Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

"De kerk moet zijn rol in de samenleving terugclaimen" - Nee oprotten met je kerk

waargebeurd verhaal

Heel eng stukje in de krant, van predikant Joost Röselaers, over allemaal dingen die de kerk moet. Hierbij voorzien van commentaar.

De kerk moet zijn rol in de samenleving opeisen en present zijn. Nee ga weg engnek, dat moet de kerk helemaal niet. De zingevingsvraag is groter dan ooit, de kerk moet daarop inspelen door bijbelse verhalen en tradities aan te reiken. Nee, de kerk moet daar niet op inspelen. Geen bijbelse poepverhalen en onzintradities aub. Wij zijn als kerk te veel in de seculariseringsgolf meegegaan. Niet. We moeten onze plaats in de samenleving terugclaimen, ook met de overtuiging dat we iets te bieden hebben. Nee, dat moeten jullie niet. Voor existentiële vragen is nu een leegte. Niet waar, boeken. Yoga en mindfulness vind ik praktisch, maar ook flinterdun. Ze hebben niets wezenlijks, ze hebben geen bodem, zoals ze in Nederland worden beoefend. Het zijn ad-hoc-activiteitjes. Eens! Het christendom is waardevoller. Niet waar. Tuurlijk is yoga goed voor de spieren, maar yoga haalt het niet bij de kerk. Nee. De kerk heeft zoveel te bieden, een verhaal dat je tegenspreekt en op een vriendelijke manier vraagt: 'Ben je wel goed bezig? Denk je wel aan de ander?' Ja als je homo bent bijvoorbeeld. Daar stelt de kerk leuke vragen bij. Zoals: 'Ben je wel goed bezig? Denk je wel aan de ander?'

‘De kerkdeuren moeten open, iedereen hoort erbij. Behalve vrouwen want die horen in lange rok achter het aanrecht. Ik vind het vreemd dat de herdenking van de MH17 in Nederland in de Rai was. Niet claimen. Niet claimen. Niet cl.. Claim die kerkelijke gebouwen. Nee. Maar ook: kerk, sta open. Na een ramp moet Vrijburg in Amsterdam openstaan voor de hele buurt, familieleden van slachtoffers moeten weten dat ze hier terechtkunnen. Nee.

‘In de kerk kun je uit je bubbel komen. Behalve als je bubbel de gayscene is. Er komen mensen van alle leeftijden, bejaarden en jongeren, en van alle sociale achtergronden. Vooral bejaarden. Eigenlijk alleen maar bejaarden. Idealiter zitten de PVV’er en de SP’er naast elkaar in de kerk. Van oudsher was de kerk een centrale plek waar je elkaar ontmoette, die ontbreekt nu in de samenleving. Café. Sportclub. Markt.

‘Ongemak over geloof is niet alleen aanwezig in de samenleving, maar ook bij predikanten en kerkmensen. Mooi zo. Dat moet stoppen. Nee, dat moet niet stoppen. Laatst stelde ik in een gespreksgroep de vraag: durf je op een verjaardag te zeggen dat je zondag naar de kerk gaat? Een grote meerderheid antwoordde van nee. Mooi. Ik houd niet van evangeliseren, maar ik ben wel voor een naar buiten gerichte beweging. Nee, ga weg. Dat je openlijk lid bent van de kerk, net zoals je ook lid bent van Greenpeace. Lid van Greenpeace, lol.

‘De pr van de kerk is behoorlijk slecht en moet beter. Nee, moet niet beter. Predikanten moeten zich meer in het maatschappelijke debat mengen. Nee, dat moeten ze niet. In Engeland heeft de anglicaanse kerk bijna elke dag een ingezonden brief in een van de kranten. Nou en? In Engeland rijden ze links. The Guardian had jarenlang een predikant als columnist, Giles Fraser. De kerk moet dus ook zijn kneuterigheid kwijtraken en professioneler worden. Nee, dat moet de kerk niet. In Engeland wordt er bedrijfsmatiger gedacht. Bisschoppen volgen daar bijvoorbeeld een MBA. Dat is hier ondenkbaar. Mooi! Terwijl je als bisschop of hoofd van een kerk natuurlijk ook een tent runt.’ Geen goeie.

Reaguursels

Inloggen

@mosterd @Zendgraaf en vooral @Matthijs alias @JohnnyQuid (nu tuinbouw media koning? ) www.ad.nl/westland/johnny-quid-kiest-...
zijn al jaren ongefundeerde relibashers als het op gristenen aankomt. De mensen worden op voorhand weggezet, nooit een gesprek mee gevoerd en zoals hierboven zonder enige onderbouwing geparkeerd, als persoon en als instituut.
Hiertegenover staat een steevast verongelijkdheid als iets of iemand wat hen aan het hart gaat of wat hun sympathie heeft zomaar wordt weggezet (zoals karaktermoord op de Hiddemeister in het Arrogant Dagblad ‘In het echt is Hiddema een kwetsbare, gebroken oude man’

www.ad.nl/rotterdam/in-het-echt-is-hi...)
De kerk is zo een mannenkiesrecht van pedofielen waar niets goeds uit voortkomt.
Bullshit.
Er zijn kerken waar vrouwen gelijk zijn, waar men zeer vooruitstrevend is, waar slachtoffers van pedofilie juist worden opgevangen, waar mannen niet zo maar met vrouwen omgaan in functie of machtsverhouding, waar geld wordt opgehaald om zwakkeren in de maatschappij die door Rutte en vrienden in de kou worden gezet.
Die de hier veelbesproken falende zorg en eenzaamheid onder ouderen en zieken zelf met geld en daden gaan versterken, ouderen bezoeken, eren of een aardigheidje met een bezoek brengen, met feestdagen langsgaan etc etc.
Het faalt om dit zo schraal en cynisch weg te zetten.
Armoedig.

Braco.me | 09-12-18 | 13:20 | 2

*Mannenkiesrecht =mannenbolwerk

Braco.me | 09-12-18 | 13:21

Religie kan niet snel genoeg in dsm 5 verdwijnen.

SterF... | 09-12-18 | 16:02

Ik zag vanochtend een stukje Katholieke mis op tv. Wat een sjappies zijn het toch ook, met hun Gregoriaanse koortjes, gezemel over "de vader", Wierook zwieren, mannen in gewaden. Alle religies zijn bedacht uit angst, de wil om te heersen over anderen en onwetendheid. Er is geen leven na de dood. Maar wees maar eens sterk genoeg om dat toe te durven geven.

Vrouwtje_haram | 09-12-18 | 12:35

Dat de kerk een onderdrukkend instituut is waar we vanaf moeten: eens. En dan heb ik het nog niet eens over het Vaticaan. Maar het christendom afzeiken is een tweede. Dat god en de duivel bestaan wordt steeds duidelijker. Waarom zie ik een geitenkop als ik inlog op Geenstijl? Mensen wordt wakker!

hevriptem | 09-12-18 | 11:07 | 1

"Dat god en de duivel bestaan wordt steeds duidelijker."

Vergeet het Vliegende Spaghetti Monster niet! Dat Hij het universum heeft geschapen wordt ook steeds duidelijker.

Dr_Johnson | 09-12-18 | 13:50

Als de kerk dat netjes doet kan dat best goed zijn. We zijn nu van God los en je ziet wat daar van komt. Geestelijke armoe is troef. Psychiaters en psychologen draaien overuren. Maar akkoord, dat komt niet alleen door de kerk natuurlijk, daar spelen commerciele zenders met randfiguren als Paul de Leeuw en Geer & Goor een grotere rol. Feit is dat oppervlakkigheid em dommigheid de nieuwe norm zijn geworden.

Giotto | 09-12-18 | 10:47 | 1

Eensch! En volgens mij vult de linkse kerk de rest dicht. En net als in de kerk, als je het niet eens bent wod je geexcommuniceerd, in de politiek heet dat cordon sanitaire. Alleen al daarom zeg ik, doe maar weer terug die religieuze kerk. Want die gast met dat heliumstemmetje bij DWDD is anders de nieuwe pastoor (influencer).

Ikbeneenzelfbouwer | 09-12-18 | 13:12

Doei kerk = welkom moskee en wat voor gekte meer. Religie heeft met territorium en afbakening te maken. Je plaats opeisen in de samenleving voor de tradities en waarden die aan de basis liggen van de samenleving die we opgebouwd hebben.

De atheïstische auteur Douglas Murray zegt het zo:
'We are Christians anyway, whether we like it or not and we're probably finding that out at the moment. I mean, where the hell do people think that human rights came from? These are things that exists on the embers of Christian thought'

De mens en dus ook de samenleving is een drie-eenheid: lichaam, ziel en geest. Het zijn Containers die gevuld willen blijven. Ieder vacuüm wordt meteen gevuld met iets nieuws. Wordt judaïsme geamputeerd, spiritisme komt er voor terug. Wordt de kerk verlaten, de islam komt er voor terug. Is een natuurwet.
Onze samenleving staat en valt met zijn joods-christelijke fundament. Baudet en Wilders zijn een van de weinige partijleiders in Nederland die dat zeggen en begrijpen.

Dus: terug naar de kerk en bijbel. Er zijn nog steeds smaken genoeg. Wees een punker: Conservatism is the new counter culture. "
Tot slot: Peter Kreeft op PragerU over de voordelen.
youtu.be/FMDKigUbcJo

rieschert | 09-12-18 | 10:20 | 1

Eensch! Liever dat dan een linksgekkie.

Ikbeneenzelfbouwer | 09-12-18 | 13:14

Niet geloof, maar sommige waarden en normen zijn wel degelijk een winst voor een samenleving..

De familie op de hoek van de samenleving is helemaal geen slecht gegeven..

Sterker nog, het wordt actief gesloopt zodat de samenleving gefragmenteerd raakt..

De familie ansich bestaat niet meer, iedereen moet werken en de kinderen worden door de staat opgevoed..

De familie unit moet worden gesloopt voor het ‘collectief’

Niet de sterke familie geenfamilie identiteit, maar de slachtofferstatus waar je je mee identificeert is belangrijk..

Zo krijg je mensen de straat op en tegen elkaar..

Verdeel en heers

killRoy1982 | 09-12-18 | 10:14

Geloof is een variant op een denkbeeldig vriendje. Het heeft wel positieve randverschijnselen zoals troost, als je hoopt dat een overleden geliefde het nu beter heeft.

priwax | 09-12-18 | 08:59

Kijk niet naar de Kerk, kijk naar Jezus !

Bolder | 09-12-18 | 08:50 | 1

Lees de bijbel zelf en vraag om de heilige geest. luister niet naar kerk uitleggen ,want die beginnen met zo zien wij het .of openbaring willen ze niet lezen of begrijpen.

pedro300 | 09-12-18 | 08:55

De geschiedenis herhaalt zich voortdurend: eerst legt het (katholieke) christendom de stevige basis voor vooruitgang op alle terreinen; dan raakt het verdeeld; dan wordt religie taboe of voorwerp van spot en haat; tenslotte verovert de islam alles en maakt het tot een woestijn

de drijfsijs | 09-12-18 | 08:30

Het is onbegrijpelijk en een vorm van zelfdoding dat partijen als ChristenUnie en het CDA voorstander zijn... Marrakesh te ondertekenen.
Ze weten dat dadelijk nog meer mensen uit moslimlanden naar Nederland zullen komen.

Ik heb aan CU en het CDA gevraagd--> waarom doen jullie dit?
Ze zeggen, in de bijbel staat:
''Slaat iemand u op uw rechterwang, keer hem dan ook de andere toe''.

sociaal_econoom | 09-12-18 | 07:44 | 3

Denk dat ik me aansluit bij de Jehovah's getuigen.
Zij voorspellen--> zodra de wereld vergaat komt er een paradijs op aarde voor mensen die lid zijn Jehovah.
Ik verwacht dat door de opwarming van de aarde en Marrakesh dit niet lang meer zal duren.

sociaal_econoom | 09-12-18 | 07:53

Heel veel christenen zijn het juist niet eens met de huidige ontwikkelingen. Kijk bv naar de houding van de SGP. Ze hebben echt wel in de gaten dat moslims hen zullen onderdrukken zodra de kans zich voordoet. De situaties van christenen in ALLE moslimslanden spreken daarvan boekdelen. Dat de christen zich niet meer vertegenwoordigt voelt door haar partijen is hetzelfde als de atheist zich op dit vlak ook niet meer vertegenwoordigd voelt door haar partijen. Er wordt echt wel evenwichtig over dit onderwerp over nagedacht:
hfishnews.blogspot.com/2018/10/een-ch...

matrixbluepill | 09-12-18 | 08:47

Het komt mij vreemd voor dat de CU en het CDA met dit argument gekomen zijn. Wie heeft gezegd dat zij de andere wang toekeren?
Het genuanceerde denken dat uit de links zou moeten blijken zie ik in de praktijk niet. Thomas van Aquino hoort bij de apocrieve boeken, als het al onderdeel van de RK Bijbel is, en is van vrijwel geen relevantie voor de christelijke politiek. Bij de SGP, CU en zeker het CDA is geen enkel realiteitsbesef te vinden.

Frau Merkel | 09-12-18 | 09:15

Toen ik de Islam leerde kennen, begon ik het Christendom te waarderen.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 06:22

Voor antwoorden existentiele vragen hebben we 'boeken'. Als dat je enige antwoord is kun je gelijk 42 opschrijven en de dominee gelijk geven.
Het Christendom vormt een wezenlijk deel van onze cultuur. Er zijn heel wat dingen op kerk en het kerkelijk bestuur aan te merken, niet in het minst het volksverraad van de christelijke partijen rond het marra-kech contract. De kerk heeft op maatschappelijk terrein een belangrijke rol die veelal onderbelicht blijft. Het gefulmineer hierboven is een diskwalificatie van de auteur en laat zich goed samenvatten onder 'dom echoën'.

Frau Merkel | 09-12-18 | 02:59

Kerk en staatshoofd: hou jij ze arm, dan hou ik ze dom.

Nichtsneues | 09-12-18 | 02:01

"Predikant Joost Röselaers: ‘De kerk moet zijn rol in de samenleving terugclaimen’"

Wah-blief? We hebben al genoeg usurpators aan machtsgeile politici, dan ook nogus de kerruk erbij? Das extra Ruk.
Ga weg! Evocatus

Evocatus | 09-12-18 | 00:37 | 1

We hebben inderdaad al voldoende moeite om die andere engnekken een beetje in te tomen, die islamers.

BenPakdee | 09-12-18 | 01:19

Ik geloof In Jezus Christus en zijn Vader. Ik geloof op mijn manier en dat past niet in een groep. Ik geloof dat gerechtigheid altijd uitkomt, ook al duurt het jaren of na mijn leven. Ik geloof dat jaren van ellende en leugens de waarheid bevrijd. Ik geloof in vrijheid. Ook al zijn er instanties die mij (en niet alleen mij) continue volgen wat ik doe (via mobiele telefoon), ik ben vrij en zij hebben een opdracht. Ik geloof in respect voor een ander, ook al heeft een ander dat niet. Ik bepaal wie ik toelaat in mijn leven. Slechte mensen gaan uiteindelijk weg.

Ja, ik mag geloven en dat is mijn vrije keuze.

Dank u

edo2018 | 08-12-18 | 22:11 | 2

Ik kan er met mijn hoofd niet bij maar hey, als je verder iedereen met rust laat, leef je uit.

Pieter_Auper | 08-12-18 | 23:14

Wie ziet hoe alle voorzeggingen op dit moment uitkomen of al uitgekomen zijn kan niet anders dan de Bijbel geloven. We leven wat dit betreft in een boeiende tijd.

Maris v.d Hof5393 | 09-12-18 | 03:16

De bijbel is een verzameling kinderlijk doch aandoenlijke verhalen, waarin semi-beroep wordt gedaan op de moreel van de mens. Moreel en ethiek die van nature al ingebakken bij de mens zit. Een ieder zal het eens zijn met de gouden regel; wat gij niet wilt dat u geschied, doet dat ook een ander niet. Doch is de aard van het beestje ik, en daarna eigen volk eerst. Is een natuurlijk overlevingsdingetje van de oudste gedeelten van de hersenen. Daar beland je meteen mee in een paradox, want het een sluit het ander uit. Die psygologie hebben de ontwerpers van de religieuze boeken handig tewerkgesteld om een machtspositie te verwerven. God wilt zus en zo niet, en anders de fik in je. Forever.
Maar hij houdt van u, en heeft het beste met u voor.
In een wereld waar een significant aantal (alleen nog maar) kinderen een verschrikkelijke deaud sterft, is de conclusie duidelijk. Als er een god zou zijn, dan geeft ie geen moer om hen/ons, of hij is niet bij machte om er iets aan te doen. Bij die laatste vervalt dan gelijk de regel dat een god almachtig is, en alles (tijdig) naar zijn hand kan zetten.
Dezelfde rekensom geldt voor de spin-off van de bijbel, de koran: Allah weet van alles wat er gebeurd is, gaande is, en zal gaan gebeuren. Toch is dit leven volgens de (nog meer) misleidden een test. Een een test waarvan de uitkomst bij de beoordelert al bekend is, is niet heul erg een test. De menselijke inuitieve moreel is van een hoge standaard, en daar zouden we echt wat mee kunnen in deze waanwereld.
Maar ga dát maar eens prediken in een ware kerk.

NiCeY | 08-12-18 | 21:44 | 5

En jullie iets te vaak? Doe maar toelichten wat jullie bedoelen dan. Pleeg voor mijn part eerst tel. overleg met elkaar. Maar probeer iig even duidelijk te zijn. Er zijn meer lezers.

NiCeY | 09-12-18 | 09:40

Ik vind de kruisiging van Jezus geen kinderlijk verhaal, de verfilming hiervan, Passion of the Christ, is zeer ongeschikt voor kinderen en is zeker niet aandoenlijk.
Ik begrijp u wel, de kerk, als instituut heeft nogal wat steken laten vallen en dan heb ik het nog niet over de Rooms Katholieke kerk met haar duivelse praktijken.
Maar om te zeggen dat de Bijbel een boek is met kinderlijke aandoenlijke verhalen, nee dat niet.
De Koran een spin-off van de Bijbel, nee ook dat niet.
In de Bijbel komt naar voren dat de mens een eigen keuze heeft en wordt opgeroepen om je naaste lief te hebben en te bidden voor je vijanden. De god van de Koran is een wrede god, waarbij je nooit zeker weet of je het wel goed gedaan hebt en de God van de Bijbel heeft de mens zeer lief! Dat blijkt al uit het 'aandoenlijke' scheppingsverhaal. Van dag 1 tot en met 5 wordt de aarde met al wat leeft geschapen en de zesde dag wordt de mens geschapen en op de zevende dag mag hij samen met Zijn Maker rusten, dat is de eerste dag dat de mens leeft. Dat geeft weer dat het een God van orde is en zorg.
Sowieso als de zon, de maan of andere planeten maar een cm zouden verschuiven dan heeft dat invloed op ons leven hier op aarde.
Er is meer geloof nodig om te geloven in een oerknal waar alle leven uit ontstaan is dan het geloven in een Maker.
De mens kan namelijk niet vanuit niets iets maken, anders lag mijn schuur wel vol met briefjes geld. ;)

Rest In Privacy | 09-12-18 | 12:07

Asam pedis Er is meer geloof nodig om te geloven in een oerknal waar alle leven uit ontstaan is dan het geloven in een Maker.
--------
Integendeel. Voor "de maker" is geen enkel bewijs.... Dit in tegenstelling tot uw andere voorbeeld.

dijkbewaker | 09-12-18 | 13:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik zou zeggen:

Een duidelijke scheiding van kerk en staat; die dateert volgens mij - maar correct me if I'm wrong - al uit de tijd van de Bataafse Republiek, Franse tijd and all that jazz.

En voor de rest: geloven doe je in alle vrijheid achter je eigen voordeur en gezellig met gelijkgestemden in het clubhuis. Maar val andersdenkenden in de publieke ruimte er alsjeblieft niet mee lastig. Vrijheid van godsdienst zou m.i. óók moeten betekenen: het "gevrijwaard" zijn van godsdiensten.

Zo'n predikant Joost Röselaers, ach, een beetje een dommige man die bovenstaande niet snapt, of wil snappen, dat kan natuurlijk ook. Maar de invloed van de katholieken en protestanten is in de loop der eeuwen - godzijgeloofdengeprezen - behoorlijk teruggedrongen, dus ik maak me over één zo'n dwaas niet echt zorgen.

Een ander, geimporteerd woestijngeloof heeft aan bovenstaande op opzichtige en provocerende wijze volledig schijt, en daar moet paal en perk aan worden gesteld. Te beginnen met een volledig boerkaverbod, óók op straat. En verder ophouden met proefballonnetjes als hoofddoekjes bij de politie, etc. Dat hoort allemaal zóóóó niet bij een moderne, vrije, democratische, seculiere samenleving....

Dr_Johnson | 08-12-18 | 21:33

domme domme @mosterd. het op een kinderachtige manier belachelijk maken van het Christendom, is alleen maar nog een vorm van cultuur (en geloofs) relativisme. het Christendom is een even dom geloof als de Islam zeg je, alle geloven zijn 1 pot nat. Op een zelfde manier vind je dan alle culturen ook 1 pot nat. Laten we dan maar gewoon de grenzen open zetten. Weg met ons.

Ir. Wilhelmus | 08-12-18 | 21:26 | 1
-weggejorist-
Analysis | 09-12-18 | 04:28

Joost Röselaers begin eerst eens met die oude rotzooi (pedofiele bendes) op te ruimen .....

Wekkertje | 08-12-18 | 20:48

Het geloof is een noodzakelijk verschijnsel om te voorkomen dat in een primitive samenleving
het recht van de sterkste geld en dat iedereen zich min of meer aan de regels houd op straffe van het hellevuur
Daarnaast werd het gebruikt om het onverklaarbare te verklaren en zo angst weg te nemen en een de sameleving te kunnen sturen

Dat dit truukje veel gekopieerd en gebruikt werd door andere samelevingsvormen is de reden dat er oorlogen werden gevoerd om de absolute geloofs macht

Tegenwoordig in een tijd waarin men via de wetenschap veel kan verklaren en uitdenken en herleiden heeft men daar steeds minder boehoefte aan
En sinds 200 jaar probeerd de deepstate en de media steeds meer deze maatschapelijke sturing over te nemen

zoefff3 | 08-12-18 | 20:45

Ik kom uit Katwijk. Daar wordt de "normale" kerk als onacceptabel gezien want niet "zwaar" genoeg. Ze hebben dus eigen kerken. En een eigen ziekte. De "Katwijkse ziekte" is een pure incestkwaal. Dat is niet vanzelf gekomen. Mevr de Behanger komt uit Ermelo, Vergelijkbaar met Katwijk. Alleen geen eigen ziekte>Kortom, geen religie bij de behangertjes. Maar wel een zeer gefundeerde mening gebaseerd op real life ervaring: Het christendom is wat ons betreft de grootste vloek die de mensheid heeft getroffen. Met de andere religies er vlak achter. Onbegrijpelijk dat mensen met een normaal verstand hier achteraan lopen en bereid zijn om er de meest verschrikkelijke dingen voor te doen.

jan-lul-de-behanger | 08-12-18 | 19:42

En het atheisme is helemaal ellende. Of het volk wordt massaal met grof geweld om het leven gebracht (communisme/nationaal-socialisme, Maoisme, Pol Pot) of er wordt een maatschappij opgezet die zichzelf overbodig maakt en laat vervangen (huidige maatschappij, nihilisme).
Het Christendom preekt vergeving en tolerantie. Daarmee is het Christendom de basis geweest voor de meest succesvolle en menselijke samenleving die ooit bestaan heeft, de Westerse/Europese samenleving. Ook de huidige, seculiere, Nederlanders baseren hun waarden nog hier op. Maar al rap wordt dit alles belachelijk gemaakt, overbodig verklaard, vervangen. Als het Christendom verdwijnt wacht de mensheid vele duistere eeuwen.

du Roi Soleil | 08-12-18 | 19:41 | 6

Ja de bijdrage van de kerk aan de wetenschap, zoals het ontkennen dat de aarde rond is en beweegt ( en dus niet centrum van het universum is) bijvoorbeeld. En tegenwoordig in alle macht probeert stamcel technologie tegen te houden. Die kerk bedoel je, kom niet meer bij van het lachen.

1-2tjuh | 08-12-18 | 20:41

It takes two to tango. En dat is met het christendom in de regel veel beter mogelijk gebleken dan met andere wereldbeschouwingen.

Toninhocerezo | 08-12-18 | 20:59

Het christendom mag tolerantie en vergeving prediken, maar het heeft zeker zo z'n grenzen. Christenen geven net zoals moslims mensen de tijd om van standpunt te veranderen. Doen ze dat niet, dan volgt alsnog het oordeel. Het christendom geeft alleen wel ruimte voor vrijheid, omdat de regels nooit zijn gestandaardiseerd, waarbij apocriefe bronnen zijn vernietigd, waardoor er de literaire ruimte was voor de Renaissance en de bijbehorende reformatie.

Daarnaast predikte Jezus zelf om zelf je geloof te belijden en niet als een deuger in de kerk te zitten. Ook stond hij ook voor het maximaal ontplooien van jezelf mits het niet teveel ten koste gaat van de medemens. Dit zijn goede voorwaarden om andere vrije ideologieën zoals humanisme en atheïsme te laten ontstaan/bestaan. Die nemen de principes mee, maar laten de religieuze onzin voor wat het is.

Alexander des Burgus | 09-12-18 | 00:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik wist al dat het Mosterd was die dit schreef toen ik nog maar een paar alinea's gelezen had.
Beste mensen. Als de islam het dadelijk voor het zeggen heeft zullen jullie nog terugverlangen naar die tolerante en menslievende Christenen.

du Roi Soleil | 08-12-18 | 19:36 | 3

Ja die Islam is een gevaar. Maar wat hebben in naam van God die tolerante en menslievende Gristenen van jou niet allemaal uitgevreten vanaf de kruistochten tot aan de oorlogen in onder andere Irak en Afghanistan.

1-2tjuh | 08-12-18 | 19:46

Allereerst waren de ongeveer 12 kruistochten een reactie op de honderden aanvallen vanuit de zandbaklanden, de roofkusten langs de Europese kusten, de blanke slavenhandel en islamitische moordzucht. De oorlogen in Irak en Afghanistan waren bedoeld om de marktbelangen van de VS veilig te stellen en de wanen van de linkse globalisten te realiseren. U kletst.

Frau Merkel | 09-12-18 | 02:51
-weggejorist-
Analysis | 09-12-18 | 06:46

Flauw om zo tegen het christendom te ageren. Met de doctrine an sich is niet zo gek veel mis vind ik. Over de uitvoering kun je uiteraard van mening verschillen. Maar dat geldt voor alles waar mensen invulling aan geven.

Toninhocerezo | 08-12-18 | 19:23

Jezus heeft nooit een kerk gesticht en is verder nog springlevend.

von Trier | 08-12-18 | 19:14 | 1

Oooh ja joh, hij leeft, echt?. Heb je soms een selfie met die Jezus, of is het een typo, en bedoel je misschien je zus.

1-2tjuh | 08-12-18 | 19:35

Hey Mosterd!
Geen zin om écht te werken op zaterdag?

mark1487 | 08-12-18 | 19:12

"Jesus leeft" staat al sinds jaar en dag op een gevel hier verderop om de hoek in 020 in grote letters.
Da's mooi toch?

Rest In Privacy | 08-12-18 | 18:55 | 2

Ja die kerk ken ik, mijn dochter woont om de hoek daar. Moet er altijd wel een beetje smalend om lachen. Ze kunnen er beter op zetten "ELvis Leeft", in ieder geval aannemelijker.

1-2tjuh | 08-12-18 | 19:08

Hartstikke mooi! Elvis ook!

Schoorsteenveger | 08-12-18 | 19:23

Het is niet voor het eerst dat ik dit stel: ik ga wat goden / godinnen noemen waarin de mensheid de afgelopen duizenden jaren blind heeft geloofd:

Adonai. Adonis. Ahuramazda. Akhlut. Amon. Amor. Anahita. Anubis. Apollo. Aphrodite. Artemis. Asclepius. Athene. Aurora. Baäl. Bel. Brahma. Bres. Ceres. Chronos. Cybele. Danu. Demeter. Diana. Dionysus. Dharmapala. Donar. Enki. Ehecatl. Freya. Gaia. Ganesha. Garuda. Guanyin. Hades. Hera. Hermes. Huitzilopochtli. Huehuecoyotl. Quetzalcoatl. Indra. Isis. Janus. Jupiter. Krishna. Kálii. Loki. Lakshmi. Maitreya. Mars. Mercurius. Minerva. Moet. Naga. Nekhbet. Nemesis. Noet. Nike. Odin. Ometecuhtli. Osiris. Pan. Pallas Athene. Persephone. Phaedra. Phoebe. Poseidon. Priapus. Ra. Saturnus. Sekhmet. Seth. Shiva. Thor. Thoth. Tlaloc. Triton. Uranus. Venus. Vishnoe. Wodan. Xochiquetzal. Ziva. Zeus.

En tenslotte:
De zon;
De maan;
De donder;
De bliksem;
De wind.

Een waarlijk kakelbonte verzameling producten van de doorgeschoten fantasieën en angsten van mensen door de millenia heen. Al dan niet voorzien van vleugels, olifantskoppen, hondenkoppen, vogelkoppen, apenkoppen, halve paarden, een dozijn armen, meerdere hoofden, en niet zelden zittend op iets waarop je in 't geheel niet kunt zitten: een wolk.

Als je dit gezelschap van kermis-attracties eens goed beschouwt, kun je als weldenkend mens niet anders dan in cynisch lachen uitbarsten over zóveel bullshit.

Religie is niets anders dan een product van doorgeschoten menselijke fantasie en wens-denken, ontstaan uit angst voor de dood, angst voor het onbekende, en vaak zelfs uit ordinaire machtswellust. Met de islam als schurend voorbeeld van mannelijke machtswellust.

Tenslotte: de meeste van voornoemde goden / godinnen liggen al lang op de vuilnishoop van de geschiedenis. Afgedankt. Geëlimineerd door ontwikkeling en kennis.

Het wordt tijd dat God en Allah óók eindelijk eens op die vuilnishoop worden gedumpt.

Peter Emile | 08-12-18 | 18:51 | 7

@1-2tjuh hadden ze maar iets om het te documenteren..

gabberpiet | 08-12-18 | 19:17

Brieven; het communicatie middel bij uitstek in die tijd.
Maar al hadden ze video, zouden de opnamen als 'vals' worden bestempeld.

marjen | 08-12-18 | 19:30

marjen | 08-12-18 | 19:13 |
Paulus is het genie geweest. Paulus heeft ingezien hoe hij de Christus-figuur kon gebruiken -misbruiken is waarschijnlijk een beter woord- om een religie te stichten, en hij heeft waarlijk zijn kansen waargenomen.

Schoorsteenveger | 08-12-18 | 19:30
▼ 4 antwoorden verborgen

"Het atheisme/ christelijk humanisme (in de vorm van CDA en CU) zullen niet in staat zijn de agressieve islam met z'n twee gezichten tegen te houden."
Dat valt nog te bezien. Maar, was het teloorgegane Christendom daar wel toe in staat geweest dan?

Schoorsteenveger | 08-12-18 | 18:48 | 1

Oeps... was reactie op matrixbluepill | 08-12-18 | 18:35 |...

Schoorsteenveger | 08-12-18 | 18:49

Moet wel toegeven: de inhoud van het artikel is wat onhandig geschreven. Maar 't artikel is waarschijnlijk niet bedoeld voor een jennende Mosterd na de maaltijd en zijn opgehitste GS-aanhang. Ook de kerk mag een mening hebben en als buitenkerkelijke mag je die mening afwijzen, maar schelden is helemaal niet nodig. Schelden zegt meer iets van degene die scheldt dan dat waartegen je scheldt.
Met de teloorgang van het christendom krijgt dit land waar het om vraagt: een religieuze inruilactie met als resultaat een andere godsdienst met een geheel andere maatschappelijke invulling. Het atheisme/ christelijk humanisme (in de vorm van CDA en CU) zullen niet in staat zijn de agressieve islam met z'n twee gezichten tegen te houden. Dat blijkt uit het feit dat al die atheistisch-humanistische regeringen niet alleen de islam binnenhalen, maar ook met hand en tand beschermen. Daarom zullen we oogsten wat we gezaaid hebben: christendom eruit, islam erin. Veel succes met uw inruilactie want uw goedkope retoriek zal duurkoop blijken te zijn.

matrixbluepill | 08-12-18 | 18:35 | 3

U zou eens moeten weten hoe zo'n honderd jaar geleden hier te lande werd geketterd tussen Gereformeerden ('de ware kerk') en andere Protestanten. Hel en verdoemenis plus een ziekelijk dogmatische vorm van betweterij. Gode zij dank dat dit nu zo groot gaan worden als een mosterdzaadje.

Eeuwig..Op..Vakantie | 08-12-18 | 19:24

Zijn het nu de ex-gelovigen die het hardst fulmineren? Maar het geloof leert ons niet om naar mensen te kijken.

marjen | 08-12-18 | 19:31

Eeuwig.. Op.. Vakantie | 08-12-18 | 19:24
Don't worry. Daarvan ben ik volledig op de hoogte. U zou de details eens moeten weten over de strijd tussen de absolute katholieke Franse staat en de Hugenoten. Vreselijk wat opgehitste mensen elkaar kunnen aandoen. Wat toen gold geldt nu nog steeds denk ik. Dat mensen elkaar vreselijke dingen kunnen aandoen doet niets af van de inhoud van de christelijke boodschap die niet wordt nageleefd. Dat is een geheel andere boodschap dan de islam hoewel deze door tegenstanders graag verminkt en eenzijdig wordt weergegeven. De 'geest' van het christendom - ontdaan van nepotisme en staatmacht - laat zich in deze vergelijking zien sinds de opkomst van de islam: vanaf de jaren '60 werd alles wat ons heilig was bespot, werd er laatdunkend over ons gedaan, werden we weggezet als idioten en randdebielen. We hebben het allemaal min of meer lijdzaam verdragen. Maar o wee.....1 verkeerd woord over Mohammed, over islam, over moslims en de letterlijke hel breekt los. Dat is het verschil.

matrixbluepill | 09-12-18 | 08:58

Goede argumentatie bij de antwoorden. Ongeveer van hetzelfde niveau als ZPOK, of hoe heten die anti-pieten? Ben het overigens wel me de antwoorden eens.

BLR | 08-12-18 | 18:30

Gelukkig zijn de relikneuzen in de minderheid en gaat dat percentage jaarlijks omlaag

Slyco | 08-12-18 | 18:21 | 1

In het westen wel maar niet wereldwijd. Het christelijk geloof groeit, met name in islamitische landen.

Maris v.d Hof5393 | 09-12-18 | 03:22

Ongelooflijk dat deze angst- en haatpredikers nog vrij rondlopen inderdaad. Je zou toch verwachten dat deze gevaarlijke subjecten ofwel opgenomen zouden zijn in een psychiatrische inrichting dan wel levenslang vast zouden zitten in de gevangenis.

1-2tjuh | 08-12-18 | 18:35

Ik wil een algeheel verbod op religie in de publieke ruimte.
Dus geen religieuze symbolen, rituelen en uitingen voorbij de achterdeur. Hou die achterlijke en achterhaalde sprookjes maar lekker in je eigen huis.

meneerjan | 08-12-18 | 18:07 | 8

(Numeri 31:17) Nu dan, doodt al wat mannelijk is onder de kinderkens; en doodt alle vrouw, die door bijligging des mans een man bekend heeft.
(Psalmen 137:9) Welgelukzalig zal hij zijn, die uw kinderkens grijpen, en aan de steenrots verpletteren zal. Google zelf maar even verder op de woorden Geloof en Geweld. Dan ben je wel een paar uurtjes zoet met lezen, verbazen en wellicht enige inkeer.

1-2tjuh | 08-12-18 | 19:16

We hebben het Nieuwe Testament! En plaatsgebonden situaties zijn geen algemene oproepen tot geweld. Allesbehalve. Lees alle oproepen TEGEN grof geweld!

marjen | 08-12-18 | 19:27

@Marjet. Heb met je te doen hoor. Als je echt zo geloof vast bent als je doet voorkomen, dan moet de wetenschap dat jouw geloof sterk op zijn retour is. Kijk alleen maar naar Nederland en Ierland bijvoorbeeld. De idee dat het ënige" geloof met jou en je generatiegenoten zal uitsterven. En als je daarentegen enige twijfels hebt omtrent je geloof,, de gedachte dat je al die jaren jezelf beperkt hebt in je vrijheden en plezier omdat je je hebt laten leiden door een sprookjesboek. Sterkte Marjet.

1-2tjuh | 08-12-18 | 20:21
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
F.Ruitvlieg | 08-12-18 | 18:02

God zij met ons in dit land vol blinden en dwazen...

Veluwse-Eikel | 08-12-18 | 17:57 | 1

Amen.

Maris v.d Hof5393 | 09-12-18 | 03:23

Geloven krijg je mee van thuis, indoctrinatie, kun je niets aan doen. Maar als je na je 11e nog gelooft In sinterklaas ben je een zielige idioot. Als je na je 13e nog gelooft in de sprookjes van Andersen ben je een zielige idioot. Als je na je 18e nog gelooft in een sprookjesboek als de bijbel of koran en een god da ben je een gevaarlijke idioot.

1-2tjuh | 08-12-18 | 17:55 | 10

Soms ja. Soms. En zo zanikt men door.

marjen | 08-12-18 | 18:58

Ach ja als je geen argumenten meer hebt dan is zaniken de kerkelijke verdediging natuurlijk. Je kunt in uiterste geval ook nog dreigen met hel en verdoemenis natuurlijk.

1-2tjuh | 08-12-18 | 19:20

Tweetjuh: je wilt winnen op punten. Heeft voor mij geen zin. Want het is inderdaad zaniken als je met 'sommige' gevallen komt aanzetten.

marjen | 08-12-18 | 19:34
▼ 7 antwoorden verborgen

Samenvatting: Nee. Nietes.

Ggroengras | 08-12-18 | 17:46

@mosterd... je hebt blijkbaar eea meegemaakt en bent beschadigd .. heb met je te doen

ja-nee-misschien | 08-12-18 | 17:42

We hebben toch al de linkse kerk die aan ons opgedrongen wordt? En als Frenske T. straks wint hebben we ook de ultieme volgevreten religieus leider.

caspert79 | 08-12-18 | 17:41

Atheïsten die tegen de eigen 100% Christelijke maatschappij zijn. De beste cultuur die ooit bestaan heeft. Atheïsten die de Christelijke religie verstandsverbijstering noemen (terwijl Jezus een historisch figuur is). Zo voorspelbaar en saai. Communisme= 100% atheïsme. Religie was/is verboden. De mensen die het atheïstische communisme uitvoerden waren zo ongelofelijk verlicht (na het verbieden van religie) , na het zuiveren van de religieuze elementen in de instituten en het institutionaliseren van het atheïsme in de instituten, dat de atheisten minimaal 100 miljoen mensen ging vermoordden in vredestijd ( of in sommige bronnen zelfs 300 miljoen mensen vermoordden).
Het Christendom als basis is uit deze samenleving verdwenen en we hebben nu een atheïstische bovenlaag . Op de niet zo heel lange termijn zal dit tot stagnatie leiden, wat je nu al ziet gebeuren. Het Christendom is een superieure kracht, omdat de mens centraal staat en het Christelijke Westen zichzelf, door het centraal stellen van de mens (Jezus is voor alle mensen gestorven) altijd kon vernieuwen.
Een atheïstisch westen zal dit niet kunnen. (kijk naar de stagnatie in bv de USSR/NK/Cambodja, maar ook het stelen van ideeën door China zou iemand te denken moeten geven)
En totdat Jezus terugkomt zal het slachten van mensen blijven doorgaan, op basis van de door de elite geaccepteerde atheïstische realiteit. Alleen zal dat dan vooruitgang genoemd worden. Baas in eigen buik/100% biologische landbouw/volledig veganistisch (heel goed voor kinderen (not))/utopisch denken/vrijheid van meningsuiting verboden.

Jesaja | 08-12-18 | 17:39 | 8

Het is moeilijk...

En toch moet je ondanks de onbedwingbare drang van religieuzen om aldoor het tegendeel te bewijzen in de gaten blijven houden dat ze niet allemaal volslagen kierewiet zijn.

Mazzelstof | 08-12-18 | 18:12

Schoorsteenpiet ehh ... veger,
"Het kwaad is geschied" zegt u. Men gooit inderdaad de allerlaatste reddingsboei weg. Ik vind dat dus zeer zeer spijtig. Ik blijf echter hopen. Zelfs een mede gekruisigde zag het licht vlak voor zijn dood.

marjen | 08-12-18 | 18:17

marjen | 08-12-18 | 18:17 |
Waar dient die reddingsboei ons van te redden? Sodom en Gomorrah? De Duivel? Zonder God gaan wij ten onder? Die claim dus, die geldt niet meer.
Wij danken het Christendom voor het doorgeven van "Christelijke waarden", maar die waarden verdwijnen niet als we God als de 'Urheber' eindelijk schrappen.

Schoorsteenveger | 08-12-18 | 18:27
▼ 5 antwoorden verborgen

Zoveel fustratie Mosterd. Waar zit de pijn? Voor wie ben jij er, en wie is er voor jou?

Ewoud676 | 08-12-18 | 17:36

Nu kerk en godsdienst in Den Haag gebruikt wordt als chantagemiddel om te voorkomen dat uigeprocedeerde asielzoekers teruggestuurd worden naar een gewoon veilig land is mijn respect voor dat instituut wel behoorlijk gedaald.

watazooi | 08-12-18 | 17:35

Dat sommigen dit nog nuanceren, die christenen willen net zo graag als moslims iedereen de wil op leggen, ze hebben alleen geen grip meer op de samenleving. T zou me niet eens verbazen dat ze de islam toejuichen om zelf als alternatief te dienen.

marrretje | 08-12-18 | 17:30

Religie is waanzin. Niks meer dan een goedkope scam die op angst van mensen inspeelt.

Een paard | 08-12-18 | 17:28

Ik kan er niks engs aan ontdekken mosterd. Jouw reactie is ook heel erg volwassen pfffff

Gen. Maximus | 08-12-18 | 17:22

Met alle NPC's, pc culture en doorgeslagen gender onzin denk ik soms wel eens dat wat meer chistelijke normen en waarden helemaal niet zo slecht zou zijn.

Deviant | 08-12-18 | 17:20

De één gelooft in een religie en soms een doctrine. Anderen geloven in dancefeesten + GHB + allerlei andere rotzooi. Weer anderen in de één of andere achterlijke wartaal uitslaande rapper of in de eigen portemonnaie. Het is allemaal kuddedierengedrag zodra het groepsgewijs wordt gedaan.

Nelis SplitBloes | 08-12-18 | 17:17 | 3

Het christendom gelooft niet in een religie, maar in een persoon.

marjen | 08-12-18 | 17:30

Kerk is niet meer nodig. Wij geloven in 'socialisme'.
Is ook fijn..........

@xel | 08-12-18 | 17:37

Wij geloven tegenwoordig in de neoliberale regenboogideologie.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 17:43

U mag uw mening in dit land hebben behalve als het gaat om geloven die aan ritueel slachten en besnijdenis doen.

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 17:17

De kerk is geen bedrijf. De kerk is een vereniging van mensen met idealen. Dat is zo slecht nog niet. Natuurlijk komt er van de idealen weinig terecht. Daar zijn het mensen voor.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 17:12

Wat een fantastisch kinderlijk chagrijn (of misschien wel haat?) van @mosterd. Typisch dat vrijheid vooral mosterd's vrijheid is. Of zitten je darmen verstopt en reageer je je op deze manier af?

Montgomery | 08-12-18 | 17:07

Geloof maakt meer kapot dan je lief is...

Schuldenbrau | 08-12-18 | 17:04

Héél erg in de mode momenteel: de begrippen

- Klimaatneutraal;
- Energieneutraal;
- Genderneutraal.

Dit lijstje behoeft dringend een volgend begrip:

Religieneutraal.

Peter Emile | 08-12-18 | 17:03

Goethe: 'Die Menschen sind nur so lange produktiv in Kunst als sie noch Religiös sind'. Is wel zo. Daarom zal er ook nooit meer een Michelangelo, Rembrandt of .Bach komen

Zenzeo | 08-12-18 | 16:55 | 6

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 17:05
Dat heet de pindakaasvloermentaliteit. Er zijn hier personen die deze mentaliteit als leidraad hebben.

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 17:13

Religieus lijkt me dan weer wel wat brederder dan kerkelijk. ik zeg het maar even.

kaasfondue | 08-12-18 | 18:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Vaffanculo, de christenen liften mee op het ethisch reveil wat ontstaat omdat de marionetten en sokpoppen van GroenLinks en D’66 de indoctrinatie van de islamagenda doordrukken.
Nee. Ga weg. Seculiere maatschappij graag. Rot op. Ga in je klooster wonen. Boe.

ristretto | 08-12-18 | 16:55

Geloof of religie, noem het maar zoals je wilt, is manipulatie middels indoctrinatie.

Dr mabuse | 08-12-18 | 16:47

Wel moet worden gezegd dat Joost Röselaers van een Remonstrantse, vrijzinnige gemeente is, en die staan van origine wel ok in het geloof. Vrijzinnigheid wordt weliswaar ook (zeer) dogmatisch beleden met strikte opvattingen van tolerantie en dergelijke. Dus homo's zullen er wel getolereerd worden, maar geen idee of ze ook een Roze Zondag Viering hebben. Het zou een ander verhaal zijn als Joost Röselaers zijn pleidooi hield voor de kerk in het algemeen. O, wacht, even nalezen... Shit...

mozaard | 08-12-18 | 16:47 | 2

"Ieder maakt zijn eigen god" schijnt daar het adagium te zijn. Ja, dan heb je als kerk inderdaad weinig te bieden.

marjen | 08-12-18 | 17:32

marjen | 08-12-18 | 17:32 |
"Ieder maakt zijn eigen God" gaat uit van de veronderstelling dat er niemand is of zou moeten zijn die géén eigen God maakt, en tevens dat het maar één enkele God betreft, en geen Olympus met vele verschillende Goden. En elke "eigen God" gaat, zo veronderstel ik, bij die Remonstranten uiteindelijk tóch weer terug op die ene door hun kerk vertegenwoordigde Ware God.

Schoorsteenveger | 08-12-18 | 17:42

Maar hoe dan maken we van 17 miljoen ikken een wij.

Foolonthehill | 08-12-18 | 16:10 | reageer | favorietblock
In ieder geval niet door religie. Hoewel communisme en fascisme tientallen miljoenen doden op het geweten hebben, zullen gristendom en ieslaam er niet veel minder hebben door de eeuwen heen. Homo sapiens lijken juist het hardst te vechten om religie. Vreemd is dat niet. Itt communisme en fascisme, belooft een gemiddelde religie absolutie en verlossing in het hiernamaals. Wij mensaapjes zijn simpele wezens, en zijn bang voor de dood na ons relatief kort leventje hier op aarde.

Om wereldvrede te bereiken dient religie juist afgeschaft te worden. Anders zie ik niet in hoe de mens ooit in vrede met elkaar kan leven. Want ieder mensaapje vindt zijn/haar imaginaire vrindje die absolutie belooft het tofst, en die van een ander mensaapje stom.

Graaf_van_Hogendorp | 08-12-18 | 16:45 | 3

Natuurlijk heeft u gelijk.

Foolonthehill | 08-12-18 | 16:59

Dit mensaapje gelooft in zichzelf en ben van mening dat dood is dood. Verbod op alle geloof tot 18 jaar. Benieuwd hoeveel mensen dan nog vrijwillig voor een geloof kiezen...

Bill le Koek | 08-12-18 | 17:07

Afschaffen van de religie: dat heeft het communisme groot gemaakt. Kuch.
Amerika liet iedereen vrij en zie: men koos vooral voor de christelijke boodschap van de genade door Christus.

marjen | 08-12-18 | 17:14

Alles is al gezegd. Belasting heffen op religie. Volgen op mogelijke vormen van fraude en dan bestempelen als criminele organisatie. Iedere vorm van macht over mensen breken.

Merlanni | 08-12-18 | 16:42

Als ik sprookjes wil horen ga ik wel naar de Efteling; veel leuker dan een kerk.
.
Geloven begint waar denken ophoudt; religieuze mensen zijn dom, want al snel gestopt met denken.
.
Religie is een aangeleerde / verworven geestesziekte die in een DSM-boekje thuishoort en met zware medicatie danwel lobotomie bestreden moet worden!

Brou Is Back | 08-12-18 | 16:41 | 6

Getuigen ?
Welnee , mond op mond verhalen , de een nog gekker dan de ander en veel tegenspraak ,Constantijn heeft op de eerste concilie van Nicea overeenstemming kunnen bereiken tussen aanhangers van de mens Jezus en de magische tovenaar en zo een vehaal gesmeed . Polderen was toen al belangrijk .

Castor12 | 08-12-18 | 17:32

Castor,
We hebben de brieven van Petrus. Getuige van het eerste uur. Handelingen van de apostelen: een reeks getuigen. Paulus kende talloze getuigen. Maar goed, al dat downplayen is ook al zo oud als het Christendom zelf. U zit in een reeks van 2000 jaar oud.

marjen | 08-12-18 | 17:45

Lul toch niet zo dom Marjen. Wat je hebt zijn fabeltjes van mensen die al 1000-en jaren dood zijn. Reize door het Aapenland door J.A. Schasz is ook een heel leuk oud verhaal, maar daarmee nog niet waar.

Nogmaals: NUL tastbaar bewijs.

zik | 08-12-18 | 20:23
▼ 3 antwoorden verborgen

In Polen, Hongarije en Rusland is de kerk booming, om niet te zeggen allesbepalend. Ik dacht dat die landen in deze panelen in het algemeen als lichtend voorbeeld worden beschouwd.

De echte Stolwijker | 08-12-18 | 16:41 | 2

Net hoe het uitkomt.

Van Urk | 08-12-18 | 16:44

Klopt. Op het gebied van het waarderen van de eigen cultuur zeker. Daar volgt uit dat ze moslims weren. Want die cultuur is onverenigbaar met de onze. Maar je bedoelt ws dat we dan ook maar alles van die landen goed moeten vinden. En dat Stolwijker is een wel erg simplistische gedachte. Maar als jij zo in de wereld staat.

azijnseikerT | 08-12-18 | 16:48

Kijk ik op de website van Vrijburg.nl zie ik dat Job Cohen er voor gaat. Wie neukt hier nou wie?

mozaard | 08-12-18 | 16:38

Jaja een kerk is waar je verschillende mensen ontmoet: verzuiling.

azijnseikerT | 08-12-18 | 16:38

Tyfus nou eens een keer op met al die kutreligies en andere ideologieën. Je hoopt toch dat desnoods de Chinezen de genen voor "religie" weten te selecteren en eruit Crispercassen voor een nieuwe soort. HomoHighIQusNonReligious ofzo.

bierrr | 08-12-18 | 16:35

Flikker op, met je kut kerk! Ik ben al blij dat ik als volwassenen zelf de keuze heb kunnen maken er flinke afstand van te kunnen nemen. Religie is voor de zwakkeren.

Mr_Pikibelly | 08-12-18 | 16:34 | 3

Al die mensen die een keer dood gaan: Wat een zwakkelingen! U niet kennelijk.

marjen | 08-12-18 | 17:34

Ja ja, Marjen. Kokketeren met de dood. Een huppeltje en dansje erbij maken alsof de Gristen het wél weet en het wel eens even zal uitleggen aan de ongelovigen.
Alsof Gristenen niet angstig en bibberend de dood tegemoetzien maar met een brede glimlach en een hartje vol liefde.

Dan heb ik slecht nieuws voor je.

Gristenlui kreperen nog veel angstiger voor de dood omdat het een obsessie voor ze is geworden. Dat heb ik inmiddels een keer of 10 om me heen gezien. Terwijl je toch met veel vreugde dat sprongetje van het tijdelijke naar het eeuwige zou moeten maken?

Start maar met bidden. Maar doe het lekker achter je houten deur op je muffe zolder.

Overnijd | 08-12-18 | 18:35

Overnijd.
Ook u zit zich al op te winden. Maar waarom? Ik geef antwoord op iemand die denkt dat alle mensen STERK zouden zijn of zouden moeten zijn. Tamelijk nazistische opvatting, zeker in het licht van de ouderdom, de ziekte, de zwakte van het vlees en de dood.

marjen | 08-12-18 | 18:46

Geloven kan hardstikke mooi zijn en iedereen moet lekker geloven wat hij wil. Maar laten we de kerk vooral blijven zien voor wat het door de eeuwen heen altijd geweest is: een criminele organisatie

witwas | 08-12-18 | 16:34 | 1

Een inrichting voor zwakbegaafden...

Bill le Koek | 08-12-18 | 17:12

Die Röselaers kan vinden dat de kerk iets terug moet claimen, maar het woord claimen is hier natuurlijk bijzonder slecht gekozen. De Kerk heeft zijn aantrekkingskracht als bron van bindende moraal stukje bij beetje verloren juist door zich vast te klampen aan het eigen gelijk, juist door te claimen.
"De zingevingsvraag is groter dan ooit" merkt hij op, en dat klopt. Maar hij zou zich af moeten vragen hoe het komt dat die Kerk, als die vraag levensgroot is, kennelijk niet meer bij machte is om de juiste antwoorden te formuleren. Juist daarom is die zingevingsvraag groot, omdat de antwoorden van weleer niet meer voldoen, niet meer pakken, geen hoop meer geven en niet meer kunnen troosten. De Kerk is ontmaskerd en wordt nu steen voor steen afgebroken totdat er niets meer overblijft. En dat doen wij met z'n allen met pijn in het hart. Het is een afscheid en een daaropvolgende periode van rouw. Nieuwe, betere antwoorden zijn er nog niet, misschien, tussen al die tijdelijke zoethoudertjes, wat hoopvolle aanzetten.
De Kerk heeft niks te claimen, zoals na een scheiding een van de partners niks meer te claimen heeft. Je kunt wellicht heroveren wat je prijs hebt moeten geven, maar dat is haast ondoenlijk en de kans is groot dat het project tot mislukken gedoemd is. Voorwaarde is dat je bereid bent om te veranderen, om je te vernieuwen, om uit de eigen as te herrijzen. Of die Kerk daartoe in staat is waag ik sterk te betwijfelen.
Niemand heeft de Kerk iets afgenomen. De Kerk heeft zich verschanst binnen de muren van de kerkgebouwen en zich vastgeklampt aan de eigen tradities, niet bereid om iets toe te geven, iets te veranderen, iets van zich af te snijden. En de beminde gelovigen bleven weg, de een na de ander, omdat ze niet meer konden vinden wat ze altijd hadden kunnen vinden, zingeving.
De Kerk is zijn alleenrecht op zingeving en op moraal voorgoed kwijt.

Schoorsteenveger | 08-12-18 | 16:34 | 7

Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor de kerk. Maar als jij de kerk niks vindt, ga je gang. En natuurlijk geloven de gelovigen in een eeuwige waarheid, maar als jij dat niet gelooft hoef je je toch niet op te winden?

marjen | 08-12-18 | 17:02

marjen | 08-12-18 | 17:02 |
Ik wind me niet op, ik zeg enkel dat de Kerk niks meer te claimen heeft. Verder mag die Kerk wat mij betreft volharden in het geloven in één Ware God die de mens geschapen heeft en hem tot aan het Laatste Oordeel met schuld en schaamte blijft overladen. Als die Kerk bij mij aanklopt en meent iets te claimen heeft, dan zal ik die Kerk vriendelijk maar beslist de deur wijzen. Da's alles.

Schoorsteenveger | 08-12-18 | 17:07

In 380 werd het Christendom staatsgodsdienst van het Romeinse rijk. In 392 werden alle andere godsdiensten verboden. In feite betekende staatsgodsdienst dat de staat voorschreef hoe de heersende godsdienst functioneerde. Toen Duitsland in 1914 de oorlog verklaarde aan het christelijke Frankrijk en het christelijke Groot-Brittannië was het de vooraanstaande theoloog Adolf von Harnack die de oorlogsverklaring schreef en die christelijk rechtvaardigde. Adolf werd daarvoor door Wilhelm II verheven in de adelstand ('von' voor zijn naam). Het verloop van de Eerste Wereldoorlog is genoegzaam bekend. Op de Duitse geweren stond 'Gott mit uns', maar het lukte ze niet om de vijand de genadeslag toe te brengen. Nu komt een Remonstrantse theoloog met "De kerk moet zijn rol in de samenleving terugclaimen". Wil hij weer oorlogsverklaringen opstellen en de Joint Strike Fighters gaan inzegenen? Of wil hij de 19e eeuwse leuze 'God, Nederland en Oranje' weer leven inblazen? Of mogen we nu opeens geen Jaffa of Outspan sinaasappels meer eten? Of is het afschieten van het uit de klauwen gegroeide aantal Oostervaarderplas herten opeens 'onchristelijk'?

Eeuwig..Op..Vakantie | 08-12-18 | 18:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Lege kerken, feminisme, weinig kinderen, veel moslims en andere migranten, volle moskeeën, vrouwenrechten, socialisme.
De duivel is onder ons!

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 16:33 | 4

Het is een somber beeld.

azijnseikerT | 08-12-18 | 16:53

Overnijd | 08-12-18 | 16:52
Wat ik beweer is correct. Mijn woorden kan je letterlijk nemen, als jij het zo benadert gaat er een wereld voor je open.

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 17:10

Elke tijd kent zijn Duivels. Vroeger was het de zwarte pest. Het is altijd wat.

Overnijd | 08-12-18 | 18:39
▼ 1 antwoord verborgen

Dit lijkt me een intern beleidsstuk van de/een kerk.
Mosterd wordt echt niet verplicht naar de kerk te gaan. Dus wat is zijn probleem?

marjen | 08-12-18 | 16:32

Heb me in de vorige eeuw nog verdiept in de Katharen. Hadden wel wat, als je in de Pyreneeën woont. Zit nu meer in mijn Göbekli Tepe momentum.

Mammeloe | 08-12-18 | 16:32 | 1

De moordenaars van de tempeliers. De judassen in dienst van Filips de schone en de paus.

Voor de rest ken ik alleen maar kattenharen.

ristretto | 08-12-18 | 16:58

Echt één van de mindere closereads.
Veel onwaarheden (homohuwelijk is in veel kerken al gemeengoed, waaronder de PKN).
Veel "nee". Nou, daar overtuig je mee zeg, wat je noemt een closeread.
En verder wat hierboven gezegd wordt: probeer het eens met moskeeën.

De echte Stolwijker | 08-12-18 | 16:31

De kerk (en het vaticaan) mogen tot slot eerst bij zichzelf te raden gaan:
In het naoorlogse Europa zijn zij zélf voor God gaan spelen. En dat willen mensen (terecht) niet. De kerk is niet God, en niet het geloof in God. Of iemand daarin gelooft, is aan een persoon zelf.

En verder vind ik die atheistische drammers hier al net zo irritant als Jehovas getuigen. Laat mensen in hun waarde.

kotelet | 08-12-18 | 16:25 | 1

Zeker, laat mensen in hun waarde, maar het is een beetje flauw om mensen die ze wel allemaal op een rijtje hebben "drammers" te noemen, of vindt u van niet?

Rhenium | 08-12-18 | 16:39

O ironie, in de jaren 60 en 70 hebben de socialisten in Amsterdam menig rk kerk gesloopt om er nu gesubsidieerd moskeen te bouwen. Fariezeers.

Mammeloe | 08-12-18 | 16:25

De christelijke en katholieke kerk in Nederland is verleden tijd... das war einmal, het enige wat wel goed loopt zijn moskeeën.
Zij krijgen ondersteuning en tegemoetkoming via de Nederlandse overheid.

sociaal_econoom | 08-12-18 | 16:25 | 3

Religieuze instellingen zijn net Shell. Betalen geen belasting.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 16:28

Totdat er oorlog komt of een zeer ernstige crisis, dan zitten de kerken weer vol.
Mensen roepen om god of hun moeder als het einde nadert, ook een socialist als jij.

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 16:36

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 16:36
Het was anders de eerste wereld oorlog die atheïsme een boost gaf.
En dat om mama roepen,tja dat jij dat om de haverklap doet, maar goed omgebouwde zijn niet al te stabiel.

miko | 08-12-18 | 16:46

No can do.
Tenzij het stiekem wapendepots worden om de scherven van het linkse falen mee op te ruimen.

Zoltan | 08-12-18 | 16:24

Hangt er van af welke kerk. In ieder geval niet die van protestantse hufters.

van Oeffelen | 08-12-18 | 16:23 | 2

Je kunt de Katholieke Kerk inmiddels als criminele organisatie benoemen hoor.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 16:25

wat dacht je van islamitische gekkies... die moeten we ook niet. Geloven doe je lekker thuis en niemand verder mee lastig vallen. Ook de linkse kerk moet snel verdwijnen.

ILF2 | 08-12-18 | 16:29

In de jaren 90 was ik zo blij dat we eindelijk een seculier kabinet kregen. Weg met het juk van de C in de regering. Dat was mooi, want de kerken werden ook leger. Eindelijk leken mensen zelf na te denken en zich niet meer laten voorliegen door wereldvreemde reli-leiders. Werden we eindelijk een echt 'verlicht' land van leven en laten leven? Euthanasie en homo-huwelijk waren het mooie resultaat.
Helaas hebben we intussen door import het juk van het geloof weer teruggehaald. Daar ben ik best wel boos over. Want dat juk drukt niet alleen op de aanhangers van dag geloof - eigen keus, so what - maar ook op hun omgeving. En we waren dat gedoe nou net kwijt.
Geloof niet, denk zelf! En val er anders anderen niet mee lastig!

Rest In Privacy | 08-12-18 | 16:20 | 4

En nu wil iedereen terug naar die tijd. Tranentrekkend verhaal van Terlouw over touwtjes uit de deur. Dat werk. Berouw komt na de zonde.

Van Urk | 08-12-18 | 16:46

Herkenbaar inderdaad.

EefjeWentelteefje | 08-12-18 | 16:56

Paars was een ramp. Vond Fortuyn ook al.
Terlouw was protestants opgevoed. Ik herinner me een uitspraak over "de mens is geneigd tot alle kwaad". Hij vond dat wel een fijn beginsel, want dan konden mensen alleen nog maar meevallen.

marjen | 08-12-18 | 17:37
▼ 1 antwoord verborgen

De samenleving is zoekende, dat kun je niet ontkennen.
Naast het verlies van de (verstikkende) macht van de kerk, zijn tegelijkertijd ook een heleboel zekerheden weggevallen.

Het is aan een ieder om te kiezen hoe (en of) ze die leegte wil invullen.

kotelet | 08-12-18 | 16:20 | 4

Jammer alleen dat ze doorgaans hun keuzes aan iedereen willen opdringen.

Mijn klomp breekt | 08-12-18 | 16:24

@ Mijn klomp breekt.
Inderdaad. Het geloven in Jezus doe je volgens de bijbel, en niet volgens de kerk,.

kotelet | 08-12-18 | 16:28

Kotelet, mag je helemaal zelf weten, maar je zus was volgens mij ook niet bepaald tolerant.

Mijn klomp breekt | 08-12-18 | 16:53
▼ 1 antwoord verborgen

We kunnen ons beter richten op de moskeees. Die krijgen subsidie waar ze de terreur mee ondersteunen. Ik hoop dat we snel de gemeentelijke boeken open kunnen gooien in dit democraties land,zodat we weten hoeveel van ons geld naar gangsters gaan!

brandewijntje | 08-12-18 | 16:17

Dus ook Geen kerst vieren dus,of zijn we niet zo dapper vij de redactie

Roger-Rabbit | 08-12-18 | 16:16 | 6

@kloopindeslootjijook | 08-12-18 | 16:24: Ik vind persoonlijk 'heidens' totaal niet iets negatiefs hoor. Misschien had ik een andere woordkeuze moeten doen.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 16:26

Ik vier met kerst dat de dagen weer gaan lengen. Ik hoop dat dat 'mag' van u.

EefjeWentelteefje | 08-12-18 | 16:29

Kerst is geen christelijk feest. De kerk heeft dat geclaimd net zo als de meeste andere feestdagen.

miko | 08-12-18 | 16:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Dat geclaim van de waarheid, en dan vervolgens geen idee hebben waarom ze hun beeld van de waarheid volgen, maar dat wel van andere verwachten.

kloopindeslootjijook | 08-12-18 | 16:15

Liever tien enge Christelijke predikanten als één enge imam... Of mag je dat niet meer zeggen, want; racisme?!...

Expertus_Dico | 08-12-18 | 16:13 | 6

Mits je geen klein jongetje bent.

Hemmenaar7 | 08-12-18 | 16:39

De echte Stolwijker | 08-12-18 | 16:38
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Muphry

miko | 08-12-18 | 16:43

@De echte Stolwijker
"... van je tekst teN goede"

EefjeWentelteefje | 08-12-18 | 16:57
▼ 3 antwoorden verborgen

De normen en waarden van GS zijn ook een geloof. Geloof in alcohol. Geloof in drugs. Geloof in de vrije markt. Geloof in atheïsme. Kijk om je heen - jullie seculiere maatschappij valt uit elkaar van ellende. En is niet in staat om de roofsprinkhanen tegen te houden - mediaelite, bestuurselite, multinationals, islam, drugsbendes.

dr Rechts | 08-12-18 | 16:12 | 7

Geloof in deug azijn, wees een struisvogel.

De normen en waarden van GS zijn het gist van alle religies en politieke stromen tezamen.
Ik geloof in nuance, en uit welke hoek die ook mag komen doet er niet toe. Momenteel en al tijden overigens komt de beste nuance m.i. uit de hoek van GS, daar waar alle andere mediakanalen me iets te fel politiek gekleurd zijn. Dat het meerendeel PVVer hier is dat is ook maar van horen zeggen. Aannames zijn dodelijk, zowel vanuit de linker alsook de rechter hoek.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 16:29

"En is niet in staat om de roofsprinkhanen tegen te houden - mediaelite, bestuurselite, multinationals, islam, drugsbendes."

In uw opvatting kan De Kerk (welke?) dat beter?
Jaja, met dat "tegenhouden" door De Kerk hebben we goede ervaringen.
Hoe was die kreet ook al weer? Deus Vult?
Dat heeft alleen maar heil en vreugde opgeleverd, toch?

Kapitein Sjaak Mus | 08-12-18 | 16:38

'Geloof in atheïsme'
Hiermee toon je aan de materie totaal niet te begrijpen. verder zijn supergelovige landen hard op weg zich compleet te vergiftigen en zijn ze een gevaar voor zichzelf en de omgeving. India en Pakistan.

miko | 08-12-18 | 16:40
▼ 4 antwoorden verborgen

En kijk eens wat die domme Islam voor ellende over de wereld brengt, en nog gaat brengen.
De Islam verdwijnt voorlopig nog niet.

BosrandDirk | 08-12-18 | 16:11 | 3

De Islam niet anders dan welk geloof dan ook qua debiliteit. Het enige verschil is dat in de kerk de gelovigen doorgegroeid zijn, en bij de Islam ze stil blijven staan.

Maar welk geloof ook, afgezien mogelijk van pastafari's, is evil en brengt ellende en oorlog. Het gros der oorlogen en doden door oorlog op de wereld, is rechtstreeks gevolg van kerken en het geloof.

Had niemand ooit iets van een god bedacht, dan had dat miljarden doden en een hoop ellende bespaard.

zik | 08-12-18 | 16:13

Over 500 jaar zijn ze net zo ver als de christelijke kerken nu. Gewoon even geduld dus.

piloot47 | 08-12-18 | 16:23

piloot47, Ik denk niet dat ik daar 500 jaar op wil wachten.

BosrandDirk | 08-12-18 | 20:17

Wat een slap stuk proza Mosterd. Nul maar dan ook echt nul inhoudelijk gereageerd. Wow. Knap. Je kan iig nee zeggen. Bravo. Ergens diep van binnen weet je dat het waar is. Het enige antwoord op existentiële vragen is Jezus. Ook tegen de religie van de ‘vrede’. Je weet.

nerugaer | 08-12-18 | 16:11 | 5

Ja. Hup Jezus! HUP!

blikjegrolsch | 08-12-18 | 16:25

Laat mezus met rust.

piloot47 | 08-12-18 | 16:25

@zik. Wow ‘hoeveel is 1+1?’ Is een existentiele vraag? Knap hoor.

nerugaer | 09-12-18 | 08:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Dankzij de Peterson-Harris debatten ben ik als overtuigd atheist iets genuanceerder aan gaan kijken tegen het geloof. Peterson heeft gewoon een punt wanneer hij zegt dat we als maatschappij een verhaal zijn verloren, waardoor we sinds anderhalve eeuw in individualisme uiteenvallen. Een maatschappij heeft een wij nodig, en wij is niet een optelsom van 17 miljoen ikken.

Ik begrijp gezien de lange historie de weerzin om het christendom om als narratief voor een wij te willen. En zelfs als we weer zouden willen geloven, is dankzij onze kennis waarschijnlijk geen weg meer terug. Maar hoe dan maken we van 17 miljoen ikken een wij.

Als we die vraag niet kunnen oplossen is er, als Peterson gelijk krijgt, geen samenleving mogelijk.

Foolonthehill | 08-12-18 | 16:10 | 7

Iedere keer als er iemand een 'wij' wil maken, gekomen er ongelukken van. Daarom zijn mensen een beetje voorzichtiger geworden.

kloopindeslootjijook | 08-12-18 | 16:31

Juist de minst gelovige landen zijn het vreedzaamst, vind je dat raar?

miko | 08-12-18 | 16:38

@kloopindeslootjijook Een samenleving is een wij. Zonder samenleving leven u en ik in zelfgemaakte lemen hutjes en bewaren we (u en ik) onze wintervoorraad rauwe bonen in zelfgemaakte kleipotjes. Vooruitgang is alleen mogelijk als we samenwerken, en dan ontstaan dus onmiddelijk hierarchische structuren.

Ik heb zeker een hekel aan politici en mensen die als beroep bovenin een hierarchie gaan zitten zonder ogenschijnlijk ooit iets uit te voeren, maar gelijkertijd toch wel tevreden met alle geneugten die de samenleving ons brengt.

Foolonthehill | 08-12-18 | 16:43
▼ 4 antwoorden verborgen

Ervanuitgaande dat religie een door de mens gecreëerd iets is:

-Individuele religieuze zingeving als bron van kracht ende inspiratie: prima, maar val er een ander daar dan ook niet mee lastig aub

-Collectieve religie in de vorm van een juk opgelegd aan het volk, met als doel sociale grip en verdere onderdrukking: nee, niet goed

U herkent dit tamelijk simpel aan de gebiedende wijs: u moet/zult, vul maar in...

Canis.bonus.es | 08-12-18 | 16:09

Al onze basis normen en waarden zijn gebaseerd op de bijbel (uiteraard enigszins aangepast in sommige gevallen). Ik ben zelf niet gelovig, maar ik begrijp wel dat door geloof je leven psychisch makkelijker word. Ook zorgt het voor heel veel solidariteit in de samenleving en men helpt elkaar meer met alles. Het gevolg van niet meer geloven is helaas individualisme.

MarcoC1991 | 08-12-18 | 16:08 | 8

@ kloopindeslootjijook
Lees eens 'De bonobo en de tien geboden', waarin Frans de Waal uitlegt dat menselijke/dierlijke normen en waarden al miljoenen jaren oud zijn.

JackStick | 08-12-18 | 16:46

Apen als morele dieren. Apen zijn dieren en die zijn vooral opportunistisch. Ze stelen, totdat ze een mep krijgen. Ze slijmen om er zelf beter van te worden. Ze pikken een vrouwtje, totdat ze een nog grotere mep krijgen. Enz.
Apen zullen geen Bergrede kunnen bevatten!

marjen | 08-12-18 | 17:54

marjen | 08-12-18 | 17:54
Ze slijmen om er zelf beter van te worden.
----
Lijkt me een menselijke eigenschap! Net als uw andere voorbeelden trouwens.
Kan ook niet anders gezien onze genetische overeenkomsten waaruit naar voren komt dat de Chimpansee en Bonobo nauwelijks van mensen verschillen. Onze gemeenschappelijke voorouder leefde 6 miljoen jaar geleden. We behoren gezamenlijk tot de primaten, een orde van de zoogdieren. Misschien is een biologie boekje waar het een en ander wordt uitgelegd een goede investering. Info waar je gemiddeld meer aan hebt dan de bergrede. Waarbij ik me afvraag wat de bergrede kennen zou kunnen toevoegen om in een "aap habitat" te overleven. Of voor een mens wat dat betreft.

dijkbewaker | 09-12-18 | 12:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Citaat: Voor existentiële vragen is nu een leegte. Niet waar, boeken.
-------------
Het is juist de kerk die leegte levert. Want de keuze is: Een verhaal gebaseerd op onzin zonder enig bewijs, of een verhaal gebaseerd op bewijs!
Wat levert meer voldoening?
Daarbovenop komt het begrijpen hoe alles in elkaar past en met elkaar verbonden is. Waar de kerk een soort fata morgana in de aanbieding heeft met verontrustend veel nadelen voor een gezond stel hersens opzoek naar kennis en geluk....

dijkbewaker | 08-12-18 | 16:05 | 1

Mooi verwoord!

Canis.bonus.es | 08-12-18 | 16:11

De moderne tijd onderscheidt zich van de tijd waarin de kerkelijke macht hoogtij vierde op één vrij duidelijk gebied: wetenschap. Niet dat wetenschap ons van momenteel van alle antwoorden op existentiële levensvragen, maar als ergens het antwoord te vinden is, dan is het wel daar, en niet in een geloof dat zich niets aantrekt van wetenschappelijke ontdekkingen, zoals bijvoorbeeld evolutie. Dat betekent uiteraard niet dat religie in zijn totaliteit nutteloos is om te betrekken bij het beantwoorden van existentiële levensvragen, het zegt uiteraard wel iets over de aard menselijke natuur, maar wetenschap voegt daar essentiële zekerheden aan toe, zodat je minder bewegingsvrijheid krijgt in je opinievorming. Het moest maar eens afgelopen zijn met politici die allerlei dingen "vinden", zonder dit te onderbouwen, anders dan op emoties alleen.

JackStick | 08-12-18 | 16:03

Het zou enorm op prijs gesteld worden als de nieuwe bisschop smeets te Roermond de volgende daad zou stellen. jo gijsen de kindermisbruiker opgraven uit gewijde grond. Zijn botten en overblijfselen in een jutte zak doen en achter een auto door de straten van Roermond sleuren.

beau van rtl | 08-12-18 | 16:00 | 4

Kalk. Dat ligt aan het item en daar gaat het idd bijna altijd over. Kan ik ook niets aan doen. Ik heb nu eenmaal een hekel aan kindermisbruikers en durf me daar over uit te spreken. Of het helpt..... Jij snapt het in ieder geval niet. Jij hebt het altijd alleen maar over je woestijnreligies, maar de andere zijn net zo erg.

beau van rtl | 08-12-18 | 16:15

Nu voel jij je opgelucht, maar ik zou over jouw misbruik toch eens met een echte professional praten, niet iemand die net kan doen alsof omdat ze alleen maar goed kan leren.
Ik wens je oprecht succes, zielig persoon.

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 16:24

Kalk. Het was me weer een genoegen.

beau van rtl | 08-12-18 | 16:37
▼ 1 antwoord verborgen

Dankzij de secularisatie zitten we nu met een chaotische samenleving waar iedereen maar doet wat ie wil en waar alles "moet kunnen". Geen samenhang meer, geen solidariteit, geen patriottisme, geen reflex tot zelfbehoud. Niets meer van over. Alleen maar behoeften bevrediging en wel nu onmiddellijk! Oppervlakkigheid en geestelijke armoede zijn de norm geworden.

Nederlander65 | 08-12-18 | 15:58 | 7

Eens.

Mahazioth | 08-12-18 | 16:06

Nederlander65.
Juist de kerk en religie is geestelijke armoede.
Heeft ook niets met solidariteit , patriottisme of een reflex tot zelfbehoud te maken.

dijkbewaker | 08-12-18 | 16:09

Dat klopt. En mensen hebben spiritualiteit nodig. Een volk zonder is verloren. En laat nu net onze veroveraars vol zitten met een verkeerd geloof en zingeving. Dat kunnen we nooit winnen. En de zingeving die de lege zielen nu zoeken is in de CO2 religie.

Benesha | 08-12-18 | 16:12
▼ 4 antwoorden verborgen

Gelovigen die zelf niet weten waarom ze geloven wat ze geloven (het namelijk toeval wanneer en waar je geboren bent en dus welk geloof je aanneemt) en vinden dat andere mensen een leegte ervaren omdat die niet geloven wat gelovigen geloven. Het kan ook andersom zijn, maar op dat idee komen ze niet.
Blijkbaar is er een stukje verlichtingsdenken aan deze predikant voorbij gegaan.
Er zijn namelijk mensen die niet zonder meer het eens kunnen zijn met uw Waarheid, meneer de predikant. En tegenwoordig blijf je dan leven. U heeft niets te claimen. Overtuigen is iets anders. Of repressie.

kloopindeslootjijook | 08-12-18 | 15:57

Oprotten met die Joods-Christelijke traditie, we hebben niet voor niets zo hard tegen ze gestreden in de afgelopen eeuw.

Ardbeg | 08-12-18 | 15:55 | 8

Ben jij wel oorspronkelijk afkomstig uit deze contreien, anders mag je niet meepraten.

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 16:03

Rot zelf op.

lacucaracha | 08-12-18 | 16:03

De bible belt heeft het internet inmiddels ook ontdekt zie ik.

Ardbeg | 08-12-18 | 16:26
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat een zeldzaam dom lulverhaal. Religiekritiek prima; op islam, hindoe of christelijk geloof maar kom in ieder geval met een heeel klein beetje onderbouwing.

stefske | 08-12-18 | 15:54 | 1

Ik vond de onderbouwing dik in orde, hoor.

echt_links | 08-12-18 | 16:00

Atheïsten zijn meestal socialisten met een hang naar communisme die hebben gezorgd dat de kerken leegliepen en de moskeeën voller werden. Moet wel zeggen dat er niets goed is aan zandbakreligies.

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 15:54 | 8

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 16:03
"Het is algemeen bekend dat communisten pro atheïsme en pro globalisme waren en zijn."
Dat is een drogreden die gelovigen vaak gebruiken. Hitler was atheïst, de communisten zijn atheïst, dus atheïsten deugen niet.
Zo werkt dat niet.
Elvis Presley is dood, maar niet alle dode mensen heten Elvis Presley.

kloopindeslootjijook | 08-12-18 | 16:09

kloopindeslootjijook | 08-12-18 | 16:09

En niet ieder die feiten benoemt over atheïsten is een gelovige.

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 16:14

beau van rtl | 08-12-18 | 16:06
Je zit er weer eens naast, haha. Ik ben niet gelovig en jij bent jaloers op een grote lul, pinkeltje.

Ongeblustekalk | 08-12-18 | 16:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Achterhoedegevecht. Ze zullen met wat nieuws moeten komen, want deze gekkigheid gelooft niemand meer.

medusa324 | 08-12-18 | 15:52

"Nou en? In Engeland rijden ze links."
Ja. Goed punt wel.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 15:52

Leuk geschreven! Wel vaak het woord "moet" van die man. Als mensen iets moeten is het verplicht naar Apenheul en daarna wat boeken lezen over evolutie. Ik zag een aantal jaar geleden ook in een bodyworld tentoonstelling een gestripte gorilla naast een mens staan. Alle fucking onderdelen zijn gewoon hetzelfde!
De meeste gelovigen zien wel duidelijk een verband tussen een huiskat en een tijger, een wolf en een hond maar zodra het over mensen gaat... zucht.. verstand weer op nul. Ook zijn dolfijnen slimme zoogdieren voor de lol en liggen al die dinobotten onder grond om ons te testen.

Middensteun | 08-12-18 | 15:51 | 1

U laat zich blijkbaar makkelijk opdraaien. Correlatie is nog geen causaliteit.

Van Urk | 08-12-18 | 15:53

Meer aandacht voor ons onderbewustzijn zou een goede zaak zijn. De moderne mens is materieel rijk maar spiritueel arm. Kerken gaan hier niet bij helpen. Hoe dogmatischer de mens is, hoe armoediger de geest is in mijn mening.

Croisantneuf | 08-12-18 | 15:48

Rutte/VVd probeert de grenzeloze immigratie betaalbaar te houden...
Hahahahahahhahahaha...
U, NL nukubu, bent grenzenloos da lul!
U moet betalen voor deze immigratie.

Kanarie_Geil | 08-12-18 | 15:47

Koste(r)lijk stukkie...

Rest In Privacy | 08-12-18 | 15:40

Zo hee, Mosterd, heb je op een debating club gezeten? "Nietes! Nee! Ga weg! Maar je bent zelf stom! Nietes! Alles was je zegt is niet waar!"

relatief | 08-12-18 | 15:39

Wat mij betreft prima dat iemand homo of lesbo is maar dit fenomeen als de maat der dingen gaan aannemen is pure decadentie,immers de bovengenoemde kunne produceert geen nageslacht; dus tot zover kan ik " de kerk" wel volgen. Is "de kerk" de vertegenwoordiger van Vrouw Holle op aarde? Moeten wij al datgene wat er in dat boek staat geloven? Dat mag iedereen gelukkig voor zichzelf uitmaken ( nog wel). De evolutie theorie staat continue onder druk. De missing link ( de homo erectus) tussen onze oervoorouders en de apen in Azië staat weer ter discussie ( Aboriginals in Australië/Nieuw Guinea/Papoea stammen niet van de Java-mens af). Wat mij opvalt is dat "de kerk "van de 21e eeuw niets concreets doet om het christelijke geloof dat gebaseerd is op " naastenliefde" in de praktijk van alle dag om te zetten naar echte daden. 1 x per jaar een ouwetje bezoeken met een kerstkransje noem ik geen naastenliefde maar meer een soort "aflaat". Wij hebben onze christentaak weer vervuld voor dit jaar. "De kerk " grossiert helaas in holle lege frasen en denkt kennelijk dat de vrijgevochten homo sapiens van anno domini 2018 daar nog behoefte aan heeft.

Eendragtmaaktmagt | 08-12-18 | 15:37

Degenen die landen als Hongarije en Polen bejubelen, willen er niets van weten hoe groot de rol van het christendom in die landen is.

JTKDM | 08-12-18 | 15:37

Predikant 1 - Hysterische Heaumeau 0.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 15:37

Wat een triest stuk zeg! Ik herken Geenstijl al enige tijd totaal niet meer als platform waar maatschappelijke onderwerpen objectief en met enig intellect werden geduid, niet links of rechts maar gewoon wat het is, zonder taboes. Er waait duidelijk een heel andere wind op de redactie. Jammer, niet mijn site meer. Vaarwel.

Leduc | 08-12-18 | 15:37 | 3

*zwaait*

miko | 08-12-18 | 16:22

Oei. Dit zal indruk maken op de Geenstijl-redactie! Gooi je GS nu ook uit je favorieten??? Dan raak je ze pas echt keihard!!!1!!!111!!!

blikjegrolsch | 08-12-18 | 16:27

*Bammetjes smeren doet...*

Wijze uit het Oosten | 08-12-18 | 16:45

De kerk die ieder aspect van je leven bepaald? Nee, dat moeten we niet willen met z’n allen.
Dat meneer pastoor langs komt om te vragen waarom je nog geen kinderen hebt terwijl je al een jaar getrouwd bent. Dat je huurt bij de Katholieke woningbouwvereniging, en je voetbalt bij de Katholieke voetbalclub. En bij iedere verkiezingen vertelt meneer pastoor waar je op moet stemmen.

Osdorpertje | 08-12-18 | 15:35 | 6

Liever dan maar de markt die je leven bepaalt? Of politieke partijen? Of je vrouw? Of allerlei sociale druk? Dat is echt niet verdwenen hoor, komt nu alleen niet meer van de kerk.

Nederlander65 | 08-12-18 | 16:00

Nederland 65. Zeker waar, maar het zal wel helpen als die verrotte religies uit onze samenleving verdwijnen.

beau van rtl | 08-12-18 | 16:03

Nogal!

relatief | 08-12-18 | 16:05
▼ 3 antwoorden verborgen

De kerk,
dat is toch kleuterneuken enzo...?

Kanarie_Geil | 08-12-18 | 15:35 | 4

Urkje Urkje toch.
https://nl.scoutwiki.org/Scoutingprincipes

miko | 08-12-18 | 16:22

Kliko, de gemiddelde woudloper zoekt zulke sites niet op.

Van Urk | 08-12-18 | 16:48

Van Urk | 08-12-18 | 16:48
woedlopers? Ow, de Donald Duck.

miko | 08-12-18 | 16:57
▼ 1 antwoord verborgen

Hypocriete klootzakken. Geef ze macht en ze sleuren de hele samenleving terug naar de middeleeuwen.

BrabantsVerzet | 08-12-18 | 15:32 | 5

Urk | 08-12-18 | 15:38 |
Helaas, het tegendeel is waar. De kerk heeft iedere vooruitgang op gebied van natuurkunde ( de moeder van alle relevante wetenschap) proberen tegen te houden. U ken de geschiedenis gewoon niet. Even een stukje m.b.t. de door u aangehaalde Verlichting " … De Verlichting stond aldus voor bevordering van de wetenschap en intellectuele uitwisseling. De propagandisten ervan bestreden het (bij)geloof, misbruik van recht in kerk en staat, intolerantie en kwamen op voor zekere grondrechten."

Jahowiseffe | 08-12-18 | 15:55

@Van Urk ga maar terug naar de schoolbanken. Tijdens de Renaissance ontstond er meer aandacht voor de Klassieke Oudheid en de ideeen op het geboed van wiskunde en filosofie, dit begon nogal te wringen met de dogma’s van de katholieke kerk (zoek op Galileo)

Risingson | 08-12-18 | 16:11

Na de tijd bezie je de koe in een heel ander perspectief. Feit is dat vanuit een christelijke intellectuele omgeving de Verlichting is ontsproten. Dat had zo zijn strubbelingen, dat is waar. Wees maar blij dat die monniken nog een beetje de moeite namen een leven lang boeken over te schrijven Vanuit een atheïstische wereldbeeld immer te zoeken naar genot en naar het beste voor jezelf denk ik niet dat er veel mensen de moeite genomen hadden die moeite te nemen.

Van Urk | 08-12-18 | 16:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Geloof is prima, zolang je een ander jouw geloof niet opdringt.

Geloven gaat over dat wat je niet weet. Per definitie gelooft iedereen. Dat alles een wetenschappelijke verklaring heeft is ook een geloof. Tegelijkertijd kan dus niemand een ander haar geloofsovertuiging opleggen. Je weet er immers niets van. Daarmee zijn religies met zichzelf in tegenspraak en haakt uiteindelijk iedereen af.

van heinde en verre | 08-12-18 | 15:32 | 1

Waarom is "Dat alles een wetenschappelijke verklaring heeft is" ook een geloof? Dat is juist geen geloof. Er zijn dingen die we misschien nu nog niet kunnen verklaren, maar daar gaan we geen verzinsels aan ophangen, zoals een religie wel doet.

Dick Luyenlomp | 08-12-18 | 15:50

Ik geloof dat ik maar aan het bier ga.

Mammeloe | 08-12-18 | 15:31 | 3

Kijk hier, een levendig voorbeeld van de ontkerkelijking. Reaguurder op zoek naar erkenning en geborgenheid - behoeften van elk mens - grijpt weer naar de fles. Alcohol om de nutteloze flutteloze prestatiedrang van het individualisme te verdoven want hoe graag men ook wil, niemand bereikt ooit zijn of door de maatschappij geschetste idealen.

Van Urk | 08-12-18 | 15:48

@Van Urk |
Ze zien u graag komen op feestjes, niet?

EefjeWentelteefje | 08-12-18 | 16:26

Há, het feestjescliché. U kan zeker niet aarden in intellectuele kringen?

Van Urk | 08-12-18 | 16:34

Het gaat wel gebeuren.
Vroeger hadden we niks en wilden we alles. Nu hebben we alles en zijn we er niet tevreden mee. Dat schreeuwt om zingeving.
Dus Het Geloof gaat zijn lelijke kop weer opsteken.
Er is niets nieuws onder de zon.

Jahowiseffe | 08-12-18 | 15:31

Fuck de kerk, fuck de moskee, een wereld zonder religie, daar komen we verder mee.

HaagsHaram | 08-12-18 | 15:29 | 4

De ontzuiling heeft niets dan kwaad opgeleverd. Mensen weten van gekkigheid niet meer waar ze geborgenheid en erkenning moeten tanken. Staan ze rug aan rug op een festival onder de pillen zweverig te oreren over een vibe en is hun Heilig Avondmaal het kippenvel van de massa en de doop de moshpit. Individualisme is de prediking maar in de behandelkamers van de grote stad rodekoolt het van de zielige hoopjes mens.

Van Urk | 08-12-18 | 15:35

Ja want de formeel atheïstische regimes uit de recente geschiedenis waren een groot succes.

JTKDM | 08-12-18 | 15:39

JTKDM | 08-12-18 | 15:39
Juist, en welke regimes waren dat? Die als leidraad in hun politiek handelen het niet geloven hadden?

miko | 08-12-18 | 16:19
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb op GS hele goede closereads gelezen. Inhoudelijk werd een stukje eerst helemaal ontmanteld en daarna hoefde het eigenlijk niet meer bespot te worden. Dit zielige 'nee' geroep past niet in die traditie.

ZoekEenVrijeNick | 08-12-18 | 15:29 | 1

Amen

nerugaer | 08-12-18 | 16:15

Dit menneke staat amechtig groot te doen met het werkwoord 'moeten' tussen zijn tanden. Dat is des te bevreemdender omdat hij beweert Remonstrant te zijn. Johan de Witt was Remonstrant en die werd samen met zijn broer Cornelis in 1672 te Den Haag gelyncht door een grauw dat was opgejut door Calvinistische dominees. Hun levers werden zelfs gebraden. Dit bedenkende, dan zou je verwachten dat 'moeten' niet meer in het woordenboek van Remonstrantse dominees voorkomt. Helaas. Nu begint dit mannetje te jutten en op te jutten met een tirade van 'moetjes'. Ergo, hij is een pseudo-Remonstrant. Onder zijn toga draagt hij een zwarte pieterende Calvinistische toga en daaronder wellicht een bisschopspij (Sinterklaas). Dit 'moet' dan goede pr. zijn voor de Remo-bubbel.

Eeuwig..Op..Vakantie | 08-12-18 | 15:28

Geweldig. Al die uitspraken zo goed onderbouwd! Kijk dat is pas intellectueel discussie voeren!

Janas | 08-12-18 | 15:27 | 4

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 15:30
wou, dat is pas een uitspraak!

miko | 08-12-18 | 16:18

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 16:23
Ik zou de het ook zo opschrijven, daar niet van. ;-)

miko | 08-12-18 | 16:55
▼ 1 antwoord verborgen

Winston Churchill's defintion of a populist: “a populist is someone who calls a cat a cat”.

Blonde Nel | 08-12-18 | 15:32

definition

Blonde Nel | 08-12-18 | 15:32

Rot op met je kerk en neem de islam mee. Op naar een beschaafde wereld.

wieowie123 | 08-12-18 | 15:26

Voor mij is het enige goede geloof nog de Brandweer. Vallen je niet lastig en komen alleen als je ze nodig hebt. Af en toe een kollekte aan de deur, van die emmer water wordt ik ook niet armer.

jan huppeldepup | 08-12-18 | 15:25

De kerk zal een van de weinige manieren zijn om de opmars van de islam te stoppen

Rest In Privacy | 08-12-18 | 15:24

Religie: the root of all evil.

de uitbater | 08-12-18 | 15:24

Je hebt wel heel veel woorden nodig om te zeggen dat je atheïst bent.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 15:22

Kan de kerk eerst het rapport van de commissie Deetman uitlezen? Dank!

Feynman | 08-12-18 | 15:22 | 1

Of nog beter: Eerst "Vrome Zondaars" van Joep Dohmen en daarna
Seksueel Misbruik van minderjarigen in de RK-Kerk.
Conclusie: Smeerpijpers, die Kraaien!

Ernst Oosters8389 | 08-12-18 | 15:33

Voor een Christen telt eingelijk maar 1 ding:
Religie is een juk
Christus is onze Verlosser

Ik, als Christen, ben dus niet religieus. Ik ben ook niet katholiek. Ik ben ook niet protestant.

Ik noem mijzelf gewoon een Christen.

nope | 08-12-18 | 15:22 | 1

mooi gezegd

van heinde en verre | 08-12-18 | 15:25

En het argument dat louter religies voor oorlogen zorgen: Stalin, Hitler, Clinton, Jesse Klaver.

JJMS | 08-12-18 | 15:22 | 6

Hitler had banden met alle religies omdat hij wist dat die dwazen makkelijk voor zijn Volkswagen waren te spannen.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 15:44

Hitler en Stalin, waren mensen met een rotsvaste overtuiging in een doctrine, Zo heeft het Noord-Koreaanse regime meer gemeen met een religie dan dat het heeft met de afwezigheid daarvan.
verder zijn de oorlogen van Stalin en Hitler niet gevoerd voor het niet geloven.
De dertigjarige oorlog daar in tegen wel, en die koste ook 30 miljoen mensen het leven.

miko | 08-12-18 | 16:17

En god schiep Hitler. En Hitler zei tegen de eeuwenlang gelovige Duitser.. Ja genoeg nu.. geloven doe je maar in je eigen tijd.. ga maar landen binnenvallen, want we zijn nu allemaal atheïsten en die doen dat nou eenmaal.

RickTheDick | 08-12-18 | 16:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Christendom? Kerken?
Ik heb toch echt véél meer moeite met Islam en moskeeën.

BosrandDirk | 08-12-18 | 15:21 | 1

Beide moeten weg. Het christendom is al bijna zover. Nu de beschavingsloze Islam nog.

wieowie123 | 08-12-18 | 15:29

De kerk heeft mij anders veel geboden:

- Mijn vader die geen euthenasie mocht laten uitvoeren.
- Verplicht tot mijn 14e week in week uit luisteren naar de indoctrinatie van de dominee
- Verspleten familie.

En zo kan ik nog een heel eind doorgaan met mijn lijstje. Fuck de kerk.

overVecht | 08-12-18 | 15:20 | 5

Da's zwaar kudt en a bloody shame overVecht.
Komt me bekend voor, in ons team hadden we een zeer getalenteerde speler maar waar wij op 16/17 jarige leeftijd doorstroomden naar de senioren moest hij afhaken want spelen op zondag was no go.
Zo kweek je dus mensen met een aversie tegen geloof.

Berbaar | 08-12-18 | 15:52

Jammer dat de kerk nodig was om uw ouders tot inzicht te laten komen dat topsport, ofwel het geloof in eigen prestatie, niet echt een juiste weg in het leven is. Een blessure en de pret houdt op. En dan? Leemte.

Van Urk | 08-12-18 | 15:57

overVecht | 08-12-18 | 15:36
Sinds wanneer is korfbal een olympische sport? ;-)

miko | 08-12-18 | 16:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een slecht stuk weer van @mosterd. Dat trucje is al zo oud en bovendien kunnen je collega's het beter.

nelson | 08-12-18 | 15:20 | 2

Nee. Jij trekt volle zalen. Zuurbek.

overVecht | 08-12-18 | 15:22

Normaal deed Quid dat , met zijn Veluwse trauma.

Mammeloe | 08-12-18 | 16:23

Voor het zingen de kerk uit. Meer weet ik niet over religie.

Mark_D_NL | 08-12-18 | 15:20 | 3

Is meer dan genoeg.

wieowie123 | 08-12-18 | 15:31

Nog wel even de klokken laten luiden voor je vertrekt.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 15:35

Hoe langer de rok,hoe natter het hok !

Jimmy Mc Clure | 08-12-18 | 16:10

Wat een flutstuk.

Opgevoed in de kerk, maar inmiddels geen stelselmatig bezoeker meer. Maar als je kijkt naar kerkgemeenschappen, vallen er een aantal zaken op: weinig werkloosheid en dus uitkeringen, weinig echtscheidingen en de daarop volgende sociale onzekerheid, weinig huiselijk geweld, drugsgebruik, alcoholisme. Kleinere maar stabiele sociale gemeenschappen waar men naar elkaar omkijkt. Ondertussen is het er sinds de ontkerkelijking niet gezelliger op geworden, behalve veel loze woorden: 'ja maar vrijheid!' En natuurlijk is er de keerzijde van de kerk: buitensluiting, homopesten, misschien soms wat onredelijk jegens vrouwen. Precies de conflicten die ontstaan bij elke menselijke interactie.

JJMS | 08-12-18 | 15:20 | 13

Typisch een reactie van een reliegekkie.
Feiten doen er niet toe het gaat er om wat ze geloven.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 16:11

JJMS | 08-12-18 | 16:05
Je gelooft dus zo maar wat.

miko | 08-12-18 | 16:12

@JJMS | 08-12-18 | 16:05 Dat is correct. Korte metten (pun intended)

knutsel_ | 08-12-18 | 19:31
▼ 10 antwoorden verborgen

de kerk heeft er alles aan gedaan om maatschappelijk irrelevant te worden. Daar was geen complot van de wereldraad van kerken voor nodig.

De papen met hun pedomonsters hebben de rooms katholieke kerk in ieder geval in het westen weggevaagd. Ik heb jaren in ierland gewoond en daar was het in een paar jaar gebeurd, van een ortodoxie naar een seculiere maatschappij. Gewoon omdat de mensen de pastoors zat waren.

Nederland, van oudsher overwegend protestant. De fusie tussen de nederlands hervormden en een aantal andere stromingen heeft de vluchtelingenverering centraal gezet en een ieder die daaraan twijfelt de kerk uitgejaagd.

dat laatste was dus de keus om maatschappelijke relevantie, waarbij de maatschappij vervolgens ondergeschikt werd gemaakt aan het keren van de andere wang. Bergrede-theologen van het niveau theoloog-des-vaderlands, die de wereld van iedereen en zonder grenzen verklaren.

de kerk heeft gekozen voor een nieuwe kudde. jammer, alleen, dat die kudde deze kerk niet ziet zitten, want in hoofdmoot in handen van ministeries van godsdienstzaken. Van islamitische persuasie.

Glasgow Argus | 08-12-18 | 15:18 | 1

Ik ben vrij overtuigend een Christen geweest... totdat mijn oogkleppen verdwenen.

overVecht | 08-12-18 | 15:23

Flut artikel. Vind het prima zolang ze maar uit de politiek blijven. Vrede en geluk mogen ze dan in de gang zetten, naast de kapstok.

upbeat | 08-12-18 | 15:17

Liever 10 christenen in mijn tuin dan 1 moslim in mijn keuken.
Beter nog, géén religie. Daar komt alleen maar stront van. Al duizend jaar ellende.

Ruimedenker | 08-12-18 | 15:16

wat eem trieste column

checkmate123 | 08-12-18 | 15:15

Gheghe je zou bijna voorzichtig concluderen dat Mosterd niet zo veel op heeft met geloof en/of de kerk ;)
Op zich heb ik weinig met de kerk, kom er wel eens met Pasen, Kerst, uitvaarten en huwelijken maar that's it.
Heb er ook weinig op tegen, sommige mensen schijnen er veel aan te hebben en hoop uit te putten. Ook zijn er redelijk wat geloofsgemeenschappen hier die zich inzetten voor mensen die het een beetje minder hebben.
Leven en laten leven, dat leeft wel zo fijn.

Berbaar | 08-12-18 | 15:15 | 1

Ga eens wat vaker naar de moskee en op vakantie naar Saoedie Arabië, met je gratuite “leven en laten leven, dat leeft wel zo fijn”. De kortzichtigheid, stuitend.

Superkwatta | 08-12-18 | 20:39

De kerk organiseerde ook kruistochten. Briljant idee heden ten dage

Zuma | 08-12-18 | 15:15 | 1

Dat heet gemeenschapszin

kortebroek | 08-12-18 | 15:18

De kerk moet tot de juiste rol in de samenleving teruggebracht worden: die van een gezelligheidsvereniging met ANBI-status.

Muxje | 08-12-18 | 15:15 | 1

ANBI status met die corrupte bende? Ze gaan nooit aan de eisen voldoen met die schimmige Vaticaanbank

Zuma | 08-12-18 | 15:15

Ach, die tegenwoordige gristenen … ze bedoelen het goed. In het algemeen beste mensen, die niet door hebben, of niet toe willen geven dat hun christelijkheid niets meer is dan humanisme met een traditioneel bijbels sausje er overheen. Neem nou die Christen-Unie. Gewoon een SJW/D66/GroenLinks-achtige club die net zo hard meedoet aan de vernietiging van Nederland. Goedsukkels en stumperdts, klaar voor de slacht door vreemde exoten zoals islamisten.

Fijnstoffer | 08-12-18 | 15:14 | 1

Zeer treffend.

kapoerewiet | 08-12-18 | 15:18

Hoe kan een christelijke religie ( voor zover je van religie kan spreken), die bovenaan in haar dogma heeft staan “ gij zult geen andere goden voor uw aangezicht hebben ”. De islam, met als godje Allah, accepteren en omarmen????

Leffe Blonde | 08-12-18 | 15:13 | 2

Omdat de grootste strijd van gelovigen nog altijd met ongelovigen/rationalisten is. Die willen namelijk speciale voorzieningen elimineren zoals Gristen scholen, Gristen subsidies etc. Omdat hun kerkgangers teruglopen, kunnen ze toch deze voorzieningen instandhouden door het verbond met Islam en andere grapjassen.

Overnijd | 08-12-18 | 17:07

Omdat een veel christelijke verwarden anno nu ‘hogere’ opleidingen hebben gedaan/gehad, en de christelijk verwarden die psychologie achtige opleidingen hebben gedaan, de term xenofobie hebben verzonnen, als antwoord op de vraag waarom het christelijke geloof zo op zn retour is!

Dan past een angstige houding tegen over ander soort geloven niet, dat zou dan namelijk kortsluiting geven in de boven kamer.

Ergo, islam kritiek is xenofobie, want dan klopt het weer lekker in je theologisch verwarde hoofd.

Dr.Tatta.Macamba | 09-12-18 | 07:56

Wat een geweldige satire in “bold”, zeg.
Waarder dan waar.

Religie is het slechtste wat de mens ooit verzonnen heeft.

gein_zörreg | 08-12-18 | 15:13 | 1

.. dat de evolutie verzonnen heeft.

HogeNood | 08-12-18 | 15:22

Verder denken dan je neus lang is, is helaas niet iedereen gegeven. Religies hebben veel verkloot en dat moest ook maar er is een kern die ons allemaal raakt. Maar ja, dat moet je wel willen weten/voelen he? Wie oren heeft die hore...

pigadaki | 08-12-18 | 15:12

Wat een tokkieteksten in “bold”, zeg.
Holler dan hol.

Parel van het Zuiden | 08-12-18 | 15:10 | 2

Gemakzuchtig, inderdaad. Dat meningenstemmetje hoor ik zelf wel (of niet) als ik zo’n interview lees, hoef ik niet voor naar GS. Ik mis Feynman en zn schrijfsels met kop en staart.

kapoerewiet | 08-12-18 | 15:20
-weggejorist-
Dr.Tatta.Macamba | 09-12-18 | 08:05

Altijd maar afgeven op de kerk. Ondertussen is Urk wel het paradijs geworden voor de normale Nederlander. Daar waar sinterklaas nog gewoon zwart is en normen en waarden met door kerkklokken over de huizen heen wordt heen gebeierd. Waar de koorden nog uit de postkleppen hangen en buurman zijn buurman nog groet. Waar zondag is rustdag is en waar een burn-out nog uitgevonden moet worden. De kerk, het baken van klompen in klei.

Van Urk | 08-12-18 | 15:10 | 13

Urkje,..
André K.
https://www.om.nl/@104661/13-5-jaar-cel-urker/
Nee, er gebeuren geen rare dingen in Urk. Alleen dat Sinterklaas gewoon Zwart is daar.

miko | 08-12-18 | 16:53

Wanneer dit inteelt- en cokehol wordt opgevoerd in morele hoogmoed weet je dat de echte argumenten ontbreken.

Overnijd | 08-12-18 | 16:56

Miko, nu noem je een paar Urker die al niet meer naar de kerk gingen. En ziedaar, dat komt ervan.

Van Urk | 08-12-18 | 17:05
▼ 10 antwoorden verborgen

Religie is de smerigste vuiligheid die de mens in zijn bestaan over de planeet heeft uitgebraakt.

Rest In Privacy | 08-12-18 | 15:10

Hee Mosterd, wat betreft je stukje: vinger achter op de tong, bwèèèk!

Willibald von Klúúúk | 08-12-18 | 15:10

.. mja, waarom heeft de mensheid altijd een kerk nodig!
Waren wij af van de stervende oude kerk, kregen wij daar de veel kwalijker Linkse Kerk voor terug. Plus nog een paar miljoen moskee-bouwers.
Van de regen in de drup.

Maar goed. Bidden helpt, dus eerst de linkse kerk weg en de moskeebouwers ook, dan mag je zeker terugkomen met Jezus. Geen en-en-en situatie graag.

Jan Passant mk2 | 08-12-18 | 15:08 | 3

Van de regen in de stortbui bedoel je. Want van het christelijk geloof had en heb ik weinig last in tegenstelling tot de islam.

2voor12 | 08-12-18 | 15:39

true - en wanneer dat bidden het gewenste effect mag hebben ben ik om.

Jan Passant mk2 | 08-12-18 | 16:02

2voor12 | 08-12-18 | 15:39
Dan ben je duidelijk jonger dan 50 jaar.

miko | 08-12-18 | 16:03

"In de kerk kun je uit je bubbel komen."
Zegt iemand die leeft in de religieuze bubbel...

VanBukkem | 08-12-18 | 15:08

Christendom + islam = islam.
Hindoeïsme + islam = islam
Jodendom + islam = islam
Wetenschap + islam = islam
Vrijheid + islam = islam
etc etc etc...

keestelpro | 08-12-18 | 15:07 | 2

Dat is toch antisemitisch?

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 15:10

Ik zie hier een patroon van waarheid

Overnijd | 08-12-18 | 16:57

De kerk moet niet zo meeheulen met wellicht hun grootste vijand: de islam.

2voor12 | 08-12-18 | 15:07 | 5

Als de kerken in Nederland niet mee heulen, dan heeft religie in Nederland straks geen recht meer op belastingvoordelen en privileges - en stel je voor dat de kinderen van de School met den Bijbel in het diepste krochten van Tholen straks geen speciale schoolbusjes van uw en mijn belastinggeld meer zien voorrijden...

bisbisbis | 08-12-18 | 15:48

bisbisbis | 08-12-18 | 15:48
Dat is het hele eieren eten. Ze omarmen liever hun nemesis de islam dan dat ze het indoctrineren van kinderen op moeten geven

miko | 08-12-18 | 16:02

Al het kutte komt van religie. Kijk die verdraagzame, vriendelijke positieve atheistjes eens hierboven. Echt lui om een keer pils mee te drinken.

Stompe_Loeres | 09-12-18 | 09:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Ja ga maar glaasje draaien... dan denk je in een klap heel anders... ik raad het trouwens niemand aan en keur het ook ten stelligste af.

Maar die grootbekken doe het dan, doe het dan... en niet klagen naderhand als je door de andere "dimensie" wordt kaltgestellt

ja-ja-nee-nee | 08-12-18 | 15:06 | 2

Ja hoor,andere dimensie...spooky laguage.

miko | 08-12-18 | 16:00

Aartsengel Michael zal een ieder helpen als je hem vraagt je te beschermen tegen het kwaad.Ook mensen die dom genoeg zijn glaasje te draaien zal hij beschermen indien ze hem nodig hebben, De kerk is niet in staat je tegen de paranormale wereld te beschermen.

RIDEFREE66 | 08-12-18 | 17:55

Lol@Mosterd
Nu maar afwachten hoe de kwezels zullen reageren.

Superior Bastard | 08-12-18 | 15:06 | 1

Zie hieronder...

overVecht | 08-12-18 | 15:42

Als de kerk zo nodig wil claimen, voor wie dan ?
Volgens mij lopen de ledenaantallen al tientallen jaren terug.

Wijze uit het Oosten | 08-12-18 | 15:05 | 1

De EO Gids en Arie B.

padbuffel | 08-12-18 | 15:07

LOL. Eh... misschien ook niet.

Tot zo ongeveer 1985 dacht ik echt dat het gedaan was met het geloof in sprookjesfiguren, dat er eindelijk een tijd van echte verlichting zou aanbreken, waarin de (exacte) wetenschap zou opbloeien als nooit tevoren.

Hoe heb ik mij zó kunnen vergissen...
Het enige wat mij resteert is het besef dat ik het geluk heb gehad dat ik die mooie tijd bewust heb mogen meemaken.

EefjeWentelteefje | 08-12-18 | 15:05 | 3

Ik vind het ook veel wenselijker dat de mensen zich aangetrokken voelen tot / terugvallen op de leer van Jezus / Kerk dan die van Mohamed / islam.

kortebroek | 08-12-18 | 15:22

Dacht ik toen maar toen begon de opmars van een zeker maangeloof mbv zware facilitering van de PvdA. Dat laatste is nog steeds een van de grootste fouten van de politiek.

Risingson | 08-12-18 | 15:23

De dwazen die de poorten voor de islam hebben open gezet hebben ons land een waardeloze dienst bewezen. Naïeve sukkels.

Superkwatta | 08-12-18 | 20:20

Tegenwoordig zijn het atheisten en de religie van vrede die hun denkbeeld opdringen bij mensen.

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 15:04 | 20

beste groenekroontje. Daar zou je me een enorm plezier mee doen.

beau van rtl | 08-12-18 | 17:49

Beste beau van rtl ,
Het is me een genoegen.

Tgroenekroontje | 08-12-18 | 18:27

Beau, doe eens een beetje vriendelijk.
Agnosten weten het niet op het existentiële vlak en dat maakt ze de verstandigsten der wereldburgers.

Superkwatta | 08-12-18 | 20:17
▼ 17 antwoorden verborgen

Prijs de dag niet voor het avond is.

padbuffel | 08-12-18 | 15:04

Fortuyn schrijft iets in die geest in zijn boek "verweesde samenleving". Maar ik ben ervan overtuigd dat een groot machtsblok gebaseerd op fantasieraadseltjes uiteindelijk catastrofaal is. Dat is namelijk de diepste onderliggende wens van de reliclowns: de grote catastrofe met een heel eerlijk oordeel. Want ieder mens wil heel diep van binnen worden beoordeeld.

Nein, danke.

Overnijd | 08-12-18 | 15:03

Te laat, onze kerk is nu een supermarkt en dat blijft zo.

keestelpro | 08-12-18 | 15:02

Bullshit Mosterd, geloven mag weer. Als er zoveel aandacht is voor dat andere geloof, dan mag dit geloof ook gewoon weer.

postmodernismisdead | 08-12-18 | 15:02 | 1

Geloven mag. Mar de kerk mag niet gaan claimen, zoals ze eeuwenlang gedaan heeft. Geen zeggenschap in de politiek, geen grootgrondbezit met boerenpachters, geen claim op "de" waarheid. Die tijd is voorbij. Nu nog dat andere geloof op zijn plaats zetten ...

Synecdoche | 08-12-18 | 15:10

Zonder te kijken weet je al dat een dergelijke antikerk rant van mosterd komt. Wordt een beetje sleets.

Teeweetwee | 08-12-18 | 15:02

Ik ben niet voor de kerk, maar de kerk heeft bewezen wel beter te kunnen omgaan met de islam dan wij als vrije samenleving.

Jorgensen | 08-12-18 | 15:02 | 11

@morgen een, historisch besef/geen voet aan wal: ze waren in Spanje, ze stonden twee x voor Wenen en ze zitten nog in Bosnië, Albanië en Constantinopel.

Hemmenaar7 | 08-12-18 | 16:36

EefjeWentelteefje | 08-12-18 | 15:28 |
Aan jouw reactie te lezen is dat gevoel van superioriteit in jouw geval omgekeerd evenredig.
Hoewel ik al als Katholiek opgevoede pre-puber god de deur heb uitgeschopt en atheïst ben, vind ik de infantiele non-reactie van Mosterd op het stuk van die predikant, Joost Röselaers, een absolute aanfluiting en Geen Stijl onwaardig.

Van Zessen Klaar. | 08-12-18 | 16:40

knutsel_ | 08-12-18 | 15:46 |
Zeer verhelderend! Dank!

Knoopsgat | 08-12-18 | 20:55
▼ 8 antwoorden verborgen

Lol te laat de moskee en de islam hebben al gewonnen... Claimen?

ZwarteRiek | 08-12-18 | 15:01

Het zal ook de Volkskrant weer eens niet zijn.

keestelpro | 08-12-18 | 14:59 | 2

Was ooit van katholieke origine, als ik mij niet vergis.

EefjeWentelteefje | 08-12-18 | 15:03

Klopt maar het werd in de jaren 60 het lijfblad van progressief Nederland.
En vanaf daar is het net als met alles wat link is/was fout gegaan.

keestelpro | 08-12-18 | 15:13

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl