Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 2: 914,50 euro

part deux

Vorige week las u deel 1 van onze roman in stukjes 'Dagboek van een uitkeringstrekker'. Vandaag deel 2. 

Maandag 21 maart 2016  

Vandaag krijg ik te horen of ik mijzelf officieel uitkeringsgerechtigde mag noemen. Hier heb ik dertien dagen op gewacht.

Het pand van de gemeente doet me denken aan het imposante bouwwerk waaraan ik mijn ontslag heb te danken. Het tweekoppige bestuur van de school waar ik als docent Engels werkte, bestaande uit een voormalig Tweede Kamerlid en een ontslagen burgemeester die een goed betaald baantje nodig had, vond het nodig om voor vele miljoenen een nieuw schoolgebouw aan de rand van de stad te realiseren. Lang en uiterst voorspelbaar verhaal kort gemaakt: het werd allemaal een beetje duurder dan verwacht. Véél duurder. En er lekten wat dingen uit. Over de enorme kamers die de bestuurders zouden krijgen. Over (en dat was dan wel weer amusant) een politiek correcte moskee die in de school geïntegreerd zou worden teneinde tegemoet te komen aan de eisen van een uiterst kleine groep Turken en Marokkanen (ik vind dat soort politieke correctheid altijd hilarisch, we roepen een beetje als Turken, zeuren wat, en kijk, de politiek doet meteen wat we willen, en gooit er ook nog een fijne pot subsidies bij). Hoe dan ook, halverwege werd de bouw wegens ernstige budgettaire overschrijdingen en een vertrouwensbreuk tussen iedereen stilgelegd, een commissie benoemd, en na enkele maanden een oplossing bedacht die kon rekenen op een minieme meerderheid in de gemeenteraad, zonder dat ook maar iemand politieke verantwoordelijk hoefde af te leggen. De nieuwbouw moest kleiner en, om alles te kunnen betalen (waaronder de riante vertrekpremie van het falende bestuur), moest er bespaard worden. Mensen eruit dus.  

Waaronder Eren Yilmaz. 

Ik neem plaats naast een jong uitziende man die net als de meeste andere wachtenden driftig op zijn smartphone aan het typen is. Ik schat hem een jaar of dertig. Kortgeknipt bruin haar en opvallend donkere ogen. Op zijn schoot heeft hij een laptop staan.

Nog voordat ik de kans krijg om mijn eigen telefoon te pakken – ik wil natuurlijk niet uit de toon vallen – spreekt de jongen me aan. “Waar kom je voor?” vraagt hij.

“Ik?” reageer ik. “Voor een uitkering. Ik krijg vandaag te horen of hij wordt toegekend.”  

“Net werkloos?”

Ik knik. “En jij?”

“Ben al twee jaar zonder werk.”

“Afspraak met je klantmanager?”

“Nee, dat niet nee. Ik ben hier voor de wifi.”

“Wifi?”

“Ja. Die is heel goed. Hier heb je een Hollywoodfilm in een paar minuten binnen. Thuis duurt dat al gauw een half uur.” Hij steekt zijn hand uit. “Ik ben Jim.”

Ik schud zijn hand en zeg: “Eren.”

“Nou, succes zo.”

“Ach,” reageer ik nonchalant. “Het is maar voor kort hoor, mijn uitkering. Ik heb al enkele vacatures op het oog.”

Jim haalt zijn schouders op. “Dat zeggen ze allemaal.”  

Er galmt een bel door de ruimte ten teken dat de volgende aan de beurt is. Op de schermen die aan de plafonds hangen verschijnt mijn nummer:  

U29 – Bespreekkamer 7

Ik sta op, groet Jim, en begeef me naar bespreekkamer zeven.

***

Een half uur later keer ik tevreden huiswaarts. Na een grondige analyse van mijn bewijsstukken heeft klantmanager Hetty een vonnis geveld. Ik heb recht op een bijstandsuitkering. Ik krijg een kleine duizend euro per maand. Inclusief vakantiegeld.

Gratis.

Elke maand opnieuw.  

Totdat ik weer werk heb.

Thuis gekomen zet ik meteen de waterkoker aan. Succes moet gevierd worden.

Terwijl de koker langzaam begint te pruttelen, loop ik naar het grote raam in mijn woonkamer. Ik staar naar de snelweg even verderop. Terwijl ik auto’s tel, vraag ik me af hoeveel mensen in Nederland een uitkering ontvangen. Veel zullen het er niet zijn. Bijna iedereen werkt in dit land.

Donderdag 24 maart 2016

Geachte heer Yilmaz,

Uw klantmanager heeft namens de gemeente besloten om u een bijstandsuitkering toe te kennen. U ontvangt maandelijks EUR 914,50 euro vermeerderd met een vakantietoeslag van EUR 48,13.  

Deze brief dient als bewijs van toekenning. Bewaar deze brief zorgvuldig. Hij wordt slechts één keer verstrekt.  

Zo lang u de bijstandsuitkering ontvangt, dient u zich te houden aan onderstaande plichten. Het niet of niet volledig voldoen aan één of meer van deze plichten, kan ertoe leiden dat uw uitkering geheel of gedeeltelijk voor korte of lange periode wordt gestaakt. Een uitgebreide toelichting op alle individuele plichten is verkrijgbaar bij de gemeente.  

 1. Inlichtingenplicht. Als u zaken onderneemt die invloed kunnen hebben op (de hoogte van) uw uitkering, moet u dit direct melden. Denk aan werk, studies, vakanties, of vrijwilligerswerk.  
   
 2. Arbeidsplicht. U bent verplicht alles te doen om zo snel mogelijk betaald werk te vinden. Als u betaald werk krijgt aangeboden, dient u het altijd aan te nemen. Alleen werkzaamheden die niet algemeen geaccepteerd zijn mag u weigeren, zoals prostitutie en dwangarbeid.
   
 3. Tegenprestatieplicht. U bent verplicht om een (onbetaalde) tegenprestatie naar vermogen te verrichten als de gemeente dat van u vraagt.  
   
 4. Medewerkingsplicht. U bent verplicht om mee te werken aan alle onderzoeken die de gemeente wil laten verrichten.  
   
 5. Gedragsplicht. U bent verplicht zich correct te gedragen tegenover alle medewerkers van de gemeente. U mag niet schelden, niet discrimineren, niet beledigen en geen vernielingen aanrichten. U mag geen wapens meenemen of anderszins zaken meebrengen waarmee medewerkers aangevallen of verwond kunnen worden. U mag geen contact zoeken met medewerkers buiten werktijden of hen op welke wijze dan ook bedreigen. U mag op sociale media medewerkers van de gemeente niet zwart maken, bedreigen, intimideren of op enige wijze onheus bejegenen.  
   
 6. Toegangsplicht: U bent verplicht om medewerkers van de gemeente desgewenst toegang te verschaffen tot uw woning.
   
 7. Budgetteringsplicht. U bent verplicht om, desgewenst, de gemeente uw financiën te laten overnemen en noodzakelijke betalingen te laten verrichten namens u.

Heeft u vragen over deze plichten, neem dan contact op met uw klantmanager.

Mevrouw A. Nasubariam, wethouder Werk & Inkomen

Reaguursels

Inloggen

Beste Eren, je schrijft best aardig, maar het kan beter! Overigens, als je zo over dit onderwerp schrijft krijg je nooit een literatuurprijs in Nederland...

Rhenium | 12-11-18 | 15:06

Dit topic doet me denken, waar is bijstandskoning eigenlijk gebleven? Moet heel lang geleden zijn geweest dat hij hier nog ge-reaguurd heeft.

DolfWeerwolf | 12-11-18 | 14:26

Lol@ vakantietoeslag.

Superior Bastard | 12-11-18 | 11:58

Naast de uitkering ontvangt men huurtoeslag (ongeveer 300 euro) en zorgtoeslag (ongeveer 80 euro). Zit men langer in de bijstand dan komen daar nog 400 langdurigheidstoeslag (400 euro) en meedoentoeslag (350 euro) per jaar bij. De fraude met uitkeringen is enorm. (zwartwerken, adresfraude waardoor meerdere uitkeringen op 1 adres). En voor de werkenden onder ons: " Gaat u maar lekker werken, in de file staan, allerlei targets halen en u blauw betalen aan belastingen ".

Stratum | 12-11-18 | 11:49 | 1

Of ze nou wit Nederlands zijn of van welke achtergrond dan ook (worden er wel steeds meer...) als ik denk aan iedereen die ik op de pakkedrager meeneem naar m'n werk wordt ik meteen onpasselijk en ben pas 63 maar..... ik ken klasgenoten (vrienden noem ik ze pertinent niet) waar ik mijn hele arbeidsleven al voor uit m'n bed kom. ONBEGRIJPELIJK

Slough | 12-11-18 | 12:35

Mag ik enkele reaguurders wijzen op de titel Fictie feuilleton, waarin fictie staat voor verzonnen, als in niet echt, zoals bijvoorbeeld ook Sinterklaas?

bijna_raak | 12-11-18 | 11:01

Wat een armoe in dit land. Mensen moeten met een schamel dagloon een maand mee doen. Je kan beter kinderen krijgen Eren. Dan krijg je bij 2 kinderen 1800 netto gratis geld.

Kaan78 | 12-11-18 | 10:19

Hoe dan ook is bijna niemand echt gebaat bij een uitkering.
Daarom zou die niet te gemakkelijk gegeven moeten worden.

Carmelita | 12-11-18 | 09:13 | 1

Krijg je anders, als het goed is, ook niet gemakkelijk. Eerst je geld tot een zekere grens opmaken.

druipsmurf | 12-11-18 | 09:48

Verhaal klopt gewoon niet, leraar Engels en dan in bijstand??? Dit mannetje is net zo'n gladde oplichter dan zijn 350.000 vriendjes die deze maandagmorgen in hun bed blijven.

hagelkruis | 12-11-18 | 09:03 | 2

Mischien was zijn engelse taal beheersing wel heel erg slecht.

Hiesjes | 12-11-18 | 09:19

Vriendin van mijn broer, een lerares Engels, had ook lange tijd moeite om een vaste baan te vinden. Ze woont in het oosten van het land en daar is de markt blijkbaar wat lastiger. Ze wil niet naar het westen van Nederland verhuizen, hoewel daar misschien makkelijker werk te vinden is, want ze wil dicht bij haar familie blijven wonen.

Wie weet zit de schrijver ook wel in zo'n soort situatie.

DolfWeerwolf | 12-11-18 | 14:48

Dit gaat te langzaam. ik haat series.
In de eerste week leerden we de trekker kennen, in de tweede week de uitkering. Inleiding gehad. Volgende week gaat het wel echt beginnen, toch?
Het fantastische leven van Eren de Uitkeringstrekker.
Elke dag graag.

SamV | 12-11-18 | 08:40 | 1

Volgende week staat erin dat Yilmaz een startbudget kreeg van het UWV om een dönertent te beginnen.
Die loopt op dit moment goed en is genaamd Yilmaz Dönor te Deventer. ;))

steekmug | 12-11-18 | 08:53

In ieder geval goed voor een boel reacties.

Rest In Privacy | 12-11-18 | 08:33 | 1

We lezen het toch met zijn allen en hebben allemaal wat te janken over die staatsruif vreters.

flesje | 12-11-18 | 09:46

Dat gaat wel goed komen met deze Yilmaz.
Iemand met een degelijke opleiding (leraar) en goede taalbeheersing blijft in dit land niet lang werkloos. Anders doe je iets fout. Of je doet iets bewust niet..

druipsmurf | 12-11-18 | 08:03

Dit is de reden waarom ons huidige stelsel niet langer kan doorgaan.

Schepvogel | 12-11-18 | 08:00

Ons opgebouwde sociale stelsel wordt stelselmatig compleet uitgehold door oncontroleerbaar misbruik. Slechts een fractie van het misbruik wordt opgespoord en een nog kleinere fractie bestraft .Het overgrote merendeel van fraudeurs is ook willens en wetens bewust bezig om het onderste uit de uitkeringskan te halen en worden daarbij geholpen door personen/bedrijfjes die zich hierin gespecialiseerd hebben. Zo wordt de ‘opbrengst nog groter en de pakkans kleiner.
Zelfs de onderwereld heeft hierin een nieuw verdienmodel gevonden, neem de talloze ‘zorgkantoren’ Miljoenenfraude met pgb’s , vaak geholpen door medeplichtige ambtenaren en/of (para)medici. Zo kan het hier in Nederland dat een gezin met 3 kinderen netto 4500 euro per maand ‘verdient’ met exact 0 uur werk. En dat is geen uitzondering . En dan over armoede spreken in de krant ...
Laat maar eigenlijk ... waarvoor maak ik me druk
Ik ben nu al moe, en de dag moet nog beginnen

laurentius | 12-11-18 | 07:37 | 5

@Kuifje

Dit soort zaken worden (niet meer) vergoed. In dit geval ging het om aanpassing van het toilet. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat wij hier misschien niet zo goed in zijn, want ik ken ook een mevrouw die er minder erg aan toe is dan mijn moeder en die alles voor elkaar krijgt. Maar ja, dan. moet je er hard in en dat is niet onze stijl. Dan maar zelf iets regelen.

MickeyGouda | 12-11-18 | 09:26

Sommigen zijn inderdaad heel bedreven in het ritselen van uitkeringen en toeslagen en subsidies. Vaak mensen voor wie het eigenlijk niet bedoeld is. Erg slecht voor het draagvlak.

Rest In Privacy | 12-11-18 | 10:00

MickeyGouda | 12-11-18 | 09:26
Veel gemeentes zeggen standaard nee tegen voorzieningen. Het grootste deel gaat achter de geraniums zitten treuren en zeggen "laat maar lopen". Ik heb zelf regelmatig met dat bijltje gehakt, voor mezelf en anderen. beroep aantekenen, contact opnemen met de juridische afdeling, desnoods een gesprek met de wethouder aanvragen. Je hebt recht op bepaalde voorzieningen en laat je alsjeblieft niet met een kluitje in het riet sturen door een gemeente die het WMO geld liever aan "kunst" besteedt.

bergsbeklimmer | 12-11-18 | 10:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben er al een tijdje uit hoor, maar sinds wanneer ga je meteen de bijstand in na de beëindiging van een werkrelatie? Hij werkte er toch niet zwart. En als leraar Engels houd je dan echt wel wat meer over een krappe 1000 Euro.

Vaag verhaal.

bergsbeklimmer | 12-11-18 | 07:33 | 4

Kwam hier met dezelfde opmerking, verhaal klopt van geen kant. Voor zovee ik weet hief je ook niet meteen alles aan te pakken wat je aangeboden krijgt.

Snap het punt hier niet zo van. Mensen raken soms hun baan kwijt, dan heb je het recht op een uitkering, anders loopt je leven in de soep. Want je hebt kinderen, hyptheek, zooi gaat stuk, etc

Dat daar misbruik van gemaakt wordt vind ik een ander verhaal.

menage | 12-11-18 | 08:20

Je moet om hiervoor in aanmerking te komen in de voorgaande 36 weken minimaal 26 weken hebben gewerkt.

Elli | 12-11-18 | 10:17

Wat ik in dit verhaal veel vreemder vind is dat zijn aanvraag al na 13 dagen goedgekeurd is. Daar staat 8-10 weken voor.

Elli | 12-11-18 | 10:32
▼ 1 antwoord verborgen

Yilmaz heeft bij ontslag gewoon recht op WW. Als werknemer tenminste en Yilmaz niet z'n werkgever een knal voor z'n kop heeft gegeven. ZZP'ers hebben meestal teveel eigen vermogen en/of een koophuis om snel in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. En films downloaden ivm de goede wifi bij het UWV? In 2005 misschien een goed argument. Vaag verhaal en de details kloppen niet.

El Gouda | 12-11-18 | 06:54 | 1

Ik struikel doorgaans niet over de Turkse Nederlanders die de taal op deze manier beheersen. Mocht dit stukje uit het leven gegrepen zijn, dan staan de gedachtenpatronen - "we roepen een beetje als Turken (...) en de politiek doet meteen wat we willen", "gratis geld" - wel eens een keer zwart op wit.

MickeyGouda | 12-11-18 | 07:36

Waar zijn Rutte en de Nederlandse overheid mee bezig?
Ze laten ons land volstromen met migranten uit Afrika en moslimlanden.... die ze onder de noemer van ''vluchteling'' in de watten leggen en als kasplantjes behandelen. Met gratis opvang, een woning, extra zorg, extra aandacht plus een langdurige uitkering - waarbij men subsidies en tegemoetkomingen in ontvangst mag nemen.

Den Haag en de gemeenten denken dat ze sociaal zijn... maar de realiteit is dat het kostenplaatje onbetaalbaar wordt--> grote woningnood met steeds meer spanningen en onvrede in Nederland.
Rutte en de ambtelijke bestuurders denken dat ze sociaal zijn... resulterend in een volgepropt land waar de toekomst voor de kinderen er niet goed uitziet.

sociaal_econoom | 12-11-18 | 06:13 | 2

Dat je goede voorzieningen hebt voor hen die het echt nodig hebben, is goed. Het gaat fout bij wat ons land binnen wordt gelaten.

John Dough | 12-11-18 | 06:40

Alsof er niets aan de hand is... gaat Rutte III dadelijk de Migratieverklaring van Marrakesh tekenen... waarbij we verplicht worden een oneindige stroom migranten--> opvang, huisvesting, zorg en een uitkering te bieden.
Polen, Hongarije, meerdere landen doen niet mee met Marrakesh - zij beseffen dat het verplichtingen schept met veel geld en toenemende spanningen.

De linkse partijen en hun Kamerleden kletsen ons hier dadelijk mee om de oren... waarbij we financieel en maatschappelijk nog meer problemen krijgen. Met een toenemend aantal Nederlanders die dit land gaan ontvluchten.
Rutte tekent met een lachend en onbezorgd gezicht - hij vlucht eerdaags naar Brussel.

sociaal_econoom | 12-11-18 | 06:41

Schrijver: stop hiermee en lever het bewijs op basis van wetenschap.
Er hoeft niets verzonnen te worden.

Zoltan | 12-11-18 | 04:46

Het is beter om deel 3 voor eeuwig uit te stellen...
Te doorzichtig rekenend op Pavlov achtige reaguursels.

Zoltan | 12-11-18 | 04:19 | 1

Amen.

mrmartin666 | 12-11-18 | 07:32

Volgens het C.B.S. waren er eind maart 2018 : 459.000 bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd .

Minus Richels | 12-11-18 | 04:13 | 1

@Minus
En dan nog eens dat aantal dat vanwege zuinig leven een vermogentje heeft opgbouwd waardoor je buiten iedere regeling valt: de vermogenstoets (alleen voor vermogen dat u niet stielem "elders" onvindbaar heeft weten te maken).

kindapaas | 12-11-18 | 06:31

Zie hier het gevaar van de baantjescarrousel. Een ontslagen burgemeester en een ex Tweede Kamerlid (waarschijnlijk allebei van de PvdA) gebruiken een school om verder politiek te bedrijven i.p.v. zich met onderwijs bezig te houden en het gaat mis (wie had dat verwacht) en ze komen er goed mee weg (gouden handdruk) en laten het aan anderen over om de rotzooi op te ruimen terwijl ze de hand boven het hoofd wordt gehouden.
Puur uit nieuwsgierigheid zou ik wel willen weten wie de ontslagen burgemeester en het ex Tweede Kamerlid zijn, al zal het waarschijnlijk niks uitmaken.

Osdorpertje | 12-11-18 | 02:54 | 3

Eeh, het is een roman? Vermoedelijk fictie? Of heb ik wat gemist?

Ggroengras | 12-11-18 | 03:23

@Ggroengras | 12-11-18 | 03:23
Volgens mij is het gebaseerd op zijn eigen leven. Autobiografisch dus. Zegt ie ook op zijn eigen website ter promotie van zijn boek. erenyilmaz.nl/

Osdorpertje | 12-11-18 | 07:48

Verdomd, het is een echt iemand! Dank voor de link. Ik hoop wel dat hij nog een redacteur inhuurt, een slordig boek wil niemand.

Ggroengras | 12-11-18 | 08:13

Stukje Finkers

Gerrit en Ans gaan nooit naar de knoppen
zij kunnen op een deurtje kloppen
zij kunnen aan een belletje trekken
zij kunnen de tafel dekken
Maar dit alles doet niet ter zake
voor het bruidspaar een lekkere cake

Oprisp | 12-11-18 | 02:06 | 1

De meeste poezie is voor mij nogal vaag. Soms zie ik iets moois maar het meeste is bagger.

Voorlopig is het geen enkel wapen tegen wat dan ook, je kunt net zo goed Eminem quoten.

Kop Kaaz | 12-11-18 | 02:30

Het enige wat ik me soms bedenk omtrent dit hele gebeuren, waar zeker een keer een revisie nodig is......

Juist waar er (te) veel arbeidsverloop is wil je minder verloop. En waar er meer arbeidsverloop nodig is, zie je veel te weinig verloop.

Ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel.

Kop Kaaz | 12-11-18 | 01:39

Stel... dat de zogenaamde boze witte man vanaag denkt weet je ik ben er klaar mee. Doe geen kudt meer wat komt er verder van dit land terecht ?

ikdenkwat | 12-11-18 | 01:36 | 1

Ten eerste is dat baanbrekend en zal een impact hebben die zijn weerga niet kent.

Ten tweede bedenk ik me dan dat er nooit genoeg deelnemers zullen zijn. De meeste mensen vinden het wel best.

Kop Kaaz | 12-11-18 | 01:40


"Nieuw op de GeenStijls: een heuse roman in stukjes"
Laat ik hopen dat het hierbij blijft. Een Nobelprijs voor de literatuur zit er voorlopig niet in is mijn overtuiging. Misschien een opstel in een van de hogere klassen van de lagere school. Meer zit er niet in.

K1100 | 12-11-18 | 01:33

Maar gelukkig hebben we Feynman!

hoogstetijd | 12-11-18 | 01:07

Plus dit gedoe, min Bassiehof en Ebru...

hoogstetijd | 12-11-18 | 01:04

Ik geloof geen kudt van dit verhaal. Maar goed, misschien zit ik ernaast.

Kop Kaaz | 12-11-18 | 00:55
-weggejorist en opgerot-
Lief meiske | 12-11-18 | 00:30 | 1

Zitten trouwens vaak redelijk intelligente figuren in de bijstand, met uitzonderingen daar uiteraard, valt me op.
Ze kunnen vaak slecht tegen autoriteit en zijn vaak niet sluw/boerenslim genoeg om ondernemer te worden.

HoerieHarry | 12-11-18 | 00:29 | 15

Kop Kaaz | 12-11-18 | 01:50
Lex van Hessen heet de freund van Tatjana...

HoerieHarry | 12-11-18 | 01:58

Ja ik kan dat beamen. HBO informatica maar ik kan niet meer tegen de huidige bedrijfsculturen van liegen, bedriegen en van mensen profiteren. Ik heb me 2 jaar opgesloten in m'n flat, totaal gedesillusioneerd. Zelfmoord vermeden en me er uitgeknot. 2 jaar gratis fulltime bij 2 kringlopen gewerkt. 2 keer een baan beloofd die uiteindelijk niet doorging. De bazen kochten een 2e huis van al dat gratis vrijwilligerswerk. Dus ik heb mezelf voorgenomen nooit meer voor een ondernemer te gaan werken. Ik ben nu een buddy voor andere depressieve eenzame mensen als tegenprestatie voor de bijstand. Ik kom heel veel shit tegen in de hulpverlening. Enge kantoortypjes bepalen alles en maken de goeie hulpverleners kapot door ze te overbelasten, het is echt een kutland aan het worden.

LateStageCapitalism | 12-11-18 | 07:12

LateStageCapitalism | 12-11-18 | 07:12
Mooi, ik vind je eerlijk.
Ik snap het.

HoerieHarry | 12-11-18 | 07:22
▼ 12 antwoorden verborgen

Binnenkort in het theater: de huisetende turk.......

Mazoeza | 12-11-18 | 00:26 | 1

Met knarsende tanden.

de honden blaffen... | 12-11-18 | 01:26

Heeft de Bijstandskoning al gereageerd...?

Air van Boven Dorens | 12-11-18 | 00:08 | 7

Bijstandskoning is trouwens zo'n 10 jaar geleden. Ik vind het altijd wel geinig dat je je dat soort figuren toch nog herinnert :)

knutsel_ | 12-11-18 | 00:22

@ knutsel_ | 12-11-18 | 00:22 | f
Er was toch ook ooit een eeuwige bijstander bij de VARA op TV?
Ik kan de link zo snel even niet vinden. Hij was er trots op in ieder geval.
Bah!

Rest In Privacy | 12-11-18 | 00:31

@Ce ca! Ach, zolang als ik er maar geen last van heb. Zijn toch meestal lui die je niet als werknemer/collega wil. :)

knutsel_ | 12-11-18 | 00:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Die Turk loopt zelfs in zijn fictie de boel te flessen. Klopt geen ruk van.

Standvastig | 11-11-18 | 23:58

We hebben de Turkse gerard Reve na dertig jaar gevonden!
Die stijl, die ironie, die je soms bijna aan het huilen brent, die terloopse opmerkingen ove rhet menselijk tekort, de archaïsche plechtstatige stijl, die dan weer afgewisseld wordt door koetjes en kalfjes gemopper, wat het alles extra hilarisch maakt, de onnavolgbare plotwendingen, met recht een "Nader tot U" of "De Avonden" -waardige literatuur.
Ga vooral zo door, jongeman, en moge U nog vele brandende poppenwagens in het kutwerk van de Nederlandse literatuur rijden...

King of the Oneliner | 11-11-18 | 23:44 | 4

Misschien een bepaalde God als een ezel uitbeelden en daar de liefde mee bedrijven.

Kijken hoe dat valt in de arabische wereld...

RenHoek | 12-11-18 | 00:03

Ik voel een literatuurprijs aankomend.
Gewoon omdat het kan, niet....

Rest In Privacy | 12-11-18 | 00:12
-weggejorist-
pjisonline | 12-11-18 | 07:05
▼ 1 antwoord verborgen

Laat dit soort schrijfsels maar op de laptop van de auteur staan.

The_Master_Bear | 11-11-18 | 23:35

Benieuwd in welk deel van het feuilleton hij zijn familiebezit in Turkije gaat inspecteren.

de honden blaffen... | 11-11-18 | 23:30

Is dit voortaan het niveau van artikelen op GeenStijl? Er zit toch niemand te wachten op een fictief epistel van een amateur ‘schrijver’.

Sprinkhaan | 11-11-18 | 23:14 | 2

Ach, hij schetst wel een aardig beeld hoe het in die wereld werkt.

HoerieHarry | 11-11-18 | 23:17

ik stap over maar de margriet.. of libelle.. wat een aanfluiting op geen stijl.. jongens kappen met die onzin.. dit gaat nergens over. geen stijl onwaardig. Oh wacht.. ik kan nog naar RTL boulevard

deslimsteniet | 11-11-18 | 23:48

Booming is deze economie. Alles beter dan afhankelijkheid. Hoppa aan het werk, vlerk.

Moestuinier | 11-11-18 | 23:12

Als ik dit lees ben ik blij dat ik morgen weer naar een fatsoenlijke baan mag.

Brentjeee | 11-11-18 | 23:07

En dan nu de gedigt over werkloosheid en ziekte in onze neoliberale samenlevings. Nu lekker slapen en morgen gezond weer op.

"Brought into this emptiness
Never hope nor choice
Emotionless and cold
This is life"
-Napalm Death, Life
URL lekker zelf zoeken, want zwitsal

Rest In Privacy | 11-11-18 | 23:04 | 4

Yup. IJzersterke tekst

Rest In Privacy | 11-11-18 | 23:10

@ De Koreaanse Slet | 11-11-18 | 23:06
Duuhhh!!!
:)

Rest In Privacy | 11-11-18 | 23:11

hebben die jongens van Napalm Death ook een uitkering? wat heeft Lange Frans dan wel niet? AOW met strippenkaart?

oorwormpie | 11-11-18 | 23:44
▼ 1 antwoord verborgen

Erotisch gedicht voor alle vrouwelijk klantmanagers en consulentes van sociale zaken:

Ze komen schoorvoetend bij je het aan loket,
Velen denken, daar wil van m'n leven niet mee naar bed.

Je kijkt hen minachtend aan als ze je om een uitkering vragen,
Zij denken; ik ga liever sjorren dan jou ooit door midden te hoeven zagen.

Jullie denken op dat moment macht te hebben omdat jullie ambtenaar zijn en kunnen bepalen,
Maar in werkelijkheid zouden jullie nooit een baantje hebben gehad als sommige mensen in het leven weleens falen.

Jaja, ik heb ooit in het leven eens van jullie gebruik moeten maken
Daarom heb ik bepaald dat ik types zoals jullie nooit met m'n tong zal klaarmaken.

HoerieHarry | 11-11-18 | 22:50 | 38

Harry is echt een gever. Als heel de wereld zo was bestonden er geen boze potten.

RickTheDick | 12-11-18 | 01:02

Rick, alleen potten die ook door een vent gelikt willen worden!

HoerieHarry | 12-11-18 | 01:14
▼ 35 antwoorden verborgen

Is dit er een in het kader van: als niemand je boek uit wil geven probeer je het gewoon bij Geenstijl?

lieverdeauddanreaud | 11-11-18 | 22:46

Ik kijk BBC 2

Oprisp | 11-11-18 | 22:33 | 1

indrukwekkend hè?

pibasso | 12-11-18 | 09:03

Mijn hard breekt. Wat is het leven toch zwaar voor die arme allochtonen.

B0bBer | 11-11-18 | 22:26 | 1

hart

B0bBer | 11-11-18 | 22:27

meeslepend en romantisch

oorwormpie | 11-11-18 | 22:25

Een verhaal van een Turkse medelander die komt vragen om een uitkerinkje

Gaap...

En op de televisie ist ook al niks.

Ik denk dat ik maar vroeg ga slapen

Heppie-even-voor-mij | 11-11-18 | 22:13 | 4

Over een kwartier op BBC2 de ingekleurde WWI footage.

knutsel_ | 11-11-18 | 22:15

Ik heb sinds vanmiddag Netflix uit. Ga ook maar pitten denk ik

Botte Hork | 11-11-18 | 22:20
▼ 1 antwoord verborgen

ik dacht dat ze in Nederland een miljoen docenten te kort kwamen?
Dat Elen dan via de WW in de bijstand terecht komt is een prestatie op zich.

watergeus | 11-11-18 | 22:09 | 5

@MacMiep ja dat kan, zou het verhaal wel wat opleuken ook

Botte Hork | 11-11-18 | 22:31

Het is bij de turken( en nog een aantal bevolkingsgroepen) een nationale sport om de boel te verneuken.. wake up people

deslimsteniet | 11-11-18 | 23:56

Genoeg leraren Engels. Daar zit het tekort niet. Het tekort zit hoofdzakelijk in het basisonderwijs en in de exacte vakken.

koter | 12-11-18 | 00:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Weten jullie wie ook een boek schreef?

Botte Hork | 11-11-18 | 22:03 | 9

Gijp?

Mark de Grootte | 11-11-18 | 23:07

Mozes (Moos)?

Pedronegro | 11-11-18 | 23:38

Je moeder? (ode aan de schrijver van dit topic)

EEnzame SchizofrEEN | 12-11-18 | 07:00
▼ 6 antwoorden verborgen

Echt een succes kan ik deze stukjes nog niet noemen.

Hark_van_Rommel | 11-11-18 | 21:58 | 1

Ach geef 'm eemn wat tijd joo Het is de fokkende dag des heern

suscrofa | 11-11-18 | 22:01

Meest stuitende in uw hele betoog vind ik toch wel de ondertekening van uw toekenningsbrief: "Mevrouw A. Nasubariam"

suscrofa | 11-11-18 | 21:57

2/3 ruggies zwart en 9 meier steun in de maand. Moeten die jongens nog voorzichtig zijn hoor. Wat denk je wat in de kroeg een biertje kost tegenwoordig. Als je niet uitkijkt zuip je je gewoon arm.

beau van rtl | 11-11-18 | 21:54 | 1

En waar kom je dan terecht, juist, in de goot.(zeer vrij naar Rubbere Robbie.)

beau van rtl | 11-11-18 | 21:56

Het merkwaardjge feit doet zich voor dat er vanuit de Islamitische geloofsgemeenschap nooit verzoeken tot moskee integratie in scholengemeenschappen of publieke ruimtes worden gedaan. Dat wordt door politiek correcte linkse moraalridders bedacht en ons door de strot geperst. Vrijwillige da’wah, mooier kun je het als Salafist niet krijgen.

Bolder | 11-11-18 | 21:40

Ik mis Ebru ....

J. Jarig | 11-11-18 | 21:39 | 16

@knutsel
Thanx, ga ik naar op zoek! (Maar eigenlijk wil ik ook die oranje verpakking hè!)

benjeallanggek | 11-11-18 | 23:41

Ik mis de EEG

Kopieerapparaat | 11-11-18 | 23:59

Ik mijn sleutels. Weet iemand waar ik die gister heb gelaten?

EEnzame SchizofrEEN | 12-11-18 | 07:03
▼ 13 antwoorden verborgen

Er woonde een Turk in Zaandam
die zomaar een uitkering nam
het viel hem niet mee
bij het UWV
zodat hij tot inkering kwam.

Knufter | 11-11-18 | 21:38 | 5

@ Knufter | 11-11-18 | 21:43
Bundel:
1) Aantal bij elkaar gebonden voorwerpen 2) Aantal gebonden voorwerpen 3) Bagage 4) Boek 5) Boek met gedichten 6) Boek met verhalen 7) Boekwerk 8) Bond 9) Bondel 10) Bos 11) Bosje 12) Buil 13) Bussel 14) Convoluut 15) Dakspant 16) Dot 17) Een bos 18) Gebonden vellen papier 19) Gedichtenboek 20) Gedichtenbundel 21) Gedichtenverzameling 22) Gepeupel ...
Gevonden op www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenbo...
Er staat geen aantallen bij! Maar uw plempsels verdienen wel een podium. En ja ik stond vorig jaar in de top 20 reaaguurders (hopelijk dit jaar niet) en ik ben "klant" bij het UWV ja.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 22:16

@ Knufter | 11-11-18 | 22:26
Ik wacht je verzamelde werk en autobiografie wel af.
LOL, @ link,ik stond er ook tussen.
Goed gezien. ;)

Rest In Privacy | 11-11-18 | 22:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik mag dit verhaal graag lezen. Ik betaal er niet meer aan mee. Eren... ga voor een dubbele uitkering. Of kloot er voor een rug zwart bij. Lachen toch?

Pedronegro | 11-11-18 | 21:37

Klinkt billijk de verplichtingen die horen bij het aanvragen van een uitkering. Wel kut al die verplichtingen, maar ja, gratis geld hè.

pibasso | 11-11-18 | 21:31

Die € 914,- krijg je alleen maar als je een zelfstandig huishouden voert, in een huurhuis. Anders is het iets van € 700,-. Dat is vrij karig om van te leven. Dan kom je in het Walhalla van toeslagen en subsidies terecht. Dat trekt de boel wel weer recht, maar eens flink doorzakken in het weekend zit er niet in. Je kan wel weer de Wehkamp leegtrekken, want de schuldsanering is nu ook weer niet zo; n ellende, als je normaal al niks hebt. En zo hobbelt een aanzienlijk deel van de mensen door het leven. 1, 5 meter TV aan de muur met een krat bier ernaast, maar de dochter moet het ; s ochtends met een minizakje chips doen, op weg naar school. Mijn tip van de dag: Zorg dat je ver wegblijft van de bijstand.

lokoolokie | 11-11-18 | 21:30 | 2

Met veel fulltime baantjes is het tegenwoordig anders ook bepaald geen vetpot hoor.

B0bBer | 11-11-18 | 22:30

Heel kort door de bocht gezien is dat heel simpel. Aanvragen doet men zelf. Dus gewoon niet aanvragen.

Leptob | 11-11-18 | 22:59

Een Turk genaamd Ali
stond bij het UWV aan de balie
hij zei: geef mij geld
want dat is wat telt
anders kom jij in de penarie

King of the Oneliner | 11-11-18 | 21:27 | 1

Ah ik hou zo van poëzie. Vooral onder het schijten !

Knufter | 11-11-18 | 21:30

Maar als hij op maandag iets samen met een waterkoker viert, wat doet hij dan op donderdag? The plot thickens....

Poesmobiel | 11-11-18 | 21:24

Eren bey, Uw columns zijn fictie zoals u zelf al aangeeft maar het komt wel zeer dicht in de buurt van de realiteit. Ik vertelde vorige week uw bevindingen aan mijn vrouw (Turks Istanbul geboren. Sorry maar dat is voor degenen die dat niet weten) en ze keek me aan en zei: : "Had je iets anders verwacht? Het is de nationale Turkse sport om de boel te verneuken. Is er een wet? Turken zullen een maas in die wet vinden om de boel te ontduiken."

Basil Fawlty | 11-11-18 | 21:17 | 7

@ Basil Fawlty | 11-11-18 | 21:31
Because it is true. It is funny.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 21:42

Ce ca! | 11-11-18 | 21:42
I know skipper. :-)))

Basil Fawlty | 11-11-18 | 21:53

@Basil Fawlty | 11-11-18 | 21:17
Gelukkig is er dan nog een positieve noot aan uw vrouws opmerking te plaatsen:

in Turkije werkt die “nationale sport” dan dubbel en dwars tegen Erdogan en zijn AKP-kompanen, zodat regels die zij hebben geïntroduceerd teneinde de gevolgen van hun economisch wanbeleid tegen te gaan voor geen meter zullen werken/worden ondermijnd (voorzover zij al zouden kunnen werken).

U weet hierover meer dan ik, gezien uw kennis van de Turkse economie en wetgeving.

Laten we hopen op een ondergang van de AKP en het wederom aan de macht komen van een seculiere partij.

In de tussentijd kunt u gelukkig veel verdienen aan Erdogans wanbeleid.

Kompromat | 11-11-18 | 22:05
▼ 4 antwoorden verborgen

"... vraag ik me af hoeveel mensen in Nederland een uitkering ontvangen. Veel zullen het er niet zijn. Bijna iedereen werkt in dit land."
ROFLOL

King of the Oneliner | 11-11-18 | 21:10 | 1

Ach, we houden elkaar bezig

Rest In Privacy | 11-11-18 | 21:15

@Ce ca! |
Wat een nare situatie!

Wat Hollende_Kleurling al zegt... waar je vroegâh waarschijnlijk gemakkelijk in de toenmalige WAO zou zijn gekomen, is het een ware uitputtingsslag om nog recht te krijgen op een volledige WIA-uitkering. Omdat er destijds zo enorm veel misbruik is gemaakt van de WAO zijn de toelatingseisen tot de WIA echt heel streng geworden. Ik heb ooit een cliënt gekscherend horen zeggen dat je alleen nog met één been, een dwarslaesie en terminale kanker een kans maakt. :-(

Heel veel sterkte!

EefjeWentelteefje | 11-11-18 | 21:10 | 19

@ Hollende_Kleurling | 11-11-18 | 22:15
Ik gooi het op YouTube in het Engels.
Alleen al voor het grotere bereik
En alleen daarom al,kom ik ook op GS, voor goed gemeend advies!
:)

Rest In Privacy | 11-11-18 | 22:37

@Ce ca,
Voor afkeuring, tot aan 100% procent: via de huisarts en vooral de keuringsartsen van de GGD, of hoe heet dat tegenwoordig: voorspraak bij het UVW, de keuring van UVW stelt vaak niet veel meer voor dan een gesprek.
Voor herstel van zenuwbanen, myeline: Lecithine.

kleurdoosje | 12-11-18 | 04:03

@ kleurdoosje | 12-11-18 | 04:03
Ik heb ze na je laatste advies gekocht en slik ze nu een week. Maar zover ik het begrijp zit de zenuw klem of is verkleeft. Dat kan alleen een operatie verhelpen. En die wil en ze niet meer uitvoeren (vanwege het risico op verkleving) (mooie cirkel redenatie van de arts,maar daar moet ik het mee doen.

Rest In Privacy | 12-11-18 | 11:11
▼ 16 antwoorden verborgen
-weggejorist-
LibertasSimplex | 11-11-18 | 21:06 | 3

"Welkom bij mijn website" dat klopt toch ook niet? (dit zie je als hem googled)

Rest In Privacy | 11-11-18 | 21:04

Klantmanager haha.
Dat woord doet vermoeden alsof je als uitkeringstrekker als klant wordt behandeld.
Ik ken er genoeg die een totaal ander beeld hebben dan dat ze klant zijn bij een gemeente.

HoerieHarry | 11-11-18 | 21:03 | 1

Criminelen, voor een deel klopt dat helaas.

suscrofa | 11-11-18 | 22:03

"Hallo, ik ben bezig met het schrijven van een boek over mijn leven als uitkeringstrekker uitkeringsgerechtigde. Het zou leuk zijn als veel mensen dat boek lezen omdat ik veel gekke dingen heb meegemaakt. Bovendien kan ik heel goed schrijven".
Serieus? Dit is taalgebruik van een 14-15 jarige. En deze meneer heeft een opleiding tot docent Engels gevolgd? Nederland staat er erger voor dan ik ooit gedacht had.

BASinnic | 11-11-18 | 20:58 | 4

Na ja, begrijp je wel waarom hij niet gelijk elders als docent Engels aan de bak komt.
"I shudder to think" hoe zijn sollicitatiebrieven eruitzien.

knutsel_ | 11-11-18 | 21:03

Knutsel. Nu dacht ik toch werkelijk dat Libertas Simplex weer terug was. Weer snel weg ook he.

beau van rtl | 11-11-18 | 21:14

@beau van rtl Ghehe. Ik zeg maar niks meer :)

knutsel_ | 11-11-18 | 21:19
▼ 1 antwoord verborgen

Mijnheer of mevrouw Ylmaz niet zo blij met mevrouw Nasubariam? Misschien komt dat wel omdat ze elkaar verminderd goed verstaan.

Nivelleermarionet | 11-11-18 | 20:54

Kan het best aanraden. Heb het voor een maanden gedaan. Maximum uitkering €1899 netto per maand, ex vakantiegeld.
Uiteraard de pleuris gesolliciteerd, maar van een pre-crisis banken loon naar iets anders is ff wennen. Uiteraard prima werk gevonden en heb nog 9 maanden lang aanvulling op mijn salaris gehad. Topland

MediastadInwoner | 11-11-18 | 20:54

Hoezeau bijstand en niet WW?

Botte Hork | 11-11-18 | 20:53 | 6

Als je dan toch een boek schrijft, doe dan wel je research zeg ik tegen @Eren Yilmaz.

Botte Hork | 11-11-18 | 21:33

@Botte Hork | 11-11-18 | 21:16
Je ontvangt geen WW als je zelf kiest om te stoppen met werken.

lacucaracha | 11-11-18 | 22:24

@lacucaracha in het verhaal wordt ie eruit bezuinigd

Botte Hork | 11-11-18 | 22:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik hoor niemand over de bizarre eisen die worden gesteld aan een bijstandsuitkering: Toegang tot je huis, verplicht je financien over laten nemen. Volgens mij hebben we rechten als burgers , ook als het even niet loopt zoals het moet en je een bijstandsuitkering krijgt. Deze mensen zijn blijkbaar net zoveel waard als een horige in de Middeleeuwen.

En een fucking klantmanager. Wat een eufimisme.

-=PyP=- | 11-11-18 | 20:47 | 8

Nou kijk, roept het toch nog op tot discussie.
Eren mag blijven...

knutsel_ | 11-11-18 | 20:59

@Ce ca! |
Bijvoorbeeld, het kan zijn dat er sprake is van inkomensbeheer, budgetcoaching, een saneringskrediet of iets dergelijks. Is overigens altijd op vrijwillige basis inderdaad.

Maar de bijstandgerechtigde die z'n financiële zaakjes gewoon op orde heeft (en dat geldt voor de grote meerderheid) hoeft echt de gemeente geen inzage te gaan geven in zijn uitgavenpatroon hoor!

EefjeWentelteefje | 11-11-18 | 21:01

@EefjeWentelteefje | 11-11-18 | 20:51
Ik weet het wel zeker.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 21:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Nou goed dat jullie een nieuwe hebben. Ik ging hier ook vaak dingen over bijstand vertellen. Maar die heb ik niet meer. Dus dat ging ik ook niet meer doen. Heb inmiddels een baantje. T kan dus. Maar dat het makkelijk is om eruit te komen als je maar wil zul je ook mij niet horen zeggen. Het doet ook dingen met je, zo een uitkering. Met je zelfbeeld, met je gewoontes, met alles. Dat is complexer dan slechts de vraag of er werk is. Mensen houden niet van complex dus alles moet overgesimplificeerd worden.

Ohja | 11-11-18 | 20:42

Ik was een tijdje werkeloos en toen
zat ik de hele dag thuis op de bank.
Mijn geld ging op aan blowen en aan drank
want ik had verder niet zo veel te doen

behalve dan soms naar het UWV
en masturberen tot aan bloedens toe.
Ik kreeg een hol gezicht en was vaak moe
en deed niks meer. Ik keek alleen tv.

Maar toen bedacht ik iets wat ik wel kon:
verhaaltjes schrijven over mijn bestaan
en wat ik zo beleefde onderwijl.

Het werd een eeuwigdurend feuilleton
over het saaie leven zonder baan
en dat staat nou des zondags op Geenstijl.

Knufter | 11-11-18 | 20:42 | 6

Talent? Waar heb je 't over?

Knufter | 11-11-18 | 22:11

suscrofa | 11-11-18 | 22:04
Ik mis ook iets, maar laten we aardig blijvon voor mekaar.

Eric Newby | 11-11-18 | 22:12

Waarschijnlijk leert suscrofa pas volgend leerjaar wat een sonnet is.

meneerjan | 12-11-18 | 04:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Roger-Rabbit
Bijstandsuitkering is eigenlijk hoger en hij krijgt ook nog (meer) toeslagen. Ik vind dat mensen niet moeten klagen met een uitkering.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:41

915 euro,is wel erg weinig,bij klussen mag ook niet.
raar hier verwachten ze juist dat elk dat doet,zo blijf je bezig en je kans op vast werk is groter.
Van dat geld kom je niet eens rond hier in oost-Europa.

Roger-Rabbit | 11-11-18 | 20:37 | 4

Tel er in ieder geval nog sowieso een paar honderd euro aan zorg- en huurtoeslag per maand bij op. Verder kwijtschelding gemeentebelastingen + waterschap + rioolheffingen, gratis sporten, gratis pasjes, en ga zo maar door.
Het is geen vetpot, maar rondkomen moet lukken met een béétje bescheiden uitgavenpatroon.

EefjeWentelteefje | 11-11-18 | 20:48

Goed zo EefjeWentelteefje. Dat moet je allemaal wel erbij tellen. Als je handig bent, wat zwart bijbeunt, huisjes schoonmaken, plantjes knippen, hengel je zomaar € 2.100 netto binnen (niet voor een alleenstaande overigens, kinderen helpen wel, dus hup hup arme bijstandmoedertjes).

JoyCee | 11-11-18 | 20:54

eefjewentelteefje. Dan heb je het over de Nederlanders. De "buitenlanders"krijgen nog veel meer. Eigenlijk is het allemaal prima geregeld. Gewoon SP blijven stemmen eefje, dan komt het allemaal goed.

beau van rtl | 11-11-18 | 21:07
▼ 1 antwoord verborgen

Nederland blijft dit soort gasten maar pamperen dus eigen schuld. Ze krijgen alles gratis. Taalles(als ze het al willen), huizen met voorrang en hoersoepsidie, uitkeringen, vergoeding ziektekosten. Ze worden overal mee geholpen, officiele papieren worden in hun eigen taal vertaald, zo nodig worden ze overal begeleid en bijgestaan door een tolk, allemaal betaald door de belastingbetaler. Belasting die zij nog nooit betaald hebben. Scholen, sportverenigingen en weet ik veel wat nog meer, allemaal gratis. On ge lo fe lijk.

Ik woon in Spanje. Hier niets van dat alles. De z.g. vluchtelingen (criminele gelukszoekers) komen ook met bootjes naar Spanje, maar blijven geen dag te lang hier en gaan onmiddellijk noordwaarts. Hier krijgen ze onderdak en eten. Dat is alles. Geen wifi, mieles, doorzonwoningen of andere gratis zaken. Nederland, goed zo door blijven pamperen, dan komen er nog veeeeel meer.

beau van rtl | 11-11-18 | 20:32 | 5

Alleycat. Ja hoor, maar daar komen ze niet voor he.

beau van rtl | 11-11-18 | 21:36

Jij wont in Spanje waar ze dat dan allemaal niet hebben.. maar wees eerlijk.. Spanje is een hell hole..

Epistulae_Morales | 11-11-18 | 22:16

Ja Spanje is een echt hellhole. Vooral wegblijven uit Spanje. LOL

Pedronegro | 11-11-18 | 22:25
▼ 2 antwoorden verborgen

wacht ff

erenyilmaz.nl/

is dit echt of een parodie? Als het echt is... tja, hoe zeg ik dat diplomatiek...

het geeft een beetje aan dat de GS even niet de traction heeft om echt talent binnen te halen. Ik hoop dat de eerste twee afleveringen van het feuilleton een opmaat zijn en dat het volgende week opeens blijkt te knallen met een schitterende uitbouw van het verhaal.

Knufter | 11-11-18 | 20:31 | 5

Het lijkt inderdaad of men een Turkse Nederlandse SJW,r heeft gevonden met een schrijfaandoening, en de zieligheidskaart trekt.
Er is een leraren tekort in Nederland, ik verwacht geen deel 3 hopelijk.
Je boek mag ook over je werk gaan bijvoorbeeld. Of Science fiction, iets met lizzard people en de serie V.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:41

SIDN.nl zegt:
Omdat het adres van deze houder in het buitenland gevestigd is, heeft de houder gekozen om het kantooradres van SIDN als domicilieadres (briefadres) op te geven. Meer informatie over deze keuze vind je in de Procedure Domicilieadres

Volgende aflevering gaat over huisje in Turkije

Bon-sens | 11-11-18 | 21:05

Bon-sens | 11-11-18 | 21:05

Interessant. En dan toch een Nederlandse uitkering...?

Knufter | 11-11-18 | 21:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Leuk idee dit dagboek, uitvoering minder.
Er ontbreekt een gedegen afsluiting. Nogal abrupt einde nu.
Dit stukje is een goede metafoor voor Nederland van na 2006: de elite wentelt de kosten van het eigen falen af op de burger. Wanneer die zijn hand komt ophouden, wordt die geconfronteerd met ultieme arrogantie.

henkfromhell | 11-11-18 | 20:29

Een Engelse leraar die in de bijstand geraakt...
Is niet eens fictie, het is een groot lulverhaal.
Wat de reden mag zijn van deze bij elkaar geraapte woordenspinsels is mij een raadsel.

snapal | 11-11-18 | 20:28

T gaat me snel vervelen dit feuileton. Kan Poesmobiel niet weer doorgaan met haar wending aan dit verhaal?

BlowingBubbles | 11-11-18 | 20:26

Ik sla dit topic over. Genoeg fictie in de bibliotheek.

Is dit nog nieuws? | 11-11-18 | 20:25

Er zijn genoeg bekende sluwe truukjes om niet te hoeven werken. Bijvoorbeeld: met opzet zogenaamd geen nederlands kunnen spreken, je inschrijven voor nooit gevraagde beroepen zoals bv. schaapherder, geitenhoeder, je inschrijven als "zanger marokkaanse muziek"; enz enz; en voor de dames: jarenlang constant zwanger blijven van de volgende en de volgende kleine moslimsoldaat

telelezer | 11-11-18 | 20:24 | 1

Toevallig is er een tekort aan schaapherders.. maar waar niet gezocht zal worden naar kandidaten lijkt mij het arbeidsbureau.. voor een turk is herder lager dan schoonmaker

Rietpieper | 11-11-18 | 20:40

Ik mis een beetje de cliffhanger en/of de wending.

Zonder wending zal er volgende week gewoon gesolliciteerd moeten worden, krijgt de hoofdpersoon wat zogenaamd provocerende tips van zijn neefje ('gewoon die brief tien keer kopiëren joh') en komt er wat gedoe met de bankrekening of achterstallige huur voorbij. En als nieuw element 'er zit een gat in mijn schoen'.

In dat geval is het feuilleton voor mensen die de hele week bezig zijn met hun beslommeringen en op zondagavond deze willen vergeten door precies gelijksoortige beslommeringen van een ander te lezen.

Knufter | 11-11-18 | 20:23 | 1

In deel 4 moet hij een paar uurtjes in de week snoepjes inpakken bij de gemeente. Hij ziet opeens ook dat hij hogere toeslagen krijgt en vrijstelling voor gemeentelijke belastingen.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:26

Zo zie je maar dat uitkeringen leiden tot literair talent.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:23 | 1

Dank u wel ;)

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:47

Ik ben de draad nu al kwijt. Het verhaal begon dat meneer Yilmaz een uitkering ging aanvragen i.v.m. plotselinge werkloosheid. Dus ik denk meneer Yilmaz vraagt een ww-uitkering aan. Nu is meneer Yilmaz een bijstandsuitkering toegekend. Dus of het wordt steeds spannender of het verhaal klopt niet. Ik heb Videoland. Kan ik daar ook vooruitlezen of geldt dat alleen voor de RTL's?

Leptob | 11-11-18 | 20:21 | 5

knutsel_ | 11-11-18 | 20:23
O nee, die eikel weer?

Eric Newby | 11-11-18 | 20:50

Ja die ja !

knutsel_ | 11-11-18 | 20:51

Ah, gelukkig, ik ben niet de enige. Ik dacht ook dat je eerst WW krijgt na ontslagen te zijn, en dat je pas later in de bijstand komt. Vind het dus al met al een merkwaardig verhaal.

Dr_Johnson | 11-11-18 | 21:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik snap het niet. Die druif had toch een baan? Dan krijg je toch WW? En staat serieus iets over die gedragsplicht in de voorwaarden? En budgetteringsplicht, als in, de gemeente/het UWV bewindvoerder over jouw financien maken als zij dat nodig achten?
Man, dat wordt die 900nogwat ballen + vakantiegeld eigenlijk niets meer dan een "wij betalen jou en nu ben je van ons"soort van vergoeding. Moet er niet aan denken...

Graaisnaaiert | 11-11-18 | 20:21 | 1

Dan ben je lijfeigene van de staat, zo simpel is dat.... hoewel, ik voel me nu al lijfeigene van de staat met alles bij elkaar zo'n 80% belasting afdracht.

watmagjenogwel | 12-11-18 | 04:23

Lappen tekst zeg...

vangodlos | 11-11-18 | 20:18

De bedoeling van dit feuilleton is me vooralsnog niet duidelijk.
Wat is de bedoeling, dat we met z'n allen "Foei!1111!!!" gaan roepen, of zo?

EefjeWentelteefje | 11-11-18 | 20:13 | 6

Ce ca!
Dit is werk & inkomen.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:21

@ Patje2011 | 11-11-18 | 20:21 |
Dat is 1 pot nat. :)

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:42

EefjeWentelteefje
Fictie is bij mij dat het zou kunnen, maar dit is bullshit, een leraar Engels kan op een triljard scholen morgen beginnen.

snapal | 11-11-18 | 20:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Het uitvoerig indekken en het expliciet verbieden van agressie en rechtstreeks contact geeft al aan dat ze je willens en wetens een oor aannaaien. Ik kijk uit naar deel 3...

marcoplarco | 11-11-18 | 20:13 | 2

Ja, je wordt echt een oor aangenaaid als je gratis geld krijgt. Volgens mij is dit lijstje eerder het trieste gevolg van ervaringen met cliënten - ahum - die zich niet weten te gedragen.

Joris Beltsin | 11-11-18 | 20:28

Die klantmanagers zitten inmiddels al járen achter kogelvrij glas.

RickVogelschrick | 11-11-18 | 20:38

Leuk dat de procedure om een bijstandsuitkering te krijgen wordt opgelepeld. Maar dit is voor de rest toch niet leuk, boeiend of goede fictie?

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:12

"Arbeidsplicht. U bent verplicht alles te doen om zo snel mogelijk betaald werk te vinden."
Kijk, die bepaling bestaat nog steeds. Wat ik me nu al weken loop af te vragen: voldoet Michael van Zeijl eigenlijk aan dit criterium?

MAD1950 | 11-11-18 | 20:11 | 1

Bied hem een baan aan, dan weet je alles.

marcoplarco | 11-11-18 | 20:14

Het taalgebruik is nog vrij lastig. B1 past beter bij de klanten.

B&W | 11-11-18 | 20:10

Van mij mogen ze de bijstand afschaffen en de WW versoepelen. Als je nooit hebt gewerkt heb je wat mij betreft geen recht op een uitkering.

En als je niet zelf een baan kan vinden moet je verplicht aan het werk gesteld worden, net zoals ze vroeger deden. Er zijn genoeg gemeentelijke projecten waar iedereen aan kan meewerken.

Erno-NL | 11-11-18 | 20:09 | 3

Waarom hier alles veranderen terwijl je ook gewoon naar Pjongjang kan verhuizen?

Leptob | 11-11-18 | 20:24

Dat is al een plicht Erno. Lees het feuilleton (Tegenprestatieplicht) of de participatiewet. Probleem is dat het niet om op loon waardeerbare arbeid mag gaan (broodroof).

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:29

Leptob +1

RickVogelschrick | 11-11-18 | 20:35

Mooi stukkie weer Altuntas. Toch is er niets wat het gemis van de door Tammie Woonwagen geschreven zondagse kwaliteitsliteratuur kan vervangen. Geen zondagse Tammie meer is toch een beetje een gat dat in mijn hartje is gebrand.

blikjegrolsch | 11-11-18 | 20:08 | 3

Jammer dat TPO Tammie laat lopen. Krijgen ze eindelijk eens een groot talent op een presenteerblaadje aangelopen, slaan ze niet toe.

brutus68 | 11-11-18 | 20:12

Jij kunt er wel een grap over maken maar voor mij voelt het echt zo. Ik bedoel, wat valt er te reaguren op deze hoogstaande literatuur? *kuch*

knutsel_ | 11-11-18 | 20:12

Knutsel, er zitten wel een paar grappige, kritische, observaties in het stukkie.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:21

Mevrouw Nasibami lijdt dan weer niet aan compulsive obsessive disorder, anders had ze de plichten wel lekker alfabetisch opgesomd.

Prze***walski | 11-11-18 | 20:08 | 1

"Mevrouw Nasibami" - haha!

EefjeWentelteefje | 11-11-18 | 21:24

Ligt het nou aan mij, of is deze column, of dit stukkies, whatever niet af? Ik verwachtte nog een punchline.

SerTheFun | 11-11-18 | 20:08 | 1

Haha. Er zit geen punchline in de bijstand. Alleen maar lange adem.
You suffer, but why?

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:10

En nou verneem ik van andere bronnen dat er sectoren zijn waar ze om (ook ongeschoold) personeel zitten te springen. Zal wel niet overal het zelfde aanbod zijn maar is er nou echt niks te doen voor iemand die net zonder werk zit?

sparka | 11-11-18 | 20:07 | 2

Ze kunnen je verplichten om te verhuizen.

RickVogelschrick | 11-11-18 | 20:33

Jawel, maar dat zijn niet altijd beroepen waarin je ook aan de slag kan. De technische sector zit te springen om personeel, maar als pak m beet accountant, jurist of HR-persoon kan je echt niet in die sector werken tenzij je eerst jaren gaat omscholen (en tegen de tijd dat je het papiertje hebt is de vraag naar technici weer afgenomen). Net zoals analfabeten niet worden aangenomen als leraar Nederlands. Het is niet altijd simpel.

Braboblanke | 11-11-18 | 20:43

Een basisinkomen zou erg makkelijk zijn.

markd81 | 11-11-18 | 20:07 | 6

Bijstand is een basisinkomen. Een basisinkomen voor mensen die niet (zouden) kunnen werken, opgeleukt met allerlei toeslagen en budgetten.

BlowingBubbles | 11-11-18 | 20:29

Ja doei. Ik zit in een WIA met maandelijks €2814. En dat is al geen vetpot.

Leptob | 11-11-18 | 20:30

Leptob | 11-11-18 | 20:30

Dat is drie keer zoveel als mijn IVA (netto). Het zal wel gaan met je.

Bijtendehond | 11-11-18 | 23:49
▼ 3 antwoorden verborgen

Eh...

knutsel_ | 11-11-18 | 20:06

Pfff nu misschien maar schrijven over het gras dat groeit? Lijkt me ook erg interessant.

medusa324 | 11-11-18 | 20:03

Dit is toch geen fictie meer.
Dit is gewoon de lopende realiteit.
Veel plichten met nul controle,s.

Rest In Privacy | 11-11-18 | 20:03 | 22

@ steekmug | 11-11-18 | 23:13 |
Boks ouwe! :)
Ik ga me inlezen in de site. Ziet er goed uit. Bedankt daarvoor.
En wat is verder je obsessie met het getal 7? Is het numerologie of Kabala?

Rest In Privacy | 11-11-18 | 23:24

Hollende_Kleurling | 11-11-18 | 20:56

Wel eens van IVA gehoord? Die krijg ik namelijk. En dat valt wel degelijk onder de WIA.

Bijtendehond | 11-11-18 | 23:46

@Ce ca!
Omdat de mensen tegenwoordig zo met hun eigen bezig zijn en er zijn zoveel figuurlijke bomen om hun heen staan dat ze het bos niet meer zien en dat ze ook het verborgene niet meer zien op Aarde,
www.telegraaf.nl/nieuws/1228589/waaro...
Er zijn nog veel meer tekens te zien als je maar je bewustzijn leert vergroten.
Die 7's en sommen vind je overal terug en zijn een goed teken.(zie Trump en 777 )
nl.m.wikipedia.org/wiki/7_(getal)
Nu is het 1:07 alweer....

steekmug | 12-11-18 | 01:07
▼ 19 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl