Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

NRC Opiniemaker: Tijd voor #e-bikeschaamte

'Harlingen zonder stroom vanwege e-bikes'

blijf lekker thuis

Toen ze voor de e-bikers kwamen, zei ik niets, want ik heb geen e-bike.

Laten we eerlijk zijn: iedereen die geen e-bike heeft, heeft een hekel aan iedereen die wel een e-bike heeft. Je hoort ze niet aankomen, ze gaan tyfus hard, Bastiaan Ragas maakt er reclame voor en het voelt gewoon heel erg aan als techniek die alles wat ooit mooi, echt, puur en waar was, aan het vernietigen is. 

Maar zelfs voor ons, als verklaarde e-bike sceptici, gaat deze frontale aanval op het de e-biker van 'theatertechnicus en fietsliefhebber' Erik Koletzki in NRC wel even een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven versnellingen te ver.  Met name gezonde mensen die op de e-bike stappen moeten het ontgelden bij Koletzki. "Veel jonge mensen op hippe Van Moofjes, handige Urban Arrows of, nog erger, ‘fatbikes’ die zonder te hoeven trappen door de stad jagen." De dehumanisering druipt van de pagina's. 

Na wat rekenwerk, dat wij niet gaan overdoen wegens geen zin, concludeert hij: "Het komt erop neer dat je een kleine provinciestad als Harlingen (15.800 inwoners) van stroom kan voorzien als normale gezonde mensen weer gewoon zelf gaan trappen op hun fiets." Om af te sluiten met een oproep tot de eindoplossing voor het e-bike vraagstuk: "Dus beste e-biker, ga je heel snel diep schamen." 

Kijk. Wij zijn de laatsten om ervoor te pleiten dat de stroomvoorziening van een kleine provinciestad als Harlingen (15.800 inwoners) in gevaar komt. Maar we denken dat deze agressie beter besteed zou zijn aan mensen die de hele tijd het licht aan en uit knippen voor de grap (verbruikt evenveel stroom als het kleine provinciegehucht Elkenrade, 80 inwoners), e-reader readers (provinciedorp Brouwershaven, 1250 inwoners) en mensen die hun computer gebruiken om opiniestukken aan NRC Handelsblad te mailen om te klagen over hoeveel stroom e-bikes kosten (stroomverbruik onbekend). Mensen met een e-bike zijn ook mensen ja. Laten we dat, in deze tijden, juist nu, niet vergeten. 

Een gezond e-bikebusje is geen onruststoker!

Reaguursels

Inloggen

Ik had vroeger geen e-bike en had een terringhekel aan mensen met een e-bike. Nu heb ik een vanmoof en heb ik een tyfushekel aan mensen die geen vanmoof hebben.

SaintNick | 10-05-22 | 23:08

Hup mensen van de NRC (en die van de schouwburg) allemaal met paard en wagen naar je werk! Ho wacht en wat doen we dan met al die paardenpoep? Laat dit een les zijn voor meneer de technicus: de vooruitgang hou je niet tegen, vraag niet hoe het kan maar profiteer er van.

Rdock | 10-05-22 | 22:15

Laten we eerlijk zijn: iedereen die geen e-bike heeft, heeft een hekel aan iedereen die wel een e-bike heeft. << KLOPT

rman | 10-05-22 | 21:49

Hier staan twee elektrische fietsen en we schamen ons niet. Sterker nog, de Verbandmeesteres doet alles met de elektrische fiets waar vroeger de auto voor nodig was. En ze fietst heel wat meer dan vroeger met haar kunstknie, want eigenlijk was dat al jaren een pittige klus.
Dus ik snap de ophef niet zo. De auto wordt nu echt alleen voor de grote afstanden gebruikt en je maakt mij niet wijs dat het slechter is om ondersteuning te hebben bij het fietsen dan om helemaal niet te fietsen.

Verbandmeester | 10-05-22 | 21:38

Het vervelende van een rage is dat je zoon/dochter ineens buiten de groep valt (of je dat als ouder op z’n minst wil doen laten denken) en dat vervolgens de peer pressure zijn verdere succesvolle werk doet. Je wilt toch ook niet dat je kind niet mee kan komen met de rest van haar/zijn klasgenootjes. Et voila, zie daar de FOMO ook nog eens aangewakkerd door de affiliate marketing.

mozaard | 10-05-22 | 21:04 | 1

Het vlees is zwak ...

mozaard | 10-05-22 | 21:05

Voor iedere kilo lithium sterft een klein negertje.

Dus voor iedere Alpha Chad Muskmobiel laten er zeker 8 het leven.

Based!

Schwanzeleber | 10-05-22 | 21:04

Het probleem ligt volgens mij meer in het feit dat nu weggebruikers met verschillende
-snelheden
-mate van verkeersinzicht
-kennis van verkeersregels
-reactiesnelheden
-mate van opletten
op hetzelfde fietspad rijden. Niet zozeer de e-bike opzich.

Wat is het alternatief?
Voor de jeugd: dan maar de bus in plaats van nog enigszins te bewegen. Niet optimaal met toenemend BMI in NL.
Voor de bejaarde: de auto. Lekker in de spits 'zuinig rijdend' met enkel aandacht voor de omgeving de rest van het verkeer ophoudend.
Voor de werknemer: toch maar met de auto aansluiten in de file. Want OV is suboptimaal. En je hebt die auto toch voor de deur staand.

Kortom: niet de E-bike an sich is het probleem

Voor wat betreft de Speedpedelecs: hiervoor is een rijbewijs noodzakelijk, dus mag ik ervan uitgaan dat de berijder iig enige kennis van de verkeersregels heeft EN zich bewust is van zijn/haar kwetsbaarheid. Met prijzen vanaf 4K vermoed ik dat kamikaze gedrag ook wat minder zal zijn (gekken daargelaten)

klimgek | 10-05-22 | 20:21

"en kost veel energie"
Umm, de energie voor fietsen *zonder* electromotor
moet opgewekt worden door:
- Boeuf Bourguignon
- Hazepeper
- Gravad lax
- Truffelpate
- Overjarige kaas
- Enz, enz, enz,
.
Dezer zijn allemaal *veel* inefficienter qua energie
in productie per joule.
(Maar door mij wel geprefereerd)

hotmint | 10-05-22 | 19:53 | 1

Ik kan u zeggen dat er geen enkele machine zo efficiënt is als het menselijk lichaam, de Tesla komt nog geen kilometer op een hazenpeper, een mens kan er heel wat meer door afleggen.

Rdock | 10-05-22 | 22:20

Zit er als jonge gast toch echt aan te denken om een e-bike aan te schaffen. Moet met de bus naar werk, de auto gaat langzamer dan de bus, een scooter of brommer stinkt en het is te ver voor de fiets (tuurlijk, het is mogelijk, maar ik ga niet 2.5 uur per dag op de fiets zitten). Dan klinkt een e-bike voor wat extra bewegingruimte niet heel verkeerd.

hele_gekke_henkie | 10-05-22 | 19:45 | 1

Electrische scooter?
sws schandalig dat ICE scooters niet allang gebannen zijn... stinkdingen zijn 't...

ReyNemaattori | 10-05-22 | 23:30

E-bikes begrenzen op 15 km/uur (en daarop controleren) zou de oplossing zijn. Wie ondersteuning nodig heeft, kan het dan nog krijgen, en wie op eigen kracht sneller gaat dan 15 km/uur, wil geen e-bike meer.

bintang | 10-05-22 | 19:36 | 1

Precies, dan pak ik wel de auto. Die ik nu juist liet staan omdat ik nu met trapondersteuning met acceptabele lichamelijke inspanning 25/u haal en toch redelijk op tijd op mijn werk aankom.

LucaBrasi | 10-05-22 | 21:44

@ronaldo: ga nou géén reclame voor stella( kut e-bikes) maken (foto). Dit deugbedrijf was de eerste die op de deugtrein sprong na de kaarsuitspraak van johan derksen.

Menko76 | 10-05-22 | 19:31 | 2

Je bent in de war met Emma-fietsen

Sinaslolly | 10-05-22 | 20:18

Goed artikel. Meteen een elektrieke fiets gekocht! Hoe meer ondersteuning, hoe liever het mij is.

Bata4 | 10-05-22 | 19:23

Deugkneuzen moeten zich schamen als ze kinderen hebben, die zijn pas vervuilend.

donkieshot | 10-05-22 | 19:16

Is die Stella eigenlijk een beetje een lekker wijf?

Sinaslolly | 10-05-22 | 19:09

Gossie, een nieuwe evil eye bezigheid is gestart. Super milieuvriendelijk. Scheelt heel wat gileras en sittas op de weg.

superb_de_lux | 10-05-22 | 19:02 | 1

Die hoorde je tenminste van verre aankomen.

Veepert | 10-05-22 | 23:08

En die foeilelijke dikke dingen (brede banden/breed lelijk frame), daar zitten hier in A’dam toch mn allochtonen en lagere sociale klassen white trash/Roelvink volk op. De Van Moofs en de Arrows toch bijna altijd ondernemers (kinderen) en de jongere paps en mams die wat verder uit het centrum zijn gaan wonen. Tot zover uw lokale reporter

SiegfriedReve | 10-05-22 | 18:44

Ze (vaak jeugdige rijders) rijden met te hoge snelheid door te smalle straatjes, te weinig afstand houdend. Regelmatig 18 minners. Totaal niet in staat de risico’s in te schatten. Zo ken ik er ook eentje die breuken en kneuzingen opliep, met blijvende schade misschien zelfs. Fietsjes gefinancierd door paps en mams

SiegfriedReve | 10-05-22 | 18:38

Viagrafietsen voor mensen die niet meer kunnen maar nog wel willen.

LD69 | 10-05-22 | 18:36

E-Bikes zijn gewoon snor-/bromfietsen. Dus noem ze ook zo en geef ze ook een blauw kenteken - "gele" E-fietsen bestaan al. Voor de rest maakt het mij niet uit.

redanx | 10-05-22 | 18:04

Pas een stukje wezen fietsen op een mooie zondagmiddag. Op een "fiets" that is... Maar dan haal ik hooguit een gemiddelde van 20-25km/h, ik ben geen van der Poel namelijk. Maar met die snelheden heb je niks te zoeken op toeristische fietspaden want je rijdt iedere bejaarde en hun moeders op die electrische Spartamets in de weg. Tringeling, aan de kant jij pauper met die ongemotoriseerde 2 wieler, en dan komen die 75 jarigen voorbij gevlogen met minimale trapinspanning en verdwijnen weldra achter de horizon. En maar pochen over dat ze 50 km "gefietst" hebben op een middag...tuig is het. Je gaat toch ook niet met een heftruck naar de sportschool voor tilondersteuning. De enige fietsers voor wie ik toch nog enig respect op kon brengen waren de echte wielrenners, en dat viel me zwaar want normaal heb ik daar toch echt een gigantische tyfushekel aan.

Pittzz | 10-05-22 | 17:50 | 1

U bent jaloers?

Sjakkie van de Hoek | 10-05-22 | 18:36

Elektrische autoramen. Zelf-rijdende auto's. Airco's. Smart verlichting. Zelf scannen bij de lokale super.
Allemaal overbodig energie verbruik.

Of toch niet.

frickY | 10-05-22 | 17:38 | 2

Of toch wel?

Zoiets | 10-05-22 | 17:40

Wat mij opvalt is dat smorgens veel te haastige types ,te hard zie rijden op de fietspaden waar ook kinderen fietsen die nu eenmaal niet zo goed opletten! Levens gevaarlijk dus !!!

geenhakbar | 10-05-22 | 17:43

'Gezonde mensen op een e-bike' zouden anders waarschijnlijk eerder de auto pakken, weet je hoeveel energie dat kost?!

klavert | 10-05-22 | 17:37 | 1

Dit dus.

klimgek | 10-05-22 | 19:37

Is onzin. De omzettingsketen van gas/olie/kolen/kern/zon/wind naar -uiteindelijk - bewegingsenergie van de motor op een e-fiets is efficiënter dan de omzetting van voedsel naar spierbeweging. Spieren hebben ook maar een rendement van 25 %.

matatwork | 10-05-22 | 17:27 | 1

Gelul. Voldoende spierbeweging houdt een mens gezond en voorkomt dat je op je vijftigste al een traplift nodig heb. Nu zie ik kinderen van 9, 10 jaar op een volautomatisch elektrisch fietsgeval zitten, zonder zweet & inspanning. Die kinderen hebben, zodra ze in de pubertijd zitten, al Viagra nodig.

LD69 | 10-05-22 | 18:48

he he. ik zeg al jaren dat dit niet werkt. Het is gewoon pure luiheid van mensen die toch al wilden fietsen. Mensen gaan er nl NIET minder mee autorijden. Dit geldt overigens ook voor die achterlijke Go-Share scooters. Pure energieverspilling.

richardsp1 | 10-05-22 | 17:24 | 1

Hmm sinds ik woon werk fiets rijd ik geen auto woon werk… uw logica lijkt niet helemaal sluitend.

SpectralGuardian | 10-05-22 | 18:37

Batterijders, op zich niks mis mee als ze een beetje opletten en niet aso rijden. De jongeren die je nu ziet op e-bikes, daarvan vraag ik me wel af of ze ooit nog weer echt gaan fietsen, en of dit de vadsige lamlendigheid van hen uiteindelijk verergert.

Thies | 10-05-22 | 17:24

Tja je bent natuurlijk wel een luie fucker als je een e-bike gebruikt waar je normaal eerder gewoon ouderwets zelf moest trappen. Tot zover heeft die man wel een puntje. Maar ik heb liever dat mensen een e-bike rijden dan die vervelende (snor)scooters.

WatZalIkErvanZeggen | 10-05-22 | 17:12

Zie die dingen waar je niet eens meer hoeft te trappen inderdaad steeds vaker. Maar voor mn kut scooter moest ik wel kenteken, verzekering en regelmatig rollerbank...

Baksteenbakker | 10-05-22 | 17:10 | 1

Zetten ze black box op.. Zie de popo regelmatig een bekeuring uitdelen aan fat bikes

niv01 | 10-05-22 | 17:19

Ik schaam me nergens voor.

Joffri | 10-05-22 | 17:10

Je hebt e-bikes en e-bikes. Waar ik de laatste tijd steeds meer (vooral) pubers op zie rondscheuren heten dan misschien wel e-bikes, maar het zijn gewoon verkapte motorfietsen, met nét zulke dikke banden. En dat komt je dan rakelings voorbijscheuren op het fietspad. Denk dat Koletzki daarop doelt.

Zenzeo | 10-05-22 | 17:06 | 2

Bij ons in het naburige stadje heb je E-steps (?) met van die dikke banden. Die worden aan toeristen verhuurd die er vervolgens de hele stad mee doorscheuren. Babyboom-vrouwtjes op een elektrische fiets en dan nog die toeristen erbij. Het is nog nooit zo onveilig geweest in het stadsverkeer.

Grachus | 10-05-22 | 17:42

Dat zijn -vaak minderjarige- voedselbezorgers die andere verkeersgebruikers overhoop 'fietsen' omdat anders een luie fucker zijn eten of boodschappen niet op tijd geleverd krijgt en daarover gaat klagen. Ga gewoon zelf koken en fietsen.

2tribes | 10-05-22 | 19:04

Als niet meer normaal kan fietsen neem je geen elektrische fiets, maar een elektrische scooter. Nog beter is gewoon een 2-takt brommertje en heb je smaak dan neem je een 4-takt.

Zoelense Hobbyboer | 10-05-22 | 17:05 | 1

Echte kenners rijden 2 takt

Baksteenbakker | 10-05-22 | 17:09

Volgens een Vroegere Iraanse collega van mij hebben vrouwen in Nederland de mooiste benen in de wereld vanwege die fietstraditie. Dat moeten we koesteren dus weg met die e-bikes.

Sans Comique | 10-05-22 | 17:02 | 3

En bipsen..

Uncle Melon | 10-05-22 | 17:08

Die Iraanse collega houdt van 'vette poten'?

Grachus | 10-05-22 | 17:44

@Uncle Melon | 10-05-22 | 17:08: Onder de pakweg 30 zijn ze allemaal uitgezakt omdat de scooters onder meisjes al een tijdje de boventoon voeren.

redanx | 10-05-22 | 18:06

De Opper van de rijkspolitie in ons dorpje, met zijn fiets met hoog stuur, gezondheidszadel en aan beide zijden ruime bruine fietstassen, heeft me op die fiets ooit ingehaald toen ik op een (kermis)zondagavond een joy-ritje op het NSU-brommertje van mijn vader deed.
Alleen het zicht van die fiets boezemde toen de dorpsjeugd al ontzag in. En daarbij was de Opper ook nog eens een topfitte forse kerel van zo'n 185 cm, die echt gezag uitstraalde.

WirMachenMusik | 10-05-22 | 16:58

Bij mij thuis is alles elektrisch, behalve de vibrator.

HijgentHert | 10-05-22 | 16:58 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Van de hartmonitor in het ziekenhuis, uw belastingaangifte via internet tot de verdomde kleren aan uw lijf, mits handgeweven bij daglicht: u zult u schamen!

zwenkwieltje | 10-05-22 | 16:57

Ik vind alles dat mij met hoge snelheid voorbij scheurt zonder dat ik hoor aankomen kut. Dat zijn e-bikes, elektrische scooters, die kloterige elektrische steps en niet te vergeten wielrenners.

Tashtego | 10-05-22 | 16:55 | 3

Doe je je gehoorapparaten aan dan.

TRUMP | 10-05-22 | 16:57

Hehehehe... moest even weer denken aan wat een Duitse journalist ooit geschreven heeft: Geef alle werkelozen in Duitsland een fiets (hometrainer) die elektriciteit genereert en verplicht ze, als tegenprestatie voor hun outkiering, 2-3u per dag te fietsen op dat ding, dan waren er geen windmolens meer nodig geweest.

Beetje zoals dit: https://youtu.be/JiMumsH2wKY?t=37

Als we dat nu eens in NL doen, dan kunnen al die e-bikers gratis hun accu's laden

Onkel Bratwurstbude | 10-05-22 | 16:54 | 3

Outkering koppelen aan de opgebrachte wattages!

P-unit | 10-05-22 | 16:55

Gewoon koppelen aan de Miele, dan kunnen ze hun eigen wasjes draaien.

LucaBrasi | 10-05-22 | 21:49

En wat te denken van de decoupeerzaag? De electrische heggenschaar? De reciprozaag? De cirkelzaag? De trimmer? De electrische grasmaaier? De electrische koffiemolen? De electrische fruitpers? Het electrische mes? De electrische mixer? De electrische schroefboormachine? De electrische blikopener? De electrische tandenborstel? De vibrator?

Schoorsteenveger | 10-05-22 | 16:49

In een donker theater gaan zitten terwijl het buiten licht is en dan doet Eric de spotlights aan... Theaterschaamte!

Helpmedan | 10-05-22 | 16:48

E-bikes zijn fantastisch!
Echt veel mensen gaan er mee naar hun werk. i.p.v. met de auto.
Oh, en van dat verbruik... daar geloof ik niks van.

zetje01 | 10-05-22 | 16:44 | 3

22 cent voor een volle accu met een radius van rond de 70 km. Lijkt me een goeie deal.

zwenkwieltje | 10-05-22 | 16:51

Nee ze gaan ipv met de gewone fiets. Dat verhaal van uit de auto op de e-fiets is al lang debunkt.

redanx | 10-05-22 | 18:07

Ik haat e-bikes.

Badr Haary | 10-05-22 | 16:40 | 1

De moppersmurf ook.

bitterpete | 10-05-22 | 17:09

Zijn er al oplaadbare Dildo’s? e-cock? e-rik?

Hiram | 10-05-22 | 16:37 | 2

Mouthaan?

Joffri | 10-05-22 | 17:05

E-rekt?
E-bikers zijn kut btw.

2tribes | 10-05-22 | 19:20

Papieren kranten. Ik zou mij als uitgever kapot schamen.

Colin.Fart | 10-05-22 | 16:35

Zolang het Europees Parlement elke maand nog dat verhuiscircus aangaat valt het kennelijk allemaal wel mee. Niet bij aankomen met dit soort onzin.

DrachiR | 10-05-22 | 16:33

Journalist wilde ook een keer op GS, hahaha.

Ichneumonidae | 10-05-22 | 16:33

Het is eerder tijd voor NRC-schaamte.

bisbisbis | 10-05-22 | 16:31

Erik Koletzki mines Bitcoins.

bisbisbis | 10-05-22 | 16:29

Zelf trappen kost net zo goed energie, maar dan in de vorm van calorieën maar dat vergeet meneer eventjes.
Een kolencentrale is een stuk milieuvriendelijker en efficiënter dan de energiecentrale in mijn buik die biefstuk omzet in kilojoules.

fric.spec. | 10-05-22 | 16:26 | 2

En kak ook natuurlijk.....

bqbq | 10-05-22 | 16:39

Exact, al ga je op een gewone fiets waarschijnlijk langzamer, dus dat scheelt weer in energiebehoefte per km.
Belangrijkste vraag is hoeveel e-bike kilometers er zonder de e-bike gemaakt zouden zijn met een gewone fiets/auto/motor/niet. Maar dat heeft Eric natuurlijk niet uitgezocht, want dat kost energie.

Helpmedan | 10-05-22 | 16:44

Sinds ik werd aangereden op een voetpad door een brutaal pubermeisje op een e-bike heb ik een hekel aan alle e-bikerijders.

Albert61 | 10-05-22 | 16:25 | 3

Dat is nou een slechte vorm van statistiek.

Schilder58 | 10-05-22 | 16:49

@Schilder58 | 10-05-22 | 16:49:
Als de impact van 1 ervaring zeer hoog is is het gewoon een leermoment. Dan ga je anders denken.

LD69 | 10-05-22 | 18:58

Eens. Fucking mietjes tegenwoordig. Oudjes, sure. Maar als jonge gast op zo'n fiets..

2Benen | 10-05-22 | 16:24 | 4

@Badr Haary | 10-05-22 | 16:40: Ik niet. Voor elk klein stukje pak ik de auto of ga lopen.

ChalinaRosa | 10-05-22 | 16:45
▼ 1 antwoord verborgen

Van die artikelen waar bij staat hoe lang het duurt om ze te lezen sla ik over. Genoeg gestuur.

Vanochtend nog een ouderwets artikel zitten lezen over wat te doen als de accu van je e-bike leeg is. Kan je er dan nog mee fietsen? De jongeren wel, volgens de schrijver, want die hadden wel genoeg spierkracht ervoor. Maar de ouderen deden er beter aan om met de fiets te gaan lopen, of de accu eruit te halen want dan werd de fiets lichter... Zucht.

Met_baard | 10-05-22 | 16:21 | 2

Stond er ook nog bij in welke fietstas ze die uitgenomen accu moesten opbergen?

bisbisbis | 10-05-22 | 16:33

@bisbisbis | 10-05-22 | 16:33:
Nee natuurlijk niet,
de accu dien je in de sloot te flikkeren dan wel in een stedelijke afvalbak.

vander F | 10-05-22 | 16:45

Gut je denkt toch niet dat hier veel NRC abonnees komen??

Joffri | 10-05-22 | 17:20

@Joffri | 10-05-22 | 17:20:
Tuurlijk wel, je wilt toch weten wat het verstandige deel der natie vindt en zegt?

2tribes | 10-05-22 | 19:23

Toen de eerste stoomtreinen gingen rijden waren er ook al van die azijnzeikers die dat tegen wilden houden want van die hoge snelheden ging je dood... E bikes zijn een zegen voor de mensheid en een prachtig alternatief voor auto's. Ga s dichter bij je werk wonen....

de Jager59 | 10-05-22 | 16:16 | 1

Het was toen (en nog) niet zo dat de trein over het fietspad scheurde en alle gewone fietsers er vanaf maaide, dus een waardeloze vergelijking.

LD69 | 10-05-22 | 19:02

Ja ja.....en dan ook nog eens die energie verslindende roltrappen.... Nou, gelukkig is alleen mijn hometrainer een e-bike, en maak ik op Schiphol nooooit gebruik van de loopband. Lang parkeren aldaar voor het vliegen doe ik dan weer wel met m'n oude diesel uit 1986. Wat een wereld is het aan 't worden...

Prul66 | 10-05-22 | 16:15

Als Koletzki zichzelf nou van kant maakt, dat bespaart ook heel veel energie en vervuiling.

TheBigKirth | 10-05-22 | 16:14 | 2

Mag u dat zeggen? Ja, dat mag u zeggen.

Hiram | 10-05-22 | 16:40

Het aantal potentieel te verwekken e-bikers beperken zou ook al helpen.

2tribes | 10-05-22 | 19:26

Heb laatst op Stella gereden maar werd er niet blij van.

Valka | 10-05-22 | 16:13 | 1

Dit is vragen om schunnige opmerkingen.

Bull-Sunnyboy | 10-05-22 | 16:31

Dat kost energie? Dat kost die mensen juist GEEN energie. Daar zit het probleem.

CzMichiel | 10-05-22 | 16:12

Volgens mij moeten mensen die in 2022 nog een NRC-abonnement hebben zich schamen. Maar ja, smaken verschillen, behalve die van Freek de Jonge.

J.P.Drapeau | 10-05-22 | 16:11

Mijn din moest ook zonodig een e-bike. Ten eerste heeft dat best wel een hoog tena lady gehalte en dat vind ik dus niet zo sexy. Ten tweede gebruikt ze hem nooit - zoals overigens accuraat door mij voorspeld - en staat ie alleen maar stof te vangen in mijn garage, in schril contrast tot de auto's die uiteraard onverminderd worden ingezet voor de bestemmingen dichtbij. Ten derde had ik al niet zoveel met fietsen maar tijdens onze laatste fietstochtje door de natuur hing mijn tong op het asfalt terwijl zij druk kwetterend de berg op zoeft. Dus ik begrijp het wel dat die lul zich afreageert op e-bikers. Al blijft het nog steeds een kleinburgerlijke en afgunstige zeiksnor die zich niet met mijn din heeft te bemoeien.

Joris Beltsin | 10-05-22 | 16:11 | 1

Ik begrijp de opmerkingen over afgunst niet zo eerlijk gezegd; lijkt me nauwelijks de reden van kritiek, dan koop je er toch zelf een? De meeste e-bike haters willen nog niet dood op zo'n ding gevonden worden, en terecht.

2tribes | 10-05-22 | 19:30

Treinen, hoe veel huishoudens kun je daar wel niet van draaien?

SailingDuck | 10-05-22 | 16:10

Tja, was keuze e-bike of kleine stadsauto. Voor die laatste had je dan ook elektrisch moeten kiezen. Is e-bike geworden, zo'n 100 km / week, kost me een keer opladen van 3 uur. Geen spiegeltjes, wel fietstassen, wel zo gemakkelijk als ik op de terugweg nog boodschap moet doen. Max snelheid 30 km en dan alleen als het bergje-afwaarts gaat. Verder gewoon meefietsen met de rest. Conditie is er sprongen op vooruit gegaan, had ik niet bereikt met een auto. En paar keer een flinke regenbui op je donder, oké, not amusing maar je gaat er ook niet dood van. Oh ja, en geen corona gehad, maar causaal verband is er natuurlijk niet.

Joyce | 10-05-22 | 16:09 | 1

Bravo !. Vooral dat stukje "gewoon meefietsen met de rest" vind ik sympathiek.

LD69 | 10-05-22 | 19:04

Nu de fiets, spoedig de auto net zolang tot je niets meer hebt en lopend gelukkig bent.

keistad | 10-05-22 | 16:07 | 2

... en op blote voeten wel te verstaan!

Stuffed Human | 10-05-22 | 16:19

@Stuffed Human | 10-05-22 | 16:19: Inderdaad, blijft anders allemaal PFAS aan die vieze schoenenzolen plakken

keistad | 10-05-22 | 16:22

Maar laten we het eens hebben over de scooterjeugd die zelfs met lente-achtige temperaturen nog met een benendekentje op zo'n stinkding zit

Piet Pielemuis | 10-05-22 | 16:06 | 2

Die hebben tegenwoordig een electrische step.

Stuffed Human | 10-05-22 | 16:20

Vaak te dik en getint

SiegfriedReve | 10-05-22 | 18:50

Warmtepompschaamte, het komt er aan !

Acidstain | 10-05-22 | 16:06 | 2

Zonnepaneel vervuilers, wacht maar af.

Zapata10 | 10-05-22 | 16:06

Fibratorschaamte. Ook onderweg.

poppelepee | 10-05-22 | 16:16

Goed, ik ga even ergens wat batterijen insteken.
Wat een toestand, wat een toestand.

Duwbak_Linda | 10-05-22 | 16:05

Prima hoor dan start ik toch gewoon mijn andere bike? De Shovelhead die al stinkend en rokend het rijplezier zoveel groter maakt.

Zapata10 | 10-05-22 | 16:04

O o o… als er toch ooit oorlog zou uitbreken in dit landje dan zijn we verloren. Als je gaat janken om ebikes dan besef je je eigenlijk niet dat je niks beters te doen hebt en gewoon tot op het bot verwend en verpest bent. God behoede ons (voor de Russen) want we zijn hopeloos verloren.

Mr Moore | 10-05-22 | 16:04 | 1

Kunnen je kleinkinderen wel decennia mekkeren over het terughalen van de e-bike van opa.

Joffri | 10-05-22 | 17:08

Wacht maar journalistje tot je niet meer met de auto kunt omdat je loon te laag is!

Hadena | 10-05-22 | 16:00 | 2

Auto? Beter allemaal trap wagens! Daar moeten we het eens over hebben!!1! Beetje zoals in dat album van Robbedoes en Kwabbernoot: QRN in Bretzelburg, waarin ze in het Oostblok terecht komen en iedereen in de bus moet trappen op trappers onder de banken. ‘Gaat u niet zitten voor een oude vrouw’ wordt ze toe gebeten.

P-unit | 10-05-22 | 16:06

Is ie al gemaakt? Ze kunnen beter over mijn fiets lullen dan over mijn lul fietsen. Hahaha!

Toos Bevergeil | 10-05-22 | 16:00 | 2

Mijn zuster riep eens: ïk heb een snee in mijn hand". Ik zei toen: "beter zo dan andersom". Toen zei zij weer: "hm. dat weet ik zo net nog niet".

Sjakie | 10-05-22 | 16:26

Gewoon fietsen is veel efficiënter; dan stoot je de CO2 direct uit in plaats van via elektriciteitscentrales en alles wat daaraan vast hangt.

Hollandmix | 10-05-22 | 16:00

Laten we het anders eens even hebben over mensen die hun stoomstrijker opwarmen om 1 kledingstuk te strijken en het daarna weer uitzetten. Dat zijn pas criminelen.

WasHetMaarMakkelijk | 10-05-22 | 16:00 | 8

Dat doe ik dus ongeveer altijd.

Joffri | 10-05-22 | 17:09

Ja of die mensen die hun waterkoker aan- of fluitketel opzetten voor 1 kopje thee - pure evil.

2tribes | 10-05-22 | 20:01
▼ 5 antwoorden verborgen

Deze keer zijn het de boomers, de flitskoeriers en de rijkere schooljeugd die gezamenlijk het land verder naar de klote helpen.
*traantje wegpinken doet*

Piet Karbiet | 10-05-22 | 16:00

Denkt nostalgisch terug aan de Sparta met.

P-unit | 10-05-22 | 15:58

Ik kan me hier niet druk om maken. Eerst moest iedereen zo nodig uit de auto en op de e-bike. Nu zitten ze op die e-bike en verbruikt het weer te veel stroom. Ik krijg het idee dat we dingen aan het zoeken zijn om over te zeiken.

Stijlicoon | 10-05-22 | 15:57

Liever elektrische fiets dan fijnstof uitstotende scooter.

LucaBrasi | 10-05-22 | 15:54 | 1

En dan via de stekker de fijnstof uit de biomassa-centrale van Rob Tetten

hallofreen | 10-05-22 | 16:45

Hij heeft natuurlijk wel gelijk. Al die jongeren op een e-bike hebben over tien jaar allemaal diabetes. Met hun dikke reet en hun kippenkracht.

Ivoren Toren | 10-05-22 | 15:51 | 3

Ja beter kopen ze een scooter.

Duwbak_Linda | 10-05-22 | 15:54

@Satria | 10-05-22 | 15:54:
Nee dan gaan ze zo'n fiets met elektrische hulpmotor kopen. Zo'n walgelijk apparaat waarbij je nog mee moet trappen ook en zonder die heerlijke tweetaktwalmen.

Duwbak_Linda | 10-05-22 | 15:56

Ik kan niet wachten totdat ik de buurt kan terroriseren met mijn scootmobiel.

thanseeuwen | 10-05-22 | 15:50 | 1

LOL

2tribes | 10-05-22 | 20:03

D66 deuggedrag van lieden die zelf geen elektrische fiets hebben.
En maar moralistisch oordelen of het nu gaat om formule1, vliegvakanties, motorfietsen, houtkachels, terrasheaters, vetzakken, drinkers of rokers.
Ieder z’n ding. We leven in een vrij land.

zuurtjeregen | 10-05-22 | 15:50 | 6

@Sjakie | 10-05-22 | 16:29: T bone is zoo afgezaagd, beter vega veel meer variatie als je over de juiste kunde ingredienten en recepturen beschikt.

Smoelensmid | 10-05-22 | 17:42

@Stijlicoon | 10-05-22 | 16:00: Tsja, de wappies zullen er alles aan doe om hun klimafaat te redden en is iedere wappie nu een Hoge Priester. En nuchtere rationele mensen mogen er vervolgens onder lijden, dat zij hun simpele onderbuik-emoties niet onder controle kunnen houden.

Grachus | 10-05-22 | 17:55

@Smoelensmid | 10-05-22 | 17:42: Ik gun het je van harte hoor, daar niet van. Ieder z'n smaak. De één houdt nu immers van de dochter en de ander van de moeder zegt het spreekwoord.Maar voor geen 100 Euri wil ik dat vegetarische voedsel zelfs maar proeven, Maarja, ik ben nu eenmaal een carnivoor. Dus 7x per week vlees please en niet te scheutig graag.

Sjakie | 10-05-22 | 19:03
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Justin_Case | 10-05-22 | 15:50 | 2

Het ergste is, in fietsenstallingen e.d. mogen elektrische fietsen ook op de beste plekjes staan. Terwijl dat de meest vervuilende krengen van de hele stalling zijn.

deministerpresident | 10-05-22 | 15:49 | 1

In het begin waren het juist de bezitters van elektrische fietsen die alle ruimte opeisten. Op plekken waar altijd plaats voor 2 fietsen was, zette zij dan pontificaal hun elektrische fiets neer, zodat er geen andere fiets meer bijpastte. Elektrische fietsberijders waren net zulk fout voordringvolk als die lui met een vouwfiets in de trein.

Grachus | 10-05-22 | 17:57

Het verplicht stellen van een integraal helm voor e-bikers zou veel oplossen

MorgenEenAnder | 10-05-22 | 15:49 | 2

want de handhaving bij scooters en snorfietsen gaat ook zo lekker

Satria | 10-05-22 | 15:55

@Satria | 10-05-22 | 15:55: Meer voor mijzelf. Heb mij al een paar keer vergist in de snelheid van zo'n E-bike opa.

MorgenEenAnder | 10-05-22 | 15:59

Ik heb nog een veel beter voorstel: kappen met het uitgeven van NRC. Dit bespaart immers:
- het woon-/werkverkeer van alle medewerkers
- een ruim bemeten kantoorpand en drukkerij (goed voor de bouw van woningen)
- het energieverbruik binnen bovenvermelde panden
- de energie verband houdend met de distributie en bezorging van de (papieren) krant
- de productie van papier (bomen kunnen immers beter en 'schoner' worden gebruikt in de biomassa centrales van D666-er Jetten)
- de energie die verbruikt wordt door de content die wordt geplaatst op de servers van de krant voor mensen die deze online willen gebruiken
- de energie verband houdend met het ophalen en verwerken van veel oud papier en..........
- de negatieve energie die dit soort nutteloze columns oproept!

hxl | 10-05-22 | 15:48 | 4

Als tevreden abonnee betaal ik graag mee aan het voortbestaan van NRC. Ik moet wel zeggen dat ik de overall kwaliteit onder Vandermeersch beter vond.

de IJsman | 10-05-22 | 15:56

@de IJsman | 10-05-22 | 15:56: Ik ben ooit afgehaakt toen ik merkte dat zelfs informatie uit mijn vak gebied verkeerd werd voorgesteld, dan kan de rest ook niet veel soeps zijn..

Smoelensmid | 10-05-22 | 17:44

@Smoelensmid | 10-05-22 | 17:44:
Dat dus, en die ervaring heeft vrijwel iedere vakman/-vrouw zodra er over het vakgebied wordt bericht. Niet alleen bij de NRC trouwens.

LD69 | 10-05-22 | 19:13
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ga een e-bike kopen.

Coentunnel | 10-05-22 | 15:48

'Theatertechnicus en fietsliefhebber.' Die zit zeker bij elke voorstelling tussen de coulissen op z'n hometrainer de spotjes van stroom te voorzien?

Mugger | 10-05-22 | 15:47 | 2

doet me denken aan dat liedje van Ben Cramer: Hij was maar een clown........

hxl | 10-05-22 | 15:48

Dat dus, iemand wel eens uitgerekend wat het energieverbruik/de CO2-uitstoot is van een theatervoorstelling (nog afgezien van al dat publiek dat ook moet reizen). Na elke theatervoorstelling gaan er minimaal 3 bijenkolonies en 2 ijsberen dood.

FrankVeer | 10-05-22 | 15:53

Liever een e-bike dan een 2 takt of een 4 takt brommer waar een enorme pluim rook uit komt.

Osdorpertje | 10-05-22 | 15:47 | 4

Aansteller! ;)

zoute_drop | 10-05-22 | 15:52

@zoute_drop | 10-05-22 | 15:52:
Wat nou aansteller. De meeste brommers mengen 2% olie door de benzine waardoor je een hele onzuivere en vuile verbranding hebt, en in de stad is het niet fijn om daar achter te rijden. Gelukkig zijn ze in de binnenstad al van het fietspad verbannen, maar helaas nog niet overal.

Osdorpertje | 10-05-22 | 15:57

@DenkenDanDoen | 10-05-22 | 15:49: nou die rijden heus niet allemaal 45, mijn kinderen hebben er op de middelbare school een gehad en die deed keurig 80..

Smoelensmid | 10-05-22 | 17:45
▼ 1 antwoord verborgen

Gelukkig wordt er hier kei-hard gedeugd. Eigen zonnestroom, supergeïsoleerd, geen gasaansluiting, warmte-pomp, elektrische deug-bolide, kortom aan mij ligt het niet. Ook niet als de e-bike inplug om met zonnestroom te gaan fietsen.
En al maakt het wel iets uit dan heb ik hier in de kast nog wel 0 fucks liggen om te geven.

Bovendien is elke e-biker een brommer/scooter rijder die fosiel vaarwel heeft gezegd en Poetin en de Arabische OPEC islamisten de tyfus laat krijgen met hun olie. Elke keer als er een e-bike voorbijfietst hoor je, als je goed luistert: slava Oekraini en koelt het klimaat spontaan af rondom zo’n klimaat reddend ijzeren ros.
En fuck de Duitsers, jullie namen onze fietsen, wij bouwden nieuwe en betere fietsen en redden daarmee fietsend het klimaat.

ratelaar | 10-05-22 | 15:47

Ah, geweldige machine.

Plaque-doctor | 10-05-22 | 15:54

@Plaque-doctor | 10-05-22 | 15:54:

In een schuttersputje zitten met je M1 Garand in de aanslag.

En dan dat geluid steeds dichterbij horen komen.

Oef.

Dr.Mabuse | 10-05-22 | 15:58

Als je écht energie wil besparen, stop dan eens met immigratie.

Justin_Case | 10-05-22 | 15:46 | 2

En minder kinderen maken

zuurtjeregen | 10-05-22 | 15:51

Dat dus. Maar daar heeft Het NRC het niet over. Een bullshit verhaaltje dus dat e-bike gezeur m.b.t. verbruik.

ChalinaRosa | 10-05-22 | 15:55

"ze gaan tyfus hard" Precies de reden waarom ze kut zijn, zelfde als wielrenners worden ze nog boos ook als je niet uit de weg gaat. Tis niet jouw weg vriend, zak er maar in met je "hobby"

menage | 10-05-22 | 15:46 | 1

Laatst moest een wielrenner even afstappen om de boerboel van een dorpsgenoot te passeren. Die van mij, ook geen kleintje, stond ernaast.
Fietser zei cynisch bedankt bij het wegrijden.
Toch een klein grinnikje van alle fietsers die voorbij knallen

Dr.Platypus | 10-05-22 | 15:55

Fietser Erik Kotsziek wordt geregeld ingehaald door een obese moslima op een e-bike. Vandaar zijn haat jegens e-bikes.

gestoptmetroken | 10-05-22 | 15:44

Per fiets is het bijna niks. Hij heeft het over 44,4 GWh.
Maar er zijn 5 miljoen elektrische fietsen in Nederland, dat is maar 9 kWh per fiets per fiets.
Dat is 1/20e van een zuinige koelkast op jaarbasis.

TheOtherWhiteMeat | 10-05-22 | 15:44

Hetzelfde met die huurscootertjes die je nu overal ziet in de steden. Het nobele idee erachter was dat mensen de auto lieten staan, maar de grootverbruikers zijn de jongeren die normaal gesproken zouden fietsen.
En al die e-fanaten vergeten dat elektriciteit ook gewoon opgewekt moet worden, vaak met fossiele brandstoffen.

rederijker | 10-05-22 | 15:44

Ik denk dat als je 15.800 nieuwe inwoners per 4 maanden zou weren dat dat een veel grotere positief effect heeft op ons stroomverbruik

BASinnic | 10-05-22 | 15:43

Het uitvergroten van een mug.
Het zwaar gesubsidieerde verbruik van datacenters in Nederland is 3,2 miljard kilowattuur

zuurtjeregen | 10-05-22 | 15:42

Het probleem zit 'm m.i. voornamelijk in het feit, dat de e-bike door de accu een wegwerpproduct is geworden. Een normale fiets gaat makkelijk 25 jaar mee - een e-bike zal over 6 jaar een nieuwe accu nodig hebben. De prijs van de accu is waarschijnlijk hoger dan de restwaarde van de e-bike. Daarnaast rijst de vraag of de accu's uberhaupt nog verkrijgbaar zijn over 6 jaar.

Libertinowitz | 10-05-22 | 15:42 | 4

Die accu's zijn echt nog wel te koop dan.

Maar er moet snel een wettelijk einde gemaakt worden aan closed-source versleuteling van ebike <> accu.

jcvjcvjcvjcv | 10-05-22 | 15:48

Hoe zit dat dan met e-auto´s? Hetzelfde?

ChalinaRosa | 10-05-22 | 15:57

Orienteer je eens op YT kanaal van "hardware junkie" alles is te demonteren en repareren het is simpele technologie opgebouwd uit losse li-ion penlites

Smoelensmid | 10-05-22 | 17:50
▼ 1 antwoord verborgen

Alles waar e- voor staat is kudt!

Manus Olie | 10-05-22 | 15:42 | 6

Ebola, Embolie, Eeds.

zuurtjeregen | 10-05-22 | 15:54

Emancipatie.

EEnzame SchizofrEEN | 10-05-22 | 16:49

E-160a?

Grachus | 10-05-22 | 18:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Als het alternatief een bromfiets (scooter) of snorfiets is, dan kan dit toch nooit bezwaarlijk zijn?
Als het luiheid is...., tja.

Gerf | 10-05-22 | 15:41

Van zondige calvinist die slechts kan hopen op genade, naar kritische consument die niet te veel wil betalen voor een product of dienst, naar zondige consument die het leven vernietigt door gebruik van een product of dienst.

Angst, schuld, boetedoening. Eigenlijk is het al te laat. Je kunt je alleen nog hopen op een wonder. Ai.

Duwbak_Linda | 10-05-22 | 15:41 | 1

Voorwaar, ik zeg u, gij zijt Goden. Maar wel schuldige Goden. Potjandorie!

Duwbak_Linda | 10-05-22 | 15:49

Hij heeft niets overdreven in het artikel. Jonge mensen op e-bikes moeten zich schamen. Zo lui, zo lethargisch, geen beenspieren willen hebben. Het is dat tuig wat altijd naar een mobiel scherm kijkt. Ze kennen de romantiek niet meer van het uberhaupt hebben van een gezond en sterk menselijk lichaam. Ademende amoebes die 24/7 in het hoofd leven.
Pathetisch!

hallofreen | 10-05-22 | 15:39 | 2

Ook de lift en roltrap nemen waar mogelijk. En als je 75 bent kun je hup meteen door in de scootmobiel.

small_town_dude | 10-05-22 | 15:42

Helemaal eens. Vorige maand te voet naar Santiago de Compostela geweest. Waar ik ook keek, E-bikes.
Ik heb de paus gebeld, dit kan echt niet.
Doodt moeten ze.

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:56

Hij heeft wel gelijk, net als met de elektrische auto's is ook geen oplossing. Zonder elektrische auto's kan er misschien wel een kolencentrale dicht. Tevens wordt er enorm veel geld aan subsidies over de balk gegooid bij de elektrische auto's.

Fedde71 | 10-05-22 | 15:38

1987, Ik was een klein kutkereltje van 12, ik denk 1m60, ik woog net zo veel als mijn boekentas.
6 jaar heb ik gefietst naar school. 18km. Dat was enkele reis. toen ik 18 was, had ik een topconditie en benen die in geen enkele spijkerbroek pasten tenzij ik 3 maten groter kocht en 10cm inkortte. Vandaag zie ik ook kutkereltjes van 12, maar dan op een ebike. en kereltjes van 18 die een dikkere pens hebben dan ik. Wat een vooruitgang die techniek. Of is dit gewoon evolutie?

jojojo22 | 10-05-22 | 15:37 | 5

En op de terugweg een ijsje kopen voor maar 10cent.

zuurtjeregen | 10-05-22 | 15:55

Hier ook 13 kilometer inclusief een pont. Weer en wind stampen op die pedalen. Als die er uitlag door hoog water fietste je nog een half uur extra naar een pont die nog wel voer. De stumpers die met de bus gingen haalde je bij school weer in als ze nog een stuk moesten lopen.

