Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 18: Geen baan

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 17, vandaag deel 18. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier 

Donderdag 28 april 2016 

Over twee dagen vindt mijn blind date plaats. 

Ooit liep ik een geschikt Turks meisje mis omdat ik slecht was voorbereid. Ze vond dat ik weinig van de wereld wist. Over actuele zaken wist ik zelfs helemaal niks, zei ze. 

Dat gaat me niet nog een keer gebeuren. 

Ik heb een Volkskrant en een Telegraaf gekocht. Van beide smaken iets. Dan moet het goed komen. Eerst scan ik de headlines in de Volkskrant. Stukken over Syrië, huursubsidie, het Teeven bonnetje, falend management van failliete thuiszorg organisaties, budgetoverschrijdingen bij diverse bouwprojecten van de overheid, te hoge salarissen van bankiers, verdronken vluchtelingen, één of andere prachtige theatervoorstelling en zwartspaarders die hogere boetes moeten betalen. De Telegraaf biedt luchtiger nieuws. Iets over een boer die door een koe is doodgeschopt, de vermeende borstvergroting van Bridget Maasland, de zoveelste relatiecrisis van Gordon, en een ruzie op de redactie van Voetbal International. Net als ik wil afhaken, valt mijn oog op een artikel op pagina zeven: “Uitkeringstrekkers krijgen voortaan nieuwe pc’s en tv’s.” Ik neem een slok van mijn thee en begin te lezen:

De gemeente Groningen heeft besloten om minima voortaan gratis nieuwe televisies en kookstellen te geven, zo meldt RTV Noord. Tot voor kort kregen zij tweedehands producten, maar daar waren ze lang niet altijd tevreden over. De gemeenteraad heeft nu ingestemd met de aanpassing van de zogenaamde witgoedregeling. 

 

Afgelopen december bleek dat de bestaande regeling voor problemen zorgde. Uitkeringstrekkers waren niet tevreden over de kwaliteit van het witgoed dat ze ontvingen. De regeling was dan ook geen groot succes. De spullen liepen achter, kregen de onderzoekers te horen. Zo hadden de televisies een “dikke achterkant”. Ze wilden liever flatscreens. Computers waren te traag en werkten niet goed wanneer ze films wilden streamen.

Er moet nog worden vastgesteld hoe voorkomen kan worden dat de spullen die geleverd worden direct worden doorverkocht. 

De witgoedregeling van de gemeente Groningen deed in oktober 2008 ook al veel stof opwaaien. Toen bleek de gemeente het maximale bedrag voor een televisie verhoogd te hebben van 170 naar 450 euro. Een bedrag dat hoger lag dan de gemiddelde prijs van een nieuwe televisie. Tegenwoordig ligt de grens op 200 euro.

Terwijl ik me voorneem om bij mijn gemeente te informeren naar regelingen voor mensen in de bijstand, blader ik verder. Ik beland bij het onderdeel “Vrouw”. In dikke letters, midden op de pagina, staat: “Lelijke man niet erg, zo lang hij maar een baan heeft.” 

Nederlandse vrouwen vinden het belangrijk dat hun toekomstige partner over stabiel werk beschikt. Een aantrekkelijk voorkomen is van ondergeschikt belang. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van een grote Nederlandse datingsite onder tweeduizend single vrouwen tussen de 20 en 40 jaar. Ruim 37% van de ondervraagde vrouwen noemt een stabiele baan als belangrijkste eigenschap van een man. Een aantrekkelijk uiterlijk staat op plek twee met 32% en op plaats drie staat een stabiel sociaal leven (18%). Volgens het bureau dat het onderzoek verrichtte is een duidelijke verschuiving zichtbaar. Drie jaar eerder, toen hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd, vonden vrouwen uiterlijk nog nipt belangrijker dan werk. Opvallend is dat het uiterlijk van de man minder belangrijk wordt naarmate de vrouw ouder wordt. Van de vrouwen tussen de 35 en 40 jaar noemt 44% het bezit van een baan als belangrijkste eigenschap. Bij vrouwen tussen de 20 en 25 jaar is dat slechts 32%.

En dan dringt het tot me door. 

Wat als Simone vraagt wat voor werk ik doe?

Reaguursels

Inloggen

Nee hè, weer dit slaap verwerkende verhaal dat ongeveer een kopie is van de andere 17. Nu weten we het wel dat speudo grappig gedoe.

Breakdance | 04-03-19 | 08:03

Stel, we hebben een klas met kindertjes op de basisschool .

Één van de kinderen zal voor zijn 40e overlijden door een bizar ongeluk met een pompwagen geladen met salpeterzuur, een ander kind zal waarschijnlijk een nieuw soort Justin Bieber worden, en andere kind wordt een heroïne junkie, een ander wordt een eenzame oudere schizofreen die na 5 maanden pas dood gevonden wordt in zijn huis .

Een ander kind wordt een succesvolle schrijver op GeenStijl en de meeste kinderen worden gewoon een huis tuin en Beestje moeder of vader in een Vinex-wijk , en sterven rustig in een bed in een verpleeghuis op 94--jarige leeftijd .

Sociaal Democratische arbeiderspartij wou de arbeidersklasse in Nederland verhuizen dmv muziekvoorstellingen scholing en cabaret .

In feite is dat ook gelukt, Want sommige mensen uit het arbeiders milieu kwamen terecht op academische posities of maakten het in het bedrijfsleven.

Het spreekwoord was en is: wie Voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een Kwartje , en inderdaad tot de echte Elite zul je nooit gaan behoren als je uit de lagere middenklasse komt , maar je kan het allicht proberen .

"A working class hero is Something to be ."

In de jaren 70 80 en 90 werd universiteit voor arbeiders kinderen mogelijk en was de studie goeddeels gefinancierd door de staat

Nu moeten kinderen een studielening nemen , je zo Later moeten terugbetalen bovenop het kopen van een huis .

Dus het stichten van een gezin wordt uitgesteld , zoveel verdienen MBO of HBO er niet, en de staat pakt sowieso 40,50, 60% af van je inkomsten , dus hoe moet je gezin stichten en kinderen opvoeden en hypotheek en een auto onderhouden ?

De vrouw is tegenwoordig een onmisbare Schakel in het financiële plaatje , in feite draait het hele leven tegenwoordig om een financieel plaatje , een uitgekiende dans van hypotheekaftrek en toeslagen .

Minder was dit het geval toen er nog geen internet was en de mensen in het park wandelen en hun hoed op tilden om een ander te groeten en iedereen elkaar nauwgezet de maat nam en de sociale controle groot was

De sociale cohesie is op dit moment op een dieptepunt, misschien nog in kleine dorpjes te vinden.

Elke groep of etniciteit of cultuur leeft in zijn eigen bubbel.

Toen in de jaren 50 de indo's werden gerepatrieerd naar Nederland , na het onafhankelijk worden van Indonesië , mengden deze zich redelijk soepel met de Nederlanders .

Veel gemengde huwelijken, veel Indische toko's , veel Sandra Bremers. De Nederlandse verbazing was dan ook groot toen bij de kaping bij de Punt, de Molukkers plotseling gewelddadig werden , niemand had dit verwacht ; het waren toch zulke lieve onderdanige mensen ?

De eerste etnische oprisping in Nederland ? President manusama wilde gerepatrieerd worden naar zijn eiland in the sun , wie wil dat niet wonen op een tropisch eilandje ?

In ieder geval niet de antillianen want die kwamen in grote getale af op Nederland om te studeren tussen aanhalingstekens.

Of een kind een succes wordt , een wonderkind of een total loss , hangt in mijn opinie af van een aantal factoren : ten eerste intelligentie , dit bepaalt of iemand Blue Color of White Color werker wordt : metselaar of advocaat.

Het nest waaruit iemand komt is ook heel belangrijk : kom je uit een stabiele middenklasse gezin of een gebroken bijstandsgezin ?

Dan natuurlijk het karakter van het kind zelf: de drive, de ambitie .

Je hebt leiders en volgers , en buitenbeentjes .

Sociaal aangelegde, artistiek aangelegde, aangelegde, sportief aangelegde Kinderen.

Maar je moet je talenten wel in de goede richting weten te sturen , Je moet een plan hebben al op jonge leeftijd wat je wilt met je leven .

Veel mensen hebben geen plan en dobberen maar wat rond op de gebaande wegen

Volgens mij is het hebben van een visie op jonge leeftijd plus een doel in het leven een van de belangrijkste punten

Ook moet je geluk hebben op het juiste moment op het juiste moment op de juiste plaats zijn .

Het is trouwens een hele grote markt voor managers boeken

Het eerste echte managers boek was Il principe van machiavelli .

Hierin werd haarfijn uitgelegd datje keihard moet zijn wil je de macht houden.

Hitler en Stalin hebben dit concept nog ietsje verder uitgewerkt.

Hitler , die bekend stond om zijn opgeruimde en vrolijke karakter, sleepte zich door de oorlog op een dieet van wortels, linzensoep en amfetamine in de vorm van Pervitin, in feite dezelfde Speed die Herman Brood en Jules Deelder gebruikten .

Geld is de grote motivator en regulator van de maatschappij.

Geld is datgene wat de mensen vroeg uit bed laat komen en in de file staan en alle b******* over zich heen laten komen door een chef.

Ook al heeft geld tegenwoordig geen echte intrensieke waarde -de goudstandaard is al sinds de jaren 70 van de dollar en ook van de Nederlandse euro losgekoppeld.

In feite is geld niks anders dan credits in een groot spel; het spel genaamd economie; net als credits verdienen in het game GTA V, door mensen te beroven en auto's te stelen of opdrachten uit te voeren, geld is niets anders dan virtuele credits.

Stel dat de socialistische heilstaat daadwerkelijk was uitgebroken en elke dag geavanceerde robot mannetjes met een opgeschoren hoofd aan je deur een tas boodschappen kwamen brengen, iedereen in een elektrische Tesla kon rijden, iedereen gelijk was , en dat werkelijk niemand een natje of droog je tekort kwam; hoe zou de wereld er dan uitzien ?

King of the Oneliner | 03-03-19 | 20:24 | 7

@King of the Oneliner | 03-03-19 | 20:33: T-9 voorspelling zeker

Rest In Privacy | 03-03-19 | 21:17

Is Jules Deelder overleden?

Rallywally | 03-03-19 | 23:21

Ik lees de laatste tijd steeds vaker de overlijdensadvertenties in de krant. Of mensen overlijden heel oud, of overlijden rond mijn leeftijd (ik ben 60 jaar) en zelfs jonger. Hoezo, we worden ouder CBS?

pollie4 | 04-03-19 | 09:57
▼ 4 antwoorden verborgen

Wie leest dit überhaupt? Stoppen met deze pseudo columnist

Sprinkhaan | 03-03-19 | 20:15 | 1

Het gaat niet om het verhaal, het gaat om de comments eronder. Snap dat nou es.

mozaard | 03-03-19 | 21:05

Die Toerk zit duidelijk al vele jaren in de autkiering. Dat verhaal met die computers en TV’s speelde jaaaaaren geleden. De tekstschrijver is zeker ook een deplorabele, want het aantal woorden wordt wekelijks minder. Hoog tijd dat het UWV of de gemeente ingrijpt. Aan het werk, luie oetkieringsgenieters.

Nivelleermarionet | 03-03-19 | 20:13 | 1

Natuurlijk speelt dit een paar jaar terug.
2014 was de Teeven-deal.
Dus 5 jaar oud, dit verhaal.
Ben wel benieuwd hoe het afloopt.

nero ulies | 03-03-19 | 23:24

Waren de woorden op?

Xanadu | 03-03-19 | 19:35

Toch wel een fictieve belediging, als je havo gedaan hebt en leraar bent, om te horen dat je een beetje dom bent.

snapal | 03-03-19 | 19:31

Soms moet je gewoon accepteren dat je iets niet kan... in dit geval schrijven werkloze Turk.

overVecht | 03-03-19 | 19:13

‘Ooit liep ik een geschikt Turks meisje mis omdat ik slecht was voorbereid. Ze vond dat ik weinig van de wereld wist. Over actuele zaken wist ik zelfs helemaal niks, zei ze’

Dat is toch geen liefde man. Wat een fictief kutwijf is dat.

RickTheDick | 03-03-19 | 18:59 | 4

Ik zit even na te denken over het woord 'geschikt'.
Geschikt voor wat? Kinderen uitpoepen? Om een potje neuqsex mee te hebben?
Was zij geschikt omdat Turks?
Wat betekent dan ongeschikt?
Vragen vragen.

Roadblock | 03-03-19 | 20:03
▼ 1 antwoord verborgen

Wat gaat die naamloze uitkeringstrekkert trouwens met dat jonge meisje Simone doen? Ga eerst eens een baan zoeken als columnist of zo, kan hij best. Maar nee hoor, liever bij ons komen klagen.

Watching the Wheels | 03-03-19 | 18:56

Off topic,

Had zojuist 2 Jehova's aan de poort. Melden dat je een GeenStijl reaguurder bent doet wonderen! Die 2 zien we niet meer. Nou, dat wilde ik gewoon ff kwijt.

Botte Hork | 03-03-19 | 18:51 | 6

Een goede vriend van mij heeft ze eens binnen gelaten. Voor een goed stichtelijk gesprek.Gewoon als tijdverdrijf.
Dat heeft hij geweten.
Waarschijnlijk plaatsen Jehova's dan een Hobo-sign bij je deur: "Bewoner wil praten" want hij heeft nog jaren zeer frequent Jehova's aan de deur gekregen.
i.pinimg.com/564x/56/ba/0a/56ba0a3362...

Roadblock | 03-03-19 | 20:10

Ik krijg ze geregeld. Met een kind erbij.
Kind moet het woord doen.
Ik hang dan vervolgens een verhaal op dat ik ooit bij de jehova's zat maar er toch grote problemen mee kreeg (en hier wijd ik dan ónt-zet-tend over uit, ze moeten luisteren) en hoe ik dan met uiteraard pijn in mijn hart afscheid heb genomen van een ooit zo veiige gemeenschap.
Dit alles in de hoop dat het kind mijn verzonnen verhaal zal onthouden.

letopuwzaak | 03-03-19 | 22:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Nee. Niet voortplanten. Donder op, klaploper.

elfenstein | 03-03-19 | 18:51

Gaat toch eens informeren bij mijn gemeente of zij een AOW'er ook een 60 inch Smart TV willen geven... goh, ik ben al die jaren gewoon gek geweest door ze zelf te betalen.

Keyboardspeler | 03-03-19 | 18:49

Rechts die pica, 3 islamitische "horen, zien en zwijgen"-aapjes die uit de mouw komen?

Watching the Wheels | 03-03-19 | 18:47 | 1

O nee wacht, dan hebben ze die handen allemaal anders.

Watching the Wheels | 03-03-19 | 18:48

Bij ons in de stad is deze regeling als jaren geleden afgeschaft. Of het uit de klauwen liep weet ik niet, maar mensen gingen een week naar Spanje. Met de bus. Normaal lopen ze altijd sigaretten te bietsen of gratis mee te zuipen in de zomer.

Klappernoot | 03-03-19 | 18:41

Heeft die Turkse klaploper nou nog steeds geen werk?

brutus68 | 03-03-19 | 18:38

Alweer een grandioos artikel!
Dank, Eren Yilaz!

ljcoster | 03-03-19 | 18:37

Leuk man, nu al benieuwd naar het verslag van de date.

Berbaar | 03-03-19 | 18:36 | 1

Ik denk dat dat verslag in deel 25 zit

Bon-sens | 03-03-19 | 18:44

Maak Nederland Weer Sterk!!! #MNWS

Harkstede! | 03-03-19 | 18:31

Dat van die baan geldt alleen voor vrouwen boven de 30 die zo snel mogelijk willen dat jij de hypotheek betaalt en een eventueel verlengd zwangerschapsverlof. Uiterlijk is nog steeds de belangrijkste factor als je snel aan je trekken wilt komen als man... Dat of een dikke bankrekening die je adverteert met je auto van 100+ K.

Pomposus | 03-03-19 | 18:27 | 1

Dit is inderdaad de Nederlandse vrouw ten voeten uit..

Wijze uit het Oosten | 03-03-19 | 20:46

Eren, weer leuk geschreven. Ik vermoed veel lelijke mannen hier .. met een uitkering. Dus trek je niet teveel van de kritieken aan.

suscrofa | 03-03-19 | 18:27 | 2

En waar maak jij uit op dat er hier velen een uitkering hebben ? Vermoedelijk laat jij een ander altijd weten in je zogenaamde vriendenkring dat je zelf nimmer stigmatiseert uiteraard als een keurige sociaal voelend persoon ?!!

ghetto-is-back | 03-03-19 | 18:35

You assume too much.

elfenstein | 03-03-19 | 18:52

Waarom zou je kranten kopen als je een uitkering heb, en deze gratis kan lezen op internet?

Rudolph_Hesje | 03-03-19 | 18:26

Turken salade.

rein9576 | 03-03-19 | 18:25

Simone. Klinkt als een neukertje van Parsons.

H. Caulfield | 03-03-19 | 18:22

Simone is een linksmeisje hoogstwaarschijnlijk. Die vinden welkom in mijn land liedjes en warmtepompen belangrijk.

grapo | 03-03-19 | 18:19 | 2

Warmtepompen zijn helemaal niet links. Mensen met een eigen huis ontlopen met een warmtepomp de belastingen op gas, en met zonnepanelen ook een deel van de belastingen op stroom. Iedereen in een sociale huurwoning moet op zwaar belast gas blijven stoken omdat dat de verhuurder niets kost.

W_F | 03-03-19 | 19:46

Komt er ook een einde aan het wel en wee van deze werkloze Turk..... ik ben er wel een beetje klaar mee

Fatwabuster | 03-03-19 | 18:18 | 1

Nu pas?

overVecht | 03-03-19 | 19:12

Ik dacht al, mijn batterij liep snel leeg.

BrutusBosch | 03-03-19 | 18:17

Maar gaat die Simone geneukt worden, dat is de vraag...

SterF... | 03-03-19 | 18:14 | 1

Niet als ze echt die vraag gaat stellen.
Dan is het kut closed.

NiCeY | 03-03-19 | 19:11

Nou, volgende week een nieuwe flatscreen geregeld bij de gemeente en volgende dag op marktplaats gezet.
Is de hadj voor een deel betaald.

Bon-sens | 03-03-19 | 18:11 | 2

Plusjes

hotnot | 03-03-19 | 18:15

De flatscreens zijn in de aanbieding bij de lokale usedproducts binnenkort.

elfenstein | 03-03-19 | 18:53

pff het duurt allemaal wel lang hoor... maar het word toch minder vermakelijk

shitblog | 03-03-19 | 18:08

Clifhangertje hoor..

Pim_Young_ill | 03-03-19 | 18:07

Tijd voor een stageplaats.

Is dit nog nieuws? | 03-03-19 | 18:07

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland