Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - Hommage aan de Boze Blanke Vrouw: Pamela Hemelrijk

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland, deel 7

Op 28 september aanstaande briest en raast Pamela Hemelrijk alweer 13 jaar niet meer in het ondermaanse. Ze is in de vergetelheid geraakt en ik moest denken aan de dichtregels van J.C. Bloem:

Niet te verzoenen is het leven.
Ten einde is dit wellicht nog 't meest:
Te kunnen zeggen: het is even
Tusschen twee stilten luid geweest.

Hemelrijk schreef tot 2002 artikelen en columns voor het Algemeen Dagblad. Het waren sappige polemieken en scheldbrieven die niet onder deden voor de heerlijke vuilbekkerij van Lodewijk van Deyssel, bij mijn weten de eerste valse nicht in de vaderlandse bellettrie. Een voorbeeld van haar geweldige schrijfstijl is haar antisocialistisch manifest

Telkens als ik en plein publique verklaar dat ik het socialisme beschouw als een perverse ideologie; dus niet als een op zichzelf loffelijk en nastrevenswaardig ideaal dat helaas in de praktijk faalt door tegenwerking van gewetenloze egoïsten, maar als een intrinsiek onrechtvaardig en immoreel, om niet te zeggen crimineel systeem, dat onvermijdelijk gedoemd is om uit te draaien op totale zelfdestructie of totale dictatuur (ja hoor eens, zo denk ik er nu eenmaal naar eer en geweten over, en dan kun je daar ook maar beter rond voor uitkomen, zeg ik altijd maar) dan valt dat in het algemeen nogal slecht. Gek genoeg worden dan niet alleen de socialisten kwaad; zelfs de VVD'ers en de christendemocraten in het gezelschap tonen zich geshockeerd. Zo diep zit het er bij iedereen in dat socialisme gelijk staat aan rechtvaardigheid, barmhartigheid, menslievendheid en voorspoed. Zo diep is het in ons onderbewuste gehamerd dat je een zelfzuchtig monster bent als je bezwaar maakt tegen gedwongen solidariteit en gedwongen egalitarisme, eenzijdig opgelegd door een leger zelfbenoemde filantropen die niet met de collectebus rondgaan maar met een dwangbevel, en zich in ruil daarvoor ook nog eigenmachtig een vet jaarsalaris toeëigenen uit de opbrengst.

Ik heb Pamela een paar keer ontmoet. De laatste keer, niet lang voor ze aan een hartstilstand overleed, was met Robbie Muntz, die ze ging interviewen. We hebben een hele middag zitten borrelen bij haar thuis en dat was beregezellig, al was ze best wel druk - zelfs in vergelijking met mij en Robbie, de zogeheten ADHD-mennekes. Het interview - ik heb geen idee meer voor welk medium, maar het ging over conspiraties - is nooit geplaatst. 

Pamela had het oergezellige café De Klepel als huiskamer. Syp Wynia, mijn gewaardeerd oud-collega bij het Parool, desgevraagd: De Klepel was, zoals vele Amsterdamse café’s, links. Voor de bar, aan de tafeltjes, op het terras, overal. Het was er niettemin uit te houden, maar voor Pamela werd haar sociale omgeving in korte tijd een habitat waar ze met de nek werd aangekeken. Ze zat vaak in een hoekje van de bar van café De Klepel, waar ze thee dronk, of – later – een puntje whisky. Tussendoor rolde ze een stickje. In mijn herinnering stond de zelfgeteelde nederwiet er gewoon in een pot op de bar, maar dat kan ik mis hebben. Het is al even geleden en café-herinneringen willen nog wel eens wat mistig zijn. 

De eerste keer dat we contact hadden – over de hoek van de bar – wist zij niet wie ik was en ik niet wij zij was. Ze schreef in het Algemeen Dagblad en was daarmee waarschijnlijk wereldberoemd in Rotterdam, maar in haar eigen Amsterdam gold dat niet per se. Ze had aan die bar meegekregen dat ik als journalist nogal eens in Den Haag rondliep en begon meteen af te geven: op Den Haag en op de Haagse journalistiek en daarmee eigenlijk ook op mij. Want ze was vaak zonder aanzien des persoons en scheerde ook nog wel eens iedereen over één kam. Later op de avond kwam ze toch nog eens bij mij winkelen. Kennelijk was haar iets over mij verteld dat haar mild stemde. Op de achtergrond speelde nog een verhaal als een filmscript waar ik nooit helemaal de vinger achter heb gekregen: de vriendengroep rond het café was ooit aan die onderneming begonnen met de opbrengst van een even schimmige als geniale kettingbrief - een illegaal fenomeen uit het pre-internettijdperk. Ook Pamela was er niet minder van geworden, zoveel was alvast wel duidelijk. Maar al die oude bekenden, ze keken haar nu met de nek aan. 

Op 14 mei 2002 plaatste Theo van Gogh een door het AD geweigerde column van Pamela op zijn website 'De Gezonde Roker'. De column met de kop "I saw a dead man win a fight" ging over de moord op Fortuyn en is een aanklacht tegen de Nederlandse media en politiek. Theo plaatste ook een brief van AD-hoofdredacteur Garschagen aan Hemelrijk op zijn site, waarin Garschagen opmerkt dat de column te lang is en een scheldkanonnade bevat. Hij vindt dat beneden het niveau van de krant. Het AD sommeerde haar en Theo van Gogh de column te verwijderen en dat gebeurde natuurlijk niet. 

Syp Wynia: Het waren de maanden van de opkomst van Pim en de daarop volgende, onvermijdelijke moord. Pamela was geheel into Pim. Dat was in lijn met veel van haar Rotterdamse lezers, maar niet in die van haar Rotterdamse krant, die hoogst partijdig door was gegaan waar ze gebleven waren, te weten het promoten van de PvdA en het campagne voeren tegen wat als een verfoeilijke nieuwlichter werd gezien. Pamela was compromisloos. Helemaal onbegrijpelijk was het misschien niet dat de hoofdredacteur van het AD haar wilde lozen, al overleefde hij zelf de periode-Pim ook niet. Het raakte haar in veel opzichten, zeker ook in haar portemonnee. 

Even later in 2002 werd ze geschorst door het AD omdat ze volgens interim-hoofdredacteur Willem Ammerlaan (de affaire kost Garschagen zijn kop) omdat ze bij de uitreiking van de Nieuwspoort-prijs voor de beste verkiezingscampagne iemand met een taart wilde bekogelen. Hemelrijk sprak dat tegen. Verder zou ze volgens het AD tegen de algemeen manager van Nieuwspoort gevloekt en gescholden hebben toen hij haar vroeg het perscentrum te verlaten. Het AD wilde haar in 2003 ontslaan; de rechter stak daar echter een stokje voor. Hemelrijk won de rechtszaak en schreef tot 2006 columns voor het gratis dagblad Metro. Toen zij daar wegens "verjonging" van de krant in 2006 werd ontslagen ging zij opnieuw naar de rechter. Daarnaast werkte zij twaalf jaar voor het ANP. Verder werkte zij mee aan een aantal websites, zoals De Gezonde Roker van Theo van Gogh, ONS Nederland, KlokkenluiderOnline (van Micha Kat), de website van Stichting Sociale Databank Nederland, Frontaal Naakt, HetVrijeVolk.com, Hoei boei en MeerVrijheid

Wynia: "Ik heb in 2004, of daaromtrent, nog eens het plan opgevat het Nieuw Politiek Correct Woordenboek (NPCW) uit te brengen, een soort jaarlijks te updaten atlas van de tijdgeest, waarvoor Pamela als eindredacteur zou kunnen optreden – waardoor ze dan meteen weer professioneel lijn in haar leven zou krijgen. Pam en ik hebben de bekendste literair agent van de grachtengordel ermee aan het werk gezet. Maar helaas: geen enkele uitgeverij had er zin in. Ze beweerden dat het 'niet nieuw' was – een leugen – of lieten doorschemeren dat 'met die Wynia misschien nog wel te werken was', maar 'mevrouw Hemelrijk, daar begonnen ze niet aan'. Het was een fail van jewelste natuurlijk, want dat NPCW zou nu het standaardwerk van de 21ste eeuw zijn geweest, inmiddels tevens het Nieuw Politiek Correct Woke Woordenboek (NPCWW). 

In het jaar voor haar dood zag ik haar nauwelijks. Het leek wel of ze zich van de wereld had afgekeerd, maar het kan ook aan mij liggen. In ieder geval voelde ik mij schuldig: had ik niet een beetje moeten aandringen? Soms was ze bedroefd, soms was ze boos, soms was ze strijdbaar. En zo nu en dan ontwaarde ze een complot, ook als ik het wel eens wat ver gezocht vond. Ik vraag me wel eens af welke rol ze heden ten dage zou spelen, in deze tijd van hele, halve en soms ook onechte complotten. Ze zou er in ieder geval - net als toen - gedreven en meeslepend over geschreven hebben, want schrijven kon ze. De begrafenis in De Nieuwe Ooster was op zijn Pamela's: verdrietige familieleden, wat complotdenkers die het woord namen, maar ook Eberhard van der Laan – nog net geen burgemeester – die haar om niet had bijgestaan in haar juridische strijd met de filmmaker Louis van Gasteren. De familie – de vader van haar zoon  – vroeg mij een uurtje voor de bijeenkomst of ik ook wat wilde zeggen. Ik was daar op zo'n korte termijn niet toe in staat, zei ik. Daar heb ik nu spijt van. Ik had haar een pluim op de hoed moeten geven. Voor onverzettelijkheid en moed."

Willy, de zus van Pamela schreef een ontroerende IM waarin ze de zaak Van Gasteren nog even noemt. 

Er waren wel mensen die zeiden: 'Ach wat? Die Pam heeft toch een luizenbaan: twee keer in de week zo’n stukkie schrijven?' Maar die mensen beseften niet hoe vreselijk kwaad Pam zich de hele week over alles moest maken om die stukken te kunnen schrijven. Toen geen krant meer over de moord in de Beethovenstraat durfde te publiceren, omdat het Parool aan de moordenaar, Van Gasteren, al eens 100.000 gulden had moeten betalen wegens smaad, toen liet Pam een webpagina aanmaken (we spreken hier van de jaren '90) om daarop een open brief aan de Hoge Raad te kunnen publiceren en Van Gasteren tot opnieuw procederen aan te zetten. De vrijheid van meningsuiting was in het geding en dat liet Pam niet over haar kant gaan. Onze oude vader was bezorgd. 'Pam, straks moet je je huis nog verkopen als Van Gasteren wint.' Plotseling was ze niet kwaad. Heel berustend zei ze: 'Dan moet dat maar. Dit is te belangrijk.' Acht lange jaren heeft Van Gasteren tegen haar geprocedeerd, maar ze won en ze heeft tot haar dood aan de Prinsengracht gewoond. Een van mijn dochters ging een paar jaar geleden Rechten studeren en vertelde me dat het arrest van deze zaak op college besproken werd. Pam en mijn vader waren allebei allang dood, maar gelukkig was ik er nog om ontroerd te zijn.

Van Marie Hemelrijk (die ook nog voor GeenStijl gewerkt heeft) kreeg ik een prachtig Sinterklaasgedicht van haar tante Pamela. Een mooie afsluiter van deze hommage: dat lieve, geestige mens achter de Ideale Boze Blanke vrouw (die ook nog eens lid was van vrouwenklaverjasclub Net Niet Nat). En hier zijn de beste columns van Pamela te lezen. 

Reaguursels

Inloggen

Urgent actueel wat Pamela Hemelrijk schrijft. Haar analyse van het socialisme als bedreigende, almaar uitbreidende doctrine, vinden we dagelijks aan den lijve. Telkens een nieuwe verpakking, maar de boodschap blijft hetzelfde: u zult betalen voor het welzijn van de medemens die het minder heeft dan jou. En zo niet, dan ben je een... vul maar in.

Ad_Hoc | 11-09-22 | 01:07

'Oil for immigration' is een klassieker van Hemelrijk die vele ogen heeft geopend.

gestoptmetroken | 10-09-22 | 23:05 | 2

Dat komt toch uit Eurabië van Bat Ye'or?

knutsel_ | 10-09-22 | 23:48

Morgenochtend neem ik de tijd om dit te lezen.
Grote kans dat er dan niet meer gereageerd kan worden op het artikel, dus bij dezen een reactie pro forma. Een inhoudelijke reactie is klok-afhankelijk - anders lijkt het weer alsof er te weinig reacties zijn en worden verkeerde conclusies getrokken.

Roos | 10-09-22 | 23:02 | 2

Dat geldt voor mij ook altijd! Dank, @Arthur voor dit topic.

letopuwzaak | 10-09-22 | 23:55

Grappig, heb vrijwilligerswerk gedaan in Wijkwinkel de Klepel, ondersteuning voor mensen in de wijk die problemen hadden met instanties en moeite hadden met lezen en schrijven.

Sinterbikske | 10-09-22 | 22:38

Goed man. Pamela Hemelrijk. Had eigenlijk op dat stuk willen reageren met Joost. Maar ik was alweer te laat. Dat ik dat altijd leuk vond op die site van Joost. Waar iedereen probeerde grappiger te zijn dan van Amerongen. Iets dat maar weinigen lukte; 'leve de man van de SRV van je hiep, hiep, hiep houzee...' Joost had zo'n quiz die ik altijd won. Maar de prijzen waren schraal.
Zou volgens mij nog eens les krijgen van die Hemelrijk. Soort workshop over hoe columns te schrijven. In haar nadagen al. Tijd van Hoeiboei. Maar toen ging ze dood. Geweldig kut was dat. Meen wel dat ze van SP naar libertarisme sprong. En fel Milosevic ging verdedigen. Geweldig mens. Goed dat je haar weer eens hebt genoemd man.

Vinquerev | 10-09-22 | 22:12

Vier het leven. Eert iemand die 96 jaar geworden is. Queen of niet; aan een ieders leven komt een einde. Gedenk en ga door.

austinhealey | 10-09-22 | 22:05

Als je jezelf eerst een paar dagen kwaad moet maken om een scherpe column te kunnen schrijven, ben je niks meer dan een dopaminejunk, hetgeen de paranoia van het complotdenken verklaart, Want ook daarbij gaat het brein het om de aanmaak van dopamine. Een effectieve remedie tegen die noodzaak en tóch niet de capaciteit verliezen om leuk te kunnen blijven schrijven, is jezelf leren om stijlfiguren, typetjes het woord te laten doen. Daarin kun je zover gaan dat je het alter ego's laat worden die je dingen laat zeggen die je zelf nooit kan noemen. Combineer dat met gezond relativeringsvermogen en een goed gevoel voor humor en je hebt de beschikking over een schier onverslaanbaar arsenaal...

F. von Zeikhoven | 10-09-22 | 21:47 | 2

'Maak je maar eens flink kwaad' is toch een bekend gezegde dat je kan zeggen tegen mensen die moeten presteren?

Leptob | 10-09-22 | 21:57

@Leptob | 10-09-22 | 21:57:
Ik zeg niet dat het niet werkt, het is een primitief mechanisme dat kan verworden tot een vervelende karaktertrek. Of een gestoorde persoonlijkheid als je het niet meer onder controle hebt. Daar zijn dan weer andere stofjes voor nodig, die je na je 50e niet meer aanmaakt in voldoende mate. Rond die leeftijd houdt de aanmaak van groeihormoon op, onmisbaar bij het tijdens de slaap opruimen van overbodigheden in lijf en leden. Eigenlijk is dat des menschen natuurlijke uiterste houdbaarheidsdatum, 50 jaar. Vandaar dat de mensheid daarna meer en meer niet echt meer om aan te zien wordt. Gelukkig besta ik alleen hier, dus daar heb ik dan weer geen last van...

F. von Zeikhoven | 10-09-22 | 22:18

Toch,
Wat zou tante Pamela dan vinden van coronasteun voor de horeca.
Of een overheid die ingrijpt bij te hoge energieprijzen.
Ze wil immers niet dat de sterkeren de zwakkeren helpen.
Alsof dat niet gradueel is, trouwens.
Wat zij als verkeerde eigenschappen van het socialisme noemt, is niet uniek voor het socialisme.
Zo zwart-wit ligt het niet.
Je hebt ongezond kapitalisme en gezond kapitalisme.
Gezond kapitalisme, eerlijke concurrentie op kwaliteit, is goed voor de werkende burger en het land.
Ongezond kapitalisme gaat over macht. Niet over eerlijke concurrentie op kwaliteit.
Bij ongezond kapitalisme zie je het zelfde als bij socialisme.
Mensen werken maar de vruchten van het werk worden afgeroomd.
Alleen niet om andere mensen te helpen zoals jijzelf, maar om het naar de top van de geldpiramide te laten stromen.
Die steeds machtiger wordt en dat steeds meer naar de hand kan zetten.
Als dat uit de hand loopt, dan zorgt dat juist voor steeds meer armoede onderin.
Mensen werken wel steeds meer, maar kunnen er steeds minder mee.

Ze haalt Noord-Korea aan als voorbeeld.
Maar Noord-Korea is geen communistisch of socialistisch land.
Zoals alle socialistische probeersels is ook dit mislukt.
De bevolking is aan haar lot overgelaten.
Het is een kleine elite, een paar families in PY die macht en geld voor zichzelf regelen.
Het lijkt meer op een uit de hand gelopen primitief kapitalistisch systeem.
En we niet oppassen gaat dat bij ons net zo eindigen, maar dan via de 'vrijheid'.

AdvocatusDiaboli | 10-09-22 | 21:46 | 1

Kapitalisme heeft werkelijk niks te maken met een utopisch totalitair systeem als het communisme. Dat ieder politiek systeem uiteindelijk over macht gaat, wisten we al sinds Machiavelli, maar dat betekent niet dat ieder systeem hetzelfde is.

Festen | 10-09-22 | 23:36

Mijn favoriete columnist, het vreemde toeval, ik heb ooit het huis gekocht van Ammerlaan, die Pamela had ontslagen. Er was ook een docu kamer met allerlei foto’s van Den Uyl. Dus inderdaad een echte pvda’er.

Grandmaster | 10-09-22 | 21:44

Ik heb haar ontmoet op een Pim Fortuyn herdenking toen ze een toespraak hield en je kon toen ook haar bundel Niemands Knecht kopen. Een gedreven vrouw.

thanseeuwen | 10-09-22 | 21:34

Kende haar van De Gezonde Roker, die na het stoppen in 2004 nog lang terug te lezen was. Nu blijkbaar niet meer, jammer.

Zeurders | 10-09-22 | 21:34 | 1

archive.org zegt over de zoekopdracht "de gezonde roker":
degezonderoker.nl/
39.156 capture(s) from 2003 to 2016
Ze staan alleen niet allemaal online, maar je kan denk ik wel aanvragen als je toch iets wil hebben.

F. von Zeikhoven | 10-09-22 | 22:07

Mooi stuk weer. Bovendien spijker en kop. Nu even alle linkjes klikken.

HaaiBaai | 10-09-22 | 21:30

"Verder werkte zij mee aan een aantal websites, zoals [..] Frontaal Naakt"

Volgens mij is daar ook nog wel een smeuïg boze-blanke-mannen-verhaal te halen, bij de draai van Breedveld.
Maar misschien dat Bert Brussen daar eens een boekje over open kan doen.

ZonderNaam | 10-09-22 | 21:28 | 7

Toch kan de man schrijven.

The-loopy-cowboy | 10-09-22 | 22:02

Peter Breedveld is de Charles Johnson (Little Green Footballs) van NL. Initieel rechts, nu (extreem) links.

Joris Klam | 10-09-22 | 22:25
▼ 4 antwoorden verborgen

Linkse cafe's? Ken ik niet. Toen ik ooit nog weleens in het cafe kwam dat hadden we het over zaken zoals..... Dat weet ik niet meer.

Leptob | 10-09-22 | 21:25

R.I.P. mooie Pam. We missen je nog elke dag. Net als Pim. En Theo.

Tiscali-2 | 10-09-22 | 21:24 | 2

Ja Theo met zijn prettig gesprek, propria cures, en ik zag hem regelmatig op de fietsie in de marnixstraat, een gemis, ze lijken niet meer te bestaan dat kaliber

Kolgones | 10-09-22 | 21:28

Absoluut. Tegen het weekend, kan ik me zo herrineren, kwamen de nieuwe columns van Theo en Pamela uit.

Joris Klam | 10-09-22 | 22:26

Helaas word heden ten dage de nominale waarde boven de intrinsieke waarde gesteld.

Neuth | 10-09-22 | 21:23

Complotdenkertje en dikke maatjes met Micha Kat. Ze zal best wel aardig geweest zijn maar toch weer een gevallen 'journalist' van het kaliber Arnold Karskens e.d. Ik blijf het verwonderlijk vinden hoe ogenschijnlijk intelligente mensen zo diep kunnen zinken dat ze als een soort van sekteleden overduidelijk en aantoonbare onzintheorietjes gaan aanhangen en zich daar helemaal in verliezen. Het heeft iets droevigs. Hoe kunnen dat soort mensen zo ten prooi vallen aan onzin. Ik weet het niet.

Theodorus.Goldbach | 10-09-22 | 21:21 | 5

Ach, Newton was ook een mafklapper eerste klas. Zo gek is het niet dat intelligente mensen er vreemde ideeën op nahouden.

ZonderNaam | 10-09-22 | 21:33

@J.P.Drapeau | 10-09-22 | 21:33:

Kat is al tenminste sinds 2002 de weg helemaal kwijt en zijn vriendschap met Hemelrijk was innig. Ze werkten samen aan volidiotenwebsite klokkenluideronline. Ik blijf me afvragen of ze gek zijn geworden, altijd al zo waren of dat het dat libertarische/anarchistische is. Ik bedoel prima dat je geen deel wilt uitmaken van de samenleving en niet de lasten wil, maar weiger dan ook de lusten. Ga ergens op een zelfvoorziende compound zitten en laat de rest van ons met rust. Dit zou Baudet ook moeten doen met zijn kliek. Ze kunnen toch een mooie stad in Rusland stichten met hun leden. Zij blij, wij blij.

Theodorus.Goldbach | 10-09-22 | 21:47

In principe gelijk hebben maar het niet krijgen. Door het systeem, de overheid, kapot gemaakt worden.en dan doordraaien.

Joris Klam | 10-09-22 | 22:29
▼ 2 antwoorden verborgen

RIP Pamela. Denk nog vaak aan haar. En aan Prof van Frikschoten en arabist Hans Janssen. Zieners.

Piet Karbiet | 10-09-22 | 21:17

Dit is geschiedenis. Maar we leven toch in een geheel nieuw tijdperk! Alles wat voor vorige maand gebeurd is, is geschiedenis, en doet er toch niet meer toe?
Oh, w a c h t !

HogeNood | 10-09-22 | 21:16

Flatgebouw Nederland van haar is een klassieker, een parabel waar ze op treffende wijze het tot het bot corrupte en van vriendjespolitiek doorspekte bestuur van een flatgebouw in Nederland beschrijft. De link met de politieke bestuurlijke elite in Nederland ligt er dik bovenop.

Portemonnee van de A | 10-09-22 | 21:14

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen