achtergrond

Geenstijl

Europese Unie lanceert censuurplannen 2019: Nepnieuwsclub EUvsDisinfo krijgt 3 miljoen erbij

Keihard onderhandelingsresultaat groot succes voor minister Ollongren.

Kent u die mop van die D66-minister die er van de Kamer voor moest zorgen dat het kantoor van de enge nepnieuwsverspreiders bij EUvsDisinfo gesloten zou worden? Nou die minister is naar Brussel gegaan, heeft even onderhandeld en "Het budget van de Europese dienst voor extern optreden gaat van 1,9 naar 5 miljoen euro. Onder deze dienst valt onder meer de website EUvsDisinfo, die nepnieuwslijsten bijhoudt." En all we got was this lousy t-shirt een vlak voor de rechtszaak gepubliceerde rectificatie en de belofte dat EuvsDisinfo zich niet meer met Nederland gaat bemoeien.

Nou kan Ollongren wel mooi zeggen: kijk, die club gaat zich niet meer met Nederland bemoeien, dus wat is het probleem? Dat is niet zo ingewikkeld Kajsa. Het is nog steeds een overheidsclub, en wel een overheidsclub die opereert in een totaal dichtgetikt milieu met mensen die gevaarlijk of gek of misschien wel allebei zijn. Die overheidsclub gaat nu van onze belastingcenten (en vooral: gesteund door onze machthebbers) zich bemoeien met wat waar is en wat niet. Terwijl diezelfde club het afgelopen jaar bewezen heeft niets van nieuws en nepnieuws te begrijpen. Ook niet van Russisch nepnieuws.

En dan nog even over die 'maandelijkse rapporten' die Twitter, Google en Facebook aan de Europese Commissie moeten gaan uitbrengen over nepnieuws, waar het NOS-bericht waarin wij het heuglijke feit over de 5 miljoen lazen, eigenlijk over gaat: *"De Europese Commissie wil van Facebook, Google en Twitter maandelijkse rapporten over desinformatie. Het is onderdeel van een actieplan om nepnieuws tegen te gaan, dat vandaag is gepresenteerd." *

Voor wie zijn die rapporten? Voor het Europese volk? Of voor de Europese Commissie zelf, waar eurofiele ambtenaren namens eurofiele commissarissen mogen gaan besluiten welke informatie door technologiebedrijven tegengehouden moet worden en welke niet? In Duitsland hebben we gemerkt wat zo'n samenwerking tussen techreuzen en overheid betekent voor het vrije woord en het vrije debat. Slecht nieuws dus, in plaats van nepnieuws.

The censuurwinter is coming, en rap ook. Trek een warme winterjas aan.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.