SailingDuck | 10-05-22 | 16:17

@SailingDuck | 10-05-22 | 16:17: Ik had alleen maar stumpers in de klas; Na 18km fietsen kwam ik zeiknat aan, maar was wel op tijd. Ik was op tijd vertrokken; 7uur. Half negen begon de les en die teringlijer die op 2 minuten lopen van school woonde kwam 5 min. te laat. Dhr Ederveen natuurkunde! dat is mijn held voor het leven! hij stuurde dat mannetje naar huis voor de rest van de dag. 'S avonds is hij op bezoek geweest bij dat mannetje en z'n ouders. Sindsdien is hij Nóóit meer te laat gekomen!

jojojo22 | 10-05-22 | 16:50
▼ 2 antwoorden verborgen

joh, sluit die bevolking lekker op in Tiny Houses. Het is zo langzamerhand wel mooi geweest met al dat gefiets. Je hebt ze erbij die zelfs na het eten een stukje gaan fietsen. Zomaar, nergens heen????

Arnold9638 | 10-05-22 | 15:36

Lezers van dooie bomen moeten zich schamen.

Peter Rottevanger | 10-05-22 | 15:35

Die vent heeft gelijk. Opzouten met die ondingen. Lopen, fietsen, autorijden of OV. Meer opties heeft een verstandig burger niet nodig om binnen Nederland van A naar B te komen. Alles met twee of drie wielen en enige vorm van aandrijving anders dan menselijke energie zouden ze moeten verbieden. En wielrenfietsen ook.

Met een uitzondering van driewielers voor mensen met een beperking.

de IJsman | 10-05-22 | 15:32 | 2

Jij en iets niet willen verbieden #proest.

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:43

Dichtsbijzijnde bushalte is ongeveer een uur lopen. Neu. Pak mijn stokoude diesel wel.

Vanilla | 10-05-22 | 17:54

Een nimmer eindigende immigrantenstroom (die EU wassen neus van Frontex heeft ook net ontslag genomen) en dan zeggen dat er te weinig energie is.

ChatBot | 10-05-22 | 15:32 | 3

Er gingen in de EU al stemmen op om de naam Frontex te veranderen omdat deze “te agressief” zou zijn. Dan weet je we hoe de vlag er bij hangt.

Muxje | 10-05-22 | 15:35

@Muxje | 10-05-22 | 15:35:
Inderdaad, de beste man (Fabrice Leggeri) zou hebben weggekeken, toen er wat illegalen werden tegengehouden, volgens de gutmensch pers. Zijn echte taak is om deze lui te verwelkomen en de mensenhandelaars en NGO's te faciliteren.

ChatBot | 10-05-22 | 15:38

Mijn zus heeft zo'n ebike. Die durft net als ik geen auto meer te rijden. Het maakt haar met haar krakkemikkige rug gelukkig nog steeds mobiel. Als je bedenkt waar je een auto, boot, of vliegtuig nou echt voor nodig hebt? Het is die haast en het idee dat het gras elders groener is.

Maar die haast: https://www.youtube.com/watch?v=0Ijoxcwg1Lo Het alternatief voor verdeel en heers.

Hetkanverkeren | 10-05-22 | 15:31

Probleem van de E-kritiek is dat het zoveel context weglaat dat het compleet gestoord gaat worden maar verpakt als redelijkheid. Het zou nog net kunnen als semi-verontwaardigd stuk op een spottend medium als Spelt of GeenStijl.

Alleen dit al vernietigt het NRC misbaksel: "in 2020, Facebook's electricity usage surpassed seven terawatt hours". Hoeveel is 7000 GWh/year? Gelijk aan het gebruik van Noord-Macedonië of twee Uganda's.

Nog eentje: "in 2016, online advertising consumed 20–282 TWh of energy".
Dat is tussen 20,000 en 282,000 GWh, tussen IJsland en Italië ergens dus.

Dus als we allemaal stoppen met Faceboeken en adblocks installeren kunnen we een hele zwik landen uit armoede halen of de klimaatcrisis betekenisvol beïnvloeden (ondanks fake claims van Facebook renewables te gebruiken, want de gesponsorde energieopwekking gaat meestal ten koste van andere projecten op die plekken).

Met E-bikes heb je dan nog een theoretisch nut: je laat de auto staan, komt buiten, misschien beweeg je je benen, komt nog ergens. Facebook en online ads helpen de mens verder niet voor zover ik weet. Behalve als je ervoor werkt.

GeenAccount | 10-05-22 | 15:31

Ben je net aan die rijdende bananen gewend (ligfiets met ombouw), krijgt je weer voorbijstuivende aderverkalking.

AdvocatusDiaboli | 10-05-22 | 15:28 | 1

Hard gelachen om uw tegel!
Dank!

LoesjeP | 10-05-22 | 15:31

Stond Jetten een paar jaar terug nog te juichen dat er zoveel E-bikes werden verkocht en "hoe geweldig dat was voor het klimaat".

Nu braakt die man wel meer onbegrijpelijke logica uit (iets over een stikstofdekentje ofzo) maar dat verhaal verbaasde me toen al, en nóg. Hoezo is álles waar een stekker aan hangt "goed voor het klimaat" leg dat nou eens uit.

Want wat voorheen zonder kunstmatige energie op te wekken vooruit ging, moet nu mét kunstmatig opgewekte energie vooruit. Dat is dus geen winst. Tel daarbij op de productie van al die accu's, en dat je ze na een jaar of 5 weer mag vervangen (waarbij de helft of meer gewoon in de kliko verdwijnt), geen enkele winst, alleen maar verlies. Plus dat de gemiddelde NL'er van rond de 50 over een jaar of 20 niet eens meer in staat is om op eigen kracht een trap van 20 treden te beklimmen of 3 km te fietsen, en hopla, dáár is je zogenaamde "klimaatwinst".

Verliezers alom.

Elektrificeren goed? Soms. Maar verder gelul van de allerbovenste plank. Gewoon je eigen benen gebruiken. Maar ja! Te lui, te gemakzuchtig, te welvarend, en vooral te stom om verder na te denken. Niet nadenken, napraten en meelopen is gewoon makkelijker voor het gros.

Dutchbeaurouge | 10-05-22 | 15:26 | 4

Zou je dat niet ook gewoon aan die mensen zelf over kunnen laten? Met je geborneerde bemoeizucht en je eigen benen, tss.

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:42

@Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:42: Natuurlijk laten 'we' dat aan de mensen zelf over. Ik heb niet de illusie dat doordat ik dit reaguursel plemp er ook maar iets zal veranderen. Het is een persoonlijke mening die ik poneer tenslotte. Meer niet. Echter, ik ben wel blij dat ik je op z'n minst bewuster heb gemaakt van het feit dat op eigen benen staan (of fietsen) beter is dan afhankelijk te zijn van wat er uit het stopcontact komt. Toch een beetje winst dus.

Dutchbeaurouge | 10-05-22 | 15:57

Mensen als Jetten (en heel GroenLinks) ontberen elke vorm van logisch redeneren en deduceren. Als het aan Femke Halsema had gelegen dan was Nederland in 2008 begonnen om in 2015 haar energieverbruik volledig uit biomassa te halen. Het domme kippetje had (en nog steeds heeft) er geen flauw benul van dat je voor dat verbruik zo'n beetje alle landbouwgrond op de wereld met mais en productiebos moest beplanten. Toen werd zij gelukkig nog niet serieus genomen; nu helaas wel. Hetzelfde geldt voor Jetten. Die denkt inderdaad dat als er een stekker aan zit het helemaal milieuvriendelijk is en heeft er geen flauw benul van hoeveel vervuilende/verwoestende productieprocessen er nodig zijn om de energie via die stekker te leveren. In dat opzicht worden we geregeerd door mensen die leven in 'Lala' land. Niemand zou accepteren dat een analfabeet een functie zou kunnen bekleden. Vreemd genoeg wordt dyscalculie wel geaccepteerd. En bij GL/D66/PvdA lopen er heel veel figuren rond met een hoge mate van dyscalculie. Die hebben echt geen idee van aantallen, verhoudingen en (lineaire, danwel exponentiële) ontwikkelingen.

Grachus | 10-05-22 | 18:18
▼ 1 antwoord verborgen

Men denkt altijd maar dat menselijke energie uit de lucht komt vallen ofzo. Nee beste opiniemaker, als oma op beenkracht kromgebogen over haar stuur zichzelf een weg baant, kost dat energie en die energie moet worden aangevuld met voedsel, wat weer energie kost om te produceren, waardoor Harlingen alsnog zonder stroom komt te zitten. Hoe dan ook: Harlingen is de pineut.
Het beste zou zijn als oma gewoon thuis zou gaan zitten, kachel uit, lichten uit, tv uit, alles uit behalve de bloemetjesjurk aub.

John McClane | 10-05-22 | 15:25 | 1

Dat laatste voorstel van u is door D66 al eerder vertaald in hun 'voltooid leven' wens. Voor anderen, welteverstaan.

zoute_drop | 10-05-22 | 18:29

E Bikers!
Hier in de straat een mooie MILF, verplaatste zich eerst met een echte fiets en zat strak in het vel met een strakke reet. Sinds 2 jaar heeft ze een E bike én een vette reet.

MargauxGrandCru | 10-05-22 | 15:25 | 1

Nu dus strak in het vet. Wat een verschil een letter kan maken.

Lubbberrtt | 10-05-22 | 15:44

Nou, 10 Mei maar uitroepen tot Nationale Schaamte Dag dan.
E-bike, Vlieg, Klimaat, Eet, Witte Mannen, Boomers, Millennial, Plastic, BMI, Anorexia, Obesitas, Auto, Motor, Scootmobiel en vul zelf maar in schaamte.
De dag erna Nationale Zeik Dag, in 2 dagen klaar! Pfff.

LoesjeP | 10-05-22 | 15:24

Kerncentrales. Bouwen, bouwen, bouwen.

Muxje | 10-05-22 | 15:24

Ik heb panelen op het dak dus flikker op met je gezeik…

eerstneukendanpraten | 10-05-22 | 15:23

Ik ga een criminele doch klimaatbewuste motorclub beginnen: E-riders

skoftig | 10-05-22 | 15:23 | 1

Welke Harley rijder gaat er in godsnaam op een E- ding rijden?

Grachus | 10-05-22 | 18:27

Stella Fietsen...
Dat waren toch die schijtlijers die de sponsoring stopten na het malle kaarsenverhaal van Johan Derksen?

leo de pejo | 10-05-22 | 15:23 | 3

Jep. Het bedrijf voor stroeve tena-ladies.

Papa Jones | 10-05-22 | 15:27

@leo: Precies. Die staan dus op de zwarte lijst hier.

Lubbberrtt | 10-05-22 | 15:46

Elke Stella die ik zie staan draai ik de ventielen eruit.

Opajoop | 10-05-22 | 15:56

Al die vibrators...
Ga je diep schamen, dames.

Schoorsteenveger | 10-05-22 | 15:22

Ik zie toekomst in dieselfietsen.

Dubbelepunthoofd | 10-05-22 | 15:22

Tja is toch veel beter dan die benzine brommers en scooters die ze anders zouden gebruiken. Het is ook nooit goed. Ik ben zelf nog in dubio welke te kopen.

Simon_GS | 10-05-22 | 15:22

Met E-bikes heb ik geen problemen.

Maar godverdegodver, wat heb ik een hekel aan die hipstertypes op die debiele elektrische stepjes.

Maar hee, het is elektrisch dus is het goed. Dat die kutdingen tot verschrikkelijke blessures leiden bij ongevallen, mag blijkbaar niet hardop gezegd worden.

James Lastig | 10-05-22 | 15:22 | 4

@Dubbelepunthoofd | 10-05-22 | 15:24: die je met duizelingwekkende snelheden tegemoetkomend op het te smalle fietspad al vloekend en tierend de berm in wensen en rijden als je niet aan de kant gaat om hun kostbare pareltjes cq hoogbegaafde toekomstige miljonairs voorrang te geven. Optyfen zul je!

zoute_drop | 10-05-22 | 18:35
▼ 1 antwoord verborgen

Over 50 jaar kijken we naar Parijs-Roubaix voor e-bikers. Spannend, wie heeft de beste accu?

Computer_says_no | 10-05-22 | 15:20 | 1

Nou moe, zie ik net de finish op de Etna van de Giro voor e-bikes.

www.giroe.it/en/

Computer_says_no | 10-05-22 | 15:57

Als ze nou tenminste nog eens de moeite zouden nemen om te bellen voordat ze passeren. Maar nog meer irritatie wekt dat kuddevee van groepen racefietsers op. Die dan ook meestal nog eens brutaler zijn dan de gemiddelde weggebruiker.

WirMachenMusik | 10-05-22 | 15:20 | 3

Die verschrikkelijke mamils geven de echte wielrenners een slechte naam. Kunnen die gasten niet gaan golfen ofzo, net als vroeger?

Computer_says_no | 10-05-22 | 15:23

Huh, bellen als je voorbij gaat? Dit is niet een of ander Aziatisch land waar iedereen de godganse dag belt en toetert. Hier bellen of toeteren we alleen ter afwending van direct gevaar, anders is het gewoon zeer ernstige overtreding.

John McClane | 10-05-22 | 15:29

@John McClane | 10-05-22 | 15:29: Ja, maar die Aziaten lopen nu juist altijd op het fietspad. Of snelweg. Maar nooit op de stoep.

Dubbelepunthoofd | 10-05-22 | 15:42

Je moet het ook een I-bike noemen.
Wit met afgeronde hoekjes en elk jaar andere stekkertjes.
Dat is het hip.
Voor de Apple-gelovigen.

AdvocatusDiaboli | 10-05-22 | 15:20 | 1

Dat mag dan weer niet in Amsterdam...

neonreclame | 10-05-22 | 15:22

Rij je lekker op je racefietsje, komt er ineens een bejaarde keihard voorbij fietsen. Was in het begin wel ff schrikken af en toe.

nutsniet | 10-05-22 | 15:19 | 1

Dan fiets je niet hard genoeg. ebikes zijn begrensd op 25km/h... met een racefiets doe je dat zonder inspanning

Geertje W | 10-05-22 | 15:52

Heerlijk mijn e-bike geniet er dagelijks van.
En nu nog meer omdat de NRC ertegen is.

polletjepiekhaar | 10-05-22 | 15:19

Ondanks dat afzweren van geloof en kerk, dat Christendom zit er gewoon nog heel diep in, met al dat geschaam. Iedereen moet zich schamen, mijn favoriete reageerder Sonic op Jeaup vindt dat meerdere bevolkingsgroepen zich diep zouden moeten schamen. Ieder een die uberhaupt 1 Joule aan energie gebruikt moest zich schamen. En als 99.89% van de bevolking zich nu helemaal te pletter schaamt dan kunnen de Jettens, Klavers en andere bakfietsers die bij die 0.11% zitten zich helemaal te pletter vliegen naar exotische oorden, met diverse inheemse schonen voorhanden ter ketsing en krikking.

skoftig | 10-05-22 | 15:18 | 3

Op de Jeaup was laatst een topic over burka’s. Verschillende commenters verdedigden de burka bij hoog en bij laag want het was de keus van de vrouw zelf om een vuilniszak te dragen en een verbod hierop zou een fundamenteel recht van deze vrouwen ondermijnen. En ik ben een vliegtuig en Napoleon tegelijk.

eerstneukendanpraten | 10-05-22 | 15:26

Een koelkast in plaats van zelf asperges steken. Maar om nou alleen daarom per fiets naar Limburg te emigreren? Zelfs op spierkracht alleen.

Hetkanverkeren | 10-05-22 | 15:18

Je kunt ook de NRC opdoeken. Leidt tot grote besparingen en is bovendien goed voor de geestelijke volksgezondheid.
Eat that, ouwe zeiksnor.

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:18 | 1

Alsjeblieft niet. Ondanks het af en toe hoge D66-gehalte vind ik het nog steeds de fijnste krant om te lezen in Nederland. Stuk beter te verteren dan Volkskrant, Trouw of Parool, laat staan AD of de T.

rederijker | 10-05-22 | 15:50

Já, en dàn al die Wehkamp massagesticks! Daar kan je makelijk heel Kuttingen op laten daaien.

bitterpete | 10-05-22 | 15:18

Kan iemand mij helpen aan een paar Nike e-runners?

Kapitein Sjaak Mus | 10-05-22 | 15:18

Gewoon consumptie gedrag van lui Nederland.
Ik heb in mijn kennissen 1 persoon die 'm nodig heeft en die fietst 30 km 5 maal in de week.

pejoar | 10-05-22 | 15:17

Wat kost de dagelijkse verspreiding van een stapel oud papier eigenlijk aan energie? Denken we aan pak 'm beet Beutenaken (ja, Limburg is ook al aangesloten op het elektriciteitsnet!), Elburg of gaan we toch al in de richting van Veendam?

Echt, waar maken mensen zich druk om.

Spaanders | 10-05-22 | 15:16

E-bikes zijn voor watjes en voor ouden-van-dagen.

Après toi | 10-05-22 | 15:16

"Je hoort ze niet aankomen, ze gaan tyfus hard,"
plus:
"Ze worden bereden door bejaarden met het reactievermogen te vergelijken met een luiaard (maar dan erger)."

UpdateAvailable | 10-05-22 | 15:15 | 1

Ik zie genoeg jeugd op die Emma fietsen.
Ouderen hebben meer fysieke klachten dus daar heb ik wel begrip voor.

pejoar | 10-05-22 | 15:18

Oké, oké, ik verstop de oplader van haar vibrator en ik ga me wel weer met 't mes scheren en de elektrische tandenborstel ook naar 't schroot.

pa_niek | 10-05-22 | 15:15

E-bikers zijn de nieuwe Joden.

Dickie1908 | 10-05-22 | 15:15 | 1

Inductiekamers?

skoftig | 10-05-22 | 15:20

Het is ook te dwaas voor woorden dat als je jong en gezond bent je op een batterij-fiets moet rijden. En dan denken dat ze goed zijn voor het milieu of zo?

misty pain | 10-05-22 | 15:14 | 2

Ja, plus al die 16(?)-jarigen die op hun scooter de blits moeten maken.

UpdateAvailable | 10-05-22 | 15:16

Dat lijken ze bij bijvoorbeeld PostNL inderdaad wel te denken. Daar staan vol op die elektrische bakfietsen groene boompjes en teksten als "think green". Dat dat in het geval van fietsen dus juist net niet het geval is is secundair. Het gaat om de deugende uitstraling.

R.F.Pickering | 10-05-22 | 15:27

Ik heb ook een ereader, komt wel dichtbij zo.

thanseeuwen | 10-05-22 | 15:13

tja eerst moet iedereen uit de auto , op de fiets , eindelijk ben ik zo ver,en met mij toch wel velen , moet ik me schamen , hoe dan ?

pipokoeie | 10-05-22 | 15:12

Ik vind dat electrische fietsen achterop de bagagedrager een stok met daar bovenop een oranje vlaggetje moeten hebben om zich kenbaar te maken als fietser met onvoorspelbare snelheid. Verder mag iedereen van mij zo electrisch fietsen als ie maar wil.

Leptob | 10-05-22 | 15:12 | 1

Tja, daar heb je wat aan als ze achter je rijden.

pa_niek | 10-05-22 | 15:16

Waar ik mij echt aan stoor zijn de 18 minners die tegenwoordig al een elektrische fiets hebben als ze 25 km per dag moeten fietsen voor school. Kom op zeg, waarom laat je dit als ouder toe? Maar dan wel 3 keer per week een avondje sporten want dat is gezond.

Brabeaulander | 10-05-22 | 15:12 | 2

Maar er is altijd de overtreffende trap van krankzinnigheid (gaat tegenwoordig snel) en dat zijn 12-jarigen -vaak van allochtonische persuasie- die op hun e-step de winkelcentra ed onveilig maken.

UpdateAvailable | 10-05-22 | 15:18

@Brabeaulander: En als ze dat ding dan een keer niet op tijd hebben opgeladen zuchten en steunen, dat ze zelf moeten trappen. Potsierlijke vertoning.

Lubbberrtt | 10-05-22 | 15:27

Men denkt niet aan alle kinderen die met hun kleine vingers de lithium bij elkaar hebben gepeuterd. Nee, men maakt zich liever druk of de e-bike en fietsoutfit van de partner wel matchende kleuren heeft en waarom fietsen met andere stellen die een ander merk rijden nooit dezelfde cadans oplevert. Zo irritant!

Deflatiemonster | 10-05-22 | 15:11 | 2

Die kleine kindertjes hebben decennia lang de kobalt bij elkaar geschraapt voor de superlegeringen van auto en scheepsdiesels en ook vliegtuig turbines en nu is het ineens een issue omdat er ook baterijen gemaakt worden .. ook al decennia lang voor audio foto video en personal care. wat een selectieve verontwaardiging.. trouwens de li ion accu kan binnenkort zonder deze metalen maar voor de raffinage katalysator van benzine en diesel en ook de legeringen van al die verbrandingsmotoren is het nog eindeloos nodig , dat je je daar nu eens druk over ging maken.. zo dat was even mijn ergernis..;)

Smoelensmid | 10-05-22 | 15:16

@Smoelensmid | 10-05-22 | 15:16: Ik blijf gewoon lekker thuis en ga genieten van mijn 50% slavenvrije chocolade reep. Dan kom ik die e-bike oudjes ook niet tegen.

Deflatiemonster | 10-05-22 | 15:23

Deze E-reader haat gaat wat te ver, beste Ronaldo.

Ananas Skaiwokker | 10-05-22 | 15:10

Nou fiets ik toch aardig hard, op mijn Gazelle Primeur, maar zo'n boomer op een electrische fiets kwam me gisteravond ook met een noodgang voorbijsuizen, en vloog vervolgens bijna uit de bocht toen hij linksaf sloeg. Krankzinnig.

Papa Jones | 10-05-22 | 15:10 | 4

@Papa Jones | 10-05-22 | 15:31: Die dingen gaan ong 30 km/uur.

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:34

Begrenzing op 25km per uur.
Die fatbikes met koters erop worden wel problematisch. Is meer een elektrische brommer. Geen helm op en sjezen a 30 of 40 km per uur, succes de rest van je leven kinders.

Okami | 10-05-22 | 19:29
▼ 1 antwoord verborgen

E-bikes zijn rascisme, asielanten kunnen zich zo'n ding helemaal niet veroorloven en de boze witte man doet daar helemaal niks aan.

dinges_123 | 10-05-22 | 15:09

Een half leeg theater verbruikt even veel energie als een vol theater. Als Erik Koletzki nou alleen de techniek verzorgt voor volle zalen bespaart ook hij een hoop energie. Theaterschaamte.

BrutusBosch | 10-05-22 | 15:09

Heb VanMoof. NRC? Nee.
Voor dat laatste schaam ik me heel erg. Telt dat ook, NRC-schaamte?

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:09 | 3

Je klinkt als een zware roker.

Après toi | 10-05-22 | 15:23

@Après toi | 10-05-22 | 15:23: Ben coke-snuiver. Is dat o.k.?

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:29

E-bikes die rijden zonder te trappen moet gewoon op gehandhaafd worden, dat zijn geen traphulpen meer maar volwaardige elektrische scooters. Zonder verzekering of rijbewijs lachend een snorfiets inhalen...

redthehaghue | 10-05-22 | 15:09 | 2

Net als racefietsers. Verbieden!!

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:10

@Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:10: Ik heb een racefiets maar ik ben geen racefietser. Dat ding is heerlijk om van A naar B te gaan met een minimale inspanning.

Brabeaulander | 10-05-22 | 15:16

Wat kost de productie en vervoer van die fietsaccu's en motortjes en zo eigenlijk aan extra energie t.o.v. een spierfiets.

AdvocatusDiaboli | 10-05-22 | 15:08

Je kunt beter een elektrische scooter aanschaffen. De lichaamsbeweging op zo'n e-bike stelt weinig voor en ze zijn relatief duur.

lekgoot | 10-05-22 | 15:08 | 1

Lol, elektrische scooter.

VoltaireJohn | 10-05-22 | 15:13

Volgende week: air-conditioners.

halfvolle glas | 10-05-22 | 15:08 | 2

Sinds de aanschaf jaar of drie geleden, staat dat ding netjes in de kast..1 keer aangezet...

Hup milde zomer..!!

neonreclame | 10-05-22 | 15:12

En wat te denken van terrasverwarming?

Leeuwarder | 10-05-22 | 16:10

Ik vraag me ook af of er een correlatie is tussen het niet vaak gebruiken van je hersenen en obesitas, gezien de hersenen het orgaan zijn die het meeste energie verbruikt.

Neuth | 10-05-22 | 15:07

Altijd wat te zeiken..
Het is nooit goed!
Herkenbaar.

laurentius | 10-05-22 | 15:07

Erik is gek. Knettergek.

Lorejas | 10-05-22 | 15:07

Allemaal geen tv kijken, wat zou dat schelen?

AdvocatusDiaboli | 10-05-22 | 15:07

ik vind dat je pas een e-bike mag kopen als je minimaal 40 km per dag rijdt, of als je 65+ bent. Voor de rest is het inderdaad totaal onnodig om elektrisch te fietsen.

small_town_dude | 10-05-22 | 15:06

" van stroom kan voorzien als normale gezonde mensen weer gewoon zelf gaan trappen op hun fiets."
Aangenomen dat die mensen dan niet in de auto stappen.

AdvocatusDiaboli | 10-05-22 | 15:06 | 1

Juist. Nam vrijwel altijd de auto (1:10, diesel). Nu een 400 km op E-bike per maand.

Ichneumonidae | 10-05-22 | 15:21

Wat een onzin weer, ik laat wekelijks mijn auto staan en pak dan mijn (niet legale) speedpedelec om de 40km woon-werk te overbruggen.

flaskk2.0 | 10-05-22 | 15:06 | 5

Wat een jaloezie! komt het omdat jullie sochtends met de verpauperde lichamen in de file staan?

flaskk2.0 | 10-05-22 | 16:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een gezeur. Gaan de mensen eindelijk vrij bewegen, lekker de natuur in!! Als dat toch een stimulans is!? Niet iedereen heeft een topconditie, volgt een topdieet, heeft een bmi om een bmx te trappen. Leven en laten leven. Doe eens lief….

GoudenStrotje | 10-05-22 | 15:06 | 1

Maar dan wel netjes achter elkaar op het fietspad blijven en niet naast elkaar met die brede sturen en spiegeltjes.

Deflatiemonster | 10-05-22 | 15:27

Boomers op e-bikes met spiegels op het stuur zorgen over het algemeen wel voor enige agressie bij mij. Geen idee waarom, mensjes hebben niets fout gedaan.

Hunter S. Thompson | 10-05-22 | 15:06

Stella is bijna een anagram van Tesla.

Mr_Natural | 10-05-22 | 15:05

Nederland. Het land van onbegrensd zeiken op alles en iedereen. En ik doe er net zo hard aan mee.

halfvolle glas | 10-05-22 | 15:05

Ieder jaar komen er in Nederland ongeveer vijf Harlingens bij door alle vreugdevolle immigratie, misschien kan Erik een hek om Nederland plaatsen, en daar 5000 Volt op zetten.

Festen | 10-05-22 | 15:05

Veel e-bikers zouden zonder e-bike helemaal niet fietsen. Heeft die prul-opiniemakers al berekend wat die meetapparatuur in ziekenhuizen voor die patiënten aan stroom vreet?

Ome_BW | 10-05-22 | 15:04

Ja, en auto's zijn ook overdreven. Paard en wagen brengen je ook van a naar b. Elke autorijder is een Putin fan.

Montgomery Burns | 10-05-22 | 15:03

Ok wacht even, auto verbruikt en vervuild en kost, vervolgens ga je een elektronische fiets aanschaffen, is het nog niet goed?

VoltaireJohn | 10-05-22 | 15:03

licht dus....

crk | 10-05-22 | 15:02

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen