Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

In memoriam Hafid Bouazza

Noot van de redactie: A. Nanninga is even terug, u snapt waarom

Hafid Bouazza en ik werden vrienden via GeenStijl. Hij en Gerrit Komrij (moge ook zijn nagedachtenis tot zegen zijn) lazen trouw ieder topic en toen ik voor GS ging schrijven vond Komrij mij een beste kerel. Maar 'A. Nanninga' bleek een vrouw, tot Komrijs niet geringe teleurstelling. Hafid vertelde het me later schaterend, hij vond de misogynie van zijn vriend een bron van vermaak en verbazing. Want Hafid hield juist veel van vrouwen en vrouwen hielden van hem.

Het was lastig om niet van hem te houden, vond ik. Het was trouwens ook best lastig om wel van hem te houden. Maar hij had de katachtige kwaliteit om mensen volstrekt autonoom en wispelturig tegemoet te treden en toch diepe genegenheid op te wekken.

Een duiding van zijn oeuvre, van zijn positie in de Nederlandse letteren, dat zult u in alle kwaliteitscouranten kunnen lezen. 

Wat schrijf je over de beste schrijver? 

De literatuurpausen en boekentypes zullen hun woordje ongetwijfeld klaar hebben. Sommigen misschien al een hele poos, op de plank, alleen de datum nog in te vullen want in de café's rond het Spui werd - soms met nauw verholen gretigheid - de laatste jaren vaker de gezondheid dan het werk van de schrijver besproken. 'Zeg. Gaat slecht he, met Bouazza?'

Nou, vul maar in jongens, 29 april 2021, nog even langs de eindredactie, fotootje erbij, klaar.

Wat schrijf je over een vriend, in het medium waarin hij soeverein heerste, namelijk de door hem zo innig omarmde Nederlandse taal? 

In het ziekenhuis meldde ik mij aan de balie om hem te bezoeken. Zeker niet voor het eerst in het afgelopen decennium. Wel voor het laatst. 'Ik kom voor Bouazza.' De receptionist keek zorgelijk, er golden beperkingen op bezoek vanwege corona en het quotum was al bereikt. Hij stond op het punt me weg te sturen. Maar! 'Nee, meneer Bouazza is een uitzondering', zei zijn collega. Ik glimlachte achter mijn mondkapje. 

Meneer Bouazza is een uitzondering. 

Het refrein van zijn leven, wanneer hij geconfronteerd werd met De Instanties, artsen, schuldeisers, subsidieverstrekkers en wat dies meer zij. Meneer Bouazza, de uitzondering, verhield zich monter onverschillig tot zulke beslommeringen en kreeg daarmee verrassend veel gedaan van de altijd zo starre bureaucratie. De receptionist knikte begripvol, 'och ja ik zie het nu', en ik kreeg een bezoekerspasje. Had je weer mooi voor mekaar, Bouazza.

Voltrok deze scene zich in een Nederlandse roman, dan zou Hafid gehakt maken van zo’n banale 'toevalligheid', van zo'n Mulischiaans metafysische travestie, maar banaal of niet, zo ging het echt en natuurlijk vond ik dat mooi en betekenisvol, op dat moment. Ook al hoorde ik in mijn geestesoor de saterlach van de man die boven in een bed zijn laatste etmalen in ging. 'Sentimenteel gedoe, het is potsíérlijk! En al die lezers maar vooral natuurlijk lezeréssen, ze vreten het! Weet je trouwens dat..' en daar volgde een citaat of een verwijzing naar obscure Arabische dichters (zinnen uitgesproken in rap Arabisch), naar South Park, naar zombiefilms, naar Ambrose Bierce. 

Die gulheid, het kenmerkte hem zo. Gul met zijn kennis, met dingen die hij mooi vond, hij voerde het zijn gehoor in duizelingwekkend tempo. Blij als een kind als we elkaars zinnen konden afmaken, navertelde filmscènes konden aanvullen. En zeker ook materieel was hij gul. Zoals het een schrijver van de oude stempel betaamt was Hafid arm als een kerkrat maar had hij ergens een voorschot of subsidie losgepeuterd dan moesten en zouden we de beste sushi eten, in een deftige hotelbar cocktails drinken, of hij kocht stapels Blu Rays terwijl ik hem had uitgelegd hoe je ook films kon streamen of downloaden. Dan was het geld weer op, maar een paar dagen later werden de Blu Rays bezorgd en nodigde hij me hartelijk uit voor een filmavond, 'o en neem alsjeblieft een paar blikken 8,6% bier, Davidoff sigaretten en radijsjes mee. En kun je me vijftig euro lenen?'

Straatarm en toch luxe leven, zoals hij ook op enig moment in een recreatiewoning woonde waar de paddenstoelen letterlijk uit de plinten groeiden, maar wel een serie prachtig in leer gebonden dure bundels poëzie in klamme dozen had staan. 

Hij bestond uit zulke paradoxen. 

De man die Middelnederlandse woorden aan de vergetelheid ontrukte, vroeg aan mijn verloofde planken te monteren voor die mooie boeken. Maar omdat gereedschap hem zo weinig interesseerde, was hij het woord voor 'boor' vergeten. Hij maakte een soort pistoolgebaar met zijn hand en zei, 'bzzzz, bzzzz, ik heb niet zo’n ding. Kun jij die planken maken?' 

Hij had altijd wolken vrouwen om zich heen, redderend en zorgend en meestal bloedmooi, maar verhield zich rampzalig tot enkele cruciale vrouwen in zijn leven. 

Het was onmogelijk om niet van hem te houden, maar toch kende hij breuken en brouilles met naasten.

Hij werd ernstig ziek, maar bleef de blik en de manieren houden van de Lothario die hij was als jonge man.

Hij koos, vrij en autonoom, voor verslaving. 

Hij was volstrekt schaamteloos en had een diepe, natuurlijke beschaving.

De ruimtes tussen al die uitersten vulde hij met een vrolijke chaos, monomane perioden van werklust, met een scherp oog voor de menselijke geest en al zijn tekortkomingen en, gelukkig voor ons, met zijn woorden.

Over zijn literaire oeuvre, ik stipte het zo even al aan en ik raad u zeer aan het te lezen, zal de komende dagen veel gezegd worden. Maar zijn opiniestukken en pamfletten maken hem tot een onvervangbare stem in dit land. Die vrije, nieuwsgierige, gevoelige jongeman die de islam vaarwel zei en ging leven, leven dat de stukken eraf vlogen, wat zag hij het scherp. En wat diende hij zijn kritieken verrukkelijk op, zijn hele persoonlijkheid en referentiekader (beide zeer imposant) legde hij in pamfletten als 'De Akker en de Mantel, over de vrouw en de islam' en in zijn moedige opiniestukken over de roofzuchtige islam, de Arabische 'lente', apostatie enzovoorts en zo verder. 'Ik kan niet op commando wekelijks iets schrijven,' zei hij als hem een vaste column werd aangeboden, 'er gebeurt iets of ik lees wat en dan is er opeens iets, of niet.' 

Laten we zijn incidentele bijdragen aan het publieke debat koesteren, en deze dagen veel delen. Helaas zijn ze vrijwel allemaal nog actueel, in de gestolde loopgravenstrijd die het islamdebat in Nederland nu eenmaal is. Want nieuwe vlammende betogen van dit niveau komen er niet meer bij, nu Hafid ze niet meer zal schrijven. En mocht er al iemand zijn die hem kan evenaren, ieder ander dan Bouazza denkt wel drie keer na om zulke striemende, onweerlegbare kritiek te hebben op de religie van tolerantie en vrede, nietwaar?

Mijn lieve, koppige vriend is dood en het laatste dat ik voor hem kan doen is dit In Memoriam schrijven. Heikel, want hij werd spottend en venijnig als ik naar zijn smaak te 'sentimenteel' deed. Dus zelfs nu, 'nu t uur eind'lijk naar weemoed zwicht' (Nijhoff citeren? Sentimenteel! Maar hij maakte wel de strofe af en schonk stil de glazen bij) zal ik me niet wagen aan larmoyance en schmalz. 

We waren vrienden, en hij stierf.

Dag lieve, mooie Hafid, dag vriend. Wat een geluk dat jij er was. 

Reaguursels

Inloggen

Wow ...
Schitterend Annabel ....
Chapeau ...

Pjotterdjotter | 30-04-21 | 12:04

Ik hoop dat mensen zijn schrijven willen lezen van toen hij nog niet zo afgezakt was. Dat blijft je je hele leven bij.
Rust zacht Hafid, en dank je nog voor je prachtige nederlands.

FredMistig | 30-04-21 | 02:44

Chapeau Annabel! Prachtig!

Frankasd | 29-04-21 | 23:03

Toch wel jammer dat we Annabel aan zoiets vies als politiek verloren hebben

Merkwaardeloos | 29-04-21 | 22:52

Prachtig geschreven. Wil je die van mij ook doen als ik de pijp uit ga?

Willie Wanker | 29-04-21 | 22:47 | 1

Die doe ik wel.

ploppy | 30-04-21 | 03:44

Wel een ontroerende obit van mw. Nanninga.
Dat soort dingen kan je niet faken. Was zelf niet bekend met de man of zijn literaire oeuvre, maar party animals (bijna) altijd + 1.
RIP.

Asteroid-B612 | 29-04-21 | 22:27
-weggejorist-
Ohnesorg | 29-04-21 | 22:21 | 1

Ik zal Hafid Bouazza en zijn schrijfsels missen.
En ik mis Annabel Nanninga al heel lang.

Na het stukje van Van Rossem (wiens schrijfsels ik overigens meestal enorm waardeer) was Annabel's prachtige In Memoriam een even welkome als noodzakelijke aanvulling.

Peter Emile | 29-04-21 | 21:29

Prachtige woorden, mijn bewondering en medeleven aan Annabel. Hafid's overlijden stemt ook mij droef, hij was een prins.

GnottoBlotto | 29-04-21 | 20:55

Annabel doet haar vriend eer aan. Zij is ook een uitzondering, al hoop ik nooit of in ieder geval nog heel lang geen in memoriam over haar te lezen. Dank u mevrouw Nanninga voor dit monument van uw vriendschap.

Rosanne Hetzebrenger | 29-04-21 | 19:38

Poeh, wat een mooi stuk ter nagedachtenis, Annabel! Ja, terecht wel. Zat gewoon wat meewarig naar de smart tv te kijken toen het werd meegedeeld. Zit je zo van: maar dat kan toch helemaal niet? Dat is toch veel te jong? En jah, wie met zo'n achtergrond met de liefde voor Nederlandse taal gaat hem dan vervangen met een kritische denkgeest? Maat dat zijn kaars nu al op weg is, dat komt mij zo onrechtvaardig over. De mens wikt, ... ........ . Of zoiets.

Eigenlijk iets sterks nodigs nu, voor de schrik.

Jan, Leiden | 29-04-21 | 19:34

En ook ik kom eventjes terug hier, om mijn waardering uit te spreken voor dit prachtige memoriam voor een al even prachtige vent.

Sterkte Annabel, en hartelijk dank!

EefjeWentelteefje | 29-04-21 | 19:22

Wat een verdrietig nieuws.
En wat een mooi im memoriam.

Gewone_mevrouw | 29-04-21 | 19:06

Ontroerend geschreven memorie voor een authentiek mens...

Roetveegje | 29-04-21 | 19:04

Ontroerend mooi (pinkt een traan weg..)

MeppieRocks | 29-04-21 | 18:54

Prachtig geschreven in memoriam, sterkte Annabel.

Juffrouw op de fiets | 29-04-21 | 18:52

Fraai, lief stuk.

oran | 29-04-21 | 18:48

Top Annabel! Dankjewel hiervoor...

Adminsan | 29-04-21 | 18:45

Kutnieuws...
Mogen we een nieuwe Bouazza? De oude is stuk....
Meer meer meer Bouazzas ! En ook meer Annabel !

LeavingLaLaLand | 29-04-21 | 18:44


Jezus, Annabel, ik krijg tranen in mijn ogen als ik dit lees.
Maar Bouazza was het dubbel en dwars waard.

Bolhoed | 29-04-21 | 18:44

Dat was heel mooi geschreven Annabel.

*Davidoff sigaretje opsteekt*

VBO_B_Niveau | 29-04-21 | 18:09

Mooi kleurrijk figuur, die Hafid. En Annabel is het schrijven nog niet verleerd, dat is duidelijk.

Spring Bruissteen | 29-04-21 | 18:04

Prachtige woorden van een ware vriendin.
Mooie laatste groet.

Sterkte, Annabel

Roos | 29-04-21 | 18:01

Mooi gedaan van Annabel

thanseeuwen | 29-04-21 | 18:01

Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar ik ben echt geraakt door zijn overlijden. Dat gebeurt me nooit bij publieke figuren.

C1O2 | 29-04-21 | 17:56 | 1

Soms hoef je ook niets uit te leggen, dan zijn dingen gewoon zo.

*schouderklopje geven doet*

VBO_B_Niveau | 29-04-21 | 18:12

Annabel. Fijn je even terug te zien hier. Topwijf.

schijtzat | 29-04-21 | 17:53

"Hafid Bouazza is gestopt met zichzelf doodzuipen" las ik vanmorgen op GS. Ik schrok van zijn dood en werd onpasselijk van de kop en een deel van de rest van het In Memoriam van @VanRossem. Zo kil, zo zonder enige empathie. Natuurlijk zoop hij en gebruikte nog wat andere geestverruimende middelen, maar het was zo'n geweldige schrijver en een moedige en bijzondere man, met ook nog eens mooie kop.

Gelukkig was daar Annabel met een geweldig In Memoriam.
Dankjewel @AnnabelNanninga voor dit mooie stuk!

Marie Curieux | 29-04-21 | 17:51 | 4

Heb hierover een klacht ingediend bij de Raad voor Cultuur.

All_yall | 29-04-21 | 18:02

@Usumani | 29-04-21 | 18:01:
Ik ben lees GeenStijl al 13 jaar, dus ben bekend met de vorm/stijl. Maar heb bij dat stuk geen enkel gevoel bij de scribent kunnen bekennen.

Marie Curieux | 29-04-21 | 18:47
▼ 1 antwoord verborgen

Was dit onze nationale literaire knuffel marokkaan, zoals Ali.B voor de muziek is?
En die vonden we dus wel leuk hier begrip ik.
Maar alle anderen moeten nog steeds minder minder neem ik aan?
Verwarrend hoor.

captainobvious | 29-04-21 | 17:42 | 5

Wij komen dik vierhonderdduizend woningen tekort. Dus of het nu Duitsers, Polen, Engelsen, Marokkanen of Chinezen zijn, van mij mogen er inderdaad wel minder mensen bij, en als jij denkt dat ik dit racistisch bedoel dan begrijp jij iets niet. Het is allemaal niet zo moeilijk hoor!

VBO_B_Niveau | 29-04-21 | 18:24

Niet het juiste moment om je meninkie te uiten.. Doei

niv01 | 29-04-21 | 19:06

Verdiep je eens in wat Bouazza zoal deed.
En hoe ten opzichte van de moderniteit stond.

kloopindeslootjijook | 29-04-21 | 19:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Ontroerend in memoriam Annabel
Fijn dat je er weer even was. Het ga je goed.

ChillBill | 29-04-21 | 17:40

wat een ontroerend mooi stuk, terwijl ik van Hafid niet eens wist wie het was.

Hemmenaar7 | 29-04-21 | 17:37 | 1

RiP Hafid

Hemmenaar7 | 29-04-21 | 17:38

Ik loop al de hele dag rond met een zwaar gemoed vanwege dit verlies. En nu, bij de tweede keer lezen, schoot ik vol bij Annabel's woorden. Volgens mij is me dat nog nooit gebeurd bij een topic van Geenstijl. Moet niet gekker worden.

kapoerewiet | 29-04-21 | 17:35
-weggejorist-
Rest In Privacy | 29-04-21 | 17:29 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Fijn stuk heer Nanninga! De beer heeft n slaapplaats gevonden. RIP HB

HarmFS | 29-04-21 | 17:27 | 2

"Mevrouw"

TRUMP | 29-04-21 | 19:01

Een korte aubade aan vrijdenkers, al dan niet van de dipsomanie. Oftewel: hoe journalistiek en politiek een vrijage zijn aangegaan, die alleen maar tot meer teleurstelling kan leiden. Je kunt altijd nog voorlichter worden. Politieke partijen zat, tenslotte. Werktitel: dobberdenker binnen de Grachtengordel.

Godt, de Grote Slijter
Geestesvocht, de Schijter
Zelfs van Appels, Calvados
Rijmt van zelf op God Los

Doorluchtigheid op Rotte Palen
Ratten die hun hart ophalen
Meest mislukte stukje Nederland
Maar dan wel het platteland bepalen

Gymnasia, de laatste bastions
Zelfs met kleurtje, ons kent ons
Maar al die arme boertjes dan?

Helemaal los op identiteit
Kosmopoliet omdat het kan
Spaar je noch de Kool, nog de Geit.

Hetkanverkeren | 29-04-21 | 17:18 | 1

Mooi verwoord wat er gaande is. Dank !

Zwizalletju | 29-04-21 | 17:36

Chapeau Annabel!

potterkop | 29-04-21 | 17:18

RIP Hafid. Bedankt Annabel! Geweldig In Memoriam.

Zwizalletju | 29-04-21 | 17:17

Heb ooit nog een ban van mevrouw Nanninga gehad omdat ik met haar wilde praten dus ik ben nu weg!

eerstneukendanpraten | 29-04-21 | 17:15 | 2

Ik heb ooit een perma-ban van mevrouw B. Brussen gehad toen hij hier nog schreef. ('t Was onder een andere Nick, dat dan weer wel, en Brussen was compleet de weg kwijt met zijn explosieve uitspraken, maar toch heb ik weer een abonnement op hem genomen bij zijn huidige club)

Zwizalletju | 29-04-21 | 18:06

@Zwizalletju | 29-04-21 | 18:06:
Dat was Brussen niet,
meer G-unite dan wel de originele Joris.
Toen Lucas nog een Linkse Lul was.

vander F | 29-04-21 | 19:57

Een indrukwekkend IM voor een unieke man. Chapeau Annabel.

Von Mutzenbacher | 29-04-21 | 17:12

Prachtig stuk!

Schwanzeleber | 29-04-21 | 17:12

Dankjewel Nanninga. Mooi dat jij er nog wel bent. En een mooie en waardige In Memoriam.

Odin | 29-04-21 | 17:10

Kan Tante Bel niet gewoon weer een vaste wekelijkse column krijgen?

Behangdelul | 29-04-21 | 17:05 | 5

Het is in de groep gegooid. Ik ben voor.

Zwizalletju | 29-04-21 | 17:33

Waarom?

captainobvious | 29-04-21 | 17:40

Dat is toch obvious?

The-loopy-cowboy | 29-04-21 | 18:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Heel tof geschreven.
Kende de beste man niet, maar krijg het idee dat ik hem wel gemogen had.

Rohin | 29-04-21 | 17:05

Prachtig geschreven!

badboydutch | 29-04-21 | 17:05

Ik hou van u en uw woorden, Mevrouw Annabel! Hulde!

Qwrk_II | 29-04-21 | 17:03

Uitstekend geschreven mevrouw Nanninga. Een waardig IM aan een prachtige schrijver.

Rudy | 29-04-21 | 17:00

Mooi geschreven. Ik vroeg me dan ook meteen af of ze het over zichzelf had toen ze ze: "De literatuurpausen en boekentypes zullen hun woordje ongetwijfeld klaar hebben. Sommigen misschien al een hele poos, op de plank, alleen de datum nog in te vullen", of dat ze dit tussen de kamerstukken en de AH-maaltijdsalade door heeft opgetekend. Indien het laatste: chapeau mevrouw Nanninga!

AmbtenaarInFunctie | 29-04-21 | 16:59 | 1

toen ze *zei

AmbtenaarInFunctie | 29-04-21 | 16:59

De wereld zou een stukje mooier zijn als er voor iedereen zo'n In Memoriam zou zijn. @Annabel: werkelijk prachtig gedaan......

quisnix | 29-04-21 | 16:54

Mooi geschreven!

pibasso | 29-04-21 | 16:54

Mooi.

Ben Adam | 29-04-21 | 16:52

Ja mooi.

P-unit | 29-04-21 | 16:52

Vreemd dat er zoveel mensen hier hem niet kennen. Er is veel veranderd de laatste 10 jaar.

miko | 29-04-21 | 16:52 | 1

Ik (her)kende hem niet. Jammer zo te zien... hak wel mee aan de bar kunnen zitten zuipen.
Maar er is vooral heel veel veranderd in de laatste 45 jaar.

Halal gehaktbal | 29-04-21 | 16:59
-weggejorist-
bwi | 29-04-21 | 16:49

Mooie ode. Hulde aan mw A. te A.

Pummetje | 29-04-21 | 16:49

Schitterend.
Sterkte Annabel en anderen.

hendrikjandetuinman | 29-04-21 | 16:48

Een monument in woorden. Heel mooi. Sterkte!

balustrade | 29-04-21 | 16:45

*plop*
Op de dode dichters, de schoonheid en de dingen die voorbijgaan!

All_yall | 29-04-21 | 16:44 | 1

Daar doe ik graag aan mee. *Proost!

Usumani | 29-04-21 | 18:06

Het moet gezegd : mevrouw Nanninga is goed met het geschreven woord. Scherp, to the point, af en toe over het randje qua sarcasme ... Een woordkunstenaar in de ware betekenis. En dat meen ik serieus.
Misschien moet ze het daar bij houden.

oldandwise | 29-04-21 | 16:41 | 2

Waarom moet ze het daarbij houden? Omdat ze een u niet welgevallige politieke mening is toegedaan? Omdat ze het pluche tart waar ook Bouazza en Komrij, hier door haar genoemd als geestesverwanten, op spuugden?

kapoerewiet | 29-04-21 | 16:59

Het is de schuld van de islam. U komt beter tot uw recht in de politiek. Over mensen die je niet mist. Werktitel Zog.

Leven, wie begint er niet mee?
Kaptein, desnoods door den Rooden Zee
Want ondanks zijn kleurtje
Opende hij zij anti-islamitisch scheurtje

Vijand van mijn vijand, waarde vriend
Nu eindelijk rust wel verdiend
Atheïstisch opgevoed, onvervaard
Anarchist, slecht voorgelicht

Lekker blijven schoppen, onvolwassen
Maar elk ieder naar zijn eigen aard
Moet er ook een mouw aan passen

Kindjes maken, amper gebaard
Maar dan alles overziend, eigen haard
Al die liefde, wat is het waard?

Nu komt op zich wijsheid altijd achteraf, maar als we nu toch echt zouden mogen kiezen tussen een Eerste Kamer en Raad van State, of een Constitutioneel Hof? Maar dan wel transparent benoemd?

Hetkanverkeren | 29-04-21 | 16:40

Annabel, veel sterkte in deze dagen. gecondoleerd met je verlies.
en laten we niet vergeten de nederlandse taal te condoleren telkens als er een groot schrijver heengaat.

isotope 465 | 29-04-21 | 16:37

Dit soort berichten van Nanninga moeten de weinig hersens die de Linkshunde des Landes hebben toch gigantisch in de war brengen?
Want Nanninga is toch een enorme raciste, een xenofoob? Een Eva Braun 2.0?

Tja... Ga dan met je vooringenomen domme Linkskop dit eerbetoon aan deze Marokkaanse Afkomstiër maar eens verklaren.

Maar ze zullen wel weer een geitenpaadje en/of vele 'ja maar'-tjes weten te vinden. Ze zijn er gestoord genoeg voor.

Desondanks zal het knetteren, roken en ronken in hun bekrompen, racistische policor-koppen.

Realism Is All | 29-04-21 | 16:36 | 4

Volgens mij is Nanninga al eerder door de mand gevallen als xenofoob, zomaar een asielzoeker in huis nemen. Dat kan toch helemaal niet,...

miko | 29-04-21 | 16:50
▼ 1 antwoord verborgen

Dank voor deze bijdrage, welkom terug, ook al is het tijdelijk

NaughtiusMaximus | 29-04-21 | 16:35

Zo luidt je een vriend uit!

adhd-je | 29-04-21 | 16:35

Een waardig eerbetoon aan uw vriend mevrouw Nanninga, ik hoop u ooit zo de heer Rutte, dan verwezen tot de oppositiebankjes met zijn boevenbende, als eerste vrouwelijke premier van dit land de oren te horen wassen.

ikworstelengadouchen | 29-04-21 | 16:34

Wat een mooi en ontroerend eerbetoon. Dankjewel Annabel!

jezouermoevanworden | 29-04-21 | 16:34

Potverdorie Annabel. Jouw woorden moeten hier vaker gelezen kunnen worden.

Zuurteregelaar | 29-04-21 | 16:33

Kende de vogel ook niet, maar hij is gevlogen, goeie reis man hoop dat je vind waarnaar je op zoek was.

Rest In Privacy | 29-04-21 | 16:33

Chapeau, Annabel.
En nu verder graag ons land redden.

antagonist | 29-04-21 | 16:30 | 1

Ze zit in Amsterdam en dat is niet te redden...

kibambam | 29-04-21 | 16:48

Geen idee wie hij is. En wat ik van hem moet vinden. De blik die hij heeft op de foto doet mij denken aan een Irakese Jeroen Pauw. En ook een beetje aan Khadaffi.

Leptob | 29-04-21 | 16:30 | 6

@Leptob | 29-04-21 | 17:14: ik zou het een gemis vinden als u zou oprotten, daarvoor heeft u me te vaak hardop doen lachen. Maar ik herhaal, lees Bouazza.

kapoerewiet | 29-04-21 | 17:31

@kapoerewiet | 29-04-21 | 17:31: Dank voor uw goede raad. U maakt mij nu wel nieuwsgierig. Het heeft echter geen haast. Hij is toch dood.

Leptob | 29-04-21 | 17:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik heb wel eens iets van hem gelezen of gehoord, wat zo her en der voorbij kwam, aar nog nooit iets van zijn werk echt gelezen. Dat ga ik zeker doen.
Prachtig eerbetoon.

Nuuk | 29-04-21 | 16:29

Prachtig Annabel, wat kun je toch mooi en raak schrijven. Bedankt voor dit In Memoriam. Hafid was weer even levend.

Noodluik | 29-04-21 | 16:29

Mooi.

orca | 29-04-21 | 16:28

Prachtig eerbetoon. Gecondoleerd!

Ali el Kebabi | 29-04-21 | 16:28

Ontroerend mooi.

Non_Smoking_Gun | 29-04-21 | 16:27

"Ook al hoorde ik in mijn geestesoor de saterlach..." Hulde voor de woordkunst! Mooi verhaal waar de liefde uit weerklinkt.

ole guapa | 29-04-21 | 16:27

Natuurlijk ook mijn condoleances Annabel.

Wijze uit het Oosten | 29-04-21 | 16:26

Nog nooit iets van deze schrijver gelezen.
Wil ik ook graag zo houden.

Is dit nog nieuws? | 29-04-21 | 16:25 | 7

Waarom wil je dat graag zou houden? Ik snap dit niet.
En ja, ik heb zijn werk gelezen.

kapoerewiet | 29-04-21 | 17:17

@kapoerewiet | 29-04-21 | 17:17:
Anti-intellectualisme is ook een tegenbeweging. Wij zijn allen strijders op onze eigen manier.

All_yall | 29-04-21 | 17:24

"Wil ik ook graag zo houden."
Waarom?

kloopindeslootjijook | 29-04-21 | 19:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Gecondoleerd Annabel, het is een mooi eerbetoon.

Patje | 29-04-21 | 16:23

"Hij koos, vrij en autonoom, voor verslaving. "
Contradictio in terminis.

Nivirto | 29-04-21 | 16:23 | 6

Is contradictie als je verengt tot taalkundige uitleg. Veel mensen met zelfgekozen, soms zelfs gekoesterde ketenen. De meeste beperken slechts, sommige zijn dodelijk.

All_yall | 29-04-21 | 17:00

Dit is net zo min een contradictio in terminis als "levend en wel, koos hij voor de dood", of "Hitler werd democratisch gekozen", Op het moment van kiezen is hij nog vrij en autonoom, daarna niet meer, analoog aan mijn andere voorbeelden.

Argyronauta | 29-04-21 | 17:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Gecondoleerd, lieve Annabel. Prachtig stuk.

Madame Poitiers | 29-04-21 | 16:22

Gecondoleerd Annabel...

Rollins | 29-04-21 | 16:22

Welkom terug, blijf nog even :)

Arno | 29-04-21 | 16:21

RIP

Zentgraaff | 29-04-21 | 16:21

*Zwaaien naar Tante Bel doet...*

Wijze uit het Oosten | 29-04-21 | 16:21

Mooi geschreven Annabel!
Kom je wat vaker terug, en dan niet om ontvallen dierbaren te memoreren, maar gewoon omdat Annabel?

gemeentereiniging | 29-04-21 | 16:20 | 2

Dat zou fantastisch zijn!

jezouermoevanworden | 29-04-21 | 16:33

... gewoon omdat Annabel
Da's goed gereinigd gemeente. Mooi.

Usumani | 29-04-21 | 18:16

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl