achtergrond

Geenstijl

NRC Opiniemaker: Tijd voor #e-bikeschaamte

'Harlingen zonder stroom vanwege e-bikes'

Toen ze voor de e-bikers kwamen, zei ik niets, want ik heb geen e-bike.

Laten we eerlijk zijn: iedereen die geen e-bike heeft, heeft een hekel aan iedereen die wel een e-bike heeft. Je hoort ze niet aankomen, ze gaan tyfus hard, Bastiaan Ragas maakt er reclame voor en het voelt gewoon heel erg aan als techniek die alles wat ooit mooi, echt, puur en waar was, aan het vernietigen is. 

Maar zelfs voor ons, als verklaarde e-bike sceptici, gaat deze frontale aanval op het de e-biker van 'theatertechnicus en fietsliefhebber' Erik Koletzki in NRC wel even een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven versnellingen te ver.  Met name gezonde mensen die op de e-bike stappen moeten het ontgelden bij Koletzki. "Veel jonge mensen op hippe Van Moofjes, handige Urban Arrows of, nog erger, ‘fatbikes’ die zonder te hoeven trappen door de stad jagen." De dehumanisering druipt van de pagina's. 

Na wat rekenwerk, dat wij niet gaan overdoen wegens geen zin, concludeert hij: "Het komt erop neer dat je een kleine provinciestad als Harlingen (15.800 inwoners) van stroom kan voorzien als normale gezonde mensen weer gewoon zelf gaan trappen op hun fiets." Om af te sluiten met een oproep tot de eindoplossing voor het e-bike vraagstuk: *"Dus beste e-biker, ga je heel snel diep schamen." *

Kijk*.* Wij zijn de laatsten om ervoor te pleiten dat de stroomvoorziening van een kleine provinciestad als Harlingen (15.800 inwoners) in gevaar komt. Maar we denken dat deze agressie beter besteed zou zijn aan mensen die de hele tijd het licht aan en uit knippen voor de grap (verbruikt evenveel stroom als het kleine provinciegehucht Elkenrade, 80 inwoners), e-reader readers (provinciedorp Brouwershaven, 1250 inwoners) en mensen die hun computer gebruiken om opiniestukken aan NRC Handelsblad te mailen om te klagen over hoeveel stroom e-bikes kosten (stroomverbruik onbekend). Mensen met een e-bike zijn ook mensen ja. Laten we dat, in deze tijden, juist nu, niet vergeten.

Een gezond e-bikebusje is geen onruststoker!

Een gezond e-bikebusje is geen onruststoker!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.