Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Emigreren is Vooruitzien — Andalusië: heet, lekker goedkoop en snel naar de cojones

Even weg van het Safari-pad een uitstapje naar andere oorden. Denkt u wel eens aan migratie? Onze huiswijndrinkende wereldreiziger denkt met u mee!

Toen ik besloot om na zes tropenjaren in Paraguay en Brazilië terug te keren naar het Avondland, deed ik eerst grondig onderzoek naar Zuid-Europese landen die in aanmerking kwam voor remigratie. Ik kwam met vijf honden, dat maakte het een extra uitdaging. De smerige roddel dat ik de poepertjes van mijn beessies vol had gepropt met coke, is overigens in de wereld geholpen door Volkskrant-columnisten die mij het licht in de ogen niet gunden (eentje lijkt op Bessie Turf, de andere op Mr. Ed, meer wil ik er niet over kwijt). 

Kinnesinne en broodnijd zijn immers de kurk waar literair Nederland op drijft. Dat bleek tijdens het Boekenbal waar de eregasten, influencer Bas Smit en zijn geweldige vrouw Nicolette van Dam, op de rode loper werden weggehoond door gevestigde schrijvers als Jan Mulder, Freek de Jonge en Kluun.

Pero bueno. Het werd uiteindelijk de Algarve, met Andalusië als goede tweede. Ik kom vaak in Andalusië (op een half uur rijden van mijn Villa Vischlugt) en het huren of kopen van een huis is daar inmiddels veel makkelijker en goedkoper dan in Portugal. Bovendien zijn de kosten van levensonderhoud (en vooral  diesel, elektriciteit, benzine en butaangas) een stuk lager in Andalusië.  

Ik ken de Costa del Sol en de Costa de la Luz op mijn duimpje, zeker na de bestseller Costa del Coke die ik samen met mijn maatje Ivo Teulings schreef. Teulings woont in het geweldige Málaga, daar kom ik zo op terug. Ik ben gek op Spanje maar altijd weer dolblij als ik over de Guadiana-brug terug zoef naar de Algarve. Eindelijk geen prikkels meer! In Andalusië is het alle dagen feest, het barst er van de lekkere wijven (en kerels, als je er van houdt), en het lijkt wel of de Spanjolen alleen maar slapen na het middagmaal. Als ik daar was gaan wonen, was ik nu dood en dat zeg ik niet om een soort goedkope versie van Rimbaud uit te hangen. 

Ik heb een paar keer overwinterd in Benidorm en daar begint het eerste happy hour al om 9 uur ‘s morgens. Op elk moment van de dag is het ergens in die stad happy hour. Iedere Nederlandse vent met overgewicht  en een minderwaardigheidscomplex moet overigens beslist naar Benidorm emigreren: een rondje over de Playa de Poniente en hij voelt zich een jonge Adonis in de parade van veenlijken, lillend vlees, flubberbillen en hangtieten. En je hoeft er nooit heimwee te hebben tussen de dertigduizend landgenoten die daar hun eigen safe space hebben geschapen, met artsen, tandartsen, fysiotherapeuten, chiropractors, oogartsen, urologen, dermatologen, oncologen, reumatologen, plastisch chirurgen en allergologen. 

Verhuizen zit er voor mij niet meer in (alleen verticaal) maar als ik nog eens zou gaan verkassen met al die honden, werd het Málaga. Met enige pech word ik stokoud in de Algarve en droog ik bovendien ook nog eens mooi op. Zoals ik laatst al schreef: er is helemaal niets te doen en dat is heel geruststellend. Borrelen doe je als de elf in de klok zit, en tegen een uur vijf kruip je naar je hut. ‘s Avonds is hier toch niks te doen. 

Goed, mijn geheime tip voor de aspirant-emigrant is Málaga. Jeroen Pauw woont er ook!  En mijn mattie Ivo! Kom er maar in, amigo:

"Tuurtje, precies vijf jaar geleden zat ik thuis in Amsterdam naar de stromende regen te staren. Het geluid van de wolkbreuk werd overstemd door de loeiende kachel. Ik belde mijn Cubaanse vrouw, die met vriendinnen op pad was en zei haar “niet om het een of ander, maar ik ga morgen mijn huis verkopen en verhuis naar Zuid-Spanje, ga je mee?” 

Mijn pand in het centrum was binnen een uur verkocht. De huizenprijzen waren geëxplodeerd. Ik zocht op Spaanse huizensites naar huizen in Málaga, waar ik een paar jaar daarvoor een paar dagen had vertoefd. Ik kende Andalusië nauwelijks, maar was al tweemaal eerder op de bonnefooi geëmigreerd, naar Cuba en Chili, dus ik maakte mij weinig zorgen. Bovendien had ik nu niet slechts honderd gulden op zak zoals de vorige keren. Dit keer had ik zes ton op de bankrekening staan.

Op de Spaanse huizensites had ik al een selectie gemaakt van mooie huizen in de omgeving van Vélez-Málaga, een kwartier rijden van Málaga vandaan. Villa's met zes slaapkamers, vier badkamers, een ruime tuin, terrassen. Met inpandige lift en een royaal zwembad uiteraard. En dat voor minder dan drie ton. Voor mijn zoektocht leek het mij slim om drie verschillende hotels te boeken, steeds in een ander dorp in de buurt voor een periode van twee weken. 

Toen ik op zondagnacht aankwam groeide het besef dat dit helemaal geen briljant plan was. Op de landkaart lagen die dorpjes weliswaar hemelsbreed op een kilometer of dertig van Vélez-Málaga af, maar ik had mij niet gerealiseerd dat ze hoog in de bergen lagen. Waar geen gsm-ontvangst was, laat staan internet. De komende zes weken zou ik dus iedere dag met mijn huurauto anderhalf uur naar beneden moeten tuffen langs bergweggetjes om de huizen in Vélez-Málaga te bezichtigen. 

Nog meer leed werd mij niet bespaard. Toen ik op maandagochtend voor de eerste keer Vélez-Málaga binnenreed wist ik bij de eerste aanblik al: hier wil ik niet wonen. Er schuifelden alleen wat bejaarden over straat, op elke straathoek was een rollatorwinkel en de abri's stonden vol met reclame voor incontinentieluiers. 

Als de wiedeweerga naar Málaga dus. Al snel wist ik dat ik in El Palo wilde wonen, de visserswijk van Málaga. Binnen twee dagen had ik al een schitterend huis gevonden. Een oud pension met acht kamers, een gigantische keuken en een dakterras van 200 m2, weelderig begroeid met bougainville. Met de eigenaar, Don Manuel, kwam ik een prijs van 185 mille overeen. Ik liet mijn advocaat het voorlopige koopcontract in orde maken en ging met een fles rum op het strand zitten. Niet veel later werd ik gebeld door Don Manuel. Een van zijn veertien zonen was het niet eens met de verkoopprijs en hij eiste een ton extra. Zwart. Einde verhaal.

Het volgende huis vond ik via een makelaar. Drieënhalve ton voor een kast van een huis. De makelaar verzocht me alvast tien procent op zijn rekening over te maken. Dat leek me geen goed idee, en ik belde de eigenaar om afspraken te maken over de verkoop. De goede man was echter helemaal niet van plan om zijn huis voor zo weinig geld te verkopen. Hij had met de makelaar een veel hoger bedrag afgesproken. Het is een gegeven dat makelaars overal ter wereld boeven zijn, in de criminele ranglijst figureren zij ergens tussen vrouwenhandelaren en kinderlokkers, maar die in Spanje spannen de kroon. Iedereen kan een makelaarskantoor openen. In Nederland kies je één makelaar en die zorgt ervoor dat je huis verkocht wordt tegen een courtage van 1,75%. In Spanje kun je je aanmelden bij twintig makelaars en de eerste die een koper aandraagt vangt 5%. Of meer. En daar doen ze verder helemaal niks voor. Geen bouwtechnische keuring, geen eigendomscheck, niets van dat. Ach, zou je denken, wat maakt het uit, daar zorgt de notaris wel voor. Nee dus. De notaris zorgt alleen voor een stempel op het koopcontract. Je hebt een goede advocaat nodig om alles te legaliseren.

Dat bleek wel uit het derde huis, dat ik uiteindelijk ook heb gekocht. Toen mijn advocaat de papieren ging opmaken bleek dat het huis officieel niet eens bestond. De eigenaar had verzuimd om het aan te geven, om belastingen uit te sparen. 

Veel buitenlanders kopen voor een paar ton een huisje op het platteland en komen er dan achter dat het huis illegaal gebouwd is op een stuk grond dat bestemd is voor landbouw. De kans is aanwezig dat er een ambtenaar langs komt met het dringende verzoek om een bulldozer te huren en de boel plat te gooien. En daar voortaan prei te gaan telen.

Bueno, stel dat je uiteindelijk een huis hebt gekocht en bent gesetteld. Op een gegeven moment ga je er met je gezin een weekendje tussenuit. Je vergeet om de buren te vragen om een oogje in het zeil te houden. En als je terugkomt blijkt dat een stel Roemenen zo vriendelijk geweest is om in de tussentijd op je huis te passen. En niet van plan zijn om weg te gaan. Deze zogenaamde okupas, krakers, zijn een helleplaag. Je krijgt ze er namelijk niet meer uit. Voor de rechter een uitzettingsbevel ondertekent ben je jaren verder. En is er weinig meer van je huis over dan een smeulende puinhoop. Het enige dat je kunt doen is de Oostblokkers verzoeken of zij voor pakweg 50 mille bereid zijn om te verkassen. 

De Costa del Sol is een aaneenschakeling van ellende. Het regent er doorlopend, je wordt om de haverklap beroofd en er heersen hele vervelende ziektes. Tot overmaat van ramp is het er stervensduur. Er komt ongedierte uit de waterkraan en de vrouwen hebben allemaal schubben op hun tieten. Amigo, wil jij jouw lezertjes alsjeblieft op het hart drukken om lekker in Almere-Muziekwijk te blijven wonen? Ook Delfzijl is helemaal hip and happening, zo heb ik vernomen. BLIJF WEG!"

Reaguursels

Inloggen

De omgeving rond Granada vlakbij de Sierra Nevada spreekt me meer aan.

Lafayette | 10-04-22 | 03:12

El Rocio is dan ook voor buitenlanders nog onveiliger dan Caracas favela's, Venezuela

Crak-ho | 10-04-22 | 00:59
-weggejorist-
DirkjeTheeuwen | 09-04-22 | 23:55 | 1

Ik pas voor die mamasita`s met die dikke pens.

Piet-Kietelaar | 09-04-22 | 23:47

Geen hoeren? Geen dope?

Bierum | 09-04-22 | 23:44

Woon aan de Costa Dorada, kijk op zee, en prachtig huis. Wel rural, maar binnen 4 minuten in mijn dorp, waar alles is. Hoor steeds over krakers, maar waar zijn die, Barcelona waarschijnlijk, hier niet, veel huizen staan even leeg omdat mensen op vakantie zijn, maar er gebeurd niets met die huizen. Koop je een huis, ga naar een gestor, laat alles nakijken, geef die toestemming dat de papieren kloppen, dan naar een notaris. Een gestor zit tussen notaris en advocaat, en is betrouwbaar. makelaars niet. Gestor doet ook mijn belasting. Wat mis gaat is dat mensen zich niet aan regels houden, denken kan allemaal wel in Spanje, nou nee, doe gewoon dat wat moet, Je aangeven bij gemeentehuis, je huisvuil betalen 79 euro, anders heb je geen rechten, en betaal gewoon je onroerendgoed belasting, Niet gaan janken over dat dat moet, zo gaat dat ook in Nederland. Medische dienst is dan gratis, medicijnen 1 euro. Boven mij zijn Engelsen, hebben een illegaal huis gekocht, heb ze 30 keer gewaarschuwd, niet doen, maar zijn nu twee gebouwen er neer aanzetten, geen Nie .nr, geen rechten. Straks wordt het janken, hebben de Spanjaarden het gedaan. Heb er dan geen medelijden mee, heb ze genoeg gewaarschuwd, ze kunnen dat ook in Engeland niet flikken.

gato | 09-04-22 | 23:20 | 1

Woon op Mallorca, je hebt helemaal gelijk en het zijn altijd de Engelsen die er instinken.

Wiezewalakristalix | 10-04-22 | 01:47

Nevada, USA. Top gezondheidszorg. Geen inkomstenbelasting. Geen erfbelasting. Benzine 1 euro per liter. Prettige wapenwetten. Een mooi huis. 3 slaapkamers. 3 badkamers. Garage voor 2 auto's. Zwembad in de tuin. Voor 300k euro bent u klaar.

BoerKoekoek | 09-04-22 | 22:49 | 2

Top gezondheidszorg. Blinde darm er uit: 50.000 dollar.

Tapu | 09-04-22 | 23:44

Beetje windjewaai, weg huis. Veel plezier in je opgedirkte houten hut.

Wiezewalakristalix | 10-04-22 | 01:48

Lekker de hele dag Sherry zuipen en al die mooie Hemingway stierengevechten aflopen.. met een Spaanse (met hoepel jurk) geyle Senorita aan je arm hangend...

grapjasz | 09-04-22 | 21:45

Kortom... het was allemaal een heel stuk beter toen de Caudillo nog het baasje was.

grapjasz | 09-04-22 | 21:41

@arthur, wel leuk over nep Andalusië, Malaga ed schrijven, maar foto's van de rocío erbij kan niet. Dat vind echt heel ergens anders plaats.
Begint in sanlúcar de Barrameda, en eindigt in een klein gehucht tussen de Doñana en Huelva in.
Het echte Andalusië.
Maar verder leuk om te lezen, en het is iid zo met makelaars ed.

rifraf | 09-04-22 | 21:02

@Arthur v. Amerongen. Ben het totáál niet met je eens,beste.
Heb jaren in Málaga gewoond en gewerkt,het is eén van de goorste steden van Spanje.
Snachts valt het (dakloze) junken tuigh niet onder mekaar vandaar uit te houden, en de mensen met geld liggen op hun jachten en met dure hoeren. Palboompies in het park op de achtergrond.
Maar ondertussen...
Málaga wordt bovendien overspoeld door grote groepen naffers, die het er bepaald niet gezelliger op maken.
.
Lokale Malagueños worden overigens "Los Boquerones" genoemd (Ansjovissen) omdat daar zoveel op gevist wordt.
En ze hebben een nogal heftig dialect.
.
Vind het nog altijd een aparte stad. (Even groot als Rdam). Wel mooi, maar wegens het menselijk straatbeeld ook heel, heel lelijk.
Ging vooral met de skaters om.

chicago river | 09-04-22 | 20:46 | 1

Dus eigenlijk een soort Marseille..?

grapjasz | 09-04-22 | 21:40

Klopt helemaal voor wat betreft de makelaars. Mij werd ook gevraagd om centen ff onder de tafel te betalen en zij zouden dan de prijs in het koopcontract naar beneden brengen. En voor wat betreft de okupas (krakers), hier in Catalonie zijn het geen roemenen, maar Noord Afrikaans tuig en linkse catalaanse hippies die recht op een een huis menen te hebben.... bij voorkeur op premium locaties!

Geertje W | 09-04-22 | 20:39

Ik wil ook emigreren, maar dan radicaal de andere kant op. Op de Lofoten. Ik twijfel nog tussen Nusfjord en Skrova.

Zuurteregelaar | 09-04-22 | 20:39

Als ik deze stukken en alle reacties lees dan zie ik geen enkele reden Nederland te verlaten.

cugel | 09-04-22 | 20:29

Ben de vorige eeuw nog in Zimbabwe geweest en wilde er toen ook wel naar toe emigreren. Maar goed dat dat niet is gebeurd want ik ben blank dus racist en had de pogroms van Mugabe waarschijnlijk niet overleefd. GroenLinks en D66 waren het uiteraard volledig met de grondpolitiek van Mugabe eens maar dit geheel terzijde…

eerstneukendanpraten | 09-04-22 | 20:27

Belasting in Spanje is ongeveer zelfde als NL. Wel als bonus sociale voorzieningen: zorg en pensioen, maar kost je verplicht 250 per maand. Verder is het goedkoper dan de rest. Alleen huizen kopen is idd nachtmerrie. Gave villa's voor weinig poet staan altijd op 'rustico' land dus je kunt er nog geen zwembad bijbouwen of een ook maar een m2 uitbreiden. Wil je kunnen bouwen dan moet je in stad en dorp zijn maar daar betaal je voor en je kunt er niet leuk ruim wonen.

blikjegrolsch | 09-04-22 | 20:21

Als je een huis hebt gekocht heb je ook geen centjes nodig.
Doe ook eens rondkoekeloeren in Leon, Spanje. Goed toeven daar.

Asteroid-B612 | 09-04-22 | 20:18

"voor iemand waarvoor verhuizen er niet meer in zit, behalve verticaal".

Deze zinnen. Kostelijk.

Hetkanverkeren | 09-04-22 | 20:10

Er zijn veel leuke steden in Andalusië: Malaga, Cadiz, Antequera, Ronda, Marbella, Granada, Arcos de la Frontera, zelfs Gibraltar (en in Gibraltar ben je buiten de EU!).

staat het bier koud? | 09-04-22 | 20:01 | 3

Wat is het voordeel? Buiten de EU?

Tyftstraaltnouisop | 09-04-22 | 20:12

@Tyftstraaltnouisop | 09-04-22 | 20:12: Drank, sigaretten en benzine zijn er erg goedkoop. Of je er minder belasting betaalt weet ik niet. Ik weet ook niet of je er als Nederlander zomaar kan gaan wonen.

staat het bier koud? | 09-04-22 | 20:16

Cadiz, heb ik nog een keer opgetreden, TERING heet daar.
Over Marbella gesproken :
De ware Spanje kennerT is uiteraard bekend met de even hilarische als typisch Spaanse comedy films van TORRENTE !

Asteroid-B612 | 09-04-22 | 20:21

Ik mis Granada in dit verhaal, voor mij de enige stad in die regio die "iets heeft" maar ja , dat ben ik.

zwellevertje | 09-04-22 | 19:58 | 1

Granada is heel leuk inderdaad en inderdaad, op een of andere manier nogal afwijkend van een stad als Malaga of Cadiz. Er hangt een andere sfeer. Ik weet niet precies waar dat aan ligt.
Malaga en Cadiz zijn meteen leuk. Aan Granada moet je een beetje wennen vond ik.

staat het bier koud? | 09-04-22 | 20:07

Spaanse makelaars zijn heel goed met fotosoep. De hele bouwsector is daar altijd al een oplichtersbende geweest. Als u echt in Spanje wil gaan wonen dan kan u maar beter een stuk land kopen, ergens midden in een dorp, tussen andere huizen in, zodat u zeker bent dat u mag bouwen. U krijgt er dan ook gratis en voor niets de etensluchtjes en het lawaai van de buren bij. Want stil zijn die Spanjaarden nooit. En hun avondmaal start om 23u.

Nonkel Frituur | 09-04-22 | 19:58 | 1

Wat lawaai betreft, dat klopt. Spanje kan wat dat betreft een ramp zijn. Je moet echt heel goed opletten dat je niets huurt of koopt dat heel dicht bij horeca ligt want je doet gegarandeerd geen oog dicht in het weekeinde.

staat het bier koud? | 09-04-22 | 20:05

Je moet weg uit dat domme Nederland, maar het is overal verder kudt. Vat ik het zo een beetje samen?

Ik zit nu voor de duizendste keer in Italië, maar zou hier wel willen maar niet kunnen wonen. Alleen al om de rotzooi overal op straat en in de natuur.
Maar godverdomme, wat zijn we in Nederland een stelletje lullen met vingers; het aangeboden voedsel is hier zoveel beter dan thuus, grote paprika’s vol eerlijke smaak, 69 cent stuk, terwijl de in plastic verpakte ‘stoplichten’ a 1.29 Euro in Nederland alleen naar water smaken, hier tomaten die naar vroeger smaken, wij in Nederland hebben alles kapot gekweekt in Nederland(‘goedkoop’ geproduceerd) en wel stikstof stroppen om de nek. Gek, knettergek en dom. De werkelijkheid helemaal voorbij.

Normpje | 09-04-22 | 19:57 | 1

Ik zou alleen al voor de bananen naar Bali verhuizen.

Dooiemus | 09-04-22 | 22:07

Portugal is belastingvriendelijk. Misschien duurder, maar dat verdien je tenug. Spaanse belasting is gelijk aan Nederland.

Moestuinier | 09-04-22 | 19:56 | 3

Portugal is in vergelijking met Spanje een heel stuk rustiger en beschaafder, maar peperduur, ook wat de belastingen betreft.
Wil u gedurende langere tijd in Portugal verblijven, maak dan een goede deal met iemand die airbnb verhuurt. Buiten het seizoen staat er heel wat leeg, zodat u voor pakweg 700 EUR een hele maand kan huren, alles inbegrepen. U bent dan ook van de hele administratie verlost.

Nonkel Frituur | 09-04-22 | 20:06

@Nonkel Frituur | 09-04-22 | 20:06: inderdaad dat is ook een heel goede optie. Of zelfs een huis permanent huren is in sommige regio's best aantrekkelijk.

Phantomas | 09-04-22 | 20:35

Portugal is extreem duur in de hoofdstad qua wonen, en extreem qua minimum inkomen, dus alleen aantrekkelijk met goed buitenlands inkomen.

g[E]ulden | 09-04-22 | 22:47

Tot nu toe heeft Arthur me nog niet kunnen overtuigen mijn Noordoostelijk gelegen Heerlijkheidje te verruilen voor een of ander pauperland met goedkoop butaangas. Bovendien verkies ik striemende hagelbuien nog altijd boven verzengende hitte.

Duwbak_Linda | 09-04-22 | 19:55 | 2

En hier is ook niets te doen, dus dat scheelt.

Duwbak_Linda | 09-04-22 | 20:02

Hetzelfde geldt voor mij DL, voor geen goud ga ik naar die Spanjolen

Roos | 09-04-22 | 20:10

Ierland of Schotland, daar is het leven goed met fatsoenlijke mensen en is corruptie ook een stuk minder.

smdyasc | 09-04-22 | 19:55 | 2

Wel veel regen. En de mannen zijn er ook niet je van het....

staat het bier koud? | 09-04-22 | 20:10

Fatsoenlijke mensen? Een goed leven? Bent u er al vaak geweest? Ierland is vreselijk duur. En je bent er als buitenlander minder welkom dan vroeger, omdat de Ieren qua huisvesting zélf niet meer aan de bak komen.
Schotland is betaalbaar om te wonen, maar u krijgt er die ellendige, bemoeizieke protestanten gratis bij. Ze doen niets anders dan drinken en vechten, en klagen over hun aartsvijand Engeland, u weet wel: het land dat hun uitkeringen betaalt. De natuur is er OK, af en toe zelfs mooi, maar u moet er het geklaag en gezaag van de Schotten bij nemen. Ze vinden zichzelf ook altijd beter dan de rest van de wereld. Al dat gelul over hun tradities en roemrijke verleden, dat komt uw strot uit, ik garandeer het u. Het zou mooi zijn als ze ook in het heden iets zouden presteren. Voor het uiterste noorden van Schotland maak ik een uitzondering. Dat is een paradijs, en heel wat beschaafder dan de rest van Schotland, omdat er zoveel Engelsen verblijven.

Nonkel Frituur | 09-04-22 | 20:25

Tien jaar geleden in Malaga, appartement voor 90.000 euro... tot op de dag van vandaag spijt van dat ik deze niet gekocht heb.

PolBot | 09-04-22 | 19:54

Top 3 wenslocaties:
omgeving Valencia/Gandia
omgeving Jerez de la Frontera
Perpignan (Occitanie, dus je kunt er ook gewoon Spaans spreken)

Phantomas | 09-04-22 | 19:50 | 2

Jaren in Jerez de la Frontera gewoond. Veel cultuur en met een half uur zit je aan het strand of in een van de witte dorpen

xlanoxe | 09-04-22 | 19:58

Klinkt goed.. Weg van Rutte, de Jonge, Hoekstra en Kaag. Nauwelijks booslims en allerlei andere nepvluchtelingen die de staatsruif leegroven.

Ommezwaai | 09-04-22 | 19:43 | 5

Maar wel het hele stuk gelezen? Toch?

swassannuf | 09-04-22 | 19:55

@swassannuf | 09-04-22 | 19:55:
Jazeker... En voornemens maar te gaan. Aan genoemde sujetten wens ik mijn geld niet meer af te staan.

Ommezwaai | 09-04-22 | 20:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Een tijdje geleden had ik hier mijn 3 alternatieven weergegeven:
- El Salvador
- Andalusie
- Zuid-Oost Azie

Eerste valt af vanwege plotselinge geweldsexplosie. Ik had die ellende zoals hierboven beschreven in Andalusie niet echt verwacht, ben er recentelijk geweest en het leek me een mooie manier op Westerse luxe met een lekker klimaat te combineren. Dan maar ZO Azie, komt mijn vrouw vandaan en is momenteel al op huizenjacht aldaar. Gelukkig waren haar ouders vroege investeerders in huizen, dus de "huizenjacht" beperkt zich tot het kiezen van een woning die al in bezit van de familie is. Bijkomend voordeel is dat ze ook over aanzienlijk aantal landerijen beschikken en dat is met de huidige supply chain issues natuurlijk altijd een grote plus.

UpdateAvailable | 09-04-22 | 19:29 | 3

El Salvador, Honduras en Guatemala behoren tot de crimineelste landen op aarde! Nee, geen goede keus. Dan is zuidoost-Azië beter. En lekkerder eten natuurlijk.

staat het bier koud? | 09-04-22 | 20:12

El salvador. Belastingvrij bitcoin paradijs. Gaat nog eens heel wevarend worden. Ik zeg doen!

quatro32 | 09-04-22 | 20:24

@quatro32 | 09-04-22 | 20:24: Tja. Dan moet je wel zorgen dat je niet vermoord wordt tijdens het wachten op de welvaart.

staat het bier koud? | 09-04-22 | 20:28

Der was toch een of ander lokaal plein waar gedeald werd bij je?

Neuth | 09-04-22 | 19:21

Het leest bijna zoals de 300 schilderijen (zonder Gamma aanwezigheid/aanvoer in Zuid Frankrijk) die de Brabantse donkergroene zoon daar (net boven) heeft afgeleverd. Iets klopt er niet met onze kunstenaars, geschiedschrijving.

Leclercstappen | 09-04-22 | 19:21

Ik voel me eerder aangetrokken tot Scandinavië dan dat chaotische Zuiden.
Komt mooi uit, Arthur daar

Roos | 09-04-22 | 19:20 | 1

Van de winter met te weinig daglicht zou ik depressief worden. Net zoals van de belastingen daar.

BrutusBosch | 09-04-22 | 19:56

voor deg

habemuspapam | 09-04-22 | 19:14

Puerto Banus….. kom of beter gezegd kwam er paar keer per jaar (want eigen plekje aan de haven). Maar de laatste jaren Kanaleneiland in het kwadraat. Was ooit echt lachen daar.

de directeur | 09-04-22 | 19:13 | 2

Het is een criminele stinkende rioolput geworden.

goedverstaander | 09-04-22 | 19:16

@goedverstaander | 09-04-22 | 19:16: Helaas wel. Zelfs de ongoing hen parties met die onmetelijk domme Engelse wijven zijn thans een verademing temidden van de vnl ‘Nederlandse’ marokkanen. Vroeger……toen was Banus lekker fout Bohème.

de directeur | 09-04-22 | 19:25

Wij blijven in Den Haag. En niemand die ons er uit krijgt.

Tempolier | 09-04-22 | 19:13 | 1

Ik heb er jarenlang gewoond en ken het als mijn broekzak. Ook elk trucje bij het kopen van huizen. Krakers zijn de laatste tijd inderdaad schering en inslag maar om die eruit te krijgen huur je, sneller en veule goeiekoper dan de officiële weg, weer andere oostblokkers in.

goedverstaander | 09-04-22 | 19:12 | 1

Ik heb er zelf nog geen last van gehad maar hoor inderdaad veul verhalen….

de directeur | 09-04-22 | 19:20

Je mot de EU uit, Van Amerongen, het gaat hier fout, op alle fronten.
Mexico of zo, lullen ze ook Spaans.
Of van mijn part Brazilië, qua Portugees, en veel landbouw=voedsel=leven en lekkere billen cq. borsten.

vliegende knorrepot | 09-04-22 | 19:10

Binnen het bereik van de grijpgrage klauwen van Brussel blijven noem ik geen emigreren.

2voor12 | 09-04-22 | 19:10 | 3

Spanje is netto-ontvanger. Verder proberen ze de EU-regels zoveel mogelijk te omzeilen. Is een Zuid-Europese sport.

goedverstaander | 09-04-22 | 19:15

@goedverstaander | 09-04-22 | 19:15: Dat lukt aardig in de knoflooklanden, het omzeilen van de regels.
Dat u wel ff tot uw 68 of langer door werkt.
Met dank aan Ursula en companen.

Zitvlak | 09-04-22 | 19:28

Op de foto's: El Rocio in het Parque Nacional Doñana, Costa de la Luz.

goedverstaander | 09-04-22 | 19:07 | 1

Ziet eruit als Bassie en Adriaanland.

* Il Principe * | 09-04-22 | 19:07 | 1

Lol, leek me ook al een beetje op de filmset van een spaggeti western.

UpdateAvailable | 09-04-22 | 19:30

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen