achtergrond

Geenstijl

Stint BV stuk na 'witwasoperatie' falende overheid

Het ongeluk in Oss wordt de fabrikant van elektrische bolderkarren fataal, maar ook in Den Haag hebben weer heel veel mensen bloed aan hun handen boter op hun hoofd: problemen waren bekend, werden genegeerd en na 'Oss' brak meteen politieke paniek uit.

De Stint is een ondeugdelijk onding. Dat leerden we binnen een paar uur nadat een elektrische bakfiets van een kinderdagverblijf onzacht in aanraking kwam met een trein, met vier dode kindjes tot gevolg. Tien dagen later wordt op basis van "voorlopige resultaten" van een onderzoek politie, NFI en ILT de stint verboden op de openbare weg. Dat leek ons al het einde van de merknaam Stint, en inderdaad: nog geen maand verder is de fabrikant failliet. Interessanter is weer eens de rol van de overheid. Niet alleen de Stintbouwer wijst naar Den Haag, waar de Stint in 2011 een goedkeuring als 'bijzonder bromfiets' kreeg. RTL Nieuws dook in de politieke paniek na het ongeval dat leidde tot het verbod en heeft een reconstructie gemaakt waarin toch niet de meest schreeuwerige nieuwsmachine van Nederland het hele verbodsproces "een witwasoperatie" noemt: 

Er is bewijsmateriaal gemanipuleerd om de Stint te kunnen verbieden, zodat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het verleden genegeerde waarschuwingen & achtergehouden documenten af kan wentelen op de bouwer van de elektrische bolderkarren. "'Het was stuitend', zegt een klokkenluider tegen RTL Nieuws. 'Eigen falen toedekken, alleen maar naar anderen wijzen, proberen het de fabrikant in de schoenen te schuiven, tijd kopen met een onderzoek'." En ook: "'Dode kinderen. Alle emoties die dat losmaakt. Een zwakke minister. Een slecht functionerende inspectie. Het is een giftige cocktail', zegt een goed ingevoerde waarnemer." Het ILT loog er op los in het eigen feitenrelaas, inbreng van de Stintbouwer werd genegeerd, en minister Van Nieuwenhuizen stond de Kamer te belazeren. En zonder koene klokkenluider en de reconstructierekels van RTL Nieuws waren ministerie & minister er misschien nog mee weggekomen ook. Zelf Stint safety checks doen? Hierrr nog eentje te koop. Daarrr een old skool alternatief.

Politieke doodzonde is onderhand staande praktijk:

Politieke doodzonde is onderhand staande praktijk:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.