Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De mooiste beelden en een Gewichtige Nabeschouwing van de Biennale 2022

Fotorapportage na de breek!

Bovenstaand: een drone show van het Amsterdamse Studio DRIFT, genaamd Social Sacrifice, waarin drones in een 9e-eeuwse kerk de 'zwermdynamiek' van een opgejaagde vissenschool simuleren - video en foto's door Egle Pernare.

Het was u misschien niet ontgaan. De afgelopen drie dagverslagjes (1,2,3) vanaf de Biennale dienden natuurlijk vooral ter kwijtschrijving van het schuldgevoel van op de baas z’n tijd prosecco's lunchen tussen de paradijsvogels en tussen de topics door achter de art gf aan van paviljoen naar paviljoen draven. Een man wordt pas volwassen als een vrouw dat van hem vraagt, zeg maar.

Maar ondanks dat we het gebeuren met een knipoog versloegen, valt er misschien uiteindelijk toch ook wel iets werkelijks over te zeggen.

Want het is maar al te makkelijk, soms terecht - en nog zelden echt grappig - de moderne kunstwereld vanuit een soort eigen cynische saaiheid weg te wuiven. Maar, zoals een filosoof (Jan Roos) ooit zei: cynisme is een handrem op het leven.

We hebben een hoop gezien. En wat we toch vooral zagen waren mensen die in al hun feilbaarheid een poging deden tot iets meer dan er al was. Een mistig fragment uit een (dag)droom proberen te vereeuwigen, dat moet je maar durven, en kunnen. Maar wat was die droom eigenlijk, en wie zegt eigenlijk dat deze de artiest toebehoorde? Misschien was-ie wel evenzeer van u.

Er is een scene uit The Devil Wears Prada die we drie levens geleden voor het eerst en laatst zagen, maar ons altijd bij is gebleven. Kern van die scene: het ontgaat de cynicus hoezeer het alledaagse pas alledaags werd nadat een artistieke voorhoede het ooit op bevreemdende feestjes over een bepaalde drempel tilde.

Wat u verder van die esthetiek vindt is natuurlijk een andere vraag, maar wat die voorhoede doet is uiteindelijk niet onbelangrijk, hoe onbelangrijk we het soms graag ook zouden vinden. Het heeft meer met u te maken dan u misschien denkt.

Satori

Dan nog iets dat we ondervonden. In spiritualiteit (dat woord is slechts zo vies als u het zelf wilt maken) is er soms aandacht voor een bepaald moment: Als u iets voor het allereerst waarneemt is er een heel korte tijd dat uw waarneming geschiedt voordat uw denkende brein hierin een rol speelt.

Uw denkende brein is de bron is van al uw psychische leed. Immers, alleen uw denkende brein bestaat in de tijd, d.w.z. het gaat gebukt onder het verleden en is tegelijkertijd angstig voor de toekomst, waarin het een verkrampte hoop op verlossing heeft. 

Zo’n kort moment van onverstoorde zintuigelijke verwondering heeft een niet onbelangrijk plekje binnen spiritualiteit, omdat u daarmee namelijk eventjes buiten de tijd, en daarmee buiten uw lijden treedt.

Nu zijn zulke momenten voor ondergetekende bijzonder schaars en altijd te kort. Maar het werd de afgelopen drie dagen toch aanzienlijk vaker ervaren dan tijdens de dagelijkse tosti salami op kantoor - al is het daarbij wel elke keer weer een zintuigelijke verwondering hoezeer je wenkbrauwen daarvan gaan zweten.

Hetzelfde statusspel, andere taal en jasjes

Het was de eerste keer dat we ons zo lang onder de kunstlieden begaven, en wat blijkt? Het zijn net mensen. 

Het mooie van de kunstwereld is dat deze enerzijds op het archaïsche af hiërarchisch en geïnstitutionaliseerd is, terwijl het zich anderzijds profileert als de voorhoede van vooruitgang.

We kennen die wereld nog onvoldoende, maar intuïtief voelt de internationale kunstwereld een beetje als de rooms-katholieke kerk. Assistenten, curatoren, museum/expositiedirecteurs en sponsoren als diakens, priesters, bisschoppen en kardinalen, maar dan zonder paus aan het hoofd. 

Maar waar de kerk handelt in orthopraxie, aflaten, deugden, verboden en de vertaling en duiding van gods woord, is het veel minder duidelijk wat de kunstkerk nu eigenlijk verkoopt.

Dat weet de kunstkerk zelf eigenlijk ook niet zo goed, en kunstenaars zelf misschien wel nog minder. En daar lag zichtbaar de uitdaging voor een aantal kunstenaars die iets hoger in de boom zaten: hoe creëer en behoud je een aantrekkelijk en nonchalant-gewichtig persona, terwijl je zelf eigenlijk ook niet weet waarom je werk belangrijk is, en al helemaal niet waarom anderen het ook belangrijk lijken te vinden.

Soms voelde het alsof kunstenaars vooral hun eigen artistieke persona verkochten, en de kwaliteit van hun werk vervolgens afgemeten werd aan hoe interessant en kleurrijk hun persona bevonden werd. Personage eerst, het werk daarna.

Het is aan kunstenaars en overige kunstprofessionals zich in dit krachtenveld naar boven te werken. En dat krachtenveld is een héél steile piramide waar life at the bottom meestal neerkomt op een verdrukkingsdood, en waar er bijzonder weinig middle ground is voordat je een top bereikt die even eenzaam als onzeker is.

En toch, temidden van al die nieuw-kerkelijke rariteiten, het gefranjeerde statusspel, de gunstenhandel en ideologie, weten die mafkezen het onderstaande neer te zetten.

Fantastisch mooi

Een beetje dat wezen uit Annihilation

Ook al een beetje Annihilation!

Dit is toch mooi man (vrouw links op bed is geen pop, maar echte stilzitter)

uit 't leven gegrepen

you've got a friend

Predator boots

Deze Deense meesterwerken

Korea-Zuid

out of my league

Dit heerlijke indoor mosveldd

deze prins

PICDUMP

Wat een stad he

ontbijt

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
BridgetOlijslager | 24-04-22 | 23:45

Leuk verslag! Alleen, ik weet dat vrouwen altijd ondervertegenwoordigd waren, en dat is ook niet oke, en daar moet ook wat aan gedaan worden. Maar nu een Biennale met vrijwel alleen maar vrouwen in de hoofdtentoonstelling, ik weet het niet. Ik heb niks tegen vrouwen hoor, ook niet als ze kunst maken, ik vind ze zelfs wel leuk, maar ik vind ze wat kunst maken betreft ook niet veel anders dan mannen. Het is nu een politieke keuze. Niet een keuze voor het beste werk, maar een keuze voor werk waarvan de maker het juiste geslachtsdeel heeft. Maar goed, dat is de straf voor eeuwen de baas spelen.
Wat me nog wel dan van het hart moet is dat alle kunst nu zo politiek moet zijn. De droom, de fantasie, het individuele, de eenzaamheid, het is er even niet. De kunst van nu is puur keihard realisme wat de klok slaat. Over tien jaar begrijpen we er niks meer van omdat er dan weer heel andere dingen in de krant staan.
Zo ook de komende Documenta, waar Geen Stijl dan ook naartoe moet. Al is Kassel in de regen 1000 keer treuriger dan Venetie in de regen. Maar ik bedoel, op die Documenta is nu de discussie over antisemitisme opgelaaid. De curatoren zouden antisemitisch zijn omdat Israelische kunstenaars geboycot worden. Tenminste, dat moeten de curatoren wel, omdat anders bepaalde Palestijnse kunstenaars niet komen. Als ze Israelische kunstenaars uitnodigen. En nu wil de organisatie daar niet over praten, en er geen uitspraak over doen, omdat eigenlijk alles wat ze erover kunnen zeggen verkeerd is. Goed, lang verhaal kort, het is me wat.

jan cioran | 24-04-22 | 23:28 | 1

Dat gender- en identiteitsgeneuzel gaat nergens over. Hoezo eeuwenlang de baas spelen? Tot 100 jaar geleden ging iedereen gewoon dood, tenzij je samenwerkte. Daarbij ging het niet om geslacht, maar of capaciteiten. En waarom zou iemand gestraft moeten worden voor iets wat zijn voorouders gedaan zouden hebben? De stelling van de curatoren lijkt me prima, gegeven de omstandigheden. Als de Pallies prut produceren hoeven ze niet te komen en verder staat het elke organisatie vrij iedereen uit te nodigen die ze willen.

