achtergrond

Geenstijl

Goed interview. In NRC. Met een Marokkaan. Over cartoons, de islam en grenzeloze kunst

Ja, tuurlijk zijn we verbaasd. Maar het kan gewoon, kennelijk. Tevens nemen we het onszelf kwalijk dat we nog nooit van M'hammed Abttoy hadden gehoord. Sorry daarvoor, M'hammed Abttoy.

Goed citaat hè? Hier, nog een paar:

Zelf omschrijft Abttoy zijn tekeningen als "kunst” en "humor” – maar de onderliggende boodschap is serieus: "Ik wil moslims aan het denken zetten over hun geloof.”

Wel vindt hij het belangrijk, zegt hij, dat de islam niet wordt geschuwd als onderwerp van cartoons. Kunstuitingen kunnen nooit verboden worden, zegt Abttoy, ook niet als die provocerend zijn. "Aan kunst kun je geen grenzen stellen. Als je als kunstenaar zelfcensuur toepast, is het geen kunst. Ik mag alles tekenen en schilderen.”

"Juist kunstenaars kunnen verandering brengen. De Venetiaanse schilders doorbraken in de Renaissance het taboe op het afbeelden van naakt. De kerk was daar niet blij mee, maar raakte er langzaam aan gewend. Zo zal dat ook gaan bij parodieën op de islam. Eerst voelen mensen zich beledigd, dan leren ze ermee leven en uiteindelijk zullen ze het normaal gaan vinden.”

"Hoe ziet de profeet eruit? Niemand die het weet. Ik teken salafisten, die hun best doen zo veel mogelijk op hem te lijken.”

Bent u niet bang? "Niet echt. Soms een beetje huiverig voor mijn gezin. Maar ik heb voldoende vertrouwen in de bescherming van het vrije woord in Nederland. Als ik in Marokko zou wonen, zou dat anders zijn."

Bron hier. En KOOP DAN, DAAR.

Archief. Abttoy in 2010

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.