Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - De bron van Eurabia, Córdoba en de Spaanse route naar het kalifaat

De Profeet van Molenbeek is aan zijn Safari Eurabia begonnen. Derde halte: Córdoba en omstreken

Die islamisering van Europa, doctorandus van Amerongen, dat is toch gewoon een verzinsel van de Wijzen van Zion die de wereld eerder al bang maakten met hun Protocollen? En is het niet opvallend dat die walgelijke term Eurabia populair werd gemaakt door de Egyptisch-joods-Brits-Zwitserse hobbyhistorica Gisèle Littman, beter bekend als Bat Ye’or? 

Ik ben in alle opzichten gematigd en hoor de ongeruste Gutmenschen in de regel dan ook geduldig aan als ze beginnen over islamisering, Eurabia en last but not least de fopziekte 'islamofobie'. Op gezette tijden moet ik mij herpositioneren als een fatsoenlijk mens met een gedegen academische achtergrond en een eerlijke, gebalanceerde mening. Dat gaat niet van harte want ik zie mezelf liever als een naar smegma en motorolie riekende mannenman met street credibility, desnoods intellectueel uitgedaagd want dat vinden mijn trouwe lezeressen fijn. 

Ik vind het namelijk vreselijk om de belerende betweter uit te hangen - daar hebben we onze internationale hofnar Frenske Timmermans voor - maar nu ga ik toch maar even schermen met een moeilijk vertoog uit het extreem-linkse Franse dagblad Libération en dus onverdacht als het gaat om een politiek-correct standpunt inzake het joods-mohammedaanse conflict. Het betreft een vertoog van Pascal Bruckner, getiteld l’Invention de l’islamophobie. Bruckner is een van de belangrijkste nouveaux philosophes van de Sorbonne en had Roland Barthes als leermeester. Het stuk is in het Frans dus ik vat het even samen: Iraanse fundamentalisten pompten het omstreden begrip islamofobia nieuw leven in aan het einde van de jaren zeventig. Ze namen xenofobie als voorbeeld, met als doel iemand die kritiek uit op de islam als racist te ‘kaltstellen’.

Bruckner: "Islamofobie ontkent de realiteit van een islamitisch offensief in Europa, valt secularisme aan door het weg te zetten als fundamentalisme en wil vooral moslims die vragen bij de Koran hebben, die streven naar gelijkheid der seksen en die het recht eisen op geloofsafval of een eigen geloofsbeleving, het zwijgen opleggen."

Pero bueno, terug naar het concept Eurabia. Eurabia veronderstelt de politieke en culturele inlijving van Europa in de islamitische wereld. De term werd te pas en te onpas gebruikt door internationale media als Fox, CBS, ABC, The Economist en NBC en komt er op neer dat de jonge en snel groeiende moslimbevolking in Europa niet wil assimileren. Als de trend van immigratie en demografie zich doorzet, komt heel Europa onder de mohammedaanse knoet. De Amerikaanse historicus Bernard Lewis stelde dat er twee mogelijkheden waren: Europa islamiseert of de islam wordt Europees. In een interview met het Duitse dagblad Die Welt van 19 april 2006 vreesde Lewis dat Europa aan het einde van deze eeuw deel zou uitmaken van de islamitische wereld. Het gezaghebbende Engelse weekblad The Economist schreef dat Europa het strijdveld van de jihad was geworden. Volgens de voormalige toenmalige Eurocommissaris Frits Bolkestein hing de islamisering van Europa nauw samen met het dreigende EU-lidmaatschap van Turkije. 

Bat Ye’or zei ooit in een interview met HP/De Tijd. "Als de fundamentalisten hun kansen goed hebben ingeschat en hun oorlog winnen, dan ligt er voor de wereld een donkere toekomst in het verschiet, vooral in dat deel van de wereld dat de islam in zijn armen heeft gesloten."

Bat Ye’or was er van overtuigd dat de Marokkaanse en Turkse migratie naar West-Europa in de jaren zestig en zeventig een samenzwering was van Europese en Arabische elites om Europa te islamiseren. "De grote aantallen immigranten die Europa vanaf de jaren zestig binnenhaalde, heeft het nooit kunnen verwerken. Het soepele immigratiebeleid zorgde er samen met de snelle voortplanting onder de moslims voor dat Europa het spoor bijster raakte. Europese burgers hebben hun vrijheid verloren. Ze hebben geen bezwaar tegen zelfcensuur, en dat is wel het begin van het einde: binnen vijftig jaar heerst in veel Europese steden de sfeer van Damascus."

Dictators in de nachtclub van Damascus
Het voorbeeld van Damascus vond ik nogal ongelukkig gekozen door Bat Ye’or. Er viel natuurlijk het nodige aan te merken op het Syrische bewind maar in de hoofdstad en vooral in Aleppo en de badplaats Latakia kon ik naar hartelust hoeren en snoeren en deed ik alles wat de Heer Allah verboden heeft. Zo koester ik bijzonder fijne herinneringen aan een nachtclub in Latakia, bomvol rijkeluiskinderen, animeermeisjes en de onvermijdelijke snorremans van de gevreesde ‘mukhabarat’ (geheime dienst). 

Variété-artieste Georgina, enkel gekleed in hotpants en een topje, zong na de zoveelste stroomuitval een lied als hommage aan president Hafez al Assad, ingeleid door een paar obligate revolutionaire strijdkreten. 

Met zichtbare tegen- en weerzin stond de stomdronken meute zich op om mee te lallen. Wie dat namelijk niet deed, was verdacht en subversief. Mijn stapmaten en ik lagen in een deuk om het potsierlijke en gênante tafereel: een dronken hoer die in een aggenebbisj nachtclub de great dictator bezingt en laat loven & prijzen. Ik slaagde erin om tot sluitingstijd vijf keer de hele tent uit de dood te doen herrijzen met de leuzen van Georgina. Niemand durft te weigeren, uit angst gemarteld te worden door de geheime dienst. Uiteindelijk heeft Georgina nog voor mij privé “gezongen” op mijn hotelkamer maar daar kan ik niet over uitwijden want de kinderen lezen mee.

Tijdens mijn studie aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem wisten Israëlische Midden-Oostendeskundigen mij van alles over Iran, Irak en Syrië te vertellen, en met bijzonder grote stelligheid, maar zij hadden die landen nooit bezocht, en al helemaal niet de bordelen van Damascus, Aleppo en Latakia.

"Eurabia", foeterde Ye’or verder tegen HP/De Tijd, "Is het resultaat van een door Frankrijk geleide Europese politiek die aanvankelijk bedoeld was om de Europese macht tegen de Verenigde Staten te vergroten, door diens belangen met de Arabische landen te vervreemden. Europa voert een geheime oorlog tegen Israël door middel van economische boycots en het verspreiden van antizionistische en antisemitische retoriek. Europa kiest voor een zelf opgeworpen islamisering die overeenkomt met de islamitische kijk op Europa. Lesprogramma’s over het Midden-Oosten werden aangepast aan de islamitische versie van de geschiedenis en de verspreiding van de Arabische cultuur werd gestimuleerd. Deze kijk dicteert ons de mythe van de islamitische tolerantie tijdens het Andalusische kalifaat, dat veel zou hebben bijgedragen aan de Europese cultuur. Alsof de islam historische legitimiteit heeft in Europa! Alsof het geen vijandige indringer was die zich door oorlog en verovering opdrong! El Andalus is voor de moslims gewoon het land van de jihad en al hun destijds veroverde land is in hun ogen onvervreemdbaar islamitisch territorium."

Daar had mevrouw Ye’or natuurlijk wel een puntje, met die mythe over de mohammedaanse tolerantie tijdens het Andalusisch kalifaat. 

En dan zijn we eindelijk in Córdoba
Het toeval wil dat ik me nu in het Córdoba bevindt, en wie kalifaat zegt, zegt Córdoba (en Toledo en Granada natuurlijk). Met mijn maat Ivo Teulings, met wie ik de bestseller Costa del Coke schreef, en waarmee we zelfs de treurbuis haalden, kijken we in de oude binnenstad op een stampvol terras naar Real Madrid-Barcelona, door de Spaanse media omgedoopt tot de clásico en el desierto, de woestijnklassieker. De wedstrijd in het kader van de Supercopa de España wordt namelijk gespeeld in Riyad in Saoedi-Arabië. Ik vind dat een schande en twitterde schuimbekkende deze twiet:

Social

Qatar en Saudi-Arabië moeten met hun vuile gore islamofascistische rotpoten van ons ooit zo prachtige Europese voetbal afblijven! Ik vind dan ook, tevergeefs en als een schreeuwende in de woestijn, dat Nederland het wereldkampioenschap voetbal in het islamofascistische Qatar in moet boycotten. Zelfs de oude demente oplichter Sepp Blatter blaatte dat het WK ergens anders gespeeld moest worden. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zeg je dan. 

Een kinderfeest zonder Marco Borsato
Op het terras blijkt de ene helft van de Spanjolen voor Real Madrid en de andere voor Barcelona te zijn. Ik en Ivo, die getrouwd is met een Cubaanse (niet klikken als u onder de zestien bent) en in Malaga naast Jeroen Pauw woont, raken in gesprek met vriendelijke en vooral geestdriftige jongemannen. Ik vertel ze het horrorverhaal over Real Madrid dat als gevolg van een gruwelijke sponsordeal met barbaarse theedoeken het kruis uit het clubembleem liet halen. Real Madrid zonder kruis: dat is als een kinderfeest zonder Marco Borsato. De jongemannen geloofden mijn verhaal niet, over die kutploeg uit Madrid die zijn ziel aan verkocht aan Shaitan voor een paar oliepegels, dus ik ging effe koekelen. Et voilà: ESPN.

Het werd een latertje want op een gegeven moment kregen wij diverse likjes zuivere MDA van onze enthousiaste nieuwe vrienden. Ik vond dat altijd een beetje een kinderachtige drug maar van dit pretpoeder ging ik toch behoorlijk stuiteren, zeker in combinatie met diverse pullen bier, een paar flessen wijn en een paar enorme bellen Cuarenta y Tres.

Het islamitische erfgoed van Córdoba  is mooi maar je moet er wel iets bij te drinken hebben, bij voorkeur begeleid door een schaaltje jamón Ibérico uit het Mekka van de beenham: het Andalusische bergdorp Jabugo. 

Banale belangstelling
Mijn belangstelling voor de Spaanse middeleeuwen heeft – zoals alles in mijn leven - een banale achtergrond. Ik bestudeerde in Jeruzalem Arabische en Hebreeuwse teksten uit de tijd van de convivencia. Mijn professor was, zacht uitgedrukt, nogal een aanhanger van de Griekse beginselen. De juridische teksten die hij ons gaf, handelden opvallend vaak vooral over interconfessionele conflicten in het badhuis. Aansluitend lazen wij dan een gedicht van de knapenschender Abu Nuwas of van Jehoeda Halevi: ‘Mijn hart is in het oosten maar ik leef in een uithoek van het westen’.

Mijn liefde voor Andalusië betreft dus allereerst de taal. Verder spelen de jamón Ibérico en de pata negra dus niet onbelangrijke rol. Vroeger zei men in Mokum over iemand die niet lekker in zijn vel zit: hij voelt zich als een ham op een jodenbruiloft. Als ik nu schrijf: hij voelt zich als een beenham op een mohammedanenbruiloft, dan krijg ik meteen een fatwa van een of andere zelfverklaarde cyberimam aan mijn broek: een dilettant die niet eens weet wat de islamitische wet ons vertelt over een joodse knaap die in dat hierboven genoemde badhuis op heterdaad wordt betrapt terwijl hij – voor geld of uit liefde – een welgestelde oudere muzelman leeg slobbert. Ik weet dat wel, want ik heb daarvoor doorgeleerd.

Bon, Ivo en ik eindigden de avond in de Bambu, een begrip in Córdoba en wijde omstreken maar waarom werd ons niet duidelijk waarom want er waren nul kommersjele sekswerkers en een piepklein glaasje wodka kostte 8 euro. ‘s Anderendaags gingen wij dan ook met een flinke spijker in de kop naar de kathedraal van Coŕdoba, die ten onrechte moskee wordt genoemd door ongeletterden. De kater des doods werd verzacht door het feit dat we niet in de rij voor een toegangsbewijs hoefden te staan want er waren amper bezoekers. 

Er wordt al een eeuwigheid flink gedebatteerd wie nou precies de wettige eigenaar is van de moskee-kathedraal: de mohammedanen of de toffelemonen. Dat moet u zelf maar op uw gemakske nalezen. Veel mensen hebben een romantisch beeld van de zogenaamde convivencia maar het was dus echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Leest u maar eens de boeken van de geweldige en zeer betrouwbare Madrileense wetenschapper Serafín Fanjul, Zijn werken zijn ook naar het Engels vertaald. 

Onder het schrikbewind der Almohaden was de zogenaamde islamitische 'tolerantie' schaars. Ze slachtten alle joodse gemeenschappen die zich niet tot de islam wilden bekeren af en veel christenen werden op dezelfde manier gedwongen zich te bekeren met de punt van een zwaard, waarbij verschillende de marteldood stierven vanwege hun geloof. Onder de heerschappij van de Almohaden werden alle kunstwerken en filosofieën die niet samenvielen met wat de regerende kalief als orthodox beschouwde, verboden en zelfs vernietigd. De grote joodse filosoof Maimonides werd gedwongen zich te bekeren, een bekering die hij snel afzwoer nadat hij naar Egypte was gevlucht. 

Goed, Ivo en ik zijn toe aan een herstelbiertje in het wonderschone Granada, als onderdeel van onze Ruta del Califato.

Wisselgeld voor de wandeling naar Granada

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet, een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuurgevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Om mensen die zich zorgen maken over deze ontwikkelingen islamofoob te noemen is ook weer zo'n ding waar je je boos over kan maken. Ze zijn niet bang voor de islam, ze zijn juist bang van degenen die NIET de islam aanhangen, maar WEL allerlei regeltjes maken, dingetjes afschaffen/laten verdwijnen, andere dingetjes juist weer zwaar promoten en op de voorgrond schuiven. Voorbeelden legio. En ook voorbeelden legio waar meer tradionele groepen (zoals het Jodendom) OOK dingen niet mogen van hun geloof, maar waar nooit een probleem van werd gemaakt in bijv. bedrijfskantines.
De juiste term is dus islamomeeloperfoob.

EnNouJijWeer | 16-01-22 | 14:44

Delen van deze stukken herken ik uit van Amerongen's boek, met name uit het tweede deel ervan.

Rest In Privacy | 16-01-22 | 12:30

Ik ben nu ook aan boord geklommen en val er plompverloren middenin. Meteen de vorige episoden ook uitgelezen. Complimenten, zeer lezenswaardige stukjes.

quigg | 16-01-22 | 12:09

Heerlijk. Ik zou wel mee willen op die reis maar ik durf niet alleen met Don.

Zuurteregelaar | 16-01-22 | 09:50

Deze safari zorgt voor een aangenaam gevoel in mijn poepert. Lekker man.

Moeki de Meeuw | 16-01-22 | 06:43

Leuke stukjes!
Jammer dat er zo weinig reaguursels zijn.

rifraf | 15-01-22 | 23:04 | 2

Ik vind dit soort stukjes ook meer eenrichtingsverkeer.

sjef-van-iekel | 16-01-22 | 10:02

De informatie is achterhaald en niet meer van deze tijd sinds de Abraham akkoorden. Het is geen 2004 meer.

Cobarde | 16-01-22 | 10:11

Ik lees ze graag, die verslagen van Arthur v A. over de islam in West-Europa.

Interessant, informatief, geschreven door iemand met een behoorlijke kennis van zaken. En elke keer staat er een klein dingetje in waarvan ik dan lichtelijk schrik. Hier weer dit:

"De Amerikaanse historicus Bernard Lewis stelde dat er twee mogelijkheden waren: Europa islamiseert of de islam wordt Europees."

Met ''de islam wordt Europees'' wordt dan m.i. bedoeld dat de islam hier in West-Europa een soort 'verlichte', 'liberale', 'we moeten niet alles wat er in de koran staat letterlijk nemen', 'vrijzinnige' versie wordt van wat je aantreft in al die landen waar moslims een meerderheid vormen en de dienst uitmaken.

Ik zie daar tot op heden, na een ca 50-jarige aanwezigheid van moslims hier, geen aanwijzingen voor. Je ziet op tv en in de media een uiterst kleine minderheid die je zou kunnen betitelen als 'vrijzinnige' moslims ('Eus', 'Fidan Ekiz), en er zijn mensen die feitelijk 'afvallig' zijn: Ebru Umar, Lale Gul. En zo zullen er nog enige tientallen zijn, maar dan heb je het volgens mij wel gehad.

De overgrote meerderheid hangt een 'middeleeuws' geloof aan, dat behoorlijk achterlijk, intolerant, en agressief is. Ik zie die lieden nog niet zo snel een soort ''Europese'' islam versie aanhangen. Dan zou het dus volgens Bernard Lewis betekenen dat ''wij'' in toenemende mate zullen 'islamiseren'. Geen prettig vooruitzicht, maar helaas wel reëel: er bevinden zich momenteel ruim 26 miljoen moslims in, voornamelijk, (Noord)West-Europese landen, waarvan in Nederland ruim 1,2 miljoen.

Ik zou zeggen: neem het zekere voor het onzekere en laat die aantallen niet snel veel meer worden, kortom, géén moslims meer binnen laten die zg 'vluchteling', dan wel 'asielzoeker', of wat dan ook zijn. Volledig stoppen daarmee. Het zijn er nu al veel te veel, en we hebben een ruim 40-jarige ervaring met die lieden die bepaald niet optimistisch stemt.

Dr_Johnson | 15-01-22 | 22:39 | 1

Elke beweging tot modernisering van de islam wordt door de fundi's - ook hier in Europa - hardhandig de kop ingedrukt. En omdat de mohammedanen niet graag buiten de groep vallen werkt het akelig goed om moslims met wat liberalere opvattingen de mond te snoeren.

Zeurders | 16-01-22 | 10:16

Het beste stuk uit de reeks tot dusver, hulde.

HaegscheLandloper | 15-01-22 | 21:58

Opvallend te lezen hoe onomkeerbaar ooit gematigde en zelfs vrijzinnige islamitische landen waar zelfs schandknapen waren te vinden in grote steden hoe dan ook steeds fundamentalistischer in de leer van Islam zijn geworden.
Voor de eerste keer het stuk gelezen, maar nog wel lang en vermoeiend voor mij helaas. Desondanks leest het heerlijk weg, goed werk van Van Amerongen!

Jan, Leiden | 15-01-22 | 21:56

Ik herken de plekjes op de foto's van Cordoba en Granada.

Rest In Privacy | 15-01-22 | 21:36

De islamisering van Europa is ook m.i niet meer te stoppen. Ik bedoel, hóe zou dat dan moeten gaan? De moslim bevolking groeit en de autochtone bevolking ziet in meerderheid, blijkbaar, geen probleem. Met de import van islam wordt je islamitisch net zoals je met de import van Afrika ook afrikaanser wordt. Zeker als daar geen enkele grens aan wordt gesteld, bijvoorbeeld op cultureel gebied.
De vraag is of dit kwalijk is en ik ben er van overtuigd dat dat zo is. Je hoeft maar naar de Arabische islamitische en afrikaanse wereld te kijken waar dit op uit draait: (burger) oorlog, armoede, geweld.
Ik zie werkelijk geen enkel lichtpuntje waar ik hoop uit kan putten. Als iemand dat wel heeft, dan hoor ik het graag.

Ride_On | 15-01-22 | 21:30 | 3

Je kunt de wereldwijde opmars van de islam niet langs je af laten glijden, maar men denkt dat wel in het Westen omdat hier welvaart is. Dan wanen mensen zich veilig, want het water zal altijd wel uit de keukenkraan blijven komen is de redenatie. Ze beseffen niet wat islam wel maar ook vooral niet is. Islam gaat wel over plichten en sancties, maar niet over blijdschap en geluk.

zeurmachine | 15-01-22 | 21:54

Zeker mee eens, maar in de landen Kroatië, Servië, Hongarije, Bulgarije , Griekenland, Oekraïne.. Polen, Slowakije, Tsjechie zal de islam nooit voet aan de grond krijgen, daar zijn ze veels te nationalistisch en te religieus voor.

renootje | 15-01-22 | 22:11

Deze landen in vooral oost Europa hebben eeuwen lang met eigen ogen gezien wat islam is.

Er komt geen trots aan te pas, het is een harde les uit het verleden geweest die ze nooit zijn vergeten.

Dat zegt genoeg.

DutchAce | 16-01-22 | 09:46

Wat een heerlijke schrijvert is die van Amerongen. Het stuk ademloos gelezen (heb grote longen!) Zojuist heb ik hem twee biertjes gedoneerd.

Dysphemian | 15-01-22 | 21:23

Het gif sijpelt ons naïve landje binnen…

Verderkijkert | 15-01-22 | 20:37 | 1

‘Wat voor mij gewoon de vaststelling was dat rassen met elkaar onverenigbaar zijn wanneer ze eenzelfde leefomgeving delen, werd door de meesten van mijn tijdgenoten direct beschouwd als een aansporing tot haat en een misdaad tegen de menselijke waardigheid.’

Dat schrijft Jean Raspail in zijn roman De ontscheping (Le Camp des Saints*) uit 1973 waarin de westerse blanke wereld zijn ondergang tegemoet gaat doordat goedbedoelende mensen hun soortgenoten uit ontwikkelingslanden voortdurend willen helpen – de mensen, niet de landen. Deze dienstbaarheid komt voort uit schuldgevoel over de westerse welvaart en de grondslag daarvan: de vroegere koloniale overheersing en de onderwerping en niet zelden uitbuiting van volkeren. Meteen na verschijnen van Le Camp des Saints werd Raspail racisme verweten. Maar in zijn boek is de westerse wereld een beschaving die verdedigd mag worden, al ziet Raspail dat niet gebeuren.
Zie: De ontscheping, door Jean Raspail
Vertaling door: Jef Elbers
Verschenen bij: Uitgeverij De blauwe tijger

theo-is-dood | 15-01-22 | 21:16

1. Het gaat mis omdat - zoals bij het spoorduwen in België vandaag - de meute als een domme kudde toeschouwers de dader vergeten en ontdaan zijn over dat "iets" de ellende veroorzaakt heeft en dat "de autoriteiten er maar mee verder moeten gaan". Ik heb het niet over agressieve massahysterie, want dat is fout, maar de passiviteit van de Europeaan naar dreigingen en gepleegde feiten toe is eindeloos.
2. Moslimkinderen worden met leuke speelgoedjes en speelse lesprogrammaatjes vanaf de eerste seconde in hun leven zó geïndoctrineerd hier in Europa, dat de biblebelt nog zou schrikken van die methoden als ze zich zouden verdiepen in hoe dat gaat. Daar tegenover staat de individuele Europeaan die geen identiteit meer heeft behalve die van werkende of werkzoekende en ereschuldbeseffende surrogaat Amerikaan.

zeurmachine | 15-01-22 | 20:20

Lekker feuilleton, zal m zeker blijven lezen. Fijne opvolger van Kroniek van een Faalfabriek.

Joyce | 15-01-22 | 20:19

Mooie artikelen!

swaggerton | 15-01-22 | 20:12

Arhur is vlot deze week. Reserveer eigenlijk standaard de zondagavond voor zijn schrijfsel.

broekzakbellert | 15-01-22 | 19:52 | 1

Eeuhm, u leest letter voor letter met een loep? Stukje kost mij hooguit 5 minuten.

Sir_Cumalot | 16-01-22 | 06:31

Vermoed dat de Islam aan het accultureren ('Europeaniseren') is. De Islam in Indonesië heeft ook niet gezorgd voor een Indorabia, hoewel al die arme kindertjes op school dat gutturaal gekriebel moeten opdreunen. De Islam-scopus van doctorandus/mannenman AvA lijkt ook een beetje aftands, net alsof het een virus is dat nooit en te nimmer muteert. Met de nadruk op 'mannenman' toont AvA overigens een opvallend Anliegen met de Profeet, die zichzelf heel wat meer mans vond dan Isa (die geen zonen verwekte) plus dat hij op eigen kracht zichzelf propellerde door zeven hemelen. Kort door de bocht: is het mannetjesgeputter van AvA niet een ultiem bewijs van dat hij zelf enigszins met ïslamisering angehaucht is? Wellicht was de mannenmannelijkheid van de Profeet voor hem de reden om Semitische talen te gaan studeren...

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-01-22 | 19:24 | 4

@J.Thee.Cohen | 15-01-22 | 19:30: U bent niet bekend met hoe in de Islam onderscheid wordt gemaakt tussen de Profeet en Isa?

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-01-22 | 19:35

De islam in Indonesië rukt gestaag op. Nog steeds.

Rest In Privacy | 15-01-22 | 22:51

De islam in Indonesië houdt voorlopig enige Indonesische culturele trekjes waardoor bijv. niet de vrouwen helemaal aan het oog worden onttrokken achter muren zoals in het voorbeeldige Afghanistan. Maar inderdaad is de opmars van (proxy wahabiyya) salafisme onder invloed van de geopolitieke aspiraties van Saoedi Arabië net als in Europa niet te stuiten. Sinds een jaar of vijf zitten we nu een tijdje in een lokaal dal in een opgaande spiraal door een campagne tegen islamitisch radicalisme van de Indonesische overheid. Maar de vraag blijft de uiteindelijke productiviteit daarvan, bijv: www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/...

Mazzelstof | 16-01-22 | 10:02
▼ 1 antwoord verborgen

En dan hoor je vanmiddag per ongeluk Claudia de Breij op de autoradio beweren dat 'extreem-rechts zoals FVD duizend keer gevaarlijker is dan de extreme islam.' Want die moslims bestoken haar niet op Twitter. Om vervolgens samen met Sanne Wallis de Vries te besluiten dat ze als 'cabaretiers' zich niet genoodzaakt voelen grappen te maken over de islam omdat ze dat toch ook niet over 'dwergen of zo' doet. Zo draait links deugend Nederland. Duizend keer gevaarlijker, ze zei het echt. Het hoofd van Paty rolt zich nog een keer om.

kapoerewiet | 15-01-22 | 19:04 | 4

Ik denk ook dat dit soort mensen serieus niet in contact komt met de doelgroep. Degenen die zij kennen, zijn waarschijnlijk ontwikkelde HBO'ers.

Onlangs hoorde ik ook een bobo vertellen over diversiteit: die persoon bedoelde daarmee de leerlingen op een internationale school...

Roos | 15-01-22 | 20:17

Ja, echt lachen met deze twee tophumoristen.

Verderkijkert | 15-01-22 | 20:33

@Roos | 15-01-22 | 20:17: Laat dat waarschijnlijk maar weg. Dat klopt. Dat blijkt dan ook uit de acute nekklachten die onderhavige linksmensen oplopen wanneer pontificaal geconfronteerd met de normatief modale moslim.

Mazzelstof | 16-01-22 | 10:08
▼ 1 antwoord verborgen

Wederom Dank voor dit stuk

horsteknots | 15-01-22 | 18:46

Pascal Bruckner is een held. Eerder al bleek zijn fantastische boek 'De tirannie van het berouw' profetisch.

kapoerewiet | 15-01-22 | 19:05

Wat een aanwinst voor GS is deze geweldige man!

Lood om oud ijzer | 15-01-22 | 18:22

Prima geschreven, kom veel bekende plekken tegen en ook nog zaken die we nog moeten bezoeken. Dank Arthur.

ademende aarde | 15-01-22 | 18:21

Best een longread. Islamieten proberen Europa al eeuwen in golven te veroveren vanuit het zuiden tot het Oosten, van de Byzantijnen tot de Ottomanen. Als ze eenmaal voet aan grond kregen, dan duurde het een lange, bloederige strijd om ze weer te heroveren.
Er leven nu weer zo’n 44 miljoen Moslims in Europa en door immigratie, hereniging en voortplanting groeit deze groep veel sneller dan de inheemse bevolking. Dat geeft mij angst, maar om dat Islamofobie te noemen moet je mij kunnen uitleggen dat deze angst ongegrond is, succes daarmee.
Je doet er niks aan. Het Moslimprobleem groeit in de loop van decennia maar kabinetten zitten voor 4 jaar en schuiven deze hete aardappel lekker door.

Zeddegeizot | 15-01-22 | 18:17 | 2

Sterker nog dan dat de angst ongegrond moet zijn: de angst moet irrationeel zijn om islamofobie te zijn. Er is niets irrationeels aan. De geschiedenis, recent en wat langer geleden, geeft duidelijk aanleiding tot een zeer kritische houding t.o.v. de islam. De zwakheid van het Westen is levensgevaarlijk voor het voortbestaan van onze manier van leven.

Pje911 | 15-01-22 | 22:12

@Pje911 | 15-01-22 | 22:12: Voor de Islamiet is iedere kritiek op Islam per definitie irrationeel en dus Islamofoob. De Islam is immers de hoogste waarheid en de enige juiste weg. Relativering, zelfreflectie, tolerantie en humor - je kan er lang naar zoeken in Mekka.

Zeddegeizot | 16-01-22 | 07:30

Na twee jaar terug in Torremolinos ben ik opgelucht , dat ik minder hoofddoeken zie. Vorige winter kon niet want Corona.
Een zucht van verlichting door de vermindering van wandelende hoofddoeken. En nee, ik ga niet naar die ene groente en fruit zaak, Omdat ik me herinnerde daar ooit een hoofddoek onderworpene aan te treffen. Vrijheid, betekent voor mij, geen onderdrukking aan Islam.
Maar Arthur vertelt me heel terecht dat de islamitische volk gewoon blijft oprukken. Het klopt, ik weet het.

Moestuinier | 15-01-22 | 18:09

@K. Westergaard | 16-01-22 | 08:37: zij is inderdaad de moeite waard

Ride_On | 16-01-22 | 09:40
▼ 1 antwoord verborgen

Was het mohammed op zijn sterfbed die zei," maak niet de zelfde fout als de christenen... hij zag de bui al hangen

BL!ZZ | 15-01-22 | 17:56

Waarom zou ik moeten doneren zodat hij zich een stuk in het kraag kan zuipen/snuiven/hoereren?

Verder is de kans groot dat Europa eindigt als Kosovo of Bosnië.

Zzzzooooffff | 15-01-22 | 17:50

Niet te volgen dit.

Bebopalula | 15-01-22 | 17:49 | 1

Blijf maar bij je TikTok.

Rest In Privacy | 15-01-22 | 22:54

"Europese burgers hebben hun vrijheid verloren."
Omdat Europese burgers de vrijheid zo gewoon vinden, dat ze zich niet realiseren dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is.
Het is een bevochten erfenis. En je bent het zo weer kwijt.

Tijd om er weer bewust van te worden wat vrijheid eigenlijk is.
Bijvoorbeeld religieuze vrijheid,

AdvocatusDiaboli | 15-01-22 | 17:45

De kaart van Europa heeft vele olievlekken.
En je weet dat olievlekken groter worden, smeren zichzelf verder uit.
En met gemiddeld 4 kinderen per gezin worden het meer en nog grotere vlekken op de kaart.
Bernard Lewis denkt dat Europa eind deze eeuw ten prooi is gevallen aan de islamitische wereld, in dit tempo denk ik dat dat in 2060 zal zijn.
Terwijl ondertussen Europa steeds ongezelliger, instabieler, gevaarlijker gaat worden.
Een beetje de sfeer van een huidig islamitisch land.
Mooi verslag van Arthur, lijkt soms wat vd hak op de tak, maar het boeit.

Ruimedenker | 15-01-22 | 17:40

Na elke moslimterreuraanslag is het eerste waar de moslimwereld zich druk over maakt: islamofobie. Dat moet zelfs Maarten van Rossem opgevallen zijn.

K. Westergaard | 15-01-22 | 17:39

Mooi stuk!
Begint me wel een beetje te duizelen, maar daar is een oplossing voor: gewoon slaan als onverlaten en pesters je het leven zuur maken, te beginnen met de belastingdienst die het geld int om een en ander aan die idiotie te bekostigen.

aflaatverkoper | 15-01-22 | 17:30

Ben zelf moslim, heb er toch moeite mee te aanvaarden dat 'wij' allemaal klootzakken zijn. Face it, Europeanen old skool hebben miljoenen en miljoenen mensen in Amerika om zeep geholpen. Het waren ook Europese doctrines als het marxisme die tientallen miljoenen om zeep hebben geholpen (Stalin, Mao, Pol Pot etc.); meer doden dan heel WO-II. Zou maar wat bescheidener en relativerender zijn.

Ichneumonidae | 15-01-22 | 17:27 | 14

Ichneumonidae | Daar herkennen we de moslim weer. De anderen hebben het ook gedaan!. Europese doctrines. Wat een grap. Marx komt met een boek. Dat is meteen een Europese doctrine. Dat idioten dat gebruikt hebben om de macht te grijpen en massamoorden te plegen heeft niets met een soort van europese doctrine te maken. Met de koran en moslims hebben we wel met een doctrine te maken,die al wel meer doden gemaakt heeft,en nog steeds doet,dan het aantal indianen in Amerika. En moslims , via de moslimbroederschap, proberen zeker om op een zachte manier Europa te veroveren met die kut doctrine uit dat sprookjesboek van ze.

drolloman | 15-01-22 | 20:56

Face it; moslims old skool hebben meer slaven afgevoerd dan de Europeanen.
Of is dat stukje geschiedenis nou net niet waar je het over wil hebben? Het is altijd de ander, toch? Net zoals de kruistochten zonder enige provocatie zijn ontstaan?

Vingertje wijzen naar Europa om een schuldgevoel aan te praten, zelf de slachtofferrol in duiken, terwijl je zelf feitelijk geen haar beter bent.

De feiten uit de geschiedenis maken gehakt van jouw soort geneuzel. Selectief shoppen doe je maar bij de supermarkt.

Rest In Privacy | 15-01-22 | 22:57

En iedereen weet dat want het wordt gewoon openlijk besproken tijdens de geschiedenislessen. Maar welk 16-jarig schoolkind kent de naam Karel Martel? Of Jan Sobieski en "Veni, vidi, Deus vincit"?

EnNouJijWeer | 16-01-22 | 15:35
▼ 11 antwoorden verborgen

Wat een verademing deze verhalen, bovendien tien keer zo interessant dan al die dagelijkse rits inmiddels tot het bot toe afgekloven covid artikeltjes.

zwellevertje | 15-01-22 | 17:22 | 1

Eens, leest lekker weg ook.

de uitbater | 15-01-22 | 17:26

Geloven doe je als je een vermoeden hebt.

Mr_Natural | 15-01-22 | 17:19

Hoeveel talen beheerst die Van Amerongen eigenlijk?

Duwbak_Linda | 15-01-22 | 17:18 | 5

@Duwbak_Linda | 15-01-22 | 17:22:
-
Gokje: als je Semitische talen hebt gestudeerd en je bent nog van het oude onderwijssysteem (- en de ouderwetse studieduur) dan beheers je tenminste Hebreeuws, de nieuwe versie daarvan (Ivriet) en Arabisch. Een stukkie Aramees zal er ook nog wel bij zitten, en misschien wat Syrisch. Naast Nederlands, Spaans, Engels, Frans, waarschijnlijk Duits en mogelijk nog iets meer dan bed- en restaurant Turks.

bisbisbis | 15-01-22 | 17:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achter haalt haar wel.

Neuth | 15-01-22 | 17:18

Het moet zijn: islam aversie niet islamfobie.

Smeggel | 15-01-22 | 17:16

Ik liep van de week in mijn oerhollandse buurtsupermarkt en daar liep een geheel in het zwart gestoken vrouw boodschappen te doen, samen met haar eigenaar. Alleen haar ogen waren zichtbaar. Iedereen deed zijn uiterste best het tafereeltje geen aandacht te geven. Ik schrik toch wel van die rare sekte die hier in Nederland is neergestreken.

matatwork | 15-01-22 | 17:10 | 3

En de uitwassen die wij hier zien zijn vele malen fundamentalistischer dan in het zand van herkomst.

Wijze uit het Oosten | 15-01-22 | 17:18

@Wijze uit het Oosten | 15-01-22 | 17:18:
In het zand van herkomst worden deze uitwassen ook uitgekotst.

de uitbater | 15-01-22 | 17:27

@Wijze uit het Oosten | 15-01-22 | 17:18: En dan worden mensen, die weg zijn gevlucht van die Islam ,hier met de nek aangekeken door links.
Want volgens hun zijn alle aanhangers van die stroming de juiste mensen voor ons land.
Hard werkend, eerlijk en tonen ze respect naar minderheden.
En dat gedoe in Amsterdam met de homo's heeft niks met Marokkanen te maken.
Net zoals Ali B al 500 duimpjes bij Nu heeft gekregen want hij hoort tot de goeie dus beschuldigingen zijn onzin.

pejoar | 15-01-22 | 17:33

Zin in zon door dit stuk literarthur.

RickTheDick | 15-01-22 | 17:02

Arthur als je het bergdorp Jabugo bezoekt moet je de onovertroffen Pata Negra eens proberen.

de uitbater | 15-01-22 | 16:57

Ná 9-11 verschenen opeens veel hoofddoekjes in de straten; kennelijk voelde islam zich ineens een macht om rekening mee te houden.

meneer Q | 15-01-22 | 16:48 | 1

Dat klopt! Daarvoor waren het doorgaans sociaal zwakke moslimgezinnen. Vanaf 1998 zag je het toenemen. Ik werkte destijds bij een uitzendbureau en de toename ging verbazend snel.

MeppieRocks | 15-01-22 | 19:23

"Europa islamiseert of de islam wordt Europees."

Net zo min als het "eurocommunisme" levensvatbaar was na de val van de Sovjet-Unie, zo min is een vrijzinnige "euro-islam" levensvatbaar. Na vijftig jaar mohammedaanse immigratie is er nog geen begin van zo'n liberale islam zichtbaar. Wel zijn er natuurlijk veel (ex-)moslims die het allemaal wel geloven, d.w.z. er stiekem niks meer van geloven.

J.P.Drapeau | 15-01-22 | 16:41 | 3

Zelfs in Iran heb je veel vrijzinnige moslims. Maar gezien de dubbele dictatuur (politiek en Islam) kunnen ze zich niet vrij (zinnig) uitspreken. Eeen soort gelatenheid kenmerkt dezen.

ZZP-er | 15-01-22 | 16:52

"Europa islamiseert of de islam wordt Europees."
De islam wordt gevloerd de komende jaren en de vloer wordt er mee aangeveegd.
Het wetenschappelijk onderzoek naar de historie van de islam laat zien dat de eerste twee eeuwen (7e en 8e eeuw) ervan christelijk waren. Pas in de 9e eeuw ontstond het sprookje dat islamieten leren: Profeet in Mekka etc.
Lariekoek! De eerste Arabische staten ontstonden omdat de Byzantijnse en Perzische rijken verzwakten en hun Arabische vazalkoningen niet langer de baas waren en deze laatste die beide rijken gewoon overnamen. Bijna zonder slag of stoot.
Er gaan boeken komen!
Dit jaar nog!
En sites...
www.youtube.com/channel/UCXPr9Vbibc7w...

Aristotalloss | 15-01-22 | 17:22

Heb in het verleden met moslims samengewerkt die an sich prima te pruimen waren en onderling elkaar betichten van slecht gelovig te zijn, in the end komen ze tegenover elkaar te staan en lossen het in hun ogen ontstane probleem zelf op... gewoon achterover leunen en bezie dit fenomeen

BL!ZZ | 15-01-22 | 18:23

Stop de kolonisatie van Europa en vooral van Nederland. Zelfbeschikkingsrecht der Volkeren moet een keer serieus genomen worden vooral door onze eigen regering. Geen pappen en nathouden meer, onmiddellijk vluchtelingenverdrag opzeggen en grenzen serieus nemen. Geen naturalisaties meer. Redden wat er nog te redden valt van de Nederlandse identiteit. Gewoon weer Nederlandstalig onderwijs op de universiteiten.

AlexanderVissers | 15-01-22 | 16:39 | 2

Gaat niet gebeuren. Je kan het beste gewoon verhuizen naar Paraguay en daar een Arische staat beginnen. Weilanden genoeg daar.

Cobarde | 15-01-22 | 16:41

Vluchtelingenverdrag opzeggen had gewerkt als het 50 jaar geleden gedaan was. Maar nu is er ketenmigratie, waarbij migranten via gezinsvorming naar Nederland gehaald worden. Zelfs als het aantal vluchtelingen naar nul daalt, dan nog blijft de migratie doorgaan.

DutchLion33 | 15-01-22 | 17:16

Likje mda? Smaakt dat beter zonder m?

Drosofila | 15-01-22 | 16:38 | 1

Net zo goor maar net iets meer trippy en iets minder knuffelig, heb ik wel eens gehoord. Lachgas is echt een simpele schijtdrug maar met MDA heel goed te doen. Naar het schijnt.

Taugenichts | 15-01-22 | 17:26

De liefde van deze lezeres voor meneer Van Amerongen wil nog niet echt vlotten

Roos | 15-01-22 | 16:37

Weer met plezier gelezen en goede leestip. Dus maar wat wodka’tjes gedoneerd

Snap_het_ook_niet | 15-01-22 | 16:36

Leest best lekker weg, maar had van deze serie toch iets meer verwacht.

Kicksalot | 15-01-22 | 16:33 | 1

Ik ook.
Ook een beetje inzicht in de 'sleeper cells' en andere islamitisch fundamentalistische groepjes/groopies. En dergelijke...

Aristotalloss | 15-01-22 | 17:40

Ben benieuwd of tie zijn peuk op straat flikkert of netjes in de prullenbak deponeert of in een handig portable peukendoosje stopt.

RGV42 | 15-01-22 | 16:29

Overigens, dat dat fopwoord "islamofoob" ook gericht was tegen zelfdenkende moslims verbaast ook niet. Het gebruik van "fascisme" tegen andersdenkenden werd op bevel van Stalin aanvankelijk ook vooral intern gebruikt binnen de socialistische partij.

Ketters worden in elke religie als een groter gevaar gezien dan de ongelovigen. Die laatste kunnen nog overtuigd worden door de heilige boekjes. De ketters daarentegen kennen die boekjes al.

Dandruff | 15-01-22 | 16:20

Wel een aanwinst, zeg, die nieuwe jonge hond van Amerongen. Veelbelovend talentje!

UpdateAvailable | 15-01-22 | 16:19

Tldr

TonAlias | 15-01-22 | 16:14

Het leest als een aaneenschakeling van bacchanalen..

Top!

Wijze uit het Oosten | 15-01-22 | 16:14

Als hij het heus zo slecht heeft (yeah, like), misschien valt te overwegen eens te stoppen met roken. Ook daar scheelt dat centjes. Ik vond overigens Dr van Egeraat toch best wel een fijne reisgids.

dathoujetoch | 15-01-22 | 16:13 | 2

Wow, zo had ik het nog niet bekeken!
Dat is nog eens off topic!

Dandruff | 15-01-22 | 16:14

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland