Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - De geboorte van een reisgids over Albanië blijkt een behoorlijke bevalling

Dikke clichémannetjes drinken dure wodka aan toegewezen staantafels - zó worden reisgidsen dus geboren!

De redactie van GeenStijl werd de afgelopen dagen bestookt met post naar aanleiding van mijn eerste Albanië-feuilleton. Zeker, er zaten ook geparfumeerde enveloppen tussen, waarvan eentje met lingerie (z.g.a.n.) maar het betrof toch vooral haatmail. 

Zo schreef iemand: 'sinds wanneer moet je met roebels betalen in een Tiraanse club, is die van Amerongen totaal van het padje door Korsakov?' Ik antwoordde, snedig als altijd: wie was Alzheimer ook alweer? 

De lezer mag best weten dat ik er moeite mee heb om steeds maar weer afgeserveerd en geframed te worden als een demente, vereenzaamde masturbant, een soort mannelijke 2.0-versie van Stella Bergsma. Ik heb namelijk al acht jaar een prachtige, keurige vriendin, woon in een schitterend huis aan het strand in de Algarve, samen met mijn drie meiden Tita, Jamba en Matcha, kippen, een geit en twee hangbuikzwijnen, sta elke dag om 5 uur op en ga in de regel met de reeds genoemde kippen op stok, na een pot sterrenmixthee te hebben geledigd... Een anonieme onverlaat schreef op mijn Wikipedia-pagina dat ik een slangenboerderij uitbaat in de Algarve maar dat is lariekoek. 

Enfin. Duwbak_Linda (vermoedelijk een pseudoniem) schreef onder mijn vorige feuilleton: 'Hoe leven die mensen in Tirana? Waarvan leven de mensen in Tirana? Hoe is het om te leven in Tirana? Hoe denkt een gemiddelde inwoner van Tirana over democratie, EU, vrijheid en islam? Gewoon, zo maar wat vragen. We blijven lezen.'

Dat gaat zeker aan de orde komen, Duwbak_linda, want ik ben niet van de straat. Ik ben notabene maxima cum laude (neen, proleten, dat is niet onze geliefde koningin met een kwak in haar mik) afgestudeerd in de Semitische Talen aan de Universiteit van Amsterdam, met de jihad als specialisatie.

Je kan mij wel uit de academie halen maar de academie niet uit mij en de afgelopen maanden verslond ik alle mogelijke informatie over Albanië, van loodzware geschiedkundige werken tot de geautoriseerde biografie van Enver Hoxha - ook wel Dulla de Lelijkerd genoemd en de enige dictator die volgens Paul Damen geen gedichten schreef - en last but not least las ik alle werken van A. den Doolaard. Altruïstisch als ik ben, ga ik de komende weken onbaatzuchtig crowdfunden voor het A. den Doolaard-museum in Ohrid in Noord-Macedonië. Curator Krste Purcov heeft slechts 7500 euro nodig om dit monument voor onze geweldige landgenoot A. den Doolaard in stand te houden dus help die alleraardigste Macedoniër! 

Kijk: ik kan natuurlijk niet met een doorwrocht, intellectueel essay over dat schitterende land aan komen kakken bij GeenStijl maar anderzijds ben ik ook geen wandelende reisgids. Bovendien koester ik zeer ambivalente gevoelens over reisgidsen en met name die van Lonely Planet, boordevol backpackers-Esperanto, een simpele taal met hoofdzakelijk bedragen en informatie over hostels, transport, restaurants en absoluut onmisbare bezienswaardigheden. Het is een syndroom, een obsessie, een dwangneurose, een virus: lonelyplanetitis. Mijn Lonely Planet over de Verenigde Staten stak ik begin jaren tachtig in een bruine kaft om in de metro van New York maar niet door  levensgevaarlijke kleptomane bandieten uit de Projects herkend te worden als oliedomme toerist. 

Ik ben opgegroeid met de Reiseführer van Baedeker. Mijn pa was zijn hele leven lid van de ANWB maar kocht de reisgidsen van die club niet omdat hij geen rijbewijs had. Bovendien staat de W in ANWB voor Wielrijders. De ‘boekskes’ van Jo Dominicus, de reisgidsenmiljonair uit Deurne, waren ook geen optie omdat mijn ouwe papen haatte  - dus de Baedeker was zijn enige optie. 

Zonder papa's medeweten ging ik op mijn zestiende met de door hem verfoeide Jo Dominicus kamperen in Griekenland. Volgens die gids waren de Grieken hartelijk, gastvrij & gul, bescheiden, goudeerlijk, schreeuwden ze niet de hele dag en drongen ze nooit voor in de rij. Niet veel later kwam ik er achter dat de Brabantse frater precies hetzelfde over Israëli’s en Russen schreef. Nette, beschaafde mensen die zich voorbeeldig gedragen in bijvoorbeeld Marbella of Bangkok. Overigens maakte Adolf Hitler net als mijn vader gretig gebruik van de Baedeker. In het voorjaar van 1942 bestookte hij Bath, Canterbury, Exeter, Norwich en York. Deze schitterende oorden had hij speciaal uitgekozen vanwege hun bijzondere vermelding in de genoemde Reiseführer. Het bombardement ging de geschiedenis in als de Baedeker Blitz.

Vooraanstaande uitgeverijen smeekten mij om de haverklap een dodenbomenreisgids te maken over Portugal. Ik ben hierover in conclaaf gegaan met kunstbroeder Arie Pos te Porto, de officiële biograaf van Gerrit Komrij. Na een paar kruikjes medronho besloten we die reisgids dan maar toch in in elkaar te willen flansen, op voorwaarde dat we de man twee euro per woord zouden gaan vangen. Nooit meer iets gehoord van de uitgevers. Trouwens, er is al een schitterende reisgids van José Rentes de Carvalho: Portugal. Een gids voor vrienden.

Met die ondertitel - Een gids voor vrienden - maakt de Portugees-Nederlandse intellectueel onderscheid tussen ‘hen die Portugal binnenvallen met het geweld en de lompheid van een wild invasieleger en hen die beseffen dat het doordringen in andermans intimiteit terughoudendheid vereist, bescheidenheid, eerbied voor andere zeden en gewoonten en het respecteren van een aantal formaliteiten.’

Het vuistdikke boekwerk is geheel in de geest van die ouwe brombeer met zijn zwartgallige humor en dus om te smullen. Het motto van Zé’s reisgids komt van Confucius: Wie veel reist wordt wijs. Wie wijs is blijft thuis. 

Ik ben dus geen reisgids op pootjes en ik heb een bloedhekel aan reisverhalen, tenzij ze van Bruce Chatwin zijn. Ik ben veel meer geïnteresseerd in het Albanië waarover de reisgids niet schrijven

Die nachtclub met al die bloedmooie vrouwen waarover ik schreef in het vorige feuilleton was overigens alleen maar bedoeld om de eenzame nerd op zijn zolderkamer in Nederlandse dorpen waar nog nooit iemand van heeft gehoord, te triggeren. Zo van: jongen, stop toch eens met manisch fappen, al voor drie tientjes vlieg je naar Albanië waar je je spaarcentjes kunt overhandigen aan vrouwen van vlees en bloed en niet aan "modellen" in de Adult Industry. 

De fles Absolut Vodka in de nachtclub kostte uiteraard geen 40 roebels maar 15.000 lek (130) euro maar ik kreeg ik er wel een ijsemmer bij en koud vuur van sterretjes. Rob Muntz is op dieet en drinkt geen druppel dus ik moest die fles in mijn eentje burgemeester maken. De wodka was schrale troost want ik ben een kale, oude, morsige vent en geen één juffrouw was geïnteresseerd in mij. Die dames wachten op steenrijke Albanese capi uit Italië, Nederland, België en Frankrijk. 

In de Magic Club wordt niet gedanst en het is de bedoeling dat je blijft staan bij het tafeltje dat je krijgt toegewezen door de hostess. Daar stonden we dan: twee dikke clichémannetjes in een bomvolle nachtclub, genegeerd als varkens voor een moskee. Gelukkig hebben we de foto's nog! 

Inmiddels zijn Muntz en ik al vier dagen op reis, vergezeld door de geweldige gids Eduart Cekoja en ik hou fanatiek een dagboek bij van onze Balkan-avonturen. Mijn serie over Nederlandse ondernemers in Albanië heb ik gecanceld want toen de door mij beoogde kandidaten - hoi Mary, hoi Wouter, hoi Kees-Jan, hoi Antoinette - begrepen dat ik niet meer voor de Volkskrant werk maar voor GeenStijl, en bovendien vergezeld was door fenomeen Rob Muntz, werden de voordeuren dichtgeslagen alsof ik een Jehova met schurft was die samen met een kindje dat aan progeria lijdt reeds om 7 uur op zondagochtend de Wachttoren komt slijten. Ik beperk met daarom tot spannende jongensavonturen van het genre Bob Evers, Pietje Bell en de Kameleon, en uiteraard zal ik van alles gaan vertellen over de corruptie in de zachte onderbuik van de islam in Europa. Mirupafshim! 

Okee, volgende keer dus écht iets over de Albanese islam?

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Arthur dit zijn unieke reiservaringen
Al lijkt het me voor de gene die alleen op pad gaat in dat land zwaar gevaarlijk
Albanie is een rovershol dus je eigen auto etc grote kans dat je beroofd wordt
Moslim land dus dames niet in bikini in een plaatsje aan zee of kort rokje of jurkje etc
Die nachtclub?is van de mafia
Bedoeling is dat je flessen wodka etc koopt en de dames drankje geeft
Hier verdient de nachtclub en de dames aan
Zolang je blijft bestellen zijn ze redelijk geintreseerd of je nu groen blauw of geel bent
Een bochel hebt intereseert ze niet
Hoogwaarschijnlijk zijn het ook geen echte albanese dames maar via mensenhandel geronseld uit niet islamitische landen
Turkije heeft bijvoorbeeld kasjba's daar stoppen ze de dames in een bewaakte villawijk
Komen er ook nooit meer uit
En ach laat die eenzame zolderrukker zich blind rukken op de porno
Die leeft in een opgezet scenario van hollywood
Dat dit niet echt is en vrouwen niet zo zijn dringt niet tot ze door
En de normale vrouwen hebben er niks aan
Dus laat ze zich suf rukken
Eigenlijk is het zielig en een verslaving en daarna onvermogen om een normale vrouw te scoren
En de dames die er voor betaald worden kunnen hun ego weer oppoetsen zodat ze thuis bij moeder de vrouw zich gedragen
En de meisjes en alle andere vrouwen niet worden lastig gevallen door die testosteron bommen die hun anders gaan betasten ,aanranden of verkrachten
Laat ze zich lekker op plaatjes en porno verlustigen
En vooral op de zolderkamer blijven zitten want het gaat in elk land zo

Therrie | 14-07-22 | 06:56

Tuurke, gè ken lekker schrijven maat. Laat die zolderkamerrukkertjes lekker rukken.

OuweOuweLekkerMauwe | 14-07-22 | 01:01 | 2

Haha

Wattman | 14-07-22 | 01:07

"Ge moet de groeten uit Brabant hebbuhn. Kut!"

Frilek | 14-07-22 | 01:35

"Maxima cum laude" afgestudeerd. Hulde. Maar het gaat er -in the end- toch om wat je daadwerkelijk toevoegt aan een samenleving? Of dat nou loodgieter, lasser, sales-professional of wetenschapper bent. Berust je op je daden.

Frilek | 14-07-22 | 00:32 | 4

Ter indicatie: ik ken Joop van den Ende: LTS, heeft zich opgewerkt, heeft commerciële televisie in Nederland op de kaart gezet. Ik ken Bas Bloem: neurowetenschapper, en heeft een enorme bijdrage geleverd aan onderzoek naar alzheimer en Parkinson. Ik ken u vanuit stukjes in Vrij Nederland waarin u de wereld 'verslaat' vanuit crackpanden.

Frilek | 14-07-22 | 00:42

Interessant, de zin van het leven... er is geen zin behalve de zin die je zelf aan het leven geeft. Natuurkundigen die internet mogelijk maakten vanwege de ontwikkeling van de chips. Bas Bloem die onderzoek doet naar Alzheimer of Parkinson, niemand gaat het verschil maken in deze wereld omdat het geen eenzijdig maar collectief of parallel uitvinding/onderzoek is. Uiteindelijk zou alles toch uitgevonden worden, hooguit wat later.

Dus mijn idee is dat alles zinloos is en geen bal uitmaakt. Hoe hard je ook je best doet.

Wattman | 14-07-22 | 01:05

@Wattman | 14-07-22 | 01:05: Mooie afweging. Maar toch: als men het heeft over "het verschil" -zich daarbij beroepend op titels-: dan mag je wat mij betreft best vragen welk 'verschil' een dergelijk persoon dan heeft gemaakt. We staan op dezelfde lijn: eigenroem stinkt, en de maatschappij/geschiedenis bepaalt uiteindelijk jouw meerwaarde. Is altijd zo geweest, zal altijd zo blijven.

Frilek | 14-07-22 | 01:14
▼ 1 antwoord verborgen

Bij Albanezen moet ik altijd denken aan de sympathieke acteur Lian Neeson (met lelijke bokserkop) in de films "Taken" die Albanezen mossels in elkaar mept en serieel afschiet om dochterlief te redden van de Arabische vrouwenhandelaren.

De kunde waarin hij die mosselapen afmaakt is een plezier te aanschouwen.

Het is altijd een minderheid die het verpest voor de meerderheid - dat wel natuurlijk.

en.wikipedia.org/wiki/Taken_(film)

aflaatverkoper | 13-07-22 | 23:17

De 7 WWCWRGB (*1) lampen op GS-roze gezet en lezen gaat.

*1: Warm White - Cold White - Red Green Blue sfeerlampen die met een afstandsbediening in ieder kleur te zetten zijn.

aflaatverkoper | 13-07-22 | 23:00

Ach, weet je wat het is, Arthur leeft wel en heeft wel geleefd, hij is wel mooi in Albanie geweest ondertussen, misschien heeft hij geen perfect leven maar toch zeker een interessant leven, iets wat op de een of andere manier niet goed valt bij bepaalde zolderkamertjes rukkertjes, die vooral weten "hoe het moet" maar zelf vooralsnog nou niet echt zo "handig" zijn met/in het leven, ik weet iig wel voor wiens levensstijl ik zou kiezen als ik zou moeten kiezen.

K.Zwellever | 13-07-22 | 22:49

Was Albanië niet het land waar een minister rondreed in een gestolen auto?
-Check- Inderdaad.
Diplomatic Flap As Albanian Minister Caught Driving Stolen Car
www.cnsnews.com/news/article/diplomat...

Basil Fawlty | 13-07-22 | 22:33

Arthur maakt hier verschillende fouten:
- Hij gaat excuses maken (nooit doen, komt over als zwakheid)
- Hij wil zijn publiek pleasen, door een popiejopie stijl toe te passen, die hopelijk wel zal aanslaan
- hij benadrukt nog maar eens dat hij een academicus is (cum laude nog wel)
- hij downplayt zijn drugsgebruik
- hij is een beetje gedeprimeerd dat hij zo weinig reacties krijgt onder zijn reisverslagen
- hij gaat uitleggen dat het allemaal maar show was, bezoekjes aan nachtclubs etc. maar dat in werkelijkheid hij maar een schlemiel (Jiddisch woord) is.
historiek.net/top-50-jiddische-woorde...

Met andere woorden: hij moet gewoon zijn eigen stijl vasthouden, en niet proberen het (moeilijke/cynische/trollende) GeenStijl publiek te behagen.

Ook moet je ietwat provocerende stellingen erdoorheen plempen, of onjuistheden, om het aantal reaguursels op te krikken.

Zijn stijl is die van een boomer die nog aansluiting wil zoeken met de jeugd, en oubollige grapjes maakt uit zijn jeugd, bijvoorbeeld: Mulisch is vullis, dat soort opmerkingen.

Voor de rest: hij kan zeker goed schrijven, de schrijf/grammaticafoutjes zijn er de laatste tijden ook uit, dus het is zeker drie keer nagelopen.

En soms moet ik zeker wel lachen over zijn laconieke, licht sarcastische observaties en opmerkingen.
Echt waar.
Toen dat stukje over Zweden: uit mijn hoofd:
- allerlei bizar vormgegeven fietsen
- mannen in broekpak en met een knotje
- de politieman die zich voor deze gelegenheid perfect in uniform gehesen had
enz.
Om dit soort plastische, edoch precieze observaties moet ik altijd wel lachen.
Maar soms haalt hij teveel oude vrienden uit de sloot, mensen die wij niet kennen en ook niets mee hebben, zoals zijn ex-vriendin in Spanje, en hieruit blijkt wel dat hij een rijk verleden heeft, maar zijn vrienden zijn voor ons onbekenden.
Nemedropping.
Maar goed. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.
(Maar dan in het Portugees.)

-

King of the Oneliner | 13-07-22 | 22:32 | 1

Hou het maar bij die Oneliner. Beter voor u en onszelf.

Zwizalletju | 13-07-22 | 22:55

Zoals ik in mijn afsluitende reactie op die van ,"Nonkel Frituur | 13-07-22 | 21:04 " al concludeerde van " dit blijft niet staan " blijkt het wel weer. Waar komt dit volk vandaan?

Zwizalletju | 13-07-22 | 22:26

Altijd aangenaam om je verslagen te lezen Arthur. Fijne sfeerbeelden en verontrustende duidingen tav islam en dat zo in een mix welke blijft boeien!

Nuuk | 13-07-22 | 21:56

Duwbak_Linda, is dat de zus van Trekzak_Lia ?

Piet-Kietelaar | 13-07-22 | 21:42

Spreekt van Amerongen Arabisch of een andere taal ?

Wattman | 13-07-22 | 21:39 | 4

@drs.Nee | 13-07-22 | 21:46:

Altijd handig in deze tijd, lijkt me een onmogelijke taal om te leren en trouwens het Hebreeuws ook.

Wattman | 13-07-22 | 21:48

Volgens mij spreekt Van Amerongen zo wat alle talen. Hij is een ware 'polyglot'.

Dr_Johnson | 13-07-22 | 21:51
▼ 1 antwoord verborgen

Elke keer lees ik uw reisverslagen met plezier, heer Arthur.
En wat Albanië betreft: ik zal er nooit heen gaan; te veel islam, te veel maffia, te veel Balkan, plus: te ver (ik heb de pest aan vliegen, dus ik zou er per auto heen moeten, maar ik ken mediterrane plekjes die veel dichterbij zijn, zwanger van heerlijke herinneringen en bovendien min of meer beschaafd).
Neemt niet weg dat uw stukjes niet alleen mijn taalgevoel strelen, maar ook mijn leergierigheid.

Peter Emile | 13-07-22 | 21:31

Preken voor eigen parochie is zinloos maar hun aandacht en waardering heb je wel...

Neuth | 13-07-22 | 21:28

"De lezer mag best weten dat ik er moeite mee heb om steeds maar weer afgeserveerd en geframed te worden als een demente, vereenzaamde masturbant, een soort mannelijke 2.0-versie van Stella Bergsma.''

Ja, er zit hier af en toe wel eens een kutreactie tussen, maar nooit van mij, en van de meeste mensen niet. Ik lees de verslagen van Arthur altijd graag, ook als ik me niet altijd geroepen voel om een reactie te typen. Je moet je gewoon niet te veel aantrekken van die lieden, Arthur. In de meeste gevallen is het ook de 'kift', denk ik: jij reist lekker Europa rond en mag daar stukjes over schrijven, en zij niet.

''... ik heb een bloedhekel aan reisverhalen, tenzij ze van Bruce Chatwin zijn.''

Tsja, dan MOET ik het vragen: wel eens de boeken/reisverhalen van Bill Bryson gelezen? Die lijken me nou ook echt iets voor jou.

Dr_Johnson | 13-07-22 | 21:26
-weggejorist-
Nonkel Frituur | 13-07-22 | 21:04 | 2

Heerlijke stukjes schrijft u, Tuur!

Trasnochador | 13-07-22 | 20:56

waarvan eentje met lingerie (z.g.a.n.t.k.t.e.a.b.)

hero_of_heaven | 13-07-22 | 20:53

Ik zie foto's van een mooi heuvellandschap, het is te hopen voor van Amerongen dat dit niet vlak bij de grens is met Kosovo, want daar liggen nog tientallen niet geruimde landmijnen.

johnyl | 13-07-22 | 20:48

Leuk intro en over de club. Ik lees dit topic geregeld, maar omdat het een reisverslag betreft neem ik het voor kennisgeving aan. En haal eruit wat ik interessant vind. Dus bij deze mijn dank voor de reisverslagen.

letopuwzaak | 13-07-22 | 20:48

Gratis Tip voor Tuurtje, ga OG adviseur worden in die k*dt landen voor de GS reaguurders, die barsten van het geld hebben alleen geen tijd om in die rare landen te gaan kijken.
Huis( je ) aan zee voor weinig, geen kiezelstrand, vliegveld om de hoek en frikandellen van Joop om de andere hoek.

Uw Verzekeringsadvis | 13-07-22 | 20:44

Laat je niet opnaaien Tuur..

Wijze uit het Oosten | 13-07-22 | 20:40 | 1

Als ik de heer Tuur goed begrijp kan hij net zo goed ambtenaar in Schubbekutterveen worden, keurige gezinsman, net als de meeste van de GS reaguurders.

Uw Verzekeringsadvis | 13-07-22 | 20:46

Altijd prima stukken tekst van deze reiziger. Ga zo door, en hier heeft u weer een aalmoes, voldoende voor een koud biertje.

Lochos | 13-07-22 | 20:32

Stoer. Ik ben met lof en peentjes geslaagd. Maar daar loop ik normaal niet zo mee te koop.

EEnzame SchizofrEEN | 13-07-22 | 20:32

Dat je afgestudeerd bent aan de UvA lijkt me persoonlijk geen aanbeveling, maar voor de rest chapeau, ik mag de stukjes graag lezen.

quigg | 13-07-22 | 20:30
-weggejorist-
calamiteiltje | 13-07-22 | 20:30 | 2

Beste Lonely Arthur,
Kun je een beetje leuk scubaduiken in Albanië?
Mvg,
SterF

SterF... | 13-07-22 | 20:26

“Genegeerd als varkens voor een moskee.” En dat moeten wij geloven?

Prieelvogel | 13-07-22 | 20:23

Dus ik denk, ik ga dat eens even lezen "nachtclub met al die bloedmooie vrouwen waarover ik schreef".
Blijkt het op Instagram te staan. Serieus?

ChupaChupa | 13-07-22 | 20:21

Leuk weetje. Albanië, een overwegend moslimland, was het enige Europese land wat met meer joden achterbleef dan ze ooit hadden na de nazi-bezetting dan alle andere Europese landen. Toch iets om over na te denken. Toch?

Theodorus.Goldbach | 13-07-22 | 20:19 | 8

@Theodorus.Goldbach | 13-07-22 | 21:13:
Ik begrijp inderdaad een hoop niet. Ik heb van zowel Marokkanen als joden begrepen dat in de praktijk (misschien zoals het hier soms is als je een Marokkaanse achtergrond hebt qua baan of stage) er wel discriminatie en bemoeilijking van gebruik van bepaalde diensten bestaat. Misschien is dit anders voor Marokkaanse joden. Over 'besa' heb ik gelezen. Nb; mijn twijfel ging over Marokko, niet Albanië. Ik zag alleen dat er weinig joden in Albanië wonen.

letopuwzaak | 13-07-22 | 21:32
▼ 5 antwoorden verborgen

Arthur, je hoeft jezelf echt niet te verantwoorden en laat je vooral niet opnaaien.

Sinterbikske | 13-07-22 | 20:19

Leest lekker weg onder het luisteren naar (show)nieuws over Andre Hazes jr. op televisie!
Dank.

calamiteiltje | 13-07-22 | 20:16

Subtiele verwijzing naar die “oliedomme dikke toerist.”
Ik heb ‘m, Tuur!
Hopelijk ziet Theodoor het ook.

Ruimedenker | 13-07-22 | 20:14 | 2

Die, en zien?

Naah..

Wijze uit het Oosten | 13-07-22 | 20:42

@Wijze uit het Oosten | 13-07-22 | 20:42:
Oh jawel.. Theo is niet achterlijk.
Tegendraads misschien, maar niet achterlijk.

Ruimedenker | 13-07-22 | 20:48

Kijk naar uit met die pot sterrenmix. Krijg je hypertensie van.

Gravin v Kippenbouth | 13-07-22 | 20:12 | 2

Compenseren met vervaine, niets aan de hand.

tectonicos | 13-07-22 | 20:34

Zoethoutwortel.(Extract).

letopuwzaak | 13-07-22 | 20:53

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen