Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Sam Bal - Radicaliseren of Ridiculiseren?

Gaat lekker hè, in ons landje

We dachten dat Nederland af was. Een welvaartsstaat, met veel gelijkwaardigheid, en geluk. Tolerant, ruimdenkend, en veel gezelligheid. Gezellig. Misschien werden we zelfs iets te gezapig.

Nou, er lijkt even weinig van over, mensen. Individueel hebben we het goed. Maar als samenleving niet. Wat een gezeur. Geklaag. En ophef. Soms terecht hè. Dossier Groningen bijvoorbeeld, wat een onwil en incompetentie van onze overheid. Toeslagenaffaire, zelfde verhaal. Hoe een overheid burgers stuk maakt en weigert verantwoordelijkheid te nemen.

Maar vaak is het ook saaie ophef. Niet relevante meningen-derrie. Zeventien miljoen meningen. Als iedereen alleen maar roept, blijft er niemand over die nog luistert. Ja misschien in het eigen bubbeltje, die extreme meningen alleen maar bevestigt, waardoor men alleen maar verder radicaliseert.

Eerst was dat wel grappig. Zulke mensen kon je een beetje plagen. Een spiegel voorhouden met een grap. Met wat relativeringsvermogen en humor haal je vaak de angel er wel uit. En anders werden ze boos op hun eigen spiegelbeeld, ook mooi.

Maar die tijden lijken voorbij. Je moet oppassen met wat je zegt of schrijft. Dit is nogal ironisch, want mensen die zeggen juist heel tolerant te zijn, staan vooraan met hokjesdenken, veroordelen, cancelen, en verbieden. Dit beperkt mensen in hun spontaniteit, in creativiteit. Je kan niet jezelf zijn. Het leidt zelfs tot valse beschuldigingen, karaktermoord en sociale uitsluiting. 

Op uiterst rechts is meer ruimte ontstaan voor radicale denkbeelden. Haat tegenover andersdenkenden en minderheden. Angst voor andere geloven en culturen. Racisme, antisemitisme, intolerantie. Het FvD leek even heel groot te worden, maar gaat ten onder aan onfrisse denkbeelden van onfrisse en paranoïde types, en een leider die met zijn samenzweringstheorieën rijp lijkt voor de psychiater.

Links Nederland radicaliseert misschien nog wel heftiger. GroenLinks, Bij1 en zelfs D66 omarmen enge ondemocratische denkbeelden, perken de economie in, perken vrijheden in, en snoeren mensen de mond als er een mening is die ze niet bevalt. Kaag, notabene onze vicepremier, omringt zich inmiddels met woke mensen die er paranoïde, extreme, zeer intolerante denkbeelden op nahouden en tegenstanders cancelen, wegzetten als mysogeen en racist. Dit zijn echt geen gematigde, intellectuele liberale D66ers die de wetenschap en feiten hoog hebben staan. Dit is eigenlijk vele malen enger dan Baudet, die weinig macht heeft en geen diepe tentakels in de maatschappij zoals D66. 

Beide polen lijken met hun intolerantie, utopische entotalitaire denkbeelden en haat jegens andersdenkenden veel meer op elkaar dan ze ooit zullen durven toegeven. Inmiddels is de polarisatie dusdanig aan het ontsporen dat het gematigde midden door de luidruchtige woke mensen wordt beticht van racisme, alleen omdat men zich er niet expliciet over uitspreekt.  

Gelukkig is er het gematigde midden. Het overgrote deel van Nederland. Dat wel redelijk tolerant, sociaal en liberaal is. Die zelfs bovenstaande extreme mensen, partijen en hun standpunten in onze maatschappij tolereert en niet wil verbieden. Een grote groep die geen zin heeft om zich in die gepolariseerde debatten te mengen. En zich er niet toe laat verleiden. Je bent namelijk geen racist als je niet woke bent. Je bent ook niet woke als je geen antivaccer bent. Men voelt zich niet aangesproken door die polariserende frames. 

Kaag pleit ervoor om partijen met extreme denkbeelden te kunnen verbieden. Maar waar trek je de grens, als gematigde, tolerante burgers al worden weggezet als extreem? Het is een gevaarlijk standpunt. Kaag moet overigens oppassen met wat zij wenst, want het gematigde midden zou zich zomaar ook heel snel tegen Kaags eigen D66 en de polarisatie die daarin gaande is uit kunnen gaan spreken. Ze haalt veel negatieve aandacht zelf over zich heen door zich in te laten met wokegedachtengoed en enge types.

Het zou voor het gematigde midden goed zijn om stelling te blijven nemen. Niet alleen tegen extreemrechts, maar ook tegen extreemlinks. Tegen polarisering. Tegen die hatende ‘wappies’. Tegen die hatende ‘wokies’. Duidelijk maken dat ze allebei een schreeuwende minderheid zijn. Weinig aandacht geven, ook vanuit de pers. Hun ‘alternatieve waarheden’ hooguit weerleggen met feiten. Met nuchterheid. Met debat. En met wat luchtigheid graag. Humor. Satire. Liever ridiculiseren dan radicaliseren. Daarmee ondermijn je hun (pogingen tot) macht. Dit geldt ook voor de pers: voed de extremen niet met aandacht, beschrijf het hooguit, laat je niet verleiden tot ophef en blijf polarisatie, incompetentie en onbetrouwbaarheid bestrijden met feiten, debat en humor. 

VVD, CDA en PvdA hebben de voedingsbodem voor polarisatie en nieuwe partijen overigens zelf geschept. Het gematigde midden heeft politiek grote kansen laten liggen. De politieke polarisatie is een gevolg van incompetentie en onbetrouwbaarheid. Men heeft weinig voeling met wat er in de samenleving leeft, en leeft in een eigen politieke bubbel waar beeldvorming belangrijker is dan dit land verder helpen. De pogingen tot manipulatie van de beeldvorming werkt overigens averechts: het enige beeld dat wordt gevormd is van een incompetente, sjoemelende politiek. Dit gedrag, en de politieke polarisatie leidt zelfs tot anti-overheids-extremisme. Het is jammer dat het debat over al die onzin gaat, in plaats over de werkelijke problemen. Met zo’n oppositie is een slecht kabinet draaiende houden wel heel gemakkelijk.

D66 is misschien nog wel het slimst en de meest gevaarlijkepartij. Het is een lege marketinghuls die verkoopt wat mensen willen horen. Ze spelen in op sentimenten en trekken zo kiezers. Kiezers die ze vervolgens in de steek laten, want de macht en de posities zijn intussen mooi geregeld. Cynisch? Ja maar wel de harde waarheid. En zo kan het dus dat Kaag radicaliseert, en zich inlaat met enge, democratie-ondermijnende, polariserende, intolerante types die zelf geen haar beter zijn dan die enge FVDers waar ze zo voor waarschuwen. D66 is een bedreiging voor dit land. Niet verbieden, daar staan we boven. Schop deze partij vandaag nog het kabinet uit. 

In de oppositie zijn ze dan net zo irrelevant als PVV en FVD. Misschien kunnen FVD en D66 wel fuseren, want in vele opzichten zijn ze elkaar gelijken. Dat zou een mooie grap zijn. FVD66. Retteketet, Kaag in bed met Baudet. Dat rijmt. Ridicuul? Liever dan radicaal. 

Reaguursels

Inloggen

Het redelijke midden? Dat waren en zijn de witte borden die zelden of nooit staken en de vruchten plukken van stakingen van blauwe boorden! Vuilnismannen, Buschauffeurs, Machinisten, Conducteurs staken voor een betere CAO. De zogenaamd hoog opgeleide witte boorden strijken de procenten op zonder in actie te zijn gekomen. Het wordt tijd voor een revolutie!

Zemko | 25-01-23 | 07:14

“VVD, CDA en PvdA hebben de voedingsbodem voor polarisatie en nieuwe partijen overigens zelf geschept.”
Nee Sam Bal, het is geschapen niet geschept. Je haalt sterke en zwakke werkwoorden door elkaar. Zo ben ik bijvoorbeeld groot geschapen, niet groot geschept. Verder heb je een aardig stukje geschapen en heel wat onderwerpen bij elkaar geschept.

SarahPalindroom | 24-01-23 | 23:50 | 1

Alles begint bij kennis en als dit soort kennis al ontbreekt doet dat toch af aan het betoog vind ik.

HoezoStom? | 25-01-23 | 06:41

Overigens ben ik van mening dat vrijwillige geboortebeperking ook een goed idee is.

Straatsteen | 24-01-23 | 23:46

Haat tegenover andersdenkenden en .... Angst voor andere geloven en culturen. Racisme, antisemitisme, intolerantie.

Tegenwoordig zijn dat termen die toch écht méér bij het linkse en woke politieke spectrum horen.

Haat tegen andersdenkenden en intolerantie: D66, DENK, BIJ1, PvdAers..
Antisemieten en (anti-blanke) racisten: BIJ1, DENK, GL, D66
Angst voor andere geloven en culturen (ChristenUnie en 'ingelovigen'): DENK, BIJ1, GL, vele niet-NLse PvdAers.


Het idee dat die termen exclusief bij het rechts-politieke spectrum thuishoort, klopt al héél lang niet meer.

gaffelbaard | 24-01-23 | 23:43

Zelden zo'n slecht stukje op deze site gelezen.
Dat de auteur D66 de slimste noemt en dat die club kiezers weet te trekken is een gotspe: D66 wordt weggevaagd. In elke peiling, of die Nou van Maurice is, of van een gekocht bureau: iedereen is het er over eens dat D66 minstens gehalveerd wordt.

Maar okay: Baudet wordt flink gebashed, dus GS plaatst het wel. Of de (hoofd)redactie is op vakantie, dat zou ook nog kunnen.

McPhart | 24-01-23 | 23:29 | 1

Ze lagen om 23:29 iig al in bed ;-)

D-Fens_1963 | 25-01-23 | 06:26

Ik denk dat het 'gematigde midden' precies doet wat ze moet doen. Niet reaguren, twitteren, facebooken of anderszins participeren in publieke discussies. Maar gewoon belasting betalen, geld uitgeven, op vakantie gaan, geen uitgesproken mening hebben, de buren groeten (ongeacht afkomst of kleur), voor pa en ma zorgen, kinderen naar het sportveld brengen, vaccinatie nemen ook al weet je niet precies waarom, af en toe een biertje teveel en vloeken als je cluppie verliest. Kortom gewoon lekker leven en niet op randpartijen stemmen. Dit maakt Nederland tot een welvarend en gelukkig land.

rederijker | 24-01-23 | 23:24 | 2

Niet reaguren, twitteren, facebooken of anderszins participeren in publieke discussies.


Als je niet wil dat de politie aan je deur staat om iets dat je ergens hebt geschreven, is dat inderdaad het beste.
Zover zijn we al afgegleden. En dat is niet dankzij de "randpartijen" waar u het over heeft.

gaffelbaard | 24-01-23 | 23:49

Ik denk dat het gematigde midden juist doet wat ik doe.
En dat is voor een deel het beeld wat jij schetst.
Het belangrijkste ben je echter vergeten; gefrustreerd raken.

D-Fens_1963 | 25-01-23 | 06:30

En hoe zijn we gekomen waar we nu zijn? Doordat sinds WO2 het gematige veilige midden altijd gekozen wordt.

Arachne | 24-01-23 | 23:21 | 2

Je had wat minder woorden nodig dan ik, maar ik deel je visie.

rederijker | 24-01-23 | 23:26
-weggejorist-
intrigant | 25-01-23 | 00:07

Met dit stukje trekt sam bal een broek aan die zo ruim zit dat hij staande op een stapel dag- en damesbladen nog niet bij de openstaande gulp kan om het broodnodige luchtje te scheppen.

fokkewoelf | 24-01-23 | 22:51 | 2

Doe je best en lever zelf eens een lezenswaardig stuk in dan.

Sinterbikske | 24-01-23 | 23:10
-weggejorist-
vladimirows | 24-01-23 | 23:28

D66 is de meest populistische partij die we hebben in Nederland. Ooit begonnen met prijzenswaardige idealen en visie, maar de laatste decennia zwalken ze van blauw naar rood en van groen naar bruin, al naar gelang waar ze de kiezers vermoeden. Soms gokken ze goed en worden ze groot, maar elke regeringsdeelname kost ze bakken stemmen, omdat dan zichtbaar wordt dat het allemaal opportunistische bureaucraten zijn met veel geblaat, maar weinig wol.. Net die dronken tante, die niet rechtuit kan lopen en met iedereen aanpapt.

Blauwpetje | 24-01-23 | 22:37

Niemand? 'Mysogeen' is geen woord.

konjodebonjo | 24-01-23 | 22:30

De laatste alinea is misschien nog wel de meest absurde van het hele verhaal. Eerst een verhaal houden over hoe verdrietig die hele polarisatie is een dan totaal losgaan als een archetype wappie, op een middenpartij. Heb hier geen woorden voor hoe belachelijk ik dit vind. Mijn menig is dat het gevaar van dit soort meningen komt, niet gestoeld op enige rede, puur uit de onderbuik. Er zijn weinig meningen die verder weg staan van mijn eigen wereldbeeld dan dit absurde verhaal.

Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 22:26 | 7

Mooi. Uw wereldbeeld en het mijne verschillen minimaal evenveel.

vladimirows | 24-01-23 | 23:30
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 23:35

Middenpartij? Een partij die bij zoveel mensen walging opwekt, zou je die een middenpartij kunnen noemen? Bovendien, D66 pretendeert progressief te zijn. Dat strookt ook niet met het midden.

intrigant | 25-01-23 | 00:18
▼ 4 antwoorden verborgen

"Dit zijn echt geen gematigde, intellectuele liberale D66ers die de wetenschap en feiten hoog hebben staan. Dit is eigenlijk vele malen enger dan Baudet"

Echt, wat is dit voor totale onzin. Ik ben geen lid van die club maar ken heel wat leden persoonlijk en geen enkele ervan past in het plaatje dat hier geschetst wordt. Misschien zijn ze er wel, maar dan niet waar ik ze van ken. Ik vermoed dat er een soort bizarre allergie aan het ontstaan is van iets dat men meer projecteert dan echt waarneemt, ingegeven door cliches, hetze en een afkeer van iets wat iedere rechtste stemmer inmiddels publiekelijk moet laten zien, van "deugen". Het neemt rare vormen aan, deze onverklaarbare haat tegen een in principe gematigde partij.

Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 22:19

Ik ben een D66-stemmer. Ik vind dat Kaag wat onhandig heeft geopereerd. Ik voel me alleen niet in de steek gelaten. Ik betwijfel of veel andere d66-stemmers dat wel hebben. Het helpt om niet te hoge verwachtingen te hebben. Het blijft politiek, he. Dat is misschien wel een van de redenen dat Wilders in de oppositie blijft. Hij weet dat hij alle praatjes onmogelijk waar kan maken. Maar goed, D66 is dus ook al gevaarlijk. Overigens vind ik Paternotte een goede kerel. Welbespraakt, scherp en grappig. Ieder zijn smaak. Ik heb nog nooit een reële dreiging zien uitgaan van die jongens. Ja, Pechtold misschien. Dat was een achterbakse narcist.

Ik vind die opgeklopte woede van de achterban van bepaalde partijen overigens wel enigszins gevaarlijk. Zolang ik op deze wereld rondloop heeft ‘de burger’ geen vertrouwen in de politiek. Het hoort er nu eenmaal bij. Koot en Bie speelde daar in de jaren 80 al op in (tegenpartij). Dat geintje wordt alleen nu wel heel serieus nagespeeld door bepaalde lieden. De Mos is bijna de belichaming van de tegenpartij. Vrije jongen die het niet zo nauw nam met toch wel hele harde regels, niet alleen op het gebied van omkoping maar ook de kieswet:

www.nrc.nl/nieuws/2023/01/24/tweede-d...

Schroef je verwachtingen wat naar beneden. Niemand kan in een regeerperiode alle problemen oplossen. wantrouw de lieden die beweren dat wel te kunnen. En sluit je ogen niet voor hoe goed het al gaat vergeleken met de rest van de wereld.

BobDobalina | 24-01-23 | 21:57 | 4

@BobDobalina | 24-01-23 | 22:59: Achteraf gezien heel naar inderdaad, was wel sterk in debatten, had eigenlijk nooit problemen met hem tot de beerput openbarstte, toen voelde het ineens allemaal nep, gespeeld, gemaakt.

Sinterbikske | 24-01-23 | 23:04

Sinds die zaak met Anne Lok vind ik Pechtold toch wel een behoorlijke lul.

Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 23:29
▼ 1 antwoord verborgen

Op 15 maart wordt het kartel gebroken.

thanseeuwen | 24-01-23 | 21:46 | 1

Het kartel ook. Wappie.

Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 22:21

Toen ik de titel las dacht ik even dat sambal ook niet meer mocht op het eten. Gelukkig ging het alleen over ballen

CheckBox | 24-01-23 | 21:41

Wie serieus denkt dat D66 de meest gevaarlijke partij is in Nederland moet zich laten nakijken of laten opsluiten. Voorbeeldje. Probeer eens D66'ers te vinden die rabiaat militant zijn en bereid zijn om een bloederige burgeroorlog te vechten. Precies. Je vindt er geen enkele. Maar met de FVD is het 'wij hebben toch gelijk, desnoods halen we dat met geweld' gehalte weldegelijk aanwezig. Dus alleen daarom al, doe eens wat beter je best Sam.

DeKussendeWielrenner | 24-01-23 | 21:16 | 7

@Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 22:23: mocht u op mij reageren: het besmeuren van Remkes tijdens de formatie, Omtzigt functie elders en alle verdere leugens daaromtrent, de ‘Wie zijn die mensen’ documentaire, Drimmelen, referendum, partijen verbieden, Tjeerd de Groot die een onwelgevallig rapport over stikstof uitgevoerd door een partijlid laat verdwijnen, Sidney Smeets etc etc. En verder alles wat NotWoke hierboven aanhaalt.

Sinterbikske | 24-01-23 | 22:48

D66 was tegen de dienstplicht en voor de oorlog in Irak, Afghanistan en de Oekraïne. Ten volle bereid u op te offeren en zelf in de bunker te schuilen. En ze zitten tot in de haarvaten van de maatschappij en dus zeer ruime invloed. Uiterst gevaarlijk dus.

Arachne | 24-01-23 | 23:20

De Groot. Sjoerdsma. Paternotte.

vladimirows | 24-01-23 | 23:33
▼ 4 antwoorden verborgen

De Rutte partij blijft wel erg buiten beschouwing. Want die verkopen ook hun ziel om de grootste te mogen blijven wat vooral Rutte’s belang lijkt.
Tot een paar jaar terug was ik een actief lid. Het is dat geen van de punten waarom ik VVD stemde zijn nagekomen.
Of het nu matiging is van het migratiebeleid, opkomen voor het MKB, veiligheid en defensie of de klimaathysterie (wat nooit een onderwerp was van het VVD programma maar toch werd uitgerold), liberalisme (avondklokken, lockdowns) op geen van die punten was mijn stem in goede handen bij de Rutte partij of de VVCDA66 coalitie.
Dan kunnen alle ballen wel op die andere (fop)liberale partij. Maar de Rutte-partij is inmiddels een machtsvehikel geworden voor Rutte. En Kaag weet de Rutte partij handig te manipuleren. De CDA grijpt de restjes die overblijven en de CU is blij dat ze mee mogen doen.
Waar het redelijke gematigde liberale midden veilig terecht kan is me een raadsel. Een ding weet ik wel, de huidige coalitie is een giftig voor het vertrouwen in de democratie.
Het wordt echt tijd voor vernieuwing, zowel bestuurlijk als poppetjes.

ratelaar | 24-01-23 | 21:08 | 2

Vooral Rutte's belang, want wat blijft erover/achter als Rutte weggaat? Ik neem aan dat bij de VVD niemand meent dat de Rutte's 'cheerleaders' op 2, 3 en 4 werkelijk stemmen zullen trekken. Zodra Rutte weg is, is Sophie Hermans ook weg. Een goede leider heeft een goede opvolger. Rutte heeft alleen klonen, laven en jaknikkers geïnstalleerd. Misschien hebben ze nog een goede achter de hand. Edith Schippers ofzo. Oh wacht...

Grachus | 24-01-23 | 21:21

Klaas Dijkhof was de enige kans op opvolging geweest, maar die heeft op tijd eieren voor zijn geld gekozen, als nummer twee eindigen was funest voor hem geweest. De vvd heeft verder niet geïnvesteerd in nieuwe talenten, het hangt allemaal van Rutte af op dit moment. Bijzonder voor een partij die zich wil profileren als de ondernemerspartij. Hermans heeft niet de capaciteiten, Yesilgoz is ooit begonnen bij de Sp en heeft 5 partijen later de VVD bereikt, ook niet geloofwaardig dus, en Edith Schippers heeft inmiddels te veel schandalen aan zich hangen. Het ziet er beroerd uit voor de VVD.

Sinterbikske | 24-01-23 | 22:04

Actiegroepen, radicale stichtingen, culturele pressiegroepen, bedrijfslobby's en internationale ngo's zijn gesprekspartners van de overheid. Waar de burger van diezelfde overheid steevast te horen krijgt dat het rondje inkleuren in het stemhokje de enige vorm van inspraak is voor de burger, mogen bovengenoemde groepen als een veelkoppige draak aan overheidstafel aanschuiven, elke dag van het jaar.
De burger heeft vooral emoties, maar niet omdat ze zonder de juiste informatie radicaliseren uit kleinzieligheid of vals onrechtvaardigheidsgevoel: de burger heeft nooit de middelen meegekregen om zich te weren of op zijn minst te emanciperen hier tegen.
Het stemhokje alleen heeft geen betekenis wil je actief het doelgroepensysteem van de overheid doorbreken. Linkse instituten als vakbonden blijken slechts ook zo'n gesprekspartner van de overheid te zijn.

Daarom worden burgers boos op alles en iedereen wat zich wèl perfect gerepresenteerd weet in ministeries en parlement. Dat is geen radicalisme, dat is verwarring en wanhoop. De Nederlandse burger staat juist niét te brullen om extremistisch beleid.

zeurmachine | 24-01-23 | 21:08 | 4

Een van de meest exemplarische voorbeelden was bij de recente kabinetsformatie. De onderhandelingen zaten muurvast, al dan niet gespeeld, omdat Kaag geen consensus wilde sluiten, en voorzichtig werd geopperd de Pvda erbij te betrekken. Ploumen wilde eerst overleggen met allerlei NGO's en welzijnsinstellingen, voordat zij het gesprek met de informateur aanging. In de wederzijdse belangenverstrengeling van de Deug-organisaties en de politiek is de burger maar een ergerlijke pion.

Grachus | 24-01-23 | 21:26

Perfect & helder verwoord, zeurmasjien!
Vooral de eerste alinea van uw betoog is geheel naar mijn hart.
En ik zou uw tegel als alles behalve het gezeur van een zeurmachine willen bestempelen.

Peter Emile | 24-01-23 | 21:32

Het is ook bijzonder dat marginale ngo’s zoals kozp en dat soort organisaties, soms bestaande uit slechts enkele personen met nauwelijks bedrijfsresultaten uitgenodigd worden voor overleg en zoveel invloed hebben op het beleid.

Sinterbikske | 24-01-23 | 22:10
▼ 1 antwoord verborgen

Denken moet vrij zijn, daden niet.
Ik mag best denken dat jij te rijk bent, maar je geld afpakken mag ik niet.
Ik mag best denken dat je een schop onder je reet verdient, maar schoppen mag ik je niet.
Ik mag best denken dat jouw politieke ideeën fascistisch zijn, maar ik mag je niet als een fascist behandelen.
Je mag best denken dat ik domme ideeën heb, maar je mag me geen verbrande kroket noemen.

Schadenfreude | 24-01-23 | 21:05

Het midden is stuk. PvdA is bijna dood, CDA heeft zich met Pieter in een zelfmoord scenario gestort. Woke en Wappie lachen zich deaud.

Zuma | 24-01-23 | 21:04 | 2

Nog nooit heb ik wokelieden zien lachen, laat staan zich doodlachen. VVDers daarentegen...

aflaatverkoper | 24-01-23 | 21:06

We bevinden ons nu in het sterrenbeeld van de radicalen en reeds in de overgang naar de constallatie van de ridicullen.

aflaatverkoper | 24-01-23 | 21:04

Wie het laatst lacht, heeft ook gevoel voor humor.

Mr_Natural | 24-01-23 | 21:00

Wat die toeslagenaffaire betreft: ik hoorde Rutte in augustus of september zeggen dat er 1000 ambtenaren mee bezig zijn. Ik ga dan rekenen en denk dan als je ploegjes van vier maakt, belastingtypes en die van Sociale zaken, dan heb je 250 ploegjes. Die vier moeten per dag, met computer en het dossier voor de neus, toch minstens twee dossiers kunnen oplossen. 250 x 2 is 500 per dag. Uitgaande van vier werkdagen is dat 2000 per week. Dan moet het in 15 weken gepiept zijn. Waarom vraagt niemand hierover door. In de kranten niet, de van de Wulpjes niet, wat is dat voor iets raars. Kunnen ze niet rekenen, durven ze niet door te vragen?

Ruud5 | 24-01-23 | 21:00 | 5

@Wattman | 24-01-23 | 21:02: dat zou wel heel triest zijn, dan zullen ze wel meer bij de koffie-automaat staan. Als je de zaak gaat bekijken vanaf de start per dossier moet dat veel sneller kunnen.

Ruud5 | 24-01-23 | 22:51

@Ruud5 | 24-01-23 | 22:51: ze bekijken het allemaal op afstand, vandaar dat ze het niet zo scherp zien. Dat is bijna niet op te lossen, er zal een grondig onderzoek nodig in de vorm van een staatscommissie , denkt mijn buurvrouw

Henkie | 24-01-23 | 23:59

U verwacht redelijke competentie en productiviteit van een groep ambtenaren?

intrigant | 25-01-23 | 00:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Tsja. Domme mensen houden nu eenmaal niet van mensen die slimmer en kundiger zijn dan zijzelf ooit zouden zijn. Dat zie je wel vaker. Maar om nu te zeggen dat D66 het grootste gevaar is slaat nergens op. Het grootste gevaar voor democratie is democratie. Het zijn al die stuurlui aan wal die denken dat ze, of iemand, het allemaal beter kan zonder na te denken.

Ndranghitiari | 24-01-23 | 20:56 | 3

Dan zullen we het stemmen maar afschaffen, toch?

Here's Freddy | 24-01-23 | 21:21

Rancune tegen een vermeende elite is al heel oud. Maar het is door het dak aan het gaan de laatste tijd. Ik zeg laat ze maar regeren, die brullers en klagers, dan maken we over vier jaar de balans weer op. De puinhoop zal dan niet te beschrijven zijn en de kiezers verlaten massaal al die partijen zonder oplossingen.

Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 23:34

Sam vergeet te vermelden dat PvdA, zeg Ploumen, zich volledig hebben laten inpakken door Klaver.
Kuiken gaat er vrolijk mee verder.
De oude PvdA(-ers) is straks zo dood als een pier en de zogenaamde jonge, hippe Sociaal-Democraten zullen opgaan in GroenLinks, dat wil zeggen : radicaal links, met een extreme achterban, die geweld niet schuwen om hun opgelegde klimaateisen op te eisen.
Daarbij komen uiteindelijk de racisten van Bij1, want Sylvana gaat het niet redden.
GroenLinks wordt straks dus een mix van groen, woke, oude geitenwollensokken, en de afvallige groenkapitalisten van D66.
VVD op, een eiland, want vlees noch vis, eigenlijk wat D66 altijd was, van alles net niks.
En dan op rechts Ja, BBB.
En dan nog de de SPVV.
Dus….. voor rechts Nederland zit er niets ander op dan te hopen dat Mark Rutte gaat fietsen, de nieuwe in zee durft te gaan met écht rechts BBB, Ja en SGP en wellicht PVV, maar die kans is klein.
Gebeurt dat niet, dan komt Jesse Klaver met z’n extreem links, Marxistisch-racistische, radicale club als grootste uit de bus.
Niet iets wat oud-PvdA-ers in hun hoofd hadden, maar wel gaat gebeuren.

Ruimedenker | 24-01-23 | 20:56 | 2

De PvdA is volkomen irrelevant geworden. Nog steeds sterven er ieder jaar vele PvdA'ers en komt er weinig bij. Die partij heeft nog maar een paar jaar te gaan. Het CDA zou nog aan hetzelfde lot kunnen ontsnappen, maar dan moeten ze eerst tot inkeer komen en biechten dat ze gezondigd hebben.

Grachus | 24-01-23 | 20:59

Alle oud PvdAers zijn sinds 1989 (derde weg) al overleden. PvdA nu kan je net zo gemakkelijk met de VVD fuseren, want zie Rutte 2, als met GL.
Vergeet niet dat de PvdA en GL Rutte op cruciale punten gedogen.

Zapata10 | 24-01-23 | 21:01

"D66 is misschien nog wel het slimst en de meest gevaarlijkepartij.''

Gevaarlijk? D66 staat in de peilingen al maanden op ca 12 zetels. Zou dus gehalveerd worden. Ik verwacht niet dat dat voor 15 maart sterk verbetert. Al die kiezers lopen weg vanwege het feit dat D66 niet heeft 'geleverd'. Kaag beloofde 'nieuw leiderschap', maar heeft totaal niets laten zien. Verder hebben ze nogal wat interne shit gehad - Sidney Smeets gedoe; gedoe met Frans van Drimmelen mbt vreemd lobbygedoe en ongewenste intimiteiten en stalking gedrag etc mbt een vrouwelijk D66 lid, of een stagiaire oid. Ik dacht dat de omgang met vrouwelijke stagiairs in die partij überhaupt al dubieus was - en dat leidt tot die leegloop.

Nee, over D66 zou ik me maar geen zorgen maken.

Dr_Johnson | 24-01-23 | 20:54 | 1

Wacht maar af tot de NPO weer op volle toeren gaat draaien de laatste maand voor de verkiezingen.

Grachus | 24-01-23 | 21:02

Bij het CDA heeft God de wereld geschapen en bij de VVD geschept ;)

Smoelensmid | 24-01-23 | 20:46 | 1

Echte zandbak jongens die VVD'ers.

Wattman | 24-01-23 | 20:55

Ik zie allemaal witte/blanke mensen, goedgekleed en redelijk welvarend. Dat zal wel een D666 congres zijn gezien de zeer eenzijdige bemensing.

BoerKoekoek | 24-01-23 | 20:43

Een mannen-vrouwen; dingen-mensen gedachte...
Naarmate 'we' meer vrouwen in politiek hebben, gaat het meer over 'mensen'' en minder over dingen.
Dingen zijn makkelijk te 'doen en te maken. En het is er , of het is er niet.
Mensen repareren is wat enger.

Alquest | 24-01-23 | 20:38 | 1

Ik ben stuk. Keur mij af. Zet me maar op een plank of zo. Ergens in het achterste, donkerste, stoffigste hoekje van het magazijn..

VBO_B_Niveau | 24-01-23 | 20:43

Soms moeten oude bouwvallen, krotten en panden die op instorten staan wijken voor spiksplinternieuwe nieuwbouw, maar dan moet er wel eerst een sloopkogel doorheen. Alternatieven anders dan blijven doorbouwen op de ruïnes van oude bolwerken en daarbij het instortingsgevaar voor lief nemen, laten blijkbaar nog even op zich wachten. (Mooi hè? Ik zeg eigenlijk helemaal niks!)

VBO_B_Niveau | 24-01-23 | 20:37

Vergeten dat ik niet kan plakken Kudt

miko | 24-01-23 | 20:36

Het verwijderen van D66 gebeurt nu eerst in maart. Wat mij betreft vertrekt deze regering liever eergisteren dan morgen. De incompetentie is echt schrijnend.

Gervano | 24-01-23 | 20:36

In nederland radicalieert bijna niemand naar rechts, juist daarom verdwijnt de FVD. Veel kiezers zoeken een fatsoenlijke partij op rechts. Links daarintegen radicaliseert wel, Links wil VVM inperken, controleert de media, doodt het referendum (de laatste "Ho even" om parlementariers met verkeerde ideeen te stoppen), en wil nu partijen gaan verbieden? Je mag een mening hebben maar dan wel de Linkse mening? Waar ken ik dat van?
Verder presteert onze overheid niet, maar rekent wel de hoogste belasting voor haar ondermaatste prestaties. Tijd voor veranderingen.

vlotterik | 24-01-23 | 20:35 | 1

Ik hoorde dat Kim asiel heeft aangevraagd ondat hij het onder Kaag beter heeft dan in Noord Korea zelf

BoerKoekoek | 24-01-23 | 20:44

Meer Sam Bal bij graag!

HD50 | 24-01-23 | 20:32 | 1

Ook als het mijn bek uit brandt, ga ik gewoon door!

VBO_B_Niveau | 24-01-23 | 20:42

D66 is niet links. Is nooit links geweest sociaal economisch. Is woke links? Denk het niet. Het is uiterst radicaal, intolerant, kwaadaardig. Woke is gewoon haat. niets anders. Derhalve is D66 haat en niets anders.

Zapata10 | 24-01-23 | 20:28 | 5

D66 is inderdaad niet links geweest, maar wel progressief. Dat waren voorheen twee apart gedefinieerde begrippen, waarbij het heel goed mogelijk was, dat je wel het ene was, maar absoluut niet het andere. Later is de term 'progressief' echter gekaapt en werd progressief uitsluitend aan links gekoppeld. En hiermee werd D66 automatisch onder links geschaard, hetgeen zij van origine zeker niet was. Met dit begrip is D66 meegegroeid + de tegelijkertijd plaatsvindende reorganisatie onder Pechtold heeft er toe geleid dat D66 zich met de meest enge en vulgaire Woke gedachten en handelingen bezig houdt.

Grachus | 24-01-23 | 21:13

Eens. En de zin ..."en zo kan het dus dat Kaag radicaliseert en zich inlaat met enge, democratie ondermijnende, polariserende, intolerante types "........ daarvan denk ik, dat komt omdat zij en haar partij zo zijn. Ze zoeken elkaar op.

ChalinaRosa | 24-01-23 | 21:52
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 23:39
▼ 2 antwoorden verborgen

@Sam Bal | 24-01-23 | 20:00 |

FVD66.. briljant! Dit moet gerealiseerd worden! Fuseren we meteen door met BIJPVV1.

Madrox | 24-01-23 | 20:28

Geinig en veel waars. Triest en grappig. Een lach en een traan. Lezon.

Zomaarwat | 24-01-23 | 20:27

Polariseren kan je leren, bepaalde partijen hebben met hun rol hierin boter op het hoofd met (selectieve) inclusiviteit.

Reebensteeltje | 24-01-23 | 20:27

Ik word een beetje misselijk van die vette puist onder dat jasje.

Plotselinge Aandrang | 24-01-23 | 20:26

Tsja, die Peter-stereotiep narcist- Breedveld. Frappant dat ie nu rondroeptoetert dat ie eigenlijk echt helemaal niet bij het D66 feestje had willen zijn. Echt net hoor, allemaal de schuld van Hassnae/GS/....

twitter.com/posityphus/status/1616873...

Lepo | 24-01-23 | 20:22 | 1

Ach, Peter Breedveld...... The less said about die enge, rancuneuze, puntje puntje lul, the better.

Dr_Johnson | 24-01-23 | 21:10

Zojuist zijn er in mijn tuinschuurtje ook "classified documents" gevonden... tering..

grapjasz | 24-01-23 | 20:18 | 1

Met volledig zwart gelakte zinnen? Dan zijn ze wellicht door VVD66 bij u neergelegd om u in diskrediet te brengen. Ze moeten toch wat om 17 mrt gaat uit de bus te komen.

Low battery | 24-01-23 | 20:28

Hear hear!

nee_toch? | 24-01-23 | 20:14

Dit kan tevens opgevat worden als het preluderen op de mogelijke campagnestrategie van Dram666, die bij gebrek aan prestaties op het gebied van klimaat, toeslagen, Groningen, inflatie, armoede, asielinstroom, oprechtheid, eerlijkheid en nieuw leiderschap, gaan drammen over polarisatie. Bij alle tokshows, bij alle reclamespotjes, op alle posters waarvoor nu wanhopig acteurs worden ingehuurd. Rechts extremisme, foei! Maar wie pleegde de laatste politieke moord in Nederland? Rechts extreem? Dacht het niet.

dathoujetoch | 24-01-23 | 20:13 | 2

Dat journaille zonder meer meegaat in wat de mensen van D66 bedenken wat ze als imago naar buiten willen brengen, is nog steeds schokkend. Elke keer weer.

Wat u zegt klopt wel. Maar dat het journaille daar geen gehakt van maakt.

Zomaarwat | 24-01-23 | 20:29

''Laat maar lekker polariseren'', vond Gerard Spong. ''Oké dan!'', zei ik.

*iedereen de moeder polariseert*

VBO_B_Niveau | 24-01-23 | 20:46

Het is volgens mij iets dat zich met name op social media en in de randstad afspeelt. Het nabuurschap in de regio zit vaak wel snor, en laten zich niet te snel uit de tent lokken door die polariserende radicale typetjes.

Dat zal dan ook wel de reden zijn dat Breedveld, Elsschot, gekke Sybren, Sander Schimmelpenninck en Chris Klomp (Tuur had onlangs een completere lijst) zich aan de linkerzijde van het hoefijzer manifesteren op Twitter, en types als Rajsa, FvD/complot fanboys en Willem Engel aan de andere kant.

Als samenleving zouden we er goed aan doen eerst eens afscheid te nemen van dit ‘opiniemakers’, of van media als Twitter. Dan kunnen we daarna in het stemhokje de rest van die halve garen de deur wijzen, zodat we eerst weer eens in alle redelijkheid tot elkaar kunnen komen, als echte polderaars.

amateurrr | 24-01-23 | 20:10 | 2

i.d.d. Ga rens gewoon praten met mensen door het land. Laat je lobbien door deze mensen. Ontsla de hele sodemietsers communicatie afdeling , verbied lobby machines en laat die mensen z.s.m. zich verplicht omscholen naar dat wat we nodig hebben.
Der Führer hat gesprochen im Sportpalast.

nobodiesunmighty | 24-01-23 | 20:36

Het valt in de periferie gelukkig nog aardig mee. Maar ook bij de kleinere gemeenteraden loopt intussen aardig wat gestoord spul rond die met alle modieuze landelijke en internationale winden mee wil lopen. En zich ten koste van het redelijke midden wil profileren door zelf gemaakte problemen met gemeenschapsgeld op te willen lossen die eigenlijk geen probleem zijn.

HD50 | 24-01-23 | 20:38

De Hofnar die de lakens ogenschijnlijk uitdeelt. En van lieverlee er zelf bij grijnst.

Voor wie?

Hetkanverkeren | 24-01-23 | 20:09

Past ook zo lekker bij hun verkiezingslogan: laat niemand vrij maar iedereen vallen. Of zoiets.

_pacman_ | 24-01-23 | 20:04

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland