achtergrond

Geenstijl

80 UvA-medewerkers boos om optreden Jordan Peterson, eisen Sunny Bergman het podium op

Okay, wat wil? Discussieplatform van UvA-Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Room for Discussion, heeft op op woensdag 31 oktober Jordan Peterson uitgenodigd voor een podiumgesprek. UvA-docent en Phd kandidaat Bram Hogendoorn van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen stuurde namens 'Bezorgde Amsterdammers' vervolgens een open brief rond aan de gehele afdeling Sociale Wetenschappen met de oproep te tekenen om platform Room for Discussion te dwingen het optreden van "pseudoscientist and sexist Jordan Peterson" te voorzien van een extra gastspreker die "tegenwicht kan bieden aan Petersons conservatieve, patriarchale, antifeministische, anti-klimaatwetenschappelijke, “politiek incorrecte” wereldbeschouwing." Die oproep is nu door zo'n 80 UvA-medewerkers en 13 studentenorganisaties ondertekend.

De brief komt sans ironie neer op het volgende. De Sociale Wetenschap is de zuiverheid zelve en heeft de waarheid in pacht, terwijl Peterson louter een agitator is die zich van alt facts bedient. De volgende zinssnede staat er echt: "Waarom zou een gerenommeerd wetenschappelijk instituut als de UvA, dat op het gebied van onderzoek naar klimaatverandering een reputatie hoog heeft te houden, een prominent platform bieden aan een beruchte klimaatontkenner, die zijn bekendheid volledig ontleent aan een rechts-conservatieve ideologie in plaats van aan integere wetenschapsbeoefening? (...) Voor mensen bij wie fundamentele academische normen en waarden hoog in het vaandel staan, is het volgende glashelder: RfD heeft Peterson eenvoudigweg uitgenodigd omdat hij populair en ‘omstreden’ is, niet vanwege zijn deskundigheid. Deze uitnodiging schaadt de wetenschappelijke standaard waaraan wij in onze dagelijkse, academische praktijk proberen te voldoen." Naar ons weten beperkt Petersons bijdrage aan het klimaatdebat zich wel zo'n beetje tot het tweeten van dit Prager-U filmpje, maar misschien missen we iets. En dat hij Boyan Slats Ocean Cleanup al vanaf 2014 steunt, maar goed.

De actie is dus geen expliciete de-platforming, maar er moet dus iemand tegenover gezet worden. "Wij helpen RfD graag bij het zoeken van een geschikte kandidaat," melden de initiatiefnemers en we zijn benieuwd welke zwaargewichten er op de shortlist staan. We vragen ons namelijk zeer af of zo'n tegenstander die eigenlijk alleen maar uit het harde kern ID-politics kamp kan komen, überhaupt wel geïnteresseerd is in discussie, of dat er gewoon even demonstratief met de morele veren geschud gaat worden. Onder de ondertekenaars bevinden zich in ieder geval Internationale Socialist en Ayatollah-muppet Peyman Jafari, Internationale Socialist en Hamasvrouwtje Miriyam Aouragh, marxist en kraker dr. Donya Alinejad, demonstratieverbodmeneer Selçuk Balamir en nog een hele lijst van zulk gezelschap. Zin in!

Update: Peterson reageert: "See you in Amsterdam, you cowards, denouncers and totalitarian wannabes."

Doodenge man

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Anti-wokevogel Laurens Buijs meldt zich ziek

Iedereen weer wetenschappelijk bewezen in zijn eigen gelijk

@Ronaldo | 30-01-23 | 15:00 | 165 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.