy | 28-05-23 | 16:12 | 7

@Satertje | 28-05-23 | 16:29: die profeet heeft een algemeen aanvaarde stamboom enzo. Hij was zeker een lokaal machthebber. Zijn profeetschap is natuurlijk een kwestie van geloof.

Shoarmamasutra | 28-05-23 | 22:56

@Nuuk | 28-05-23 | 16:34: zijn eigen verklaring dat het een wraak was voor de euthanasiewet die tegen geloof in ging?

Shoarmamasutra | 28-05-23 | 22:56
▼ 4 antwoorden verborgen

"jk, maar wat lok je toch zelf ook met zijn allen uit, dit trieste niveau hadden we zeker niet verwacht van een partij van hoogopgeleide en zichzelf beschaafd noemende mensen."

Nou. En nu boter bij de vis! Wát exact is de uitlokking van de bedreigingen? En niet aankomen met slaap gezwets over wie zijn die mensen. Gewoon precies benoemen, welke politieke uitspraken en standpunten lokken bedreigingen uit? Ben helemaal klaar met deze vage, nondescripte beschuldigingen. Je kunt er elke kant mee op een de meute staat alweer klaar met tomaten. Maar nu punt voor punt, welke politiek veroorzaakt dat mensen gaan dreigen en intimideren? Van nota bene een gematigde middenpartij. Niks elite. Niks hoogopgeleid. Totaal normale mensen die daarop stemmen en de 30.000 leden die zich inzetten zijn ook volkomen gemiddelde normale vriendelijke mensen. Niets radicaals, niets extreems. Maar de haat zit zo diep bij sommigen, dat kan in mijn ogen uitsluitend verklaard worden door een rancuneuze niet voor rede vatbare groep extremisten. Maar goed, welke punten. Kom maar door..

Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 15:58 | 15

Veel mensen voelen zich bedreigd door het beleid van D66. Daar komt de frustratie bij van het niets kunnen doen, verkiezingen die niets uithalen. Geen luisterend oor en zien dat D66 geen enkel gevoel heeft voor wat er speelt in de samenleving. De machteloosheid zorgt voor woede.

Johan1235 | 28-05-23 | 18:26

@Johan1235 | 28-05-23 | 18:26:
De coalitie gedraagt zich alsof dit HUN land is, wat het natuurlijk niet is. En draagvlak is er alleen op papier.
"Papier, Graai? Maar de stemmen...."
Dat klopt. Fractiediscipline en een volledige afwezigheid van dualisme inclusief een uitruilcultuurtje maakt dat je net zo goed geblinddoekt een dartpijlt kunt gooien voor je stem want netto krijg je hetzelfde. Kijk naar de cijfers, kijk naar het % van mensen die op een regeringspartij hebben gestemd en die zeggen er nog vertrouwen in te hebben/ tevreden over te zijn. Volgens mij was de enige met een voldoende score de CU. Het CDA en Extinction66 zijn bijkans gehalveerd.
Draagkracht? Boei0n.

Graaisnaaiert | 28-05-23 | 18:39
▼ 12 antwoorden verborgen

Laten ze eerst maar haar zelf druk maken over een reëele sluitende en normale op feiten gebaseerde en goed veramtwoorde Rijksbegroting i.p.v. al die aandacht waar vast ook anderen, vervelend genoeg overigens, last van hebben aan onveiliheid. Ze moet aan de bak!

Jan, Leiden | 28-05-23 | 15:56 | 3

Nou ja, dat is het probleem. Ze kan het niet.

ChalinaRosa | 28-05-23 | 16:27

Ik vind haar hautain, maar de meeste hautaine vrouwen op zo'n positie kunnen flink wat.
Dat heb ik nog niet echt gezien. Ik heb wel een aantal uitspraken een enorm zwaktebod gevonden, zoals dat gedram over vrouwenhaat en 'sterke vrouwen'. Er zijn veel succesvolle vrouwen in de politiek.
Ik, als vrouw, vind dit soort uitspraken tezamen met dat onterechte hautaine niet heel aanlokkelijk.
Maar ik weet dus dat er veel jongeren op D66 hebben gestemd, als tegenwicht voor rechts (vvd en cda dus! Ondanks dat ze hier links gevonden worden).

letopuwzaak | 28-05-23 | 16:41

@letopuwzaak | 28-05-23 | 16:41: het droevige is dat D66 economisch uiterst rechts neoliberaal is, dus het is niet eens een "tegenwicht voor rechts". Die jongeren zijn gewoon in de opzichtige identiteitsretoriek getrapt.

Kicksalot | 28-05-23 | 17:36

Beetje inspelen op emoties van bedreigingen en daarvoor wordt door de NPO zelfs haar kinderen van stal getrokken.

Terwijl ze bij D66 en de NPO het stilletjes het niet zo vreemd vinden dat Wilders 'door z'n uitspraken' continu bedreigd wordt.

Ik hoorde laatst iemand zeggen: ' Wat kost die beveiliging van Wilders Nederland eigenlijk?

Mijn antwoord daarop:

A- Ik betaal graag voor de beveiliging.
B- Kijk door wie hij voornamelijk bedreigd wordt. (niet echt het import volk waar Nederland een stap mee vooruit heeft gezet)

Ervaringsdeskundige | 28-05-23 | 15:51 | 3

Dat klopt inderdaad. Wilders wordt bedreigd door Pakistanen vanuit Pakistan. Kaag wordt bedreigd door het inheemse volk uit Nederland waar we niet echt een stap mee vooruit hebben gezet.

GrandMechantLoup | 28-05-23 | 15:59

@GrandMechantLoup | 28-05-23 | 15:59:

Sure .. louter Pakistanen ..... de meeste bedreigingen komen van eigenbodem: De religie van de vrede <kuch> volk.

Kaag dacht wel even de eerste vrouwelijk premier te worden. Zij en haar partijtje kunnen maar moeilijk verdragen dat men in het land daar anders over denkt.

Ervaringsdeskundige | 28-05-23 | 16:08

Het blijft gek dat niemand Rita Verdonk noemt als voorbeeld van de hypocrisie van de linker kant van het politieke spectrum...
Zij moest gelijk Wilders over straat na bedreigingen uit linkse hoek, ondanks het feit dat ze haar discretionaire bevoegdheid vaker gebruikte dan de Ministers voor en na haar...

De Treinende Rechter | 28-05-23 | 15:37

@Sam Bal | 28-05-23 | 13:37 |Mijn oprechte dank voor uw emotionele en uit het hart geschreven tegel. Een "J'accuse....!" Émile Zola waardig. Dit zal niet onopgemerkt blijven. Nogmaals dank.

Een vrije paling | 28-05-23 | 15:15

hier zitten bijzondere stukken in:
"Bij positie horen kritiek en satire. Het hoort bij de gelijkwaardigheid. De lusten èn de lasten. Misschien dat sommige vrouwen daar nog even aan moeten wennen? "
het gaat toch niet om kritiek en satire? het gaat om bedreigingen, verwensingen en persoonlijke beledigingen. Ook lijkt de schrijver te suggereren dat vrouwen daar aan moeten wennen? of er niet tegen kunnen? .
en dan:
"Eh, wacht even? Oud-minister Els Borst, voor wie wij enorm veel respect hadden, was slachtoffer van een gesjeesde man die haar vermoordde, hij vermoordde zijn eigen zus ook. Een man die in een gesloten inrichting had moeten zitten maar dat niet zat, mede omdat kabinetten (ook D66) de GGZ niet goed organiseerden. Dit was geen politieke moord. Geen politieke moord, maar het falen van een welzijnsstaat. ".
De schrijver ziet goed dat het geen politieke moord was, maar een actie van een psychiatrische patient. Maar doet hij een eigen-schuld-dikke-bult beredenering.
Bedreiging en moord op andere politici is heel erg en schandelijk, maar bedreiging van Kaag is satire en kritiek en ze is vrouw dus kan er niet tegen, en de moord op Borst wat stiekem eigen schuld? zoiets?

zeeman73 | 28-05-23 | 15:08 | 3

Hihi. U heeft er niets van begrepen.

Tiscali-2 | 28-05-23 | 15:11

Een verwensing of belediging is toch niet hezelfde als bedreiging, al wordt het constant op een hoop gegooid.

lanexx | 28-05-23 | 16:16

Die belhamels van Kaag hebben het over Els Borst alsof het hun oma was. Ze hebben vermoedelijk nooit van Els Borst gehoord maar werden ingefluisterd door een mager mannetje.

gestoptmetroken | 28-05-23 | 15:05 | 3

Zo is het gegaan idd! Wie kunnen we nou van stal halen! Och, natuurlijk. Die ouwe Borst kunnen we mooi gebruiken. Politiek, het is vreselijk.

Tiscali-2 | 28-05-23 | 15:09

Dat lijkt me wel zeker. Hoe moeten zij anders iets over Els Borst weten.

ChalinaRosa | 28-05-23 | 15:20

Slachtofferschap is tegenwoordig een groot goed geworden, een soort van sociaal kapitaal. Zet het in en je kan scoren. Dat is wat ze nu bij d66 doen. Els Borst zou zich denk ik schamen als ze zou zien wat er van de partij verworden is. Een sektarisch genootschap zonder enige zelfreflectie. In het stuk van Bal staan ook weer tal van hele gewone vragen en constateringen over het functioneren van Kaag. Dat wordt ook hier door de vrienden van die partij op schuimbekkende wijze als haatzaaierij weggezet. Het zijn echter constateringen die een zinnig mens. Niet kan ontkennen.

Ooit was d66 een weliswaar wat zweverige, maar geen onsympathieke partij. Van Mierlo, Borst denk ik ook die schamen zich rot voor deze partij. Was Boris van der Ham ook geen vriend van de GS show? Mensen met in ieder geval de nieuwschierigheid naar andere visies. Deze is er nu totaal niet. D66 is een totalitaire partij met maar één richting. “Er is geen andere weg” is de gevleugelde uitspraak van het politbureau. Politici die niet in staat zijn tot meerdere opties verkennen, zijn gewoon incapabel.

Nuuk | 28-05-23 | 15:41

Het teneur van politici die ik niet aardig vind verdienen het eigenlijk en politici die ik adoreer zijn zielig begint vermoeiend te worden. Mijns inziens spoor je gewoon niet als je in met tranen en tuiten en bibberende stem vertelt over hoe vreselijk Pim werd gedemoniseerd en vervolgens stelt dat Kaag een heks is die de grens over gejaagd moet worden. Wie zijn toch die mensen? Toevallig allemaal onderdeel van de honderdduizend figuren die door de AIVD in de gaten gehouden moeten worden omdat ze geradicaliseerd zijn? Is het zo triest gesteld in dit landje tegenwoordig?

GrandMechantLoup | 28-05-23 | 15:02

Wat faalt die Kaag weer. Zelfs weer een promo stukje van de NPO is fout geregisseerd. Man man.

DontLookWhenIP | 28-05-23 | 15:01 | 2

Dat 'tranen'moment wordt vast herhaald, heel erg vaak, op de Shula zenders. Dat is vast al geregeld voor ze naar een volgende faalbaan gaat.

dathoujetoch | 28-05-23 | 15:06

@dathoujetoch | 28-05-23 | 15:06:
Dat krokodillen tranen moment wordt in den treure herhaalt als er weer verkiezingen komen ... kon zo wel eens 5 zetels extra opleveren...

Nico_the_Sparrow | 28-05-23 | 15:20

We hebben onszelf spreekwoordelijk in de hoek geschilderd met de EU. Er is te veel zeggenschap over het reilen en zeilen van ons eigen land naar het niveau van de EU gebracht. Ik noem de asielzoekerskwestie en de natura-2000 cluster fuck. Niet dat ik tegen de EU ben, maar het is wel een doorgeschoten project. Het gevolg is dat er beleid gevoerd moet worden waar wij niet blij mee zijn en politici eigenlijk ook niet, maar ze kunnen niets anders. Gevolg: gekrakeel, ruzie , frustratie en mensen die uit onmacht verbaal soms wat uit de grens gaan. Soms maak ik me daar ook schuldig aan. Enigszins. Het zou helpen als we hier op geenstijl ook de optie bij de comments zouden kunnen krijgen onze teksten naderhand (als we de volgende dag weer nuchter zijn) zelf te kunnen jorissen.

Baron_von_Rijswijck | 28-05-23 | 14:53 | 4

@Tiscali-2 | 28-05-23 | 15:13: Het is maar op welk vlak u dat bekijkt. Men wil het niet zo noemen, maar als de EU besluit wanneer en boer zijn gewassen geoogst dient te hebben ongeacht of het rijp is om te oogsten, dan zit je in vorm van communistisch landbouw. Moskou bepaalt wanneer u moet oogsten. En nu denkt nu waarschijnlijk, ja maar dat is helemaal niet zo, klopt ze bepalen niet wanneer u moet oogsten, ze bepalen wanneer u uw tussengewas gezaaid moet zijn(PUNT), dat is in de praktijk gewoon een harde deadline voor het oogsten van een product zodat het tussengewas voor die tijd gezaaid kan zijn.

Zoon van Boer | 28-05-23 | 15:31

Eens, en meteen dan de "likes" button weer invoeren om een goed onderbouwde comment te bemoedigen.

lanexx | 28-05-23 | 16:23
▼ 1 antwoord verborgen

Ik was ook even in de war bij het noemen van Els. Was altijd in de veronderstelling dat ze een willekeurig slachtoffer was en niet gekozen om haar politieke idealen of daden voor/tegen de samenleving.
En dat was ook, dubbelcheckte ik nog even.

frickY | 28-05-23 | 14:52

Die laatste (grotere) alinea.
Zo simpel kan het zijn.
Zo zou er gewerkt moeten worden door dit kabinet, door deze tweede kamer.
Dit is hun opdracht.
Niet een onontwarbare chaos (expres) creeren met lak aan de bevolking.

ChalinaRosa | 28-05-23 | 14:50

Nu het toch Pinksteren is en het gaat over geweld tegen wie dan ook kunnen we ook de Bijbel, Gods woord, laten spreken over de vraag of alle mensen goed worden geboren, of zoals een boek zegt dat de meeste mensen deugen.
Zie www.gotquestions.org/born-good.html

ccr316 | 28-05-23 | 14:49 | 2

Ik geloof niet in god en de bijbel zegt me niets. Daarentegen is het boek van Bregman totale nonsens als je de aaneenschakeling van rampen beschouwd van de geschiedenis. Ik geloof meer in Schopenhauer die stelde dat er geen mens deugde. (eerst stelde hij dat er geen vrouw deugde maar dat was zelfs in zijn tijd wel erg cru).

Zapata10 | 28-05-23 | 14:58

Als je je de vraag stelt of alle mensen goed worden geboren, dan vooronderstel je dat het een uitgemaakte zaak is wat goed is en wat slecht. Maar is dat wel zo? Is het zo dat, geheel onafhankelijk van het mensenras, er een voorafbepaalde moraal is, door God gegeven, door de natuur gegenereerd, gekomen of in eeuwigheid bestaand, en dat de mens, wanneer hij geboren wordt zich stante pede tot die moraal op een bepaalde wijze verhoudt? Of is het zo dat de mensheid zelf die moraal genereert? En als het mensenwerk is, komen alle groepen, stammen, volken, staten dan tot één en dezelfde moraal waaraan het individuele gedrag kan worden afgemeten?
De Bijbel suggereert in het Scheppingsverhaal dat God "de" kennis van goed en kwaad heeft, dat de mens daarnaar te leven heeft en dat-ie moet rekenen op zware straffen als hij dat niet doet. Maar het is beslist niet zo dat over de hele wereld de mensheid zich achter die waarheid schaart en de moraal zoals die in dat heilig boek wordt uitgerold zonder meer als de enig mogelijke en enig ware onderschrijft.
Dus ja, wat zeg je als je beweert dat alle mensen goed worden geboren, of als je dat ontkent?
Mijn positie is dat elk mens "jenseits von Gut und Böse" geboren wordt, dus niet goed is of niet slecht, en dat vervolgens de cultuur, inclusief de heersende religie, zwaar aan de slag gaat om die nieuwgeborene in het keurslijf van de geldende moraal te dwingen.

Schoorsteenveger | 28-05-23 | 15:36

Ik heb sterk het vermoeden dat het D66 propagandabureau de Kaag blaagjes een spoedcursus victimhood heeft gegeven om vervolgens wat mediavriendjes te vragen om de pubers wat uitspraken op de teevee te laten doen.

Die hele D66 maskirovka begint zo doorzichtig als wat te worden, hier zijn gastjes bezig (met La Kaag voorop) om de weg verder te plaveien naar en dikbetaalde buitenlandbeleid. Een baan waar de houding, het imago en de uitstraling van Kaag een aanname eis zijn.

Grijskijkert | 28-05-23 | 14:48 | 4

Die is wel heel grappig

Nederlanddraaitdoor | 28-05-23 | 15:07

Ik denk dat dit een vooraankondiging van de aftocht is.
(Waar dan ook naartoe).

ChalinaRosa | 28-05-23 | 15:31

Ze zijn half palestijn, die slachtofferrol is net zo aangeboren als bij Sylvana zeg maar.

ReyNemaattori | 28-05-23 | 21:39
▼ 1 antwoord verborgen

Overigens is bedreigen niet alleen van nu en ik denk dat vroeger buiten de social media om net zoveel bedreigd werd. Aad Kosto, Hans Janmaat. En ook toen werden bekende politici vermoord door extreem links (RAF) maar ook elders door extreem rechts. Er is niet zoveel verandert. Alleen kunnen leeghoofden en idioten nu leeglopen op Twitter en andere social media. Het is wel bevreemdend dat iemand hier samen met haar dochters een programma op TV voor krijgt om dat bekend te maken en welke consequenties ze er misschien aan gaat verbinden.
Moeten we dan iedereen die in Nederland bedreigd wordt een uitzending op TV gaan geven? Reken maar dat er wat af bedreigd wordt in ons gave landje. En aan de meeste van die bedreigingen wordt niets gedaan en die mensen krijgen ook geen beveiliging.

Zapata10 | 28-05-23 | 14:48 | 2

Ik weet van een linkse politicus die een tijd is beveiligd, maar dat werd niet aan de grote klok gehangen.
Heel vaak zijn die bedreigingen heel vervelend maar leiden ze niet tot een mishandeling of moordaanslag. Echter, dat kan het doelwit van de bedreiging van tevoren erg slecht inschatten.

Après toi | 28-05-23 | 14:52

@Après toi | 28-05-23 | 14:52: lekker vaag, zit u bij een bepaalde politieke partij? Woont die ook bij u om de hoek, net als de rest van bekend Nederland? En gaat Perez nog winnen, zoals u voorspeld heeft?

dathoujetoch | 28-05-23 | 15:00

Kaag is een soort Buckler. In de markt gezet, maar in Nederland door niemand gepruimd.

Colin.Fart | 28-05-23 | 14:48

Lang weekend, dinsdag gaan we weer werken aan het vertrouwen in de politiek......

W_F | 28-05-23 | 14:32

Minder overheidsbemoeienis; blijf ik een leuke vinden. Want we zoeken zelf in alles het diepdonker grijze van de wetgeving en sociaal toelaatbare op als t ons goed uitkomt om dan doodleuk te zeggen “dan moeten ze t in Den Haag maar reguleren”

Dat er ergens geen wetgeving voor is, wilt niet zeggen dat t dan gewoon kan.

WibionFire | 28-05-23 | 14:29 | 2

Minder overheidsbemoeinis kan, vrees ik, alleen als er sterkere gemeenschappen zijn waar de sociale groep de grenzen van het sociaal acceptabele bewaakt.
Juist de sociale cohesie wordt geen aandacht aan besteed, is geen factor van invloed op dit moment in het politieke denken.
Daardoor krijg je dat mensen steeds individualistischer worden in een steeds anoniemere maatschappij waar men zich steeds minder mee verbonden voelt.
En juist eigenaarschap en verantwoordelijkheid gedijen in een omgeving waar de sociale samenhang sterker is.

De trend is dus dat er altijd mensen zijn die de grenzen opzoeken en eroverheen gaan, aangezien die niet worden teruggefloten door de sociale kring komt het automatisch op het bordje van de overheid te liggen, dat is ook wat er wordt gevraagd.
Dus het pad waar we nu op staan leidt tot meer overheidsbemoeienis. De kleurloze grijze massa vs de kleurloze grijze overheid.
Het kan anders maar dan zal daar wel over nagedacht moeten worden en een weldoordacht politiek plan uit voort moeten vloeien.

youtu.be/yJd2V7LhaB0

ratelaar | 28-05-23 | 14:54

@ratelaar | 28-05-23 | 14:54: Dat is niet toevallig, die sociale cohesie wordt bewust gesloopt. Cre-eert een noodzaak voor een grotere strengere overheid en sloopt tegelijkertijd alle en enige mogelijke weerstand vanuit de samenleving door haar te splijten in onderling concurrerende groep.

Verdeel & heers, letterlijk zo oud als de weg naar Rome.

ReyNemaattori | 28-05-23 | 21:42

Gratuit over Pinksteren twitteren, verbinden, en nog steeds niet dezelfde taal als je dochters spreken, kent u die uitdrukking?

dathoujetoch | 28-05-23 | 14:27

"Je zou willen dat ook Baudet en Wilders zulke kinderen kregen, ten eerste om er wat menselijkheid en liefde in te krijgen, en ten tweede gewoon wat meer eerlijke en nuchtere feedback te krijgen van wie ze dierbaar zijn."
Ik mag hopen dat die kinderen dan de keuze maken om gewoon langs de kortste weg hun vader of moeder te zeggen wat ze op hun hart hebben, maar zich niet verlagen tot het verlenen van medewerking aan strak geregisseerde emo-televisie.
Hier is sprake van een opzetje. De programmamakers, Sigrid Kaag en de kindertjes hebben samen voor dit opzetje gekozen, voor deze erbarmelijke 'tear jerker', voor dit bedenkelijke theaterstukje.
Als ik ouder was, zou ik mijn kinderen hiervoor willen behoeden, zou ik het hen waarschijnlijk ook verbieden als ze met dat stompzinnige idee op de proppen zouden komen.

Schoorsteenveger | 28-05-23 | 14:27 | 3

Dit dus.

omanders | 28-05-23 | 14:47

Beste veger, het gaat m.i. veel verder. Hier is over nagedacht. Een voorbereidende exit strategie voor mevr. Kaag. Niet een falend beleid, incompetentie, of verzin het maar. Nee, de bedreiging is de oorzaak van haar aftreden binnenkort. Waarschijnlijk direct na de verkiezingen. Het zaadje is geplant voor de toekomst. Zij is geen dader, maar slachtoffer. En dat moet haar toekomstige carrière vooral niet schaden, maar meer opbrengen.

PieterPassant | 28-05-23 | 16:27

@PieterPassant | 28-05-23 | 16:27:
Dat lijkt inderdaad de bredere context te zijn.
Ik word er, eerlijk gezegd, onpasselijk van als ik zie hoe hier de kindertjes de bühne op worden gesleept om het gezicht van moederlief te redden, het wordt in scène gezet 'sans gêne', op schaamteloze wijze. Je zou zelfs het woord in de mond kunnen nemen dat Hugo de Jonge toepasbaar achtte op de woorden van Zwagerman, kwaadaardig. Want hier wordt op ongepaste wijze met het vingertje gewezen, wordt geoordeeld en veroordeeld enkel en alleen om te camoufleren dat het Kaag-effect niet is wat de magere mannetjes ervan verwacht hadden, en dat mevrouw zelf het niet kan verkroppen dat ze het niet tot premier heeft geschopt en Rutte er nog steeds zit. Het is een ordinaire machtsstrijd geweest die niet in het voordeel van D66 is afgelopen, en nu wordt een compleet toneelstuk opgevoerd om dat te verbloemen.
Beschamend voor de politiek, kan niet anders zeggen. En we zijn al wat gewend inmiddels.

Schoorsteenveger | 28-05-23 | 16:43

D66 had aantal jaren geleden nog maar 3 zetels. Toen werd Pechtold fractieleider en door continu zijn pijlen op Wilders (soort vorm demoniseren) afvuren werd D66 weer groter. Verder niets op politiek gebied betekend. Dat huilie huilie gedoe van Kaag over haar dochters is niets anders dan opgezet plannetje om weer in de peilingen te groeien en reclameblok voor Holleeder vrindje Twan. En kijk er iig niet naar.

Cornelis12 | 28-05-23 | 14:21 | 6

@BobDobalina | 28-05-23 | 14:32:

Bla....!!!

Meer kan ik er niet van maken Bob . ja, ze steekt haar nek uit, en ja, daar komen nare dingen bij kijken..

Dat een tweetje met Twan was weer zo overduidelijk dat ik het zelfs in mijn diepste slaap nog had kunnen ontwaren .

Ze is af... Klaar... Ga een puzzel van 1000 stukjes in elkaar plakken en laat de hond een keer uit...

Het is werkelijk de grootste politieke mislukking in de afgelopen jaren....

neonreclame | 28-05-23 | 14:42

@BobDobalina | 28-05-23 | 14:45:

Dit heeft al geen nut meer....

Nog 1 poging .. Jaag is samengesteld als zijnde Caroline if you will ....

Gegokt, verloren.... Ze weet niet van opgeven... Kan je zien als kracht , maar ook als stommiteit....

Ik ga voor het laatste.... ( Out: F1 so... )

neonreclame | 28-05-23 | 14:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Daarom schrijft Sam Bal niet "Nederland is het enige Westerse.."

Lijkvocht | 28-05-23 | 15:02

Er staat...." Nederland is één van de weinige....".

ChalinaRosa | 28-05-23 | 15:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik zag gisteren een foto van Shula Rijxman. Bleek het Leni Riefenstahl te zijn.

Colin.Fart | 28-05-23 | 14:19 | 1

Het lijkt erop dat u helemaal niets, maar dan ook niets van het artikel van Sam Bal heeft begrepen.

Weerduivel | 28-05-23 | 14:24

Goed stuk Sam Bal.

Nederlanddraaitdoor | 28-05-23 | 14:17 | 1

Zeker een goed stuk. Dank Sam Bal.

ChalinaRosa | 28-05-23 | 15:54

Vooral die verwijzing naar Els Borst is inderdaad te simpel.....

Verder niks toe te voegen Sam.... Helder verhaal.....

neonreclame | 28-05-23 | 14:15 | 4

@Gravin v Kippenbouth | 28-05-23 | 14:40:

Juist....

Het komt niet eens in de buurt met de situatie Borst...

Ja,dank je de Koekkoek.... Daar trappen we niet in.

neonreclame | 28-05-23 | 14:51

@Gravin v Kippenbouth | 28-05-23 | 14:40: Kaag ook niet voordat ze door Van Drimmelen (die uit de wind wordt gehouden) op haar "nieuwe leidersplaats" werd gezet.....

Maggiesfarm | 28-05-23 | 14:52

@Gravin v Kippenbouth | 28-05-23 | 14:40: Als ze geeneens Nederlands spreken is die kans inderdaad vrij gering, zou je denken.

Asteroid-B612 | 28-05-23 | 15:10
▼ 1 antwoord verborgen

Ik herinner me anders ook nog wel wat politieke moorden in andere moderne Westerse landen. Misschien eerst even goed uitzoeken hoe het echt zit, voordat je zoiets beweert.

Après toi | 28-05-23 | 14:12 | 8

@kapoerewiet | 28-05-23 | 14:18: Ik herinner me politieke moorden in Duitsland en in het VK. En Japan. En Breivik had ook een politiek motief.

Après toi | 28-05-23 | 14:29

@kapoerewiet | 28-05-23 | 14:18: Eh Breivik vergeten? Dat was geen politieke moord maar een politieke slachting expliciet gericht op leden van de sociaal democratische partij in Noorwegen.

Zapata10 | 28-05-23 | 14:31
▼ 5 antwoorden verborgen

Ivoor is verboden maaŕ haar toren staat nog steeds overeind.

Plukkieplukkie | 28-05-23 | 14:11

Kaag met haar verbinding.

twitter.com/SigridKaag/status/1662720...
"Het verhaal van Pinksteren gaat over verbindingen. Mensen die elkaar niet meer begrepen, spreken weer dezelfde taal. Ik wens ons allen de kracht van Pinksteren toe!"

Zelfs de Bijbel wordt door haar herschreven.
"Met Pinksteren vieren we dat de heilige Geest werd ‘uitgestort’. Dat klinkt als een soort waterval en volgens de omschrijvingen in de Bijbel was dat ook wel het gevoel. De eerste christenen hadden de ervaring dat ze plotseling ‘volgegoten’ werden met God."
www.eo.nl/artikel/wat-betekent-pinkst...

Maar ja, dat is natuurlijk ook een soort van verbinden van mensen die dezelfde taal niet meer spraken, hè? Jammer alleen dat Kaag zélf deze verbindingstaal nog niet machtig is.

Met_baard | 28-05-23 | 14:11 | 4

Madam Qaq deed toch niet aan Twitter?

dathoujetoch | 28-05-23 | 14:17

Enige verbinding die Kaag zoekt is om ons land volledig te integreren in de extreem ontransparante en neigend naar nepocratie die men Europese Unie noemt. Waarschijnlijk met het oogmerk om zelf ooit de eerste vrouwelijke president daarvan te worden.

WibionFire | 28-05-23 | 14:40

@BobDobalina | 28-05-23 | 14:15: Oorzaak en gevolg. Het gevolg van het uitstorten van de Heilige Geest is dat de mensen konden praten in hun eigen taal. Maakt dat Pinksteren, het uitstorten van de Heilige Geest, dan verbindend?

Er staat geen tijdspanne bij. Het kan een week na het uitstorten van de Heilige Geest zijn geweest dat de mensen naar buiten gingen. Ja, dat is vergezocht. Maar daarom is het zo mooi, oorzaak en gevolg. Pinksteren is het uitstorten. Wat er daarna gebeurde, is geen Pinksteren meer.

Moeten ze het maar doen zoals met Kerst, dat 12 dagen beslaat.

Met_baard | 28-05-23 | 14:53
▼ 1 antwoord verborgen

Maar nationale politiek IS theater. We hebben onze soevereiniteit allang aan Brussel weggegeven, dit toneelspel is het enige dat nog rest. Ik hoop alleen wel dat Theater de Haags Lach het volgende seizoen met wat nieuwe plotlijnen komt.

ZonderNaam | 28-05-23 | 14:09

Weer over Qaq. Wat dat betreft doet de d666 lobby het prima, blijft voorpagina nieuws. Vanavond ook weer. Als ze de top 5 ratings twitter halen: Sjoerdsma blij, Drimmelen blij. Het land echter, dat verliest.

dathoujetoch | 28-05-23 | 14:08

Het wil er gewoon niet in Sam bal, bij de ‘correcte’ mensen uit mijn omgeving. Een soort gelijk verhaal hou ik ook wel eens op visite. Maar Pim en Wilders (Baudet noem ik niet eens) zijn de duivels en die mag je niet in een zin noemen met de heilige Maria Kaag.

Tiscali-2 | 28-05-23 | 14:07 | 4

@Basil Fawlty | 28-05-23 | 14:54: Ze verheugen zich op zijn dood. Ik kan dat persoonlijk nou niet bepaald "fatsoenlijk" noemen.

Asteroid-B612 | 28-05-23 | 14:59
▼ 1 antwoord verborgen

D66 heeft de nazipropagandamethoden tot in de finesses uitgewerkt. Goebbels zou er destijds zijn vingers bij afgelikt hebben.

Colin.Fart | 28-05-23 | 14:04

Het is misschien ook idee om je eigen opvatting niet als opvatting van het Nederlandse volk te verkopen. Ik ken werkelijk waar niemand die zo over Kaag spreekt als de mensen hier.

BobDobalina | 28-05-23 | 14:03 | 8

Wie zijn die mensen!!

Humsico | 28-05-23 | 14:29

Kijk eens rond op de Joop, Fok en NU, de meningen over Kaag zijn inmiddels breed gedragen. Op de jeaup en Nu heb je echter niet de mogelijkheid om jezelf in dezelfde bewoordingen te uiten als hier.

Sinterbikske | 28-05-23 | 14:42

So what ?

Asteroid-B612 | 28-05-23 | 15:11
▼ 5 antwoorden verborgen

Je kinderen gebruiken om politieke toneelstukjes op te voeren is min en zal tegenover gestelde uitwerking hebben. Op naar drie zetels anno 2006.

Vlampunt | 28-05-23 | 14:03

De man die Fortuyn vermoordde was net zo goed gestoord als de moordenaar van Els Borst en handelde ook alleen. Maar kennelijk moet rechts het exclusieve recht hebben op politiek slachtofferschap. Zo was hier ook vaak te lezen dat Kaag niet moest zeuren want Wilders heeft het zwaarder.

Alles wat rechts wordt aangedaan is vreselijk en de schuld van links. Maar o wee als Kaag klaagt over bedreigingen (24 uur per dag persoonsbeveiliging). Het is mij niet helemaal duidelijk waar de schrijver haar van beschuldigt: de haat- en dreigcampagne is gewoon kritiek en ze moet niet overdrijven? Of heeft ze het aan zichzelf te danken?

Ik vind het buitengewoon onsmakelijk om zo te spreken over de meeste bedreigde minister van het kabinet. Er klinkt bijna een vergoelijking in van de situatie terwijl men gewoon een statement moet maken: het kan niet zo zijn dat een politicus 24 uur per dag beveiliging nodig heeft. Dat is een schande. Dat zou een goede boodschap zijn. Er zijn genoeg linkse politici die diezelfde boodschap uitdragen voor de situatie van Wilders. Wat hier gebeurt heeft namelijk helemaal niks met links of rechts te maken. Het bedreigen van een politicus kan nooit een begrijpelijk gevolg zijn van de standpunten van die politicus. Eigenlijk zeg je met zo’n statement dat de bedreigers van Wilders ook een punt hebben.

Maar het is kennelijk moeilijk om sympathie te hebben met een politieke tegenstander, die in de panelen vaker als ‘vieze heks’ of ‘terroristenvriendje’ wordt omschreven dan dat er inhoudelijke kritiek komt.

Ik las reacties als: eigen schuld, ik dank haar bedreigers, if you can’t stand the heat, stay out of the kitchen (had fortuyn ook moeten doen), het hoort erbij, etc

Het is zondag vandaag. Misschien een goed moment voor wat meer introspectie.

BobDobalina | 28-05-23 | 14:00 | 43

Cauldron, Bob. If you can't stand the heat, don't stir the cauldron.
Verder, zakdoekje d'rbij?
Inhoudelijke reactie? Ach, als je ziet waar dit kabinetsbeleid bij sommige mensen toe leidt ben ik allang blij dat het alleen nog maar bij schelden en dreigen is gebleven. Mensen die niets meer te verliezen zijn tot een hoop dingen in staat, namelijk.

Graaisnaaiert | 28-05-23 | 18:18

@Après toi | 28-05-23 | 15:38:
Heb het nog even nagekeken. De link is niet zo duidelijk als ik me herinnerde:
Een van de verantwoordelijken voor deze praktijken was Jack Bogers, ten tijde van de moord op Fortuyn loco-burgemeester in Wageningen. Kort na de arrestatie van Volkert van der G. kreeg Bogers van de Wageningse burgemeester Sala een telefoontje. Sala vertelde -onder strikte geheimhouding- dat een medewerker van Vereniging Milieu-Offensief (VMO) werd verdacht van de moord op Fortuyn.

Bogers informeerde onmiddellijk zijn goede vriend Sjoerd van de Wouw van VMO, die weer naar het huis van Volkert belde, waar diens vriendin Petra de telefoon opnam. Toen de politie de volgende dag Van der G.'s woning doorzocht, bleken 200 bestanden op de computer te zijn gewist. Ook op het kantoor van VMO waren digitale sporen uitgewist. Mogelijk is belangrijk bewijsmateriaal verdonkeremaand.

Op de dinsdagavond na de moord vond op het partijkantoor van GroenLinks-Wageningen crisisberaad plaats. Bogers was aanwezig, evenals Marian Stuiver (gemeenteraadslid GroenLinks), Rob Janmaat (gedeputeerde GroenLinks), Jasper van der Hout (waarnemend voorzitter VMO) en enkele radicale activisten. De aanwezigen weten Volkerts daad aan zijn geestesgesteldheid. Ze zeiden eensluidend dat de milieubeweging hier niets mee te maken had.

Dixit Peter Siebelt

Humsico | 28-05-23 | 21:40
▼ 40 antwoorden verborgen

"Een man die in een gesloten inrichting had moeten zitten maar dat niet zat, mede omdat kabinetten (ook D66) de GGZ niet goed organiseerden. "

Het is zelfs nog triester (en tekenend voor de teloorgang van dit land) dan dat: de man had zich zelf gemeld bij de politie met de mededeling dat hij nog een celstraf open had staan. Ze hebben hem weggestuurd met de opdracht maar een formuliertje van Internet te downloaden. Als de politie gewoon haar werk had gedaan had Els Borst nog geleefd.

Tapu | 28-05-23 | 13:58 | 11

@BobDobalina | 28-05-23 | 14:24: Mijn verontwaardiging is meestal gestoeld op het feit dat ik het beste uit de mens wil halen, ik regeer niet om af te zeiken maar om mensen de zwakheid van hun argumentatie te spiegelen, Ja en ik doe dat vanuit de goedmoedige grondhouding groen rechts.

Smoelensmid | 28-05-23 | 14:57

@Smoelensmid | 28-05-23 | 14:57: Jij bent echt fantastisch, maar dat was me al eerder opgevallen. Hoe ging dat liedje van Peter Blanker ook al weer?

Après toi | 28-05-23 | 15:17
▼ 8 antwoorden verborgen

De dochters van Kaag, die hun (gescripte?) verhaal deden over de angst dat hun moeder misschien iets zou worden aangedaan, zijn de dochters die Baudet (die overigens nog niet zo lang geleden vader is geworden) en Wilders moeten hebben? Meiden die al jarenlang in Nederland wonen, maar hun verhaal in het Engels vertellen? Hoe wereldvreemd. Wilders' vrouw kan misschien helemaal geen kinderen krijgen. Heeft Sam Bal daarover nagedacht toen hij dit stuk neerpende? De keuze of de mogelijkheid tot het krijgen van kinderen is een zeer persoonlijke keuze, ook voor politici. Kinderen zouden een kwetsbare politicus als WIlders nog kwetsbaarder maken, want idioten zouden ook zijn kinderen iets kunnen aandoen als ze niet bij Wilders zelf in de buurt kunnen komen. Hoe vaak komen de kinderen van Collegetour-gasten in beeld om een larmoyant verhaal op te hangen, duidelijk gericht op het sympathie wekken voor hun moeder? Dat is te prijzen in de Kaag-dochters, maar wat een secreet is de moeder dat ze haar dochters voor dat doel inzet. Want zoals zij (of haar medewerkers) van tevoren bedacht hadden dat zij op tafel ging staan na de verkiezingszege, is ook dit moment bedacht door de spindokters van D66. Dit hele verhaaltje is een opzet om de smadelijke aftocht van Kaag als mislukte MinFin alvast in te kleden als "Ik kies voor mijn gezin" als ze vertrekt voor de volgende verkiezingen.

Toos Bevergeil | 28-05-23 | 13:58 | 5

Mevr. Kaag: Functie elders.

sailor 1 | 28-05-23 | 14:23

Daar zit geen wordt Spaans bij. En nog een aanvulling : het brengt risico met zich mee om beide dochters in de schijnwerpers te zetten.

Gravin v Kippenbouth | 28-05-23 | 14:30

@Gravin v Kippenbouth | 28-05-23 | 14:30: Iemand die lachend met Arafat op de foto staat en wat Palestijnen heeft gefinancierd die er naar ik heb begrepen vervolgens toe zijn overgegaan een Joods meisje te vermoorden zou zich misschien iets bescheidener moeten opstellen, zeker ook omdat ze telkens zo opzichtig door de mand valt.

count von ziegenpuss | 28-05-23 | 14:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Wetenschappers zeggen dat Kaag een powervrouw is

RickTheDick | 28-05-23 | 13:57 | 2

Gheh, ja, met wetenschappelijke consensus.

WasHetMaarMakkelijk | 28-05-23 | 13:59

Lol!

Tiscali-2 | 28-05-23 | 14:11

En toch... dreigen met geweld werkt. Klimaat activisten hebben dit bewezen. Kick Out Zwarte Piet heeft dit bewezen. De woke lobby bewijst dit. De hoge criminaliteit bewijst dit. Bepaalde religies bewijzen dit. Mensen zien dat het werkt en gaan het dus nadoen. Het hoort natuurlijk niet, maar als er al 12+ jaar niet naar inhoudelijke kritiek wordt geluisterd (of zelfs bewust wordt onderdrukt) omdat het niet past in een bepaalde partij bubbel of ideologie... dan zijn er mensen die op zoek gaan naar een manier die wel werkt. Schijnbaar kan dit dus in het Nederland vandaag, omdat de politiek ons die kant op heeft geduwd met alle twijfelachtige beslissingen. Het is zeker niet juist om te doen maar de drempel is gewoon heel laag.

OUTspoken | 28-05-23 | 13:55 | 3

De boerenlobby bewijst het.

Après toi | 28-05-23 | 14:17

@Après toi | 28-05-23 | 14:17: de dividendlobby?

dathoujetoch | 28-05-23 | 14:21

Goed en duidelijk stuk!

meneer Q | 28-05-23 | 14:28

Hoezo:....."wilders moet meer menselijkheid en liefde krijgen...? De man is een en al menselijkheid. Alleen niet jouw politieke kleur Bal?

rexmundi666 | 28-05-23 | 13:55 | 3

En Baudet heeft ondertussen een kind, dus die landt ook wel weer eens in de werkelijkheid. Neen, deze opmerking haalde het betoog toch wel wat omlaag in kwaliteit.

WasHetMaarMakkelijk | 28-05-23 | 13:57

Precies. Wilders stelt elke dag zijn leven in de waagschaal voor gewone Nederlanders die de overlast van 'jongeren' en de miljarden die naar gelukszoekers gaan, helemaal zat zijn. En ja, hij wordt al jarenlang gedemoniseerd door de huidige regeringspartijen. Wilders gaat met een volle boodschappentas naar mensen die niet kunnen rondkomen. Zie ik Kaag niet doen, behalve als zij een tas per regeringsvliegtuig naar Nigeeeer kan brengen, misschien.

Toos Bevergeil | 28-05-23 | 14:03

@Toos Bevergeil | 28-05-23 | 14:03: Een tas met belastinggeld, ja.

Asteroid-B612 | 28-05-23 | 15:13

Gewoon een voorzetje op mevrouw d'r vertrek naar de VN of iets in die geest. Wel geheel in de 'magere mannetjes' stijl, zooo doorzichtig maar dat waren de kleren van de keizer ook.

Vesta | 28-05-23 | 13:53

Sam Bal heb 't over Sigrid Deuk.....

Maggiesfarm | 28-05-23 | 13:53

"... waardoor we met zijn allen wederom de focus verliezen op de echte issues: ..."
Je vergeet massa-immigratie! Waarom al die mensen allemaal hierheen laten komen maar ondertussen bijvoorbeeld geen dubbeltje besteden aan anti-conceptie in ontwikkelingslanden voor vrouwen die dat zelf willen?!
Vrouwen in het Westen krijgen gemiddeld anderhalf of twee kinderen. Daarginds krijgen ze nog steeds gemiddeld drie, vier, vijf, zes of zeven kinderen.
Waarom moeten wij in godsnaam voor al die kinderen zorgen!1!!@!!

Aristotalloss | 28-05-23 | 13:48 | 2

Vooral in de "palestijnse' gebieden, waar de kinderen ook als martelaren worden vereerd...

Maggiesfarm | 28-05-23 | 13:53

@Maggiesfarm | 28-05-23 | 13:53:

De familie van Palestijnse kinderen die een zelfmoordaanslag plegen in Israël krijgen daarvoor jarenlang dikke pecunia…

eerstneukendanpraten | 28-05-23 | 14:43

Helemaal eens met Sam Bal.
Verder wens ik de sofisten alhier veel plezier met het haarkloven en kommaneuken.

Duwbak_Linda | 28-05-23 | 13:47

Alles om de aandacht af te leiden

B.agger | 28-05-23 | 13:46

Leuk appje, maar net zoals zovelen loopt de heer Sam Bal met een wijde boog heen om de werkelijke problemen die er zijn in dit land.

meneer Q | 28-05-23 | 13:46 | 2

Leuk appje? Het is geen appje maar een column. En Dat Sam Bal over de problemen heen loopt, is een aanname. Hij beschrijft wel degelijk een maatschappelijk probleem.

Gravin v Kippenbouth | 28-05-23 | 14:34

meneer Q | 28-05-23 | 13:46 U zou natuurlijk ook zelf eens iets zinnigs aan het papier kunnen toevertrouwen. Mocht zoals blijkt u daar niet toe in staat te zijn, wordt het u aangeraden veel (begrijpend) te lezen en zolang het toetsenbord c.q. pen en papier onaangeroerd te laten. Succes.

Een vrije paling | 28-05-23 | 15:23

Is deze columnist geworven op zijn kwaliteiten om open deuren in te trappen? D66 afzeiken is zo mateloos saai. De VVD van Rutte maakt al decennia de dienst uit. Daarnaast is de kritiek op Kaag net zo verwerpelijk op de man (vrouw) als die op Fortuyn was. We hebben meer nuance en redelijkheid nodig en minder van dit.

DeWeerman | 28-05-23 | 13:44 | 5

In welk opzicht is dit afzeiken? Is elke vorm van kritiek nu al afzeiken en mogen feiten niet benoemd worden?

DigiTiks | 28-05-23 | 14:10

ohoh, dat gaat men niet verteren.
Daarbij, ' niet zo heel lang geleden ' is 20 jaar geleden. best wel lang. Voorts was Fortuyn een notoir ruziezoeker en niet tot politiek in staat. Ze hadden ook geen zaal in de 2ekamer naar hem moeten vernoemen. Hij is niet eens dichtbij geweest. Het was vooral virtue display van bange lui in de 2ek. Zijn erfgenamen heben er een lachwekkende puinzooi van gemaakt. Nog jaren last van gehad.

AntiZanicz | 28-05-23 | 17:19
-weggejorist-
J-van-de-Bontekoe | 28-05-23 | 19:00
▼ 2 antwoorden verborgen

De vrouwenhaat naar Kaag moet wel uit de progressieve hoek komen want het “conservatieve” deel heeft massaal op Caroline van der Plas gestemd.

yeps | 28-05-23 | 13:42 | 1

vdp wordt door mannen niet echt als vrouw gezien

AntiZanicz | 28-05-23 | 17:17

Een s̶t̶u̶k̶ artikel naar mijn hart.

Papa Jones | 28-05-23 | 13:41 | 3

Kaag?

Grachus | 28-05-23 | 13:42

@Papa Jones | 28-05-23 | 13:44:
Eindelijk iemand die de daad bij het woord voegt.

keestelpro | 28-05-23 | 17:45

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland