achtergrond

Geenstijl

Stormachtige docu Headwind in het Stamcafé

Zweden, het Wuhan van het klimaatvirus

Onafhankelijk documaker Marijn Poels (@) is opnieuw uit zijn boomhutwoning neder gedaald om een rondje Europa te doen. En zoals altijd was tegenwind zijn deel. Letterlijk, ditmaal, want de docu gaat over de windmolenindustrie en de aanverwante klimaattransitie. Onderwerpen die - een beetje zoals kejona - geen tegenwind dulden. Gij zult in de gebiedende wijs verordonneerd worden, en gehoor geven, luidt het gebod. Dat betekent onder meer gedwongen luisteren naar opruiende oneliners van die Zweedse Nanokaag met een mondkapje als plopkap. Zei daar iemand clown world? Neen, we nemen deze ronde uiterst serieus. Poels trok naar het Zweden van Greetje Tuindwerg en trof daar Alexander Pohl.

Pohl werkte jarenlang eerst voor KPMG en later voor HSBC, een van 's werelds “groenste” banken.. Hij zag geleidelijk aan dat het groene investeringsklimaat een corrupt en gebroken systeem is. Hij nam ontslag en emigreerde met zijn gezin naar een afgelegen bosparadijs in noordelijke Zweden. Om daar in een juridisch en politiek gevecht terecht te komen over een windmolenpark, waar gigantische stukken bos voor gekapt worden (om in Jesse's biostook gegooid te worden, of om blauw/geel wegwerpmeubilair van te maken?). Lol feit: De bouwstenen voor de klimaatminaretten komen uit China, de stroom voor het windpark gaat naar een nieuw Google datacenter in Finland. En kritisch burger Alexander Pohl wordt geïntimideerd door de politie. Uw voorland, vorige week pas als docu gelanceerd maar vanavond al in het Stamcafé!

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Cursus Spaans in het Stamcafé

Nederland staat er weer mooi op in het buitenland!

@Van Rossem | 08-06-23 | 22:30 | 579 reacties

Een stemming in het Stamcafé

Knip plak, zonder oordeel en zonder eindredactie. Wij zijn het blog en slechts de boodschapper, u mag zeggen hoe u het (niet) ziet, aan de bar. Proost

@Van Rossem | 29-05-23 | 22:22 | 394 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.