achtergrond

Geenstijl

"De kerk moet zijn rol in de samenleving terugclaimen" - Nee oprotten met je kerk

Heel eng stukje in de krant, van predikant Joost Röselaers, over allemaal dingen die de kerk moet. Hierbij voorzien van commentaar.

De kerk moet zijn rol in de samenleving opeisen en present zijn. Nee ga weg engnek, dat moet de kerk helemaal niet. De zingevingsvraag is groter dan ooit, de kerk moet daarop inspelen door bijbelse verhalen en tradities aan te reiken. Nee, de kerk moet daar niet op inspelen. Geen bijbelse poepverhalen en onzintradities aub. Wij zijn als kerk te veel in de seculariseringsgolf meegegaan. Niet. We moeten onze plaats in de samenleving terugclaimen, ook met de overtuiging dat we iets te bieden hebben. Nee, dat moeten jullie niet. Voor existentiële vragen is nu een leegte. Niet waar, boeken. Yoga en mindfulness vind ik praktisch, maar ook flinterdun. Ze hebben niets wezenlijks, ze hebben geen bodem, zoals ze in Nederland worden beoefend. Het zijn ad-hoc-activiteitjes. Eens! Het christendom is waardevoller. Niet waar. Tuurlijk is yoga goed voor de spieren, maar yoga haalt het niet bij de kerk. Nee. De kerk heeft zoveel te bieden, een verhaal dat je tegenspreekt en op een vriendelijke manier vraagt: 'Ben je wel goed bezig? Denk je wel aan de ander?' Ja als je homo bent bijvoorbeeld. Daar stelt de kerk leuke vragen bij. Zoals: 'Ben je wel goed bezig? Denk je wel aan de ander?'

‘De kerkdeuren moeten open, iedereen hoort erbij. Behalve vrouwen want die horen in lange rok achter het aanrecht. Ik vind het vreemd dat de herdenking van de MH17 in Nederland in de Rai was. Niet claimen. Niet claimen. Niet cl.. Claim die kerkelijke gebouwen. Nee. Maar ook: kerk, sta open. Na een ramp moet Vrijburg in Amsterdam openstaan voor de hele buurt, familieleden van slachtoffers moeten weten dat ze hier terechtkunnen. Nee.

‘In de kerk kun je uit je bubbel komen. Behalve als je bubbel de gayscene is. Er komen mensen van alle leeftijden, bejaarden en jongeren, en van alle sociale achtergronden. Vooral bejaarden. Eigenlijk alleen maar bejaarden. Idealiter zitten de PVV’er en de SP’er naast elkaar in de kerk. Van oudsher was de kerk een centrale plek waar je elkaar ontmoette, die ontbreekt nu in de samenleving. Café. Sportclub. Markt.

‘Ongemak over geloof is niet alleen aanwezig in de samenleving, maar ook bij predikanten en kerkmensen. Mooi zo. Dat moet stoppen. Nee, dat moet niet stoppen. Laatst stelde ik in een gespreksgroep de vraag: durf je op een verjaardag te zeggen dat je zondag naar de kerk gaat? Een grote meerderheid antwoordde van nee. Mooi. Ik houd niet van evangeliseren, maar ik ben wel voor een naar buiten gerichte beweging. Nee, ga weg. Dat je openlijk lid bent van de kerk, net zoals je ook lid bent van Greenpeace. Lid van Greenpeace, lol.

‘De pr van de kerk is behoorlijk slecht en moet beter. Nee, moet niet beter. Predikanten moeten zich meer in het maatschappelijke debat mengen. Nee, dat moeten ze niet. In Engeland heeft de anglicaanse kerk bijna elke dag een ingezonden brief in een van de kranten. Nou en? In Engeland rijden ze links. The Guardian had jarenlang een predikant als columnist, Giles Fraser. De kerk moet dus ook zijn kneuterigheid kwijtraken en professioneler worden. Nee, dat moet de kerk niet. In Engeland wordt er bedrijfsmatiger gedacht. Bisschoppen volgen daar bijvoorbeeld een MBA. Dat is hier ondenkbaar. Mooi! Terwijl je als bisschop of hoofd van een kerk natuurlijk ook een tent runt.’ Geen goeie.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.