achtergrond

Geenstijl

Grootste NL hack ooit. 2,6 miljoen wachtwoorden en privégegevens op straat na hack Allekabels.nl

Allewachtwoorden.nl zul je bedoelen!

Eind januari werd de gehackte database van webshop allekabels.nl voor 15.000 euro te koop aangeboden op uw plaatselijke hackersforum. De aanbieding bestond uit de privégegevens van 3,6 miljoen gewone Nederlanders waarvan "zo'n2,6 miljoen unieke e-mailadressen die zijn gekoppeld aan namen, woonadressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden. De andere miljoen gegevens zijn persoonsgegevens van mensen die via een webshop als Bol.com en Amazon bij Allekabels hebben besteld. Van hen zijn geen e-mailadressen of wachtwoorden gelekt."

Ook zijn er zo'n 109.000 IBAN-nummers van klanten verkocht, en dat is naar. Want die worden vaak gebruikt ter controle van identiteit en maken identiteitsfraude dus een stuk makkelijker. Én ze worden gebruikt voor phishing met chirurgische precisie, waarin uw NAW en IBAN al zijn verwerkt, en dus een stuk geloofwaardiger lijkt.

De hack geldt als de grootste in de vaderlandse geschiedenis sinds het nationale trauma van de Hookers.nl-hack uit 2019, waarbij zo'm 250.000 wachtwoorden gedruipt werden.

Allekabels.nl was sinds februari op de hoogte van de lekkage en beweerde dat er slechts 5000 klantgegevens waren gestolen, bovendien door een destijds direct ontslagen medewerker. Deze 5000 klanten waren volgens hen allemaal op de hoogte gesteld. Maar de werkelijkheid lag dus iets anders.

Die 5000 waren allemaal savy en gebruikten voor hun bestellingen een apart emailadres zoals bijvoorbeeld "allekabels@jouwdomein.nl of jouwnaam+allekabels@gmail.com.", juist zodat ze konden zien wanneer dat adres gecompromitteerd was. Die makkers zijn inderdaad allemaal op de hoogte gesteld. De overige 3.495.000 waarschijnlijk niet, concludeert RTL na een rondgang.

Controleren of uw gegevens ergens van de vrachtwagen gevallen zijn doet u hier op scatteredsecrets.com.

Update: Allekabels reageert op zaak in FAQ, Verlaan denkt het zijne.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

CV-hack: 117.000 mensen riskeren een baan

Mailtje van UWV-watcher René Veldwijk (dossier), over de vermeende "hack" van 117.000 CVs', en hoe het UWV zichzelf in de voet schiet met een soort nepnieuws.

@Van Rossem | 05-05-19 | 14:25 | 0 reacties

Ze hacken de faxen!

Nieuws waar iedereen om lacht behalve mensen die wel eens met een rechtbank te maken hebben gehad.

@Ronaldo | 13-08-18 | 13:30 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.