Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Vanavond. Chips. Nootjes. Bier. En Kees de Kort!

YES hij is er weer!

We hadden Kees de Kort al eens eerder in de show en dat was niet alleen een van ónze favoriete afleveringen, dat was ook een van júllie favoriete afleveringen, en dat terwijl we nadien helemaal geen economische processen nodig hadden om te kunnen concluderen dat er precies NUL stenen door de ruiten van het Binnenhof zijn gevlogen! U kent Kees voorts natuurlijk van zijn met Dekortiaans jargon ingelegde opbeurende praatjes op BNR, met titels als 'het perspectief is heel zuinig', 'het is weer kommer en kwel', 'coronapaniekstandje 12' en 'met zijn allen in precies dezelfde film'. Kees is van de koers dat het huidige coronabeleid schadelijk is voor de economie en dat we terug moeten naar 'normaal', maar in tegenstelling tot die als schreeuwpylonnen vermomde dansleraressen op het Malieveld heeft hij daar wél gewoon een goed verhaal bij. En dat verhaal mag hij vanavond weer ophangen in de gordijnen van het stamcafé Chips. Nootjes. Bier., alwaar Staal & Van Rossem mogen doen of ze ook iets snappen van macro-economie.

LIVE, donderdagavond om 21.00 uur in Chips. Nootjes. Bier. En Kees de Kort!

Vragen voor de macromitrailleur? Plemp in de panelen!

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Teensica | 27-11-20 | 04:45
-weggejorist-
Fopdoek | 26-11-20 | 22:05

Ik weet niet of Kees ook verstand heeft van micro-economie of dat mijn vraag ook macro-economisch is uit te leggen. in elk geval: gister was in het nieuws dat de dameshygiene producten in Schotland "gratis" worden aangeboden. In hoeverre wordt met deze maatregel "de witte blanke man van middelbare leeftijd" weer eens als uitgangspunt genomen en iedereen die hier niet aan voldoet, er voor wordt gecompenseerd?

Tosti_Haarlem | 26-11-20 | 20:14
-weggejorist-
Fopdoek | 26-11-20 | 20:12

Beste Kees, in een streven financieel onafhankelijk te worden of dat zo dicht mogelijk te benaderen, lijkt een strategie van beleggen (buy and hold), aflossen (van hypotheekschuld), en sparen, deels op een spaarrekening en deels in waardedragers zoals edelmetalen en crypto currency (bitcoin) een verstandige. De spaartegoeden en waardedragers zijn bedoeld om onvoorziene financiële uitdagingen te overbruggen. In hoeverre schat jij in dat bitcoin een waardedrager is/ blijft vergelijkbaar met edelmetalen.
Als de geschetste strategie überhaupt al een verstandige is.

ratelaar | 26-11-20 | 18:54

Beste Kees, hoe mooi "open her up" ook klinkt, gaat dat natuurlijk voor giga problemen in verzorgingstehuizen en overvolle ziekenhuizen en IC's zorgen. Hoe kijk jij daar naar?

sioux_ | 26-11-20 | 17:50

Mehh.. Ik heb niet de indruk dat deze gast ooit al iets nuttigs heeft gezegd.

Skele | 26-11-20 | 16:28

Graag een analyse van deze tekst met de kennis van nu.

“De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij het vallen van de avond. En dat geldt niet alleen voor deze avond, beste vrienden, beste campagnegenoten, beste partijgenoten, beste kompanen. Nu pas in deze laatste uren van de dag, komen de polls binnen, komen de nieuwtjes binnen, hebben we kennis over wat er vandaag gebeurd is.

“Maar die uil van Minerva slaat niet alleen op deze avond zijn vleugels op. Het is breder. Vaak duurt het tot het moment dat het bijna voorbij is. Voordat we ons realiseren wat we hebben, en wat we hadden moeten koesteren. Als het bijna te laat is. En zo staan we hier vanavond. Te elfder ure, letterlijk. Te midden van de brokstukken van wat ooit de grootste en mooiste beschaving was die de wereld ooit heeft gekend. Een beschaving die alle uithoeken van de wereld bestreek, die vol zelfvertrouwen was, en die de mooiste architectuur, de mooiste muziek en de mooiste schilderkunst heeft voortgebracht die ooit onder de sterrenhemel heeft bestaan. Ons land maakt onderdeel uit van die beschavingsfamilie.

“Maar net als al die andere landen van onze boreale wereld, worden we kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten. Door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen. En vooral worden we ondermijnd door onze bestuurders. Een kliekje omhooggevallen netwerkers, beroepsvergaderaars, mensen die nog nooit een boek hebben gelezen in hun leven en geen idee hebben wat op de lange termijn de issues zijn. Zij beheersen helaas de besluitvormingsorganen van ons land, en maken in een merkwaardige mengeling van onkunde en cynisch eigenbelang keer op keer de verkeerde keuzes. Niet lang meer!

“Economisch onbenul Mark Rutte verhoogt de belastingen op het dieptepunt van de crisis. Waardoor de koopkracht ernstig afneemt, de pensioenen niet kunnen worden geïndexeerd, en nu 2,5 miljoen mensen aan de kant staan in onze samenleving, werkloos of quasi-werkloos. Vervolgens lieten de achtereenvolgende kabinetten Rutte de grens wagenwijd openstaan en braken ze immigratierecord na immigratierecord. Met alle immigratieproblemen die we al hebben, werden opnieuw honderdduizenden mensen uit totaal andere culturen dan de onze binnengelaten, en stemde de coalitie ook nog eens tegen onze motie om de Syriërs die terug kunnen ook te helpen terug te keren. Vervolgens tekenden ze het Marrakech-immigratiepact, met alle gevolgen die dat de komende jaren ook weer zal hebben .

“Een absolute crisis bij de politie dreigt, waardoor onze veiligheid op straat, die al nauwelijks meer kan worden gewaarborgd, nog verder onder druk zal komen te staan. En we natuurlijk afgelopen maandag in Utrecht zagen dat verkrachters, roofovervallers, levensgevaarlijke mensen, gewoon vrij rondlopen. Het is een schande.

“En er is een kaalslag gaande in ons onderwijs. Er is een bureaucratische woeker in de gezondheidszorg, en beide moeten worden aangepakt. Maar dat zijn niet alle fouten van Rutte. Hij liet ook alle plannen van die verschrikkelijke Europese Unie om de baas over ons te spelen gewoon doorgang vinden. Hij offerde de pulsvissers op, liet de boeren met hun fosfaatrechten stikken, en accepteerde dat ook onze pensioenen nu geleidelijk onder EU-toezicht worden gebracht.

“Wat is hier aan de hand? Waarom gebeurde dit allemaal? Men gelooft niet meer in Nederland. Dat is zeker. Niet meer in onze taal, die inmiddels is afgeschaft op onze universiteiten. Wij geloven niet meer in onze kunsten, in ons verleden. Men gelooft niet meer in onze feestdagen, onze helden, onze traditionele stedenbouw.

“In al dat ongeloof, in dat immense vacuüm, dat culturele en spirituele vacuüm is tegelijkertijd haast ongemerkt een grandioze ketterij binnengedrongen. Een nieuwe immanente religie, een politieke theologie. De leden van het kartel, ze geloven in niets maar vereren tegelijkertijd een afgod, genaamd transitie.

“Honderden miljarden, wij denken zelfs duizend miljard in totaal als je alle kosten bij elkaar optelt, willen zij offeren op het altaar van deze afgod. In de vorm van windmolens, warmtepompen, zonnepanelen en andere volkomen onrendabele projecten die ons niets brengen, die de planeet niets verder helpen, maar die ons wel heel erg veel geld kosten en dus heel erg straffen.

“Het is een masochistische ketterij, dit geseculariseerde zondvloedgeloof dat zich in onze tijd heeft meester gemaakt van de harten en geesten van onze bestuurders. Een manie, vergelijkbaar met de doodscultus die ooit paaseiland teisterde. Deze duurzaamheidsafgoderij stort niet alleen onze economie in onze totale ondergang, Hij is ook bedoeld om onze geest, ons zelfbewustzijn nog verder te krenken.

“Inderdaad, schuldgevoel is hetgeen waar deze klimaathekserij zich mee voedt. Wij moeten boeten, zo papegaaien de macht zoekende bestuurder van dit land de ecologische hogepriesters na. Het is pure oikofobie, het is ene schuldcomplex dat kennelijk een uitweg nodig heeft. En als u er iets van wil zeggen, als de bevolking zich keert tegen de algehele capitulatie van onze bestuurders, als de mensen in ons land protesteren, weet u wat ze dan doen? Dan schaffen ze het referendum af. Dat is de toestand van ons land vandaag. Die arrogantie, dames en heren, vrienden, die stupiditeit, die is vandaag afgestraft.

“Want op deze dag, nu we in deze crisis verkeren, deze schemer, deze zonsondergang, op deze dag is de uil van Minerva dan toch opgestegen. Vandaag is Forum voor Democratie de grootste, ofwel de gedeelde grootste, ofwel de een na grootste partij van Nederland geworden!

“De kiezers in Nederland hebben net als de uil van Minerva hun vleugels uitgespreid. Hebben hun ware macht getoond. De uil der wijzen is gaan vliegen en heeft de hele aardkring in beweging gebracht. Want deze vleugels zijn niet alleen vleugels om mee te vliegen. Het zijn ook wieken om lucht mee te slaan. Om een veranderingswind in gang te zetten. Om ons land weer van ons te maken en een einde te maken aan een tijdperk van culturele, economische en politieke capitulatie.

“Vrienden, wij hebben niet stilgestaan de afgelopen tijd. We hebben meer dan 2000 cv’s doorgespit, we hebben meer dan 1300 mensen gesproken, we hebben meer dan 600 diepte-interviews afgenomen, we hebben honderden mensen getraind. We hebben fantastische lijsten samengesteld. En met die mensen een hoopvolle, optimistische en serieuze campagne gevoerd. Heel Nederland hebben we bezocht in zalen, op straten, in winkelcentra, bedrijven, op scholen, overal. En we hebben het hele land in beweging gekregen. En het resultaat, dames en heren, het resultaat…

“De zon was mij nooit opgevallen, zegt Menno Wigman, als hij niet steeds was ondergegaan. De schoonheid van Nederland was mij nooit zo duidelijk op het netvlies gekomen als ons mooie land niet zo was verkwanseld door de bestuurders van het kartel.

“Sterker: als dit alles niet was gebeurd, deze ongecontroleerde immigratie die ons straatbeeld zo vertekent. Al die linkse indoctrinatie in het onderwijs, al die lelijke architectuur en die machtsuitbreiding van de EU. Al die klimaatketterij. Als al die zaken niet waren gebeurd, dan was ik nooit de politiek ingegaan. Maar wij zijn naar het front geroepen omdat het moet. Omdat ons land ons nodig heeft.
etc:

www.trouw.nl/nieuws/spreektekst-thier...

Naall | 26-11-20 | 14:26 | 2

Tja, ik kan me wel vinden in deze tekst, behalve het verhaal aangaande klimaat. Alles heeft een doel, en mijns inziens, lift de overheid handig mee met de klimaatgekte om ons van onze verworvenheden af te helpen. En door immigratie van kansarmen, en natuurlijk de totaal bezopen corona maatregelen. Dit gaat ons zodanig verarmen, dat zij straffeloos onze bezittingen komen opeisen, Beetje agenda 2030, zeg maar.

NerdAlert | 26-11-20 | 14:39

Alleen de link is ook okee

Pieterman | 26-11-20 | 18:41

Mag het ook eens niet over macro economie gaan m.b.t. Corona of het FvD (hoewel ik ook wel vindt dat de economie moet kunnen blijven draaien) !

Vindt u dat de 15 ambtenaren die zich vermeend schuldig zouden hebben gemaakt aan knevelarij gewoon dienen te worden vervolgd omdat het anders nog meer het aanzien van de overheid gaat schaden?

(Zal wel weer niet worden gesteld deze vraag omdat mijn naam alias oorverdovend saai is en Tom houdt nu eenmaal van grappige namen).

Jan, Leiden | 26-11-20 | 13:59 | 1

De eerste Vindt=vind

Jan, Leiden | 26-11-20 | 19:10

www.theguardian.com/business/2020/nov...
De Eurostar trein tussen Londen en o.a. Amsterdam staat op omvallen, ze zijn 95% van hun business kwijt. Graag K de K's analyse of dit alleen maar corona is of dat het ook de brexit is, dat niemand meer naar Londen treint. Staat het VK op omvallen?

Eeuwig..Op..Vakantie | 26-11-20 | 13:57

Nodig Tsjerrie en Freek eens uit.

HogeNood | 26-11-20 | 13:51

Hout het kort Kees, hou het kort.

Toetsenbordcomplex | 26-11-20 | 13:27

Vraag: Ik heb een aantal interviews/podcasts met Kees beluisterd en de voorspellingen zijn niet mals. Er lijkt een moment aanstaande waarop alle uitgestelde pijn in één keer op onplezierige manier over ons heen zal worden gestort. Wat ik nog graag zou willen weten is het volgende: hoe lang kan dit nog duren? En wat zijn de eerste symptomen waaraan dit moment te herkennen is? Alvast bedankt !

honingemmer | 26-11-20 | 13:17 | 3

Als je Kees een beetje gevolgd hebt, staat de economie al 20 jaar op instorten.

gestoptmetroken | 26-11-20 | 13:33

Je kunt een aantal herkenbare punten benoemen. Een van de meest zichtbare is wanneer mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen door... etc.

donkieshot | 26-11-20 | 14:10

Vraag voor Kees: zou het niet verstandiger zijn om tijdens een crisis de belasting druk te verlagen in plaats te verhogen. Niet eens zo zeer gezien het financiële plaatje maar meer vanuit motivatie/demotivatie. Zodra Den Haag uit zijn crisis is begint die pas voor de samenleving.

Sarcastica | 26-11-20 | 13:16

Vraag voor Kees: wanneer de Corona ellende achter ons is en de rook is opgetrokken, denk je dat er dan iets fundamenteel is veranderd in de economie?

Bijvoorbeeld rond olieproductie...

EenManMetEenBanaan | 26-11-20 | 13:13

Zijn alle positieve berichten van het CBS over de groei van de economie ten tijde van Corona verkiezingspropaganda of niet?
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/47/consument-minder-pessimistisch-in-november
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/46/economie-veert-deels-terug-met-groei-van-7-7-procent-in-derde-kwartaal-2020
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/46/economisch-beeld-minder-negatief-half-november

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 13:13

Als de economie krimp in 2020 met 4,2% kan je dan spreken van een groeiende economie in 2021 als we 2,8% inlopen?

Patje | 26-11-20 | 13:08 | 1

YTD ja. Over 5 jaar ja. Over 3 jaar nee.

Inferi0r | 26-11-20 | 13:20

Kees begin eens een politieke partij

deNettobetaler | 26-11-20 | 13:07

Ik heb alleen Smiths Superchips Paprika en Bier in huis. Dus geen nootjes. Ik hoop dat dat niet echt een probleem is.

Leptob | 26-11-20 | 13:05 | 1

Geen Aldi om de hoek?

Dubbelepunthoofd | 26-11-20 | 13:54

Kunnen wij nog terug naar een slaven economie?

Kaas de Vies | 26-11-20 | 13:02 | 2

Met of zonder kraaltjes en spiegeltjes?

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 13:11

Vraag voor Kees: betalen we in 2030 nog met de Euro in Nederland?

Frits_Binkestein | 26-11-20 | 12:59

Ben wel benieuwd wat hij van het aandeel Shell (en andere olie aandelen) vindt? Kan dat weer terug richting 20-30 euro op korte termijn nu de olieprijs weer aantrekt?

Watching the Wheels | 26-11-20 | 12:57

Hoeveel doden vind hij acceptabel in Nederland voor 'de economie'? Hoe kwantificeert hij de economische schade van long-covid patienten, die misschien niet meer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen? Gezondheid(szorg) en economie in deze pandemie tegen elkaar afzetten is toch een valse dichotomie?

filosofem | 26-11-20 | 12:56 | 2

Prima vraag, sluit ik mij graag bij aan.

schijtzat | 26-11-20 | 13:12

Ok, maar waarom dit vragen aan een econoom? Apart.

donkieshot | 26-11-20 | 14:05

Doen jullie ook iets met Thierry Baudet van de FvD?

Dr.Rotten | 26-11-20 | 12:54 | 1

hahaha, held. Ik ben wel klaar met die roddelrubriek

pibasso | 26-11-20 | 12:56

Slikt kees antidepressiva?

1977 | 26-11-20 | 12:50 | 4

@Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 13:10: ja, het nieuws.

schijtzat | 26-11-20 | 13:12

@Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 13:10: Ja,

Elke persconferentie van pRutte en De Schoenen.

Wijze uit het Oosten | 26-11-20 | 13:13
▼ 1 antwoord verborgen

Kees is leuk maar zit er al 40 jaar naast als je zijn beurs advies daadwerkelijk opvolgt.

McCain | 26-11-20 | 12:50 | 11

@Watching the Wheels | 26-11-20 | 12:54: want hij heeft het uitbesteed? Of hij heeft niks?

van Oeffelen | 26-11-20 | 13:26

@Watching the Wheels | 26-11-20 | 12:57:
Die is druk bezig met de verbouwing van zijn hotel.

gestoptmetroken | 26-11-20 | 13:36

Leg maar uit wat hij zegt en welk gedeelte daarvan niet klopt. Succes.

donkieshot | 26-11-20 | 13:56
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik vond die met Annabel eigenlijk de beste. Maar die zal wel niet....

Dubbelepunthoofd | 26-11-20 | 12:50 | 1

Net zo'n dramaqueen als de Gymnasiast A.

van Oeffelen | 26-11-20 | 13:27

Da's die van die grappige cartoons toch

Tobi | 26-11-20 | 12:50 | 2

Nope, dat is Hein de Kort

Mubbenschonster | 26-11-20 | 12:57

Vraag voor Kees: wat denkt u over een zero-growth economie? Is het niet tijd om eens te stoppen met die eeuwige groei?

DooieKapotte | 26-11-20 | 12:49 | 1

Die zero-growth econ bestaat niet en gaat nooit bestaan.

donkieshot | 26-11-20 | 13:55

Nou laat deze Kees maar thuis, van Oef gaat wel EuropaLeague kijken.

van Oeffelen | 26-11-20 | 12:49

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland