GeldBlog — Vastgoedsector op springen, deel II
GAAT FOUT
Vorige week beschreef ik het vicieuze proces van liquiditeitscrisis (credit crunch) naar solvabiliteitscrisis, naar een nog grotere credit crunch en zo verder, en wees ik erop dat de domino waar iedereen nu op moet letten commercieel vastgoed is (commercial real estate, CRE). Hoe is het dan toch zo ver gekomen? Ligt het aan Hugo de Jonge? Vaak een goede gok, maar het zijn toch echt de centrale banken die de zwartepiet verdienen.
Social
Het spel, ingegeven door steeds lagere rentes en een overvloed aan liquiditeit, leidde er namelijk toe dat vastgoedinvesteerders al blij waren met 5% bruto huuropbrengst, waar dat eerder richting de 10% was. In dat geval is de prijs van dat vastgoed dus grofweg verdubbeld. Dit kon allemaal prima omdat de financieringskosten (de rentes) zo laag waren. Immers, mensen en bedrijven kregen niks meer met sparen en vaak deed de overheid een duit in het zakje door het vermogen te belasten. Met deze financiële repressie, werd alles en iedereen in wezen geforceerd om geld te investeren (of te consumeren). Deze berg aan kapitaal heeft er dus voor gezorgd dat de rente flink kon zakken. Hierdoor stegen de prijzen van bezittingen, wat nog meer investeringen uitlokte en zo verder.
Deze situatie staat nu dus op zijn kop; de Fed heeft de rente flink verhoogd en nieuwe en oude vastgoedprojecten die winstgevend waren bij 2 procent rente zijn dat nu opeens niet meer. Projecten in de planningsfase worden nu geschrapt. Projecten die al in aanbouw waren, zullen veelal tegen flinke korting verkocht moeten worden. Hetzelfde geldt voor bestaand vastgoed wat geherfinancierd moet worden (of om een of andere reden verkocht moet worden).
Social
Dit tast direct de solvabiliteit van de banken aan. Dit is hoe de liquiditeitscrisis leidt tot een solvabiliteitscrisis. En deze solvabiliteitscrisis leidt dan tot een nog grotere aanscherping van de leningsvoorwaarden bij banken en andere investeerders. Wat dus betekent dat er nog minder krediet (liquiditeit) beschikbaar is, ofwel, een verergering van de credit crunch, en zo verder.
Overheden en centrale banken zullen deze doom loop op een gegeven moment trachten te onderbreken. Dit kan door boekhoudregels aan te passen. Zo kunnen ze de banken vrijstellen van mark to market, waardoor ze de (boek-)verliezen niet hoeven te laten zien, of kunnen ze zorgen dat bezittingen die onder water staan toch op 100% van de originele waarde beleend worden bij de centrale bank (nu al deels het geval in de VS). Ook kunnen leningen heronderhandeld worden en de looptijden worden uitgerekt (Griekse route), en zo verder. Alles om de realiteit maar uit te stellen. De soep wordt dus niet zo heet gegeten, alhoewel het geen afstel hoeft te betekenen; vaak is dit het uitsmeren van de problemen.
De laatste keer dat dit soort maatregelen werden getroffen, de periode direct na de kredietcrisis in 2008, is het uiteindelijk gelukt om de waarde van de bezittingen (lees: onderpand) te laten toenemen, mede doordat ook de economie nieuw leven werd ingeblazen. Of dat nu weer net zo lukt, terwijl het inflatiemonster nog niet is verslagen, is nog maar de vraag. Verder is het ook onbekend hoe lang centrale banken de markten in ongewisse laten (lees: pijn laten lijden); wanneer grijpen de centrale banken in? En wanneer moet de belegger dan weer instappen? Welnu, de pijn komt meestal NADAT de centrale bank de draai maakte... Dus de belegger heeft nog even de tijd om zijn instapmoment te bepalen... Tenzij de ondergang van SVB geen Bear Stearns is maar een LTCM, dan gaat het nu nog verder omhoog knallen. Place your bets. Mine is on the former scenario, not the latter..
Reaguursels
InloggenÉén regel geldt helaas nog steeds, winst is voor de banken, risico is voor de burger.
Gelukkig zijn het de centrale banken die alles opkopen wat er los en vast zit aan vastgoed, ook in Nederland, en niet private equity. Die centrale banken denken ook: als het fout gaat draait de belastingbetaler er toch wel voor op. Private equity en grote financiële instellingen zouden nooit zo denken want moral hazard.
Gelukkig heeft men het in Washington overal druk mee, behalve met de federale overheidsschuld van de VS. Dat krijg je ervan als je als gemiddelde politicus daar voor je eerste verjaardag een Amex Black Card krijgt. En als het echt een keer mis gaat, kun je altijd China nog de schuld geven.
Ach, dames en heren, ik heb geduld.
Ik ook. Maar moet ik het najaar nu wel of geen huis kopen als investering? Gewoon cash. Hoef geen rendement
@MBenzSClassW223 | 09-04-23 | 23:31: Een vriend van mij heeft wat in de aanbieding tegen die tijd. Heeft u 1,7 miljoen euro?
Ik heb geleerd dat je inflatiecorrectie moet doen op die jaarlijkse bedragen. De dollar van 2023 heeft niet dezelfde koopkracht als de dollar van 2020 of 2000 of die van 1805. Je moet de contante waarde uitrekenen van al die bedragen uitgedrukt in dollars van 1805 aan het begin van de grafiek. Dan krijg je een kompleet andere grafiek. Dan is die schuld van 28 triljoen dollars in 2023 nog maar een schijntje. Als de inflatie stijgt wordt de waarde van de schuld minder, je hoeft minder uren te werken voor dezelfde hoeveelheid dollars.
Ten opzichte van goud is dan handiger, die koopkracht is min of meer constant door de tijd.
Een schijntje? Nou nee. Handiger is om naar de debt/gdp-ratio te kijken en dan zie je dat die de afgelopen decennia heel hard is opgelopen.
Hoe zou dan die grafiek eruitzien? Met een nog veel hogere top vanaf 2020?
@quazi | 09-04-23 | 19:38:
Door het verlaten van de goudstandaard is goud gewoon een grondstof geworden voor wat de gek ervoor geeft. Soort van crypto dus.
@Louter Leuter | 09-04-23 | 20:24: Behalve dat je kosten moet maken om dat goud uit de grond te trekken...
Marc Faber schrijft in zijn Gloom, Boom & Doom report:
“ Economists and strategists applauded until recently central banks’ free money (zero, negative, or next to zero interest rate), and they never warned that the asset inflation these policies were causing would lead to a collapse in affordability. I was also dumbfounded by the fact that while in many areas, residential and commercial property prices were more than twice as high as during the last property bubble in 2006/08, hardly any economist and absolutely no central banker for sure, ever discussed the subject of inflated real estate prices.
Tightening lending conditions by the banks long before the SVB Crisis occurred, suggests that their senior officers were well aware of weakening economic conditions and of developing problems in the residential and commercial property markets. But surprise, surprise, about the only people who weren’t aware of these potential problems were the academic morons at the offices of the Federal Reserve banks. A friend of mine recently wrote: “And Mary Daly, the woke head of the San Francisco Fed (according to Daly's bio, her commitments include ‘understanding the economic and financial risks of climate change and inequities’), has zero experience in banking or managing risk, and entirely missed everything going on at SVB.” [She was the ‘first openly gay’ regional Fed bank chief.]”
www.gloomboomdoom.com/
Maar goed, we hebben nu allemaal op Caroline & BBB gestemd. Die gaat alles voor ons oplossen.
Hoezo. Theo is dood zou toch steeds zeggen dat er ook heel veel mensen niet op haar gestemd hebben. Of geldt dat argument alleen als het uitkomt.
Wat ik bedoel is dat Lientje niet minister van financiën hoeft te worden.
@Reaaalist | 09-04-23 | 21:39: o jee. Daar is dat kinderachtige kaag argument weer. Voor alle partijen en vooral d666 die aan de PS verkiezingen meededen geldt dat het aantal mensen dat niet op hun partij stemde nog veel groter was dan het aantal mensen dat niet op BBB heeft gestemd. Maar ja, je moet toch wat roepen als je als coalitie de helft van je kiezers van de 2e kamer ziet vertrekken
Het wordt pas gevaarlijk als de dollar (met in zijn kielzog zijn kleine broertje: de euro) niet meer gekoppeld is aan de wereldwijde grondstoffenhandel.
Voorlopig dus klein bier: een dipje van bijvoorbeeld enkele tientallen procenten zal wat paniek brengen, maar kunnen we wel aan met nog meer bijdrukken en schulden maken. Helaas houden we hiermee wederom ook ongezonde banken en bedrijven op de been.
Saudi-Arabië heeft gesolliciteerd bij BRICS zegt de Zuid-Afrikaanse minister van buitenlandse zaken. Net als Iran, dus dat wordt iig geen gezellig clubje.
@Joris Beltsin | 09-04-23 | 19:20: maar het is ook niet echt een clubje. Ze spreken elkaar wel eens. Iedere economieleraar maakt de leerlingen er een keer bang mee en de Russen krijgen alleen al bij de gedachte dat je misschien ooit om het westen heen kan al een enorme stijve.
Alsof Brazilie, India, Zuid afrika enzo niet gewoon feitelijk diep aan de mondiale economie verklonken zijn.
En wie was voor het merendeel van de 2e 7 biljoen aan schuld de president? Creepy Joe van de Democraten.
Vergeet Trump ook niet als vastgoed magnaat.
Als Joe iets goed kan dan is het met geld smijten en dat dan gewoon inflation reduction noemen.
@Sjakkie van de Hoek | 09-04-23 | 18:46: Zo moeilijk is lezen toch niet? Mijn opmerking klopt perfect.
@Sjakkie van de Hoek | 09-04-23 | 18:46:
En Herbert Hoover.
@Goofy Goofball | 09-04-23 | 18:51:
Lekker selectief shoppen. Onder Trump steeg de staatsschuld in hetzelfde tempo.
@* Il Principe * | 09-04-23 | 19:20: Ook voor jou, lezen is blijkbaar moeilijk. Het merendeel van de tijd van deze stijging was Biden president. Het merendeel van de tijd.
Ja, Covid en Oekraine. Komop ASvE, er is wel wat veranderd in de wereld he...
Er is niets nieuws onder de zon.
In het kort; A leent $10 uit aan B. B heeft een probleem. A leent $ 7 trillion uit aan B. Nu heeft A een probleem.
En aan het grafiekje te zien is het probleem groter dan dat A zijn $ 7 trillion terug moet zien te krijgen. Het is meer dat B niet alleen niet meer over terugbetalen wil praten, maar vooral dat A het mes op de keel krijgt dat US of A nog minimaal $ 7 trillion extra wil lenen om dit vermoedelijk in 18 maanden of minder te verbranden
@ZomaarEen | 09-04-23 | 18:22: Dat zou zo maar kunnen; Het is natuurlijk wel zo dat A wel $10 had , maar die 27 triljoen heeft hij uit zijn computertje getoverd.. Het spel eindigt ergens wanneer het 'geloof' in het systeem ophoudt. Ooit had men jubeljaren waarin alle schulden werden kwijtgescholden.
"Deze berg aan kapitaal heeft er dus voor gezorgd dat de rente flink kon zakken",... dat impliceert een vrije gang van zaken... dit is zo fout...
Bomen groeien niet tot in de hemel , huizen ook niet . En de Euro zeker niet .
Maar de wortel van alle kwaad groeit tot in de hel.
@Mr_Natural | 09-04-23 | 17:56: true, so true, gierigheid is de wortel van het kwaad.
Dat gratis geld heeft heel wat bubbels veroorzaakt, velen hopen op nog meer gratis geld om de bubbels nog verder op te blazen.
De huidige rentestanden zijn veel reëeler dan die 0%.
Ik heb maar één vraag: leidt dit tot een implosie van de euro en de terugkeer van de nationale Europese munten?
*Hopen doet*
Dat scenario zou alleen nog enigszins gunstig kunnen zijn als je niks bezit.
@BobDobalina | 09-04-23 | 17:49: Dan moeten we dus nog even wachten tot de WEF-policy is uitgerold.
Ik betaal al een poosje met £, gaat best goed hier.
We zitten midden in een piramide spel met de schulden van de westerse wereld. Het blijft net zolang goed gaan totdat niemand die schulden nog wil hebben
Als de EU in elkaar klapt, gaan China en de VS Europa opdelen. NL heeft het meest te winnen als onderdeel van de EU.
Dat leidt er alleen toe dat alles op je bankrekening nog net genoeg is voor 1 rol plee papier.
En dan begint het echte vechten om voedsel & energie Zie ook Zimbabwe, Argentinië etc. etc.
In 2008 zou de wereld ook vergaan. Dat zelfkastijden zit ons in de genen.
'In 1806 leek een kip in Leeds, Engeland, eieren te leggen met de inscriptie "Christus komt eraan". Naar verluidt bezochten grote aantallen mensen de kip en begonnen ze te wanhopen voor de komende Dag des Oordeels. Al snel werd echter ontdekt dat de eieren in feite geen profetische boodschappen waren, maar het werk van hun eigenaar, die de tekst op de eieren had geschreven en ze weer terug in het lichaam van de arme kip had gestoken.'
Ik zie wel wat overeenkomsten.
@Mr_Natural | 09-04-23 | 17:52: Ik heb dat bij mijn vriendin eens geprobeerd. Wel een bloederige boel, zo'n eitje terugduwen.
@goedverstaander | 09-04-23 | 17:56:
Als paasverrassing?
@goedverstaander | 09-04-23 | 17:56:
Niet lopen prutsen, gewoon in ene keer doorduwen.
Dat uitsmeren is Olympus bijvoorbeeld, wel gelukt. Speculatief beleggen, daar miljardenverliezen op maken, en vervolgens stiekum dat in 30 jaar tijd wegwerken. Totdat een CEO van "buitenaf" het spelletje niet mee wilde spelen en de vuile was buiten hing, maar toen was het meeste leed al geleden. Olympus is inmiddels een kerngezond en winstgevend bedrijf.
Al die doemverhalen doen mij denken aan het einde van de hegemomie van de USD en de levensvatbaarheid van de EUR. Nu is het ene al dertig jaar voorspeld maar het gebeurd maar niet. Van het andere kan gezegd worden dat het een politiek project is, en dus afhankelijk van politieke wil en niet zozeer de economische zin of onzin ervan.
Alles gepostzegelreguleerd en kapotbelast.
Voor demense dat is, niet zozeer voor gerenomeerde partners van de overheid.
Demense die klant zijn worden massaal individueel duurzaam en cyclisch als voordelig product tegen afbraaktarief verhandeld tussen gerenomeerden en de boven ons gestemden.
99 euri koopt een mens geen huis.
Ieder mens is een verdachte.
Worst van schandpaard draaien.
Zelfs Youp zei dit al 40 jaar geleden.
Lenen, lenen, betalen, betalen.
m.youtube.com/watch?v=wp4D388Ydlk
Het is niet de schuld van Hugo, maar met de regulering van de middenhuren smijt hij wel een paar extra jerrycans olie op deze dumspter fire. De hogere rente maakt het voor investeerders minder aantrekkelijk om in commercieel vastgoed te investeren, maar de lagere huren maken het onrendabel, en zo'n beetje alle investeerders hebben zich inmiddels terug getrokken, ook degene die minder van extern geld afhankelijk zijn. Verder geeft een hogere rente niet direct problemen voor eigenaren van bestaand vastgoed, die toch vaak een rentevaste periode hebben. Maar opnieuw: de gereguleerde middenhuren en de forse verhoging van de vermogensbelasting op vastgoed maken wellicht dat hun investering niets meer oplevert. Dit zal de gedwongen verkopen alleen maar aanwakkeren,
Ik weet dat je huisjesmelker bent en de twee graag wil koppelen, maar ik denk niet dat de maatregelen van De Jonge enige invloed hebben op de commerciele vastgoedmalaise.
@BobDobalina | 09-04-23 | 17:38: Leg eens uit waarom niet.
@BobDobalina | 09-04-23 | 17:38: Hebben ze wel. Als eigenaar kun je je geld maar 1 keer uitgeven, of aan verbeteren van het vastgoed, of aan betalen van rente. Als dan de inkomsten verlaagd worden bij voorbaat gaat het gewoon niet meer en kun je alleen maar verkopen aan de hoogst biedende.
@TheseDays00 | 09-04-23 | 17:59: De prijs van commercieel vastgoed is inmiddels al fors gedaald, en er zijn vrijwel geen kopers. De meeste eigenaren die uitstappen verkopen aan particulieren voor eigen bewoning.
@TheseDays00 | 09-04-23 | 17:59: de maatregelen van De Jonge zien op box 3 investeerders. Ben geen kenner maar hoeveel commercieel vastgoed zit er in box 3? En zijn dit dat niet gewoon huizen die als kantoor worden verhuurd en dus makkelijk als huis kunnen worden verkocht (nogmaals de grote complexen zitten naar alle waarschijnlijk niet in box 3 van de eigenaar). En dan nog, hebben we het over netto minder opbrengst. Geen reden voor een verkoop.
De grote killer is nu de rente.
@BobDobalina | 09-04-23 | 18:13: De maatregelen treffen vooral als woning verhuurde panden (dat heet ook commercieel vastgoed), vanwege de regulering van de huur. Dat treft investeerders in Box 3 maar evengoed ook grotere commerciële partijen (ook die trekken zich nu van de markt terug, met name projecten voor het ombouwen van bestaande panden naar woningen). De hogere belasting in Box 3 komt daar nog eens bovenop maar dat treft een kleinere groep. De maatregelen hebben geen invloed op winkels en kantoren, daar zal het inderdaad vooral de rente zijn.
@Muxje | 09-04-23 | 18:20: excuus. je hebt gelijk Ik bedoelde uiteraard de kantoormarkt.
@BobDobalina | 09-04-23 | 18:13: Het is de rente -in mijn geval van 2,2 procent naar 5,9 procent gestegen- in combinatie met de forsere vermogensbelasting en de verhoogde leegwaarderatio van verhuurde appartementen. Daarnaast is de WOZ-waarde ook nog gestegen. Dus er zijn 4 variabelen, die mede de winstgevendheid van onroerend goed bepalen, fors gestegen. Met als gevolg dat huurwoningen verkocht worden, en het aanbod op de huurmarkt fors slinkt. Alleen de vrije sector is dan nog lucratief, en daar zie je -bijvoorbeeld in Amsterdam- dat de huren exploderen. De Jonge zorgt met zijn maatregelen dus voor schaarste op de huurmarkt.
@Après toi | 09-04-23 | 19:00:
Is geen probleem. Uiteindelijk zijn er in totaal net zoveel (te weinig) huizen beschikbaar, is het niet op de huurmarkt dan wel op de koopmarkt. Enige gevaar is dat er minder gebouwd gaat worden door investeerders, maar er zit een bovengrens aan wegens stikstof dis zolang we die bovengrens halen zijn de maatregelen op de huurmarkt geen enkel probleem.
@Après toi | 09-04-23 | 19:00: de particuliere huurhuizen die verkocht worden komen ook gewoon weer bij kopende burgers uit. Dan wonen er net zo goed mensen maar t systeem van huisjesmelken verwijnt. Ze betalen nu een forse hypotheek ipv een fors hogere woekerhuur
Om een van mijn favoriete films te citeren: "All you've got is Jack and Shit. And Jack left town."
Jack and Jill went up the hill to have a little fun
Stupid Jill forgot her pill, and now they have a son.
The Gap Band - Oops Upside Your Head
www.youtube.com/watch?v=IeHDnF7MU90
Ah, die verbrande Tamoil was hier in de buurt (Eindhoven, vlakbij Winkelcentrum Woensel), dat blijft toch een apart verhaal hoe en wat. Over Eindhoven en vastgoed gesproken: hier lijkt de vastgoedbubbel nog wel even in stand. Vrijwel elk huis dat nu verkocht wordt komt in handen van Indiërs en die bieden nog steeds boven de vraagprijs. Het begint hier langzaam aan een Indiërwijk te worden, daar is op zich niets mis mee maar die figuren weten niet wat tuinieren is dus je zit in no time naar compleet verdorde tuinen aan te kijken en de huizen hebben 24/7 gesloten gordijnen. En Indiërs zijn wel beleefd maar nogal afstandelijk dus echt in contact met ze kom je ook al niet.
Gewoon even Hindi leren, moet je eens zien wat een contract je krijgt. Beetje aanpassen kan geen kwaad he!
@John McClane | 09-04-23 | 17:25: wie is Hindi? Ik wil haar wel leren
Hè, wat naar.
@John McClane | 09-04-23 | 17:25: Die lui spreken vloeiend Engels, da's het probleem niet. :) En nee: ik ben het probleem ook niet... :)
Amstelveen, of moeten we zeggen New New Delhi? Ach ja, tuintjes en fietsen onderhouden, dat is het werk voor een andere klasse, zo moet u het maar verklaren.
Ik meende dat ASML alle huizen in Veldhoven en Eindhoven voor zijn personeel kocht?
@theo-is-dood | 09-04-23 | 19:27:
Ik wacht nog even af. Geen haar op mijn hoofd denkt aan verhuren aan die gasten. Die luchtjes krijg je niet meer uit je huis.
Terzijde. Dat er voldoende Indiërs bij ASML zijn kan je opmaken uit het feit dat naast PSV Honkbal (geen connectie meer met een voormalig bekend bedrijf, noch met een ander sportclub) gecricket (schrijf je dat zo?) wordt.
PS: die Indiërs krijgen een 30% korting op hun loonbelasting. Artikel 1 geldt niet voor hun, wel voor U. Geen wonder dat ze kunnen overbieden.
@Louter Leuter | 09-04-23 | 20:17: Expats die hier werken hebben max belasting van 30% en niet een korting van 30%.
Dit moet subiet afgeschaft worden. Taxrulings voor U2, Rol Stones, tata, booking et al moeten subiet afgebouwd worden
@AntiZanicz | 09-04-23 | 21:46:
In Spanje wil Ferrovial, S.A. het hoofdkantoor in NL vestigen. De Spaanse regering wil er een stokje voor steken.
Vergeet in dit rijtje IKEA niet.
Rolling Stones? Prima... Maar het deugmaatje die wil dat U belasting betaalt, Bono, nou ja, het geldt voor U natuurlijk, uiteraard niet voor hem. Pfui Teufel.
Gek dat niet-allochtonen de wijk links laten liggen
youtu.be/e6uJws66iO4
Wat ik me afvraag of we niet een soort japan krijgen maar dan voor de hele wereld. Dikke staatschuld en 0 rente
Japan krimpt. Wij niet dankzij import. Daarbij speelden bij Japan nog wat andere probleempjes. Beetje zoals bij china nu, groei door overheidsinvesteringen. Dus denk dat dat japanscenario, dat al meer dan 10 jaar wordt voorspeld, voorlopig niet aan de orde is.
Het jspanse systeem vertoont inmiddels ook scheuren. De inflatie ligt daar nu ook boven de 3,5 procent. En het idee is dat die inflatie vanzelf zal verdwijnen. Beetje herkenbaar van eat er hier ruim een jaar geleden ook geroepen werd en wat uiteindelijk niet gebeurde. Japan hoopt op een wonder. De vraag is wat ze moeten als dat niet komt.
@BobDobalina | 09-04-23 | 17:34:
groei door overheidsinvesteringen in china bedoel je dat in vastgoed met ghost towns als resultaat?
@ZomaarEen | 09-04-23 | 17:58: japan heeft de schuld van 3x (?) het nationale inkomen binnenlands zitten, wij vooral in het buitenland
Gisteren op het beursnieuws dat Japan momenteel als een tierelier draait. Over Japan zou ik mij geen zorgen maken. Die lossen hun problemen wel op. Zeker, omdat ze bijna aan het eind van de vergrijzingsgolf zitten.
@Grachus | 09-04-23 | 19:00: Japan is een interessant voorbeeld van wat vergrijzing doet met een samenleving.
@Après toi | 09-04-23 | 19:18:
Zonder zinloze import van figuren die niets gaan bijdragen, maar inzetten op technologie en robots. Ik mag de Japanners wel. Bij de Chinezen spelen andere factoren en ze leren dat de maakbare corrupte samenleving niet zo maakbaar is.
het is wel een goed georganiseerd land, Japan, maar veel dingen gaan niet helemaal goed. Zoals de bevolkingskrimp en de vele sociopaten die massaal thuis zitten. Er zou meer gelachen en gesekst moeten worden. Veel meer opvang en een goede belastingpremie voor de zorg en scholing (of gratis).
Ik begrijp er geen reet van. Maar van dit animatiefilmpje toch e.e.a. opgestok0n over hoe banken werken !
www.youtube.com/watch?v=H4XL8s1BEdk
Het zijn de mensen met een enkele achternaam die lijden onder hen die een dubbele hebben. Simpeler kan ik het niet verwoorden.
Veel dommer ook niet
Bij Bear Stearns was het tegendeel het geval:
“ Bear Stearns was very different.Sy Lewis, who ran Bear Stearns from the late '30s till his death in 1978, was a semiprofessional football player, sold shoes and spent one semester at college. Ace Greenberg, who succeeded him, was in that same mold.And Jimmy Cayne, Bear's last CEO, was, too. They had a philosophy at Bear Stearns as wanting poor people who were striving to be rich. They didn't care where you went to school or even if you graduated.”
Een begin van de revaluatie van de euro staat op het program in oktober van dit jaar.
Dacht het niet.
Wat kan AI hier voor ons betekenen,leert van het verleden dus de oplossing rolt er zo uit.
Met hooivork naar DNB rent.
Ik heb vele jaren terug gelezen, op Geenstijl, dat we schulden moeten maken om geld te krijgen. Dus volgens mij is het niet per definitie verkeerd dat er een grote staatsschuld is.
www.beleggingsinstituut.nl/beleggers-...
Maar dat grafiekje met 7 triljard in 250 jaar en 7 triljard in 2 jaar is wel beetje extreem.
Hangt er vanaf wat je met dat geleende geld doet.
@sjef-van-iekel | 09-04-23 | 18:51: het is ook flauwekul.
Ongebreideld bijlenen.
What could posibly go wrong…?
Echt. Dat dus.
We stoten straks geen stikstof meer uit maar we hebben dan ook een volledig geruïneerde economie. En over 20 jaar vragen we ons af waarom er zo'n heisa gemaakt werd en alles op slot moest terwijl andere EU-lidstaten er bijna niks mee doen.
Die vraag kan je nu al beantwoorden: omdat we geregeerd worden door incompetente idioten en veel Nederlanders in de groen propaganda geloven die dagelijks over ze heen wordt gestort door de Nederlandse MSM.
@Revolución | 09-04-23 | 17:13:
Precies, de groene waan, waarin men moet meegaan om te kunnen deugen.
@Revolución | 09-04-23 | 17:13: Dat dus !
@Revolución | 09-04-23 | 17:13: Ik noem het groen-globalistisch klimaat-communisme.
Misschien bouwt Hugo daarom niet. Zal wel een hele stomme opmerking zijn, dan mag hij in de prullenbak.
Koop vastgoed. Welkom.
Welkom eisers kopen niet.
En dan? Verhuren is niet meer lucratief.
@quazi | 09-04-23 | 17:15: kletsverhaal, mensen kunnen niet economie rekenen en denken dat alle kosten van een bezit meteen door de maandinkomsten gedekt zouden moeten worden. Zo krijg je autoschoolhouders met 30 woningen die beginnen te piepen zodra de huur gemaximeerd moet worden volgens een volstrekt redelijk puntensysteem.
Iedereen die anno nu niet slaagt in het leven, heeft gewoon niet genoeg geleend. (*Tegeltje bestellen doet)
tegelizr.nl/tegeltje/iedereen-die-ann...
Investeren in woningen levert nog steeds rendement op. Commercieel vastgoed gaat door het putje helaas. Dus weer een verschuiving maar geen crisis verwacht ik.
De crisis is er al.
Veel windowdressing. Als je naar de verschillende financiële indicatoren kijkt, dan is een recessie bijna onafwendbaar. Nimmer is de afstand tussen het verwachtingspatroon van politiek/Jan Modaal en de financiële kerngegevens zo groot geweest.
Vertekend beeld, de Dollar was 215 jaar geleden 50 keer zoveel waard.
Plus schuld werd toen nog gedekt met goud, wat de schuld weer beperkte. Vansaar dat ze de goudprijs op gegegven moment van 35 naar 42 dollar verhoogd hadden en later dus de gouden standaard opgeheven. Dus die 215 jaar gaat beetje mank omdat 2 verschillende standaarden worden vergeleken
Inderdaad, dit is gewoon grafiekmanipulatie
@brawler | 09-04-23 | 17:20: staatsobligaties werden nooit gedekt met goud.
Alf @MacroAlf heeft een interessante wekelijkse podcast die op Youtube te vinden is op het Blockworks Marco chanel:
www.youtube.com/watch?v=_zpKNfGegUw
Vastgoed heeft ook een probleempje met leegstand. Er is gewoon minder behoefte aan winkels en kantoren, we gaan online verder. Tegen een lagere prijs verhuren kan niet, want dan moet je het pand afwaarderen en verlies boeken. Dan liever de ontkenningsfase en nog een jaartje leegstand, dat geeft minder gezeik met de bank. www.youtube.com/watch?v=i3yc0k_SeTE
Je mag commerciële panden meestal afschrijven, dus de waarde in de boeken is vaak veel lager dan het werkelijke bedrag dat je krijgt als je het gebouw verkoopt. Voor een lagere prijs verhuren is dan niet zo'n probleem.
@Après toi | 09-04-23 | 19:23:
Als het een beleggingsobject is dan gelden andere regels. Precies dat wat Feynman zei. Voor een lager bedrag verhuren = afwaarderen = boekverlies maken = (voor een beursgenoteerd bedrijf) geen opties krijgen voor de directie (let wel dit zijn geen ondernemers).
@Louter Leuter | 09-04-23 | 20:05: voor lui als Roel Pieper ooit, gewoon een vast salaris, gaat het niet goed dan toch bonus, geet het goed dan nog meer bonus. Er is nooit een negatieve bonus.
Het is me toch niet helemaal duidelijk wat je nu wilt zeggen…
Dat mensen die geïnvesteerd hebben in kantoorpanden op dit moment een KUDT positie hebben en dat geldt ook voor de banken die het geld daarvoor hebben uitgeleend.
Kkortom, het kan wel eens verkeerd aflopen. Dat is trouwens de teneur van bijna elk nieuws artikel op het wereld web, dat het allemaal hel en verdoemenis is als we niet luisteren.
het is ook gelul. Duidelijk dat belastingverlagen en de uitgaven opvoeren geen goed beleid is. Reagan deed het, Bush jr deed het en Bonkers spande de kroon met weinig belasting voor zichzelf en vrinden en flink de turbo op de COVID bedrijven cadeau's en zorg-uitgaven zonder premies.
Al die verzamelhallen die nog in aanbouw zijn op industrie terreinen waar een particulier voor 1,5 ton een deeltje van kan kopen waar amper een caravan in past, dat gaat hem niet meer worden in ieder geval met deze rente.
Ik volg al jaren verschillende "economen" die dit al voorspellen. Gaat fout we gaan naar de kloten enz enz.. Zolang "wij" gratis geld accepteren is er niks aan de hand. Want als de boel inklapt.. dan is met met dit systeem afgelopen.
Het is alsof alle elastiekjes steeds verder kunnen worden opgerekt.
Dat kan iedereen lenen toch?
Wij betalen de schuld wel van zuid Europa, pas de problem.
REAGEER OOK