Monetair beleid en ploffende banken, deel II
Wegens actuele ontwikkelingen in de bancaire sector is GeldBlog weer wat eerder
Vorige week eindigde de column met het eens zo grote Credit Suisse en wat deze bank te wachten stond en wat het effect van ploffende banken is en zal zijn op het beleid van centrale banken. Wel, sinds die publicatie is er veel gebeurd...
Social
Zo bleek de liquiditeitsnoodlijn niet afdoende om Credit Suisse te redden. Daarom heeft de Zwitserse centrale bank (SNB) UBS geforceerd om Credit Suisse (CS) over te nemen. Daarbij is er een noodwet aangenomen (een verkeerde naar nu blijkt) om het voor elkaar te krijgen. Wat er verder vreemd was aan deze deal, is dat het zogenaamde AT1 kapitaal (zeg maar soort obligaties/schuld die in aandelen omgezet worden zodra er grote problemen zijn, of zoals in dit geval compleet worden weggevaagd). Normaal gezien moeten eerst alle aandeelhouders worden weggevaagd vooraleer de AT1 houders aan de beurt zijn, maar bij deze deal hebben de aandeelhouders nog iets (een fooi weliswaar) gekregen terwijl de AT1 houders hun volledige inleg (>$17 miljard) verloren.
Social
Dat dit een vreemde gang van zaken is, bewijst het persbericht vanuit de SRB dat benadrukte dat in de EU/eurozone, eerst aandeelhouders de klappen op moeten vangen en dan pas de AT1 houders… Maar eerlijk is eerlijk, het stond in de prospectus van de Credit Suisse AT1. Of aan alle condities zijn voldaan, daar zal nog wel juridisch over gestreden worden. Dat verklaart gelijk waarom er nog gehandeld wordt in deze Credit Suisse AT1, (3 cent om 5 cent). Zoals het er nu naar uitziet, was dit een erg dure les voor sommige houders van deze instrumenten; zo verloor Pimco $340 miljoen, maar dit bedrag is het netto resultaat, want andere CS obligaties die Pimco in bezit had, gingen juist omhoog in prijs. Het werkelijke verlies sinds aankoop op puur en alleen de Credit Suisse AT1 voor Pimco ligt eerder rond de $3 miljard! Deze nare verrassing had zelfs een negatief effect op Rabo certificaten die begin van de week onder de 100% handelden!
Social
Nu valt CS helemaal niet te vergelijken met Silicon Valley Bank (SVB), Signature en laat staan met Silvergate, maar net als in de VS moesten de centrale banken (en aanverwante instellingen) wereldwijd ingrijpen om erger te voorkomen. Zo heeft de Fed besloten dat banken die voor de peildatum gekochte Amerikaanse obligaties kunnen belenen bij de bank tegen par (ofwel, de huidige obligatie kan op $800 handelen terwijl de par (zeg maar het op de obligatie geprinte bedrag) waarde op $1000 ligt, dan kan de bank deze obligatie als onderpand geven en $1000 in cash ontvangen. Vele experts stellen dan ook dat dit eigenlijk een vorm van QE (Quantitative Easing) is! Dit terwijl de Fed officieel aan het verkrappen is door de rentes te verhogen en juist de opgekochte obligaties van de hand te doen (QT). Anderen stellen weer dat ondanks de toename in de Fed balans, je dit geen QE kunt noemen omdat het enige wat deze toename doet, is de zwakke banken op de been houden. Ofwel, er lekt niks naar de economie noch naar de financiële markten. Daarom zou het niet het effect hebben van QE… Voor beide standpunten valt wat te zeggen, maar wat wel duidelijk is, is dat centrale banken in een spagaat zitten.
Social
Verder reppen experts in zowel de VS als Europa dat de grens van het depositogarantiestelsel moet worden verhoogd. Op dit moment, met de huidige limiet, vallen respectievelijk 66% en 42% van de deposito’s van EU en Amerikaanse banken onder de garantiestelsels. De limiet zou dus voor de meeste depositohouders betekenen dat ze niks te vrezen hebben. Althans, dat is de hoop, want wat veel mensen niet weten, is dat de garantie wordt betaald door de andere banken; leuk als er een paar bankjes omvallen, maar als er teveel/te grote banken ploffen, dan werkt dit garantiesysteem juist averechts en trekt het alle banken omver (systeemrisico verhogend). Het is als twee drenkelingen die zich vastklampen aan de derde persoon die wel kan zwemmen.. Mocht dit ooit gebeuren, dan is de hoop dat de staat (en de centrale bank) dan de garantie overnemen. Je ziet daarom nu al commentaren dat deze crisis de opmaat zal vormen tot de introductie van CBDC’s… (dat zou niet zo mooi zijn). Verder is het maar de vraag of het echt zoden aan de dijk zet; immers, mensen stallen hun geld liever in Amerikaanse staatsobligaties en vangen dan 5% in plaats van een procent op de spaarrekening. Geld zal dus blijven wegvloeien van de Amerikaanse banken..
Vraag is of de nu genomen maatregelen hun vruchten hebben afgeworpen. De aandelenmarkten lijken positief op te pakken; sinds 13 maart heeft de S&P500 een opwaartse trend(je) ingezet (…en toen kwam vrijdag…). Maar is dat nou wel gerechtvaardigd? Het idee is dat de Fed zal moeten draaien in haar beleid (pivot) waardoor rentes omlaag zullen gaan en aandelenkoersen omhoog, zo is de verwachting. Maar dit zou wel eens veel te positief ingestoken kunnen zijn.
Social
Immers, de Fed zou rente kunnen verlagen, maar de risico-opslag is gestegen en kan zelfs door stijgen. De rentes die bedrijven uiteindelijk moeten betalen kunnen daardoor hoog blijven, ondanks Fed renteverlagingen (staatsrente is de risicovrije rente; voor kredieten aan bedrijven komt daarbovenop een opslag voor o.a. risico). Verder zijn alle banken nu extra voorzichtig geworden; de leningsvoorwaarden worden aangescherpt, wat dus betekent dat bedrijven moeilijker aan krediet kunnen komen. Dit raakt bijvoorbeeld de vastgoedsector, op zowel de herfinancieringen alsmede financiering voor geplande projecten.
En dit is dus het grote gevaar: de balansen zijn, net als in 2007-2008, boterzacht. De bezittingen staan tegen een veel te hoge waarde op de balans. Als banken deze moeten gaan aanpassen en als sommige spelers geen (her-)financiering meer kunnen krijgen, dan verandert deze liquiditeitscrisis volledig in een solvabiliteitscrisis. En dan is het hek van de dam, want een solvabiliteitscrisis leidt weer tot een grotere liquiditeitscrisis, wat weer.. en zo verder.
Social
Rente verlagen lijkt de enige optie om de stabiliteit van de financiële sector te kunnen waarborgen (dus om niet nog meer banken te laten ploffen). Maar om nu de rentes te verlagen, terwijl het inflatiemonster nog niet is verslagen (VS PMI was klap in gezicht Powell), lijkt uiterst onverstandig. Het is dus een catch 22. Het lijkt er in ieder geval op dat hoe dan ook, de economie een flinke dreun gaat krijgen, wat de centrale banken ook besluiten te doen. Aandelenmarkten lijken zich alleen maar blind te staren op lagere beleidsrentes, en negeren de tikkende bommen op de balansen van bedrijven, banken, en investeerders (denk aan private equity!). De risico’s liggen duidelijk aan de onderkant.
Social
En ja hoor, tijdens de laatste controle van dit schrijven, valt Deutsche Bank van de kast….
…en belegt Yellen een emergency meeting:
Social
Maar wie weet is 2023 net als 2007; er gebeuren wat slechte dingen, maar beurs blijft klimmen. En is 2024 pas het jaar waar al het slechte nieuws naar buiten zal komen net zoals in 2008. Leuk voor speculanten, maar ik zou nu toch echt een stap opzij doen. En snel!
Reaguursels
InloggenDe banken hebben best wel een sociale imborst; ze doen namelijk winsten privatiseren, maar verliezen socialiseren.
Voor de zekerheid ruim de helft van mijn aandelen 2 weken terug verkocht. Mocht het crashen, is het goedkoop weer aankopen. En kans op crashen lijkt reëel.
Ik heb tijdig extra veel papiergeld ingeslagen en zit er komende winter warmpjes en netjes afgeveegd bij.
Ach ja, hij roept al jaren moord en brand en als je dat lang genoeg doet, krijg je altijd een keer gelijk.
Is dit nou stagflatie?
Een implosie.
Zilveren guldens,koperen centen en gouden tientjes invoeren,opgelost.
Zilver en goud zijn leuk maar daar kun je geen waterleiding of stroomdraad van maken.
@4HoogAantWater | 24-03-23 | 22:02: zilver & goud, fantastische elektrische geleiders.
@KlaagGraag | 24-03-23 | 22:08: Nikkel, kobalt, lithium ...
Een zilveren gulden wordt mini, en een gouden tientje wordt zo klein dat je het nauwelijks met het blote oog meer ziet.
"Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten"
Gisteren net een mooie partij bloembollen gekocht.
Vergeet niet lachgas en slagroom te kopen, voor op de tulpenbollen
Volgens mij komt er inmiddels ook wat rook uit de Deutscher Bank.
Ik vertrouw op GTP-4 voor al mijn financieel advies.
Cash is king hoorde ik laatst, hoeveel kan ik veilig op de bank hebben staan? Of toch beter klassieke porsche kopen?
Porsche zorgt tenminste wel goed voor haar werkvolk; zouden meer mensen moeten doen!
Je mot het in je poeplap bij je hebben
Dat was een uitspraak van Willem Alexander.
En dan deze: Amerikaanse banken hebben in de afgelopen week meer bij het noodloket van de centrale bank geleend dan tijdens de kredietcrisis.
www.wsj.com/livecoverage/stock-market...
Citaat uit het RTL nieuws:
Rutte: geen nieuwe bankencrisis
Volgens premier Rutte, ook aanwezig in Brussel, dreigt er geen nieuwe bankencrisis. "We hebben echt heel lang gepraat over de brede situatie in de economie. We staan er gelukkig een stuk beter voor dan we een half jaar dachten. Al zijn er wel zorgen over de inflatie. Er wordt hard gewerkt om die inflatie onder controle te krijgen", zei Rutte tegen RTL Nieuws.
Einde citaat. Rutte liegt altijd, dus er komt een bankencrisis. En ik kan de uitspraak dat er aan iets "hard wordt gewerkt" niet meer horen. Ik ben doodmoe van liegende politici die zeggen dat ze "na het voeren van pittige gesprekken keihard aan de slag gaan".
Doet me denken aan Wouter Bos. Die probeerde ook de bevolking te overtuigen dat de crisis in usa ons niet zou raken. Nou, dat hebben we geweten.
@ffnietnu | 24-03-23 | 19:39: Zie opvallende gelijkenis met de Corana start die zou ook niet onze kant op komen, en we weten hoe snel die crisis hier was.
@ffnietnu | 24-03-23 | 19:39: Ach ja, waar blijft de tijd? Het is al bijna vijftienjaar geleden dat we langs de rand van de afgrond gingen. De afgrond is het moment waarop de geldautomaten buiten gebruik worden gesteld op last van DNB. En nee, de domoren die hier dan altijd roepen dat contant geld voor criminelen is, en dat zijzelf alles pinnen, kunnen dan ook niet meer elektronisch betalen. Dag bankpas, dag kredietkaart, dag overboeking! Leuk jullie gekend te hebben!
@Rhenium | 24-03-23 | 21:13: geldmaatje is niet je maat als de overheid op de knop drukt.
Wanneer Rutte roept: geen crisis, dan is er een groot probleem.
Overigens hebben veel mensen in de financiële sector de eigen centjes recent veilig gesteld.
Misschien valt het mee.
@ffnietnu | 24-03-23 | 21:54: Dat is correct. Uit mijn hoofd zeg ik dat Cyprioten in die tijd een betalingsbeperking kregen opgelegd van 25 euro per dag maximaal. Hier in Nederland was het bijna zover, maar wie weet dat nog?
@Rhenium | 24-03-23 | 22:13:
Cyprus is geen proeftuin, ik herhaal: Cyprus is geen proeftuin.
- Jeroen Dijsselbloem.
Wel beetje jammer dat zo weinig is geleerd van 2008. Maar de onvolprezen Joris Luyendijk schreef er al over: Banken hebben geen idee wat ze aan het doen zijn en als het mis gaat, betaalt de burger de schade wel. Dat principe blijft overeind, ondanks dat men zei alles anders te gaan doen. Maar nog steeds staat er veel te veel geld uit, wat onvoldoende geborgd is. Het blijft een ponzi scheme en ooit gaat het klappen.
Onvolprezen?
@Von Bliksum | 24-03-23 | 20:40:
Volgens de medevinkers.
You will own nothing and we don't give a fuck how you feel.
Wat een strop! Is het geld op?
Misschien komt de natte droom van Middelkoop toch nog uit: die roept al jaren dat de goudprijs naar de 5000 euro per ounce kan.
Er is erg veel onrust maar de goudprijs gaat vooralsnog steeds met baby steps.
@Joris Beltsin | 24-03-23 | 19:11: In euro's is het hard gegaan.
Ach, het is maar geld.
Aardig evenwichtig artikel wel. Tot die laatste 2 woorden: "En snel!" Waar is de disclaimer? Welke posities houdt de schrijver van het stuk aan?
Jarenlang riepen de banken dat de managers meer dan de Balkenende-norm moesten verdienen want anders gingen "ze" weg naar het buitenland en hield je de wat mindere goden over.
Nou, zal me benieuwen wat de goden die er nu zitten kunnen fiksen zodat ze niet als bank omvallen.
Anders gaat dat gelul, in de toekomst, ook niet meer op.
Onze Klaas Knots uit Klazienaveen krijgt een +/- 6 ton, schiet ook niet echt op met die man.
Ralf Hamers stopte bij ING en is nu de grote baas van UBS (die omvallende Credit Suisse heeft ingepalmd tegen een zacht prijse). Hij verdiende vorig jaar 12 miljoen.
Juist daarom is het beter om banken te zien als "gewone" bedrijven. Het is prima als de leden van de raad van bestuur van de ene op de andere dag op straat staan, net als gewone werknemers. En nee, dan krijg je geen bonus, geen salaris, geen premie, niks.
Het huidige systeem werkt niet goed, dat is eenvoudig in te zien. Hoe het beter moet weet niemand, maar een terugkeer naar de realiteit is een goed begin. Geld als ruilmiddel, gesteund door werkelijk bestaande economische activiteit. Het mogelijk aanstaande bankroet van Deutsche Bank zou het startpunt van deze terugkeer kunnen zijn.
Revaluatie van de dollar, idem euro.
Inflatie of systeemfalen. De hele wereld wordt Argentinië
Hoe scoor de boeren. Want een miljarden export nu kapot maken heeft weinig zin. Anders komt er helemaal geen belasting meer beginnen voor Kaag want mensen moeten blijven eten dus die export blijft wel. Is wat anders voor de bookings.com etc.
Precies, tastbare commodities daar gaat het als het spannend wordt.
Zelfs onze DNB heeft een miljardenverlies en betaalt komende jaren geen dividend aan de Nederlandse Staat. Hoe grappig is dat, de grootroerganger van de Nederlandse BANKEN is zelf ook aan lager wal geraakt. Een slechtere voorbeeldfunctie kun je niet verzinnen.
PS ik roep niet op tot een bankrun, ga rustig slapen, Rutte vergadert het hele weekend over wat hij niet gaat doen.
Klaas Knot: www.youtube.com/watch?v=PvwN2bnu-S8 Voor de economen onder ons,
Ik raad mensen graag het kanaal van Patrick Boyle aan. Hij legt de zaken duidelijk uit, ook wat AT1 's zijn.
youtu.be/hV0gpO1B6tU
Grappige man met inzichten, informatief ook inderdaad.
Dat aan een lijntje houden. Economie 101. Wat ik wel graag zou willen zien. Die grifters achter het gaas. Economie als wetenschap van schaarste, niet van graaien www.youtube.com/watch?v=bHfrdQ8h2Pw .
Afijn. Luisteren op macro-economische schaal.
www.youtube.com/watch?v=MR_PL-U7oHw
En de geruchten dat Deutsch Bank ook in de gevaren zit. Alleen hoor ik die verhalen al een jaar of 4. Val dan.
Over Credit Suisse gingen de geruchten ook al een tijdje. En toen was het ineens klaar.
Dus zodra die van BBB haar zetels binnen heeft staan de banken in brand. Lekker hoor.
Die pluche zetels zitten sowieso 100x beter dan die ouderwetse houten banken met rechte leuning.
We mogen dan wel weer van geluk spreken dat er een ongekend toptalent op het hoogste ambt van financiën zit.
@Joris Beltsin | 24-03-23 | 19:23: ik lees dit als dat er een aap op kaag is gaan zitten :D
De oplossing: kubusvormige banken, als die omvallen merk je er bijna niks van.
Maat, wat doe je nou?!
Gelukkig. Rutte: niks aan de hand doorlopen. Ik ga m'n goud maar verkopen. En m'n sok leeg halen en alles op Credit Suisse zetten.
Gewoon even een vraagske.
Hebben we de lening aan Griekenland al terug, plus rente?
Griekenland heeft ons op cultureel gebied historisch gezien genoeg gegeven. Eigenlijk zouden we er nog wat miljard heen moeten sturen
Ja, kijk maar op ons laatste bankafschrift.
Beetje bluffen kan geen kwaad.
Volgens mij wel maar in de vorm van fetakaas; die was tenminste laatst in de aanbieding.
@Aristotalloss | 24-03-23 | 18:33: Maar ook flink gekrompen.
Dat heet democratie, en ja dat komt uit Griekenland.
Nog lange niet, nog lange niet. *vrolijk meeneuriet*
www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/533...
Op dit moment is het dus 'dansen op het slappe koord' als ik het goed begrijp.
Moet ik al bruine bonen inslaan?
Dat sowieso, bruine bonen zijn goed voor de ingewanden. Gedroogd wel even 24 laten wellen anders zijn ze ietwat schurend voor de ingewanden.
Nou ik zit veilig!
Succes!
Met je puts
@BobDobalina | 24-03-23 | 18:33: Onze poets komt meestal op donderdag.
Bij de vorige crisis stond onze MP te verkondigen dat de crisis aan Nederland voorbij zou gaan, op dezelfde dag dat de overheid eigenaar werd van bank. De burger informeren is duidelijk niet de taak van een MP.
Goed nieuws voor de huizenkopers…
Probleem is dat je vaak je huis moet verkopen om een ander huis te kopen
Als het een beetje opschiet is iedereen met een seriematig gebouwd hutje op papier miljonair.
('Hallo burger, u spreekt met de belastingdienst.')
Koning Bitcoin tiert hier welig bij
Klein beetje maar.
Het gaat als een jojo.
Een opleving na SVB, daarna winstneming.
Het lijkt wel serieus!
De stand van anderhalf jaar gelee is nog ver weg.
Geduld!
U kunt in de toekomst kijken?
Momenteel een procentje of 2 in de min.
@ChupaChupa | 24-03-23 | 18:35: heb het niet over de dagelijkse koers. Het vertrouwen in het monetaire systeem krijgt door zulke gebeurtenissen een knauw. Ben er niet blij mee opzich maar Bitcoin blijkt hier vaak van te profiteren
@jeweettochniet | 24-03-23 | 18:40: Dat duurt weer tot het volgende schandaal en dan stuikt het weer ineen.
Nu *echt* het einde van de euro.
Nee in 2024. Deze doomvoorspeller bouwt al een veligheidsklep in.
@BobDobalina | 24-03-23 | 18:33:
Hij blijft volhouden. Nostradamus is er niets bij.
Indien er geen fundamentele aanpassingen komen, zal het systeem van de euro vroeg of laat imploderen. Het systeem van de transferunie van noord-Europa richting zuid-Europa heeft zijn houdbaarheid bereikt, volgende eurobonds zal de Nederlandse regering (motie Pieter omtzigt) een opt-out nemen. Langzaam maar zeker komt het besef dat dingen anders moeten, misschien komt die dag ook ooit voor u, al heb ik daar m’n twijfels over.
En dan?
De Euro is dood geboren, een alleenverdienende modale werknemer had met zijn gulden of D-Mark salaris in de jaren 80 een koophuis, een caravan en kon 3 weken op vakantie met zijn gezin, en nu?
@HD50 | 24-03-23 | 20:50: Allebei werken, vaste lasten onbetaalbaar geworden en geen geld meer voor de kinderopvang?
De afgelopen dagen hebben we iedereen gezien, van LaGarde tot Knot tot Yellen tot Powell en zelfs Rutte die uit alle macht de smeulende veenbrand uit het zicht te houden. Maar waar is onze minfin? Waren de vluchten naar Niger in de aanbieding?
Nigèèèr voor jou hè..
Ik haal mijn twintig euro van de bank.
Want als rutte zegt, "geen zorgen", nou, dan weet u het wel.
Neem wel een kruiwagen mee.
Nogmaals...
Geld klotst overal tegen de plinten aan.
Bewijs: miljarden per maand voor de import.
Dat betalen u en ik.
@ChalinaRosa | 24-03-23 | 19:52:
-
Precies. Daarom klotst het dus ook tegen de plinten aan. Gewoon structureel (systemisch) meer eisen van je belasting- en boeteplichtigen dan proportioneel of noodzakelijk.
Nederland is een rijk land, kijk maar eens naar het vastgoed van die koning daar.
Das nog s inflatie.
Uiteindelijk zal de keuze voor een lagere rente worden gemaakt omdat het op korte termijn de redding van de banken zal zijn. De rekening daarvan (inflatie) gaat naar de toekomst. Daar mogen de millenials en gen-z voor opdraaien. Mooi!
Lol, ten midden van 2 triljard aan opgekochte schulden van westerse banken verhoogde de FED deze week de rente en geeft Lagarde aan naar verdere renteverhogingen te kijken. Powel verklaarde twee weken terug het inflatiespook middels het sturen op werkloosheid te willen indammen, net zoals de afgelopen tien keer in de afgelopen 70 jaar. Oftewel voor elke 2% aan vermindering van inflatie dient de werkloosheid met 3,6% te stijgen. Alles wordt uit de kast getrokken om in Oktober de ECBC in te laten gaan.
En voor landen.
Een stap opzij doen? Waarheen dan?
En hoe dan?
altijd leuk wat deze Saksen exoot verteld maar ik denk dat 95% van de mensen niks anders kan doen dan stilzitten mocht het scheermes langskomen.
Naar rechts, is altijd goed.
Federale banken zijn geen staatsinstellingen. Meer hoeft u als particuliere belegger niet te weten. You're fucked.
Precies dat is eigenlijk in tegenstelling met de ECB die door de politiek is opgericht met een nitwit aan het hoofd.
@Uw Verzekeringsadvis | 24-03-23 | 18:36:
Hoho, de ECB is onafhankelijk en mag geen schulden van landen opkopen.
*massaal hoongelach op de achtergrond*
Schuldpapier opkopen, geld bijdrukken, rente verhogen.
Schuldpapier niet rendabel, geld blijft goedkoop, leningen worden duurder.
Maak daar maar chocolade van.
Iemand betaalt de rekening.
Dat bijdrukken is juist zodat niemand de rekening hoeft te betalen.
Gelukkig hebben wij een heel kundige en alerte ministresse van Financien. Wie zijn toch die banken?
Hetzelfde ministerie dat flink geïnvesteerd heeft in nog meer aandelen Air France-KLM, en nu een klimaatpuntensysteem wil invoeren?
Goed gezegd: mini-stresser.
@W_F | 24-03-23 | 18:36: euh, de tering... wat een waanzin
REAGEER OOK