Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Burgeroorlog in 3, 2, 1

1672 all over again

Dit is niet de voorspelling van Willem Engel of Marc Overmars, maar van de hedgefund manager Ray Dalio. Zijn firma Bridgewater Associates is het grootste hedge fund ter wereld, dus de man is niet zo maar iemand. Wat bezielt Dalio om deze boude uitspraak te doen?

Dalio is controversieel, iets wat hij wel moet zijn want met een grijze muis attitude bouw je niet het grootste hedge fund ter wereld op. Dalio’s cycli zijn eerder aan bod gekomen in dit blog; ondergetekende kan zijn historisch perspectief dan ook zeer waarderen (maar zijn visie op China niet zo zeer). In zijn meer recente posts op sociale media benadrukt Dalio de verwachting van een burgeroorlog. Zijn visie heeft betrekking op de VS, maar dat sluit niet uit dat dit bij andere landen ook het geval zou kunnen zijn, dus bij deze een vluchtige analyse over het hoe en waarom.

Dalio spendeert enorm veel tijd aan het doorgronden van het verleden. Gecombineerd met zijn kennis van politiek en economie, stelt dat hem in staat om veel gebeurtenissen te verklaren door het gebruik van cycli. Ray ontwaart in de geschiedenis vele soortgelijke gebeurtenissen die hij aan elkaar verbindt met een causaal model. Zo heeft hij veel tijd besteedt aan de opkomst en ondergang van supermachten, waaronder de Nederlandse.

Ray vond opmerkelijke gelijkenissen in alle fases; van opkomst tot neergang. De interactie tussen (geo)politiek, economie en monetair beleid zijn hoofdingrediënten. Door deze cycli te herkennen, heeft Dalio altijd kunnen identificeren waar in de cyclus zich een land bevindt en waar er dus bepaalde beleggingskansen dan wel gevaren liggen. Het heeft hem in staat gesteld om zich te ontdoen van alle ruis; de seculiere trends die hij heeft waargenomen veranderen immers niet plots.

Zijn focus op de VS is dan ook niet zo vreemd want de VS is nu al een tijdje de enige supermacht die deze wereld rijk is, maar niet voor lang, aldus Dalio. Volgens zijn zelfgemaakte cyclus (zie hierboven) zit de VS nu in de fase “internal conflict” op weg naar “loss of reserve currency”.

Nu kan een dergelijk oplaaiend conflict zich verschillend afspelen, maar alle versies hebben gemeen dat er een vergaande polarisering is en dat er geen bereidheid meer is om te polderen. Dit proces is zelfversterkend, want doordat er geen concessies gedaan worden, wordt het hele spel er één van grote winnaars en grote verliezers. Dalio kijkt dan ook met vrees naar de opkomende verkiezingscyclus in de VS. Volgens hem is het duidelijk dat zowel de Democraten alsmede de Republikeinen een overwinning van de ander niet zullen accepteren. Dit interne conflict zal uiteindelijk beslecht worden doordat de ene partij, via een autoritair beleid, de ander forceert de nieuwe realiteit te “accepteren”. Maar dat creëert een voedingsbodem voor een burgeroorlog.

Dalio stelt dan ook dat de rechtsstaat steeds minder gerespecteerd wordt; mensen wantrouwen het rechtssysteem als het tegen hun overtuiging in gaat. Daar slaat Dalio naar mijn mening wel een paar stappen over, want deze omstandigheden komen voort uit het voornoemde gevecht tussen de Democraten en Republikeinen die ieder de rechtsstaat als een middel proberen in te zetten om hun doel te bereiken. Deze politisering van de rechtspraak is de oorzaak van het wantrouwen en niet het gevolg.

Als de rechtspraak en de overheid worden gewantrouwd, dan wordt het land steeds moeilijke bestuurbaar en zal het economisch flink aan kracht inleveren. In het geval van de VS kan dit het einde betekenen van de dollar als wereldreservemunt. Dit geeft ook gelijk een geopolitieke dimensie aan dit proces, want China wil de nieuwe supermacht zijn maar dat kan niet zonder wereldreservemunt status. Verdere destabilisatie van de VS, zou China goed uitkomen, alhoewel ook China hiervoor een prijs zal betalen (zij bezitten biljoenen aan Amerikaanse staatsobligaties en verliezen wellicht een aftzetmarkt). Door deze buitenlandse interesse, kunnen binnenlandse conflicten nog gevaarlijker worden.

Het goede nieuws is dat dit proces nog erg lang kan duren. Zover ik heb kunnen lezen, heeft Dalio geen echte tijdlijn gegeven, maar zijn research op wereldmachten en wereldreservemunten laat zien dat het einde niet abrupt is maar een geleidelijk proces. Laten we hopen dat dit nu ook weer het geval is.

Maar dan de EU en haar lidstaten, in hoeverre zitten zij op die Dalio-curve? Dat is waar deel 2 van deze column over zal gaan.  

Reaguursels

Inloggen

Europa is ook gepolariseerd, we hebben zwakke leiders die zich druk maken om randzaken ipv de echte problemen (Italië schuld, immigratie, stabiliteit & veiligheid).
Er worden "vijanden" gecreëerd, zoals klimaat, corona en rusland (al bijt die laatste wél terug).
Europa overspeeld de hand en met zwak leiderschap, een zwak verhaal, onderlinge conflicten (begroting, etc) maar ook nationaal door uitsluiten partijen en in het VK met de dreigende scheiding tussen Ierland en GB, hoge schulden, terugvallende productiviteit en concurrentie (China is naast productie óók sterk gegroeid op innovatie), gierende inflatie icm armoede (achterblijven van lonem, pensioen, uitkeringen), en vooral de burger in de vek blijven schijten met allerlei onzin wetten, doelen en bijhorende kosten.

Wat Oekraïne betreft, Nederland zou niet militair betrokken zijn bij een conflict of is dat inleg velletje eruit gevallen.

boerk | 14-02-22 | 11:43

Jij ervaart het waarschijnlijk meer dan ik, de prijs van goederen is aan het corrigeren. Onze voorraden zijn klein en we hebben de laatste jaren allerlei papieren posities tegen onze voorraden genomen. Dit heeft de vraagprijs dichtbij de productieprijs gehouden en allerlei producenten de markt uit gedreven. Misschien wel omdat we hoopten dat we de vraag ook negatief konden beïnvloeden door onze goedbedoelde initiatieven plus innovatie. De signalen dat dit niet de verwachte resultaat opleverde, doen onze besluitvorming veranderen.Tegelijkertijd, we verminderen onze papieren positie tegen goederen, zodat een correctie kan plaatsvinden tussen papier en goederen. Deze verandering heeft bepaalde goederen zoals palladium, uranium en olie al in eurowaarde laten stijgen. Zilver nog niet.

SMA1991 | 14-02-22 | 11:17 | 1

Het is ook achterlijk dat we alle productie hebben uitbesteed aan grote machten (China) zodat we zelf de risico's en vooral de verantwoordelijkheid niet hebben (milieu, arbeidsvoorwaarden / mensenrechten, etc).
Nu "even" alles hier opzetten kost ons 10-15 jaar en alle kennis zijn we kwijt dus innoveren op dat gebied kunnen we ook voorlopig wel op ons buik schrijven.

boerk | 14-02-22 | 11:48

Denk eerlijk gezegd dat de "decline" zich zo stevig inzet dat er een burgeroorlog zou kunnen ontstaan. Wel denk ik dat republikeinen en democraten steeds feller tegenover elkaar komen te staan, de discussie wordt nog steeds harder en feller. Verwacht dat de republikeinen de macht weer gaan terugpakken bij de volgende verkiezingen.

Jan, Leiden | 14-02-22 | 07:32

Jij ervaart het waarschijnlijk meer dan ik, de prijs van goederen is aan het corrigeren. Onze voorraden zijn klein en we hebben de laatste jaren allerlei papieren posities tegen onze voorraden genomen. Dit heeft de vraagprijs dichtbij de productieprijs gehouden en allerlei producenten de markt uit gedreven. Misschien wel omdat we hoopten dat we de vraag ook negatief konden beïnvloeden door onze goedbedoelde initiatieven plus innovatie. De signalen dat dit niet de verwachte resultaat opleverde, doen onze besluitvorming veranderen. Tegelijkertijd, we verminderen onze papieren positie tegen goederen, zodat een correctie kan plaatsvinden tussen papier en goederen. Deze verandering heeft bepaalde goederen zoals palladium, uranium en olie al in eurowaarde laten stijgen. Zilver nog niet.

SMA1991 | 14-02-22 | 07:01

Dit in combinatie met de voorspelling van Ingo Piepers, staat ons een prachtige toekomst te wachten. Ingo heeft geopolitieke onstabiliteit (oorlogen) geanalyseerd over de afgelopen honderden jaren en kwam ook tot de constatering dat er duidelijke patronen en cycli zijn in het ontstaan van oorlogen… guess what. Net voor de Corona crisis voorspelde hij dat de 3de wereldoorlog elk moment kan gaan beginnen. Zijn boek: “De onvermijdelijkheid van een nieuwe wereldoorlog” is geen Nostradamus verhaal maar een wetenschappelijk gebaseerde onderbouwing van het ontstaan van (nieuwe) oorlogen.

Mr Moore | 14-02-22 | 05:34

Het zou mij niets verbazen dat er een opstand zal ontstaan. Benzine 2,10 Euro?? Eten tot ruim 20% gestegen? Salarissen gelijk, pensioen gelijk, huizenprijzen idioot hoog, beperkingen door corona, studeren onbetaalbaar.. trof het eerst de onderlaag, nu ook starters, eenverdieners, middeninkomens, etc. Die groep wordt steeds groter. Deze tendens is in heel Europa. Ik zet in op de eerste volksopstand in Frankrijk, die hebben er ervaring in...

salsaparilla | 14-02-22 | 01:30 | 2

Nederlanders komen niet in opstand. Zit niet in de aard. 's avonds gewoon op de bank zitten en naar de tv kijken, dat is Nederland.

Boeddha18 | 14-02-22 | 08:43

@Boeddha18 | 14-02-22 | 08:43: Veel klagers zitten zelf ook overdag al voor de tv , en toch komt er geld binnen .. niet echt een voorwaarde om in opstand te komen

sparrow | 14-02-22 | 09:14

Als mensen met mij praten vinden ze mij niet leuk. Hoe gaat het? Ja met mij goed, maar ik voorzie een mondiale pandemie. Dat was in december 2019. In 2020 voorspelde ik al de Derde Wereldoorlog die begint in 2023. (dat komt nog, dus ik krijg nog geen gelijk nee.) In december 2021 zag ik tekenen opdoemen van een hyperinflatie, (dus geen inflatie) die zijn begin zou hebben in januari 2022. Nou, die hyperinflatie vergelijkbaar met 1921-1923 komt zeker uit, en gaat niet zomaar stoppen maar steeds harder, nog even momentum en dan is het zo ver. (Mijn 2e voorspelling) Maar ja, het maakt toch niet meer uit, de Derde Wereldoorlog begint daarna. Nu maar hopen dat ik niet (al)weer gelijk krijg.

onesizefitsall | 13-02-22 | 22:48 | 1

Wil je mijn de winnende cijfertjes van de staats even doorsturen aub?

D-Fens_1963 | 14-02-22 | 00:33

Burgeroorlog is totale onzin. Het leger - zelfs in Nederland - heeft zo'n geweldige technologische voorsprong en de overheid heeft zo'n informatievoorsprong. Die Amerikaanse milities die tot geweld oproepen worden als het serieus wordt op dag 1 de wereld uit gedronestriked.

Een coup d'etat, sure, lijkt me ook onwaarschijnlijk maar nog wel een gedachteexercitie die ik wil volgen. Een Amerikaanse burgeroorlog is totale nonsens.

Sjors W. | 13-02-22 | 22:04 | 1

En wat als 30% van de bevolking in opstand komt, wordt dan 30% van de bevolking gedronestriked?

boerk | 14-02-22 | 12:32

Aan ‘weak leadership’ voldoet de VS ook al.
Biden kun je toch onmogelijk een sterke leider noemen.

Nostra da Mus | 13-02-22 | 21:50 | 1
-weggejorist-
boerk | 14-02-22 | 12:32

We leven in hele andere, veel welvarende wereld dan vroeger.

Het is heel moeilijk om een ontwikkeld land in oorlog te krijgen met zichzelf of met een andere ontwikkeld land. Oorlogen vindt je in onderontwikkelde landen of tussen ontwikkelde landen en onderontwikkelende landen.

Een ontwikkeld land heeft een te grote middenklasse die donders goed weet dat oorlog voeren tegen een gelijkwaardige tegenstander op geen enkele manier in hun belang is.

Japannert | 13-02-22 | 21:34 | 1

Je weet ook dat bij een overdonderende inflatie die grote middenklasse niets meer heeft? Besef wel dat het meeste geld van de middenklasse in stenen zit. Dat is ineens niets meer waard als alles in elkaar dondert. Ik hoop dat ik er naast zit, maar zie een gelijkenis met Duitsland in de jaren '30. Een tramkaartje kostte ineens miljarden Marken. Als je (los even van Duitsland) ook nog eens een agressor van buitenaf hebt (Erdogan? Moslims?? Putin? EU? Biden?) kan het heel erg snel gaan, dan zijn zelfs de hoogopgeleiden te sturen.

tis_wat | 13-02-22 | 21:55

Ons probleem is dat alles altijd de schuld is van Putin, China, Wappies, Engel, Baudet, Rechts, Links, Terroristen, de Islam en uiteindelijk Geenstijl. We zijn gewoon te nationalistisch om iets met zelfreflectie te kunnen. Te overtuigd van onszelf. Misschien wel heftiger dan sommige religies, zonder ons te beseffen dat ons systeem ook gewoon voort komt uit overtuiging. Denken dat je weet is gevaarlijker dan weten dat je gelooft. En uiteindelijk is ons eigen wantrouwen in de overtuiging die we prediken de grootste vijand van ons systeem. En als het systeem daar niet tegen opgewassen blijkt, als we van onze eigen normen en waarden moeten afwijken om dat wantrouwen de mond te snoeren, is het misschien ook wel terecht dat ons systeem aan onszelf de grootste vijand heeft.

En om strontvliegen af te vangen. Ik begrijp precies wat ik hierboven stel. Nu jij nog.

Balgesjaakt | 13-02-22 | 21:30

China zal door die Amerikaanse staatsobligaties en afzetmarkt eerder energie stoppen in het exporteren cq aanwakkeren van de ideologie over social credits, opgelegde samenwerking en gelijkheid, het staatsapparaat en andere manieren om je samenleving intact te houden tegen de corrosie van het doorgeslagen individualisme met bijbehorende eigen meningen over wie wel of niet een satanische pedosekte is die uitgeroeid moet worden. Vergeet ook niet dat oorspronkelijk Marxisme niet ging om het hervormen van een samenleving of economie, maar wachten totdat het vanzelf op dat punt komt dat. Alleen zag Marx de rol van de Staat niet die het onvermijdelijke eindpunt vormt en niet een fase. Totdat deze weer verzwelgt door een burgeroorlog of andersoortig collapse. Er is gewoon geen liberatische-communistische fase. De mens, die wordt gemaakt.

GeenAccount | 13-02-22 | 21:22 | 2

En China kan de IJzeren bank blijven spelen van een sunset wereldmacht.

GeenAccount | 13-02-22 | 21:24

Oh nu snap ik het van het steriliseren van Oeigoerse vrouwen.

guldenmiddenweg | 13-02-22 | 21:28

Nostradamus is met onheil voorspellen groot geworden, of hij altijd gelijk had?

Schemerlamp | 13-02-22 | 21:07 | 3

Het is hoe je het inpreteert

Therrie | 13-02-22 | 21:18

Weinig.

van Oeffelen | 13-02-22 | 21:30

Zeg schemerlamp, durf jij nou te twijfelen aan mijn voorspellend vermogen? Wel mijn verdienmodel hè!

Nostra da Mus | 13-02-22 | 21:59

Een wereldoorlog is denk ik een betere benaming. Met Europa in het vacuum tussen de VS, USSR en China. Wat een beangstigend vooruitzicht. Maar gelukkig hebben wij in Europa een supermacht. Tot onze tanden bewapend en zijn we het op alle fronten volstrekt met elkaar eens. Zo blij dat we als 1 Europese eenheid aan het front staan.

sander3488 | 13-02-22 | 21:06 | 4

@Alexander des Burgus | 13-02-22 | 21:18: uhm Egypte is een zandbak
Alleen langs de nijl niet
Daarbij etnisch haten ze ons en ga je terug naar de middel eeuwen

Therrie | 13-02-22 | 21:34

@Alexander des Burgus | 13-02-22 | 21:18: Ik zou zeggen Zanzibar. Een duizend of wat kilometers lager. Op het vaste land (Tanzania ) en zuiderbuur Mozambique zijn de mannen met Baarden al aardig aan het ruzie stoken.
Je kunt ook met een paar man/vrouw (1 miljoen stuks à E10.000,--) en dan een stuk van Suriname opkopen. Met dat geld worden de Chinezen er uitgetrapt en je kunt er een paradijs beginnen.

Haberdoebas | 13-02-22 | 21:49

@Alexander des Burgus | 13-02-22 | 21:18: emigreren naar Afrika? Ik sla mezelf liever kapot op een Rus en Chinees

bosmaloot | 13-02-22 | 22:44
▼ 1 antwoord verborgen

Burgeroorlog? Hoe about wereldoorlog! Terwijl die mafklappers in Den Haag bazelen over gender, klimaat, asielzoekers, woke en corona ontpopt zich WO3. Rusland en China stemmen af wie als eerste iets gaat doen en daarna gaat het los. Indicatoren waren al in neon letters zichtbaar in 2014, maar uw regering (en die van die Euroclub rondom ons) besloten niet te handelen, geen defensie op te bouwen en vooral verder te klooien voor eigen gewin. Succes mensen, je hoeft geen links meer te stemmen, want voor de volgende grote verkiezingen valt er niks meer te stemmen. We (lees als die linkse, progressieve en liberale gladjanussen) hebben het verkloot. Doei

Nederlanddraaitdoor | 13-02-22 | 20:58 | 5

Rustig maar: Poetin zet Loekasjenko (Belarus) af en scoort daarmee punten in het Westen. Polen krijgt het gebied terug van net voor WWII. Oost-Oekraïne wordt opgedeeld in vazalstaten. West-Oekraïne wordt ook opgedeeld volgens de grenzen van voor WWII. Hongarije blij. Polen blij. NAVO-landen blij. EU blij, want uitbreiding. Polen blij.
Dit alles wordt bemiddeld door Turkije. Turkije blij.
China is al blij.

guldenmiddenweg | 13-02-22 | 21:19

@Zapata10 | 13-02-22 | 21:07: Misschien wint er niemand. Maar dat is ook niet zo interessant. Kernwapens zullen massaal worden ingezet als een land niet meer kan winnen. Denk je dat de Russen, de Yankees of de Chinezen de handen van de rode knop afhouden als hun land op omvallen staat, omdat buitenlandse troepen moordend door de straten van hun hoofdstad trekken. Dacht het niet.

Graaier | 13-02-22 | 22:01

Ja maar, we kunnen toch met heel Nederland tegelijkertijd “Pang Pang” roepen richting Rusland. Dat moet over komen als een mega bom.

me | 14-02-22 | 08:10
▼ 2 antwoorden verborgen

De zoveelste die beweert de toekomst te kunnen voorspellen dmv zelfbedachte cycli. Over het algemeen een groot cherry picking festijn.

Komjehiervaker | 13-02-22 | 20:58 | 1

Hij kan vast wel wat, maar uiteindelijk is het (net als bijna alle andere grote hedgefunds) iemand die over de lijken van de working class zichzelf verrijkt heeft d.m.v. "econometrische modellen" die achteraf insider trading en politieke sturing goed praten voor de Wet.

Dat hele cyclische gelul is al meer dan 100 jaar achterhaald in de geschiedwetenschap.

Palingvisser | 13-02-22 | 21:21

Geef deze man aub niet zo'n platform. Ja hij is rijk geworden afgelopen 20 jaar, maar dat kan je ook voor een groot deel op het conto schrijven van het beleid van de Centrale Banken en de Overheden (privatize profits, socialize risks). Hij heeft blijkbaar veel toegang tot de kringen die het beleid bepalen zodat hij op tijd kan anticiperen.

Hij heeft totaal geen historisch besef en grossiert in verouderde denkbeelden en generaliseringen. Dat de geschiedenis cyclisch is, is een typisch idee uit de traditionele Chinese historiografie en wordt met name gerelateerd aan de opkomst en val van de verschillende dynastien.

Kijk maar eens het interview van hem bij Tyler Cowen, valt hij echt grandioos door de mand. Zijn belangrijkste onderbouwing is "ik ben rijk dus heb gelijk".

Lees eens een boek van Adam Tooze, Mark Blythe of Michael Hudson (tikkeltje socialistisch).

Palingvisser | 13-02-22 | 20:54

Het kostte me één seconde om het probleem te zien. Linksboven, de eerste die je ziet. "Strong leadership". Dat is zo'n beetje het omgekeerde van het Nederlandse polderen. Nederland heeft niet één sterke leider, maar 17 miljoen. Daarom duurt het zo lang om iets gedaan te krijgen.

Nivelleermarionet | 13-02-22 | 20:51

De EU zit ergens tussen 14 en 15. In mijn leven denk ik dat we nog een wereldoorlog mee gaan maken in Europa. Het piept en kraakt nu al aan alle kanten.

Zuigen kreng ! | 13-02-22 | 20:51 | 3

Ik heb het zelfde gevoel. Ik hoop dat we niet gelijk krijgen. Het is een grote bende achter de schermen.

sander3488 | 13-02-22 | 21:00

Maar de EU dat was toch nooit meer oorlog ?

geenhakbar | 13-02-22 | 21:25

@geenhakbar | 13-02-22 | 21:25: Jawel, want NL heeft begin jaren negentig al haar 1.000 Leopard II tanks van de hand gedaan, want nooit meer oorlog.

Boeddha18 | 14-02-22 | 07:23

Ray is een CCP fan boy. Met dat standpunt zit hij ook aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Net zo als het standpunt over de zogenaamde burgeroorlog.

brincq | 13-02-22 | 20:48

1672 was het rampjaar maar geen burgeroorlog.
Plaatje is overigens van Amerikaanse burgeroorlog en aan de uniformen te zien het eerste jaar 1861. Mexicaanse oorlog lijkt me twijfelachtig gezien de kepi die op het schilderij gedragen wordt.

Zapata10 | 13-02-22 | 20:46

Wat een warrige theorie, als we dit moeten geloven zitten we al minstens 10 jaar in hokje 17.

Zeurders | 13-02-22 | 20:46

Kunnen we niet gewoon van 12 naar 3 springen nu we dit weten?

AdvocatusDiaboli | 13-02-22 | 20:45

De scheidslijn in de VS loopt, net zoals bij ons, tussen de grote steden en de rest. Philadelphia stemt heel anders dan Pennsylvania. New York City vs. New York State idem dito. Je kunt niet simpelweg een lijn trekken tussen noord en zuid zoals in de 19e eeuw. Dit heeft de potentie een chaos te worden waar de Civil War een feestje bij was. Ook omdat ze daar inmiddels meer wapens in particuliere handen hebben dan inwoners.

Ivoren Toren | 13-02-22 | 20:38 | 2
-weggejorist-
KillerK | 13-02-22 | 23:50

Ik luister toch liever naar een economische historicus.

thanseeuwen | 13-02-22 | 20:38

Stel dat Van Elsloo hiermee gelijk gaat krijgen: wat wordt dan de nieuwe wereldreservemunt?
Ikzelf kies voor fysiek goud en zilver in kleine porties, totdat ik goede tegenargumenten hoor.

guldenmiddenweg | 13-02-22 | 20:37 | 4

Goud ook in kleine porties = gouden tientjes... Niet poetsen hoor!

Weethetallemaalniet | 13-02-22 | 20:59

En dan heeft Rusland heel sterke kaarten, verrassend genoeg: nauwelijk schulden in valuta van andere staten, dus als de dollar in elkaar stort, hebben ze daar veel minder last van dan de Chinezen. Bovendien hebben ze vrijwel alle grondstoffen in ruime mate voorhanden (25% van vrijwel alles) en belangrijke stoffen als olie en gas hebben ze in overvloed. Bovendien hebben ze hun leger flink gemoderniseerd, zodat ze hun woorden ook kracht bij kunnen zetten.
Het enige zwakke punt is een veel te lage bevolkingsgroei: ze komen gewoon overal mensen tekort. Daar wordt al aan gewerkt: als je in Rusland trouwt, krijg je een grote lening van de overheid, vaak gebruikt om een huis te kopen, en voor elk king wordt er 1/3 van kwijtgescholden. Verder zijn er nog de nodige bijzondere fondsen voor grote gezinnen enz. Maar dat werkt niet op de korte termijn, dus her is maar afwachten of de ombuiging op tijd is ingezet.
Wat ook enorm helpt, is dat je na een belastingvrije voet een flattaxtarief van 13% betaalt. Dat stimuleert enorm om extra hard te werken. Minpuntje daarbij is weer dat allerlei oligarchen wel in toom moeten worden gehouden. Poetin heeft daar al een begin mee gemaakt, maar het moet nog wel uiteindelijk blijken. De middenklaase maakt echt een duidelijke groei door.

Spie | 13-02-22 | 21:42
▼ 1 antwoord verborgen

Geen idee wie Ronny is, merkte weinig van een zgn. aanstaande burgeroorlog toen ik kort geleden weer eens in de VS was en vind z'n theorie maar moeilijk te volgen. Gewoon rustig doorgaan met investeren blijft het beste. Uiteindelijk zijn grote crashes/correcties zoals bv in 2008 of 2020 maar kleine blips in het grotere geheel, zie bv. de curve van de NASDAQ sinds 1980.

Edit: boven het stuk staat 1672 terwijl het plaatje een schilderij lijkt van de Amerikaanse burgeroorlog? Of mis ik iets

Diederik_Ezel | 13-02-22 | 20:35 | 3

Dat land bestond nog niet eens in 1672.

dathoujetoch | 13-02-22 | 20:41

Wie heeft er gezegd dat de burgeroorlog uit Amerika moet komen deze keer? Let eens op Canada zou ik zeggen. Als het aan Trudeau had gelegen, dan was er nu al een burgeroorlog geweest.

Alexander des Burgus | 13-02-22 | 21:32

@Alexander des Burgus | 13-02-22 | 21:32: Als er in november weer twijfel is over de uitslag en de Democraten onverwacht de meerderheid behouden, dan gaat de zaak klappen, vrees ik.

Spie | 13-02-22 | 21:45

Was het niet een andere Amerikaan die Steve Bannon die van mening was dat we vroeg of laat een revolte of revolutie te wachten staan omdat systemen die de maatschappij geselen anders niet veranderen, en vroeg of laat is die verandering onvermijdelijk. De vraag voor hem was dan ook hoe gaan wij de gene zijn die de verandering gaan brengen. Er was een documentaire met hem er in, een paar jaar geleden. Was eigenlijk best een interessante film.

P-unit | 13-02-22 | 20:35 | 1

Bannon praat vaak over de fourth turning (1997) Strauss en Howe). Soort gelijk concept als Dalio beschrijft, waarbij iedere 80 jaar de mens in een grote oorlog terecht komt. In een war room aflevering van een paar maanden terug, kwam het stuk van Dalio al reeds aan bod.

KillerK | 13-02-22 | 22:34

Wat een drogredenatie om een stuk te tikken van Elsloo. Skip dan een week als je geen inspiratie hebt. Dit is verreweg en bovenal kolder. Dat weet jezelf ook.

overVecht | 13-02-22 | 20:32 | 4

@Pensionista | 13-02-22 | 21:27: maar toen schrokken de machthebbers ervoor terug om echt grof geweld te gebruiken. Daar ziet het nu niet naar uit, helaas.

Spie | 13-02-22 | 21:47

@Pensionista | 13-02-22 | 21:27: herinnerd? Omte herinneren moet je er oorspronkelijk bij geweest zijn. Dat kan alleen als je voor 1950 geboren ben.

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:11

@Spie | 13-02-22 | 21:47: hoezo? toen tanks en panzers. Die zijn al jaren niet gebruikt.

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:12
▼ 1 antwoord verborgen

Duidelijk. Dat hedge fund is zo succesvol ONDANKS Dallio. Zal niet de eerste keer zijn dat me opvalt dat de top van een bedrijf of wat dan ook niet bepaald nuttig zijn

omanders | 13-02-22 | 20:30

Ik schat in dat de EU nu op 14 staat, alhoewel 17 ook niet zou misstaan.

Teluitjewinst | 13-02-22 | 20:29 | 1

het is net nieuw, het is dus 5 tot 6

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:09

Volgens mij had Nostradamus dit al lang voorspeld.

R. Skickr | 13-02-22 | 20:28 | 2

Nee, dat was het Orakel van Delphi... 2000 jaar vóór Nostradamus

Zwizalletju | 13-02-22 | 20:44

Daar heb ik geen aktieve herinneringen aan.
Is ok alweer een tijdje geleden.

Nostra da Mus | 13-02-22 | 21:55

Leutige hobby hoor, selectief het verleden proberen te verklaren achteraf, en wetmatigheden proberen op te leggen en dit vervolgens te presenteren als wetenschap. Nog bedenkelijker is het om op grond van dubieuze modelletjes de toekomst te voorspellen. Was bv de corona epidemic te voorzien, of de idiote prijsopdrijving van energie of de plotselinge inflatie?

dathoujetoch | 13-02-22 | 20:24 | 2

Dubieuze modellen treft men bij het klimaat, financiële modellen steken iets beter in elkaar.

Pensionista | 13-02-22 | 21:30

De inflatie sowieso wel. Als de centrale banken duizenden miljarden euro's en dollars uit de printers laten rollen kan je de klok er op gelijk zetten dat het geld minder waard wordt. En dat dus alles duurder wordt.

En als wij onze gaskraan dichtdraaien zonder eerst de reservevoorraad op peil te brengen, en Duitsland sluit zijn kerncentrales, is er verder niet zoveel meer nodig om de energieprijs te laten exploderen.

euroka | 13-02-22 | 22:10
-weggejorist-
Ferrer | 13-02-22 | 20:24 | 1

Heeft Ray wellicht een bepaald belang bij iets?

van Oeffelen | 13-02-22 | 20:22 | 3

Nou?

dathoujetoch | 13-02-22 | 20:26

Ongetwijfeld.

Diederik_Ezel | 13-02-22 | 20:32

natuurlijk

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:09

Hoe verder je uitzoomt, hoe meer cycli je kan ontwaren, totdat alles een cyclus is. Toch is het altijd net even anders in het heden.

moonshiner3519 | 13-02-22 | 20:19 | 2

History Does Not Repeat Itself, But It Rhymes.

Plaktong | 13-02-22 | 20:43

Las deze fijne cliché quote over dit onderwerp van Marcus Tullius Cicero, hij zei: "The closer the collapse of the Empire, the crazier its laws are". En dat was 2000 jaar geleden.

P-unit | 13-02-22 | 20:18 | 5

@Nuuk | 13-02-22 | 20:37: met een vleugje life of Brain. Bigus Dickus! Overigens speelt zich dat dan af in de tijd van Cicero. Vermoord in 43 voor Christus. Dus zo een 70 jaar voor Brain of Nazareth.

P-unit | 13-02-22 | 20:41

dat is wel erg van toepassing op de USA. Nu stelen ze het geld van de afghanen vanwege 9/11 terwijl alle daders uit Saoedi-Arabie kwamen. Ook Bin was geen afghaan. er is nog nooit een onvertogen woord gevallen bij de Saoedi's

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Op basis van wat ik de afgelopen jaren heb gezien zit de hele wereld al op 17.

C1O2 | 13-02-22 | 20:17 | 5

Nummer 17 is bij de Chinees wat verder de stad in niet aan te raden.

dathoujetoch | 13-02-22 | 20:33

En de ECB is al jaren bezig met een hele grote 14 om 15 en 18 te voorkomen.

Dezenaamhier | 13-02-22 | 20:34
-weggejorist-
Ferrer | 13-02-22 | 20:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Moet ik mijn Crypto's verkopen en gaan beleggen in wapens ?

HaaiBaai | 13-02-22 | 20:17 | 6

Of beleg in wappies.

Nuuk | 13-02-22 | 20:37

Koop die nieuwe auto. Koop dat nieuwe huis. Je weet tog.

Lorejas | 13-02-22 | 20:58

crypto's sofort lozen

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:06
▼ 3 antwoorden verborgen

EU lijkt me tussen 13 en 14 te zitten. De mensen die deze stap nog wat tegenhouden/uitstellen worden populisten en frugal genoemd.

Duwbak_Linda | 13-02-22 | 20:16

Misschien, misschien ook niet.

Stijgende prijzen voor voedsel en energie zijn altijd een risico op onrust en opstanden. Voeg daar dan nog een onbetrouwbare overheid aan toe, een gat tussen politiek en burgers en het kan mis gaan. Zie de Arabische “lente”. Start was de sterke stijging van voedselprijzen. Gele hesjes in Frankrijk kwam op wegens stijging van brandstofprijzen.

Onrust is er al en of het opstand en revolutie wordt, moet ik nog zien, maar zou kunnen als het door gaat. Liever een kritische kijk van de politiek en meer oog gaan hebben voor burgers.

Nuuk | 13-02-22 | 20:12

Kunnen we wel gewoon doorleven?
Hoeveel crypto's zijn dan nodig, en welke?

NiCeY | 13-02-22 | 20:10 | 1

Nu even niets doen. De markt zakt nog wat. Ontology Gas had u, net als ikzelf, een halfuurtje geleden van de hand moeten doen.

goedverstaander | 13-02-22 | 20:16

Veel belangrijker natuurlijk is hoe de financieel specialist en monetair expert van Nederland, Minister van Financiën Sigrid Kaag, tegen deze materie aankijkt. Ik begrijp uit onder andere een post van hoogleraar Eduard Bomhof op TPO dat ze in zwaar weer gaat komen en miljarden op moet snorren. En dan heb ik het nog niet over de mede door haar partij aangewakkerde polarisatie die ook de nodige onenigheid in Nederland op kan gaan leveren.

goedverstaander | 13-02-22 | 20:10 | 7

@dathoujetoch | 13-02-22 | 20:37: ze is nooit van BuZa geweest. De mafkezen hebben liever VVD zonder ervaring op de functie gehad. Halbertsma , Blok kluns en kluns.

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:04

haha, die Bomhoff die nog drie maanden in een LPF kabinet kon functioneren en niet met andere LPFers uit de voeten kon vanwege extreme domheid bij die lieden.

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:06

@dathoujetoch | 13-02-22 | 20:37: hoho, ze zorgde wel voor een tijdige en snelle evacuatie uit Afghanistan van het Nederlandse ambassadepersoneel.

Boeddha18 | 14-02-22 | 06:56
▼ 4 antwoorden verborgen

De EU zit op 5,6. De US is wel op weg naar oblivion.

AntiZanicz | 13-02-22 | 20:06 | 4

Overal van 9 tot 13 zou ik zeggen. Sommige van de problemen zijn nog niet heel groot, maar we hebben hier een hoop idioten die alles uit de VS overnemen, en daardoor het proces versnellen.

Leyrann | 13-02-22 | 20:48

@Andersdenkend | 13-02-22 | 21:27: lachwekkend, alleen omdat u er tegen bent zou het slecht moeten zijn. De toekomst is nog maar net begonnen.

AntiZanicz | 13-02-22 | 22:02
▼ 1 antwoord verborgen

Dalio is geen domme jongen. Voor zichzelf welteverstaan

sander3488 | 13-02-22 | 20:06

amerika in burgeroorlog? Volgens welke lijnen dan? West coast eastcoast? Rep-dem black-brown white yellow?

miko | 13-02-22 | 20:05 | 3

Het midden blijft US. Pacific coast wordt vrij en idem the Atlantic die misschien ook nog in Noord en Zuid splitst.

AntiZanicz | 13-02-22 | 20:08

Gewoon even naar de kaart van de 2020 verkiezingsuitslag kijken, even de swing states paars kleuren, dan ben je er wel.

En natuurlijk miljoenen mensen in de ene of andere staat die de lokale minderheid steunen en zich of stil moeten houden, of moeten vertrekken naar 'hun' kant.

Leyrann | 13-02-22 | 20:47

liberal redneck?

Sans Comique | 13-02-22 | 20:49

Dalio heeft ook Bitcoin. Hij snapt het.

Demuzieksmaak | 13-02-22 | 20:01 | 1

Hij is een grote speler. Het leuke voor de grote spelers is dat ze het spelletje met explosieve markten zoals bitcoin zo kunnen spelen dat ze altijd winnen. Dat gaat jou en mij niet lukken. Wij zijn de mensen die (als we dom genoeg zijn om te investeren) het geld verliezen dat mensen als Dalio winnen.

(en natuurlijk zijn er mensen die op het juiste moment in- en uitstappen en een leuk zakcentje verdienen, maar dat is niet anders dan met winst weglopen bij het casino)

Leyrann | 13-02-22 | 20:46

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen