achtergrond

Geenstijl

College voor de Rechten van de Mens meet zelf met twee maten

Black Lives Matter-demonstraties ook keihard aangepakt?

Je hoeft geen Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen te studeren om te begrijpen dat de racismeroepers van het College voor de Rechten van de Mens meer sympathie hebben voor klimaatactivisten en Black Lives Matter-demonstranten dan voor de boze boeren. Dus de en-hunnie-dan-reactie (direct overgepend door de kritische redacties van NU.nl, Hart van Nederland en RTL Nieuws) op de arrestaties van afgelopen weekend van deze door de overheid gefinancierde club verbaasde dan ook precies helemaal niemand. Maar wat wij wel een beetje gek vinden, en zelfs een beetje meten met twee maten eigenlijk, is dat het college er opeens Black Lives Matter aan de haren bijsleept. Want als één demonstratie tijdens de coronapandemie juist geen strobreed in de weg werd gelegd, dan was het wel de bijeenkomst op de Dam waar burgemeester Halsema nota bene met een 1873-button opgespeld poolshoogte kwam nemen. 

Nog gekker wordt het als we op het linkje klikken in de volgensde passage uit het persbericht: "Daarvan lijkt echter wel sprake te zijn: een demonstratierecht-expert Berend Roorda (Rijksuniversiteit Groningen) merkte op dat klimaatactivisten en Black Lives Matter-demonstranten onevenredig hard worden aangepakt in vergelijking met andere demonstranten, zoals Farmers Defence Force." In het hele interview met Roorda komen de woorden Black, Lives en Matter exact nul keer voor. Je zou haast denken dat het College er automatisch vanuit gaat dat de 'goede' demonstranten niet netjes worden behandeld en de 'foute' demonstranten het te makkelijk hebben. Anders hadden ze vast wel het politiegeweld tegen de wappies op het Museumplein genoemd. Maar ja. Dat is de verkeerde mening. En grondrechten zijn er natuurlijk alleen voor mensen met de juiste mening. Tenminste, als je met twee maten meet zoals het College voor de Rechten van de Mens. 
UPDATE 1 februari: Tekst persbericht aangepast. College voor de Rechten van de Mens wist lived experience Black Lives Matter-demonstranten uit! (NU.nl, RTL Nieuws & Hart van Nederland hebben tekst nog niet gewijzigd)
UPDATE VAN DE UPDATE: Nu met rectificatie

Nieuwe tekst:

Nieuwe tekst:

Nu.nl

Nu.nl

RTL Nieuws

Nu.nl

Hart van Nederland

Hart van Nederland

Keihard aangepakt!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.