Frau Merkel | 25-04-22 | 01:17

Het deel over spiritualiteit klopt niet helemaal. Het brein denkt altijd. Een brein verwerkt ongeveer 5000 impulsen per seconde, maar kan er slechts 10 per seconde bewust waarnemen. Er gaat een heel filterwerk aan vooraf en uiteindelijk beslist een systeem wat aan het bewustzijn wordt aangeboden. Het bewustzijn kan niet zonder het onderbewustzijn en het onderbewustzijn kan niet zonder het lichaam, het contactmedium met de fysieke wereld. Nu is de vraag wat er met de niet-fysieke deel gebeurd. Het bewustzijn, gerichte aandacht, kan fysieke processen sturen: het quantum zeno effect.
Het verbinden van tijd, herinneringen en referenties met de impulsen gebeurt voordat de impulsen het bij het taalcentrum, voorin de hersenen, aankomt. Pas als het met tijd verbonden is kan het uitgesproken worden.
Dit is fraai te zien bij een trauma, PTSS. Een trauma is opgeslagen in het lichaam en is altijd nu, het is groot en levensbedreigend. Pas als er tijd aan verbonden wordt en de bevroren toestand langzaam aan het bewustzijn aangeboden wordt (Feldenkrais, EMDR, Somatic-Experience, etc) kan de verwerking op gang komen en kan er uiting aan gegeven worden via spraak. Soms kan het daarmee gelijk opgelost zijn, maar dat komt op het soort trauma aan.

Frau Merkel | 24-04-22 | 23:13

".. is het veel minder duidelijk wat de kunstkerk nu eigenlijk verkoopt.
Dat weet de kunstkerk zelf eigenlijk ook niet zo goed, en kunstenaars zelf misschien wel nog minder."

Eigendunk vooral. En een, vooral financiële, positie willen bereiken of behouden.

"Personage eerst, het werk daarna."

Na enige jaren bivakkeren in de kunst- en cultuurwereld is dat waar het op neer komt inderdaad.

Gelukkig is dat "Fantastisch mooi" inderdaad bijzonder fraai!
En een bijzondere, mooie stad; ja.

Tierelier | 24-04-22 | 23:08 | 1

De kunstwereld verkoopt een mooi verhaal met een kunstwerk erbij. Precies wat je zegt: personage eerst, het werk daarna. Heel mooi samengevat.

Kunst is voor mij iets dat op zichzelf kan staan, het verhaal kan het begrip ervan verdiepen en de waardering ervan vergroten, maar ook zonder dat verhaal is er sprake van enige emotie bij het aanschouwen van de kunst. Het werk is te waarderen zonder dat je het verhaal van de kunstenaar kent. Veel moderne rommelkunst kan echter niet zonder dat verhaal, en/of probeert die emotie op te wekken met goedkoop effectbejag: ongemak, walging, afkeer. Ja, ook echte kunst wekt soms zulke gevoelens op, maar subtieler: meestal weet je eigenlijk niet eens waarom je die dingen voelt.

Muxje | 24-04-22 | 23:55

De Deense Meesterwerken zijn van een andere orde: zij laten het wereldbeeld van nu zien, de vervlogen hoop op alles, de historie die haar belofte op betere tijden nog een warm hart toedroeg maar enkel nog rest de as van de slagvelden der realiteit in het hier en nu: leeg, betekenisloos, volgepropt met woorden die enkel de tongen des leugens voortbrengen dag in, dag uit en een oh zo waar beeld van de toekomst scheppend. Het Grote Niets gevangen in leegheid met een onhoorbare echo vanuit de belofte van ooit. Voor mij is 'We Walked This Earth' de beste in langere tijd gezien. Als mannequins op rode pumps hip en wulps lopend op de rode loper van de slagvelden der hoop. Naast hen liggend als enige toeschouwers, de rottende lijken van het Nu.

IdeasAreBulletproof | 24-04-22 | 23:03 | 1

Volledig mee eens.

Frau Merkel | 24-04-22 | 23:15
-weggejorist-
KezbanNieuwlaat | 24-04-22 | 23:02

Het grootste deel van wat hier afgebeeld is, is daadwerkelijk kunst. Het toont vakmanschap, geduld en overwegingen. Het gros van de kunst is echter de onderlaag op de weg van verdrukking naar de vergetelheid. Ik was ooit op een tentoonstelling van een kunst academie in het oosten des lands. Daar stond me toch een partij rotzooi met een hoop poeha onder de verlichting. Op de Goud-en-zilversmedenschool in Schoonhoven waren ontzettend mooie dingen te zien. Een zittende poes van 40 centimeter hoog, gedreven uit een enkele plaat, filigraan van het fijnste. Stuk voor stuk vakwerk.
Voor elk van die dingen is oefening, meesterschap, tijd en geduld nodig. En dan het gouden moment een ingeving te krijgen en die uit te werken. Als je dan klaar bent heb je eer van je werk en is er geen discussie over of het wel of geen kunst is.

Frau Merkel | 24-04-22 | 23:02 | 1

Alleen is niets zo vervelend als opmerkingen of beoordeling te krijgen van mensen die zelf niets kunnen, het niet kunnen beoordelen, maar wel menen hun oprispingen wereldkundig te moeten maken. Die zie je toch ook wel op de foto's.

Frau Merkel | 24-04-22 | 23:03

Mondriaan is jaren bezig geweest met het vinden van de juiste vlakverhoudingen en kwam zo onder andere tot de Victory Boogie Woogie, het schilderij dat Den Haag voor veel te veel geld tijdens een zomervakantie bij elkaar rotzooide. Na een beetje ophef verdween dit in de doofpot. Saillant is dat het schilderij niet af is en nog vol met plakband van de kunstenaar zit. Hij vertikte het om een liniaal te gebruiken en deed alles moeizaam op het oog. Ook toen bleek dat zijn schilderijen de Gulden Snede benaderden ging hij door. Als hij zijn zakjapanner had gebruikt had hij de verhoudingen zo uit kunnen rekenen en was hij zo klaar geweest. Ik heb dat ooit in een verslag op de uni geschreven, niet geheel tot genoegen van de betreffende docent. Maar het was wel leuk!

Frau Merkel | 24-04-22 | 22:55

''De filosooof Jan Roos''..... Godsamme zeg, ik kom niet meer bij hier.

Keyboardspeler | 24-04-22 | 22:54

Nou voel ik me wel een echte cultuurbarbaar met mijn Boeddha op canvas tegen de muur. Maar ik kan er niks aan doen, vind de uitstraling en de kleuren erg mooi. En daar gaat het om.
i.imgur.com/GN9qWaZ.jpg

Kameraansteker | 24-04-22 | 22:53 | 1

Is ook mooi!

Spartacus | 25-04-22 | 08:10

Ooit geleerd op school: "kunst is het scheppen van een nieuwe, een hogere werkelijkheid die ons verrukt en die blijvende waarde bezit."
Als ik door onze tuin loop en een hommel zijn best zie doen om uit een bloemetje zijn maaltje te verzamelen, dan komt deze zin steeds weer op in mijn hoofd. De natuur is kunst in optima forma.

rijfkoek | 24-04-22 | 22:46

Mooi zeg, zo'n bi-anale tentoonstelling.
Kost wat, maar dan heb je ook niks.
Er is blijkbaar ook een Belgisch paviljoen waarin je filmpjes kan bekijken uit Irak en Mexico. Wafels, chocolade, bier en frieten ontbreken. Ik denk dat we onszelf niet erg populair gaan maken.

Nonkel Frituur | 24-04-22 | 22:36

Bij Picasso ben ik al afgehaakt. van Gogh en Monet en Haagse School daar is niks mis mee, fauvisme gaat ook nog wel, van Dongen, en Warhol en Roy Liechtenstein zijn wel grappig en maar vanaf Picasso is het een treurspel maar ja daar klaagde Gerard Reve al over en zie nu het wordt alleen maar erger.

AlexanderVissers | 24-04-22 | 22:31

Ja de typhus! Un beetje al die plaatjes te "save assen" om mee te willen doen met die nft hype..
Geen zin in.

MondKapper | 24-04-22 | 22:20

Nou, er zitten aardig wat pareltjes tussen. Zit me echt te vergapen hier. Wat een avontuur Spartacus, leuk zeg.

Kameraansteker | 24-04-22 | 22:15 | 2

jammer, altijd die spartakus of een ander griekse held erbij halen, dat waren fictie voor de grieken omdat ze een verklaring gaven voor iets wat was gebeurd, ze wisten niet beter; bv; een aardbeving etc. beetje bijbel verhalen horen, fantasieboek indertijd, zoals suske en wiske, nu ff 2022 boys

skylos | 24-04-22 | 22:26

@skylos | 24-04-22 | 22:26:
Besef je wie het topic heeft geschreven?
En het zijn niet allemaal Griekse helden. Je hebt ook Struikrover, Mosterd of een Pritt Stift bijv.

Kameraansteker | 24-04-22 | 22:32

Jeroen van Merwijk (RIP 2021)
Legt Het Nog één Keer Uit
www,youtube,com/watch?v=FU6SLfaFudw

Ik liep laatst over straat en ik zag een ding staan
Het was een ding met iets daaraan en daar dan van die dingen aan

Ik zag een eindje verder weer een ding staan
Het was een ding, daar hing iets aan, daar hingen dan weer dingen aan

Waarom zijn al die dingen daar ineens maar neergezet?
Is er een dingenmotie aangenomen, of een dingenwet?
Dat in elke straat en elke laan voortaan een soort van ding moet staan
Ik liep laatst over straat en ik zag een ding staan

Toen kwam ik in mijn straat en ik zag geen ding staan!
Nergens een ding, met niets daaraan, laat staan met daar weer dingen aan

Ik dacht: d'r moet bij mij op straat zo'n ding staan
Desnoods een ding met niets eraan, of met misschien één ding eraan!
Dat maakt niet uit, ik vind d'r moet bij mij zo'n ding staan!

Ik schreef een brief: d'r moet bij mij zo'n ding staan!
Het liefst een ding met iets daaraan en daar dan van die dingen aan
Ik vind d'r moet bij mij op straat een soort van ding staan!

Er kwam een man die zei: U hebt geen ding staan!
Daar hoort een ding bij u te staan met daar dan van die dingen aan
U heeft zeer onterecht bij u op straat geen ding staan

Ze kwamen even later met een ding aan
Het was een ding met iets daaraan en daar dan van die dingen aan

Nu heb ik ook sinds kort op straat een ding staan
Het is een ding met iets daaraan en daar dan van die dingen aan
Goddank heb ik op straat nu ook een ding staan

AdvocatusDiaboli | 24-04-22 | 22:12 | 3

Bij mij in de straat staat ook geen ding met iets daaraan en daar dan van die dingen aan. Nou wil ik ook een ding met iets daaraan en daar dan van die dingen aan.

Kameraansteker | 24-04-22 | 22:18

wat is ding? moet denken aan een bepaald liedje

skylos | 24-04-22 | 22:28

@skylos | 24-04-22 | 22:28:
Nou zo'n ding weet je wel. Met iets daaraan en daar dan van die dingen aan. Weet je wel die, die je in heel veel straten ziet. Of op rotondes. Zo'n ding.

Kameraansteker | 24-04-22 | 22:31

Overigens @Spartacus, wat je ook denkt van die woke nonsens daar, bedankt voor de reportage. Ben blij dat die nonsens mij bespaart is gebleven. "Someone has to be the canary in the coal mine" en ik mag aannemen dat het eten en vooral drinken niet slecht was.

Basil Fawlty | 24-04-22 | 22:12

Die onderste foto, een lukrake verzameling ingrediënten, inclusief verkoolde, en hoe dat dan heet op de menukaart. Specialiteit van het huis? Omakase, maar dan als je te lui bent voor meerdere gangen?

Hetkanverkeren | 24-04-22 | 22:12

Ik vind dit mega kut. Mensen in mijn vriendenkring deden dit. Beetje steun trekken d.m.v. WIA en dan rotzooi maken met een heel vaag verhaal erbij. Dat vage verhaal is het belangrijkst. Je kan letterlijk jezelf douchen met je eigen zeik en een super vaag verhaal er aan hangen en zodoende met complimenten bedolven worden.

kleybeuker | 24-04-22 | 22:08

Ziet er wel goed uit, ook maar eens heen gaan. Ben altijd wel in voor kunst.

rifraf | 24-04-22 | 22:08

Ja leuk zo een weekend. Nog een beetje champagne gedronken en in te hippe barretjes gehangen? Door gegaan in een morsige disco met de kunstmeisjes , dirty martini drinkend, waar de lokale Joost van Bellen draait terwijl er soft core pornovideo op de muren wordt geprojecteerd. Dansen in de stroboscoop. Om met die aardige meisjes van de Portugese delegatie te stranden in een rooftop hotelbar bubbelbad. Beetje jou kunstje vertonen in haar hotelkamer?

P-unit | 24-04-22 | 21:54

Venetie, in 1950 175.000 inwoners, thans minder dan 50.000. Stad volledig kapot gemaakt door, vooral dagtoerisme (die weinig tot niks opbrengen) en ze hebben het volledig aan zichzelf te wijten.
"Ook in Venetië wil men van een bepaald soort toerist af. Maar lukt ze dat ook?"
www.parool.nl/wereld/ook-in-venetie-w...

Basil Fawlty | 24-04-22 | 21:52 | 3

Die stad is niet normaal te behouden. geld voor veel middeleeuwse centra, het onderhouden van dit soort huizen is voor een normaal mens amper te betalen dus word het restaurant, hotel of wat anders.

miko | 24-04-22 | 21:59

Ik denk dat door die tweejaarlijkse kunstexpositie ook veel inwoners op de vlucht zijn geslagen.

keestelpro | 24-04-22 | 22:01

@miko | 24-04-22 | 21:59:
En ook dat gekloot met die getijde dam ivm dichtlslibben etc. Echt. het is op z'n Italiaans. Mijn huurbaas komt uit Venetie en als je die verhalen hoort. Hij wilde allerlei dingen ondernemen om de stad leefbaar te houden maar werd steeds tegengewerkt, niet door de mafia maar door de politiek. Hij is naar hier in Lugano verhuist want hij had er geen zin meer in. Familie die al sinds de 16e eeuw Venetiaans was.

Basil Fawlty | 24-04-22 | 22:05

Leuk, die eerste creatie is een 3D-print uit Skyrim meen ik.

funda | 24-04-22 | 21:51

Interpretatieve kunst

Dan toch liever Rembrandt, van Gogh of, doe eens gek, Gustav Klimt. Ik kijk liever naar iets, waarvan ik geen hoofdpijn krijg.

Frau_Ferkel | 24-04-22 | 21:48 | 1

Moeten het perse mooie aangename plaatjes zijn?

AdvocatusDiaboli | 24-04-22 | 22:21

Venetie is een beleving.

RickyLaRue | 24-04-22 | 21:43 | 3

Een prachtige stad. Een schril contract met de expositie dus.

keestelpro | 24-04-22 | 21:47

doet me denken aan dat de sisters of mercy speelde `joliene` hahahaha wat een elende en hel voor deze mensen die `t serieus neemt, tjonge jonge, geef mij griekse joghurt of zie iets, trek `n luier aan pipoos

skylos | 24-04-22 | 21:49

De onderste foto wint.

keestelpro | 24-04-22 | 21:43 | 3

Voor mij de voorlaatste foto.

RickyLaRue | 24-04-22 | 21:44

@RickyLaRue | 24-04-22 | 21:44:
In schil contrast met de bagger die ten toon gesteld werd in de expositie.
De moderne kunstenaar weet niet meer wat schoonheid is.

keestelpro | 24-04-22 | 21:48

Mooi, inderdaad.

ademende aarde | 24-04-22 | 21:42

Ik zie er twee die zo door Gerald Scarfe gemaakt zouden kunnen zijn.

mkm.nl | 24-04-22 | 21:41

Ben je daar geweest? Lijkt me leuk!
Ik mis wel Rapalje in de line-up.
rapalje.com/nl/agenda/

keestelpro | 24-04-22 | 21:46

@keestelpro | 24-04-22 | 21:46: Mijn zoon is er vandaag geweest. Enkele jaren geleden ben ik er geweest, dat was in Meersen, volgens mij hetzelfde kasteel. Echt gezellig.

TonAlias | 24-04-22 | 21:48

Krijg er een beetje een Gotham parade gevoel bij, het publiek vergaapt zich vrolijk aan het spectakel, tot alle drones zich plots op het publiek storten en allemaal explosieven ingebouwd blijken te hebben.

nsfl | 24-04-22 | 21:55

Lampjes die in de lucht een plaatje maken met stipjes.
Het is een soort spiegeltjes-kraaltjes en een technisch ding maar veel valt er toch niet aan te beleven.
Vuurwerk heeft meer beweging en energie. En een film is het ook niet.

AdvocatusDiaboli | 24-04-22 | 22:26

@AdvocatusDiaboli
Analoog > digitaal, any time.

nsfl | 25-04-22 | 07:12

Waarschuwing!!!
Niet op de leesverder klikken want dan ben je over 11 jaar nóg naar beneden aan het scrollen.

zetje01 | 24-04-22 | 21:34

Doe mij maar een fietsstuur aan de muur of een pisbak.

eerstneukendanpraten | 24-04-22 | 21:33 | 2

De subsidie spat ervan af.

JohnLocke | 24-04-22 | 21:33

Kleine kleuters maken kleine knutsels.
Grote kleuters maken grote knutsels.
Er zit een enkel briljantje tussen maar de meeste voorwerpen zijn vooral prutsels.
Daar wil je als echte kunstenaar niet tussen exposeren.

keestelpro | 24-04-22 | 21:33

Mooi verslag.

VP732 | 24-04-22 | 21:32

Echte kunst man! Van Gogh en Dali hebben 't nakijken. Subliem, art nouveau ii. Jan Wolkers zou keijaloers zijn, valt hierbij in het niet, en die klojo kunstenaar van die film Turks Fruit zou werkeloos zijn. Herman Broid zou van het padje gaan hiervan.

VolgendjaarkrygikAOW | 24-04-22 | 21:27 | 2

Zeg eens, welke kunstenaar vind jij dan de moeite??

miko | 24-04-22 | 21:43

Dat was het dus vroeger op de Kamasutrabeurs.

Satori. Le petit mort.

Hetkanverkeren | 24-04-22 | 21:27 | 1

Welterusten!

Wijze uit het Oosten | 25-04-22 | 00:45

Een snoeiharde kunstcriticus, mijn jongste zoon, zei eens dat kunst pas kunst is als je creatief iets kan wat bijna niemand kan. Zo niet dan duidt hij je als klunsenaar.

Nuuk | 24-04-22 | 21:26

Vanuit originaliteit beredeneerd moet kunst steeds slechter worden.

Neuth | 24-04-22 | 21:22

Interessant, mooie ervaring. Misschien een volgende keer toch maar eens mijn snufferd laten zien daar.

Graaisnaaiert | 24-04-22 | 21:16

Nou, het is niet echt hetzelfde als Impressionisme, Jugendstil of Art Nouveau hè?

MickeyGouda | 24-04-22 | 21:09 | 5

@miko | 24-04-22 | 21:13:
Je hebt uiteraard gelijk. Art deco dan. *met gesloten tandengrijns*

MickeyGouda | 24-04-22 | 21:22

Ach so... hebben we vandaag Hundertwasser de revue al laten passeren? ('Rechte lijnen zijn man-made; in de natuur komen zij niet voor, behalve misschien de horizon; en zelfs daarvan weten we dat het een kromming is...')

'Organisch slapen' is wat ik nu ga doen, Mrs. M. En misschien doe ik daarbij en passant nog wat impressionistische indrukken op...

See you in the Morning!

Yrrab | 24-04-22 | 21:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Linkse hobbies.
Naja, sommige dingen zijn wel geinig, dat hoeft na de show niet gelijk bij het vuil.

elfenstein | 24-04-22 | 21:09 | 1

Bij rechts houden ons alleen bezig in handel in kunst.

AdvocatusDiaboli | 24-04-22 | 21:31

Wie is toch die struikrover...

neonreclame | 24-04-22 | 21:08 | 1

Dat is Dick Turpin, die was net zo groot als de struikjes...

Annie MG 42 | 24-04-22 | 21:54

Basil, dit woke rechts extremisme en islamisme ondermijnen liberale-democratie van oud AEL leider…

davidhasseltoff | 24-04-22 | 21:08 | 3

@Basil Fawlty | 24-04-22 | 22:00: thank you my man ;)

davidhasseltoff | 24-04-22 | 22:09

Ehm. Ja. Nee. Ok. Even geen mening.

Lorejas | 24-04-22 | 21:08

ja he

Spartacus | 24-04-22 | 21:23

Ja, precies daar deed het mij ook aan denken. Dali in 3D.

Kameraansteker | 24-04-22 | 22:12

Ik heb de items inzake dit ff snel gescrolled. Waar gaat dit in hemelsnaam over? Moet ik dit lezen om morgen in/bij de koffiehoek mee te kunnen praten?

RGV42 | 24-04-22 | 21:05

Nou lijkt mij die droneshow best wel bijzonder om in het echt bij te zijn, mee te maken. 3D. Echt wel. Maar ik vind het geen kunst. Soms vind ik kunst best mooi maar kunst wordt teveel tot kunst verheven ofzo.

Leptob | 24-04-22 | 21:02 | 1

Die droneshows houden je zintuigen wel bezig, maar verder gebeurt er inderdaad niet veel.

AdvocatusDiaboli | 24-04-22 | 21:33

Wat een leuke... uh, dingessen.

UnderTheDevil | 24-04-22 | 21:00

"Dit is toch mooi man"
Ja die met dat bed is inderdaad mooi.

Duwbak_Linda | 24-04-22 | 20:57 | 2

Die vrouw die je links op bed ziet zitten is dus een echte dame, geen pop. Zat uren stil.

Spartacus | 24-04-22 | 21:07

Doe mij maar iets antieks. Al die moderne rommel.

Hadena | 24-04-22 | 20:56 | 1

Je breekt je nek tegenwoordig over 'kunst'.
Ik was laatst in het plantsoen hier in het centrum, stond dat ook helemaal vol met allemaal van die troep die je ook op een vuilnisbelt vindt. En zo gepolitiseerd als de pest: het obligate zwemvest, het obligate object van afval, het obligate gender-object, de cyborg/bionische mens... Allemaal zo vaak al eerder gedaan...
Rond de tijd van de millennium-wisseling wou een of andere gek 2000 objecten hier in een mooi natuurgebied plaatsen waar mensen komen om te genieten van de planten, dieren en de rust.
Zogenaamde 'kunst' in de openbare ruimte is vaak regelrechte terreur van talentloze prutsers!

Aristotalloss | 24-04-22 | 22:59

Dit moet een expositie zijn met de grootste Co2 voetafdruk ooit

YoMoms | 24-04-22 | 20:54

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl